butikpórázon₪vásárlóktere

Ügyfélkapu helyett cégkapu

A gazdálkodó szervezetek számára 2018 január elsejétől kötelező a cégkapu használata, de előtte 2017 augusztus végéig regisztrálni is kell. 

Az elektronikus ügyintézés szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény értelmében 2018. január 1-től a gazdálkodó szervezetek számára a cégkapu szolgáltatási rendszerén keresztül kötelező az elektronikus kapcsolattartás az állammal, az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségen keresztül a dokumentumküldés és azok fogadása. Mindezek teljesítéséhez az állam a gazdálkodó szervezetek számára Cégkapu szolgáltatást biztosít.

A 2017. január 1-jén már létező gazdálkodó szervezeteknek a hivatalos elérhetőségüket be kell jelenteniük 2017. augusztus 30-ig a szervezetet nyilvántartó közhiteles nyilvántartásba, vagy a rendelkezési nyilvántartásba, melynek előfeltétele a regisztráció a cégkapu szolgáltatásra.

A cégkapu megkönnyíti a szervezetek és az elektronikus ügyintézést adó szervek közötti kapcsolatfelvételt, hiszen minden kézbesítésre szánt küldemény a gazdálkodó szervezet részére az igényelt, biztonságos, hiteles tárhelyére érkezik.

A gazdálkodó szervezetek egy cégkapuval rendelkezhetnek. A cégkapu kezelésére az adott gazdálkodó szervezetnél az erre felhatalmazott természetes személy vagy a regisztrált, a gazdálkodó szervezet révén megbízott további felhasználók jogosultak.

A cégkapu regisztrációt végző személy a cégkapuhoz egy fő cégkapu megbízottat regisztrálhat. A gazdálkodó szervezet nevében eljárni jogosult személyek - azaz a cégkapu-ügyintézők - regisztrációját a cégkapu megbízott végzi. A cégkapu megbízott személyét a későbbiekben a rendelkezési nyilvántartásban lehet módosítani.

A gazdálkodó szervezet regisztrációját online módon, űrlap kitöltésével, valamint a közeljövőben személyesen is lehet kezdeményezni a kormányablakokban. A cégkapu regisztrációra vonatkozó bejelentést 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteni.

Legfontosabb cégkapu szabályok

  • A cégkapu online, vagyis teljesen automatikus regisztrációját csak a cégnyilvántartásban szereplő cég esetén lehet alkalmazni. Az online-regisztráció további előfeltétele, hogy maga a cégképviselő saját nevében végezze el a regisztrációt.
  • Mind a regisztrációt végző személynek, mind a cégkapu-megbízottnak rendelkeznie kell az állami, kötelező azonosítási szolgáltatáshoz kötődő alábbi regisztrációk valamelyikével, ügyfélkapuval, vagy  részleges kódú telefonos azonosítással.
  • Az űrlapos regisztrációt azok a nem természetes személyek vehetik igénybe, akik közhiteles nyilvántartásban nem szerepelnek, továbbá azok, akiknél a választott cégforma egyéb cégforma, vagy nem maga a cégképviselő végzi a regisztrációt, vagy együttes cégképviselet esetén a regisztrációt nem csak a saját nevében szeretné elvégezni, hanem a cégképviselő-társa helyett is. Az űrlap kitöltése szintén online módon történik, azonban a sikeresen beküldött űrlapot ügyintéző ellenőrzi és dolgozza fel manuálisan a cégkapu ügyintézői oldali alkalmazásában.

Az űrlaphoz kötelező jelleggel csatolni kell minden olyan hiteles dokumentumot, mely a cégkapu-regisztrációval érintett gazdálkodó szervezet képviseleti jogosultságainak ellenőrzéséhez szükséges.

Egyéni vállalkozó az E-ügyintézési törvény szerinti hivatalos elérhetőségként a KÜNY-regisztrációhoz kapcsolódó tárhelyét jelenti be a rendelkezési nyilvántartásba. Ennek értelmében az egyéni vállalkozók nem jogosultak cégkaput regisztrálni.

A cégkapu már elérhető: itt is.

(Magyarország.hu, cegkapu.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.