autórengeteg₪márkazuhatag

Nagyot lódult a Nissan

A Nissan 40 százalékkal növelte nyereségét. 

A Nissan 2017 decemberének végéig, üzleti évének első kilenc hónapjában 4,1 millió autót adott el, 2,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, írja a Világgazdaság. A cég autóeladása Japánban 9,7 százalékkal 378 ezerre, az Egyesült Államokban 1 százalékkal 1,2 millióra, Kínában pedig 9,8 százalékkal ugyancsak 1 millióra nőtt.

A Nissan Oroszországot is magában foglaló európai autóértékesítése 0,3 százalékkal 544 ezerre bővült. A Nissan a 2018 március végéig tartó pénzügyi évben 5,8 millió autó eladását tervezi világszerte.

A Nissannak a nyeresége nagyot emelkedett, de bevételeinek és az eladott autók számának növekedésével is befektetői kedvében járt. A Nissan japán autógyártó 40 százalékkal 578 milliárd jenre (5,3 milliárd dollárra) növelte profitját a cég pénzügyi évének december végével záródott első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi 414 milliárd jenről.

A japán cég működési nyeresége a vizsgált időszakban 27,6 százalékkal 364 milliárd jenre csökkent a megnövekedett kiadások miatt. Eközben a kilenchavi bevétele 3,2 százalékkal 8.528 milliárd jenre nőtt.

A Nissan Xmotion tanulmányautó, forrás: AFP/Jewel SAMAD

(Világgazdaság, 2018. február 8.)

 

Vakarózhat a Nissan

Baj van az ellenőrzéssel. Le is álltak.

Belföldi gyártását felfüggesztette, számtalan autóját pedig visszahívta a Nissan, miután kiderült, hogy legalább húsz évig nem ellenőrizte megfelelően eladott járműveit a gyártásuk során, ezt derítette ki a japán nemzeti műsorszolgáltató, az NHK, írja a Világgazdaság.

Komoly botrány kerekedett a napokban a Nissan körül, miután kiderült, hogy a cég legalább húsz éve nem ellenőrizte megfelelően eladott járműveit a gyártásuk során. Az ügy részleteiről egyebet még nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy a japán autógyár október 19-én két hétre felfüggesztette a belföldi gyártását (exportra a cég továbbra is termel), valamint minden, az elmúlt három évben Japán értékesített járművét (körülbelül 1,2 millió darab) visszahívta.

Megszólalt az ügyben a Nissan szóvivője is, aki elmondta, a cég belső vizsgálatot indított az ügyben, ugyanakkor az NHK információit sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

A japán autógyár vezérigazgatója, Hiroto Saikawa korábban a Reutersnek tett nyilatkozatában már beszélt az ügyről, amikor elmondta, az elmúlt jó pár évben a képzési rendszer a járművek vizsgálatára szakosodott alkalmazottaknál egyáltalán nem változott. Saikawa nyilatkozatából az viszont már nem derült ki, hogy pontosan mennyi ideig tartott a Nissan rossz magatartása, azt a vezető szerint egy külön vizsgálatnak kell kiderítenie.

A Nissan csak augusztusban mintegy 79 ezer járművet gyártott Japánban. Ezek közül 27.600-at értékesítettek a japán autópiacon, ami a cég globális termelésének mintegy 6 százalékát tette ki.

(Világgazdaság, 2017. október 20.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.