butikpórázon₪vásárlóktere

Sziget: karszalaggal fizethetsz

 Újabb újítás a fesztiválokon: kártya helyett a karszalaggal fizethetsz, pontosabban a beépített chippel. 

Jelentős változás jön 2018-tól a legnagyobb hazai fesztiválok fizetési rendszerében, írja a Portfolio. A lényeg: a fesztiválkártyák helyett a karszalagba épített chippel tudnak majd fizetni a látogatók.

2018-ban már működni fog a karszalagba integrált fizetés a Sziget csoport fesztiváljain, ez pedig azt is jelenti, hogy elfelejthetjük a fesztiválkártyákat - tudta meg piaci forrásokból a Portfolio. Értesülésüket a Sziget is megerősítette.

2017-ben sikeres volt a főpróba: a romániai Neversea fesztiválon a Festipay (a kifejezetten rendezvények fizetési megoldásaira specializálódott céget 2015-ben alapította a Cardnet és a Sziget) integrált megoldásaival volt jelen, ott már az ID-azonosítású beléptetés és fizetés egyetlen chip-es karszalag használatával működött. A fesztivál weboldalán létrehozott regisztrációs felületen pedig online lehetett bankkártyával feltölteni a fesztivál fizetős chipet. 
Alapjaiban változik az élet a Szigeten és a legnagyobb fesztiválokon

Fotó: Festipay

A Szigeten, a VOLT-on és a Balaton Sound-on is ez a rendszer jön 2018-ban. A Sziget tájékoztatása szerint egy karszalagot kapnak a látogatók RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel. A chip tartalmaz minden információt a jogosultságról, azaz ezzel lehet majd belépni a rendezvényre, vagy a kempingbe (ez egyébként így volt már tavaly is).

A 2018-as év nagy változása, hogy ugyanez a chip tartalmazza a fizető funkciót is. A változtatás azt is jelenti, hogy nem lesz külön FestiPay kártya, a hetijegyeknél, bérleteknél és a napijegyeknél is a karszalagba lesz integrálva a fizetési megoldás. Azt is megtudtuk, hogy a látogatóknak ezért nem kell külön fizetniük (emlékezetes: a fesztiválkártyának volt néhány száz forintos letéti díja).


Alapjaiban változik az élet a Szigeten és a legnagyobb fesztiválokon

Fotó: Festipay

A karszalagba integrált chip mobilapplikációról, online és a helyszínen is feltölthető pénzzel. Sőt, ezt meg lehet tenni előre is, így az egyenleg automatikusan a chipre kerül, ez pedig azt jelenti, hogy akár egyáltalán nem szükséges a rendezvény területén újra sorban állni. Fontos ugyanakkor az is, hogy megmarad a PayPass-os contactless fizetés is, így érintőkártyával továbbra is lehet fizetni a fesztiválokon.

A technikai részletekről annyit lehet még tudni, hogy a rendszerhez RFID író- és olvasó egységek szükségesek. Az író egység a meglévő POS-terminál lesz, amit a bankkártyás fizetésre használnak, a beléptetés ellenőrzésénél azonban szükség lesz fejlesztésre. 

A rendszer működési elve nem változik a fesztiválkártyához képest, rendelés után a karszalagba épített chipet a terminálhoz érinti a látogató, így tudja kifizetni a számlát.

A Sziget tájékoztatása szerint mind a jegyekkel való visszaélések, mind a fizetési visszaélések jelentősen csökkentek az elmúlt években - abban bíznak, hogy a tendencia folytatódik majd ezzel a technológiával is.

2017-ben 26 fesztiválon összesen 10 millió érintésmentes tranzakciót regisztrált a Festipay - tájékoztatta a cég a Portfolio-t. A tendencia annak is köszönhető, hogy egyre több rendezvényen vannak jelen: 2016-ban még 22 fesztivált szolgáltak ki, ahol 7 millió érintésmentes fizetési tranzakciót indítottak a fesztiválozók. Külföldön erőteljes a jelenlétük a román piacon, ahol 7 fesztiválnak szállítanak fizetési rendszereket, de a skandináv államokban és Olaszországban is terjeszkednek. Tavaly Magyarországon is számos helyen vezették be fizetési megoldásaikat: az új projektek között volt a Paskál Gyógy- és Strandfürdő, a Lupa-tó, a Budapest Park és a Siófok Plázs is. 

(Portfolio, 2018. február 28., fotó: Festipay)

 

Sziget: fesztivál szokások a boltban

Közel félmillió fesztiválozó sokat iszik és eszik. A sorrend nem mindegy. Némileg más is a fesztiválozók vásárlási módija a szokásoshoz képest. Képes beszámoló.

A fesztiválozók inni- és ennivalót sokat vesznek a boltban is. Az sokkal olcsóbb, bár utána is kell járni. A Sziget Fesztivál hivatalos boltosa az Aldi, aki egy 300 négyzetméteres boltban fogadja a vásárlókat, reggel 7-től hajnal 2-ig, 250-300 termékféleséggel. Egy éve éjjel-nappal nyitva volt megállás nélkül, de úgy tűnik, nincs olyan nagy szükség a non-stop nyitvatartásra.

A tapasztalatok szerint viszont azért más boltba is ellátogatnak a fesztiválozók, a legfelkapottabb körükben pedig az óbudai Auchan lehet. Nem kevés előnye a 10 ezer négyzetméternél nagyobb alapterület. Van még Óbudán a közelben más nagyáruház is, de ők csak kisebbet rúghatnak a fesztiválozók labdájába.

A piackutatást némileg megkönnyíti, hogy a szigetezőket könnyű felismerni a boltban, elsősorban a fesztiválokon honos karszalagról. De azért a megjelenésük sem teljesen hétköznapi, hiszen azért például a vásárlók többsége nem bulisminkben megy bevásárolni. Megengedett a bikini felső, a légkondi miatt azonban nem nagyon éri meg nekivetkőzni, még a legnagyobb kánikulában sem.

Nesze neked kereskedelmi mennyiség

A boltos fesztiválozók egyik legfeltűnőbb vásárlási szokása a helyben fogyasztás, pénztáron innen és túl is. A verseny hevében az Auchan igencsak rugalmas ebben, hiszen a fesztiválvendégek már az áruházban megisszák az innivalót és nem is szólnak rájuk (ki is fizetik, hiszen egy üres palack vonalkódja ugyanúgy leolvasható a pénztárnál, mint a telié, sőt, az üres palackokat helyben gyűjtik is). De isznak-esznek a fesztiválozók az áruház parkolójában is, ahol a hőség ellenére a késő délelőtti órákban igazi piknikezés folyt.

Hát igen, a sziget próbálja terelni a vendégeit a neki nyilván nem kevés helypénzt fizető szolgáltatókhoz (amiben egyébként nincs kivetnivaló, a z üzlet az ilyen). A sziget házirendje szerint ugyanis - egyebek mellett - tilos alkoholos italt bevinni a rendezvény területére. Ez azt jelenti, hogy amit a boltban vesznek ilyesféle kortyolgatni valót a kedves látogatók, kénytelenek meginni még a visszatérés előtt. Meg is isszák.

A házirend szerint hőségriadó esetén vizet, ásványvizet a személyes szükségleteknek megfelelő mennyiségben lehet bevinni a rendezvény területére, egyébként egy darab, legfeljebb 2,5 liter űrtartalmú PET palackban lehet vizet, vagy üdítőt becipelni. (Az nem derül ki, mennyi a különbség a kettő között, mondjuk literben számolva). Műanyagkannát csak üresen lehet bevinni (tehát nem lehet vele trükközni).

Tilos élelmiszert, vagy dohányterméket kereskedelmi mennyiségben bevinni a rendezvények területére. Élelmiszer esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a személyes szükségletek kielégítéséhez ésszerűen szükséges mennyiséget meghaladó mennyiség, mondja a házirend. (Itt azért hiányzik, hogy belépéskor ezt milyen időszakra számolják, hiszen lehet bevásárolni egy napra, vagy többre is, az eltérő személyes igényekről nem is beszélve, de úgy tűnik, az ebből fakadó éles konfliktus nem gyakori). A dohánytermék esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a 2 karton (20 doboz) cigarettát, a 10 doboz szivarkát és (mérettől függetlenül) 10 szál szivart meghaladó mennyiség. Hát igen, lehet számolgatni.

Hát, ezek nyomán így fesztiváloznak a szigetezők a boltban:

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.