kirakat₪láz

Bevásárlóturizmus: nem csitul a láz

Sőt. Hiába drágább egy euró. A döntő a kalandvágy mellett feltehetően az, hogy kint kisebbek az áfakulcsok, és a gyengébb forint mellett is megéri. De hát az utolsó negyedév még csak jön. 

Azt lehetett várni, hogy a forint gyengülésével csillapodik majd a magyarok bevásárlóturistáskodása, amikor kizárólag vásárlási céllal kerekednek fel egy-egy napra. A bevásárlóturista nyilván számol, megéri-e neki, ez döntő ok lehet az induljunk - ne induljunk kérdés eldöntésében.

De hát van egy nagyobb előnye a külhoni boltoknak, ez pedig az áfa, ami nálunk a legnagyobb uniós viszonylatban a maga 27%-os általános kulcsával. A szomszédos Ausztriában, ahonnan a legtöbbet vásárolnak a magyar bevásárlóturisták, ez 20%. Horvátországban 25%, oda már csak elvétve járunk bevásárolni (a nyaralás másik műfaj persze), Szlovéniában 22%, az is kis bevásárlópiac, de Szlovákiában már csak 20, Romániában pedig 19%. Megyünk is cuccolni az utóbbi kettő boltjaiba. Egyébként Németországban is 19% az áfa, de oda nem egy napra megyünk.

A forint euróhoz mért árfolyama alapján 2017 elejéhez képest 306 forintról 328 forintra kúszott. Ez a 22 forint 7%-os drágulást jelent a devizaárfolyam alapján annak, aki a bevásárlóturistáskodáshoz eurót vásárol. De érdemes arra is gondolni, hogy sokan dolgoznak külföldön, akik nem kevés pénzt utalnak haza, vagy éppen napi ingázás keretében kapják éppen euróban a fizetésüket. Például aki a határközeli osztrák, vagy éppen a bécsi boltokban turkál, sokszor nem is ütközik nyelvi nehézségekbe, ha mutogatni kezd és kiderül, hogy ő magyar vásárló. Az eladó is az, nem egyszer.

Ott van persze még az üzemanyag költsége is, ha csak nem kerékpárra pattan valaki, mert a határ mentén lakik. De hát az eredmény magárét beszél.

A bevásárlási célú kiutazások száma 2019 első három negyedévében az év eleji 1,3 millió alkalomról a harmadik negyedévre emelkedett, megközelítette a másfél milliót, az első kilenc hónapban pedig 4,1 millióra hízott. Egy évvel korábban 3,8 millió napot áldoztunk vásárlásra.

A bevásárlóturisták ráadásul nem csak többször vágták magukat autóba, vagy szálltak valamilyen járműre, hanem sokkal többet is költekeztek. Az első negyedévben még csak 27 milliárd, a harmadikban már 48 milliárd forintot szórtak el külhoni boltokban. És a korábbi évek azonos időszakához mérve tetemes a megugrás, egyötödével nőtt a magyarok bevásárlóturizmusa. Ez több, mint a forintgyengülés mértéke.

A mérleg alapján tehát 2019 első három negyedévében többször és többet költöttünk külföldön:

bevásárlóturizmus
2017
2018
2019
vásárlás értéke
milliárd forint
69,6 89,8 108,8
forint/euró árfolyam
 
 
306,42 311,03 318,07
309,82  317,13  323,11
306,42  324,15  328,14
KSH, MNB, kizárólag egynapos kiutazások, érték: milliárd forint, első három negyedév, forint/euró árfolyam: első három negyedévek átlagai

Csak emlékeztetőül az első féléves költés országok szerint (harmadik negyedéves adat kicsit később lesz, de durva változás nem várható):

 

bevásárlóturizmus célországai 2017 2018
2019
Ausztria
22,4 34 31,9
Szlovákia
6,6 7,7 10,3
Szerbia
7,5 6 5,7
Ukrajna
2,9 3,2 5,7
Románia
2,3 2,3 4,2
KSH, érték: milliárd forint, költés, első félév, kizárólag egynapos kiutazások, vásárlási céllal

2018-ban egyébként 130 milliárd forint folyt ki a pénztárcákból a bevásárlóturizmus csatornáján.

Jönnek is hozzánk

Az idelátogató bevásárlóturisták 2019 első három negyedévében 154 milliárd forintot költöttek, de hát ők többen is vannak, többen is jöhetnek. Ez egy évvel korábban 130 milliárd forint volt. Ez 18%-os növekedés, nem több, mint fordított irányban. Úgy tűnik, az áfahatás itt is azért működik, hiába gyengébb a forint. De azért több ez is. A boltosok a határ mentén mondják is, hogy ha gyengül a forint, azért meglódulnak a bevásárlók.

(blokkk.com, 2019. december 9.)

 

A drága euró és a boltos kalandozás csatája

A drágább  euró nyomán megcsappant a más országokban 27%-nál kisebb áfa előnye a bevásárlóturizmusnak és az árelőnye az idegen webáruháznak. Kérdés, mi gyengül többet, a forint, vagy a boltos kalandozás vágya.

Bevásárlóturistáskodni, vagy idegen, uniós viszonylaton kívüli webáruházban vásárolni nagyjából ugyanazt az eredményt jelenti, csak az előbbinél kocsiba ugrunk, utóbbinál viszont a fotel kényelméből nassolgatunk. Logisztikai költsége persze mindkettőnek van, hiszen valahogyan haza kell hozni, juttatni a levadászott portékát. Kérdés, hogy vajon megéri-e, hiszen a forint gyengülése mellett azért itt lehet más is,ami ezt a kalandot megdrágítja.

December első napjaiban, az ajándékvásárlási roham kezdetekor a forint euróhoz mért árfolyama a 330-335 forintos sávban mozog. 2017 decemberében 310 forint körül, 2018 utolsó hónapjában pedig 321 forint felett mozgott az euró átlagos havi devizaárfolyama. Egy év alatt a decemberi árfolyamokat nézve 4% körüli, két év alatt ennek a kétszerese az euró drágulása, ha valaki forintját beváltani igyekszik. És önmagában ez már sokat farag abból a költségből, ami kijön, ha nem itthon vásárolunk.

Bevásárlóturizmus: eddig nőtt, na de most...

A gyengébb forint 2019 első felében még nem szegte kedvét a bevásárlóturistáknak a határokon átruccanni némi kalandozásért a szomszédok boltjaiban. 60 milliárd forint felett járt a mutató, a pénz fele pedig Ausztriában ment el (2018-ban 130 milliárdért költekeztek a kizárólag bevásárlási céllal felkerekedők, akkor is legtöbbet a sógoréknál költekeztünk). Azóta viszont tovább gyengült a forint.

De hát van egy nagyobb előnye a külhoni boltoknak, ez pedig az áfa, ami nálunk a legnagyobb uniós viszonylatban a maga 27%-os kulcsával. A szomszédos Ausztriában, ahonnan a legtöbbet vásárolnak a magyar bevásárlóturisták, ott ez 20%. Horvátországban 25%, oda már csak elvétve járunk bevásárolni (a nyaralás másik műfaj persze), Szlovéniában 22%, az kis bevásárlópiac, de Szlovákiában már csak 20, Romániában pedig 19%. Megyünk is cuccolni az utóbbi kettő boltjaiból. Németországban is 19% az áfa egyébként.

És ott van még az üzemanyag költsége is. 2017 decemberében a benzin-dízel páros átlagára 357-368 forint volt, 2018 utolsó hónapjában 353-394 forint, most pedig 386-412 forint az előrejelzés, jobb híján az adóhatóság adatai alapján.

Mindebből az kerekedik ki, hogy a bevásárlóturizmusban a drágább euró és a nagyobb költséget jelentő üzemanyag ár mérsékli az áfaelőnyt a kinti bolti árak viszonylatában. Számolni nagyon is tud a magyar vásárló, most már csak az a kérdés, hogy a kalandozás vágya többet gyengül-e a forintnál.

Ja, igen, a legfontosabb, ami megkülönbözteti a bevásárlóturizmust az idegen internetes vásárlástól, hogy odamegyek, kiválasztom, kifizetem és hazahozom. Az idegen internetes vásárlásnál nem megyek oda, de lehet ennél több is, amit ki kell fizetni.

Idegen webáruházból is drágább a vásárlás

Egyes felmérések szerint nagyjából ugyanannyit költöttünk eddig idegen webáruházakban, mint a hazaiakban (melyek Magyarországon vannak bejegyezve), ami 2018-ban 500 milliárd körüli értéket jelenthetett, a másik 500 milliárd mellett. Ezek a vásárlások év végén felpörögnek, sokan máshol turkálnak ajándékok után, nyilván azzal a céllal, hátha olcsóbb valami.

Ennek persze vannak szabályai is.

Az izgalmasabb az uniós kívüli vásárlás. Itt 22 euróig vám és áfamentes a vásárlás. A 22 eurós értékhatár számítgatásához persze átváltogatni kell a különböző árfolyamokat a szállítás helyétől függően. Kizárólag a példa kedvéért a bejegyzés pillanatában ez egy 7.200 forint körüli értéket jelent.

22-150 euró között már belép a 27%-os áfafizetési kötelezettség, így ezt már nem ússzuk meg. A felső értékhatár az 50 ezer forintot közelíti, most éppen. És 150 euró felett az áfa mellé belép a tarifális - tételes, termékenként, termékcsoportonként eltérő - vámfizetési kötelezettség is. És értékhatártól függetlenül minden Unión kívülről érkező csomagocska esetében kötelező lefolytatni a vámeljárást, az eredmény, mennyit is kell fizetni, majd kiderül a végén. A posta eddig nem panaszkodott, hogy kevés lenne ez a forgalom, persze, nem ingyen csinálja.

Az unión belüli webes vásárlás esetében, amikor a szállítás indulópontja egy másik tagállam, természetesen nincs vámeljárás, az árubehozatal alapvetően nincs korlátozva. Az árus webáruházakra persze vannak áfa-elszámolási szabályok, ezekkel nekik számolniuk kell, de ez nem a vásárlóra tartozik. A gyengébb forint ugyanakkor drágább vásárlást jelent itt is.

Persze, itthon az import termékek - az ajándékok zöme az - is drágulnak előbb-utóbb, a nagy akciós hajszában viszont lehet, hogy csak a leárazás mértéke lesz kisebb, amit nem is biztos, hogy észrevesz a vásárló.

Mindenesetre lehet számolgatni, a fotelban is, hogy a 4-5%-os euró drágulás mellett mi éri meg és mi nem. Egy biztos, így már többe kerül az euróban feltüntetett ár.

Az előbbiek miatt is érdemes alaposabban megnézni a magyar nyelvű, vagy magyar nyelven is elérhető honlapokat, kivel is szerződünk és honnan szállít. Néha nagyon nem mindegy.

(blokkk.com, 2019. december 4.)

 

Megint jól bevásároltunk sógoréknál

Úgy tűnik, 2019 első félévében a vásárlóknak sem volt árfolyam céljuk a bevásárlóturizmusban, mivel többet utaztunk és többet költöttünk, mint korábban. A sógorék boltja, Ausztria a legnépszerűbb és a rossznyelvek szerint ott nyelvi nehézségek sincsenek a boltban. Sok a magyar eladó.

Eddig nem nagyon izgatta a magyar bevásárló turistákat a forint árfolyamának hullámzása, hiszen az elmúlt három esztendőben nőtt a bevásárlóturizmus, évről-évre többet vásároltunk a határokon túl. Pedig a weben a fotel kényelméből bármi beszerezhető a külhoni boltokból is, ha valakinek onnan hiányzik valami.

De hát úgy tűnik, a vásárlók kalandvágya erős, és egyre több alkalommal kerekednek fel bevásárolni a távolban. Kinti ár, utazási költség és forint árfolyam dobható a mérleg serpenyőjébe, amit eddig egyre jobban húzott felfelé a magyarok bevásárlóturizmusa.

Két és félmillió felett mozog már azoknak az egynapos kirándulásoknak a száma, amikor bevásárlási céllal kerekedtünk fel, féléves távlatban.

Árfolyam libikóka: eddig nem számított

2017 első félévében átlagosan 309 forint volt az euró, 2018 első félévében 314 forint, 2019-ben pedig 320 forint fölé kúszott az árfolyam. És úgy tűnik, ez nem vette el a magyar vásárlók kedvét attól, hogy külhonban vásároljanak.

2018 második féléve a maga 323 forintos átlagos árfolyamával sem izgatta a kiránduló vásárlókat, vitték a pénztárcájukat kifelé.

2019 első félévében is Ausztriában verték el azért a legtöbb pénzt a kizárólag vásárlási céllal felkerekedő magyar shopppingolók, bár volt némi lemorzsolódás a vásárlások értékét tekintve.

Valamennyi nagyobb bevásárló piacnak számító szomszédos országban nőtt valamelyest a bevásárlások értéke 2019 első félévében, Szlovákia, Szerbia Ukrajna és Románia boltjaiban egyaránt nagyobbra nyíltak a magyar pénztárcák:

bevásárlóturizmus célországai 2017 2018
2019
Ausztria
22,4 34 31,9
Szlovákia
6,6 7,7 10,3
Szerbia
7,5 6 5,7
Ukrajna
2,9 3,2 5,7
Románia
2,3 2,3 4,2
KSH, érték: milliárd forint, költés, első félévek, kizárólag egynapos kiutazások, vásárlási céllal

A mérleg alapján pedig 2019 első félévében összességében is tovább hízott a magyarok bevásárlóturizmusa:

bevásárlóturizmus
2017
2018
2019
vásárlás értéke
milliárd forint
44,5 55,8 61
forint/euró árfolyam
309,21 318,87 320,57
KSH, MNB, kizárólag egynapos kiutazások, érték: milliárd forint, első félévek,

2018-ban 130 milliárd forint folyt ki a pénztárcákból a bevásárlóturizmus csatornáján.

Kérdés persze, hogy a jelenlegi árfolyam mit hoz, vagy mennyit vihet el a bevásárlóturizmus mérlegében.

(blokkk.com, 2019. szeptember 11.)

 

Bevásárlóturizmus: nem bírjuk abbahagyni

Nyaraljunk itthon, ha drágább lett a határon túl? Hát még vásárolni is eljárunk, és évről-évre többet. A kalandvágy persze a pénztárcánkat is szívja, de a számok azt mutatják, nem bánjuk. De válogatunk, hova menjünk, Ausztria fénye halványabb, inkább az olcsóbb helyeken költünk többet. Ott kint.

Egyébként igaza van a pénzügyminiszternek, mindenütt jó, de a legjobb itthon - költekezni is, hiszen az a hazai vállalkozások - és persze nem utolsósorban, sőt, legfőképpen az uniós bajnok áfát nézve - a költségvetés zsebét tömi.  Főleg, ha sokalljuk a határon túli kirándulás árát.

De hát úgy látszik, a legfrissebb statisztika szerint is, a kalandvágy, a shoppingolás, a turkálás vágya mindent felülír. Hiába drága a benzin, hiába kell többet adni egy euróért, csak feladjuk még a fotel kényelmét is - hiszen a weben is megvehetünk bármit odakintről, a világ bármelyik webáruházából -, csak megyünk és megyünk kifelé. Vásárolni persze.

Jó, azért nézi az árakat a vásárló, a kintit is. A köztudatban azért drágább, de egyébként a shoppingolási célban csúcstartó Ausztriában 2019 első negyedévében kevesebbet költöttek a magyar vásárlók, viszont a sógoréknál olcsóbbnak kikiáltott szomszédos országokban tovább ugrott a költekezésük.

2019 első negyedévében is Ausztriában verték el azért a legtöbb pénzt a kizárólag vásárlási céllal felkerekedő magyar shopppingolók, de Szlovákia, Szerbia és Románia boltjaiban sokkal nagyobbra nyíltak a magyar pénztárcák:

bevásárlóturizmus célországai 2017 2018
2019
2019/2018
Ausztria
10,2 16,1 13,4 - 2,7
Szlovákia
2,8 3,5 5,8 + 2,3
Szerbia
3,5 2,2 3,1 + 0,9
Románia
1 0,8 1,8 + 1
Ukrajna
1,8 1,7 1,8 + 0,9
KSH, érték: milliárd forint, költés, első negyedévek, kizárólag egynapos kiutazások, vásárlási céllal

És természetesen többször is vágtak neki a külhoni boltoknak a magyar vásárlók, mint korábban:

bevásárlóturizmus
2017
2018
2019
változás
2018/2017
vásárlási célú kiutazások száma
millió darab
1,1 1,1 1,3  18%
összes egynapos kiutazás száma
millió darab
2,7 3,1 3,6 16%
vásárlási célú kiutazások aránya
41% 35% 36% .
KSH, kizárólag egynapos kiutazások száma: millió darab (alkalom), első negyedévek

És a pénz

Amit a külhoni boltokban elköltöttünk, annak értéke 2019 első negyedévében tovább nőtt. És ha egy napra felkerekedik valaki, akkor bizony pénze legnagyobb részét vásárlásra költi:

bevásárlóturizmus
2017
2018
2019
változás
2018/2014
vásárlás értéke
milliárd forint
20,5 25,5 27,2
255%
összes költés
33,3 42,1 46,7
205%
bevásárlóturizmus aránya
62% 61% 58% .
KSH, kizárólag egynapos kiutazások, érték: milliárd forint, első negyedévek

Jönnek hozzánk is vásárolni

Más vásárló sem fér a bőrébe, jönnek hozzánk is shoppingolni. És ők költenek többet nálunk, ami a magyar boltosnak egyáltalán nem baj. 2019 első negyedévében a hozzánk látogató bevásárlóturisták 46 milliárd forintot költöttek. Ez is jócskán több, mint az egy évvel korábbi 41 milliárd forint, gyanítjuk, a pénzügyminiszter ezt egyáltalán nem bánja. Mi sem.

2018-ban egyébként a magyarok 130 milliárdot bevásárlóturistáskodtak össze, nálunk pedig 176 milliárdot költöttek a vásárlási céllal iderándulók.

(blokkk.com, 2019. június 14.)

 

Lerohantuk Ausztriát

Bevásárlóturizmusban. 2018-ban harmadával, 33 milliárd forinttal nőtt a magyarok bevásárlóturizmusa. És ebből az osztrák boltok 28 milliárdot, a megugrás 85%-át hozták. De átjárunk Ukrajnába is shoppingolni. Hozzánk is jönnek bevásárlóturisták, közülük a szlovákok költötték a legtöbbet.

Ki érti ezt: a weben a fotel kényelméből szinte mindent vásárolhatunk a világ bármely szegletéből. De a magyar vásárlónak ez kevés: nekiveselkedik, felkerekedik és bevásárló turistáskodik is, évről-évre egyre többet.

Kedvencünk: az osztrák bolt

2018-ban is a legtöbb pénzt Ausztriában költötték el azok a magyarok, akik vásárlási céllal kerekedtek fel és rándultak át a határ túloldalára. És ez meg is dobta rendesen a bevásárlóturizmus értékét, hiszen a 2018-as növekmény döntő részét, 85%-át ez adta.

Járogatunk persze más szomszédokhoz is vásárolgatni, de hát a többiek nagy lemaradásban vannak, hiszen az osztrák boltok hozták a magyarok bevásárlóturizmusának közel 60%-át 2018-ban. Még Ukrajnába is átruccanunk vásárolgatni, de Romániában, Szlovéniában is lehajolunk 5-5 milliárd forintért. Horvátországba viszont csak nyaralni járunk: 

bevásárlóturizmus célországai 2014 2015 2016 2017
2018
2018/2017
Ausztria
26
28
41
48
76 + 28
Szlovákia
11
11
12
15
19 + 4
Szerbia
5
4
14
17
16 + 2
Ukrajna
4
5
6
6
7 + 1
KSH, érték: milliárd forint, költés, kizárólag egynapos kiutazások, vásárlási céllal

És egyre többször vágunk bele

A bevásárlóturizmusnak mélyek a gyökerei, amit nagyon sok évvel ezelőtt az áruhiány mozgatott, és nem is nagyon számított, hogy mi mibe került ott kint, csak legyen itthon. Később, amikor váltott a magyar gazdaság és a kereskedelem, és a boltosok számára megszűnt az árubeszerzés korlátozása (volt olyan is jó néhány évtizeddel korábban), az ár lépett előre, persze a valuta árfolyamokkal és az utazási költségekkel, főleg a benzinárakkal együtt az élen. És a számokból úgy tűnik, a vásárlók vadászösztöne és a turkálás öröme - szaknyelven a vásárlás élménye - ott kint is erős maradt.

A bevásárlóturizmust a statisztikában az egynapos kiutazások között kell keresgélni. Az első szembetűnő változás, hogy vásárlási céllal egyre több alkalommal kerekedtünk fel. Főleg abban az időszakban ugrott meg a bevásárlóturistáskodás, amikor a jövedelmek növekedése révén több lett a családok pénze, döntő részben az elmúlt három esztendőben:

bevásárlóturizmus
2014
2015
2016
2017
2018
változás
2018/2014
vásárlási célú kiutazások száma
millió darab
3,4 3,4 4,1 4,6 5,1  150%
összes egynapos kiutazás száma
millió darab
10,8 10,9 11,8 12,8 14,2 131%
vásárlási célú kiutazások aránya
31% 31% 35% 36% 36% .
KSH, kizárólag egynapos kiutazások száma: millió darab (alkalom)

Na de a pénz

Utazgathatunk sokat bevásárolni távoli tájakra, de hát a legfontosabb kérdés az, mennyit is költünk. Nos, úgy tűnik, egyre többet. Öt esztendő alatt összesen két és félszeresére hízott a magyarok bevásárlóturizmusa, ezen belül 2018-ban harmadával ugrott meg az előző évhez képest.

Az egynapos külföldi kiruccanások összes költése (amiben más utazási célok is benne vannak) már nem nőtt ennyire, de végül mindent egybevetve az rajzolódik ki a statisztikából, hogy miközben egyre több a pénzünk, egyre többet utazgatunk külhonba és ott egyre többet is vásárolunk a bevásárlóturizmus (tehát a vásárlási célú utazgatások) keretében:

bevásárlóturizmus
2014
2015
2016
2017
2018
változás
2018/2014
vásárlás értéke
milliárd forint
51
55
82
97
130
255%
összes költés
100
103
141
159
205
205%
bevásárlóturizmus aránya
51%
53%
58%
64%
58%
.
KSH, kizárólag egynapos kiutazások, érték: milliárd forint

És hogy megéri-e? Bizonyára nem nőne a vásárlásoknak ez a szelete, ha nagyon rossz bolt lenne. És hiába a web, a kalandozás, a turkálás öröme is sokat számít ezek szerint.

Azért jöttek hozzánk is, a legtöbbet a szlovákok vették

Az egynapos Magyarországra irányuló utazások körében a vásárlási célú kirándulások száma 2018-ban 10 millió volt. Ez az összes ideirányuló egynapos utak negyede. És a bevásárlóturizmus (tehát a bevásárlási célú utazások) keretében 2018-ban elköltöttek a külhonból ideránduló vásárlók 176 milliárd forintot, ezen belül például élelmiszerekre 60 milliárdnyit.

A magyar boltokba érkező bevásárlóturisták közül a szlovákok vásárolták a legtöbbet 2018-ban, több mint 50 milliárd forint értékben (különféle élelmiszereket, iparcikkeket). Az osztrák vásárlók 40 milliárd forint feletti, a románok valamivel 40 milliárd forint alatti összegben költekeztek nálunk 2018-ban.

A mérleget nézve végül a magyar boltosok jártak jobban eddig a bevásárlóturizmusból.

(blokkk.com, 2019. március 19., frissített)

 

Nagyot nyomultak a magyar a bevásárlóturisták

Megint és nagyon.  Úgy látszik, hiába lehet otthon a fotelben ülve a weben mindent megvenni a határokon túl áruházakból is, a magyar vásárlók imádják a boltos kalandozást. A gyengébb forint, vagy a drágább benzin nem számít, hiszen 2018 első három negyedévében közel 30%-kal nőtt az országhatárt átlépők bevásárlóturizmusa. 2018-ban ennek értéke túllépheti a 130 milliárd forintot. ₪₪₪

A legfrissebb statisztika szerint 2018 első három negyedévében bő negyedével nőtt a magyarok bevásárlóturizmusa, a külhoni boltokban elköltött pénz értéke, amikor kifejezetten vásárlási céllal utaztak külföldre. Nem tántorította őket el a forint árfolyamának gyengülése, vagy a drágább üzemanyag, mentek és vettek a külhoni boltokban, nagyobb számban és többet, mint korábban:

bevásárlóturizmus
2017
2018
változás
2018/2017
kiutazások száma
millió darab
3,5 3,8  + 9%
vásárlás értéke
milliárd forint
74
95
+ 28%
KSH, első három negyedév, érték: millió alkalom, milliárd forint

A korábbi évekre visszatekintve is nőtt a bevásárlóturizmus, az elmúlt ötéves időszakban már 2017-re megkétszereződött az értéke. 2018 további emelkedést hozott:

bevásárlóturizmus
2014
2015
2016
2017
2018*
változás
2018/2014
kiutazások száma
millió darab
3,4
3,5
4,2
4,7
5
+ 47%
vásárlás értéke
milliárd forint
55
58
86
103
130
+ 136%
KSH, érték: millió alkalom, milliárd forint, */: várható

Ausztria a legnépszerűbb bevásárlási célpont

Már évek óta Ausztriában költik el a legtöbb pénzt a magyar bevásárlóturisták. A sok kint dolgozó honfitárs mellett nyilván kevesebb a nyelvi nehézség a sógorék boltjaiban. Itt hagyják a határokon túli bevásárlásra szánt pénzük közel felét.

A másik két dobogós célország, Szlovákia és Szerbia jókora lemaradásban van, a többi szomszédos országban pedig csak néhány milliárdot költenek a magyarok, amikor bevásárlási céllal felkerekednek:

bevásárlóturizmus célországai 2014 2015 2016 2017
2018
I-III. negyedév
Ausztria
26
28
41
48
52
Szlovákia
11
11
12
15
14
Szerbia
5
4
14
17
10
KSH, negyedéves adatokból, érték: milliárd forint,

Persze jönnek hozzánk is

Úgy tűnik, a bevásárlóturizmus gyógyíthatatlan, hiszen jönnek hozzánk is a határokon túlról.

A külföldi bevásárlóturisták költekezését a következő adatok jelzik:

turista költekezés
2014
2015
2016
2017
bevásárlóturizmus
142
134
165
177
KSH, érték: milliárd forint

Természetesen nem csak a bevásárlóturisták költenek a boltokban, akár jönnek, akár mennek, hanem azok is, akik bármilyen más utazási céllal kerekednek fel és lépnek át országhatárokat. A külföldre utazó magyarok, ha már turistáskodnak, akkor vásárolnak is mellette, mintegy 300 milliárd forintnyi pénzt hagyva a külhoni boltok pénztáraiban. És akik hozzánk jönnek turisták, azok is sokat költenek, aminek értéke 600 milliárd forint környékén jár.

A mérleget nézve a magyar boltosok jobban állnak.

(blokkk.com, 2018. december 14.)

 

Bevásárlóturizmus: negyedével nőtt a gyenge forint mellett

Úgy tűnik, a magyarok bevásárlóturizmusában a legerősebb mozgatórugó a kalandvágy, a boltvadászat élménye. Hiába gyengült a forint 2018 második negyedévében, mégis nőtt a bevásárlóturizmus. És bevásárlóturizmus ide-oda: a magyar boltosoknak áll a zászló, mert azért hozzánk is jönnek.

A bevásárlóturizmus tanait felülírták a magyar vásárlók 2018 első félévében. Eddig azzal számolhattunk, hogy a fő mozgatórugó a határokon túli bolti ár, a valutaárfolyam, hiszen így lehet összehasonlítani, mi mennyi itthon és ott, valamint a benzinköltség: elsősorban ezektől függ a bevásárlóturizmus menete. Gondoltuk eddig.

2018 májusában már a 315-320 forintos sávba ugrott a forint euróhoz mért árfolyama, június végére pedig 328 forintra szökött fel, a korábbi esztendők éves 310 forintos átlagához képest. De hát úgy tűnik, ez nem riasztotta el a külhoni boltokban kalandozni vágyó magyarokat, hiszen negyedével többet költöttek azok a bevásárlóturisták, akik kifejezetten ezzel a céllal vágtak neki az utazásnak. Pedig a benzin sem volt olcsó.

Könnyen lehet azonban, hogy a 27%-os magyar áfakulcs még mindig dob annyit a hazai árakon, ami az árfolyamnak, vagy üzemanyagárnak a bevásárlóturizmusban kedvezőtlen irányú mozgásait ellensúlyozza, egy határig. És az a határ - úgy tűnik - még nem az országhatár.

Egyébként a web is felülírhatná a bevásárlóturizmust, hiszen minek utazgatni, ha otthon a fotel kényelméből, vagy - tételezzük fel a jót - ebédszünetben a munkahelyen az okostelefonnal bármit meg lehet vásárolni külföldről, akár külföldi, akár hazai webáruházból. De eddig nem ez történt, nőtt a bevásárlóturizmus és nőtt a webköltekezés is. Egymás mellett, sőt 2018 első félévében mindkét vásárlási csatorna növekedési üteme szinte hajszál pontosan ugyanannyi volt.

Pedig korábban azzal számoltunk, hogy a legyengült forint alaposan megforgatja majd a bevásárlóturizmust is, egyszerűbben szólva kifelé lefékezi, befelé felgyorsítja. Ez mindig is így volt, a vásárlók bankárokat megszégyenítő pontossággal latolgatták, mikor hol érdemes vásárolni. Az erősebb forint felfelé tolta, a gyengébb pedig lefelé húzta a magyarok bevásárlóturistáskodását. És ez fordítva is így volt, árfolyam érzékenységben pedig valószínűleg a szlovákok jártak az élen, hiszen a határmenti boltosok vallomása szerint a legkisebb valutapiaci rezdüléseket is meglovagolva jöttek, vagy nem jöttek vásárolni.

A mérleg

A bevásárlóturizmus az, amikor kifejezetten bevásárlási céllal kerekedik fel turistáskodás címén a vásárló és utazik a határon túlra, ide, vagy oda. A turisták nagyobb része persze pihenni, szórakozni, nyaralni utazik külföldre, de ők is betérnek a boltba vásárolni. A statisztikákból ki is tűnik, hogy a hagyományosnak számító - tehát nem bevásárlási céllal felkerekedő turisták költekeznek jobban a boltokban. Így számba vettük a turisták összes boltos költekezését (élelmiszer és különféle iparcikk vásárlásait) és ezen belül a bevásárlóturisták pénzszórását is. 

Érdekes módon 2018 első félévében a külföldi bevásárlóturisták sem árasztották el jobban az országot, hiába kaphattak az eurójukért több forintot, olyannyira nem, hogy a külhoni turisták összes boltos költekezése még vissza is esett a korábbi időszakhoz képest, a bevásárlóturisták pedig, akik kifejezetten vásárlási céllal jöttek-mentek, nagyjából ugyanannyit költöttek a boltokban, mint régebben: 

  2017 2018 változás
összes boltos költés ebből bevásárló-turizmus összes boltos költés ebből bevásárló-turizmus összes boltos költés ebből bevásárló-turizmus
magyar vásárlók külföldön 127 45 144 56 + 17 + 11
külföldi vásárlók nálunk 263 79 245 80 - 18 + 1
KSH, érték: milliárd forint, időszak: első félév

Pedig

Az elmúlt években - 2013-2017 között - megkétszereződött a magyarok bevásárlóturizmusa. A vásárlási céllal utazók költése 2017-ben túllépte a 100 milliárd forintot:

egynapos út
2013
2014
2015
2016
2017
változás
vásárlás
54
55
58
86
103
+ 49
KSH, érték: milliárd forint, változás: 2017/2013

A turisták költekezésének, ezen belül a bevásárlóturizmus zászlaja azért a magyar boltosoknak áll, hiszen a külföldről érkező turisták összességében is, ezen belül a bevásárlóturizmust nézve is több mint a kétszeresét költik nálunk annak, mint amit a magyar turisták a határokon túl. Így a hozzánk érkező turisták korábbi költekezését is nézve a magyar boltosok javára billen a mérleg:

turista költekezés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
élelmiszer, iparcikk 394 457 473 538 583 + 189 + 48%
ebből bevásárlóturizmus 131 142 134 165 177 + 46 + 35%
KSH, érték: milliárd forint

A bevásárlóturistáskodás kedvenc célországa Ausztria volt eddig, de ott liheg a nyakában Szlovákia is. Mindkét irányban.

(blokkk.com, 2018. szeptember 14.)

 

Szépen költenek a magyar boltokban a külföldi turisták

Szép kis summát hagynak a külföldi turisták a magyar boltokban. A 2017-es 583 milliárd forint másfélszerese az öt évvel korábbinak. Ők is azt nézik, amit mi kifelé menet: boltos ár, valutaárfolyam, üzemanyag, utazási költség. A forint gyenge napjaiban megugrik a bevásárlóturizmus.

A turizmus, idegenforgalom erősítése kiemelt gazdaságpolitikai cél, de hát vezényszóra ez sem megy. Sok-sok vonzó látnivaló, programlehetőség, szálláshely is kell hozzá, és elmaradhatatlan kellék, hogy lehessen jókat vásárolni is. És előtte, közben, utána lázasan számolgat a turista, bármilyen irányban is mozog, mi éri meg és mi nem.

Úgy tűnik, külföldi turistának egyre jobban megéri magyar boltban vásárolni. Segít nekik ebben persze a gyengébb forint is. De hát ez így van fordítva is.

A boltosok tapasztalata, hogy a gyenge forint időszakában megugrik a bevásárlóturizmus, elsősorban a határmenti területeken. Persze, így van ez már régóta. Bevásárlóturizmus mindig is volt, még akkor is, amikor alig lehetett a határokon átkelni.

A jelenlegi 325 forint feletti euró árfolyam mellett nagyot ugrott a határmenti boltosok forgalma, főleg a szomszédos szlovák vásárlók járnak át feltűnően nagy számban a boltokba, akár a napi vásárlásért is. 

A forint-euró éves árfolyamokat nézve egyébként 2009-ben gyengült hirtelen nagyot a magyar fizetőeszköz, a korábbi éves 251 forintos éves átlag 280 forint fölé emelkedett. Az euró éves átlagárfolyama 2013-ban megközelítette a 300 forintot, az ezt követő esztendőkben pedig a 310 forintos szint körül szóródott. Most éppen 325 felett tanyázik, így azért még ha erősödik is majd, azért várható egy újabb szint.

Egyre többet vásároltak a külföldi turisták a magyar boltokban

A Magyarországra látogató turisták összes költekezése szépen hízott az elmúlt öt esztendőben, 2013-ban 1.264 milliárd forint volt, 2017-ben pedig már 1.832 milliárd forint (ebben a szállásköltségtől kezdve minden benne volt), a növekedés közel másfélszeres volt, 568 milliárd forint.

Hát igen, boltba is mentek a külföldi turisták, költekeztek is, nem is keveset. Jellemző, hogy az egynapos turisták pénzük közel kétharmadát a magyar boltokban költötték el, nyilván ebben a körben nagyobb volt a súlya a bevásárlóturizmusnak, amikor az utazás célja  a shoppingolás volt. A több napra hozzánk érkező turisták költekezésében a boltos vásárlások súly már csak fele volt, egyharmad környékén mozgott.

Évről-évre egyre többet költöttek a külföldi turisták. Legtöbbet a szlovákok vásároltak nálunk élelmiszert, különféle iparcikket, 2017-ben több mint 70 milliárd forintért. Az osztrák vásárlók nem sokkal maradtak el ettől, boltos költekezésük értéke megközelítette a 70 milliárd forintot ebben az esztendőben.

A külföldi turisták költekezését a következő adatok jelzik:

turista költekezés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
élelmiszer, iparcikk 394 457 473 538 583 + 189 + 48%
ebből bevásárlóturizmus 131 142 134 165 177 + 46 + 35%
részesedés a kiskereskedelemből 5,7% 6,2% 6,1% 6,6% 6,6% . .
KSH, érték: milliárd forint, részesedés a kiskereskedelemből: üzemanyag nélkül

A kiskereskedelmi forgalom egyébként negyedével nőtt ebben az időszakban.

(blokkk.com, 2018. június 27.)

 

Mentünk még bevásárolni

Bolti ár, valutaárfolyam, benzinköltség: ezektől függ a bevásárlóturizmus. Meg is fordult a közelmúltban az irány: mi kevesebbet megyünk külhoni boltba, a szomszédok viszont nekilódultak. De 2018 eleje még jól ment a magyar bevásárlóturistáknak. Közben a külföldi webáruház is drágább lett.

2018 első negyedévében a bevásárlási céllal külföldre utazó magyarok 25 milliárd forintot költöttek a határon túli boltokban. Ez negyedével több, mint amennyi pénzt a külhoni boltokban hagytak a magyar vásárlók egy évvel korábban. A korábbi évek negyedéves  mérlegeit nézve kiderül, hogy ennyit még nem költöttünk ebben a három hónapos időszakban külföldön, öt évvel ezelőtt pedig még csak az összeg felénél tartottunk, tehát megkétszereződött a bevásárlóturizmus. 

Igaz ez az éves mérlegeket nézve is, hiszen nagyságrendjét nézve az elmúlt években nagyot ugrott a magyarok bevásárlóturizmusa, közel kétszeresére:

egynapos út
2013
2014
2015
2016
2017
változás
vásárlás
54
55
58
86
103
+ 49 
KSH, érték: milliárd forint, változás: 2017/2013

Hiába, még mindig a sógorék boltja a legvonzóbb

A határokon túlra bevásárolni induló magyarok legvonzóbb úticélja eddig Ausztria volt. 2018 első negyedévében 16 milliárd forintot hagytak az osztrák boltokban a magyar bevásárlóturisták, ami az összes külföldi boltokban elköltött pénz kétharmada. Szlovákiában 3, Szerbiában 2 milliárd forint feletti összegben költekeztek a magyarok ebben a negyedéves időszakban.

Az elmúlt években a bevásárlási úticélok között Ausztria volt mindig is a legnépszerűbb, a több éven keresztül második szlovák viszonylatot viszont mára lekörözték a szerb boltosok (vagy piacosok, ki tudja):

egynapos utak 2013 2014 2015 2016 2017
Ausztria 26 26 28 41 48
Szerbia 3 5 4 14 17
Szlovákia 15 11 11 12 15
Ukrajna 3 4 5 6 6
Szlovénia 1 2 2 3 5
Románia 3 3 3 5 5
Horvátország 1 1 1 1 2,2
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint,

Fordult a kocka

A közelmúltban legyengült forint alaposan felforgatja majd a bevásárlóturizmust is. Ez mindig is így volt, a vásárlók bankárokat megszégyenítő pontossággal latolgatják, mikor hol érdemes vásárolni. Az erősebb forint felfelé tolja, a gyengébb pedig lefelé húzza a magyarok bevásárlóturistáskodását. Most is ez várható, így a korábbi lendület alábbhagy, minden bizonnyal csökkenni fog a határokon túlra irányuló bevásárlóturizmus. Az üzemanyagok drágulása sem kedvez a kiruccanásoknak. Fordult a kocka, lefelé fog majd mutatni a mérleg nyelve. 

A legfrissebb piaci információk szerint már meg is indult a külföldi bevásárlóturisták rohama a magyar boltokba. Ez érthető is, hiszen minden nemzet vásárlója szemfüles, főleg, ha van is pénze a költekezésre.

A 2018 első negyedévi adatokból azonban nyilván még nem olvasható ki a friss fordulat, akkor még nem változtak a valutaárfolyamok. Ebben a három hónapban a bevásárlási céllal Magyarországra érkezett bevásárlóturisták 40 milliárd forintot költöttek el a hazai boltokban. Ez nagyságrendjét nézve hasonló összeg, mint a korábbi időszakban, a magyarok kifelé irányuló bevásárlóturizmusával szemben fordított irányban ekkor nem volt változás.

Az elmúlt öt esztendőt nézve egyébként 130 milliárd forintról közel 180 milliárd forintra nőtt a külföldiek bevásárlóturizmusa, ami egyharmadnyi növekedést jelent, tehát kisebb megugrást a magyarok kinti bevásárlásaihoz képest. A legtöbbet a szlovákok jönnek a magyar boltokba bevásárolni, 2017-ben 56 milliárd forintot költöttek nálunk. Ennél nem sokkal kevesebb az osztrákok költekezése, ami 51 milliárd forint volt. Hát ez most majd több is lesz.

Magyar webáruházak: kétesélyes kilátások

Csoda, hogy a webáruházak száguldása közepette egyáltalán létezik még bevásárlóturizmus, hiszen sokan vásárolnak külföldi online boltból. Minek benzinre költeni a pénzt, gondolhatnánk, amikor a fotel kényelméből is lehet külföldi boltból vásárolni. De hát úgy tűnik, a kalandvágy, a vadászat élménye nem maradhat el sokaknál, ezért fel is kerekednek egy kis shoppingolásért.

De hát a weben is sokan vásárolnak külföldi boltból, amikor a határon túlról érkezik a megrendelt portéka. Sokféle becslés látott már napvilágot ennek összegéről. Pontosan felmérni nyilván lehetetlen, de számottevő súlyú lehet. A magunk részéről egy 100 milliárd forint körüli nagyságrendet tartunk elképzelhetőnek, az ennek többszörösét kalkuláló becsléseket túlzónak tartjuk (a napokban megjelent egy ilyen adat, de az túlzónak tűnik, főleg annak tükrében, hogy a KSH adatai szerint a boltos kiskereskedelemnek megfelelő élelmiszer, iparcikk webforgalom éves szinten 400 milliárd forint volt 2017-ben, tehát amit hazai webáruházakból vásároltunk).

A kinti webáruházak kedvezőbb ára, például az ottani kisebb áfa miatt, nyilván vonzó lehet egy határig. De a gyengébb forint árfolyam mellett (ha csak nem bankszámlán tartott külföldi devizával fizet a vásárló) forintra átszámolva már drágább a hőn áhított portéka, így nem biztos, hogy érdemes határon túli webáruházban megvenni.

De a forint gyengülése a hazai webáruházakat is megrázza. Tény az is ugyanis, hogy a hazai webáruházak árukínálata döntő részben import cikkekből áll, amit a vállalkozás is drágábban tud beszerezni a gyengébb forint mellett, így az ő beszerzési árai is emelkednek. Előbb-utóbb pedig áremelésre is kényszerülhet az itthoni webáruház.

Így előfordulhat az is, hogy bár a gyengébb forint miatt többe kerül külföldi webáruházból vásárolni, de az itthoni 27%-os áfakulcs és a beszerzés drágulása mellett még mindig jobban megéri külföldi webáruházból válogatni.

Lehet számolgatni.

(blokkk.com, 2018. június 8.)

 

Bevárlóturizmus: magyarok 50 milliárdot hagytak Ausztriában

A magyar bevásárló turisták a legtöbb pénzt a sógoréknál költik el, 50 milliárdot, egy kiruccanásban átlag 25 ezer forintot. 2017-ben a határokon túli boltokban 100 milliárdot szórtunk el. Öt év alatt megkétszereződött a magyarok bevásárlóturizmusa.

Mariahilfer Strasse, Shopping City Süd, Designer Outlet Parndorf az elmúlt jó néhány évtized és napjainknak is jellegzetes bevásárló célpontjai a magyar shoppingolók számára. Hajdanán még felhajtók is hajkurászták a magyarokat, hogy a Mariahilferen melyik boltba térjenek be szerény valutakeretüket elverni (meg még valamennyit a leleményesebbje). De volt ott "ungarische lángos" is, hogy a jó hangulat meglegyen. A nyolcvanas évek végén az első nagy bevásárlóhullámban például a Gorenje hűtő, a walkman, vagy éppen a lepukkant roncsautó volt a sláger, de volt, aki banánt vett. Persze, már korábban is kirándult ide a magyar vásárolni, de csak módjával, hiszen kicsit nehézkesebben mozoghatott, amikor például farmernadrágot vitt haza. Ezért is indult meg itthon a magyar farmergyártás állami segédlettel, Trapper volt a neve, valamikor a nyolcvanas évek legeleje táján.

Az osztrák boltokban régen sem voltak nyelvi nehézségei a betérő magyar vásárlóknak, igaz, többet kellett mutogatni, mint ma. Napjainkban azonban a magyar eladók egy része - feltehetően nem csekély számban - az osztrák boltokban dolgozik.

A ma bevásárlóturizmusa: hiába a webáruház, nagyon megy

A bevásárlóturizmust döntő részben négy ok befolyásolja. Az első a határon túli ár, a második a valuták árfolyama, ami nyilván összefügg az előbbivel, a harmadik pedig az utazás költsége, vajon megéri-e felkerekedni. És természetesen szerepet játszik a vásárlók kalandozási vágya, a vadászösztön is, az új vásárlási élmény kergetése. Utóbbi azért is fontos, mert a weben utazgatás nélkül is bármi megvásárolható a határokon túlról, ha az olcsóbb, szebb, jobb, vagy éppen nincs itthon.

De nem lehet eltagadni azt sem, hogy azért van olyan fogyasztási cikk, amire a magyar vásárló azt mondja, az odakint jobb minőségű (na persze nem olyan vizsgálati eredmények alapján, mint amit a NÉBIH lejelentett, a vásárló azért bölcsebb annál).

Az elmúlt öt esztendőt vizslatva a kiindulópont, hogy a kifejezetten bevásárlási céllal kiutazók egy napra mennek el shoppingolni. Ezeknek a bevásárlóutaknak a száma az időszak elejéhez képest előbb lecsökkent egy hullámvölgy aljára, majd újra felkúszott a korábbi szintre, a lakosság kiutazásainak számát tekintve. Úgy tűnik, ha vastagabb a pénztárca, nagyobb a shoppingtúrázási kedv is:

egynapos utak 2013 2014 2015 2016 2017
összes kiutazás 11,1 10,8 10,9 11,8 12,8
ebből vásárlás 4,5 3,4 3,4 4,1 4,6
KSH, összes kiutazások száma: millió fő, alkalom

De hát a lényeg a pénz. És itt azt látni, hogy nagyot ugrott a bevásárlóturizmus az elmúlt fél évtizedben, különösen az elmúlt két esztendőben, hiszen értéke megkétszereződött:

egynapos út 2013 2014 2015 2016 2017 változás
vásárlás 52,1 51,1 54,7 82,3 96,6 + 44,5 
KSH, érték: milliárd forint, változás: 2017/2013

Az egynapos bevásárlótúrák mellé odacsapva a többnapos bevásárlóutak néhány milliárdját, a bevásárlóturizmus költekezési mérlege túllépte a 100 milliárd forintot 2017-ben. A kétszeres növekmény pedig számottevő ütem, az érték pedig nagyobb annál az 50 milliárdos becsült adatnál, mint amennyit a weben külföldi áruházakból vásárolunk. Tehát a bevásárlóturizmus lenyomja a külföldi webvásárlást.

Ausztriában az átlagbevásárló turista egy kiruccanáskor 25 ezer forint körül költekezik, a Szlovákiát választó fele ennyit. Nyilván nagyok a különbségek egy-egy bevásárlás között, ha azt nézzük, hogy valaki átkerékpározik a határ túloldalára, például az ottani sarki fűszereshez, vagy esetleg valamilyen nagyobb értékű műszaki cikkre vadászik. Szembetűnő a szerb viszonylat több mint ötszörös megugrása:

egynapos utak 2013 2014 2015 2016 2017
Ausztria 25,5 26,2 28,2 40,6 47,8
Szerbia 2,9 4,9 4,1 14,1 17,2
Szlovákia 15,3 10,6 11,2 12,1 14,5
Ukrajna 2,6 3,7 4,5 6 5,6
Szlovénia 1,4 1,7 2,1 3,1 4,7
Románia 2,8 2,6 3 4,6 4,6
Horvátország 1,5 1,4 1,5 1,5 2,2
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint,

És úgy egyébként a magyarok külföldön

2017-ben összesen 816 milliárdot költöttek a magyarok külföldi utazásra. Ebben minden cél benne volt, pihenés, városnézés, rokonlátogatás, gyógykezeltetés, munkavégzés, minden más. Ebből boltokban 275 milliárdot költöttek a magyarok, hiszen nem csak shoppingolási céllal utaznak, így ennek része a 100 milliárdos bevásárlóturizmus. A várost látogató turisták is betérhetnek a boltokba, de ez a vásárlás már nem része a célzott bevásárlóturizmusnak.

És akik hozzánk jönnek

2017-ben a Magyarországra érkezett bevásárlóturisták, akik shoppingolni jöttek, 177 milliárd forintot költöttek el. Az összehasonlításban nyilván az is számít azért, hogy ők vannak többen. Mindösszesen 1.832 milliárd forintot költöttek, ennyi volt a magyar turizmus teljes bevétele az ideérkező külföldiektől. És persze az ideérkező turistáskodók is betértek a magyar boltokba, például élelmiszerekre 187 milliárd forintot költöttek, különféle egyéb vásárlásaik értéke pedig 396 milliárd forint volt, összesen 583 milliárd forint. Ez a teljes magyar kiskereskedelem 5-6%-a, tehát nem jött rosszul a magyar boltosoknak itthon.

(blokkk.com, 2018. március 12.)

 

Bevásárlóturizmus: többet vásárolunk, seftelünk, melózunk

Többen és többet vásároltak külföldön 2017 harmadik negyedévében a magyar vásárlók. A kedvenc változatlanul Ausztria, ahol karácsonykor is ömleni fog a magyar bevásárlóturisták pénze. Közeleg a bevásárlóturizmus mérlege a 100 milliárd forinthoz: nem üti agyon a web. Hozzánk is jönnek shoppingolni.

Az egynapos külföldi utazások jellemzője a pénz kergetése a határokon túl is, mivel legnagyobb számban a bevásárolni, üzletelni, vagy éppen dolgozni vágyók kerekednek fel erre a legfeljebb 24 órára. Persze, ott vannak még a turistáskodni, kirándulni szeretők is, de hát a pénzhajhászás - bevásárlás, seftelés, vagy éppen a munkavégzés - többeket mozgat meg egy-egy napon a statisztikák szerint.

Igaz az is, aki bármilyen céllal is lépi át a határokat, feltehetően költekezik is valamennyit, hiszen nyilván egy külföldi gyógykezelés, vagy éppen rokonlátogatás is tudja szívni a pénzt, ilyen, vagy olyan arányban. A többség mindenképpen vásárol valamit azon az egy szem napon is, függetlenül az utazás fő céljától. De karácsony előtt azért a bevásárlóturizmus a legfontosabb, hiszen ebben az időszakban költik el a legtöbb pénzt a külföldi boltokban a magyar vásárlók.

Bevásárlóturizmus: a szomszéd boltja sokak számára zöldebb

Szép számmal rugaszkodnak neki egy-egy napra a határon túli kalandozásnak a kifejezetten vásárlás céljával felkerekedők. A kiutazások száma 2016-ban összesen közel 12 millió alkalom volt (nyilván volt aki többször, volt aki egyszer sem indult el), ezen belül a bevásárlóturisták több mint 4 milliószor ingáztak a jobb vásár reményében.

2017 első háromnegyed évében összességében nőtt az egy napra külföldre igyekvők száma, 9,6 millióra a korábbi 8,9 millióról, mintha mindenki legalább egyszer nekidurálta volna magát. A bevásárlóturisták száma is emelkedett, a korábbi 3,1 millióról 3,5 millióra, ami azért 10% feletti növekedés.

Végül az egyes negyedéveket tekintve azért az kerekedik ki, hogy 2016-2017 időszakában szépen emelkedett a külföldre igyekvő bevásárlóturisták száma, de seftelni, vagy éppen munkát vállalni is többen mentek:

egynapos utak 2016 I. 2016 II. 2016 III. 2016 IV. 2017 I. 2017 II.
2017
III.
összes kiutazás 2,6 3,1 3,2 3 2,7 3,2 3,7
ebből vásárlás 0,9 1 1,1 1,2 1,1 1,1 1,3
üzletelés 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4
munkavégzés 0,5 0,6 0,6 0,5 0,5 0,6 0,7
KSH, negyedéves adatok, érték: millió fő, alkalom

És így volt ez az elmúlt években is, ráadásul úgy, hogy 2016-ban éppen a bevásárlóturizmus rántott nagyot a mérlegen. Felfelé:

egynapos utak 2014 2015 2016 változás
összes kiutazás száma 10,8 10,9 11,8 + 1
ebből vásárlás 3,4 3,4 4,1 + 0,7
üzletelés 0,7 0,9 1,2 + 0,5
munkavégzés 2,4 2,3 2,3 .
KSH, negyedéves adatok, érték: millió fő, alkalom

Szórjuk a pénzt a külhoni boltokban

Eddig sem volt rest felkerekedni a vásárló és egy külhoni boltban keresni a beszerezni valót, pedig ott az internet, de úgy tűnik, a webáruház egyáltalán nem fojtja el a bevásárlóturizmust, mivel a kalandvágy, a hagyományos vásárlás élményének a hajhászása még mindig erős.

2017 harmadik negyedévében ötödével nőtt a külföldi boltokban elköltött pénz értéke, túllépve a 25 milliárd forintot. Az első három negyedévben pedig már megközelítette a 70 milliárd forintot a családi import, ami a negyedéves növekedéshez hasonló súlyú emelkedést takar:

egynapos utak
2016 I.
2016 II.
 2016
III.
2016
IV. 
2017 I.
2017 II.
 2017
III.
vásárlás
16,4
22,2
20,6
23,1
20,5
24,1
25,1
üzletelés
3,4
4,6
5,1
5,1
4,4
5,4
6,7
munkavégzés
3,7
3,2
2,9
2,9
2,9
3,0
2,8
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint

És növekedés figyelhető meg az elmúlt évek adataiban is, legfőképpen 2016-ban. Mindebből úgy tűnik, hogy eddig nagyot erősödött a határokon túli költekezési kedv:

egynapos utak 2013 2014 2015 2016 változás
vásárlás 52,1 51,1 54,7 82,3 + 30,2
üzletelés 8,3 11,2 13,2 18,2 + 9,9
munkavégzés 9,3 11,8 10,9 12,8 + 3,5
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint, változás: 2016/2013

Ausztria, te drága: és majd jön még a karácsony

Hiába a magasabb árszint, a magyar vásárlók, ha már külföldre mennek, a szomszédos országok közül Ausztriát kedvelik a leginkább. Az elmúlt években és 2017 eddig eltelt időszakában is a külföldi boltokban elszórt pénz fele az osztrák boltosok markába csúszott. A sorban Szlovákia, majd Szerbia következik:

egynapos utak 2013 2014 2015 2016 2017*
Ausztria 25,5 26,2 28,2 40,6 33,4
Szlovákia 15,3 10,1 11,2 12,1 10,9
Szerbia 2,9 4,9 4,1 14,1 12,1
Ukrajna 2,6 3,7 4,5 6 4,1
Szlovénia 1,4 1,7 2,1 3,1 3,7
Románia 2,8 2,6 3 4,6 3,5
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint,
*/: 2017 első három negyedév

Horvátországban költenek a legkevesebbet a magyar bevásárlóturisták, másfél milliárd forint körül ingázik ennek értéke. Úgy tűnik, inkább a  nyaralás a legvonzóbb ebben a viszonylatban, pusztán bevásárolni nem ide igyekeznek a magyar vásárlók. 

És majd jön még a karácsonyi bevásárló roham, amikor úgy tűnik, további növekedés várható a bevásárlóturizmusban is. Könnyen a 100 milliárdos határ közelébe is szökhet a bevásárlóturizmus éves költekezési mutatója, ami nem kevés, hiszen az itthoni webvásárlásoknak a negyedéhez hasonló érték.

Jönnek persze ide is bevásárolni

A bevásárlóturizmus persze kétirányú, a magyar boltokat is keresik a külföldiek azzal a céllal, hogy itt költsék el a pénzüket. A kifejezetten vásárlási céllal Magyarországra érkező turisták 2016-ban 165 milliárd forintot költöttek el az itteni boltokban, 2017 első három negyedévében pedig 130 milliárd forintot, ez is egy növekvő előirányzat. A magyar boltosok így összességében jól járnak, hiszen többet költenek a külföldiek itt, mint a magyarok kint, de hát ez nem olyan nehéz mutatvány, hiszen az idelátogatók - és akik ide látogathatnak - vannak többen.

És a bevásárló turisták közül az osztrákok 46 milliárd forintot hagytak a magyar boltok pénztáraiban 2016-ban, 2017 első három negyedévében pedig 37 milliárd forintot hoztak a sógorok ide shoppingolási céllal. Hát ez bizony csak néhány milliárdos soványka többlet a javukra.

A legtöbbet a szlovák bevásárlóturisták költik Magyarországon, 2016-ban 54 milliárd forintot, 2017 első három negyedévében pedig 40 milliárd forintot. Hiába a bevásárlóturizmus kétirányú utca. 

(blokkk.com, 2017. november 29.).

 

Bevásárlóturizmus:
szépen tartják a markukat az osztrák boltosok

Tartja ragyogó formáját a bevásárlóturizmus. Többször megyünk vásárolni és megint többet költöttünk. Ausztria nagyon hasít, ahol másfélszeresére ugrott a magyarok vásárlása. Közben van seftelés és munka is.

Az egynapos külföldi utakon a kiadások 87%-át élelmiszerek, italok, tartós és értékes fogyasztási cikkek, üzemanyag, valamint egyéb árucikkek vásárlására fordítják a magyarok, utazási céltól függetlenül. Szépen hízik is az egynapos utazásokon a családok költekezése. De nem csak kirándulgatunk az egynapos kiruccanások közben, hanem vásárolgatunk, üzletelünk és dolgozunk is e röpke idő alatt. Több napra vásárlási céllal nem nagyon utazunk, a munkavégzés pedig már egy másik történet, így a bevásárlóturizmus oldaláról az egynapos kiutazások adják a súlyt.

Többször veselkedtünk neki a külhoni vásárlásnak

A kiutazások számát nézve 2017 első félévében 5,9 millió alkalommal kerekedtek fel egynapos kiruccanásra a kirándulók (olyan is volt), vásárlók, vagy éppen munkát vállalók ami több az egy évvel korábbinál. A többség azonban nem kirándul, hanem a kiutazás fő célját nézve nagyobb részt vásárol, üzletel, vagy éppen valamilyen munkát vállal. A bevásárlási céllal nekirugaszkodók száma is nőtt ebben az időszakban, 10%-kal, 2,2 milliónyian indultak el határon túli boltszemlére.

Az egynapos kiutazás alatt feltehetően a többség mindenképpen vásárol valamit, függetlenül az utazás fő céljától. A kiutazások száma végül a következők szerint változott:

egynapos utak 2016 I. 2016 II. 2017 I. 2017 II.
összes kiutazás száma 2,6 3,1 2,7 3,2
ebből vásárlás 0,9 1 1,1 1,1
üzletelés 0,2 0,3 0,3 0,4
munkavégzés 0,5 0,6 0,5 0,6
KSH, negyedéves adatok, érték: millió nap

Több évre visszatekintve is kitűnik, hogy az egynapos turizmus fő célja a vásárlás, vagy valamilyen üzletelés (jövedelemszerzés valamilyen módon), vagy éppen a munkavégzés. Ez utóbbi nyilván a határmentén lakók számára kézenfekvő lehetőség, főleg a fizetésbeli különbségek miatt, leginkább nyugati irányban.

A kiutazások éves statisztikájából kitűnik, hogy a bevásárlóturizmus egyre vonzóbb cél sokak számára, hiszen ezeknek az utazásoknak a száma három év alatt 20%-kal megemelkedett. A kiugrás esztendeje 2016 volt, ekkor lendültek neki nagyobb számban külföldön költekezni a családok:

egynapos utak 2014 2015 2016 változás
összes kiutazás száma 10,8 10,9 11,8 + 1
ebből vásárlás 3,4 3,4 4,1 + 0,7
üzletelés 0,7 0,9 1,2 + 0,5
munkavégzés 2,4 2.3 2,3 .
KSH, negyedéves adatok, érték: millió nap

Egyre több pénzt szórunk el a szomszédban: a kedvenc Ausztria

Szépen hízik a bevásárlóturizmus a legfrissebb adatok szerint. 2017 első félévében közel 45 milliárd forintot költöttek el a bevásárlóturisták külföldön, ami 15%-os, tehát csekély arányúnak egyáltalán nem nevezhető nagyságú növekedés. Ha pedig azt nézzük, hogy a vásárlási céllal utazókkal együtt az üzletelési, vagy éppen munkavégzési szándékkal egy napra valamelyik szomszédos országba átrándulók mennyit költenek, annak összege már 60 milliárd forint volt 2017 első félévében, ami 12%-os emelkedést takar:

egynapos utak 2016 I. 2016 II. 2017 I. 2017 II.
összes költekezés 29,8 36,5 33,3 39,2
ebből vásárlás 16,4 22,2 20,5 24,1
üzletelés 3,4 4,6 4,4 5,4
munkavégzés 3,7 3,2 2,9 3
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint

Az elmúlt évek külhoni költekezési adatai is azt mutatják, hogy 2016-ban igazán nagy kedvvel utazgattak a magyarok külföldre vásárolni és a 2017 első félévi adatok alapján a vásárlási kedv nem hagyott alább. A bevásárlóturizmus viszi az egynapos utazások során a külföldön elköltött pénz több mint felét:

egynapos utak 2014 2015 2016 változás
összes költekezés 100,4 102,9 140,9 + 40,5
ebből vásárlás 51,1 54,7 82,3 + 31,2
üzletelés 11,2 13,2 18,2 + 7
munkavégzés 11,8 10,9 12,8 + 1
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint, változás: 2016/2014

A magyarok kedvenc külhoni bevásárló célpontja pedig Ausztria. Ebben a viszonylatban a bevásárlóturizmus másfélszeresére ugrott, így az osztrák boltosok bizonyára nem neheztelnek a magyar vásárlókra. 2016-ban feltört Szerbia, de a szlovák boltosok is tartják a markukat, a többiek a szomszédok közül viszont már hátrébb kullognak:

egynapos utak 2014 2015 2016 2017*
Ausztria 26,2 28,2 40,6 22,4
Szlovákia 10,1 11,2 12,1 6,6
Szerbia 4,9 4,1 14,1 7,5
Románia 2,6 3 4,6 2,3
KSH, negyedéves adatok, érték: milliárd forint, */: 2017 első félév

(blokkk.com, 2017. szeptember 4.)

 

Tovább hízik a bevásárlóturizmus

Továbbra is Ausztriában költik el a legtöbb pénzt a magyar bevásárlóturisták. A bevásárlóturizmus ugyanolyan ütemben nőtt 2017 elején, mint a webkereskedelem. Persze, a külföldiek is jönnek hozzánk bevásárolni.

2017 első negyedévében sem lankadt a határokon túl bevásárolni szeretők kedve, hiszen megint több pénz költöttek a külhoni boltokban, mint korábban. A bevásárlóturisták első negyedévi 26 milliárd forintnyi pénzköltése hasonló ütemben nőtt egyébként, mint a hazai webkereskedelem (17-18%-kal). Igaz, a webköltekezés értéke nagyobb volt, 75 milliárd forint, de hát úgy tűnik, a vásárlók kalandvágya is erős maradt, a fotelben is nyomogatható számítógép kényelmével szemben.

2017 első negyedévében a bevásárlóutazások száma is nőtt, 1,3 millióra, ami kétszázezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az első negyedévek bevásárlóturizmusát a következő adatok mutatják:

2017 2016 2015 2014 2013 2012
26 22 15 14 13 18
KSH, érték: milliárd forint, időszak: első negyedév

A határokon túlra utazó bevásárlók kedvenc terepe továbbra is Ausztria, ahol 2017 első három hónapjában 10 milliárd forintért vásároltak a magyarok a KSH adatai szerint (egy évvel korábban 9 milliárdot költöttek a sógoroknál). Ez már hosszú ideje így van, így feltehetően nem a kettős minőség kormányzati mérlegre dobása miatt bandukolnak a szomszédba a magyar vásárlók, de az is lehet, hogy ők már korábban tudtak valamit, hiszen Ausztria nem olcsó mulatság a bevásárlásban.

Szlovákia irányában már csak közel 3 milliárdért kerekedtek fel a bevásárló turisták, ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Két milliárd forintról 3 és fél milliárdra ugrott a Szerbiát felkereső bevásárló turisták költekezése, így lejjebb is szorították Szlovákiát a célországok rangsorában.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a bevásárlóturizmus, 2016-ban pedig jó nagyot ugrott:

  2012 2013 2014 2015 2016 2016/2015
vásárlások értéke 74 60 62 68 101 149%
kiutazások száma 5,6 5 4,1 4,3 5,4 126%
KSH, egynapos vásárlási célú utazások adatai,
vásárlások értéke: milliárd forint, kiutazások száma: millió darab,

Persze, hozzánk is jöttek bevásárlási céllal a külhoni vásárlók, így 2017 első negyedévében el is költöttek a magyar boltokban 39 milliárd forintot. Ez az előző évi 37 milliárd forinthoz képest már szerényebb, 5% körüli növekedés, a magyarok 9kinti bevásárlásainak bővüléséhez képest. Eddig is nagyobb volt egyébként a külföldiek bevásárlóturizmusa, így a hazai boltosok kasszájában ez ebben a viszonylatban többet hoz, mint amennyit a magyaroké visz.

(blokkk.com, 2017. június 6.)

 

Csúcsformában a bevásárlóturizmus

Fél országnyi ember bóklászott a határon túli boltokban, 100 milliárdot el is vertek 2016-ban. A legtöbbet a sógoréknál, ami nem volt nehéz, hiszen sok ott a magyar eladó. Ez rekord. Vajon ennek van köze a gyártók országonként eltérő receptúráihoz?

Ma már a fotel kényelméből a világ szinte bármely pontján kínált portékából lehet vásárolni a weben keresztül, karácsony táján ez is rásegített a posta csúcsra pörgetéséhez, de hát úgy látszik, ez kevés. A vadászat élménye nem hagyja nyugodni a vásárlót, aki az év bármely szakában sem rest felkerekedni azzal a céllal, hogy az országhatárt átlépve vásároljon.

Bevásárlóturizmus persze mindig is létezett, amióta határok választják el a piacokat. A vásárló nézi azt, hogy a kedvenc otthoni boltjában mi nincs, ha pedig van is, máshol mennyibe kerül. Hiánycikkekről nem lehet sokat beszélni itthon, hiszen a hazai áruválaszték összességében igazán bőséges. A külhoni boltok áraiban lehet mazsolázni, bár a gyengébb forintárfolyam, amikor a külföldi valuta drágább a magyar vásárló számára, azért fékezheti a bevásárlókedvet. Természetesen az utazási költséggel is számolni kell, de hát mostanság olcsóbb a benzin (bár azért araszolgat felfelé az ár), így ha már vásárolni megy a család külhonba, érdemes sokat shoppingolni, hogy a benzinpénz is megtérüljön.

2016-ban csúcsra járt a magyarok bevásárlóturizmusa

A magyar shoppingturisták döntő részben egy napra kerekednek fel a határon túlra vásárolgatni, ez adja a bevásárlóturizmus zömét, ami érthető is a háziasszonyok részéről. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években hullámzott a költekezési kedv, nem is kicsit, általában 60-80 milliárd forint között mozgott az értéke.

2016 éles fordulatot hozott a magyar családok bevásárlóturizmusában, hiszen mind a korábbi, 2011 évi 80 milliárd körüli csúcsot, mind az előző, 2015 évi, a 70 milliárdot közelítő szintet is jelentős mértékben túllépte a külhoni shoppingolás. A százmilliárdos bevásárlóturizmus másfélszerese az előző évinek. Ráadásul sokszor utaztak ki a magyarok vásárolni, hiszen a kiutazások száma félországnyi népességet is jelentene, ha mindenki csak egy alkalommal kerekedne fel.

Sok mozgatórugója van a bevásárlóturizmusnak, de az év vége, a karácsonyi időszak az elmúlt évek többségében a legerősebb a költekezés nagyságát nézve. Legkevesebbet az év elején költenek a magyarok külföldön, ami érthető is, de a jó idő beköszöntével már a tavaszi hónapokban feljebb szökik a vásárlási láz.

Az elmúlt fél évtized bevásárlóturizmusát a következő adatok jellemzik:

  2012 2013 2014 2015 2016 2016/2015
vásárlások értéke 74 60 62 68 101 149%
kiutazások száma 5,6 5 4,1 4,3 5,4 126%
KSH, egynapos vásárlási célú utazások adatai,
vásárlások értéke: milliárd forint, kiutazások száma: millió darab,

Sógoréknál szeret legjobban shoppingolni a magyar vásárló

2016-ban a magyar bevásárlóturisták 41 milliárd forintot költöttek el a szomszédos Ausztriában. A shoppingolásban nagy nyelvi nehézségeik nem lehettek, hiszen az osztrák boltok dugig vannak magyar eladókkal. A korábbi években 30 milliárd alatt maradt a költekezés ebben a viszonylatban, 2016-ban viszont harmadával megugrott.

Meglepetésre a második legkeresettebb külhoni célország Szerbia lett, ahol 14 milliárdért vásároltak a magyarok, ami nagy ugrás a korábbi évek néhány milliárdjához képest. A szlovák boltok is az élbolyba tartoznak, ott 12 milliárdért vásároltak a magyarok. Ukrajna és Románia már leszakadt némileg, az ottani 5-6 milliárdos költekezéssel a képzeletbeli dobogósoktól

Természetesen külföldiek is jönnek Magyarországra bevásárolni. 2016-ban a Magyarországra vásárlási céllal érkezett turisták utazásainak a száma 10 millió körül mozgott, bevásárlásaik értéke pedig túllépte a 160 milliárd forintot. Hát igen, a magyar boltosok még nyerésre állnak a bevásárlóturizmusban.

Az osztrák bevásárlóturisták egyébként 24 milliárd forintot költöttek el Magyarországon 2016-ban, a szlovákok 16 milliárd forintot, a románok pedig 15 milliárdot. Úgy tűnik, az osztrák boltosok viszont verik a magyar boltosokat a bevásárlóturizmusban.

A rossz minőséggel elüldözik a magyar vásárlót a magyar boltból? Vagy csak üresjárat jön?

A fáma szerint egyes iparcikkek között akad bizony minőségi különbség, ezt magabiztos háziasszonyok állítják. A példákat most mellőzi a blokkk.com, de akinek van tapasztalata és akarja, az megoszthatja a többiekkel.

És ne feledjük, a politikusok az elmúlt napokban nagyot ugrottak egyes, a véleményük szerint kettős mércével eszkábáló multi élelmiszergyártókra. Hát, bizony, most akár azt is mondhatnák, hogy elüldözik a magyar vásárlót a magyar boltból a gyengébb minőséggel, azért megy külföldre vásárolni. Vélemény?

A blokkk.com szerint egyébként könnyen előfordulhat, hogy üresjárat lesz az összehasonlítgatásokból. Kényes kérdés az összehasonlító vizsgálat módszertana, ráadásul az is, mely termékeket választják ki a mustrára és a hogyan. Például ellenmintát is vesznek az osztrák boltban? Egyáltalán szólnak az osztrák boltosnak, hogy ellenőrök járnak a boltban, jegyzőkönyvet vesznek-e fel a mintavételről, vagy csak egyszerű vásárlónak álcázva leemelik a polcról a vizslatni kívánt terméket. Nem mindegy, hiszen a teszt hitelessége a tét. A két évvel ezelőtti vizsgálat módszertanáról, a kiválasztás szempontjairól semmit sem tudni. Pedig majd ez is adalék lehet a bevásárlóturizmushoz.

(blokkk.com, 2017. március 7.)

 

Kilőtt a bevásárlóturizmus

Másfélszeresére nőtt a bevásárlóturizmus: 2016-ban eddig többször és többet vásároltunk külföldön. A legnépszerűbb bevásárlóhely Ausztria, 40% körül költekezési részesedéssel. De miért is?

2016-ban nem csak a hazai, hanem a külhoni boltokban is többet költöttek a magyar családok, a vásárlási célú utazások adatait mérlegelve. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, harmadik negyedéves adatai szerint nem lankadt a július-szeptember közötti időszakban sem a bevásárlóturizmus, az első félévhez hasonlóan. A határokon túli bevásárlóturizmus ráadásul jóval nagyobb, 50% feletti tempóban ugrott meg az előző évhez képest, mint a kiskereskedelem hazai boltokban mért 5%-os növekedési üteme. Nőtt a vásárlási célú kiutazások száma is 2015-höz képest.

Az elmúlt években az első három negyedévben hullámzott a határokon túlra irányuló bevásárlóturizmus, de a 2016. évi növekedés lendületével összességében egy növekvő irányzat rajzolódik ki a költekezés értékét nézve:

  2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2016/2015.
vásárlások értéke 56,1 42,4 44,7 47,7 73,3 154%
kiutazások száma 4,2 3,6 3,1 3,1 3,9 126%
KSH, időszak: első három negyedév, egynapos vásárlási célú utazások adatai,
vásárlások értéke: milliárd forint, kiutazások száma: millió darab,

A bevásárlóturizmus elsődleges mozgatórugója az ár, de sokat nyom a latba a választék is, mi az, ami esetleg nincs, vagy nem megfelelő a minősége. A végső árat persze más költségek is húzhatják lefelé, vagy éppen felfelé. Az elmúlt hónapokban olcsó volt az üzemanyag, ami alaposan lenyomta az utazás és így a bevásárlás végső költségeit, ez feltehetően 2016-ban alaposan felértékelte a bevásárlóturizmust. Sokat számít a valuták árfolyammozgása is, hiszen a forintokat valamilyen módon át kell váltani a célország pénznemére, de ezek a változások az elmúlt időszakban nagy kilengéseket nem mutattak.

A magyar bevásárló turisták kedvenc célpontja a költekezés értékét nézve eddig Ausztria volt, ami nem éppen az olcsóságáról híres ország:

viszonylat 2016. 2015.
Ausztria 28,5 19,9
Szerbia 10,6 2,0
Szlovákia 8,8 7,7
Ukrajna 4,3 3,1
Románia 3,4 2,3
KSH, első három negyedév adatai,
érték: milliárd forint

Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy a sógoréknál is különböznek az árak az egyes boltok között, ráadásul az ottani termékminőség alsó sávja jobb, mint a hazai bóvli. Bizonyára a vásárlás élménye, az portékavadászat is sokat számít a bevásárlóturizmus megugrásában, főleg, hogy 2016-ban alaposan megugrottak a hazai bérek, így még erre is futotta.

A családok hazai bevásárlásaihoz mérve a bevásárlóturizmus részaránya 1% körül mozog, aminek értéke 2016-ban megközelítheti a 100 milliárd forintot, ennyit lefaragva az itthoni vásárlások növekedési üteméből. Magyarországra is jönnek vásárolni a szomszédos országokból, az ide irányuló bevásárlóturizmus (amikor az utazás fő célja a vásárlás) értéke  118 milliárd forint volt, a 2016. első három negyedévi KSH adatok szerint. Így egyenlőre a hazai boltosoknak áll a zászló.

Természetesen a turistáskodásnak sokféle célja lehet, nem csak a bevásárlás. Az egynapos kiruccanások költekezésében azonban a legnagyobb súlya a bevásárlóturizmusnak van. Minden külhoni turistáskodás költségét (a többnapos utazásokét is) egybevetve egyébként 600 milliárd forint felett mozog a költekezés mutatója.

(blokkk.com, 2016. december 5.)

 

Tobzódnak a vásárlók a külhoni boltokban

2016. első félévében közel 50%-kal nőtt a magyarok bevásárlóturizmusa. Ez a gyorsaság lepipálja a webes vásárlások bővülésének ütemét, bizonyára a turkálás élménye felülmúlja a fotel kényelmét. Ausztria a legkedveltebb vásárlási úticél.

Sokkal többet költöttek a családok 2016. első félévében a határokon túli áruházakban, mint korábban. A különbség nem is kevés, hiszen a növekedés üteme 49% volt, az előző év első feléhez képest. A bevásárlóturizmus javarészt az egynapos utazásokhoz kötődik, ami érhető, hiszen a cél a bevásárlás. A bevásárló turista nyilván számol is, az árcédulák, a valutaárfolyamok és a benzinköltség alapján. A hazai piac zömében 27%-os áfakulcsa is felfelé húzza az árakon keresztül a bevásárlóturizmus mérlegét.

A bevásárlóturizmus megugrása lepipálta a webáruházat

A webáruházas költekezés kiskereskedelmi ágát nézve (a KSH ezt méri, amiben például a pizza, vagy mozijegy megvásárlása már nincs benne) 2016. első félévében  131 milliárd forint értékű költekezést mért a KSH, aminek értéke ugyan nagyobb a bevásárló turizmusban elköltött 50 milliárd forintos összegnél, de bővülési üteme "csak" 30% volt. Ez annak tükrében is jelentős különbség, hogy a bevásárlóturizmusnak ellenlábasa a webáruház, hiszen az otthoni fotel kényelméből bármit meg lehet venni a határokon túlról az internet segítségével. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a bolti turkálás élménye sokak számára még mindig olyan élményt kelt, amiért akár távolabbi áruházba is érdemes felkerekedniük.

A bevásárlóturizmus az elmúlt időszakban a következők szerint változott:

bevásárlóturizmus 2016. 2015. 2014. 2013. 2012.
vásárlás 50,1 33,7 30,4 28,0 38,4
KSH, első féléves adatok, érték: milliárd forint

A sógorék boltja a legkedveltebb

Az egyes vásárlási céllal felkeresett országokat nézve természetes, hogy a szomszédbeliek áruházai viszik a prímet. Ausztria, ahol azért többnyire vaskosabbak az árcédulák, a legnagyobb pénztárca nyitogatója a határokon túlra kiruccanó magyar bevásárlóknak, a kinti költekezés közel 40%-os részarányával. Szlovákiában is sok pénz folyik el, de ennek összege már csak harmada az osztrákoknál elköltött összegnek. A szomszédokon túl Németország az egyetlen viszonylat, ahova még mennek bevásárolni magyarok, más távolabbi országba már nem. Feltehetően a használt személygépkocsi az egyetlen, aminek beszerzéséért messzebbre érdemes menni, de hát ennek is kialakult a saját üzletága, bár a kilométeróra üzletszerű tekergetése itt is, ott is nagy kockázatot jelent.

A magyar bevásárló turisták célországai a következők:

viszonylat 2016. 2015.
Ausztria 19,4 13,5
Szlovákia 6,2 4,7
Ukrajna 2,7 1,9
Románia 1,9 1,5
Németország 1,8 0,8
KSH, első féléves adatok,
érték: milliárd forint

Mennyit is költünk akkor odaát: jön a 100 milliárd?

2015-ben 73 milliárd forintot költöttek a magyarok a külföldi boltokban vásárlási portyázásaik során. Az eddigi növekedési ütem mellett feltételezhető, hogy éves szinten túllépheti a 100 milliárd forintos határt a külhoni vásárlás értéke.

A Magyarországra vásárlási céllal látogató külföldiek költekezésében egyébként nem tapasztalható az előbbiekhez hasonló megugrás. 2016. első félévében 74 milliárd forintot költöttek a magyar boltokban a bevásárló turisták, ami persze azért több az egy évvel ezelőtti első félévi 61 milliárd forintnál, ötödével, ami úgyszintén jelentősebb bővülés.

(blokkk.com, 2016. szeptember 4.)

 

Nagyot ugrott a bevásárlóturizmus

2016. első negyedévében 50%-kal megugrott a határon túli költekezés. Ausztria a kedvenc bevásárló célpont. Ennyit az elmúlt évek elején nem költöttek a családok a határokon túl.

Sok oka lehet, ha a család felkerekedik és a határokon túl vásárol. Első szempont nyilván az ár, ami mögött ott lebeg a valuták árfolyama, a csúcstartó magyar áfa (hiszen elsősorban különféle iparcikkeket keresnek a távolban a bevásárlóturisták, ahol a hazai 27%-nál kisebb az áfakulcs), na és persze az utazás költsége, a most éppen nagyon olcsó benzin. A vasárnapi boltzár is felfelé húzhatta a bevásárlóturizmus mérlegét, a webáruházak lehetőségei viszont éppen ellenkező irányba tolhatják a mutatókat (hiszen a fotel kényelméből is vásárolható a határokon túlról). Tehát egyszerre több folyamat is mozgatja valamilyen irányban a vásárlási célú határokon túli kirándulásokat. Az is, hogy akik külföldön dolgoznak, már nem részesei a KSH méréseinek (bár az itthon maradt családtagoknak hazaküldött pénz bárhol kiköthet).

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kifejezetten vásárlási céllal felkerekedő turisták sokkal többet költöttek 2016. első negyedévében külföldön, mint egy évvel korábban. A 2016. eleji 22 milliárd forint értékű vásárlás másfélszerese az egy évvel korábbi értéknek:

2016 I. 2015 I. 2014 I. 2013 I. 2012 I.
22 15 14 13 18
KSH, érték: milliárd forint, időszak: első negyedév

A határokon túlra utazó bevásárlók kedvenc terepe Ausztria, ahol 2016. első három hónapjában 9 milliárd forintért vásároltak a magyarok a KSH adatai szerint (egy évvel korábban csak hat és fél milliárdot költöttek a sógoroknál). Szlovákiában már csak közel 3 milliárdért kerekedtek fel a bevásárló turisták, de Szerbiában is elköltöttek több mint 2 milliárd forintot. Németországban és Ukrajnában is elfogyott bő egy-egy milliárd forint a vásárolni vágyók pénztárcájából.

Ez akkor ez most mennyi?

A külföldre vágyó bevásárlóturisták 2015-ben 73 milliárd forintot költöttek el a külhoni boltokban, áruházakban.  Az elmúlt fél évtizedben ez az érték 63 és 82 milliárd forint között hullámzott, aminek a kiskereskedelemhez mért aránya 1% körül mozog. A webes vásárlások értéke például ennek a háromszorosa (2015-ben közel 230 milliárd forint volt), vagy éppen a használt cikkek csak 40 milliárd forint értékben fogynak egy évben.

Természetesen a külföldiek is jönnek Magyarországra azzal az utazási céllal, hogy itt vásároljanak, minél gyengébb forint árfolyama, annál inkább meg is éri nekik. A hozzánk látogató vásárlók 2015-ben 138 milliárd forintot költöttek el a kereskedelemben, 2016. első három hónapjában pedig 37 milliárd forintot. Egyenlőre a hazai boltosok állnak jobban a bevásárló turizmusban.

(blokkk.com, 2016. június 10.)

 

Lökött egyet a bevásárlóturizmuson a boltzár

Vásárolgatunk külhonban, bár a fotelből elérhető akár a kínai webáruház is.

A bevásárlóturizmust nem csak a nincs befolyásolja, hanem egyebek mellett a devizaárfolyam, az üzemanyagköltség és természetesen a boltok árkülönbsége is. Az internet világa ráadásul a legtávolabbi webáruházat is az orrunk elé tolja, mindezzel együtt 2015-ben nőtt a bevásárlóturizmus, többet vásároltak a magyar vásárlók a határon túli áruházakban. Ebben bizony lehetett szerepe a vasárnapi boltzárnak is, hiszen az alacsony üzemanyagár mellett, miközben gyenge a forint árfolyama, kézenfekvő ok a hét utolsó napjára a boltbejáratokon lehúzott rácsok, redőnyök hada.

 

A Központi Statisztikai Hivatal külön méri a vásárlási célú turizmust, így képet lehet alkotni a változásokról. Az elmúlt években kisebb-nagyobb hullámvölgyek jellemezték a bevásárlóturizmust, miközben ezeknek a vásárlásoknak az értéke a kiskereskedelmi forgalom 1%-a körül mozgott. A már említett tényezők közül külön is érdemes figyelni arra, hogy 2010. még a válság időszaka volt, nem sok kedvük és pénzük volt a családoknak utazgatni és vásárolni, az elmúlt években pedig 2012-ben volt a legdrágább a benzin (426 forintos éves átlaggal), 2013-ban viszont a forint/euró árfolyam már megközelítette a 300 forintot. Mostanában ennél is több, a benzin viszont nagyon olcsó.

De hát végül is az elmúlt 2 esztendőben ugrott egyet-egyet a bevásárlóturizmus, a hazai vásárlások meglódulásával együtt. A 2015-ben bevezetett vasárnapi boltzár nyilván szerepet játszott a mutatók felkapaszkodásában, ugyanis ha egyebek mellett azt is nézzük, hogy egy bevásárló turista átlagosan mennyit költött, hát bizony ennek az értéke az elmúlt években 2015-ben volt a legnagyobb, átlagosan tizenhatezer-hatszáz forint.

A bevásárlóturizmus réme: a webáruház

Ne feledjük, az internetes költekezés, bármilyen furcsán is hangzik, kemény versenytársa a bevásárlóturizmusnak is, hiszen arra ösztönöz, hogy ne a kocsiba üljön a vásárló, ha már nem akar a sarki boltba menni, hanem csüccsenjen le a számítógépe elé.

Az elmúlt években 30-40% körüli mértékben nőtt évről-évre a magyar webes vásárlás, tehát a bevásárlóturizmus versenytársa alaposan elhúzott. 2015-ben - a kiskereskedelem áruösszetételét nézve - már 222 milliárd forintnyit vásároltak a magyar családok a webáruházakban, melyek egy része persze külföldi. 2010-ben még csak 46 milliárd forint volt ennek az értéke.

A bevásárlóturizmus részletes adatai egyébként a következők:

 

bevásárlóturisták

vásárlásának értéke

bevásárlóturizmus aránya

a kiskereskedelemhez mérve

változás előző évhez képest vásárlási céllal külföldre utazók száma
2010 65,6 1,3% 87,8 4,4
2011 82,1 1,3% 125,1 5,7
2012 78,7 1,2% 95,9 5,7
2013 63,2 0,9% 80,3 5,0
2014 67,7 0,9% 107,1 4,2
2015 73,3 0,9% 108,3 4,4
KSH, érték: milliárd forint, utazók száma: millió fő, kiskereskedelem: üzemanyag nélkül,
bevásárlóturizmus: akik kifejezetten vásárlási céllal jönnek, mennek

(blokkk.com, 2016. március 5.)

 

Ugrott a bevásárlóturizmus a boltzár után

24%-kal többet vásároltunk második negyedévben külföldön, mint az év első három hónapjában, persze, a kép árnyalt.

A Központi Statisztikai Hivatal friss beszámolója szerint alaposan megugrott 2015. második negyedévében a magyar vásárlók bevásárlóturizmusa az év első három hónapjához képest. Volt már erre példa régebben is, de azok nem voltak ilyen meredek lépések.

A bevásárlóturizmus második negyedévi 24%-os növekedési üteme új csúcs, ami arra utal, hogy a vasárnapi boltzár nyomán is erősödött a határokon túli vásárlási kedv. A pontosság kedvéért a képhez hozzátartozik, hogy a bevásárlóturizmus változásában több ok is közrejátszik, így a kinti árak (sehol sincs 27%-os áfakulcs), az üzemanyag költsége (most nagyon olcsó) és a forint árfolyama (most nagyon gyenge).

A benzinár persze két irányban is mozgathatja a bevásárlóturizmust: ha olcsó, akkor eleve érdemes menni, mert kevesebbe kerül az útiköltség, de az is számít, ha valamelyik szomszédos országban kevesebbe kerül, mint itthon, hiszen akkor egy tankolásért is megéri felkerekedni. 2015-ben alaposan lement a benzin ára, de hát közben - éppen ellenkező hatást váltva ki - jócskán meggyengült a forint. A vásárló mindkettőt nézi: 2015. első félévében a benzin rekord olcsó, az euró rekord drága, de közben vasárnap a magyar áruházak zárva vannak.

A bevásárlóturizmus döntő része egyébként - mi más is lenne - egynapos kiruccanás.

A 2011-2015. között időszakban a második negyedéveket nézve a legtöbbet 2012. április-június közötti időszakában vásároltunk külföldön, ráadásul a legdrágább üzemanyagár mellett, úgy, hogy közben ez volt a bolti, áruházi költekezés mélypontja - itthon -, hiszen 2007-től számolva még 2012-ben is csökkent az előző évhez képest a kiskereskedelem (az eladott árumennyiség, a volumen). Röpke pillantásra úgy látszik, ha baj van itthon, akkor jobban szeret a vásárló külföldön vásárolni, hiszen az április-júniusi időszakokat nézve 2009-ben és 2010-ben is 18-20 milliárd forintot hagytunk a határokon túli boltokban, áruházakban, amikor bevásárlási céllal kerekedtünk fel.

A részletes negyedéves adatok:

 
II.
I.
változás
II/I. negyedév
benzinár
ft/l
euró/forint árfolyam
negyedév
2015 18,6 15,0 1,24 363 307
2014 16,3 14,1 1,16 408 309
2013 14,7 13,3 1,11 418 296
2012 19,8 18,6 1,06 426 289
2011 18,9 16,9 1,12 383 279
KSH, érték: milliárd forint
benzinár: 95-ös, éves (2015-ben féléves) átlag

Nőtt a vásárlási céllal külföldre utazók száma, de ez így volt a korábbi években is, önmagában ez természetesnek is tekinthető (2011-től 2014-ig bezárólag csak 2014. volt kivétel). A kereskedelem természetéből fakad, hogy a korábbi években a második negyedévben eleve többet vásároltunk külföldön is, mint az első negyedévben.

(blokkk.com, 2015. szeptember 8.)

 

Bevásárlóturizmus: vásárolunk külföldön

A használt autó örök sláger. Bezzeg a külföldiek nálunk! Majd a vasárnapi boltzár lendít a mérlegen? De hát ott a bevásárlóturizmus ellensége, a webáruház.

A Központi Statisztikai Hivatal egy kiadványában a minap közzétette, mennyit is költekeztek a külföldre utazó magyarok az elmúlt években. A bevásárlóturizmus nem újdonság, azóta létezik, mióta határok vannak, előtte pedig bizonyára nem volt jelentősége. A mozgatórugó lehet a hiány valami kelendő cikkből, a határon túli kedvezőbb ár és ezzel összefüggésben a valuták árfolyama, ami keresztül is húzhat sok számítást. Az elmúlt évek egyik tapasztalata, hogy ha 300 forintnál olcsóbb az euró, akkor inkább mi megyünk, ha drágább, akkor pedig inkább jönnek hozzánk a vásárlók.

Természetesen befolyásolja a háziasszonyok határokon átnyúló kalandozásait a közlekedés adottsága (például a távolság a határtól), a benzinár, vagy éppen az időjárás. Feltehetően a nyári idegenforgalmi, szabadságolási főszezon is a bevásárlóturizmus malmára hajtja a vizet, hiszen ha már nyaralni kell vinni valahová a kölyköt, a vasárnapi boltzár megkerülésének remek útja összekötni a kellemest a hasznossal.

Bizonyára meglepő is lehet, ha nem az elmúlt évekre, hanem több évtizeddel ezelőtti időszakra tekintenénk vissza, miket is szemezgettünk a szomszédok kirakataiban: hajdanán nylon harisnya, rúzs, hanglemez (bakelit), majd a műszaki cikkek hosszú sora, vagy például a farmer tartozott a külhonban vásárolt slágercikkek közé. Jöttek hozzánk is a szovjet tömbből, vinni ezt-azt, például igen népszerűek voltak a magyar butikok az NDK, vagy a szovjet turisták számára, már amennyire engedték őket idejönni. De hát ez már rég volt.

Jelenleg a használt autó viheti a prímet, aminek első nagy hulláma még a rendszerváltás hajnalán kezdte kisöpörni a szocializmus rozoga - de akkor azért szeretett - járgányait. A motorizáció révén a benzin is tétele a bevásárlóturizmusnak, ahol sűrűn fordul a kocka. Egyrészt az olcsóbb üzemanyagár eleve utazásra ösztönöz, az meg csak hab a tortán, hogy a határ melyik oldalán érdemes tankolni. A bevásárlóturizmus jelenlegi helyzete persze ellentmondásos is, hiszen a 27%-os áfa ösztönöz, a gyenge forint pedig érdektelenné is tehet a külhoni shoppingolásban.

A magyarok vásárlása külföldön

A KSH adatai szerint 2011-2014. között 60-80 milliárd forint között hullámzott az az összeg, melyet külföldön vásárlási célú kiutazásunkkor - a bevásárlóturizmus csatornájában - az áruházakban elköltöttünk. Ez bizony szerénynek tűnik első pillantásra, 1% körüli hányada a hazai bolti költekezésnek.

Az összes költésben a szállodaártól a repülőjegyen keresztül sok minden más is benne van, ennek egyik szelete a bevásárlóturizmus. Feltehetően a korábbi évek válsága is a bevásárlóturizmust húzta előre, az arányokat tekintve.  Az egy napra utazók egyébként azok, akik nagyobb arányban kerekedtek fel vásárlási céllal, ha viszont több napra megyünk, ott már többségében más az utazás célja.

Hozzátartozik a képhez, hogy a külföldre látogatók sokféle céllal utaznak, ami lehet turisztikai, vagy üzleti jellegű is, így a kinti áruvásárlások teljes értéke több a bevásárlóturizmusban elköltött összegnél. Így 2014-ben több mint háromszorosa volt, amikor üzemanyagra, élelmiszerekre, egyéb termékekre több mint 200 milliárd forintot költöttünk. De hát az természetes, ha bármilyen céllal utazunk is, akkor vásárolunk ezt-azt az áruházakban. Ez viszont már nem kevés pénz.

És a külföldiek a mi áruházainkban

A vásárlási céllal idelátogató külföldiek 2014-ben 142 milliárd forintot költöttek a magyar áruházakban. Ez kétszerese a mi külhoni vásárlásaink értékének, de hát ők többen is vannak, tehetnénk hozzá. A legtöbbet a szlovákok költöttek, 55 milliárd forintot (hiába, a gyengébb forint nekik jó az euróval a zsebükben), őket az osztrákok követték 40 milliárd forinttal (sok mindenben olcsóbbak vagyunk a sógoroknál), a más országbeliek pedig nagyon messze kullognak utánuk.

A külföldiek összes vásárlása azért már jelentősebb tétel a kiskereskedelemben, 2014-ben 5-6% között volt (ebben a számításban a teljes, üzemanyaggal együtt mért kiskereskedelmet vettük figyelembe).

A bevásárlóturizmus nagy ellensége a webáruház

2015. első negyedévében különösebb változás nem tapasztalható a bevásárlóturizmusban. Eddig vannak meg a KSH adatai. A magyar háziasszonyok 15 milliárd forintot költöttek külföldön, ez volt már néhány milliárddal több is, kevesebb is. Az idelátogató bevásárló turisták elköltöttek 33 milliárd forintot.

Jó, de hát mi szükség a bevásárló turizmusra, ha ott a webáruház, ezen keresztül is lehet külföldről vásárolni. Szerte a világban elképesztő ütemben bővül az internetes vásárlás. Ez alól Magyarország sem kivétel, hosszú évek óta kétszámjegyű a növekedés üteme, sok-sok hónapban 20, 30, 40%-os mértékekkel. Feltehetően ez is oka annak, hogy a bevásárlóturizmus csak hullámzott az elmúlt években, az otthon kényelméből viszont egyre többet vásárolunk külföldi webáruházban is.

A vasárnapi boltzár hatásáról még nincsenek adatok, de a várakozások szerint ez azért felfelé húzza a bevásárlóturizmus mérlegét. Kérdés, hogy ebből mi látszik majd a statisztikákban.

(blokkk.com, 2015. július 30.)

 

Jönnek a csehszlovákok!

Na, ők azért így együtt nem, de a bevásárló turisták bizony igen.

Fellendült a forgalom a határmenti településeken, még Pécsre is megéri átjönni a horvátoknak élelmiszerért, a szerbek viszont inkább műszaki cikkekért járnak át Magyarországra. Bár már messze a kilencvenes évek eleje a bevásárlóturizmus nagyságát is tekintve, az uniós csatlakozásuk óta a horvátok egyre gyakrabban járnak Magyarországra bevásárolni, mivel az élelmiszer sokkal olcsóbb nálunk, ráadásul uniós tagságuk óta még a vámok sem drágítják a bevásárlást.

Nem csak a horvátoknak vonzóak a magyar élelmiszerárak, a szerb boltoknál is olcsóbbak a magyarok, ha élelmiszerről van szó, így a Vajdaság nyugati részéről is megéri átjönni Baranya megyébe. A Szerbiából érkezőknek nem az étel és az ital, hanem a műszaki cikkek érik meg igazán, mert visszaigényelhetik az áfát, és 300 euró felett vámot sem kell fizetniük.

Bár korábban jellemző volt, hogy a magyarok jártak át tankolni Horvátországba, mostanában már Magyarországon olcsóbb a gázolaj és a benzin is, de még nem annyival, hogy igazán megérje átjönni pusztán tankolni. Üzemanyag-turizmus ezért még nem alakult ki, viszont az jellemző, hogy ha a horvátok átjönnek vásárolni, akkor inkább itt tankolnak, mint otthon.

Szlovák szomszédaink is gyakori vendégek az északi országrészben, minél gyengébb a forint, annál inkább.

(Index, Bama, 2014. december 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.