mérlegen

Boltos alapszakmák: lesz kettő

Kereskedő és webáruházi technikus, ez az egyik, valamint kereskedelmi értékesítő, a másik. Ez valóban sokkal egyszerűbb lehet a jelenlegi rendszernél. Kérdés persze, hogy mit is fognak tanítani ezekhez. 

Van vásárló, aki belép a boltba és rögtön hiányérzete támad: nem köszöntek előre. Ezt persze nem az iskolában kell megtanulni, és nem csak a boltban fordul elő. De hát ma is sok mindent meg kell tanulnia annak, aki boltban akar dolgozni, a boltos munkakörök nagy részénél az iskolában. Úgy tűnik, hogy a 2020 őszén belép új szakképzés rendszere sokkal egyszerűbb lesz a mainál. De hát hogy ez mit is ér, akkor fog majd kiderülni, amikor az új rendszerben elsőként frissen végző nebuló kilép a suliból és belép a boltba.

Dolgozni

Az új szakképzési törvényhez és a felnőttképzésről szóló törvényhez kapcsolódva február 7-én megjelentek a végrehajtási rendeletek is, melyek február 15-én nagyobbrészt hatályba is lépnek.

A változtatások egyik legfontosabb eleme az úgynevezett szakmajegyzék. Ez felsorolja a különféle szakmákat, összesen 174 elsajátítható alapszakmát, 25 ágazatban (a 12/2020. kormányrendelet a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról, ez tartalmazza a szakmajegyzéket).

Így aki tanulni és majd dolgozni akar, ezekből válogathat. A menü valóban sokkal rövidebb a mainál, ami nagy rugalmasságot ígér. Persze, az sem mindegy, mit tanítanak majd. És hogyan lehet majd a naponta változó új ismereteket is elsajátítani a későbbiekben, az iskolában megszerzett alapokra építve. Egyébként ezért is ígérkezhet jobbnak az új rendszer, hiszen a kereskedelem is, az értékesítési módszerek is és ami a legfontosabb, a polcra jutó termékek is állandóan változnak, így folyamatosan kell az ismereteket rakosgatni a fejekbe.

Nem maradt ki a boltos sem 

Nem kell megijedni, ha valaki boltosnak áll a jövőben, neki is kell majd tanulnia. De hát a boltos szakképzési rendszer is sokkal egyszerűbb lesz. A kereskedelem új, hivatalos szakmajegyzéke ugyanis hivatalosan három tételből áll, de hát az eladótérben ebből csak kettő az igazi.

Az új szakmajegyzék, a nemrégiben módosított OKJ-nek megfelelően, a boltos világban a következő lesz: kereskedelmi értékesítő, (3 év képzési idővel, 2 év érettségivel), továbbá kereskedő és webáruházi technikus (érettségit is ad 5 év képzési idővel, egyébként 2 év érettségivel).

És a hivatalos szakmajegyzékben van még egy, az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus, három szakmairánnyal (általános gyártás, gépjárműgyártás, kereskedelmi logisztika, a tanulmányi idő 5 év alapfokú végzettséggel, 2 év érettségivel). Hát ez csak részben kereskedelem, és nem igazán a boltban.

Az új OKJ-ben a következő  rész szakképesítésekben szerepelnek még (ezek a szakmajegyzékben nincsenek benne): bolti előkészítő, 300, vagy 400 óra tanfolyami képzési idővel, és a pénztáros.

Ma ennél több van sokkal

Jelenleg összesen 11 kiskereskedelmi szakképesítés létezik az OKJ-ben, továbbá 10 rész szakképesítés. És egy miniszteri rendelet külön előírja, milyen esetekben kötelező a szakképesítés a boltban. Például a csemegepultban kötelező, de a zöldségesboltban már nem. És ha valaki benzinkutasnak állt, de később csemegepultos szeretne lenni - miért is ne -, akkor ez elég nehézkes, a szakképesítési kötelmeket nézve.

A mainál a kettő+kettő sokkal kevesebb, de hát a vásárló is és a munkát adó boltos is akkor lesz elégedett, ha okos ismeretekkel töltik meg a nebulók fejét. Erről még nincs hír.

(blokkk.com, 2020. február 11.)

 

Új OKJ a boltban: zseni lesz a boltosod?

Jó, hogy rövidebb lett a szakképzések jegyzéke, az új OKJ, de két kulcskérdésre a válasz még hátra van, ami bármit felforgathat. A legfontosabb, hogy milyen boltos munkához lesz kötelező valamilyen OKJ képesítés. Például árufeltöltő, vagy pénztáros bárki lehet-e a jövőben is kötelező képzettség nélkül. Mert ma csak a bolti munka egy részéhez kötelező valamilyen szakképesítés. Diák vajon beülhet-e majd a pénztárba? A másik pedig, hogy milyen ismereteket kell megtanulni az egyes OKJ képesítések megszerzéséhez.

Vásárló és eladó beszélget: - Kérek tíz deka parizert! - Olyanunk nincs. - De hát ez itt micsoda akkor? - Az ott lent? Hát az párizsi! - Na szép! Hát az ugyanaz, nem tudja?! Mit tanult maga az iskolában? - Hát ezt nem. Másik boltban. - Milyen anyagból van ez a póló? - Hát szövetből. - Azt hittem, fából. De pamut, poliészter, vagy viszkóz? - Hát én azt honnan tudjam fejből? Bele van írva! Bementünk másik boltba is: - Kedveském! Az akciós újságban 560 forint volt ez a dezodor, magácska pedig 750 forintot ütött be! - Nem ütöttem én semmit, van itt ez a sok vonal, ideteszem és, ennyi van a pénztárgépben! Láthatja maga is! Nem tudok mit csinálni. - Nem-e?! Kérem a vásárlók könyvét! - Éppen betelt.

Meg is rohanhatják az OKJ képzőket a következő hónapokban, amelyek eddig még megmaradtak, ha kiderülne, hogy egyes munkakörökhöz, amelyekhez eddig nem, a jövőben viszont kell majd valamilyen OKJ képzés. Az új OKJ ugyanis valóban rövidebb lett, a 150/2012. számú kormányrendelet módosult is a napokban. 2020 szeptemberétől be is lép az új rend. Kérdés persze akad néhány, például az előbbi is, hogyan változnak egy tartalmi követelmények.

Most a bolti dolgozók szakképzési rendjét vizslatjuk, hiszen ők a kereskedők derékhada, az irodai dolgozókét nem. 

Kevesebb lesz, ez önmagában egyáltalán nem baj

A szakképzések rendjét szabályzó 150/2012. számú kormányrendelet jelenleg a nemzetgazdaság egészére

567 szakképesítést és 202 úgynevezett részszakképesítést sorol fel, a két lista 769 tételből áll. Az új OKJ 2020 szeptemberétől már csak 174 szakképesítést, 73 részszakképesítést és 22 kulturális és művészeti szakképesítést tartalmaz, ami így együtt 269 besorolás. A szűkítés pontosan 500 sor, ami lehet a véletlen műve is. 

Az egyik legfontosabb változás, hogy szakképesítés kizárólag iskolarendszerű képzésben szerezhető, részszakképesítés viszont csak tanfolyami képzésben.

Boltos okosságok a pult mögött: jönnek az újdonságok

A bolti dolgozók esetében két szakképesítés és ezekhez kapcsolódó képzés lesz, az egyik a kereskedelmi értékesítő. Feltehetően ez takarja a különféle eladó, vásárlókat kiszolgáló munkákat, például a csemegepultost, vagy a bolti hentest, vagy a műszaki cikk eladót. Itt az érettségi meglététől függően  3 év, vagy annak hiányában 2 év a szakképzés kötelező ideje. A másik a kereskedő és webáruházi technikus, 5 éves, valamint 2 éves képzési időszakokkal. A webáruházhoz kapcsolódó szakképzés teljesen új.

A részszakképesítésekben lesz bolti előkészítő, 300, vagy 400 óra tanfolyami képzési idővel.  Jó kérdés, hogy ez mit takar majd tartalmában, mert ha az árufeltöltőt is, az érdekes történet is lehetne, hiszen ott ma nem kell szakképzettség.

És másik újdonság, hogy lesz a kereskedelmi területhez kötődő pénztáros képzés is. Ma nem kötelező a pénztárosi munkánál a szakképesítés, diákok hada csinálja is ezt, legnagyobb számban nyaranta. De ha szakképesítés kell majd hozzá, akkor ők könnyen kiszorulhatnak a boltból, néhány nyugdíjas megmentővel együtt.

Ma egyébként a következő, összesen 11 boltos szakképesítés létezik az OKJ-ben: becsüs (800-1.200 óra képzési idővel), boltvezető (140-200 óra), eladó, 3 év iskolarendszerű oktatásban, vagy 800-1.000 óra tanfolyami képzésben, fotográfus és fotótermék-kereskedő (2 év, vagy 900-1.300 óra), gyógynövény eladó (140-200 óra), kereskedő (2 év, vagy   720-960 óra), könyvesbolti és antikváriumi kereskedő (400-700 óra), lakberendező (520-720 óra), látszerész és optikai árucikk-kereskedő (2 év, vagy 800-1.000 óra), töltőállomás kezelő (280-420 óra), virágkötő és virágkereskedő (3 év, vagy 800-1.000 óra).

Boltos részszakképesítések a következők: bolti hentes (240-360 óra tanfolyami képzéssel), bútor- és szőnyegbecsüs (200-300 óra), ékszerbecsüs (200-300 óra), élelmiszer-, vegyiáru eladó (240-480 óra), festménybecsüs (200-300 óra), gázcseretelep-kezelő (70-100 óra), műszakicikk-eladó (180-360 óra), műtárgybecsüs (200-300 óra), virágbolti eladó (240-360 óra), virágkötő (320-480 óra), ami összesen 10 besorolás.

Az egész OKJ képzés lényege, hogy mihez is kell: itt még nincs változás

De hát mindennek a kulcsa a boltos világban is, hogy milyen munkakörökben kötelező az OKJ képzés megléte. És majd az is, vajon a régi képzések bizonyítványai felhasználhatók-e, nyilván a várható ésszerű válasz az igen. Különben nagy baj lenne.

A 21/2010. számú NFGM rendelet szabályozza a mai boltos világot is (más területekkel együtt). Meg is jegyezzük, hogy például a zöldség-gyümölcs, könyves, ruházati eladóknak, vagy a pénztárosoknak, árufeltöltőknek jelenleg nem kötelező semmilyen szakképesítés:

3. KISKERESKEDELEM
 
 
 
A) Tevékenység
B) Választható szakképesítések
(a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján)
C) Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés
1.
Élelmiszerértékesítés zöldség és gyümölcs kivételével
Élelmiszer, vegyiáru és gyógynövény eladó
Kereskedő
Boltvezető
Élelmiszer és vegyi áru eladó
Kereskedő
Élelmiszer és vegyi áru kereskedő
Eladó
 
 
 
 
 
 
 
2.
Hús- és hentesáru, hal értékesítése
Kereskedő
Kereskedő
Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó
Élelmiszer- és vegyi áru eladó
Bolti hentes
Élelmiszer- és vegyi áru kereskedő
 
Baromfifeldolgozó
 
Halfeldolgozó
 
Bolti hentes
 
Húsipari termékgyártó
3.
Étrendkiegészítők, gyógynövények értékesítése
Kereskedő
Kereskedő
Drogériakereskedő
Eladó
Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó
Boltvezető
Kereskedő
Gyógy- és fűszernövény-termesztő
Élelmiszer- és vegyi áru eladó
 
Élelmiszer és vegyi áru kereskedő
Gyógynövény-kereskedő
4.
Kozmetikai termék, háztartási-vegyi cikk értékesítése
Eladó
Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó
Kereskedő
Boltvezető
Élelmiszer- és vegyi áru eladó
Kereskedő
Élelmiszer- és vegyi áru kereskedő
5.
Jármű, járműalkatrész értékesítése
Kereskedő
Autó- és motorkerékpár-kereskedő
Eladó
Autó- és motorkerékpár-eladó, kölcsönző
Műszakicikk-eladó
Járműalkatrész-kereskedő
 
Járműalkatrész-eladó
6.
Kertészeti cikk értékesítése
Eladó
Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó
Műszakicikk-eladó
Boltvezető
Kereskedő
Agrokémiai és növényvédelmi kereskedő
Kertészeti gazdabolti eladó
Virágbolti eladó
Virágkötő és virágkereskedő
Kertész
7.
Gépek, gépi berendezések, épületgépészeti berendezések, villamossági cikkek értékesítése
Eladó
Műszakicikk-eladó
Boltvezető
Kereskedő
Műszaki cikk kereskedő
 
Épületgépészeti anyag-és alkatrészeladó
 
Gépészeti anyag- és alkatrészeladó
 
Villamossági anyag- és alkatrészeladó
Épületgépészeti anyag- és alkatrész-kereskedő
 
Villamossági anyag- és alkatrész-kereskedő
 
Kazetta- és lemezeladó, kölcsönző
8.
Építőanyagok értékesítése
Műszakicikk-eladó
Telepi építőanyag-eladó
Tüzelő- és építőanyag kereskedő
Boltvezető, kereskedő
 
Építőanyag-kereskedő
 
9.
Üzemanyag, gázpalack értékesítése
Töltőállomáskezelő
Töltőállomáskezelő és eladó
 
PB-cseretelep-kezelő
Gázcseretelep-kezelő
10.
Sportszer, játék értékesítése
Eladó
Kultúrcikk-kereskedő
Boltvezető
Kereskedő
 
Sportszer- és játékkereskedő,
Kultúrcikk kereskedő
11.
Óra, ékszer értékesítése
Boltvezető
Kereskedő
Kultúrcikk-kereskedő
Becsüs
Óra-ékszer és díszműáru eladó
Ékszerbecsüs
Drágakő-meghatározó
 
Ékszerbecsüs
Becsüs (ékszer szakirány)
Becsüs
12.
Fotócikk értékesítése
Fotógráfus és fotótermék-kereskedő
Látszerész és fotócikk-kereskedő
Fényképész és fotótermék kereskedő
Látszerész és fotócikk kereskedő
13.
Optikai cikkek értékesítése, szemüveg készítése és javítása
Látszerész és fotócikk kereskedő
-
14.
Kedvtelésből tartott állatok, és állateledel értékesítése
Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó
Kereskedő-boltvezető
 
15.
Zálogházi, aukciós tevékenység, régiségek, műtárgyak értékesítése
Ékszerbecsüs
Drágakő-meghatározó
Bútor- és szőnyegbecsüs
Bútor- és szőnyegbecsüs
Ékszerbecsüs
Ékszerbecsüs
Festménybecsüs
Festménybecsüs
Műtárgybecsüs
Műtárgybecsüs
 
Régiségkereskedő
16.
Hulladékkereskedelem
Hulladékfelvásároló és hulladéktelep-kezelő
Hulladékfelvásárló
Hulladékgyűjtő

És a tartalom: mitől okos az eladó

Van egy jogszabály, a 217/2012. számú kormányrendelet az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól. Ez ma nemzetgazdasági szinten 2.389 modul tartalmát írja le, amit a nebulóknak el kell sajátítaniuk, ami számon kérhető az OKJ képzésben. Ebben a teljes nemzetgazdaság benne van.

Hát bizony az sem mindegy, hogy ez a sok-sok modul milyen tartalmi követelményeket ír elő a jövőben, ha már a besorolások rövidültek és változtak is.

(blokkk.com, 2019. október 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.