butik₪pórázon

Hamis ruha: ezt sem fogod hordani

Harminc tonna hamis ruhát fogott az adóhatóság 2019-ben. 

Több mint százezer hamis ruhadarabot és harmincezer pár cipőt foglalt le 2019-ben az adóhivatal, írja a Magyar Nemzet. A hamisítványok adott esetben társadalmi hasznot hajthatnak, a hatóság ugyanis bizonyos feltételek mellett a rászorulóknak ajánlhatja fel a feketepiacról elvont tételt. Legtöbbször azonban a megsemmisítés sorsára jutnak a jogsértően előállított darabok.

Rendszeres munkát ad a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) embereinek a hamisítás, a jogellenes utánzás – nem volt ez másként 2019-ben sem. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a hatóság a múlt esztendőben a legkülönfélébb hamisítványokat vonta ki a feketepiacról: a lefoglalt termékek között játékok, CD-k, DVD-k mellett szép számmal akadtak számítástechnikai berendezések és távközlési eszközök, ahogy hamis szerszámok, sporteszközök, vegyipari termékek és élelmiszerek is fennakadtak a hatósági hálón. A jogsértő termékek nagyobb része ezzel együtt is ruházati cikkekből állt.

2019-ben – a büntető és a szabálysértési eljárásokban – összesen 109 ezer hamis ruhadarabot és kiegészítőt foglalt le a NAV. A tételek harminc tonnánál is többet nyomhattak, együttes értékük becslések szerint túlléphette a százmillió forintot. Illegálisan előállított cipőkre is akadtak a hatóság emberei: az összességében lefoglalt több mint harmincezer pár lábbeli szintén sokmilliós értéket képviselhetett. Az adatok ismeretében mindenekelőtt arról érdeklődtünk, honnan szerez tudomást a hivatal egy-egy hamis ruhaszállítmányról. Mint közölték, általában a hatóság kockázatelemzésen alapuló ellenőrzései és a tapasztalt pénzügyőrök jó megérzései derítenek fényt az illegális tételekre, de sokszor azok a cégek adnak lényeges információt, amelyeknek a logóját, emblémáját a hamisítók jogellenesen felhasználják. Néha az állampolgári bejelentések vezetik nyomra a hivatalt, miként megesik, hogy a vakszerencse játszik érdemi szerepet a jogsértés lefülelésében.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz a hamis ruhák sorsa. Ennek kapcsán a NAV-nál kifejtették, hogy a hatóság bizonyos feltételek mellett felajánlhatja a lefoglalt ruhaneműket közérdekű célra, a rászorulóknak. – 2019-ben hat tételnél tett így a hivatal, ebből hármat fogadott el a segélyszervezetek képviselőit tömörítő Karitatív Tanács. Az átadott ruhák értéke nyolcszázezer forint volt – közölték a NAV-nál. Mindehhez hozzátehető: a hamis ruhák legális felhasználása korántsem egyszerű, például azért sem, mert a márkajelzések eltávolítása sokszor csak úgy lehetséges, hogy a ruha használhatatlanná válik.

A hamis ruházati cikkek a körülmények miatt igen gyakran a megsemmisítés sorsára jutnak. Ez – mint a hivatalnál rámutattak – leginkább szétvágással, aprítással vagy égetéssel történik, mégpedig a különböző hulladékfeldolgozó telepeken. 2019-ben az adóhatóság a raktáraiban elhelyezett bűnjelek közül csaknem hét tonna ruhát és cipőt semmisíttetett meg, ennek költsége nagyjából háromszázezer forint volt. Az árut az FKF Zrt. hulladékhasznosító erőművében égették el – természetesen a pénzügyőrök felügyelete mellett.

(Magyar Nemzet, 2020. január 25.)

 

Ha észrevettek egy NAV-ost a piacon

Távirányítóval zárták le a kamu Gucci-táskákat áruló boltot.

Fővárosi piacon akciózott a NAV, írja az Index az adóhatóság híradása alapján. A pénzügyőrök több mint 2.500 hamis márkajelzésű terméket foglaltak le és egy üzemet is felszámoltak.

A NAV olyan budapesti piacot ellenőrzött, ahol szervezett „figyelőszolgálat” működik a megjelenő hatósági személyek kiszűrésére. Ha feltűnik az egyenruha, vagy egy ismerős arc, akkor megszólal a sziréna, a boltokat – akár távolról – elektronikus vezérléssel bezárják, a standokat elhagyják az árusok, hogy megakadályozzák az eredményes ellenőrzést.

De nem fogtak ki a ravasz pénzügyőrökön, ugyanis ezúttal civil ruhás NAV-osok lepték meg az árusokat. Két helyszínen jelentős értékű árut (táskát, pénztárcát, napszemüveget, szemüvegtokot, fülhallgatót) foglaltak le. Az egyik boltban komplett gyártóüzemet rendeztek be: nyomóformákat, emelőt, emelőállványt, vasalót, márkajelzés matricákat, mintajel festésére használt szitákat, fém márkajelzéseket is találtak.

A pénzügyőrök a mintegy 120 millió forintot érő hamis márkajelzésű árut (Guess, Gucci, Hugo Boss stb.) lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt feljelentés tettek.

(Index, 2019. december 12.)

 

Hamis ruha, alkohol, parfüm, gyógyszer

Több mint 320 milliót érő hamis ruhát találtak a pénzügyőrök. Meg még mást is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai több mint négyezer hamis ruhát és kiegészítőt találtak egy teherautóban Nagylaknál.

A pénzügyőrök egy Törökországból Magyarországra tartó kamiont ellenőriztek Nagylaknál. A rakomány átvizsgálásakor összesen 4 ezer különféle márkajelzéssel ellátott – Ralph Lauren, Louis Vuitton, Gucci, Zara, Michael Kors, Adidas - ruházati terméket, cipőt, női táskát pakoltak ki a zsákokból.A török sofőr a szállítmány származását igazolni nem tudta.

 Az előzetes szakértői vélemény szerint valamennyi ruházati termék és kiegészítő hamisítvány, amiket a védjegy tulajdonos, illetve a versenytárs engedélye nélkül szállítottak és hoztak forgalomba.

 A pénzügyőrök a több mint 320 millió forint értékűre becsült szállítmányt lefoglalták. A pénzügyi nyomozók iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az ügyben eljárást indítottak.

Nyolcmillió forintot érő hamis árut rejtett a kamion

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai nagy mennyiségű adózatlan cigarettát, alkoholt, hamis ruhákat, parfümöket, valamint gyógyszereket és teljesítményfokozókat találtak egy román kamionban.

A pénzügyőrök Veszprém megyében, a 8-as számú főúton ellenőriztek egy román teherautót. A NAV munkatársainak gyanús lett, hogy az i okmányok szerint élelmiszert szállító járművet plombával zárták le.

A kamion tételes vizsgálatakor a raktérből 32 ezer szál adózatlan cigaretta, 475 liter alkohol, több száz tételben hamis ruha, ruházati kiegészítő, parfüm, valamint illegális teljesítményfokozó és vényköteles gyógyszer került elő. A sofőrök a termékek eredetét nem tudták igazolni. A pénzügyőrök a mintegy nyolcmillió forint értékű szállítmányt lefoglalták.

Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése, költségvetési csalás és gyógyszerhamisítás elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás.

Helyben készültek a hamisítványok

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai az egyik fővárosi piacon tartottak ellenőrzést, ahol nemcsak a több mint 2.200 hamis márkajelzésű terméket foglalták le, hanem a hamis jelet nyomó gépet is megtalálták. A lefoglalás összértéke mintegy 150 millió forint.

A NAV pénzügyőrei egy távol-keleti árukat forgalmazó piacot ellenőriztek, amikor is az egyik árusnál észrevették, hogy a kínált ruházati kiegészítők márkajelzése eltér a megszokottól, ezért értesítették a jogtulajdonosok képviselőit. Miután a gyanú beigazolódott, a hamisítványokat lefoglalták. A pénzügyőrök a raktárhelyiséget is átvizsgálták, ahol a hamisításhoz használt présgépet is megtalálták.

A lefoglalt termékek között Guess és O Bag táskák; Gucci és Hugo Boss sapkák és napszemüvegek; Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Armani övek utánzatai szerepeltek. A pénzügyőrök iparjogvédelmi jogok megsértése miatt feljelentést tettek NAV pénzügyi nyomozóinál.

Papucs helyett hamis parfümöket rejtett a szállítmány

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy budapesti ellenőrzésen mintegy 45 millió forint értékű hamis parfümöt foglaltak le.

A pénzügyőrök egy szlovák teherautót ellenőriztek, amely a fuvarlevél szerint és a sofőr elmondása alapján 2.640 pár papucsot szállított Belgiumba. A NAV munkatársai átvizsgálták a jármű szállítmányát. A raktérben lévő, zsugorfóliával körbetekert raklapokon azonban papucs helyett különféle márkájú parfümöket találtak. A tételes vizsgálaton és az előzetes szaktanácsadói vélemény alapján kiderült, hogy a 2.640, többek között Dior, Hugo Boss, Chanel, Armani, és Versace feliratos parfümök mind hamisítványok.

A pénzügyőrök a mintegy 45 millió forint értékű hamis parfümöt lefoglalták és eljárást kezdeményeztek a NAV pénzügyi nyomozóinál iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

(NAV, 2019. május 28., június 23., 14., 20.)

 

Nem tudott továbbrepülni a hamis Lego

Tonnaszám érkezett a hamis Lego.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a pénzügyőrök mintegy négy tonna, több mint 1,3 millió hamisított Lego formatervezésű játékot foglaltak le.

A NAV munkatársainak szemet szúrt egy megközelítőleg négy tonnás szállítmány, melyet Kínában adtak fel egy ukrajnai lakcímmel rendelkező személynek. A küldeményt a pénzügyőrök átvizsgálták, amiben több mint 1,3 millió Lego formatervezésű építőelemet találtak.

A játékokkal kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy azok szellemi tulajdonjogot sértenek, így a pénzügyőrök megkeresték a Lego formatervezési minta magyarországi jogi képviseletét, aki megállapította, hogy a termékek mind hamisítványok és kérte a hamis áruk megsemmisítését.

A NAV pénzügyőrei elrendelték a küldemények megsemmisítését, melyhez a jogtulajdonos és a küldemény címzettje is hozzájárult. A hamis termékekkel okozott kár majdnem 20 millió forintra tehető.

(NAV, 2019. január 11.)

 

Hamiskás buli: pénztárgép persze nem volt

Raktárnak álcázott „luxusüzletetre” bukkant a NAV.Raktárnak álcázott, hamis divatruházati termékekkel kereskedő „luxusüzletet” számolt fel Baranyában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tájékoztatott a szervezet Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense, írja a Világgazdaság.

Kuperczkó Adrienn közölte: a baranyai párost egy szállítmány kicsomagolásakor érték tetten nyomozók.

A titkos üzletként működő raktárban több mint ezer hamisítványra bukkantak, amit a bűnözők a luxustermékek eredeti árán, sokmilliós haszonnal értékesítettek, – tette hozzá.

Forrás: Shutterstock

Az elkövetők egy szűk törzsvásárlói körnek kínálták a Törökországból beszerzett hamis ruhákat. A vevőket a lerobbant raktárépületben egy titkos, exkluzív kialakítású bemutatóterem várta, ahol telefonos bejelentkezés után válogathattak a luxusholmik másolatai között.

A kereskedők a többszázezres eladásokat feketén bonyolították, bevételeik után adót nem fizettek, az üzletben pénztárgép nem volt.

A pénzügyi nyomozók az ott talált mintegy 1.200 ruhadarabot lefoglalták. A felsőkategóriás olasz és francia divatmárkákat utánzó termékek az előzetes szakértői vélemény szerint a vásárlók megtévesztésére alkalmas hamisítványok. Az elkövetők a hamisítvány alsó- és felsőruházaton túl öveket, sálakat és táskákat is árultak.

A kereskedőknél nem volt olyan dokumentum, amely igazolta volna a termékek származását, valamint a márkavédett termékek forgalmazásához szükséges védjegyjogosulti hozzájárulást.

A büntetőeljárást a NAV jelentős értékre elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indította meg. Az okozott kár az előzetes becslések alapján elérheti a hamis ruházati termékek kereskedelmében kiugrónak számító tízmillió forintot.

(Világgazdaság, 2018. december 18.)

 

Átutazóban buktak a hamis cuccok

Három kamion hamis árut fogtak a pénzügyőrök.

Három kamionban összesen 626 millió forint értékűre becsült hamis márkajelzéssel ellátott ruhaszállítmányt találtak a pénzügyőrök az M43-as autópálya Krak-éri pihenőhelyén, írja az Index az MTI nyomán.

Egy Törökországból Lengyelországba tartó kamion rakományának átvizsgálásakor a pénzügyőrök 2.303 különféle márkajelzéssel ellátott ruházati terméket, kiegészítőt, lábbelit pakoltak ki a zsákokból. Ezután egy összesen 8.785, különböző világmárkák jelzésével ellátott ruha, kiegészítő, lábbeli, táska került elő.

A NAV munkatársai végül egy Törökországból Bosznia-Hercegovinába tartó teherautó rakományában is hamis árut találtak, összesen 1.873, különféle világmárka logójával ellátott ruházati terméket és kiegészítőt pakoltak ki.

A sofőrök a szállítmányok származását egyik esetben sem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az előzetes szakértői vélemény szerint valamennyi ruházati termék és kiegészítő hamisítvány, a védjegy tulajdonosának, illetve a versenytárs engedélye nélkül szállítottak és hoztak forgalomba őket.

A pénzügyőrök a több mint 626 millió forint értékűre becsült szállítmányokat lefoglalták, mindhárom esetben az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult eljárás.

(Index, MTI, 2018. április 29.)

 

A weben kapták rajta őket
Hamis ruhákat és parfümöket talált az adóhatóság az interneten. ₪₪₪

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egy internetes hirdetés alapján nagy értékű hamis ruhát és parfümöt foglaltak le.

A pénzügyőrök figyelmét az egyik közösségi portálon hirdetett márkás ruhák és parfümök keltették fel. A hirdető nagy mennyiségben kínált „márkás” termékeket eladásra.

Az eladó próbavásárlással egybekötött ellenőrzésén a NAV munkatársai megállapították, hogy az eladásra kínált árut hamis márkajelzéssel látták el, illetve vásárláskor a kereskedő semmiféle bizonylatot nem állított ki.

Az ellenőrzésen a ház egyik helyiségében több száz hamis ruházati termékre és parfümre bukkantak a pénzügyőrök. A csaknem kétmillió forint értékű árut lefoglalták.

Az eladó ellen iparjogvédelmi jogok megsértése, valamint adószám nélküli kereskedés miatt eljárás indult.

(NAV, 2018. április 19.)

 

És egy kis hamis sportcipő

Is horogra akadt.

Hamis sportcipőket foglalt le a NAV. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy vámkezelésen 5 200 pár hamis sportcipőt foglaltak le. A termékek 122 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak volna a jogtulajdonosnak, ha értékesítik őket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál egy gazdálkodó 5 200 pár Nike márkajelzéssel ellátott sportcipő vámkezelését kezdeményezte. A pénzügyőrök a szállítmány áruvizsgálata után feltételezték, hogy azok nem eredetiek, ezért értesítették a jogtulajdonos képviselőjét.

A szakértői vélemény alapján a cipőrakomány a Nike védett márkajelzés ismertető jegyeit hordozza, amelyeket a védjegyjogosult engedélye nélkül gyártottak, így azok alkalmasak a vásárlók megtévesztésére.

A NAV pénzügyőrei az összesen 5 200 pár, mintegy 122 millió forint értékű hamis cipőt lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

(NAV, 2018. április 18.)
 
 
Hamis cuccok: sokkoló eredmény
Hamis ruha és vipera is fennakadt a piacon, amikor az adóhatóság ellenőrzött.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei több ezer hamis parfümöt, ruhát és táskát, valamint viperát és sokkolót is találtak egy budapesti piacon.

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egy budapesti piacon ellenőriztek, ahol a különféle márkajelzéssel ellátott parfümök, kozmetikumok, valamint táskák eredetiségét vizsgálták.

Az egyik üzletben mintegy 1.200 parfümöt, egy másikban több mint 1.500 ruhaneműt és kiegészítőt (zokni, fehérnemű, sál, óra, napszemüveg),   táskát és pénztárcát foglaltak le, mert az árukészlet jelentős részéről kiderült, hogy hamisítvány. Az egyik üzletben a hamisításhoz használt présgépet is megtalálták a pénzügyőrök.

A kereskedő ezen kívül 60 sokkolót, viperát, rendőrbotot és boxert is árusított.

A pénzügyőrök a majdnem 13 millió forint értékű hamis termékeket lefoglalták, az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indul eljárás, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket pedig átadták a rendőrségnek.

(NAV, 2018. április 6.)
 

Nem sokat gatyázik az adóhatóság

Fogja a hamis ruhát az adóhatóság. Gucci ls Louis Vuitton is akadt köztük.

Hamis GUCCI és Louis Vuitton ruhák akadtak fenn az EKÁER ellenőrzésen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Ártándnál megközelítőleg 31 millió forint értékű hamis ruházati termékeket találtak egy lengyel kamionban. A ruhákat lefoglalták, az ügyben szerző,i vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult eljárás.

A NAV Hajdú-Bihar megyei munkatársai EKÁER ellenőrzésen állítottak meg egy Bulgáriából Lengyelországba tartó kamiont Ártándnál. A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen megvizsgálták a szállítmányt és összesen 7.200 GUCCI és Louis Vuitton felirattal, valamint Snoppy és Minnie figurával ellátott pólót és zoknit találtak.

A sofőr a márkavédett termékek származását nem tudta igazolni, a jogosult, illetve a védjegyjogosult hozzájárulását igazoló okmányt sem tudta bemutatni.

A NAV munkatársai a megközelítőleg 31 millió forint értékű hamis ruházati termékeket lefoglalták és ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Kétszázmilliót érő hamis ruhaszállítmányt is találtak a pénzügyőrök. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több mint 13 ezer hamis ruhát találtak egy teherautóban, az M43-as autópályán.

A NAV munkatársai egy lengyel kamiont ellenőriztek az M43-as autópálya Krak-éri pihenőhelyén. A rakomány átvizsgálásakor a pénzügyőrök több mint 13 ezer különféle márkajelzéssel ellátott ruházati terméket, kiegészítőt, lábbelit pakoltak ki a zsákokból. A lengyel sofőr a termékek származását nem tudta hitelt érdemlően igazolni. Elmondta, hogy a zsákokat Törökországban rakodták fel és különböző lengyel címzettekhez kell eljuttatnia.

Az előzetes szaktanácsadói vélemény szerint a termékek hamisítványok, amiket a védjegy tulajdonosának, valamint a versenytárs engedélye nélkül hoztak forgalomba és szállítottak.

A pénzügyőrök a több mint 200 millió forintra becsült értékű szállítmányt lefoglalták, a pénzügyi nyomozók iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az ügyben eljárást indítottak.

(NAV, 2018. március 22., 26.)

 

Találtak 200 milliárdnyi hamis árut

Ez 40 millió darab hamis áruféleséget jelent, 2015-ben ez már nem jött át az uniós határon. Hamisításban vezet Kína és a cigaretta. 

Az uniós tagországok vámhatóságai mintegy ötmillió darabbal több hamisított árucikket foglaltak le 2015-ben, mint az azt előző évben az Európai Bizottság összegzése szerint.

A bizottság tájékoztatása szerint több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az Európai Unió külső határain - összesen csaknem 650 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) értékben -, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy a szellemi tulajdonra vonatkozó jog megsértésével állították elő őket, tehát egyszerűen szólva hamisítványok voltak, számol be róla a Világgazdaság. Ez 15 százalékos növekedést jelent a 2014-ben regisztrált adatokhoz képest.

A lefoglalt termékek legnagyobb hányadát, mintegy 27 százalékát a korábbi évekhez hasonlóan a cigaretta teszi ki. A fogyasztók egészségét, biztonságát veszélyeztető fogyasztási és használati cikkek - mint például az élelmiszerek és üdítőitalok, a testápolási termékek, a gyógyszerek, a játékok és az elektronikus háztartási berendezések - részaránya együttesen eléri a 26 százalékot.

2015-ben is Kínából érkezett a legtöbb hamisított áru, az összes termék 41 százaléka, utána pedig sorrendben Montenegróból, Hongkongból, Malajziából és Beninből. Beninből például nagy mennyiségű élelmiszert kíséreltek meg behozni az unió területére. 2015-ben Mexikó volt a hamisított szeszesitalok elsődleges származási országa, Marokkó pedig az üdítőitaloké.

A testápolási termékekből Malajzia, a ruházati termékekből pedig Törökország volt az első helyen, hamisított mobiltelefonokat és tartozékokat, memóriakártyákat, számítógépeket és azok alkatrészeit, valamint a CD-ket, DVD-ket és öngyújtókat Hongkongból hoztak a legtöbbet. Hamisított cigarettákat elsősorban Montenegróból kíséreltek meg behozni, illegális gyógyszereket pedig főként Indiából.

A lefoglalt áruk több mint 90 százalékát megsemmisítették, a jogsértésben érintett márkák jogtulajdonosaival együttműködésben pedig bírósági eljárásokat indítottak.

(Világgazdaság, 2016. szeptember 23.)

 

Hamis a baba?

A Gucci és a Michael Kors is berágott az Alibabára.

Kilépett a washingtoni székhelyű Nemzetközi Hamisításellenes Koalícióból a Gucci divatház, mert a szervezet felvette tagjai közé a Gucci szerint pont a hamis termékek eladásából profitáló Alibaba internetes kereskedelmi portált.

A Nemzetközi Hamisításellenes Koalíció (IACC) áprilisban hagyta jóvá a kínai Alibaba óriáscég felvételét, röviddel utána pedig a Michael Kors New York-i divatcég ki is lépett. A Kors az Alibabát a legveszélyesebb és legkártékonyabb ellenfélnek nevezte.

A Gucci és más Kering Group-márkák, mint a Balenciaga, egyébként be is perelték a New York-i szövetségi bíróságon a kínai e-kereskedelmi céget, amelyet azzal vádolnak, hogy szándékosan ösztönzi a hamis termékek kereskedelmét, ráadásul ebből nem csekély nyereségre tesz szert. Az Alibaba szerint az ügy felesleges pereskedés. Az Alibaba a szervezeti tagságról azt közölte, hogy így a jövőben hatékonyabban tud együtt dolgozni a márkacégekkel, érvényesítve a szellemi tulajdonjogokat.

Az IACC-nek több mint 250 tagja van, köztük például az Apple, az Adidas, a Chanel, vagy éppen a 21st Century Fox. Az Alibaba 2014-ben vitte részvényét tőzsdére a történelem addigi legnagyobb, 25 milliárd dolláros kibocsátásával. A cég Kínában 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az online kiskereskedelemben, a világpiacon pedig az Amazon.com legnagyobb konkurensének számít.

(Origo, 2016. május 7.)

 

Hamisan csillog

Sok ékszer és óra, a piac közel ötöde eldobható.

Az Európai Unió tagországaiban az óra- és ékszerhamisítás súlyos károk forrása, mely közel 2 milliárd eurós összeget ér el évente, ami a teljes piac forgalmának 14 százaléka. A kárt tovább növelik még az adó- és járulékbefizetések elmaradásából származó veszteségek. Ezekkel együtt a teljes kár összege eléri a 3,5 milliárd eurót éves szinten, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentése szerint.

Az óra- és ékszerhamisítás átlagosan évi 28 ezer fő munkahelyének elvesztéséhez vezetett a 2007-től 2012-ig tartó időszakban.

Magyarországon az óra- és ékszerpiac forgalmának 17 százaléka hamis termékek adásvételéből áll. Sokan viselnek olyan ékszert, amiről nem is tudják, hogy hamis. A magyar óra- és ékszer piac forgalmának 17 százaléka úgy fertőzött hamis termékekkel, hogy ez 40 milliárd forintnyi kárt okoz.

Az európai térség legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét (23 százalék) lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország 20 százalékkal, majd a magyar piac az említett 17 százalékkal. A hamisítók persze válogatósak, mivel a hamisított órák és ékszerek iparági veszteségeinek kétharmada mindössze négy - az olasz, a francia, a német és a spanyol - piacon keletkezik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

(Origo, 2016. február 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.