élelmiszeráruda₪fogadó

Viszik a whiskyt, újranyitják a lepárlókat

Van whisky 250 és 449 ezer forintért is. De több kellene, ezért két régi lepárlót újranyitnak.

A világon megugrott a kereslet a minőségi skót whisky iránt. Az export mennyisége folyamatosan emelkedik, és ezt a bővülő igényt egyre nehezebben tudja kielégíteni az iparág, írja az Origo. A Diageo emiatt lépett, két, mára ikonikussá vált lepárlót újra megnyit.

A Diageo brit szeszipari óriás 35 millió fontot költ arra, hogy feltámasszon két már nem működő lepárlót. A cég a tőzeges, füstös ízű whiskeyet előállító Brora és Port Ellen lepárlókat indítja be, utóbbit a Diageo malátázóként használta eddig.

A Diageo azt mondja, hogy a lépés azért volt szükséges, mert a single malt skót whiskey-piac erőteljesen növekszik, és ez lehetőséget teremt egy új fogyasztói generáció bevonzására. A Diageo azt állítja, hogy a két lepárlóban a legfiatalabb whiskeyk 12 évesek lesznek.

A londoni cég portfóliójába olyan márkák tartoznak, mint a Johnny Walker, a Talisker, a Lagavulin, vagy épp George Cloney tequilája, de a megnyitott lepárlók továbbra is szerény mennyiséget állítanak elő.

Ez évi 800 ezer litert jelent.

A lépés mögött a single maltok exportjának megugrása áll. Míg 2002-ben 47 millió palack volt a kivitel az országból, addig 2016-ban ez a mennyiség már 114 millió palack volt. Az export értéke 2016-ban először lépte át az 1 milliárd fontot.

Ugyan Jeremy Cunnington, az Euromonitor elemzője szerint az újranyitás jelentős segítség a kínálati oldalon, de nem mindenki van elragadtatva az ötlettől. Andy Simpson, a Rare Whiskey 101 társalapítója szerint ezek a márkák sokat veszítenek az értékükből az újranyitás miatt.

A Port Ellen és a Brora gyakorlatilag 1983 óta nem indított új lepárlást, emiatt a piacon felment a palackok értéke, sokan befektetési céllal is vásárolták a két márka termékeit. Ezek a whiskeyk igen drágák lettek, a whiskeynet.hu oldalon kapható 1982-es Brora például 250 ezer forint, míg az 1980-as Port Ellen 449 ezer forintba kerül.

(Origo, 2017. október 12., fotó: AFP, Thinkstock)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.