mérlegen

Vasárnap nem jön webáruházas csomagfutár

A nagy élelmiszeres láncok maguk szállítanak. Vasárnap nem, arra se ember, se pénz. Munkanapokon, hétköznap és szombaton. Az iparcikkes webáruházak általában munkanapokon viszik a webes portékát. Vasárnap szunyókálhat a vásárló, a billentyűt persze verheti.

A nagy élelmiszerláncok a hétköznapokat követően szombaton még nekiveselkednek saját, szépen felmatricázott kisteherautóikon kiszállítani a megrendelt étekféleségeket, de vasárnap sem ők, sem a különféle iparcikkeket kínáló webáruházak nem vállalják a házhoz szállítást. Pedig amelyik nagyláncnak hagyományos boltja is van, azok nyitva tartanak a hét utolsó napján is.

Első pillantásra pedig a legkényelmesebb az lenne a vásárlónak, ha a hét legvégén is fogadhatná a webáruház házhoz szállítását, hiszen a többség akkor nem dolgozik. Persze, el is kódoroghat otthonról, főleg strandidőben. De egy vasárnapi kiszállítás jócskán megdobná a webáruházi vásárlás költségét, hiszen több sofőr, kiszállító és a raktárakban áru összekészítő kellene eleve, ráadásul ott a vasárnapi pótlék is, ami 50%. És munkaerőhiány is van, mindenki örül, ha egyáltalán hétköznapra, vagy éppen szombatra talál dolgozót magának.

A munkaerőhiány a webáruházak mozgására is rányomja bélyegét, nem csak náluk, hanem a külső futárszolgálatoknál is. A nagy élelmiszeres webáruházak - Auchan, CBA, G'Roby, Spar - szép számban keresnek az előkészítést, rendelések összeválogatását és a házhoz szállítást végző munkatársat. Természetesen szokás szerint csak a Tesco árulja el a kereseti lehetőségeket, de nyilván a többiek sem maradhatnak el ettől.

A fizetés az jobb

Az online kiszállítást végső tescos sofőr hat hónap után 370 ezer forint körüli bruttó javadalmazással számolhat (mindenféle kiegészítéssel, pótlékokkal, cafetériával együtt), ami azért sokkal több, másfélszerese, mint a boltos fizikai dolgozók 244 ezer forintos, statisztika szerinti átlaga. Jó, mondjuk nagyon is összetett a munkakör.

És ez például több azért, mint az Aldi bolti dolgozó kezdő keresete, vagy a Lidlnél három év utánra ígért 317 ezer forintos bruttó járandóság egy fővárosi áruházban. Igaz az is ugyanakkor, hogy a székesfehérvári Lidl zöldség-gyümölcs raktári összekészítője három év után már 393 ezer forint járandósággal számolhat, de hát az már ismert, hogy a logisztikában rémisztően nagy a pénzpusztítás a munkaerőhiány miatt.

Hogy ez mennyire így van, azt az Aldi példája is igazolja, ahol egy bolti, vagy raktári dolgozó 309 ezer forint havi bruttó induló keresettel számolhat, de ebben a munkakörben az álláshirdetésükben nem a tíz, hanem a két év alatt elérhető járandóságot adják meg, ami most 349 ezer forintot jelenthet.

A posta a legnagyobb, de van, aki maga hozza el a megrendelését

Egyébként a legnagyobb külsős kiszállítója a webáruházaknak a Magyar Posta, ő kínál saját - postahivatalos - átvevőpontokat is. De ott van még egy sor logisztikai cég, futárszolgálat is, akik a postához hasonlóan több webáruháznak is dolgoznak egyidejűleg, például a DPD, HDT, Expressone, Gebrüder Weiss, Royal Futár, Express One, Sprinter.

Nem véletlen a webáruházi vásárlások körében az átvevőpontok, vagy az áruházi átvétel népszerűsége. A webáruházak többsége ezt is felajánlja, nyilván azért, mert a vásárlók egy része nem tud otthon rostokolni és várni a futárt, bár vannak kétórás érkezési idősávok és expressz kiszállítási lehetőségek is. Átvevőpontos hálózatot kínálnak ráadásul a Coop boltok, akiknek saját webáruházuk nincs, de például a MOL is egyes benzinkútjain, amelyek éjjel-nappal nyitva vannak.

Érdekes módon az Auchan és a Spar jelenleg csak 3-3 áruházban kínálja fel a webes megrendelések átvételét vásárlóinak, nyilván ennek a módozatnak is megvannak a terhei, de kérdés, hogy az átvevő pontoktól távolabb lakó, vagy munkába járó vásárlónak megéri-e. A Tesconál már több áruházba el lehet ballagni az összekészített csomagokért, de nem mindegyikbe.

És néhány nagyáruház kiszállítási lehetősége, saját szállítóflottájukkal. A hiperek ugyanabban az idősávban dolgoznak, hiába, nagy a verseny közöttük is, így a Spar sem marad el tőlük hétköznap, csak szombaton nem kell késő este várni az ő futárjait:

Auchan 8-22 óra között hétfőtől szombatig
CBA 8-20 között hétköznap, 8-18 óra között szombaton
G'Roby 8-18 között hétköznap, 8-14 között szombaton
Spar 8-22 óra között hétköznap, 8-18 óra között szombaton
Tesco 8-22 óra között hétfőtől szombatig
Forrás: webáruházak honlapjai

Többiek, iparcikkes nagyáruházak, például az eMAG, Extreme Digital, Media Markt, dm, Rossmann, Decathlon, Praktiker, H&M csak munkanapokra ígérnek házhozszállítást.

(blokkk.com, 2019. július 14.)

 

Mennyiért is cipelik házhoz a betevőt a webboltok

Óriási a harc az élelmiszeres webáruházak között a piacfoglalásért. Ha kevés étket rendelsz, megeszi a fuvardíj. Az élelmiszer webvásárlás kulcsa a gyorsaság - lenne. És iszonyat a parkolás a kisteherautókkal. Megoldható lenne az azonnali szállítás is, a pizzafutárok már tudják. A bolti átvétel a legolcsóbb, de hát akkor hol a kényelem. Összehasonlítottuk, hogy az öt legnagyobb élelmiszeres webshop mennyiért szállít házhoz. De rangsor nincs, hiszen a termékár is számít.

Lujza és Jenő beszélget. - Te Jenő, mit sompolyogtál kifelé? Csengetett valaki? - Á, semmi, Lujzikám, csak a huzat zörgette az ajtót. - Igen? És mi az a csomag, amivel beosontál ez előszobából? ... De hát ez sör! Már a boltba lemenni is lusta vagy! - Tudod, a meccs, és hosszú a sor a boltban. - iiiigen? hát nézheted a meccset, ha leszaladsz tíz deka parizerért, most iziben! - Izé, nem lehetne inkább ezt is megrendelni? - Hogyne lehetne, de a kiszállítás díját levonom a sörpénzből! - hmmm.... inkább leszaladok a szünetben.... 

Böhöm nagy kisteherautók forgolódnak, parkolóhelyet nehezen találva maguknak élelmiszerláncok hatalmasra mázolt felirataival, egyre többen. A szabályos parkolás a sűrűn lakott tömbökben szinte lehetetlen számukra, pedig az idő sürgeti őket, hiszen a vásárlók egy része idősávra rendel, vagy a webáruház úgy ígéri.

És ha valaki hirtelenjében megéhezik, akkor azonnal meg akarja tömni a bendőjét

A továbblépés kulcs a területi terjeszkedés mellett a villámgyors, kis értékű vásárlások vállalása lenne az élelmiszeres webáruházak számára, de a logisztika bonyolult, mondják. Pedig a pizzafutárok azonnal szállítanak, ott a pizásdobozokat rejtő ládikó a robogók csomagtartóján. De ha ezt felcserélnék egy kis, aksiról hűthető ládikóra, lehetne bármilyen kis értékű vásárlást házhoz szállítani, szinte perceken belül, és persze viszonylag olcsón. A személyes átvételt pedig az pörgetné, ha több bolt vállalná az összekészítést egy hálózaton belül. Több nagylánc ajánl ugyan személyes átvételt, de a többség kevés áruházában. És azért kevés vásárló bumlizik a város egyik feléből a másikba, akkor már egyszerűbb lemenni a közeli boltba.

Így a weben marad a nagybevásárlás az élelmiszerekből. Egyenlőre, de feltehetően már nem  sokáig.

Egyes becslések szerint az 500 milliárdos magyar webpiacon 10% körül mozoghat az élelmiszervásárlás. Ez később indult, a terület úttörője a G-Roby volt a 2000-es években. Ma már öt nagylánc mozog a piacon.

Lelkecském, lehetne két dekával több, vagy kevesebb

Ilyen a weben nincs, de egyes élelmiszeres webáruházak azért még az átvételkor is engednek némi válogatást. Persze, ez már másról szól.

Mi most az élelmiszeres webáruházakat nézzük, ezen belül pedig a saját autós kiszállítást.

Tudjuk, a vásárlásban a termékár a döntő, de hát a vásárló megnézi a szállítás díját is. És itt bukik nagyot az élelmiszeres webvásárlás. Nincs statisztika arról, hányan nem véglegesítik a megrendelést a magasnak tűnő szállítási díj miatt, de bizonyára vannak ilyenek. Néhány webáruháznál nem is derül ki azonnal a házhozszállítás díja, csak a rendelés végezte előtt.

Nem véletlen az sem, hogy a vidéken élő vevők jelentős részéhez ugyanakkor egyelőre nem tudnak eljutni az élelmiszeres webáruházak.  Jelenleg a Tesco szállít házhoz a legnagyobb területen, a többiek Budapesten és környékén vállalják ezt. Ennek oka, hogy a friss élelmiszerek házhoz-szállítása rendkívül precíz és éppen ezért drága logisztikát igényel.

Ők nem ószeresek, és itt a kulcs az idősáv

Hajdanán az ószeres - mai nevén házaló kereskedő - kiállt a körfolyosós ház udvarára és hangos rikoltozással kínálta a portékáját, amit hátizsákban, vagy jobb esetben kerékpárján szállított. Ma már ez a weben másként működik.

Az egész élelmiszeres webárusítás lelke az idősáv. Hiába álmodozik a vásárló arról, hogy ő mikor szeretné fogadni a megrendelését, ha az az idősáv már betelt. Ugyanis vannak kapacitáskorlátok itt is, amivel nyilván nem dicsekszik senki, de a vásárló könnyen beleütközik ebbe a korlátba. Nincs arról sem statisztika, milyen gyorsan telnek meg az egyes webáruházak idősávjai, ami nem biztos, hogy nagy kedvcsináló. De hát ezért fejlesztenek a webesek, ami viszont nagyon drága, az pedig tudott dolog, hogy az élelmiszerek árrése - a beszerzési és az eladási árak különbsége - a legkisebb. Ebből kell kihozni a webfejlesztést is, tehát ez nem könnyű feladat.

A webáruházak egy része nem fix szállítási díjért dolgozik, hanem az időpontok és a vásárlás értékének függvényében változó mértékű házhozszállítási díjjal. Ez is a verseny része, nem is kicsit.

Vasárnap nem nagyon szállítanak a webes élelmiszeres áruházak, pedig boltjaik nyitva vannak. Bizonyára felmérték az igényeket, és kiszállító ember sem lenne elég, de hát a vásárló ekkor ér rá a legjobban. De lehet, hogy pihenni vágyik. És minek a versenytárs a vasárnapi bevásárlásban, gondolhatnánk.

A helyben átvétel sem ingyenes mindenütt, majd látjuk, van, aki ezért is pénzt kér.Van egyébként expressz, aznapi kiszállítás is, de drágábban a szokásos díjért és korán le kell adni a rendelést. És ez csak akkor megy, ha van még szabad szállítási kapacitás.

Ezek után összeszedtük, amit a weboldalakon könnyen megtaláltunk. Vagy egy kicsit nehezebben:

  idősáv értékhatár megjegyzés
 Auchan   idősáv, átvétel 7.500.- alatt 7.500 - 30.000.- 30.000.- felett       
2 óra 1.990.- 1 - 1.990.- 1.-
5 óra 1.690.-
napi 1.690.-
expressz 999 - 1.490.-
bolti átvétel 1.-    3 boltban
CBA    19.990.-   19.990.- felett  
499.- ingyenes
G'Roby    20.000.- alatt  20.001-50.000.-  50.000.- felett  
990.- 790.- ingyenes Budapest
expressz 1.600.-
  1.600.- 990.- ingyenes Pest megye
bolti átvétel ingyenes egy boltban
Spar   25.000.- forint alatt  25.000.- felett  
  499-999.- ingyenes idősávtól függ
bolti átvétel 150.- három boltban
Tesco          599-1.249.-   idősávtól függ
 bolti átvétel  299-499.-   több áruházban
Forrás: webáruházak honlapjai

(blokkk.com, 2019. május 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.