autórengeteg₪márkazuhatag

Dízelátok: Porsche visszahívás

Visszahívnak hatvanezer Porschét. Baj van a dízelek szoftverével. 

Visszahívnak hatvanezer Porsche városi terepjárót károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt, a német közúti közlekedési hatóság (KBA) döntése nyomán, írja a Porfolio az MTI nyomán.  

A hatóság a Porsche Cayenne és a Porsche Macan modelleknél talált szabálytalanságok miatt arra kötelezte a gyártót, hogy rendeljen vissza szervizre 6.755 darab Euro 6 környezetvédelmi besorolású, 4,2 literes, nyolchengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Cayenne-t és 52.831 darab Euro 6-os, 3,0 literes, hathengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Macant. A kocsik többségét - 40.452 darabot - Németországon kívül tartják üzemben. 

A közlemény szerint a motorokat szabályellenesen a kipufogógázt tisztító berendezés kikapcsolására szolgáló szoftverrel szerelték, így előfordulhat, hogy a megengedettnél több nitrogén-oxidot bocsátanak ki. A gyártónak el kell távolítania a programot.

Az eset a Porschét is magában foglaló Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányának újabb fejezete. Az ügy 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, 2017-ben 10,7 millió járművet értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A csoporthoz névadó Volkswagen és a Porsche mellett az Audi, a Skoda a Seat, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini autómárka tartozik. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket, illetve a Ducati sportmotorkerékpárokat is a VW gyártja. 

(Portfolio, 2018. május 18.)

 

VW visszahívás: ne használd azt az ülést

VW polo, Seat, Ibiza, Arona: ne használd az ülést, mert kioldódik a biztonsági öv.

A Volkswagen a májusban 411 ezer autóját hívja vissza egy biztonsági öv-hiba miatt – írja az Index az MTI nyomán.

A visszahívott autók közé tartozik 220 ezer új Polo és 191 ezer spanyol Seat: 2017-es és 2018-as Ibizák, valamint 2018-as Aronák. A probléma a bal hátsó biztonsági övvel van, mert a zárja kioldódhat, ha a bal hátsó és a hátsó középső ülésen is ül utas, és az autó gyorsan vált sávot.

A Volkswagennek továbbra is a biztonság az egyik legfontosabb, ezért a cég áttervezte a biztonsági öv zárját, és ezt beszerelve már nem fordulhat elő ez a probléma – írta közleményében a cégcsoport.

Egy másik közleményben a Volkswagen arra kérte a visszahívott típusok tulajdonosait, hogy amíg a javítást el nem végzik a szervizek, ne használják a hátsó középső ülést. Az ügyfelek a visszahívásról levelet kapnak.

A visszahívás teljesen ingyenes lesz minden tulajdonosnak.

(blokkk.com: most azért nem teljesen világos, hogy a bal hátsó, vagy a hátsó középső, vagy mindkét ülés használata veszélyes.)

(Index, 2018. május 12.)

 

Csavar a Tesla-ban, mehet vissza

123 ezer autót hív vissza a Tesla.

A 2016 áprilisa előtt gyártott Model S szedánokat visszahívja a Tesla a szervókormány csavarjainak lehetséges meghibásodása miatt, írja az Index.

A visszahívás mintegy 123 ezer autót érint - közölte az MTI. A cég hangsúlyozza, hogy a probléma sem balesetet, sem sérülést nem okozott, és a visszahívás a Model X és Model 3 típust nem érinti.

(Index, 2018. március 30.)

 

Visszahívás: Toyota, légzsák

Már megint a légzsák, most a Toyota hív vissza.

A Toyota japán járműgyártó mintegy 645 ezer autót hív vissza ellenőrzésre világszerte a légzsákok esetleges meghibásodása miatt. A visszarendelés a 2015 májusa és a 2016 márciusa között gyártott Toyota Prius, Lexus RX és Lexus NX típusokat érinti – írja az MTI nyomán az Index.

A Toyota hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem az elmúlt időszakban nagy botrányt kavart, halálos áldozatokat is követelő Takata-légzsákokkal van közvetlenül összefüggésben. A cég közleménye szerint az autók összeszerelésekor olyan hiba keletkezhetett, ami rövidzárlatot okozhat, és emiatt esetleg nem nyílik ki ütközéskor a légzsák. A társaság jelezte: nincs tudomása egyetlen olyan balesetről, amit a most feltárt esetleges hiba okozott volna. 

A Toyota januárban több mint 600 ezer autóját volt kénytelen visszahívni ellenőrzésre Észak-Amerikában, akkor kifejezetten a Takata-légzsákokkal kapcsolatos gondok miatt. A Takata légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki, és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

(Index, 2018. február 4.)

 

A Nissan 1,2 milliót hív vissza

Szabálytalan minőségi ellenőrzés miatt 1,2 millió autót hív vissza vizsgálatra a Nissan Motor Co.

A japán közlekedési minisztérium és a Nissan vizsgálatai szerint az autógyár mind a hat japán üzemében végeztek minőségi ellenőrzést a feladat ellátására nem jogosult szakemberek. A hat üzemből ötben pedig felmerült annak a gyanúja is, hogy még a dokumentumokat is meghamisították a gyakorlat elleplezése érdekében.

A Nissan előbbiek miatt 2014 januárja és 2017 szeptembere között 1,2 millió Japánban készült autót hív vissza szakszervizekbe ellenőrzésre. Az érintett 38 modell és modellvariáció között szerepel a Note kompakt, a Serena egyterű, a Leaf elektromos autó, valamint a Murano szabadidő terepjáró, valamint további tíz, a Mazda Motor Corp. és a Suzuki Motor Corp. számára gyártott autó is.

A visszahívási akció 25 milliárd jen (189 millió euró) költséget jelent a Nissannak. A visszahívott járművek mellett a márkakereskedői hálózatnál lévő 34 ezer autót is ellenőrzi a Nissan.

(Napi.hu, 2017. október 6.)

 

Volkswagen: ötmillió légzsák gyanús

A Volkswagen 4,9 millió Takata-légzsákkal felszerelt autót hív vissza Kínában ellenőrzésre. ₪₪₪

A japán gyártó légzsákjai több halálos balesetet okoztak világszerte, írja a Világgazdaság.

A Volkswagen AG és két kínai leánycége, a FAW-Volkswagen és a SAIC Volkswagen összesen 4,9 millió, Takata légzsákkal felszerelt autót hív vissza felülvizsgálatra a 2017 márciusától 2019 elejéig tartó időszakban, jelentette be az illetékes kínai hatóság.

A kínai minőségellenőrzési hivatal (AQSIQ) még korábban felszólította a VW-t, a General Motors-t és a Mercedes Benzt arra, hogy ellenőriztessék azokat az autóikat, amelyekbe a Takata japán cég légzsákjait építették.

A helyi hatóságok becslése szerint több mint 20 millió azoknak az autóknak a száma Kínában, amelyekben Takata légzsák van és amelyek meghibásodása miatt világszerte legalább 16-an életüket vesztették és 180-an megsérültek.

A Takata által gyártott légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 14.)

 

Ja, a Porsche is

22 ezer darab dízelest kell visszahívni. ₪₪₪

A Porsche autógyárnak vissza kell hívnia a 3,0 literes dízelmotorral rendelkező Cayenne modelleket a motor emissziós értékeit módosító szoftver miatt, jelentette be Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter, számol be az Index róla.

A közlekedési miniszter elmondta, hogy a 3,0 literes dízelmotoros Porsche Cayenne modell motorvezérlő szoftverében a motor emissziós értékeit manipuláló úgynevezett „defeat device" funkcióra bukkantak a tesztelést végző hatóság szakemberei. A vezérlő szoftver tesztelési paraméterek észlelése esetén „indítási bemelegítő" üzemmódba kapcsolja át a motort, írja az MTI.

A miniszter bejelentette az érintett Cayenne modell típusengedélyének a bevonását és elmondta, hogy a Porsche autógyár viseli a visszahívás teljes költségét. A közlemény szerint Németországban 7.500, Európában 22 ezer van forgalomban az érintett modellből és újak már nem kerülhetnek a piacra.

(Index, 2017. július 27.)

 

Merci: hárommillió vissza

A dízel szele megcsapta a Mercedest is.

A Daimler visszahív szervizelésre több mint hárommillió Mercedes-Benz típusú gépkocsit, közölte a német autógyártó, ugyanis a versenytárs Volkswagennél kirobbant dízelbotrányhoz hasonló visszaélés gyanújába keveredett, írja az Origo.

Közleményük szerint a korábban indított önkéntes visszahívási akciót kiterjesztik csaknem valamennyi Európában értékesített, EU5 és EU6 környezetvédelmi besorolású, dízelüzemű Mercedes-Benz gépkocsira.

220 millió euróba fáj mindez, ma

A társaság mintegy 220 millió eurót (68 milliárd forintot) fordít a károsanyag-kibocsátást érintő beavatkozásra, amelyet ingyenesen végeznek el. A visszahívás július végén kezdődik, és az autók nagy száma miatt várhatóan hosszabb ideig tart majd. Az intézkedést a német hatóságokkal szoros együttműködésben végzik el.

A társaság igazgatóságának elnöke, Dieter Zetsche hangsúlyozta, hogy bizonytalanságot kelt a VW 2015-ben kirobbant dízelbotránya nyomán indult "közéleti vita a dízelmotorokról, különösen a mi fogyasztóinknál". A Daimler ezért nemcsak a több mint hárommillió kocsi ingyenes átalakításával, hanem egy "teljesen új dízelmotorcsalád gyors piaci bevezetésével" is igyekszik megerősíteni a dízeltechnológia iránti bizalmat, amely "meggyőződésünk szerint továbbra is szilárd eleme lesz a meghajtási rendszerek összességének, nem utolsósorban az alacsony szén-dioxid-kibocsátás miatt" - mondta a Daimler vezetője.

Baj: túl sok a nitrogén-oxid

A német közúti közlekedési hatóság (KBA) a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatai feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutattak ki egyes Mercedes-modelleknél, amelyekben egy szerkezet a külső hőmérséklet függvényében - hideg időben - csökkentheti a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítményét.

A Daimler indoklása szerint ez a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja. Az ügy végül megegyezéssel zárult, a gyártó vállalta, hogy önként visszahív 274 ezer autót, és módosítja a káros anyag tisztítását végző berendezést szabályozó szerkezet beállításait. A társaság szerint ezt a márciusban indított, és nagyjából 45 százalékban már elvégzett visszahívási akciót terjesztik most ki.

Ügyészségi vizsgálat is folyik

Az ügy közvetlen előzménye a stuttgarti ügyészség vizsgálata, amelyet - a hatóság közleménye szerint - a Daimlernél dolgozó "ismert és ismeretlen" személyek ellen indítottak dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklámgyanúja miatt. Ebben a vizsgálatban német sajtóértesülések szerint arra utaló adatokat tártak fel, hogy a társaság 2008-tól 2016-ig nagyjából egymillió olyan autót és kisbuszt adott el, amelynek motorja vizsgálati körülmények között a maximálisan engedélyezettnél kevesebb káros anyagot termel, a forgalomban viszont többet.

A szövetségi közlekedési minisztérium még júliusban az ügyészség megállapításai nyomán berendelte a Daimler képviselőit a dízelbotránnyal foglalkozó minisztériumi bizottság elé. A tárca tájékoztatása szerint a megbeszélésen Ola Källenius fejlesztési igazgató ismertette a Daimler álláspontját, miszerint a társaság a jogi előírásoknak megfelelően tevékenykedik. A minisztérium pedig úgy döntött, hogy további Daimler-gyártmányok ellenőrzésére utasítja a KBA-t.

(Origo, 2017. július 18.)

 

Takata légzsák: hárommillió autó vissza

Ford, Mazda, Nissan.
A Takata japán cég újabb 2,7 millió autót hív vissza a légzsákok ellenőrzésére az Egyesült Államokban, olvasható az NHTSA, az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet honlapján, a Napi.hu beszámolója szerint.

A visszahívás a 2005 és 2012 között gyártott Ford, Mazda és Nissan autókra vonatkozik. A Takata nem közölte, hogy a három márka mely modelljeit érinti a döntés.

A Takata eddig mintegy 70 millió autót hívott vissza légzsákjainak az ellenőrzésére világszerte, ebből több mint 40 milliót csak az Egyesült Államokban.

Az intézkedést az indokolja, hogy a Takata légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

A légzsákok meghibásodása miatt korábbi adatok szerint globálisan 17-en, az Egyesült Államokban 11-en meghaltak és mintegy 180-an megsérültek - írja az MTI.

Nagy a gond

2017. júniusának végén a Takata csődvédelmet kért Japánban és az Egyesült Államokban, miután a cég több mint 9 milliárd dolláros (közel 2.500 milliárd forint) veszteséget szenvedett el hibás légzsákjai miatt, amelyek az autóipar eddigi legnagyobb visszahívási hullámát hozták.

A Takata azzal, hogy csődvédelmet kért, jogilag lehetővé tette, hogy pénzügyi mentőövet kapjon a kínai tulajdonú, michigani központú Key Safety Systems (KSS) alkatrészgyártótól. A KSS mintegy 1,6 milliárd dollárért (435 milliárd forint) veszi meg a japán autóipari beszállító szinte minden vagyonelemét.

A KSS azt is közölte, hogy kevés kivétellel megtartja a Takata alkalmazottait, és nem áll szándékában bezárni a cég egyetlen termelőegységét sem.

A Takata csoport Japánban, Ázsiában, Amerikában, továbbá az európai, közel-keleti és afrikai régióban (EMEA) tevékenykedő, jogilag független, önállóan működő részlegekből áll.

A Takatának Magyarországon, Miskolcon is van gyára. A Takata csődvédelem kérésének napján magyar leányvállalata, a Takata Safety Systems Hungary Kft. közleményt adott, ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a Takata Európában nyereségesen működik, nem jelent csődöt, miskolci üzemében pedig zavartalanul folytatja a termelést, sőt bővíti kapacitását.

(Napi.hu, 2017. július 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.