autórengeteg₪márkazuhatag

Toyota sors: rekord hátán rekord

A forgalom is, a nyereség is rekordot döntött a Toyota autógyártónál. De 2018-ban lanyhul a növekedés.

Rekordforgalom mellett nyereségrekordot ért el az elmúlt pénzügyi évben a jen árfolyam csökkenése nyomán a Toyota Motor japán autóipari konszern, de 2018-ban már a korábbinál alacsonyabb bevételre és nyereségre számít, bár autóeladásait növelni tervezi, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A Toyota a márciussal zárt 2017/2018-as pénzügyi évben az előző évinél 6,5 százalékkal magasabb 29 ezer milliárd jenes rekordforgalom mellett 2,4 ezer milliárd jen működési eredményt ért el, 20 százalékkal magasabbat az előzőnél. A csoport 36 százalékos növekedéssel 2,5 ezer milliárd jenes (6,1 ezer milliárd forint) nyereségrekordot ért el.

A folyó, 2019 márciusával záró pénzügyi évben a Toyota nyeresége 15 százalékos csökkenésére számít, mivel előrejelzései szerint a jen árfolyamának az erősödése nem ellentételezi majd a költségcsökkentési intézkedések és az értékesítés növekedésének eredményjavító hatását. A Toyota 2018-ban 105 jenes dollárárfolyammal számol a tavalyi 111 jenes átlag után.

A Toyota 2,1 ezer milliárd jen nettó nyereséget vár a folyó 2018-as pénzügyi évre. Az értékesítési árbevétel 2018-ban 1,3 százalékkal 29 ezer milliárd jenre csökken a tervek szerint, bár érdekeltségeivel, a Daihatsu Motor autógyárral és a Hino Motors haszongépjármű gyártóval együtt darabszám szerint a tavalyi 10,4 milliónál több, 10,5 darab jármű eladását tervezi.

Újdonsült konkurenseink, a szédületes sebességgel felfelé törekvő és nálunk jóval nagyobb befektetői finanszírozással rendelkező fejlett technológiai cégek agresszíven invesztálnak a legújabb technológiai fejlesztésekbe - mutatott rá Toyoda Akio, a Toyota elnöke, utalva a járműtechnológiai fejlesztések súlypontjának az egész autóipari ágazatot érintő eltolódására az elektromos és az önjáró mobilitás irányába.

A Toyota is növeli beruházásait a legújabb technológiák fejlesztésébe és emellett nem csak a konszern keretein belül, de más autóipari, valamint ágazaton kívüli cégeken keresztül is erősíti a fejlesztési együttműködést.

(Napi.hu, 2018. május 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.