autó₪szalon

Visszahívás: légzsák nem nyílik

6 millió Toyotát és Hondát hívnak vissza. 

6 millió autót hív vissza világszerte a Toyota és a Honda – írja az Index a Sky News nyomán. A cégek tájékoztatása szerint a légzsákokkal gondok vannak, nem fújódnak fel ütközés esetén. Sajtóhírek szerint a döntést egy halálos baleset után hozták meg.

A visszahívás leginkább az Egyesült Államokat érinti, itt 2,9 millió Toyotával lehet gond, a visszahívás

a 2011 és 2019 között készült Corollára,
a 2011 és 2013 között készült Matrixokra,
a 2012 és 2018 közötti Avalonokra és
a 2013 és 2018 között előállított Avalon hibrid modellekre vonatkozik.

A Toyota közlése szerint a tulajdonosokat 2020 március közepéig értesítik a részletekről,  körülbelül 3,4 millió járművet hív vissza.

A Honda 2,7 millió járművet hív vissza Amerikában és Kanadában, szintén légzsákkal kapcsolatos problémák miatt. A visszahívás bizonyos 1996 és 2003 közötti Honda-modellekre vonatkozik, és érinti a cég luxusautókra specializálódott Acura-részlegét is.

(Index, 2020. január 22.)

 

Visszahívás: Toyota benzinpumpa

A Toyota 700 ezer autót hív vissza. Az USA-ban.

Közel 700 ezer Lexus és Toyota gépjárművet hív vissza az autógyártó az Egyesült Államokban a benzinpumpa meghibásodás miatt, írja az Origo.

A vállalat szerint a benzinpumpák meghibásodása akár a járművek motorját is tönkreteheti. Ráadásul a hiba nagy sebességen történő vezetéskor lép fel, így komolyan balesetveszélyes.

A Toyota bejelentése szerint már vizsgálják a problémát és március közepéig értesíteni fogják a tulajdonosokat.

Az alábbi járművekre vonatkozik a visszahívás:

2018-2019-es Lexus LS 500, LC 500, RC 350, RC 300, GS 350, IS 300, ES 350, LX 570, GX 460, és RX 350 modellek

bizonyos 2019-es Lexus NX 300, RX 350L és GS 300 modellek

bizonyos 2018-2019-es Toyota 4Runner, Camry, Highlander, Land Cruiser, Sequoia, Sienna, Tacoma és Tundra modellek

bizonyos 2019-es Toyota Avalon és Corolla modellek.

(Origo, 2020. január 15.)

 

Visszahívás: Volvo a soron

A Volvo 500 ezer autót rendelt vissza.

A Volvo Cars több mint 500 ezer autóját rendelte vissza ellenőrzésre világszerte egy hibás motorelem miatt, amely akár tüzet is okozhat, írja a Napi.hu.

A cég szóvivője azt mondta, hogy a 2014 és 2019 között gyártott négyhengeres dízelmotorokra vonatkozik a visszahívás olyan modellek esetében mint a S60, S80, S90, V40, V60, V70, V90, XC60 és XC90 - írta az MTI.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a motornál lévő egyik műanyagcső ritka esetben a hőmérsékletváltozás miatt elolvadhat. Ez néhány esetben tüzet okozott, sérülésről azonban nincs tudomása a cégnek.

A svéd Volvo Cars 2010-ben került a kínai Geely tulajdonába, amely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike.

(Napi.hu, 2019. július 22.)

 

Visszahívás: most Mercedes

Daimler: hatvanezer Mercedest vissza.

A Daimler konszernnek hatvanezer Mercedes-Benz GLK 220 típusú dízelmotoros autót kell azonnali hatállyal visszahívnia szervizekbe átalakításra, írja a Világgazdaság, az MTI, valamint a német Bild am Sonntag lap értesülése nyomán.

A német szövetségi közlekedési minisztérium hírügynökségi megkeresésre adott tájékoztatása alapján a német szövetségi gépjármű-felügyelet, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) meg nem engedett szoftveres kikapcsoló funkciót azonosított be az Euro 5-ös besorolású OM 651 dízelmotormodellek emissziós értékeket szabályozó rendszerében.

A Daimler közölte, hogy a kifogásolt szoftveres funkciót nem tartja szabályellenesnek, ezért fellebbezéssel él a minisztérium visszahívási rendelkezésével szemben.

A KBA által megkövetelt szoftveres átalakítást azonban a Daimler mindettől függetlenül végrehajtja és a továbbiakban is a legmesszebbmenőkig együttműködik a hatósággal.

A KBA által kifogásolt szoftveres funkció állítólag késlelteti a motor hűtőrendszerében az üzemi hőmérséklet elérését, és ezáltal a szabványos mérési eljárás során a megkövetelt határérték alatt tartja a motor nitrogén-oxid-kibocsátását.

A minisztérium visszahívási rendeletéről elsőként beszámoló Bild am Sonntag értesülése szerint az emissziós értékeket szabályozó rendszerrel szemben emelt technikai kifogás a Mercedes-Benz C és E osztályú modelljeire is kiterjedhet, és akár 700 ezer járművet is érinthet.

(Világgazdaság, 2019. június 24.)

Visszahívás: csak a Ford kormánya rossz 

A Ford több mint egymillió autót hív vissza.

A Ford bejelentette, hogy az 1,3 millió visszahívott autó közül 1,2 millió Ford Explorer SUV, amely kormányhibája azt eredményezheti, hogy a sofőr teljesen elveszti az uralmat az autó fölött, írja az Origo.

Az autógyártó minden érintett tulajdonost figyelmeztet. A hiba a 2010 május 17 és a 2017 január 26 közötti modelleket érinti. A kormányhiba az elülső felfüggesztés töréséhez vezethet, amelynek következtében a söfőr teljesen elveszítheti az uralmat a jármű fölött.A vállalat szóvivője szerint nem tudnak senkiről, aki megsérült volna ennek következtében.

Ugyan az Explorer tette ki a mostani visszahívás jelentős részét, de nemcsak ezzel a típussal voltak gondok, hiszen 123 ezer F-150-es is érintett volt. A vállalat már korábban visszahívott 1,5 milliót ebből a típusból a meghibásodó váltó miatt, amely figyelmeztetés nélkül vált le egyes fokozatba.

Az idei év kezdetén összesen 953 ezer autót hívott vissza a Ford a Takata légzsákok meghibásodása miatt.

Ezek jelentős része az Egyesült Államokban forgalomba helyezett autókat érintette. Tavaly decemberben pedig 874 ezer F-150-es pickupot hívtak vissza tűzveszélyre hivatkozva.

(Origo, 2013. június 13.)

 

Visszahívás: most a légzsák

Százezernél is több új autóját hívja vissza a Honda.

A Honda Motor Co. bejelentette, hogy légzsákproblémák miatt visszahív 137 ezer új SUV-ot, miután az Egyesült Államokból három olyan esetet jelentettek, amikor a vezetés közben minden ok nélkül kinyíló légzsákok sérülést okoztak, írja az Origo.

A japán autógyártó azt közölte, hogyaz 2019-es évjáratú CR-V modellekről van szó, amelyeknél el kell végezni a szükséges javításokat, hogy megelőzhetők legyenek a további meghibásodások.

Szerencsére balesetet egyetlen alkalommal sem okoztak a kinyíló légzsákok.

A Reuters szerint a visszahívás 118 ezer autót érint az Egyesült Államokban, illetve 19 ezret Dél-Koreában és Kanadában.

A Honda emellett további 19 ezer, 2018. májusa előtt forgalomba helyezett négykerekűt is visszahívott az elmúlt időszakban, amelyeknél a Takata légzsákok nem megfelelő beszerelése miatt merültek fel problémák.

Ugyanakkor a cég részéről hangsúlyozzák, hogy ezeknek az eseteknek semmi köze a Takata légzsákoknál korábban tapasztalt meghibásodásokhoz, amikor a 2000-es években az Egyesült Államokban 12,9 millió járművet kellett visszahívniuk. A maguktól kinyíló légzsákok miatt bekövetkezett balesetek akkor 14 halálos áldozatot követeltek.

(Origo, 2019. május 23.)

 

Visszahívás: extrákból

Mercedes, BMW, Porsche.

Minőségi problémák miatt három, a világ autógyártásának élvonalába tartozó cég, a Mercedes, a BMW és a Porsche, összesen mintegy 180 ezer gépjárművét rendelik vissza Ázsiában - írja az Origo Asia Times nyomán.

Az állami piacfelügyeleti hatóság szerint a Peking Benz Automotive 96 ezer autóját hívja vissza. A visszahívás a C- és az E-osztályú, valamint a GLC SUV modelleket érinti, melyeket 2016. október 18. és 2019. április 13. között gyártottak Kínában.

Az ok a kormányszerkezet tengelye körül utólagosan észlelt minőségi problémák.

A bejelentés szerint a visszahívással néhány import C- és E-osztályú Mercedes-Benz autó is érintett.

Egy másik nagy nevű gyártónak, a Porsche-nak, 50 ezer, Kínában értékesített járművét kell berendelnie, lehetséges biztonsági problémák miatt. A Cayman és a Boxster modelleket 2016. március 2. és idén február 14. között gyártották.

Szintén berendelik a 2016. szeptember 8. és 2019. június 27. között gyártott Panamera és Cayenne modelleket (több mint 30 ezer darabot), hogy azokon szoftveres frissítést végezzenek.

A BMW, a Toyota és a Volkswagen szintén visszahívásokat jelentettek be, március 15-én, a Fogyasztóvédelmi Világnapon.

(Origo, 2019. március 21.)

 

Visszahívás: Jaguar Land Rover

Itt az újabb emissziós balhé, 44 ezer autót hívnak vissza.

Tíz modelljének egyes példányait kénytelen visszarendelni a Jaguar Land Rover, miután kiderült, hogy azok jóval a hivatalosan igazoltak felett bocsátanak ki üvegházhatású szennyező anyagokat – írja az Origo a The Guardian nyomán.

A brit autóipari óriás, a Jaguar Land Rover legalább 44 ezer autóját kénytelen visszahívni, miután a brit hatósági ellenőrzésekkor kiderült, hogy egyes modellek több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint azt korábban közölték. A hírt az EU nem élelmiszerekkel foglalkozó, termékbiztonsági riasztási rendszerétől is megerősítették.

A visszahívások egyaránt érintenek Land Rover és Jaguar márkanevek alatt futó autókat. A legnagyobb brit autógyártónak ingyenesen kell elvégeznie a szükséges változtatásokat a járműveken.

Ezek az előzetes információk szerint szoftverfrissítéseket és fizikai beavatkozásokat is jelentenek.

Ugyanakkor a vállalat szóvivője azt közölte, egyes Range Rover Evoque modelleknél az abroncsokat is cserélni kell.

A cég azt is közölte, elsősorban a 2016 és 2019 között gyártott autók érintettek a visszahívással, és néhány dízelüzemű modellt is be kell hogy rendeljenek.

Az emissziós értékek kapcsán most nagy figyelem hárul az autógyártókra, különösen a Volkswagen-botrány után. Az európai gyártók nagy közösségi nyomás alatt vannak, hogy járműveik kibocsátását folyamatosan csökkentsék, így támogatva az EU emissziós és környezetvédelmi céljainak megvalósítását.

A Jaguar Land Rovert financiális értelemben nem viseli meg a most bejelentett visszahívás, de mint a brit lapok megjegyzik, nagyon rosszkor jött a cégnek, hiszen épp a közelmúltban jelentették be 4.500 fős leépítésüket a drasztikusan csökkenő eredményeikre hivatkozva. Azt is hozzátették, hogy autókat a gyártók elsősorban biztonságtechnikai okokból hívnak vissza, és viszonylag ritka az, hogy teljes szériákat rendeljenek be emissziós problémák miatt.

A cég közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy a szükséges változtatásokat ingyenesen elvégzik, és ezt követően minden berendelt autót igyekeznek a lehető leghamarabb kiadni tulajdonosának.

(Origo, 2019. március 14.)

Visszahívás: következik Ford

Nagy a baj: 1,5 millió autót hívott vissza a Ford.

A Ford 1,5 millió F-150 pickupot hívott vissza az Egyesült Államokban és Kanadában a sebességváltók esetleges meghibásodása miatt, írja az Origo.

Az intézkedés a 2011-2013. közötti évjáratú, hatfokozatú automata sebességváltóval szerelt járműveket érinti.
Ezeknél a pickupoknál ugyanis a sebességváltó a sofőr szándékától függetlenül, menet közben visszaválthat első fokozatba, aminek következtében a vezető elveszítheti az uralmat a gépjármű felett. A Reuters cikke szerint a Fordnál öt, ilyen meghibásodás miatt bekövetkezett balesetről tudnak, és a továbbiakat elkerülendő, döntöttek az esetlegesen érintett járművek visszahívásáról.

Az amerikai autógyártó két másik visszahívást is tervez.Az egyik a 2017-2019. között gyártott, Észak-Amerikában futó Lincoln Continentalokra vonatkozik majd, amelyeknél vezetés közben kinyílhat az ajtó.

A másik visszahívás pedig 4.200, a 2019-es modellévben gyártott Ford Mustangot, Lincoln Nautilust és Lincoln Navigatort fog érinteni, amelyeknél az autókereskedésekben szoftverfrissítést hajtanak majd végre.

(Origo, 2019. március 6.)

 

Visszahívás: Subaru

Nem mindig világít a féklámpa.

A Subaru Corp. japán autógyár világszerte 2,3 millió autót hív vissza szervizekbe javításra a féklámpa-kapcsoló meghibásodásának megelőzésére - írja a Napi.hu, az autógyárnak a tokiói közlekedési minisztériumnak benyújtott közleménye nyomán.

A visszahívási akció a 2008 szeptembere és 2017 márciusa között készült Subaru Forester és Impreza modellekre vonatkozik.

A közlemény szerint tisztítószerek és kozmetikai cikkek kipárolgásai a jármű elektromos rendszerének a korrózióját okozhatják, ami esetenként a féklámpa kapcsolásának elmaradásához vezethet, egyúttal problémát okozhat a motor indításakor is.

A Subaru mintegy 1.400 olyan esetről számolt be, amikor a féklámpa-kapcsoló meghibásodott Japánban, hangsúlyozva, hogy a hibák nem okoztak balesetet - írja az MTI.

2018-ban a Subaru 1 millió gépkocsit értékesített.

(Napi.hu, 2019. február 28.)

 

Visszahívás: most Toyota

Váratlanul megállnak.

A Toyota 2,43 millió hibrid hajtású, 2008 októbere és 2014 novembere közt gyártott Priust és Aurist hív vissza egy olyan hiba miatt, ami balesethez is vezethet, írja a Totalcar.

A gyártó indoklása szerint előfordulhat a kérdéses autókkal, hogy váratlanul megállnak. Erre a hibrid rendszer egyfajta, a Toyota által eddig nem részletezett meghibásodása miatt kerülhet sor, amelynek következtében a hajtásrendszer vészüzemre kapcsol. Az átkapcsolás a jármű leállásával jár, bár később tovább lehet vele haladni.

Az autógyártó szerint egyelőre nem tudnak olyan esetről, ahol a jelenség balesetet okozott volna. Ezzel együtt Japánban 1,25 millió, az Egyesült Államokban 830 ezer, Európában pedig 290 ezer autót visszahívnak a hiba kijavítása érdekében.

(Totalcar, 2018. október 5.)

General Motors visszahívás: 3,3 millió

3,3 millió autót hív vissza a General Motors.

Meghibásodott felfüggesztés miatt intézkednek. A cég ingyenesen javítja az összes érintett autót, írja a Népszava.

3.3 millió Buick, Chevrolet és Cadillac márkájú autóját hívja vissza a General Motors (GM) Kínában - írja a Reuters. A visszahívás október 20-ával veszi kezdetét a felfüggesztési rendszer hibája miatt, derül ki a kínai piacszabályozás közleményéből.

A visszahívott járművek mind 2013 és 2018 között készültek. Javításukat díjtalanul vállalja a GM.

(Népszava, 2018. szeptember 29.)

Visszahívás: rossz a BMW légkondija

Közel 140 ezer autót hív vissza a BMW.

A bajor autógyár selejtes légkondicionáló rendszerek miatt több mint 139 ezer, a legújabb 3-as sorozatba tartozó autót hív vissza, írja a Napi.hu.

A visszahívás kiterjed 89 ezer olyan járműre, amelyet 2005 májusától 2011 júliusáig gyártottak Kínában, és 50 ezer importált jármű gyártása 2005 januárja és 2011 júliusa között - összegzi a Reuters.

Az  északkelet-kínai székhelyű BMW Brilliance Automotive Ltd és a BMW China Automotive Trading ellenőrzi az autókat, és ingyenesen kicseréli a hibás alkatrészeket.

Augusztus elején a gyártó Európában 200 ezer autót hívott vissza, mert gondok akadtak a kipufogógázt visszavezető rendszerrel a dízelautóknál.

(Napi.hu, 2018. szeptember 16.)

 

Visszahívás: nem tétlenkedik a Ford

2 millió autót kell visszahívni.

A Ford 2 millió autóját hívja vissza biztonsági problémák miatt, írja az Origo a brit lapra, az Independentre hivatkozva.

Az autógyártó bejelentése szerint a biztonsági övek egyes komponenseivel van a baj. Az öveknél egyes esetekben szikra keletkezhet, ami tűzveszély fennállását jelenti, közölte a vállalat.

A Ford jelentése szerint az USA területén 17, Kanada területén pedig 6 olyan esetről tudnak, amikor füst vagy tűz keletkezett a feltárt hibának köszönhetően. Sérüléssel, balesettel egyik sem járt.

A cég azt közölte, a vezetőülés és a mellette lévő utasülés biztonsági öveit érinti a probléma.

A visszahívás a Ford 2015 és 2018 között gyártott

  • Ford F-150 Regular Cab, valamint a
  • SuperCrew Cab

modelljeire terjed ki. Ezek „pickup” típusú járművek.

A cég a visszahívást egyelőre észak-amerikai területi hatállyal jelentette be.

(Origo, 2018. szeptember 7.)

 

Visszahívás: Toyota 1 millió

Elektromos hiba miatt füstölhet is az autó.

A Toyota bejelentése szerint rengeteg járművet, pontosabban 1 millió 30 ezer darabot is érinthet a tervezett visszahívás, többek között a benzin-hibrid Prius modelleket - írja az Origo a Reuters nyomán.

A visszahívás Japánban, Észak-Amerikában és Európában, de a cég közlése szerint, valószínűleg más régiókban értékesített autókat is érint.

A Toyota arról adott információt, probléma lehet a motor közelében futó vezetékekkel, melyek potenciális gyulladásveszélyt jelentenek.

A cég belföldön a közlekedésügyi és szállítmányozási miniszterrel egyeztetett a japán vásárlókat érintő visszahívásról. Ezt követően közölte, a probléma érinti a hibrid járműveket is, amelyekben a teljesítményszabályozó egységhez csatlakozó vezeték érintkezésbe kerülhet a burkolattal. Ez elektromos rövidzárlathoz vezethet.

A probléma a 2015 júniusától 2018 májusáig Japánban gyártott járműveket érinti. Érintettek a Prius és a C-HR kompakt modellek SUV plug-in verziói, amelyet Japánban, Európában, Ausztráliában és más országokban is értékesítettek.

A visszahívott autók körülbelül felét Japánban értékesítették, mondta a Toyota szóvivője, Jean-Yves Jault.

Az Egyesült Államokban csak Prius modelleket kell visszahívni, ott viszont 192 ezer jármű lehet érintett.

A szóvivő megerősítette, Japánban már történt olyan eset a rövidzárlathoz kapcsolódva, amikor a jármű, bár nem gyulladt ki, de füstölni kezdett a karosszéria alatt.

(Origo, 2018. szeptember 5.)

 

Visszahívás: most Audi

60 ezer luxus-Audit hívnak vissza csalás miatt. Károsanyag kibocsátás: szoftverhiba.

Visszahívnak 60 ezer Audi luxusautót a szisztematikus károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt. A német környezetvédelmi hatóság, a KBA az A6-os és A7-es típusoknál talált rá a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló szoftveres megoldásra.

A Volkswagen csoporthoz tartozó Audi köteles visszahívni az érintett mintegy 60 ezer gyártmányt, és a KBA által jóváhagyott eljárással eltávolítani a szabálytalan szoftvert, amely fokozott nitrogén-oxid-kibocsátást okozhat. A szabálytalan motorvezérlő rendszerrel felszerelt autók közül 33 ezer darabot Németországon kívül tartanak forgalomban.

A KBA már több mint 150 ezer Audi visszahívását rendelte el hasonló okokból a VW dízelbotrányának kezdete óta, több tízezer kocsit pedig a gyártó önként hívott vissza szervizre. A botrány 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. A VW elismerte a csalást, az ügy világszerte a VW 11 millió gépjárművét érinti.

(Index, 2018. június 6.)

  

Chrysler: több milliós visszahívás

5 millió "fékezhetetlen" autót hív vissza a Fiat Chrysler, írja a Portfolio.

A Fiat Chrysler közel 5 millió autót hív vissza, mert egy szoftverhiba miatt - bár szerencsétlen lépések sorozataként - de előfordulhat, hogy a tempomat kikapcsolhatatlan lesz, és az autó fékezhetetlenné válik - írja a The Wall Street Journal.  

A programozási hiba javítása miatt többek között Dodge-okat, Jeepeket, Ramokat és Chryslereket kell visszahívni. "Nem valószínű események sorozataként" előfordulhat, hogy a járművek fékezhetetlenné válnak, igaz, ehhez egy rövidzárlatra is szükség lenne. De a gyártó elméleti esetében még a fékre sem reagálna az autó, a tempomat kikapcsolhatatlanná válna.

Két éve történt hasonló számú visszahívás a gyártónál, akkor egy légzsákhoz kapcsolódó hiba miatt hívtak vissza 4,3 millió autót.

A következő típusok érintettek:

2015-17 Chrysler 200 sedan, 2014-18 Chrysler 300 sedan, 2017-18 Chrysler Pacifica minivan, 2015-18 Dodge Challenger coupe, 2014-18 Dodge Charger sedan, 2014-18 Dodge Journey CUV, 2014-18 Dodge Durango SUV, 2014-18 Jeep Cherokee SUV, 2014-18 Jeep Grand Cherokee SUV, 2018 Jeep Wrangler, 2014-19 Ram 1500 pickup, 2014-18 Ram 2500 pickup, 2014-18 Ram 3500 pickup, 2014-18 Ram 3500 cab chassis, 2014-18 Ram 4500/5500 cab chassis

(Portfolio, 2018. május 25.)

 

Visszahívás: Daimler kisbusz

A Daimlernek kisbuszokat kell visszahívnia.

A versenytárs Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányához hasonló rendellenességre hivatkozva több ezer kisbusz visszahívására kötelezte a Daimler német járműgyártó csoportot a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA). A társaság azt közölte, hogy nem történt jogsértés, írja a Napi.hu.

A KBA megítélése szerint az 1,6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében. Ezért a hatóság 6.300 jármű visszahívására és szervizelésére kötelezte a céget.

A Daimler vitatja a KBA megállapításait, és kész bíróság előtt rendezni a vitát. Azonban ettől függetlenül mindenben együttműködik a hatósággal, és a jóváhagyott verzióval frissíti majd a programot.

A KBA a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatot a Daimlernél, és feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutatott ki több Mercedes-modellnél, amelyekben egy programbeállítás révén a külső hőmérséklet függvényében - hideg időben - csökkenhet a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítménye. A Daimler magyarázata szerint a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja.

A vita eddigi szakaszai megegyezéssel zárultak, a Daimler vállalta, hogy önként és ingyen módosítja a berendezés vezérlését az érintett gyártmányokban. A társaság ezzel kapcsolatban közleményében kiemelte, hogy a Vito eleve része a 2017 nyarán indított visszahívási akciónak, amelyben több mint hárommillió Mercedes-Benz gyártmány motorvezérlő szoftverét frissítik.

A VW dízelbotránya 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a céget, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti.

(Napi.hu, 2018. május 24.)

 

Dízelátok: Porsche visszahívás

Visszahívnak hatvanezer Porschét. Baj van a dízelek szoftverével.

Visszahívnak hatvanezer Porsche városi terepjárót károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt, a német közúti közlekedési hatóság (KBA) döntése nyomán, írja a Porfolio az MTI nyomán.  

A hatóság a Porsche Cayenne és a Porsche Macan modelleknél talált szabálytalanságok miatt arra kötelezte a gyártót, hogy rendeljen vissza szervizre 6.755 darab Euro 6 környezetvédelmi besorolású, 4,2 literes, nyolchengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Cayenne-t és 52.831 darab Euro 6-os, 3,0 literes, hathengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Macant. A kocsik többségét - 40.452 darabot - Németországon kívül tartják üzemben. 

A közlemény szerint a motorokat szabályellenesen a kipufogógázt tisztító berendezés kikapcsolására szolgáló szoftverrel szerelték, így előfordulhat, hogy a megengedettnél több nitrogén-oxidot bocsátanak ki. A gyártónak el kell távolítania a programot.

Az eset a Porschét is magában foglaló Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányának újabb fejezete. Az ügy 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, 2017-ben 10,7 millió járművet értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A csoporthoz névadó Volkswagen és a Porsche mellett az Audi, a Skoda a Seat, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini autómárka tartozik. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket, illetve a Ducati sportmotorkerékpárokat is a VW gyártja. 

(Portfolio, 2018. május 18.)

 

VW visszahívás: ne használd azt az ülést

VW polo, Seat, Ibiza, Arona: ne használd az ülést, mert kioldódik a biztonsági öv.

A Volkswagen a májusban 411 ezer autóját hívja vissza egy biztonsági öv-hiba miatt – írja az Index az MTI nyomán.

A visszahívott autók közé tartozik 220 ezer új Polo és 191 ezer spanyol Seat: 2017-es és 2018-as Ibizák, valamint 2018-as Aronák. A probléma a bal hátsó biztonsági övvel van, mert a zárja kioldódhat, ha a bal hátsó és a hátsó középső ülésen is ül utas, és az autó gyorsan vált sávot.

A Volkswagennek továbbra is a biztonság az egyik legfontosabb, ezért a cég áttervezte a biztonsági öv zárját, és ezt beszerelve már nem fordulhat elő ez a probléma – írta közleményében a cégcsoport.

Egy másik közleményben a Volkswagen arra kérte a visszahívott típusok tulajdonosait, hogy amíg a javítást el nem végzik a szervizek, ne használják a hátsó középső ülést. Az ügyfelek a visszahívásról levelet kapnak.

A visszahívás teljesen ingyenes lesz minden tulajdonosnak.

(blokkk.com: most azért nem teljesen világos, hogy a bal hátsó, vagy a hátsó középső, vagy mindkét ülés használata veszélyes.)

(Index, 2018. május 12.)

 

Csavar a Tesla-ban, mehet vissza

123 ezer autót hív vissza a Tesla.

A 2016 áprilisa előtt gyártott Model S szedánokat visszahívja a Tesla a szervókormány csavarjainak lehetséges meghibásodása miatt, írja az Index.

A visszahívás mintegy 123 ezer autót érint - közölte az MTI. A cég hangsúlyozza, hogy a probléma sem balesetet, sem sérülést nem okozott, és a visszahívás a Model X és Model 3 típust nem érinti.

(Index, 2018. március 30.)

 

Visszahívás: Toyota, légzsák

Már megint a légzsák, most a Toyota hív vissza.

A Toyota japán járműgyártó mintegy 645 ezer autót hív vissza ellenőrzésre világszerte a légzsákok esetleges meghibásodása miatt. A visszarendelés a 2015 májusa és a 2016 márciusa között gyártott Toyota Prius, Lexus RX és Lexus NX típusokat érinti – írja az MTI nyomán az Index.

A Toyota hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem az elmúlt időszakban nagy botrányt kavart, halálos áldozatokat is követelő Takata-légzsákokkal van közvetlenül összefüggésben. A cég közleménye szerint az autók összeszerelésekor olyan hiba keletkezhetett, ami rövidzárlatot okozhat, és emiatt esetleg nem nyílik ki ütközéskor a légzsák. A társaság jelezte: nincs tudomása egyetlen olyan balesetről, amit a most feltárt esetleges hiba okozott volna. 

A Toyota januárban több mint 600 ezer autóját volt kénytelen visszahívni ellenőrzésre Észak-Amerikában, akkor kifejezetten a Takata-légzsákokkal kapcsolatos gondok miatt. A Takata légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki, és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

(Index, 2018. február 4.)

 

A Nissan 1,2 milliót hív vissza

Szabálytalan minőségi ellenőrzés miatt 1,2 millió autót hív vissza vizsgálatra a Nissan Motor Co.

A japán közlekedési minisztérium és a Nissan vizsgálatai szerint az autógyár mind a hat japán üzemében végeztek minőségi ellenőrzést a feladat ellátására nem jogosult szakemberek. A hat üzemből ötben pedig felmerült annak a gyanúja is, hogy még a dokumentumokat is meghamisították a gyakorlat elleplezése érdekében.

A Nissan előbbiek miatt 2014 januárja és 2017 szeptembere között 1,2 millió Japánban készült autót hív vissza szakszervizekbe ellenőrzésre. Az érintett 38 modell és modellvariáció között szerepel a Note kompakt, a Serena egyterű, a Leaf elektromos autó, valamint a Murano szabadidő terepjáró, valamint további tíz, a Mazda Motor Corp. és a Suzuki Motor Corp. számára gyártott autó is.

A visszahívási akció 25 milliárd jen (189 millió euró) költséget jelent a Nissannak. A visszahívott járművek mellett a márkakereskedői hálózatnál lévő 34 ezer autót is ellenőrzi a Nissan.

(Napi.hu, 2017. október 6.)

 

Volkswagen: ötmillió légzsák gyanús

A Volkswagen 4,9 millió Takata-légzsákkal felszerelt autót hív vissza Kínában ellenőrzésre. ₪₪₪

A japán gyártó légzsákjai több halálos balesetet okoztak világszerte, írja a Világgazdaság.

A Volkswagen AG és két kínai leánycége, a FAW-Volkswagen és a SAIC Volkswagen összesen 4,9 millió, Takata légzsákkal felszerelt autót hív vissza felülvizsgálatra a 2017 márciusától 2019 elejéig tartó időszakban, jelentette be az illetékes kínai hatóság.

A kínai minőségellenőrzési hivatal (AQSIQ) még korábban felszólította a VW-t, a General Motors-t és a Mercedes Benzt arra, hogy ellenőriztessék azokat az autóikat, amelyekbe a Takata japán cég légzsákjait építették.

A helyi hatóságok becslése szerint több mint 20 millió azoknak az autóknak a száma Kínában, amelyekben Takata légzsák van és amelyek meghibásodása miatt világszerte legalább 16-an életüket vesztették és 180-an megsérültek.

A Takata által gyártott légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 14.)

 

Ja, a Porsche is

22 ezer darab dízelest kell visszahívni. ₪₪₪

A Porsche autógyárnak vissza kell hívnia a 3,0 literes dízelmotorral rendelkező Cayenne modelleket a motor emissziós értékeit módosító szoftver miatt, jelentette be Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter, számol be az Index róla.

A közlekedési miniszter elmondta, hogy a 3,0 literes dízelmotoros Porsche Cayenne modell motorvezérlő szoftverében a motor emissziós értékeit manipuláló úgynevezett „defeat device" funkcióra bukkantak a tesztelést végző hatóság szakemberei. A vezérlő szoftver tesztelési paraméterek észlelése esetén „indítási bemelegítő" üzemmódba kapcsolja át a motort, írja az MTI.

A miniszter bejelentette az érintett Cayenne modell típusengedélyének a bevonását és elmondta, hogy a Porsche autógyár viseli a visszahívás teljes költségét. A közlemény szerint Németországban 7.500, Európában 22 ezer van forgalomban az érintett modellből és újak már nem kerülhetnek a piacra.

(Index, 2017. július 27.)

 

Merci: hárommillió vissza

A dízel szele megcsapta a Mercedest is.

A Daimler visszahív szervizelésre több mint hárommillió Mercedes-Benz típusú gépkocsit, közölte a német autógyártó, ugyanis a versenytárs Volkswagennél kirobbant dízelbotrányhoz hasonló visszaélés gyanújába keveredett, írja az Origo.

Közleményük szerint a korábban indított önkéntes visszahívási akciót kiterjesztik csaknem valamennyi Európában értékesített, EU5 és EU6 környezetvédelmi besorolású, dízelüzemű Mercedes-Benz gépkocsira.

220 millió euróba fáj mindez, ma

A társaság mintegy 220 millió eurót (68 milliárd forintot) fordít a károsanyag-kibocsátást érintő beavatkozásra, amelyet ingyenesen végeznek el. A visszahívás július végén kezdődik, és az autók nagy száma miatt várhatóan hosszabb ideig tart majd. Az intézkedést a német hatóságokkal szoros együttműködésben végzik el.

A társaság igazgatóságának elnöke, Dieter Zetsche hangsúlyozta, hogy bizonytalanságot kelt a VW 2015-ben kirobbant dízelbotránya nyomán indult "közéleti vita a dízelmotorokról, különösen a mi fogyasztóinknál". A Daimler ezért nemcsak a több mint hárommillió kocsi ingyenes átalakításával, hanem egy "teljesen új dízelmotorcsalád gyors piaci bevezetésével" is igyekszik megerősíteni a dízeltechnológia iránti bizalmat, amely "meggyőződésünk szerint továbbra is szilárd eleme lesz a meghajtási rendszerek összességének, nem utolsósorban az alacsony szén-dioxid-kibocsátás miatt" - mondta a Daimler vezetője.

Baj: túl sok a nitrogén-oxid

A német közúti közlekedési hatóság (KBA) a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatai feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutattak ki egyes Mercedes-modelleknél, amelyekben egy szerkezet a külső hőmérséklet függvényében - hideg időben - csökkentheti a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítményét.

A Daimler indoklása szerint ez a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja. Az ügy végül megegyezéssel zárult, a gyártó vállalta, hogy önként visszahív 274 ezer autót, és módosítja a káros anyag tisztítását végző berendezést szabályozó szerkezet beállításait. A társaság szerint ezt a márciusban indított, és nagyjából 45 százalékban már elvégzett visszahívási akciót terjesztik most ki.

Ügyészségi vizsgálat is folyik

Az ügy közvetlen előzménye a stuttgarti ügyészség vizsgálata, amelyet - a hatóság közleménye szerint - a Daimlernél dolgozó "ismert és ismeretlen" személyek ellen indítottak dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklámgyanúja miatt. Ebben a vizsgálatban német sajtóértesülések szerint arra utaló adatokat tártak fel, hogy a társaság 2008-tól 2016-ig nagyjából egymillió olyan autót és kisbuszt adott el, amelynek motorja vizsgálati körülmények között a maximálisan engedélyezettnél kevesebb káros anyagot termel, a forgalomban viszont többet.

A szövetségi közlekedési minisztérium még júliusban az ügyészség megállapításai nyomán berendelte a Daimler képviselőit a dízelbotránnyal foglalkozó minisztériumi bizottság elé. A tárca tájékoztatása szerint a megbeszélésen Ola Källenius fejlesztési igazgató ismertette a Daimler álláspontját, miszerint a társaság a jogi előírásoknak megfelelően tevékenykedik. A minisztérium pedig úgy döntött, hogy további Daimler-gyártmányok ellenőrzésére utasítja a KBA-t.

(Origo, 2017. július 18.)

 

Takata légzsák: hárommillió autó vissza

Ford, Mazda, Nissan.
A Takata japán cég újabb 2,7 millió autót hív vissza a légzsákok ellenőrzésére az Egyesült Államokban, olvasható az NHTSA, az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet honlapján, a Napi.hu beszámolója szerint.

A visszahívás a 2005 és 2012 között gyártott Ford, Mazda és Nissan autókra vonatkozik. A Takata nem közölte, hogy a három márka mely modelljeit érinti a döntés.

A Takata eddig mintegy 70 millió autót hívott vissza légzsákjainak az ellenőrzésére világszerte, ebből több mint 40 milliót csak az Egyesült Államokban.

Az intézkedést az indokolja, hogy a Takata légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

A légzsákok meghibásodása miatt korábbi adatok szerint globálisan 17-en, az Egyesült Államokban 11-en meghaltak és mintegy 180-an megsérültek - írja az MTI.

Nagy a gond

2017. júniusának végén a Takata csődvédelmet kért Japánban és az Egyesült Államokban, miután a cég több mint 9 milliárd dolláros (közel 2.500 milliárd forint) veszteséget szenvedett el hibás légzsákjai miatt, amelyek az autóipar eddigi legnagyobb visszahívási hullámát hozták.

A Takata azzal, hogy csődvédelmet kért, jogilag lehetővé tette, hogy pénzügyi mentőövet kapjon a kínai tulajdonú, michigani központú Key Safety Systems (KSS) alkatrészgyártótól. A KSS mintegy 1,6 milliárd dollárért (435 milliárd forint) veszi meg a japán autóipari beszállító szinte minden vagyonelemét.

A KSS azt is közölte, hogy kevés kivétellel megtartja a Takata alkalmazottait, és nem áll szándékában bezárni a cég egyetlen termelőegységét sem.

A Takata csoport Japánban, Ázsiában, Amerikában, továbbá az európai, közel-keleti és afrikai régióban (EMEA) tevékenykedő, jogilag független, önállóan működő részlegekből áll.

A Takatának Magyarországon, Miskolcon is van gyára. A Takata csődvédelem kérésének napján magyar leányvállalata, a Takata Safety Systems Hungary Kft. közleményt adott, ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a Takata Európában nyereségesen működik, nem jelent csődöt, miskolci üzemében pedig zavartalanul folytatja a termelést, sőt bővíti kapacitását.

(Napi.hu, 2017. július 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.