web₪zseb

Amazon: sok lesz a duma

Új, beszéddel irányítható termékekkel rukkol elő az Amazon. 

Az Amazon bejelentett számos új terméket, amelyeket az Alexa hangasszisztensével és a Fire TV szoftverrel láttak el. A 2018-ban bemutatott Fire TV Cube új verzóját a cég, míg számos másik terméket további gyártók készítették el – írja az Origo az CNBC nyomán.

Az e-kereskedelmi óriás kibővíti partnerségét és a Fire TV szoftverrel kapcsolatban számos olyan vállalattal fog össze, amelyek Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban árulják majd a termékeket.

A Fire TV Cube új verziója kétszer gyorsabb teljesítményre képes, mint elődje, amit tavaly júliusban mutattak be. A termék lehetővé teszi, hogy a tévét, és az ahhoz kapcsolódó elektronikai eszközöket hangvezérléssel irányítsa a vásárló. Hangvezérléssel lehet irányítani, hogy milyen műsor induljon el a tévén, lejjebb vagy feljebb vegye a hangerőt, vagy átkapcsoljon egy másik csatornára.

Nyolcszor többen használjuk a hangvezérlést a Fire TV-nél, mint más eszközöknél"– nyilatkozta Sandeep Gupta, a Fire TV termékfejlesztési alelnöke.

Az új modell 119,99 dollárba (35 ezer forint) kerülaz USA-ban, és mostantól megvehető Németországban, az Egyesült Királyságban és Japánban is.

Amazon Fire Tv Cube FORRÁS: AMAZON

Az Amazon számos olyan terméket jelentett be, amelyek használják a cég Fire TV, illetve Amazon Alexa szoftvereit.Az Anker – amely a világ egyik vezető töltéstechnikai vállalata – legújabb Nebula hangtechnikai fejlesztése például már támogatja a Fire TV hangvezérelését. 

Az Amazon partneri megállapodást kötött a Dixons Carphone telekommunikációs vállalattal, a MediaMarktSaturn saját márkájával, az IMTRON-nal, valamint a Grundig német elektronikai céggel is.

(Origo, 2019. szeptember 6.)

 

Amazon Prime: nyáron Black Friday

A Black Friday-nál is nagyobb felfordulás lehet.

2019-ben július 15-re és 16-ra esett az amerikai Amazon Prime nap, vagyis az éves leárazás, amely már annyira népszerű, hogy vetekszik a fekete pénteki valamint, a Cyber Monday leárazásokkal is – írja az Origo a Business Insider nyomán.

Szakértők szerint a 2019-es ajánlatok ráadásul jobbak, mint a korábbi leértékelések.

Sőt, a Prime Day-en már 2018-ban az ajánlatok 70 százaléka jobbnak bizonyult, mint a fekete péntekiek.

Illusztráció FORRÁS: AFP/JIM WATSON

Az értékesítés szintén növekszik: az Amazon előrejelzése szerint idén 5,8 milliárd dollár értékben értékesítenek ezen a két napon világszerte – míg 2018-ban a becslések szerint ez az érték 3,9 milliárd dollár volt.

A Profitero felméréséből kiderül, hogy az amerikai Prime előfizetők 76 százaléka vásárol az idei leárazási napokon, tavaly a számuk 63 százalék volt, ráadásul 56 százalékuk idén többet tervez költeni, mint tavaly.

"A Prime Day már nemcsak egy Amazon ünnep, ugyanis a kutatások szerint mintegy 250 kiskereskedő is a forgalom átalakítására készül ebben a két napban"– nyilatkozta Taylor Schreiner, az Adobe Digital Insights vezető elemzője.

A Walmart, a Target és a Best Buy is a fekete péntekihez hasonló ajánlatokkal rukkol elő július közepén. Ráadásul a Prime Day alkalmával a kiskereskedők eladásai is felpörögnek: 2019-ben 79 százalékos növekedést várnak, szemben a tavalyi 60 százalékkal.

(Origo, 2019. július 15.)

 

Nem bírt a Kínai webbel az Amazon

Ezen elvérzett Kínában az Amazon.

Bezárja kínai székhelyű online boltjait az Amazon, mivel nem tud versenyezni a helyi e-kereskedelem két óriásával, az AliBabával és a JD.com-mal, írja az Index, a Reuters nyomán. 

Az Amazon szóvivője április 18-án  jelentette be, hogy megszüntetik a piactér szolgáltatásukat a régióban, és többé nem lehet árulni az Amazon.cn címen. A céghez közeli források szerint az Amazon már régóta készült a lépésre.

A cég globális szolgáltatásán keresztül továbbra is lesz lehetőségük a külföldi kereskedőknek Kínában árusítani, csak az országon belül szűnik meg a szolgáltatás. A helyi szolgáltatás megszüntetése nem fog sokaknak fejfájást okozni, ugyanis 2018-ban a helyi e-kereskedelem 82 százalékát a két nagy kínai alapítású rivális, a JD és az AliBaba bonyolította. Ker Cseng, egy kínai e-kereskedelemi tanácsadó cég marketing szakértője szerint az Amazon nem tudott felmutatni semmi olyat, ami vonzóbbá tette volna az országban a helyi alternatíváknál.

(Index, 2019. április 18.)

 

Megint boltot nyit az Amazon

Az Amazon új élelmiszerboltokat nyit.

Több tucat élelmiszerbolt nyitását tervezi az Amazon, ezzel is szélesítve az élelmiszerpiacon belüli üzletágát - írja a Portfolio, a The Wall Street Journal nyomán. Az élelmiszerboltok a nagyobb amerikai városokban jelenhetnek meg először.

A lapnak nyilatkozó egyik forrás szerint az első élelmiszerboltot az Amazon Los Angelesben nyitná meg, még az idén, de csőben van már két másik üzlethelyiség lefoglalása is, amelyeket jövőre nyitna meg a társaság.

A források szerint az új boltok elkülönülnek majd a cég Whole Foods Market márkájától, de azt még nem lehet tudni, hogy az Amazon nevét viselik-e majd. Minden esetre a piaci pletykák szerint a cég San Franciscóban, Seattle-ben, Chicagóban, Washingtonban és Philadelphiában is tervez élelmiszerboltot nyitni.

Az Amazonnak egyébként több, Amazon Go nevű boltja is van az USA-ban, amelyek azért lehetnek érdekesek, mivel készpénzmentes boltokról van szó, a kijáratnál automatikusan megterhelik a vásárló hitelkártyáját a magához vett árucikkek ellenértékével.

(Portfolio, 2019. március 1.)

 

Nem bír magával az Amazon

Mindene nőtt az Amazonnak. 

Rekordszintre emelkedett az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai Amazon cég nyeresége és forgalma a 2018 utolsó negyedévében, írja a Világgazdaság.

A cég adózott eredménye 3 milliárd dollárra, részvényenként 6 dollárra ugrott a 2018 december végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 1,9 milliárd dollárról, a részvényenként 3,7 dollárról.

Az Amazon negyedéves bevétele 19,7 százalékkal, 72,4 milliárd dollárra nőtt.

Szakértők szerényebb, 5,65 dolláros részvényarányos eredményre és kisebb, 71,9 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

Az Amazon 2018-ban 20,1 dollár részvényarányos eredményt ért el a 2017. évi 6,2 dollár után, miközben a bevétele 177,9 milliárd dollárról 232,9 milliárd dollárra emelkedett.

Az Amazon 2019 első negyedévére 56-60 milliárd dollár forgalomra számít, ami kisebb az elemzői várakozások átlagában szereplő 60,8 milliárd dollárnál.

(Világgazdaság, 2019. február 1.)

 

Most éppen moziban kever az Amazon

Filmszínházláncot is vesz az Amazon. És nyomulna a biztosításpiacon is.

Amazon Go: araszolgat tovább

Se eladó, se pénztáros, mégis bolt.

2018 júliusában hónapban jelentették be, hogy ősszel megnyílik az amerikai cég második eladómentes boltja, ám a megnyitót inkább előrehozták. Hasonló, eladó- és kasszamentes üzletek megnyitása várható Los Angelesben, San Franciscóban és Chicagóban is.

Az első üzlettől eltérően ez a bolt kisebb, nincs benne konyha, és nem árul szeszesitalokat sem.

Irodai dolgozók számára állították össze a kínálatot,így elsősorban olyan termékek kaphatóak, mint a kész pékáru, az előrecsomagolt ételek, vagy az Amazon saját ételcsaládja, a Blue Apron.

Ráadásul az üzlet csak hétköznap tart nyitva, reggel héttől este hét óráig várja a vásárlókat.

2018 januárjában nyitotta meg az első boltját az Amazon Go, ahol a vásárlóknak elég bejelentkezni egy telefonos applikációval, és máris nyomon követi a többkamerás rendszer a vásárlásokat, majd kiszámlázza, és kártyájukról levonja azokat a termékeket, amik a kosárba kerültek, így nem kell a pénztárnál bajlódni, csupán kisétálni.

(Origo, 2018. augusztus 28.)

 

Nagyon behúzta az Amazon

Hónapok kérdése is lehet és az Amazoné lesz az amerikai e-kereskedelem fele. Közel 260 milliárd. Dollár persze.

Megdöbbentő tanulmányt közölt az amerikai eMarketer. Eszerint az Amazon 2018 végére 49 százalékra növelheti a 2017-es 44 százalékos részesedését az amerikai netes kereskedelemben, írja az Index. Összehasonlításképpen: a második eBay-nek 7 százaléka sem lesz.

Harminc százalékkal nőhet a piacvezető amerikai e-kereskedő, az Amazon  amerikai forgalma 2018-ban - számolt be a CNBC az eMarketer piackutató cég tanulmányáról. Pedig a cég már most sem kicsi. Ha azonban a jelenlegi 44 százalékos amerikai tortaszelet valóban 49 százalékra emelkedik, akkor az amúgy már globálisan értékesítő cég csak az Egyesült Államokban 258 milliárd dolláros árbevételt érhet el.

A többiek viszont nem bírják ezt a növekedési ütemet. Az eMarketer szerint a várható 2018 végi piaci részesedések szerint a 49 százalékos részesedéssel vezető Amazon után éles a szakadék, az eBay 6,6 százalékkal, az Apple 3,9 százalékkal ért fel még a dobogóra.

Jelentősebb online értékesítő még az elsősorban fizikai üzleteiről ismert kiskereskedelmi lánc, a Walmart 3,7 százalékkal. A lista további cégei így a Home Depot, a Best Buy, a QVC csoport, a Macy, a Costco és a Wayfair itthon már kevésbé ismertek, és részesedésük már csak éppen 1 százalék feletti.

Miközben az egykori indulás miatt ma is sokan internetes könyvkereskedőként ismerik az Amazont, valójában a zene, videó, könyv üzletág már csak a bevételeinek a 12 százalékáét adja.

SOKKAL MEGHATÁROZÓBB A SZÁMÍTÓGÉPEK ÉS MÁS ELEKTRONIKAI CIKKEK ELADÁSA, AMELY AZ ÉRTÉKESÍTÉS MINTEGY 25,5 SZÁZALÉKÁT TESZI KI és gyorsan fejlődik a ruházati cikkek és kiegészítők eladása is, amely várhatóan 2018-ban 15 százalékot ad a cég forgalmából.

(Index, 2018. július 14., fotó: Simon Dawson/Bloomberg / Getty Images Hungary)

 

Nem estek hasra az Amazontól a német vásárlók

Az online élelmiszer vásárlások nem ugrottak meg olyan nagyon Németországban, pedig azt várták.

2017-ben indította el élelmiszer házhozszállítási szolgáltatását Németországban az Amazon. A német kereskedők ekkor, 2017 májusában attól tartottak, hogy ez forradalmasítja az élelmiszer-kereskedelmet, és érezhető visszaesést eredményez a hagyományos üzleteik forgalmában. Ez azonban nem következett be.

A GfK felmérése szerint ugyan növekedett az online rendelt élelmiszerek forgalma, a bővülés azonban elmaradt az e-kereskedelem többi szegmensének növekedési ütemétől. Az NTV írása szerint gyümölcsből, húsból, vagy éppen fogkrémből 16 százalékkal nagyobb értékben rendeltek 2018 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest a német vásárlók a neten. Ez a szám azonban eltörpül például az Amazon könyvkereskedelmi üzletágától, ahol ugyanebben az időszakban több mint 100 százalékkal növekedett a forgalom. (blokkk.com: az a 16% nem kevés.)

Az, hogy az Amazonnak nem jött be az élelmiszer házhosszállítás, jól mutatja, hogy az egész német e-kereskedelemben a forgalom kevesebb mint két százaléka származik a napi fogyasztási cikkekből (FMCG).

A GfK szerint az online élelmiszeráruházak célközönsége a városi lakosság. Nekik azonban sokkal egyszerűbb leugrani a környék valamelyik kis boltjába. Életszerűtlen, hogy valaki hazamegy a munkából, majd leül a számítógép elé és átpörgeti a webáruházak élelmiszerlistáját. Ezt követően vár négy órát, hogy kiszállítsák az árut, és közben nem mehet el otthonról. A GfK felmérése szerint a többség inkább leugrik a sarki boltba és néhány perc alatt elvégzi a bevásárlást.

Az Amazon most még nem szállít vidékre, mivel a nagy távolságok miatt nem éri meg a kiszállítás. Nagy kérdés, hogy mit hoz a jövő. A Nielsen 2017 év végén azt jósolta, hogy az élelmiszerek online forgalma öt éven belül túlszárnyalhatja a hagyományos bolti kereskedelmet. Annak ellenére optimista a piackutató cég, hogy az internetes költések mértékét tekintve az FMCG termékek online forgalma még mindig hagyományosan elmarad az olyan kategóriák mögött, mint az elektronikai eszközök, könyvek, vagy az utazás.

A teljes FMCG szektor kiskereskedelmi eladásának növekedése jelenleg csak évi négy százalék körül mozog világszinten, miközben az e-kereskedelem éves növekedési üteme ebben a szektorban 20 százalék. Élelmiszert ugyanakkor továbbra sem vásárolnak szívesen a neten az emberek, mert sokan kételkednek az áruk frissességében. Emellett a fogyasztók részéről erős az aggály, hogy az online vásárolt termékek minősége nem olyan, mint a boltban kaphatóké.

Nincs lehetőség az árut megfogni, megszagolni, vagy egyszerűen csak ránézni, hogy mennyire friss a gyümölcs, vagy a hús. Míg a neten rendelt műszaki és egyéb cikkeket átvételi pontokra irányíthatják, vagy a munkahelyük címére küldetik ki, az élelmiszert otthonra rendelik a vevők. A rendelést követően pedig nem hagyhatják el a lakást, hiszen a kiszállítási idő kettő-négy óra között mozog, vagyis amíg megérkezik a szállítmány, otthon kell maradniuk.

(G7, 2018. május 25.)

 

Most a földön támad az Amazon

Az Amazon a felvásárolt Whole Foods áruházaiban brutális akciókat és hűségprogramot hirdetett meg.

Ez tovább élesítheti az Egyesült Államokban a versenyt az FMCG (Fast Moving Consumer Goods) piacon, írja a Világgazdaság.

Durva nyomulásba kezdett az amerikai élelmiszeriparban az Amazon, miután a felvásárolt Whole Foods május 17-én bejelentette hűségprogramját. Az elektronikus kereskedelemben érdekelt gigacég még 2017-ben 13,7 milliárd dollárt (mintegy 3.500 milliárd forint) fizetett azért, hogy a Whole Foodson keresztül betegye a lábát az Amerikai Egyesült Államok élelmiszer-kiskereskedelmi piacára.

A versenytársak rögtön azzal számoltak, hogy a tranzakció további rivalizást hoz majd a már eleve is brutális élelmiszeripari árversenyben, mert az Amazon az online kiskereskedelemben mutatott agresszív térhódítását folytathatja a számára új ágazatban is. Az Amazon ugyanis már eddig is bebizonyította, nem riad vissza attól, hogy a piaci részesedés szélesítése érdekében alacsonyabb árakat vezessen be, ezzel önként lemondva a profitja egy részéről.

Ez a várakozás igazolódott be tegnap, amikor a Whole Foods több száz termékre vonatkozó 10 százalékos akciót hirdetett meg az Amazon Prime előfizetői között. Ezenkívül bizonyos feltételek mellett a házhoz szállítás is ingyenes lesz ennél az ügyfélkörnél. A hűségprogram Floridában indul el, de nyárra országosan is kiterjesztenék.

Az Amazon új stratégiája a szakértők szerint erős turbulenciát okoz majd a 800 milliárd dollárra taksált amerikai élelmiszeriparban.

A lépés főképp a szektort eddig uraló két óriásnak, a Wal-Martnak és a Krogernek fájhat, de az amerikai üzleteiket is fejlesztő német diszkontláncok – mint az Aldi és a Lidl – sem örülhetnek Jeff Bezos Amazon-főnök diktálta terjeszkedésnek. A most bejelentett akciók mintegy 8 millió vásárlót érhetnek el.

A Whole Foods 463 üzlettel rendelkezik az Egyesült Államokban, ez körülbelül 1 százalékos piaci részesedést hoz számára a kiskereskedelemben. Innen nézve nincs miért izgulniuk a nagyoknak, csakhogy az Amazon felvásárlása óta a Whole Foods növekedési pályára állt.

(Világgazdaság, 2018. május 17.)

 

Nem cuccol már Magyarországra ingyen az Amazon

Feltehetően nincs akkora forgalom, hogy megérje. Vagy éppen fordítva: beetetés megtörtént, lehet pumpolni a kedves vásárlót.

Még 2016 novemberében röppent fel a hír, hogy végre Magyarországra is ingyen szállít az Amazon a német, ".de" végződésű oldaláról, ha 39 euró feletti összegben rendelünk, írja az Index. Magyarország mellett Szlovákiából, Csehországból, Dániából és Finnországból is hasonló feltételekkel lehetett rendelni. 

Egészen eddig, ugyanis mindenféle bejelentés nélkül az Amazon eltávolította a listáról Magyarországot és Szlovákiát, a többi ország viszont még ott van a felsorolásban a szállítás részleteit taglaló oldalukon. A rendeléseknél hiába jelzik ki bizonyos termékek, hogy ingyenesen házhoz szállítják őket, a vásárlásnál rátesznek egy minimum 3,99 eurós szállítási költséget. Hogy egész pontosan mióta nem lehet, azt nem tudni.

Az Amazon.de oldalról a már említett országok mellett még ide szállítanak ingyen: Németország, Ausztria, Svájc, Belgium, Liechtensetein, Luxembourg, Hollandia, Svédország, Lengyelország.

(Index, 2018. április 27.)

 

Kétszeres nyereséget zsebelt be az Amazon

Megduplázta negyedéves nyereségét az elektronikus kiskereskedelemmel foglalkozó Amazon. ₪₪₪

És erős eredményeket jósolt a következő negyedévre is, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A seattle-i központú cég nettó árbevétele éves összehasonlításban 43 százalékkal, 51 milliárd dollárra nőtt, 2018 első negyedévében. A nettó nyereség 1,6 milliárd dollárt tett ki, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi 724 millió dollárnak. Az egy részvényre jutó nyereség 3,27 dollárra nőtt, míg egy évvel korábban 1,48 dollárra rúgott. Elemzők 50 milliárd dolláros forgalom mellett 1,26 dolláros részvényenkénti nyereségre számítottak.

A cég vezetése arra számít, hogy a második negyedév is erős lesz, így 51-54 milliárd dolláros bevétel mellett 1,1-1,9 milliárd dollár lehet a működési eredménye.

2017 második negyedévében az Amazon nettó árbevétele 38 milliárd dollár volt, működési eredménye pedig 628 millió dollárt tett ki.

A New York-i tőzsde zárása után a közzétett gyorsjelentést díjazták a befektetők, azonnal 7 százalékos pluszba ugrott az árfolyam az elektronikus kereskedésben.

(Világgazdaság, 2018. április 27.)

 

Trump nyakon vágta az Amazont

Veszített is 53 milliárd dollárt értékéből.

Donald Trump nekiment az Amazonnak, nagyon meg szeretné adóztatni az internetes óriást, írja az Index a Bloomberg.com nyomán. Ennek hatására a cég 53 milliárd dollárt veszített az értékéből.

A probléma lényege az, hogy az Amazon a nagysága és az online jelenléte miatt elég jól el tudja dugni a befolyó pénzeket. Eközben pedig egyre inkább dominánssá válik a piacon, amit a hagyományos bolthálózatokkal működő kiskereskedelmi vállalatok szívnak meg. Utóbbiak ráadásul rendesen adóznak, bevétel nélkül pedig embereket kell elküldeniük, vagyis a gondjaik gazdasági és politikai szempontból is rossz Trumpnak.

Egyelőre nem tudni, az elnök hogyan viszi véghez a tervét, az azonban beszédes, hogy egy puszta fenyegetőzés 7,4 százalékkal csökkentette az Amazon részvényeinek az árát, vagyis a cég értéke 53 milliárd dollárral csökkent szerdán.

(Index, 2018. március 28.)

 

Amazon Go: se munkaerő, se munkaerőhiány

Ebben a boltban se eladó, se pénztáros. Csak menj be és gyere ki, közben persze vásárolj.

Öt évvel ezelőtt kezdtek el egy projekt keretében azon ötletelni az Amazonnál, hogyan lehetne felszámolni a sorban állást az üzletekben. A cégnél ugyanis arra jutottak, hogy a hagyományos, fizikai térben zajló bevásárlást úgysem lehet teljesen visszaszorítani majd, és míg a hétköznapi bevásárlás élményeit jelentős részben sikerült mára javítani, a sorbaállást még mindenki utálja, írja a 444.hu.

Ebből a projektből nőtt ki az Amazon Go, olyan üzletek, melyekben a vásárlókat több száz kamera követi. Közben egy algoritmus folyamatosan minden mozdulatukat elemzi és értékeli, majd ez alapján állítja össze távozásukkor a számlát. A lényeg, hogy a vásárló bemegy a boltba, kedvére vásárolgat, majd kisétál, eddig azonban az algoritmus pontosan tudni fogja, hogy mit vett benn és ki is számlázza azt.

A boltokat 2016 decembere óta tesztelik, és 2018. január 22-től megy az első élesben. Az első ilyen üzlet az Amazon főhadiszállásának földszintjén, Seattle városában lesz. A hirdetési kampány már megindult, a fő üzenet pedig, hogy a vevő innen egyszerűen csak kisétálhat, nem kell sorba állni, vagy a fizetéssel bajlódni. 

Hajdanán sokáig úgy nézett ki, hogy mára a világ egyik legnagyobb kereskedelmi cégév váló Amazon csak a könyvesbolt piacra akar betörni offline boltokkal, de az utóbbi időben komoly változások történtek e téren: 2017-ben például felvásárolták 13,7 milliárd dollárért a Whole Foods láncot, nagyon komoly hagyományos infrastruktúra szert téve így az Egyesült Államokban. 

Az első Amazon Go bolt elvileg már 2017 tavaszán megnyílt volna, de végül nem voltak elégedettek a teszteredményekkel, ami jelzi azt is, hogy meglehetősen bonyolult technológiát kell alkalmazni egy kassza nélküli bolthoz. 

A technológia kulcsa egy gépi tanulásos algoritmus, ami képes a több száz kamerával felvett anyagból szinkronizálni, hogy melyik vevő miket vásárol. Ami az igazán nagy kihívás, hogy a rendszer nem hibázhat, hiszen ez alapján születik majd meg a fizetendő számla. Sokat számít az is, hogy hányan vannak egy boltban: képzeljünk egy tömött szupermarketet, ahol a vásárlók tömege sorra emel le meg tesz vissza dolgokat a polcokról. Ezt hiba nélkül feldolgozni komoly technológiai kihívás. A fejlesztők úgy érzik, mostanra sikerült belőni eléggé a technológiát ahhoz, hogy megnyithassák az üzletet. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Amazon mikor fog további Go üzleteket nyitni, most a seattle-i üzlet működését akarják megfigyelni. 

Az amerikai kiskereskedelmi szektor más szereplői is hasonló projekteken dolgoznak, a Kroger például szintén 2018-ban nyithatja meg első kassza nélküli boltjait. De zajlik ilyen kísérletezés a Walmart több üzletében is: a vásárlók 100 üzletben hamarosan okostelefonnal vásárolhatnak már a boltban, bent kifizetve mindent, kifelé menet pedig csak majd a telefonjukon lévő igazolást kell bemutatniuk a megmaradt alkalmazottak egyikének.

(444.hu, 2018. január 21.)

 

Nagyot tenyerelt az Amazon és Jeff Bezos

Jeff Bezos Amazon tulajdonos a világ leggazdagabbja. Az Amazon öles léptekkel nyomul, 5 milliárd darab terméket adott el 2017-ben.

A világ leggazdagabb embereként zárta a 2017-es évet Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa. Most kiderült az is, hogy milyen őrült mennyiségű rendelés érkezik csak az Amazon Prime szolgáltatáson keresztül. A legnépszerűbb termékek között van egy igen meglepő is, írja az Origo.

Az Amazon 2017-ben folytatta a világ online piacának meghódítását, óriási méreteket ölt térnyerése.

Kiderült egyebek mellett, hogy az Amazon Prime szolgáltatáson keresztül az Amazon

- 5 milliárd terméket értékesített,

- 100 millió terméket vitt ki ingyen, valamint

- az USA irányítószámainak kétharmadára szállított legalább egy terméket.

Pontosan mennyi előfizetője van az Amazon Prime-nak, azt üzleti titokként kezeli a cég, de ipari becslések szerint 90 millióan lehetnek – írja a Quartz.

A siker meglátszik a cég részvényein is, ugyanis egy év alatta 753 dolláros árfolyamról az Amazon-részvények 1.190 dollárra emelkedtek.Ez 58 százalékos növekedés. Mondani sem kell, hogy ez igencsak jótékony hatással van az igazgató, Jeff Bezos vagyonára, aki a Forbes listája szerint a világ leggazdagabb embereként zárta 2017-et.

A cég közölte azt is, hogy a legnépszerűbb termékeik: a Fire Stick (tévéokosító kütyü), az Echo Dot, a kábelek és a banán. Emellett az Amazon Prime videón összesen 17 millió ember nézett NFL-meccseket csütörtökönként, de népszerűek voltak a cég saját márkás ruhái is. Óriási bevételt jelentett továbbá, hogy 5 millióan rendeltek játékot a Twitch nevű videójáték-streamelő szolgáltatáson keresztül.

Az Amazon nem fogja vissza magát 2018-ban sem, és a cég azzal számol, hogy még több márka és szolgáltató csatlakozik a hálózathoz.

(Origo, 2018. január 3., fotó: AFP/Philiooe Huguen)

 

Nekiesett az Amazon a Google-nak

A Google és az Amazon összeveszett a YouTube-on.

A Google és az Amazon harca új szintre lépett és ennek az ügyfelek lehetnek a legnagyobb vesztesei. A vitát az váltotta ki, hogy a két cég nem tudott megállapodni az egyik legnépszerűbb oldal, a Youtube közös használatának a feltételeiben. A Google tulajdonában álló videómegosztó portál eddig elérhető volt a Google Home, valamint az Amazon Echo berendezésein is, de ez most változik, számol be a fejleményekről az Origo.

A Google és az Amazon közötti tárgyalások nem zökkenőmentesek. A két cég ugyanis nem tudott dűlőre jutni abban, hogy milyen feltételek mellett használhatják egymás szolgáltatásait a Google Home, valamint az Amazon Echo berendezéseken.

A vita már odáig fajult, hogy a Google nemes egyszerűséggel megzsarolta az Amazont, hogy ha nem teszik elérhetővé és használhatóvá az Echo berendezésükön a Chromecastot és más Google szolgáltatást, akkor blokkolni fogják az Amazon révén forgalmazott készülékeken a Youtube hozzáférést.

És úgy tűnik, nem beszélt a levegőbe a Google, mert a jövőben nem lesz többet elérhető az Amazon platformjain a Youtube videómegosztó oldal.

Az Amazon szerint a Google nem túl elegáns módszert alkalmaz, amikor elérhetetlenné teszi a riválisainak a cég tulajdonában lévő népszerű honlapokat. A Fire TV újév napján veszíti el a hozzáférését az oldalhoz, az Echo Showról pedig már blokkolták a Youtube-ot.

Mi micsoda is akkor

A Fire TV az Amazonnál gyártott digitális médialejátszó, mely a televízióhoz csatlakoztatva különböző internetes szolgáltatásokat tesz elérhetővé és streamelhetővé. A Google Chromecast hasonló elven működik. Mindkét platformon rengeteg alkalmazás érhető el (Netflix, Youtube, Hulu, Twitch, Spotify), azonban a Google és az Amazon most elkezdték levenni a saját tulajdonukban lévő applikációkat a vetélytárs felületéről.

A Google Home és az Amazon Echo olyan okoshangfalak, amelyek beépített mikrofon segítségével a felhasználó utasításait hajtják végre. Elindítják az alkalmazásokat, bekapcsolják a televíziót, dalokat tudnak lejásztani, valamint híreket felolvasni, de szinkronizálhatóak a lakásban található többi okoseszközzel is. A cégek könnyen megnehezíthetik egymás életét, ha nem teszik kompatibilissé a legnépszerűbb berendezéseiket ezekkel az eszközökkel.

Mindkét cég egyébként nagy erőkkel nyomul az okoskészülékek piacán. A Google Chromecast-nak jelenleg 37 millió felhasználója van, az Amazon Fire TV-nek pedig 36 millió.

A Google számára azonban óriási előny, hogy saját anyavállalata, vagyis az Alphabet tulajdonában van a Youtube, amely a videónézők 95 százalékát az oldalán tudhatja az eMarketer adatai szerint, de hozzáteszik, hogy az emberek többsége egynél több videómegosztót használ a hétköznapokban.

2017-ben már egyszer egymásnak feszült a két cég a Youtube miat. Akkor a Google azzal vádolta az Amazont, hogy az alkalmazás rosszul működik az Echo TV felületen és gyenge minőséget nyújt a felhasználóknak. Ez még szeptemberben történt, majd a Google letiltotta a Youtube alkalmazást, de böngészőről (Google Chromecast, forrás: AFP/Justin Sullivan)

még mindig megtekinthető volt az oldal. Most viszont ezt az opciót is letiltja a keresőcég.

A két társaság az online kereskedelemben is nagy versenytársai egymásnak. Az eMarketer szerint az Amazon uralja az amerikai online kereskedelem majdnem felét, 44 százalékos piaci részesedéssel, és ezért komoly veszélynek vannak kitéve a Google termékei. Egy példa a durva megoldásokra: a Youtube vita nyomán az Amazon például egyszerűen abbahagyta a Googlenál gyártott Nest forgalmazását, amely az otthoni okoskészülékek szinkronizálását segíti elsősorban.

(Origo, 2017. december 6.)

 

Kegyetlen árharccal nyitott az Amazon

De nem a weben: 30-40 százalékkal csökkentette az élelmiszerek árát a frissen vett boltjaiban.

Az Amazon, a világ legnagyobb webáruháza, miután hivatalosan is átvette a tulajdonába került élelmiszerlánc, a Whole Foods Market irányítását, 30-40%-kal csökkentette az élelmiszerek árát, írja az Index.

A Whole Foods 13,7 milliárdos felvásárlása elég komolyan felforgatta a 800 milliárdos amerikai piacot, és a leárazás a Bloomberg szerint arra utal, hogy az Amazon komolyan veszi a versenytársai megszorongatására vonatkozó tervét. Az agresszív árcsökkentés azért is kíméletlen piaci húzás, mert a Whole Foods eddig alapvetően drágább árukkal volt jelen a piacon.

Az Amazonnak kemény versenyre kell készülnie, ugyanis az egyik legnagyobb versenytársa, a Wal-Mart az elmúlt időszakban több milliárd dollárt költött a termékpalettájának bővítésére és árcsökkentésre. Szintén sokat költöttek az előrendelt vásárlás kialakítására, aminek az a lényege, hogy a boltban már csak a kívánt termékekért kell menni, helyben nem kell foglalkozni a válogatással. A fejlesztések a cég eredményein is látszanak, az eladásaik az elmúlt negyedévben ötéves rekordot döntöttek.

Közben viszont a Costco is komoly konkurenciát jelenthet, ami a Whole Foodsnál 30 százalékkal olcsóbban ad egy csomó organikus terméket.

Mezei csapást mér az Amazon

Az Amazon, a világ legnagyobb online áruháza hagyományos boltokat nyit. Élelmiszerben és könyvben tapos.

Az Amazon nemcsak a könyv, hanem az élelmiszer kiskereskedelemben is beteszi a lábát az offline piacra, írja az Index. A jelenség hátterében egyszerűen az áll, hogy az Amazon az online tudást és eszközöket átülteti a hagyományos boltba.

Kevés hír rázza úgy meg a piacokat, mint az Amazon bejelentése, amely szerint 13 milliárd dollárért megvásárolja a Whole Foods nevű amerikai élelmiszer láncot, és 2017 őszétől saját márkás off-line könyesbolt hálózatot is indít Amazon Books néven. Egyébként 2017 augusztus közepe táján 16 milliárd dollár kötvény kibocsájtását indította el az Amazon, de 47 milliárdot jegyeztek a befektetők.

A piacon közepes méretűnek tekinthető lánc tulajdonosváltása a tőzsdén több százalékpontos esésbe kergette az amerikai élelmiszerpiac olyan gigászait, mint a WallMart, vagy a Target, és néhány órára a világ leggazdagabb emberévé tette Jeff Bezost, az Amazon alapítóját, elnökét, és 17 százalékos tulajdonosát.

Az Amazon annak ellenére szárnyal, hogy árbevétele ugyan dinamikusan nőtt, de eredménye és profittermelő képessége jelentősen (a legutóbbi negyedévben például 77 százalékkal) csökkent az elmúlt évekhez képest. Tény az, hogy amikor az Amazon beteszi a lábát a fizikai piacra, olyan váratlan húzás, amelyre korábban senki nem gondolt.

A világ kiskereskedelmi piacán a legszembeötlőbb változás, hogy az utóbbi időben mindenki az online térnyeréséről beszél, és azt találgatja, hogy ki és milyen eszközökkel tud meghatározó szerephez jutni itt. A KPMG becslése szerint Amerikában 2017-ben 8.500 kiskereskedelmi egység (bolt, szuper-, avagy hipermarket) zár be végleg az online kereskedelem térnyerése miatt. Aki marad, az jobbára azon töri a fejét, hogy milyen online megoldásokat honosítson meg az üzleteiben annak érdekében, hogy maga is sikerrel kapaszkodjon fel az online vonatra.

A megoldások tárháza végtelen, de nagyon sok a kudarcos kísérlet, és nemcsak Amerikában, de Európában is. Az egyik irány a fizetési rendszerek egyszerűsítése, és a pénztárak körüli sorban állás megszüntetése, hiszen ez a fogyasztók egyik legnagyobb problémája. A Wallmart saját mobilfizetési megoldással kísérletezik, és erre van már példa a hazai piacon is.

A másik fő csapásirány az online rendelés, és a csomagok házhoz szállítása, vagy átadása a boltban, valamilyen erre szakosodott hálózaton keresztül. Ebben idehaza a Tesco játszik úttörő szerepet, de ma már beállt mögé az Auchan is, egyelőre mindketten veszteségesen. A veszteséget mindkét cég tudatosan vállalja, annak érdekében, hogy megtartsák piacvezető szerepüket a jövőben is. Azt azonban biztosan tudják, hogy a kiszállítás csak akkor válhat nyereségessé, ha hatalmas beruházással létrehoznak egy olyan teljesen robotizált logisztikai központot, ahol a megrendelt csomagokat emberi közreműködés nélkül állítják össze, ahogy történik az Amazon telephelyén.

Nemcsak a magyar kiskereskedelmi láncok esetében veszteséges azonban az online piacra történő betörés, számos kudarcot látni a fejlett országokban is. Ennek alapvető oka, hogy a hagyományos szereplők nem a teljes rendszerük átalakításán dolgoznak, hanem kísérletezgetnek: egy-egy szegmensben, árucsoportban, vagy kisebb földrajzi egységben térnek át az online kereskedelemre, vagy kiegészítő tevékenységként kezelik azt. Nem is nagyon tehetnek mást: logisztikai rendszerük, beszállítói hálózatuk, informatikai rendszereik, és forgalmuk is a hagyományos rendszereken alapul. Ilyen körülmények között a vezetés ragaszkodik ahhoz, amihez ért, és amiből a bevétel zöme is származik, azaz a hagyományos kereskedelemhez, és ebből a pozícióból szemléli az online világot is.

Kergetni kell a vásárlót a kegyeiért

Ma már mást vár el a vásárló, mint régen. A vásárló azt akarja, hogy néhány gombnyomással mindent elintézhessen, akár a visszaküldést is, úgy, hogy a küldésről szóló értesítéssel egy időben elindul felé a nagyobb, kisebb, avagy egyszerűen csak kényelmesebb cipő, legrosszabb esetben a cipő ellenértéke. 

A hagyományos kereskedelem nem érti, hogy mire van szüksége, és hogyan is képzeli a vásárlást az interneten szocializálódott generáció, azaz az 1985 után születettek tábora, holott hamarosan ők lesznek a legfontosabb vevőcsoport a világon. Éppen ezért nem csoda, hogy az egész offline szektor attól retteg, hogy az Amazon a Whole Foods-zal most tényleg megmutatja, hogy hogyan lehet megteremteni az átjárást a két csatorna között vásárlóbarát módon, és ezzel tetemes versenyelőnyre tehet szert.

Az Amazon tranzakciója láttán azonban nemcsak az offline nagyágyúi érzik magukon a nyomást, hanem az olyan online óriások is, mint a Facebook, a Google, az Apple, vagy az Alibaba. Ezek a cégek folyamatosan arra törekednek, hogy olyan vonzó, szolgáltatásokkal teli felületet hozzanak létre, amelyről a felhasználónak nem kell kilépnie ahhoz, hogy elvégezze bevásárlásait és egyéb ügyeit. Egy ilyen felület aranyat ér, hiszen hihetetlenül sok tranzakció fut át rajta, amiért pici, de tömegében összességében nagyon nagy díjat számolhatnak fel a kereskedőknek és szolgáltatóknak, és amiben a keletkezett adattömeg hasznosításával soha nem látott marketing eszközhöz juthatnak.

Nagy felfordulás jön a hagyományos boltban

Ebben a versenyben pillanatnyilag talán az Alibaba jár legelöl a Wechattel, ami rengeteg szolgáltatást és a hozzájuk kapcsolódó appokat is integrálja. Nehéz eldöntetni, hogy mi áll a WeChat sikere mögött, ez, vagy a Kínában nagyon népszerű Hold to Talk (lényegében Walkie Talkie) szolgáltatás. Az azonban biztos, hogy a programtól a Facebook is tart, és ezért fejleszti a Messenger 2.0-t.

De mire lehet képes az Amazon egy élelmiszer kiskereskedelmi lánc megvásárlásával, amitől mindenki megijed? Nem tudni még pontosan, de bizonyos irányok azért sejthetők. Az már látható, hogy mit gondol az Amazon a bolti vásárlásról. Bemegyünk, telepakoljuk a táskánkat cuccokkal, aztán megállás nélkül kisétálunk, a bolt pedig levonja a számlánkról az áruk ellenértékét. Ezt az teszi lehetővé, hogy a boltba lépés pillanatában tudják, kik vagyunk, és folyamatosan követik, hogy mit teszünk a kosarunkba.

A vásárlás azonban korántsem olyan egyszerű. A vásárló adott esetben nem egyedül lép a boltba, hanem egy baráttal, vagy néhány gyerekekkel. Bizonyos termékeket elveszünk, majd később lerakunk, visszaviszünk, nem annyit veszünk, amennyit eredetileg akartunk, és akkor a kosárba mindenfélét bepakoló, kivevő gyerekekről még nem is beszéltünk. Ezeknek a folyamatoknak a követése sok fejlesztést igényel még, de nyilván nem lehetetlen. A kérdés az, mit lehet vele nyerni? Vajon visszatérnek, vagy legalább megmaradnak a vevők egyhagyományos áruháznál, ha ilyen tulajdonságokkal rendelkezik?

A felvázolt intelligens rendszert nyilván számos egyéb fogyasztóbarát tulajdonsággal lehet felruházni. Lézer irányítja a figyelmet arra, amit rendszeresen szoktunk vásárolni, hang figyelmeztet a nagyobb kiszerelésen elérhető kedvezményre, sőt esetleg eleve kedvezményes ár jelenik meg egy olyan terméken, amely előtt elhaladunk. Még így sem biztos a siker, de egy ilyen helyen tett önkéntelen mozdulataink, hezitálásaink, vagy éppen határozott érdektelenségünk olyan információkat adhatnak egy intelligens rendszernek, amelyeket más formában kitűnően hasznosítani tud.

Az Amazon szárnyalása mindezek fényében leginkább annak szól, hogy a cég határozott lépésekkel megy előre egy egyébként több tekintetben elbizonytalanodott szolgáltatói világban. Úgy néz ki, tudja, mit kíván tenni ott, ahol mindenki keresi a víziókat, próbálja meghatározni, mi az a technológia, és mi az a vásárlóélmény, amit a vásárlók örömmel használnának, és ami a legjobban kielégíti az igényeiket, ugyanakkor nemcsak az irdatlan fejlesztési költséget, de a cég növekedésének lehetőségét is magában hordozza.

(Index, 2017. augusztus 4., frissítés: Origo, 2017. augusztus 18.)

 

Az Amazon 25%-ot dobott rá

Továbbra is elképesztő ütemben nő a világ legnagyobb online kiskereskedelmi cége. De vannak költségei is.

Az Amazon bevétele 2017 második negyedévében 25 százalékkal 38 milliárd dollárra emelkedett, ezen belül az előfizetéses szolgáltatásokból (pl. Amazon Prime) származó bevételek 51 százalékkal 2,2 milliárd dollárra bővültek, írja a Portfolio. Az Amazon bevételeinek közel 60 százaléka Észak-Amerikából származik, 30 százalék pedig más viszonylatokból, a fennmaradó 10 százalék pedig már a különféle webes szolgáltatásokból.

Az eredménysoron azonban már nem ennyire rózsás a kép, az úgynevezett operatív profit 51 százalékkal 628 millió dollárra, a nettó profit pedig 77 százalékkal 197 millió dollárra zuhant. A profit meredek esését részben az magyarázza, hogy a cég továbbra is elképesztő összeget költ arra, hogy új piacokra törjön be. A negyedévben a működési költségek 28 százalékkal 37 milliárd dollárra ugrottak.

A harmadik negyedévre a cég azzal számol, hogy a bevételek 20-28 százalékkal 39-42 milliárd dollár közötti értékre emelkedhetnek, az operatív profit tág határok között a 400 millió dolláros veszteség és a 300 millió dollár nyereség között lehet, miközben egy évvel korábban 575 millió dollár volt az operatív profit.

A befektetők nem örültek annak, hogy az Amazon profitja jóval alacsonyabb lett, mint az előrejelzések, ráadásul a cég a harmadik negyedévre is jóval alacsonyabb profitot jelzett előre, mint az elemzők.

A piaczárást követő kereskedésben 3 százalékot esett is az Amazon árfolyama, ami egyébként azt is jelentette, hogy újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója pedig csak néhány óráig vezette a világ leggazdagabb embereinek a listáját. 

(Portfolio, 2017. július 28.)

 

Visszafelé pörög az Amazon

Könyv után bútort és háztartási gépeket árul majd az Amazon. Hagyományos boltban.

Az Amazon azt fontolgatja, hogy bútorokat, lakberendezési termékeket és háztartási gépeket fog árulni, olyanokat, amelyeket korábban az internetről rendeltek a vásárlók. Az Amazon azonban hagyományos üzletet tervez nyitni, ha igazak a New York Times értesülései, számolt be a Napi.hu az elképzelésekről.

Az üzletekben természetesen a maguk fizikai valóságában lehetne megtekinteni a termékeket, azonban ráadásként vagy a kiterjesztett valóság, vagy a virtuális valóság módszerével arra is lehetőség nyílna, hogy a vásárlók megnézzék, hogyan mutatna a választott áru az otthonukban.

Az Amazon kiterjeszti csápjait a hagyományos boltok irányába, hiszen könyvesboltjai mellett olyan élelmiszerüzletekkel (Amazon Go) is kísérletezik, ahol a vevőnek nem kell sorban állnia a pénztárnál, hanem egyszerűen csak kisétál, és a vásárolt termékek ára levonódik számlájáról.

(Napi.hu, 2017. április 1.)

 

Drónnal is szállít az Amazon

Az Amazon tv-vel és pattogatott kukoricával kezdte. Google és a Domino's is rákezdett.

Elindította nagyon várt drónos kiszállítási programját az Amazon, bár a hatósági engedélyek nehezen szerezhetők meg, A kísérlet időtartama alatt napközben, megfelelő időjárás mellett teljesítenek drón segítségével megrendeléseket 30 perces idővel, többletköltség felszámítása nélkül, írja a Napi.hu.

Jelenleg ugyan mindössze két brit fogyasztó vesz részt a kísérletben, de az Amazon közölte, hogy britanniai üzeme közelében a következő hónapokban több tucat, majd több száz vásárló számára ajánlják fel a drónos kiszállítást.

Az első drónos szállítás december elején volt, ekkor egy Amazon Fire TV-t és egy csomag pattogatott kukoricát szállítottak ki Cambridge-ben. Az "order" gomb megnyomását követően 13 percre volt szüksége az Amazonnak a kézbesítéshez.

Néhány hónappal ezelőtt a Google az USA-ban Chipotle burritókat, a Domino's pedig Új-Zélandon pizzákat szállított ki drón alkalmazásával.

Az USA-ban egyelőre nem teszik lehetővé a jogszabályok a drónos rendszeres kiszállítást, az Amazon Nagy-Britanniában is csak a brit kormánnyal kötött külön megállapodás alapján végzi a kísérletét.

(Napi.hu, 2016. december 18.)

 

Nem kell bele eladó

Az Amazon Go eladó, pénztáros nélkül árul. Csak technika van a boltban, meg persze áru.

Nincsenek sorok. Nincsenek kasszák. Nincsenek eladók. A vevők csak leveszik az árut a pultról és indulhatnak is haza. Ez a kiskereskedelmi piac legújabb újítása a kiskereskedelmi piac legnagyobb újítójától, az Amazontól, számol be a 444.hu.

Az Amazon szülővárosában, Seattle-ben nyitotta meg első, 180 négyzetméteres, Amazon Go névre keresztelt önkiszolgáló boltját, ahol a humán munkaerő helyett kamerák és szenzorok dolgoznak.

A boltba belépve csak be kell jelentkeznie a vásárlónak, a boltból kilépve pedig a gépek azonosítják a megvásárolt termékeket, és levonják a pénzt a bankszámláról.

A kényelemnek persze ára lesz, mert ha a módszer sikeres, akkor álláshelyek szűnhetnek meg, de a technika nem kevés pénzbe kerülhet majd. Az álláshelyek megszűnésének persze vannak következményei.

Az Amazon Go egyelőre még béta üzemmódban van, vagyis csak szűk körben tesztelik. Most még csak az Amazon alkalmazottai vásárolhatnak itt, de a tervek szerint a 2017. elején a nagyközönség előtt is megnyitják.

(444.hu, 2016. december 5.)

 

Ingyen is szállít az Amazon

Magyarországra is. De csak akkor, ha 32 eurónál nagyobb a vásárlás.

A szállításért akkor nem kell fizetni, ha a vásárolt termékek értéke meghaladja a 39 eurót (12 ezer forintot). Ezt a www.amazon.de oldalon leadott rendeléseknél ajánlja a cég (az Amazon német viszonylatú oldala).

Az ingyenes szállítás az értékhatár mellett nem vonatkozik minden termékre: ha a vásárló olyan harmadik féltől rendel, amely nem az Amazon központjaiban tároltatja a termékeit, továbbra is fizetnie kell a postázásért.

A termékek árához a rendszer a német áfát számítja hozzá. A Magyarországról indított vásárlásoknál az áfa értékét a rendelési folyamat végén mutatja meg az oldal.

A cég nemcsak Magyarország esetében tette ingyenessé a szállítást, november közepétől a cseheknek, a dánoknak, a svédeknek, a finneknek és a szlovákoknak sem kell fizetniük ezért. Bizonyára így is megéri az Amazonnak, a világ legnagyobb webáruházának, Amerikában.

(HVG, 2016. november 16.)

 

Online zenél az Amazon

Hangvezérléssel is hívható a kedvenc dal.

Elindította saját online zenei szolgáltatását az Amazon, az Amazon Music Unlimited szolgáltatást. A társaság egy egyedi ajánlattal az okosotthonok központi vezérlőegységeként is használható Echót is népszerűsíti.  A megoldás az Amazon Prime-tagok számára havonta 7,99 dollárba, egész évre pedig 79 dollárba kerül, másoknak havonta 9,99 dollárt kell fizetniük. A Prime-tagoknak kínált ár egyébként lényegesen kedvezőbb, mint a riválisok ajánlatai, számol be a fejleményekről a Világgazdaság.

Az Amazon ugyanakkor egyáltalán nincs könnyű helyzetben, mivel kissé későn döntött úgy, hogy megjelenik a folyamatos online kapcsolattal elérhető (streaming) zeneszolgáltatások piacán. Itt olyan riválisokkal kell felvennie a küzdelmet, mint a Spotify, a jóval tízmillió fölött felhasználót gyűjtő Apple Music, vagy a Google Play Music. Az Amazon tájékoztatása szerint a kínálatban több tízmillió zeneszám szerepel, megállapodtak a legnagyobb lemezkiadókkal, valamint számos kisebb zeneipari céggel is.

A megoldás asztali és hordozható számítógépeken is használható, de mobilalkalmazást is fejlesztettek hozzá, így okostelefonon és táblagépen is hallgathatják a zenéket az előfizetők. Emellett saját ajánlórendszere van, ami felhívja a felhasználók figyelmét az újdonságokra, és automatikusan, vagy akár egyénileg is össze lehet állítani lejátszási listákat.

Az Amazon, hogy sikerrel vehesse fel a versenyt az online zenepiac meghatározó szereplőivel, egy speciális ajánlattal is előállt. A társaság ugyanis a hanggal vezérelhető Echo készülékkel rendelkezők számára jelentős kedvezménnyel, mindössze 3,99 dollárért kínálja a szolgáltatást. A Music Unlimitedet persze integrálták az Echóval, valamint az Amazon Alexa nevű, mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztensével, így az előfizetők hangvezérléssel is előhívhatják az aktuális hangulatukhoz leginkább passzoló zenéket. Az Apple egyébként a legjobb példa arra, hogy a digitális zeneszolgáltatás és egy eszköz összekapcsolása mennyire sikeres lehet, a társaság az iTunesszal és az iPoddal alkalmazta ezt a modellt.

(Világgazdaság, 2016. október 14.)

 

Féláron ad mobilt az Amazon

Cserébe nyomja rajta a reklámot. Már a záróképernyőn is.

Az Amazon kitalálta, hogyan éri meg fél áron telefont eladni. Így akciós áron vehetnek telefont az Amazontól azok a Prime-előfizetők, akiket nem zavar, hogy már a záróképernyőn reklámokat mutogat nekik az operációs rendszer. Az Amazon egyelőre két telefontípust kínál ebben a konstrukcióban, az egyiket fél áron.

A külső alkalmazások világában egyébként már teljesen elterjedt, hogy azért kell külön fizetni, ha a felhasználó nem akar reklámokat látni.

Az Amazon Prime szolgáltatásának előfizetőinek az árengedményért cserébe el kell viselniük, hogy az Amazon magába az operációs rendszerbe épít bele reklámokat. Ezen kívül azt is, hogy az Amazon előre felpakolja a telefonokra a saját alkalmazásait, de ez ma már bevett gyakorlat.

A személyre szabott hirdetések egész pontosan a záróképernyőn (a lock screenen) jelennek meg. Bizonyos hirdetések alkalmanként a záróképernyő háttérképét cserélik le, mások az értesítések közt jelennek meg, a tulajdonos saját értesítései alatt. Ez a konstrukció nem újdonság, nagyon sok ingyenes külső alkalmazásban jelennek meg reklámok, amiktől jellemzően a teljes, vagy a pro változat megvásárlásával lehet megszabadulni. Azonban az Amazon az első cég, amelyik teljes telefont ad olcsóbban reklámhelyért cserébe. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a konstrukció mikor lesz elérhető az Egyesült Államokon kívül.

Az Amazon jelenleg két telefont kínál felreklámosítva. A BLU R1 HD gyengébbik verzióját (1 gigabájt RAM, 8 gigabájt belső tárhely, négymagos, 1 gigahertzes processzor) 100 dollár helyett 50-ért adja (ez körülbelül 15 ezer forintnak felel meg).
Ugyanennek erősebb változatát (2 gigabájt RAM, 16 gigabájt belső tárhely) reklámokkal 60 dollárért (17 ezer forintért) lehet megvenni.

A negyedik generációs Moto G gyengébbik változatát (2 gigabájt RAM, 16 gigabájt belső tárhely, nyolcmagos, 1,5 gigahertzes processzor) 200 dollár helyett 150-ért (43 ezer forintért) kínálja a cég.. Ugyanennek erősebb változatát (32 gigabájt belső tárhellyel) reklámokkal együtt 180 dollárért (51 ezer forintért) el lehet vinni.

A telefonokon az Android operációs rendszer legfrissebb, Marshmallow kódnevű inkarnációja fut, és kártyafüggetlenek.

(Origo, 2016. június 30.)

 

Saját márkában úszik az Amazon

Megnyomja a saját márkás kínálatát.

Jelentős mértékben növelné saját márkás termékekből álló kínálatát az Amazon. A világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi cége rövidesen megkezdheti az új árucikkek forgalmazását.

Lapinformációk szerint egyebek között tartós élelmiszerek, tisztítószerek, bébiételek és babaápolási termékek jelenhetnek meg a saját márkás kínálatban. A Happy Belly márka részeként például mogyorót, fűszereket, teát hoznak majd forgalomba, míg a Wickedly Prime brand révén pedig rágcsálnivalókat.

A kiszivárgott tervek szerint az új termékek kezdetben csak a Prime szolgáltatásra előfizetők részére lesznek elérhetők, de becslések szerint ez is mintegy ötvenmillió fogyasztót jelent. Az Amazon egyébként forgalmaz már saját márkás termékeket, már évek óta árul a Pinzon brand alatt törülközőket és ágyneműket, Elements néven pedig csecsemőknek szánt törlőkendőket. A közelmúltban a divat területén is megjelent a társaság saját márkás termékekkel, például a Lark&Ro ruhákkal.

(Világgazdaság, 2016. május 19.)

 

Kergetné a YouTube-ot az Amazon Prime

Az online videopiac új versenytársa bárkinek engedi a videofeltöltést.

Megszorongatná a Youtube-ot és áformálná az online videopiacot az Amazon Prime. Az Amazon bárki számára lehetővé tette videók feltöltését a Video Direct nevű platformjára. Így alaposan átformálhatja az online videopiacot az Amazon újítása, amelynek keretében a cég platformján keresztül bárki értékesítheti videós tartalmait. Az Amazon Video Direct (AVD) nevű szolgáltatás lényegében arra kínál lehetőséget a profi és amatőr tartalomgyártóknak, hogy újabb forrásból szerezzenek bevételt.

Az AVD-program keretében a tartalmak tulajdonosai több üzleti modell közül választhatnak. Dönthetnek úgy, hogy teljesen ingyen teszik elérhetővé a videókat és csak a hirdetési bevételből kapnak részesedést, de választhatják azt a megoldást is, hogy egy-egy anyagot megvásárlásra, vagy csak megtekintésre kínálnak fel. További opció, hogy az Amazon Prime előfizetős tartalmai között árulják a felhasználók a videóikat, de dönthetnek úgy is, hogy egy teljesen külön előfizetéssel próbálkoznak.

A modell lényege, hogy már az együttműködés elején pénzhez juthatnak a tartalomtulajdonosok, ráadásul az Amazon a partnerek számának növelése érdekében havonta egymillió dollárt oszt szét a száz legnépszerűbb videót feltöltő között. A társaság platformját választók abban bízhatnak, hogy az e-kereskedő weboldalát márciusban csak az Egyesült Államokból 165 millió felhasználó kereste fel. Igaz, asztali számítógépről egyelőre csak nagyon kevesen, 3 milliónyian nézték az Amazon platformjain keresztül elérhető videókat. Az Amazon már meglévő videós szolgáltatásait főként mobileszközökről érik el és a Prime nevű megoldásának már több tízmillió előfizetője van.

A partnerek, ha az AVD szolgáltatáson belül az előfizetős modellben adják közzé tartalmaikat, az Egyesült Államokban egyórányi megtekintés után 15 dollárcentet, míg a többi piacon 6 dollárcentet kapnak. A konstrukció egyelőre csak ott érhető el, ahol a Prime szolgáltatás is, így az Egyesült Államok mellett Németországban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban és Japánban.

A videók mellett elhelyezett hirdetésekből származó bevétel 55 százalékát kapják meg a tartalomtulajdonosok, amely egyébként megegyezik az YouTube-nál alkalmazott jutalékkal. Az Amazon hatalmas cég, komoly erőforrásokkal, de azért kérdéses, hogy mennyire lesz érdemi hatással az online videopiacra. A YouTube mellett már a Facebook és a fiatalok körében egyre népszerűbb közösségi felületek, mint az Instagram és a Snapchat is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a videós tartalmakra.

(Világgazdaság, 2016. május 13.)

 

Röpcsizik az Amazon

Drónok után maga talicskázik. 20 darab Boeinggel.

Repülőgépeket lízingel az Amazon és elindítja a saját légi csomagszállító szolgáltatását, így kevésbé függhet majd a piac olyan nagy szereplőitől, mint a FedEx, vagy a UPS és csökkentheti a költségeit. Az internetes kiskereskedelmi cég 20 darab Boeing 767-es lízingeléséről írt alá megállapodást.

Így saját légi csomagküldő hálózat kiépítésébe fog az Amazon. Most az internetes kiskereskedelmi cég az olyan szolgáltatókra hagyatkozik, mint a FedEx, vagy a UPS, de a célja, hogy csökkentse függését tőlük, ezzel költségeket takarítson meg, gyorsítsa a csomagküldést és kivédje a késéseket.

Az Amazon tavaly 11,5 milliárd dollárt költött arra, hogy a rajta keresztül rendelt csomagokat eljuttassa a vásárlókhoz. Az Amazon első körben 20 darab Boeing 767-es repülőgépet lízingel az Air Transport Services Group nevű lízingcégtől. A megállapodás részeként az Amazonnak lehetősége lesz arra is, hogy a következő öt évben felvásárolja a lízingcég részvényeinek 19,9 százalékát, részvényenként 9,73 dolláros árfolyamon.

Az első repülőgép április elsején kezdi el szállítani az Amazon csomagjait. Elemzők szerint már régóta van róla szó, hogy saját flottát építene ki az Amazon, de ez nem jelent túl nagy veszélyt a csomagküldő szolgáltatások piacának nagy szereplőire. Ennek ellenére a FedEx és a UPS árfolyama is esett kismértékben a hírre a bejelentést követően az amerikai tőzsdén. A UPS egy 240 gépből álló flottával szállítja a csomagokat szerte a világban, míg a FedEx 370 gépből álló repülőgépparkkal rendelkezik.

Az Amazon drónokkal is kísérletezik a házhozszállításban, de egyelőre még szabályozási kérdések miatt nem tud elterjedni a drónos házhozszállítás.

(Portfolio, 2016. március 10.)

 

Boltba megy az Amazon?

Igazi könyvesboltot nyit. Jó éve volt 2015.

Hagyományos könyvesboltokat akar nyitni az Amazon.com, sajtóértesülések szerint. A világ könyvpiacát két évtized alatt alaposan átalakító online óriás 300-400 saját boltot tervez.

Hasonló példa, amikor az online értékesítés felől induló Bonobos divatház, vagy a szemüvegeket áruló Warby Parker már megnyitotta első fizikai üzleteit, sőt maga az Amazon is üzemeltet tavaly november óta egy olyan boltot Seattle-ben, ahol a saját eszközei, például a Kindle könyvolvasó, vagy a Fire tablet, valamint set top box mellett nyomtatott könyveket is árul, ugyanannyiért, mint online áruházában (ez általában alacsonyabb árat jelent a boltinál).

Az online kereskedők hagyományos üzletei speciális raktárként, városi kiszállítási centrumként is szolgálnak. Az Amazon is megjelent már korábban amerikai outlet áruházakban, például a Zippos nevű cipőboltokkal. Egy százas nagyságrendű hálózat kiépítése azonban évekig tart, még akkor is, ha végül azt a célt szolgálják majd, amelyet az utóbbi időben egyre inkább maguk a régifajta könyvesboltok is: legyen hol átlapozni azt a kiadványt, amelyet aztán majd online (vagyis olcsóbban) megvásárolnak. Az elmúlt években számos könyvesbolthálózat adta fel Amerikában, éppen az online óriás terjeszkedése miatt, de a legnagyobb, az USA 50 államában 640 könyváruházzal jelen levő Barnes & Noble még tartja magát.

(Világgazdaság, 2015. február 4.)

 

Rátett egy lapáttal az Amazon

Korábban ez szokatlan volt. Nyereséget könyvelt el a világ legnagyobb netes áruháza 2015. második negyedévében. Az Amazon értékesebb a Walmartnál.

Az Amazon 2015.  második negyedéves eredménye sokkal jobb lett az előrejelzéseknél, mivel a várt részvényenként 13 centes veszteséggel szemben 19 centes profitról számolt be a társaság. A teljesítményt elsősorban az Amazon Web Services szolgáltató ágazata húzta fel, ahol 81 százalékos bevétel növekedést és több, mint az ötszörösére ugró üzemi eredményt könyvelhettek el az Investor.hu összegzése szerint.

A Web Services csak 8 százalékát adja az árbevételeknek, ezzel szemben a negyedéves nettó profitja nagyobb volt az internetes áruház veszteségénél. A cég felhőalapú internetes szolgáltatásokat nyújt vállalkozásoknak, akiknek így nem kell méregdrága számítógépparkot üzemeltetni adattárolási céllal, hanem ezt az internet segítségével az Amazon gépein teheti meg. Úgy tűnik, ez egy bomba üzlet az Amazonnak is.

Felvetődött egyébként az is felmerült, hogy idővel leválasztják és külön cégbe szervezik a Web Services szolgáltatást, mivel a hagyományos internetes áruház továbbra is mérsékelt ütemű profitbővülést hoz csak.

Az Amazon egyébként főként az amerikai piacon növelte árbevételét és profitját, ahol egyre több logisztikai központot épít annak érdekében, hogy a megrendelt árukat a lehető leggyorsabban tudják leszállítani a vásárlóknak.

A jó eredmények a cég piaci értékét is jelentősen megdobták, jelenleg már 252 millárd az Amazon értéke (ez Magyarország éves GDP-jének durván kétszerese). Az Amazon egyre rangosabb helyet követel magának piaci értéke alapján a tőzsdecégek rangsorában, ahol most lépett előre a 11. helyre. Olyan cégbirodalmak vannak most előtte, mint a Facebook (270 milliárd), a General Electric (263 milliárd), vagy a JP Morgan (255 milliárd) nagybank. Az e-kereskedelmi óriás Amazon piaci értéke már nagyobb, mint az USA-ban mamuttá nőtt, klasszikus hipermarketeket üzemeltető hálózaté, a Walmarté.

(Investor.hu, 2015. augusztus 7.)

 

Tollasodott egyet az Amazon

Van már profit is, nem is olyan rossz.

A várt 18 cent körüli egy részvényre jutó profitnál sokkal többet, 45 centet ért el az Amazon 2014. negyedik negyedévében, szemben az elmúlt negyedévekkel, amikor pont a fordítottja történt. A bevétel ugyan csekély mértékben elmaradt a várttól, de a profitéhség legyűrte a fanyalgókat. A január végi bejelentéskor javult is az Amazon tőzsdei árfolyama is.

A puszta számok mögött ugyanakkor az húzódik meg, hogy az Amazon profitja a közel 30 milliárd dolláros bevételéhez képest eleve szinte a semmivel határos, a tőzsdei várakozások viszont nagyok.

(Investor.hu, 2015. január 30.)

 

Esett az Amazon

Se elég bevétel, se eredmény.

Nem sikerült jól az Amazon.com harmadik negyedéve 2014-ben, a cég a vártnál kisebb forgalmat és nagyobb veszteséget ért el. Az árbevétel 20,6 milliárd dolláros értékével az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal nőtt, de ez a várt számoktól 200 millió dollárral elmaradt.

A negyedik negyedéves időszakra csak 27-30 milliárd dollár körül alakulhat az árbevétel. Az elemzők többet vártak eddig, 30,8 milliárd dollárt az év végi időszakban.

Az Amazon 437 millió dolláros nettó veszteséget könyvelhetett el a harmadik negyedévben, ami egy évvel ezelőtt csak 41 millió dollár  volt. Az EPS ezzel 99 centtel esett vissza, ami az elemzők előrejelzésénél 79 centtel kisebb. Az Amazon teljesítményében szerepet játszik, hogy a különböző felvásárlások, továbbá fejlesztések leszorítják a nyereséget is. A Fire Phone (az Amazon első saját gyártású okostelefonja) nem hozta a várt üzleti eredményt.

A gyorsjelentés közzétételét követően az Amazon részvények árfolyam (október 24-én) 8-ot esett vissza 285-286 dolláros szintek közé. Ezzel éves mélypontra esett vissza az árfolyam, az év eleji 400 dollárhoz képest.

(Investor.hu, 2014. október 24.)

 

Most meg videózik az Amazon

Egymilliárd dollárért megveszi a Twitch  videóplatformot.

Az Amazon 970 millió dollár készpénzért megvásárolja a Twitch nevű videóplatformot. A Twitch specialitása, hogy videójátékot játszó emberek (év elején nagyjából egymillióan) osztják meg rajta, ahogy játszanak, és ezt kommentálják. Ezt pedig naponta sok millióan követik, havi szinten 45-50 millió látogató fordul meg a Twitchen. A Twitch más statisztikák alapján is a legnagyobb videós platformok közé nőtt pár év alatt. Az Amazon ajánlata szinte változatlan napi ügymenetet és függetlenséget kínált a cégnek.

Az Amazon nagyságrendjeihez képest az egymilliárd dollár nem tűnik túlságosan nagynak, hiszen negyedévente mintegy 20 milliárd dolláros bevételt könyvel el, és csak fejlesztésekre elkölt éves szinten 8 milliárd dollárt. A Twitchet ráadásul nem is adták nagyon rossz áron egymilliárd dollárért. A cég számottevő bevételt – legalábbis ami az Amazonnak számottevő – feltehetően nem termel, de ez nem jelenti, hogy ne tudna lényegesen hozzájárulni később a bevétel és profittermeléshez.

A Twitch alapítói vállalkozásukat eredetileg Justin.tv néven indították, és itt a felhasználók ugyan megoszthattak videófolyamokat, de saját videókat nem tölthettek fel. A cég csak később, 2011-ben nyitotta meg a saját videók feltöltési lehetőségét, mely nyomán csak az első hónapban több mint 8 millió látogatót vonzott az oldal. A Twitch hamar gyűjtőhelyévé vált a játékvideóknak és élő közvetítéseknek. Ezzel az élő videózásban nagy sikereket elérő, magyar gyökerekkel is bíró Ustreamet, vagy éppen a Google Youtube-ját is megelőzte, sőt, 2014. februárjában az eredeti szolgáltatást be is zárta, a nevét Twitch Interactive-re változtatta az eredeti Justin.tv-ről. A Twitch közvetlenül elérhető a Microsoft Xbox platformján, de más játékkonzolokon is.

Az amerikai élő internetes videóközvetítések több mint 43 százalékát adja a Twitch az adatforgalmat tekintve. A csúcs adatforgalmak alapján a Twitch a negyedik legnagyobb internetes platform a Netflix, Apple és Google után az Egyesült Államokban. A Twitch felhasználóinak 58 százaléka hetente legalább 20 órát tölt a platformon, azaz naponta átlagosan majdnem 3 órát. Az átlagos felhasználó is 106 percet tölt naponta videók nézésével a Twitchen. A felhasználók 76 százaléka a hirdetői szemmel kiemelten fontos 18-49 éves kategóriába esik, jelentős részük ráadásul szinte alig fogyaszt „tradicionális” elektronikus médiát, így például nincs tévéjük sem.

A Twitch felvásárlása az Amazon eddigi legnagyobb akvizíciója. Az Amazon számára azért fontos a saját videók feltöltését, valamint a saját élő közvetítést lehetővé tévő Twitch, hiszen erre hasonlító szolgáltatása nincs. Az Amazon Prime Video nevű szolgáltatását, amin keresztül az előfizetők online nézhetnek tévésorozatokat, műsorokat, kiegészítheti a Twitch játékos közönsége, amelyik ráadásul rendkívül potens célcsoport lehet az Amazon egyéb szolgáltatásainak, termékeinek is.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a Google veszi meg nagyjából ennyiért a céget, szó esett a Yahoo ajánlatról is. Korábbi értesülések szerint a Yahoo megpróbált felépíteni egy hasonló szolgáltatást házon belül, emellett ugyanígy megpróbálta megvásárolni a Daily Motion nevű videós platformot is, és érdeklődik a IAC tulajdonában álló Vimeo iránt is. Eközben jól menő Youtube sztárokat próbál átcsábítani a saját videós platformjára.

A Youtube a legsikeresebb videómegosztóként uralja a piac egy bizonyos szegmensét. Az élő közvetítések terén ugyanakkor még nem sikerült akkora lépéseket tennie, mint akár a Ustreamnek, vagy éppen a Twitchnek, ráadásul a videojátékos szegmensben sem akkora fajsúlyú szereplő, mint utóbbi.

A hasonló startupokat profit és bevétel hiányában az egy felhasználóra vetített érték vagy vételár alapján lehet értékelni. A közösségi média korában egy-egy platform értékét a hálózati hatásban rejlő potenciál határozza meg. Minél többen használnak egy platformot, annál nagyobb tömegeket tud később magához vonzani, és annál nehezebb hasonló szolgáltatásokkal kritikus tömeget elérni. Erre a legjobb példa maga a Facebook, ami talán a legértékesebb felhasználóbázissal bír, éppen annak mérete miatt.

Nem egyszerű ugyanakkor a felhasználó definícióját sem értelmezni. Egyes szolgáltatások a havi látogatók számát mérik (függetlenül attól, hogy regisztráltak-e vagy sem), míg mások a havonta legalább egyszer belépő regisztráltakat, megint mások pedig az összes regisztrált fiók számát mérik. A Twitch a számára leginkább kedvező mutató teszi közzé. Az átlagos látogató a Twitchen rendkívül elkötelezett, hosszú órákat tölt a platformon.

(Investor.hu, 2014. augusztus 26.)

 

Az Amazon nem hagy fel a zaklatással

Az internetes monstrum új célpontjai Sanghaj és India.

Folytatja kínai terjeszkedését az Amazon internetes kereskedelmi portál, belép a sanghaji szabadkereskedelmi övezetbe, ahol jóval kedvezőbb feltételek mellett működhet. Az Amazon egy új logisztikai központot és raktárakat is létrehoz Sanghajban. A kínai internetes kereskedést jelenleg az Alibaba uralja, mely várhatóan szeptemberben lép tőzsdére.

A sanghaji szabadkereskedelmi zóna 2013-ban nyitott meg, közel 30 ezer négyzetkilométeres körzetet foglal magába. A zóna tagjai számára a kereskedelmi szabályok kedvezőbbek és a vám is kisebb mértékű, emellett több milliós piacot is el tudnak érni. Számos külföldi cég lépett már be, vagy tervezi a csatlakozást. A zóna a kínai vállalatok számára is nagy előny, a jelen lévő külföldi cégeken keresztül számukra is megnyílnak a nemzetközi piacok.

Az Amazon kétmilliárd dollárt fektet be Indiában. Indiában is hatalmas lehetőséget lát az Amazon. Váleménye szerin t amennyiben az indiai piac továbbra is hasonló ütemben fejlődik, ez lehet az az ország, ahol az Amazon a leggyorsabban elérheti az egymilliárd dolláros forgalmat. A cég egy évvel ezelőtt vetette meg a lábát az indiai piacon, az amerikai vállalat több cég, mintegy 17 millió különböző árucikkét hirdeti. A cég közvetlenül nem értékesíthet termékeket Indiában, mivel az ország törvényei tiltják a közvetlen külföldi tőkebefektetést kiskereskedelmi cégekben. Az Amazon indiai kiskereskedőknek teszi lehetővé, hogy honlapját és logisztikai szolgáltatásait igénybe véve értékesítsenek.

Az indiai online kereskedelemben érezhető kiélezett versenyt jelzi, hogy India legnagyobb internetes kereskedelmi portálja, a Flipkart is bejelentette, egymilliárd dollárral növeli tőkéjét. A céget az Amazon két korábbi munkatársa alapította. Saját adatai szerint 22 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, és havonta ötmillió szállítást végez. A jelenleg 13 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piac további szereplői a Snapdeal, a Jabong és az eBay.

(Napi Gazdaság, 2014. augusztus 22.)

 

Az Amazon fazon

Bevétel van, eredmény nincs?

Az Amazon.com 1994-ben  online könyvesboltként kezdte működését, mára pedig a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cégévé nőtte ki magát. Az Amazon.com jelenleg DVD-ket, CD-ket, letölthető videókat és zenéket, szoftvereket, videójátékokat, elektronikai cikkeket, bútorokat, élelmiszereket, játékokat és ékszereket értékesít. Saját márkás készülékeket, például e-könyvolvasót, táblagépet és telefont forgalmaz is, valamint a cloud computing szolgáltatásokban is tevékenykedik. Legnagyobb versenytársa az eBay.

Az Amazon belépve egy-egy országba globális hálózatának és a szállítási akcióknak köszönhetően könnyen magához csalogatja a vásárlókat. A teljes kiskereskedelmi forgalom pár százalékát teszik ki az internetes értékesítések még az olyan fejlett országokban is, mint az Egyesült Államok. Az Amazon egyre nagyobb piaci részesedést ér el, nem csak a hazai piacán, de külföldön is. Új versenytársak emelkednek ki ugyanakkor, például a kínai Alibaba.

Az okostelefonok és a táblagépek térhódítása a vásárlási szokásokat is megváltoztatja. Az e-kereskedelemtől az m-kereskedelem felé halad a világ, egyre többen intézik a vásárlásaikat mobil készülékeken. Ez áll az mögött, hogy az Amazon ennyire fontosnak tartja a saját márkás okostelefon és táblagép értékesítését. A vásárlóit minél szélesebb területen magához akarja láncolni és ebben a Kinlde Fire és a Fire Phone segítségére lehet.

Táblagépét olyan áron értékesíti, amivel elemzői számítások szerint lehetetlen nyereséget elérni. Az Amazon célja értékesítései támogatása ezzel is, különösen a médiatartalmak és a streaming szolgáltatások eladásaiban.

A Google-hoz hasonlóan az Amazonnál is középpontban van az innováció. Nemrégiben az Amazon robotokat kezdett alkalmazna raktáraiban, valamint drónokat fejleszt, amelyek a cég reményei szerint a jövőben elvégezhetik a kiszállítást. Jelenleg a raktárterületek bővítése és a kutatás-fejlesztési költségek viszik el a profit nagy részét.

Az alacsony profit marzs mellett keletkező nyereséget rendszerint visszaforgatják a cégbe, akár k+f, akár raktárbővítési beruházások révén. A kiskereskedelmi szektor egyébként egy hagyományosan alacsony marginnal működő üzletág. Az Amazonnak ráadásul negyedévente százmillió dolláros költséget okoz a szállítási díjak elengedése, amivel magához akarja csábítani a vevőket. A jövőre nézve újabb kockázatot jelent, hogy a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba már az Egyesült Államokba is betörne, ami érzékenyen érintheti az Amazont, de az eBay-t is.

(Portfolio.hu, 2014. augusztus 4.)

 

Kelet felé lépked az Amazon

Prága mellett létesít lerakatot a világ legnagyobb netes áruháza.

Tovább terjeszkedik Kelet-Közép-Európában az Amazon.com. A világ egyik legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó áruháza ezúttal Prága mellett létesít lerakatot, de piaci hírek szerint hamarosan Magyarországra is beléphetnek. Hamarosan újabb elosztó központot létesít Csehországban az Amazon.com, a Prágától 7 kilométerre fekvő, Dobroviz faluban húzzák fel a legújabb Kelet-Közép-európai lerakatot.

A csehországi nyitás egyértelműen a régiós terjeszkedés újabb lépésének tekinthető. 2012-ben Pozsony mellett hozták létre az első kelet-közép-európai központot. Az amerikai vállalat a szlovákon kívül a cseh és a lengyel piacokat is kiszemelte magának, egyes piaci hírek szerint a horvát, a román és természetesen a magyar piacokat is.

A társaság agresszív terjeszkedése - főként egy esetleges magyarországi nyitás esetén - sok hazai szolgáltatónak is kellemetlenséget okozhat. Piaci értesülések szerint különösen a hazai műszaki áruházak, valamint a könyvkereskedelem, ezen belül is az elektronikus könyvek piacán élezheti ki a versenyt az amerikai óriás régiós, magyarországi terjeszkedése. Ugyanakkor azok a helyi szereplők, amelyek könyvkiadással is foglalkoznak, még előnyben vannak. Számukra a legnehezebb versenyterep a Kindle e-könyv olvasó lehet, mely ár-érték arányban az egyik legjobbnak számít.

A legnagyobb harc azonban kétség kívül a műszaki termékek piacán bontakozhat ki, a globális beszerzési csatornák árelőnye ugyanis egyértelmű. Ezzel az árelőnnyel a hazai műszaki áruházak - legyenek azok hagyományos boltok, vagy online felületek - csak nagyon nehezen lesznek képesek felvenni a versenyt. Bár az impulzusvásárlások továbbra is a hagyományos áruházak kiváltsága lehet, ugyanakkor a strukturális átalakulás hosszabb távon elkerülhetetlen. Ennek gyorsasága azonban már nagymértékben függ az Amazon terjeszkedési ütemétől, ezen belül a felhasználható marketing büdzsé mértékétől is.

(Index, 2014. február 17.)