butik₪pórázon

Tolja a kertellügyeket a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt időszakban több jelentős, a vállalkozások versenykorlátozó magatartása miatt indított ügyben hozott határozatot. 

A döntések jól tükrözik a Hivatal egyik elsődleges célkitűzését: szigorú fellépés a kartellek ellen – különösen, ha azok közbeszerzési eljárásokat érintenek.

2019 végén több kartellvizsgálatot is eredményesen zárt a Hivatal összesen három milliárd forintnyi bírság kiszabásával. A GVH-val együttműködő vállalkozásokra minden ügyben – együttműködésüknek köszönhetően – jelentősen csökkentett összegű (összesen csaknem másfél milliárd forinttal alacsonyabb) bírságot szabott ki a hatóság. Ezzel a Hivatal ismét azon törekvését nyilvánította ki, hogy a piacok megtisztulását kívánja segíteni az engedékenységi politika és az egyezségi eljárás eszközeivel. Az engedékenységi politika a saját jogsértésüket feltáró vállalkozásoknak, míg az egyezségi eljárás a jogsértést elismerő, jogorvoslati jogukról lemondó cégeknek jelent bírságkönnyítést.

A feltárt versenykorlátozó magatartások különböző szektorokat érintettek:

Több mint félmilliárd forintos bírságot kell fizetnie egy riasztóberendezéseket és kellékeket forgalmazó cégnek és magyarországi disztribútorainak, mert a vállalatok közel 10 éven keresztül korlátozták az eszközök értékesítőinek versenyét.

Szintén jelentős bírságot kapott az az öt vállalkozás, amelyek jellemzően uniós támogatású pályázatok keretében hulladékkezelésre szolgáló gyűjtőedények, gépjárművek és berendezések beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokban játszottak össze az ország számos területén.

EU-s pályázathoz kapcsolódó közbeszerzésekhez kötődött az az 1,6 milliárd forintos bírság is, amelyet hét képalkotó diagnosztikai termékeket (azaz, MRI-, CT- és röntgenberendezéseket) gyártó és forgalmazó vállalkozásra szabott ki a versenyhatóság.

2019-ben a fogyasztóvédelmi ügyekben kiszabott bírságok összege meghaladta a kartellügyekben kiszabott bírságokét. Ennek oka, hogy  a GVH a fogyasztóvédelmi jogsértéseket a korábbi évekhez képest szigorúbban bünteti, így a bírságok nagysága utolérte a kartellügyekben kiszabottakét.  

(GVH, 2020. február 13.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.