butik₪pórázon

Dízel-benzin keringő: fizet a Shell

Mást nem is nagyon tehet. A Füredi úti Shell-kúton pórul járt autósok egy részét már kártalanították. 

A felcserélt üzemanyagok miatt a Shellhez beérkezett több mint ötszáz bejelentés után már háromszáznál több autótulajdonossal felvették a kapcsolatot a biztosítási szakértők, és megkezdődtek a kifizetések is, írja az Index az MTI nyomán.

A Shell budapesti, Füredi úti kútján péntek reggel rossz üzemanyagot töltöttek a föld alatti tartályokba.

A Shell ügyfélszolgálata és megbízott biztosítási szakértői folyamatosan dolgozzák fel a Füredi úti töltőállomáson az üzemanyag-keveredés miatti bejelentéseket. A vállalat munkatársai a hétvégén is dolgoztak, hogy a múlt héten még feldolgozatlanul maradt ügyeket mielőbb rendezni tudják.

Szeptember 20-án a budapesti Füredi úti Shell töltőállomáson reggel hétkor a 95-ös benzin és dízel üzemanyagok kiszállításakor a külsős fuvarozócég a gázolaj helyett benzint, a benzin helyett pedig gázolajat töltött a benzinkút föld alatti tartályába, ezért az ott vásárlók nem megfelelő üzemanyagot tankoltak.

Szeptember 21-én délután érkeztek vásárlói bejelentések azoktól, akik 95-ös benzint tankoltak, ezután a Füredi úti benzinkúton a 95-ös benzin eladását leállították. A  gázolajjal kapcsolatban szeptember 22-én délután jelentkezett panasszal az első dízel üzemű gépjárművet használó vásárló, ezért a dízel értékesítését is megszüntették.

A tévedés csak a Füredi úti benzinkutat érintette, itt a teljes mennyiséget lefejtették, így sem előtte, sem utána más töltőállomásra nem került felcserélt üzemanyag.

A csere már az üzemanyag felvételekor, a depóban megtörtént, a fuvarozó cég sofőrje az üzemanyag tankerekbe történő betöltésekor hibásan rögzítette, hogy a tanker mely rekeszébe került benzin és mely rekeszébe dízel üzemanyag, így következhetett be az, hogy a töltőállomás benzin tartályába dízelt, míg dízel tartályába benzint fejtettek az azokban lévő aktuális készletre.

A cég szerint csak egy töltőállomáson került dízel a benzines tartályba és fordítva. A szeptember 20-i szállításkor a Shell megbízásának megfelelően ráadásul azonos mennyiségű benzint és dízelt szállítottak ki a töltőállomásra. Az eltérő mennyiségű benzin és dízel esetén a hiba akár betöltéskor, akár lefejtéskor könnyebben azonosítható lett volna.

A Shell a fuvarozó céggel együtt a teljes szállítási folyamatot áttekinti, és a szükséges intézkedéseket megteszi annak érdekében, hogy az ilyen jellegű hibákat kiszűrje. Elrendelték például, hogy egy tankerre különböző üzemanyagokból nem lehet azonos mennyiséget tölteni, mivel így könnyebben kiderülnek a hasonló hibák. A Shell korábban jelezte, 

AZ ÜZEMANYAG FELCSERÉLÉSE MIATTI PANASZOKAT KIVIZSGÁLJA, ÉS MEGTÉRÍTI A JOGOS IGÉNYEKET.

(Index, 2019. október 3.)

 

Tankolni fogsz? Nyisd ki a szemed

De most nem az árak miatt, hanem új jelölések jönnek a kutakon október 12-től.

Aki reflexből nyúl a töltőpisztolyért, azt érhetik meglepetések a jövőben: változnak az üzemanyagok eddig jól ismert jelölései, írja az Origo a Vezess nyomán.

A jól ismert oktánszámra alapuló jelöléstől elbúcsúzhatunk 2018 őszén, a tervek szerint október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai UnióbanA benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbólumuk.

Az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkék kerülnek elhelyezésre.

FORRÁS: VEZESS

Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

 

A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legfeljebb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek).

A kötelező jelölések mellett a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai.

(Origo, 2018. október 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.