iparos₪piac

Vögele: ennyi volt

Kivonul Magyarországról a Charles Vögele. 

A svájci anyacég kálváriája és az osztrák érdekeltség bedőlése a magyar működést is lehetetlenné tette, írja a Világgazdaság. 

Befejezi magyarországi tevékenységét és legkésőbb 2019 augusztus végéig minden itthoni üzletét bezárja a Charles Vögele Hungaria Kereskedelmi Kft. Az erre vonatkozó döntést a svájci hátterű cég megerősítette a Világgazdaság érdeklődésére. Kiss Judit HR-menedzser a vezetőségre hivatkozva azt közölte lapunkkal, hogy a Charles Vögele minden más európai országban már korábban bezárta a boltjait, a közelmúltban bekövetkezett ausztriai csőd, az osztrák szervezettel az operatív összefonódás pedig ellehetetlenítette a további magyarországi működést.

Az üzleti tevékenység lezárása nagyon rövid időn belül megvalósul, a Charles Vögele Magyarország megpróbálja a lehető legtöbb helyen új bérlőknek átadni a területeit és a munkavállalóit – mondta, további részletekről azonban nem tudott tájékoztatni.

Augusztus végéig minden hazai Vögele üzletet bezárnak
Fotó: Gianluca Colla/Bloomberg/Getty Images

A ruházati cikkek értékesítésében érdekelt társaságnak egyelőre nincs nyilvánosan elérhető beszámolója a 2018-as gazdasági évről, az egy évvel korábbiban viszont az szerepel, hogy 2017 végén 27 üzletet működtetett Magyarországon, az átlagos munkavállalói létszáma pedig 194 fő volt.

A tervek szerint a boltokat nem egyszerre, hanem lépcsőzetesen számolják fel. Két éve a Vögele közel 7,2 milliárd forintos nettó árbevétellel zárt, ez több mint százmillió forinttal maradt el a 2016-os hasonló adattól. Ezt az időszakot vizsgálva az adózott eredmény során is jelentős változás állt be: a 76,4 millió forintos nyereség 53 millió forintos veszteségbe fordult át.

A 2005-ös alapítású magyar leány eredményei ugyan nem kedvezők, de a megszüntetéshez ez csak kisebb részben járult hozzá. A fő gond az volt, hogy a svájci anyavállalat, a Sempione Fashion tavaly május óta fizetési moratórium alatt állt, mivel a svájci helyi bíróság kimondta az átmeneti csődeljárás megindítását. Ennek lefolytatására legfeljebb négy hónap állt rendelkezésére, amelynek a végén felszámolási eljárást helyeztek kilátásba.

(Világgazdaság, 2019. július 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.