webzseb₪égbolt

Nyújtózkodik a Tesco

Online. Már Kecskeméten is házhoz jön a Tesco. 

Októbertől indul Kecskeméten és környékén a Tesco házhozszállítás, írja a Napi.hu. Az áruházlánc 25 új embert állít be a körülbelül 215 ezer lakos kiszolgálása érdekében. Így a házhozszállítási szolgáltatás országosan már több mint 1,6 millió háztartás számára elérhető. 

 

A Tesco online vásárlás október elején Kecskemétre, Ballószögre, Helvéciára, Nagykőrösre, Kiskunfélegyházára, Ceglédre, illetve Nyársapátra is megérkezik - adta hírül a cég.

Így Budapest, Szeged, Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Debrecen és Pécs régióival együtt októbertől országosan összesen már 129 településen vehető igénybe a szolgáltatás.

A vásárlók kétórás idősávok kiválasztásával, akár három hétre előre is leadhatják rendelésüket a közel 20 ezerféle, a kecskeméti áruházban elérhető termékekre, amelyek kiszállítását reggel 8 és este 10 óra között kérhetik.

A brit tulajdonú cég 2013-ban Budapesten indította el házhozszállítási szolgáltatását. Azóta az áruházlánc több mint 20 millió rendelést, 150 millió terméket, 500 ezer címre történő kiszállítást, és csaknem 10 millió megtett kilométert teljesített.

(Napi.hu, 2019. szeptember 11.)

 

Vasárnap nem jön webáruházas csomagfutár

A nagy élelmiszeres láncok maguk szállítanak. Vasárnap nem, arra se ember, se pénz. Munkanapokon, hétköznap és szombaton. Az iparcikkes webáruházak általában munkanapokon viszik a webes portékát. Vasárnap szunyókálhat a vásárló, a billentyűt persze verheti.

A nagy élelmiszerláncok a hétköznapokat követően szombaton még nekiveselkednek saját, szépen felmatricázott kisteherautóikon kiszállítani a megrendelt étekféleségeket, de vasárnap sem ők, sem a különféle iparcikkeket kínáló webáruházak nem vállalják a házhoz szállítást. Pedig amelyik nagyláncnak hagyományos boltja is van, azok nyitva tartanak a hét utolsó napján is.

Első pillantásra pedig a legkényelmesebb az lenne a vásárlónak, ha a hét legvégén is fogadhatná a webáruház házhoz szállítását, hiszen a többség akkor nem dolgozik. Persze, el is kódoroghat otthonról, főleg strandidőben. De egy vasárnapi kiszállítás jócskán megdobná a webáruházi vásárlás költségét, hiszen több sofőr, kiszállító és a raktárakban áru összekészítő kellene eleve, ráadásul ott a vasárnapi pótlék is, ami 50%. És munkaerőhiány is van, mindenki örül, ha egyáltalán hétköznapra, vagy éppen szombatra talál dolgozót magának.

A munkaerőhiány a webáruházak mozgására is rányomja bélyegét, nem csak náluk, hanem a külső futárszolgálatoknál is. A nagy élelmiszeres webáruházak - Auchan, CBA, G'Roby, Spar - szép számban keresnek az előkészítést, rendelések összeválogatását és a házhoz szállítást végző munkatársat. Természetesen szokás szerint csak a Tesco árulja el a kereseti lehetőségeket, de nyilván a többiek sem maradhatnak el ettől.

A fizetés az jobb

Az online kiszállítást végső tescos sofőr hat hónap után 370 ezer forint körüli bruttó javadalmazással számolhat (mindenféle kiegészítéssel, pótlékokkal, cafetériával együtt), ami azért sokkal több, másfélszerese, mint a boltos fizikai dolgozók 244 ezer forintos, statisztika szerinti átlaga. Jó, mondjuk nagyon is összetett a munkakör.

És ez például több azért, mint az Aldi bolti dolgozó kezdő keresete, vagy a Lidlnél három év utánra ígért 317 ezer forintos bruttó járandóság egy fővárosi áruházban. Igaz az is ugyanakkor, hogy a székesfehérvári Lidl zöldség-gyümölcs raktári összekészítője három év után már 393 ezer forint járandósággal számolhat, de hát az már ismert, hogy a logisztikában rémisztően nagy a pénzpusztítás a munkaerőhiány miatt.

Hogy ez mennyire így van, azt az Aldi példája is igazolja, ahol egy bolti, vagy raktári dolgozó 309 ezer forint havi bruttó induló keresettel számolhat, de ebben a munkakörben az álláshirdetésükben nem a tíz, hanem a két év alatt elérhető járandóságot adják meg, ami most 349 ezer forintot jelenthet.

A posta a legnagyobb, de van, aki maga hozza el a megrendelését

Egyébként a legnagyobb külsős kiszállítója a webáruházaknak a Magyar Posta, ő kínál saját - postahivatalos - átvevőpontokat is. De ott van még egy sor logisztikai cég, futárszolgálat is, akik a postához hasonlóan több webáruháznak is dolgoznak egyidejűleg, például a DPD, HDT, Expressone, Gebrüder Weiss, Royal Futár, Express One, Sprinter.

Nem véletlen a webáruházi vásárlások körében az átvevőpontok, vagy az áruházi átvétel népszerűsége. A webáruházak többsége ezt is felajánlja, nyilván azért, mert a vásárlók egy része nem tud otthon rostokolni és várni a futárt, bár vannak kétórás érkezési idősávok és expressz kiszállítási lehetőségek is. Átvevőpontos hálózatot kínálnak ráadásul a Coop boltok, akiknek saját webáruházuk nincs, de például a MOL is egyes benzinkútjain, amelyek éjjel-nappal nyitva vannak.

Érdekes módon az Auchan és a Spar jelenleg csak 3-3 áruházban kínálja fel a webes megrendelések átvételét vásárlóinak, nyilván ennek a módozatnak is megvannak a terhei, de kérdés, hogy az átvevő pontoktól távolabb lakó, vagy munkába járó vásárlónak megéri-e. A Tesconál már több áruházba el lehet ballagni az összekészített csomagokért, de nem mindegyikbe.

És néhány nagyáruház kiszállítási lehetősége, saját szállítóflottájukkal. A hiperek ugyanabban az idősávban dolgoznak, hiába, nagy a verseny közöttük is, így a Spar sem marad el tőlük hétköznap, csak szombaton nem kell késő este várni az ő futárjait:

Auchan 8-22 óra között hétfőtől szombatig
CBA 8-20 között hétköznap, 8-18 óra között szombaton
G'Roby 8-18 között hétköznap, 8-14 között szombaton
Spar 8-22 óra között hétköznap, 8-18 óra között szombaton
Tesco 8-22 óra között hétfőtől szombatig
Forrás: webáruházak honlapjai

Többiek, iparcikkes nagyáruházak, például az eMAG, Extreme Digital, Media Markt, dm, Rossmann, Decathlon, Praktiker, H&M csak munkanapokra ígérnek házhozszállítást.

(blokkk.com, 2019. július 14.)

 

Mennyiért is cipelik házhoz a betevőt a webboltok

Óriási a harc az élelmiszeres webáruházak között a piacfoglalásért. Ha kevés étket rendelsz, megeszi a fuvardíj. Az élelmiszer webvásárlás kulcsa a gyorsaság - lenne. És iszonyat a parkolás a kisteherautókkal. Megoldható lenne az azonnali szállítás is, a pizzafutárok már tudják. A bolti átvétel a legolcsóbb, de hát akkor hol a kényelem. Összehasonlítottuk, hogy az öt legnagyobb élelmiszeres webshop mennyiért szállít házhoz. De rangsor nincs, hiszen a termékár is számít.

Lujza és Jenő beszélget. - Te Jenő, mit sompolyogtál kifelé? Csengetett valaki? - Á, semmi, Lujzikám, csak a huzat zörgette az ajtót. - Igen? És mi az a csomag, amivel beosontál ez előszobából? ... De hát ez sör! Már a boltba lemenni is lusta vagy! - Tudod, a meccs, és hosszú a sor a boltban. - iiiigen? hát nézheted a meccset, ha leszaladsz tíz deka parizerért, most iziben! - Izé, nem lehetne inkább ezt is megrendelni? - Hogyne lehetne, de a kiszállítás díját levonom a sörpénzből! - hmmm.... inkább leszaladok a szünetben.... 

Böhöm nagy kisteherautók forgolódnak, parkolóhelyet nehezen találva maguknak élelmiszerláncok hatalmasra mázolt felirataival, egyre többen. A szabályos parkolás a sűrűn lakott tömbökben szinte lehetetlen számukra, pedig az idő sürgeti őket, hiszen a vásárlók egy része idősávra rendel, vagy a webáruház úgy ígéri.

És ha valaki hirtelenjében megéhezik, akkor azonnal meg akarja tömni a bendőjét

A továbblépés kulcs a területi terjeszkedés mellett a villámgyors, kis értékű vásárlások vállalása lenne az élelmiszeres webáruházak számára, de a logisztika bonyolult, mondják. Pedig a pizzafutárok azonnal szállítanak, ott a pizásdobozokat rejtő ládikó a robogók csomagtartóján. De ha ezt felcserélnék egy kis, aksiról hűthető ládikóra, lehetne bármilyen kis értékű vásárlást házhoz szállítani, szinte perceken belül, és persze viszonylag olcsón. A személyes átvételt pedig az pörgetné, ha több bolt vállalná az összekészítést egy hálózaton belül. Több nagylánc ajánl ugyan személyes átvételt, de a többség kevés áruházában. És azért kevés vásárló bumlizik a város egyik feléből a másikba, akkor már egyszerűbb lemenni a közeli boltba.

Így a weben marad a nagybevásárlás az élelmiszerekből. Egyenlőre, de feltehetően már nem  sokáig.

Egyes becslések szerint az 500 milliárdos magyar webpiacon 10% körül mozoghat az élelmiszervásárlás. Ez később indult, a terület úttörője a G-Roby volt a 2000-es években. Ma már öt nagylánc mozog a piacon.

Lelkecském, lehetne két dekával több, vagy kevesebb

Ilyen a weben nincs, de egyes élelmiszeres webáruházak azért még az átvételkor is engednek némi válogatást. Persze, ez már másról szól.

Mi most az élelmiszeres webáruházakat nézzük, ezen belül pedig a saját autós kiszállítást.

Tudjuk, a vásárlásban a termékár a döntő, de hát a vásárló megnézi a szállítás díját is. És itt bukik nagyot az élelmiszeres webvásárlás. Nincs statisztika arról, hányan nem véglegesítik a megrendelést a magasnak tűnő szállítási díj miatt, de bizonyára vannak ilyenek. Néhány webáruháznál nem is derül ki azonnal a házhozszállítás díja, csak a rendelés végezte előtt.

Nem véletlen az sem, hogy a vidéken élő vevők jelentős részéhez ugyanakkor egyelőre nem tudnak eljutni az élelmiszeres webáruházak.  Jelenleg a Tesco szállít házhoz a legnagyobb területen, a többiek Budapesten és környékén vállalják ezt. Ennek oka, hogy a friss élelmiszerek házhoz-szállítása rendkívül precíz és éppen ezért drága logisztikát igényel.

Ők nem ószeresek, és itt a kulcs az idősáv

Hajdanán az ószeres - mai nevén házaló kereskedő - kiállt a körfolyosós ház udvarára és hangos rikoltozással kínálta a portékáját, amit hátizsákban, vagy jobb esetben kerékpárján szállított. Ma már ez a weben másként működik.

Az egész élelmiszeres webárusítás lelke az idősáv. Hiába álmodozik a vásárló arról, hogy ő mikor szeretné fogadni a megrendelését, ha az az idősáv már betelt. Ugyanis vannak kapacitáskorlátok itt is, amivel nyilván nem dicsekszik senki, de a vásárló könnyen beleütközik ebbe a korlátba. Nincs arról sem statisztika, milyen gyorsan telnek meg az egyes webáruházak idősávjai, ami nem biztos, hogy nagy kedvcsináló. De hát ezért fejlesztenek a webesek, ami viszont nagyon drága, az pedig tudott dolog, hogy az élelmiszerek árrése - a beszerzési és az eladási árak különbsége - a legkisebb. Ebből kell kihozni a webfejlesztést is, tehát ez nem könnyű feladat.

A webáruházak egy része nem fix szállítási díjért dolgozik, hanem az időpontok és a vásárlás értékének függvényében változó mértékű házhozszállítási díjjal. Ez is a verseny része, nem is kicsit.

Vasárnap nem nagyon szállítanak a webes élelmiszeres áruházak, pedig boltjaik nyitva vannak. Bizonyára felmérték az igényeket, és kiszállító ember sem lenne elég, de hát a vásárló ekkor ér rá a legjobban. De lehet, hogy pihenni vágyik. És minek a versenytárs a vasárnapi bevásárlásban, gondolhatnánk.

A helyben átvétel sem ingyenes mindenütt, majd látjuk, van, aki ezért is pénzt kér.Van egyébként expressz, aznapi kiszállítás is, de drágábban a szokásos díjért és korán le kell adni a rendelést. És ez csak akkor megy, ha van még szabad szállítási kapacitás.

Ezek után összeszedtük, amit a weboldalakon könnyen megtaláltunk. Vagy egy kicsit nehezebben:

  idősáv értékhatár megjegyzés
 Auchan   idősáv, átvétel 7.500.- alatt 7.500 - 30.000.- 30.000.- felett       
2 óra 1.990.- 1 - 1.990.- 1.-
5 óra 1.690.-
napi 1.690.-
expressz 999 - 1.490.-
bolti átvétel 1.-    3 boltban
CBA    19.990.-   19.990.- felett  
499.- ingyenes
G'Roby    20.000.- alatt  20.001-50.000.-  50.000.- felett  
990.- 790.- ingyenes Budapest
expressz 1.600.-
  1.600.- 990.- ingyenes Pest megye
bolti átvétel ingyenes egy boltban
Spar   25.000.- forint alatt  25.000.- felett  
  499-999.- ingyenes idősávtól függ
bolti átvétel 150.- három boltban
Tesco          599-1.249.-   idősávtól függ
 bolti átvétel  299-499.-   több áruházban
Forrás: webáruházak honlapjai

(blokkk.com, 2019. május 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.