kirakat₪láz

Leépít a Sainsbury’s is

Csökkentik a vezetők számát. 

A Sainsbury's áruházlánc nemrég bejelentette, hogy strukturális változtatásokkal 500 millió fontot spórolnának, ehhez pedig több száz vezetői állást szüntetnének meg, írja az Origo.

A változtatásokra azért is van szükség, mert felgyorsítják az integrációt a 2016-ban 1,4 milliárd fontért felvásárolt Argos-szal.

Az alkalmazottaknak küldött levélben a vállalat közölte, hogy 2019 márciusáig a menedzsment létszámát 20 százalékkal csökkentették, és ezt a folyamatot 2020-ban is tovább viszik.

A bejelentés szerint több száz vezetőt bocsátanak majd el, ezáltal pedig a Sainsbury's 500 millió fontot spórol 2024-ig.

A levél szerint a Sainsbury's jól kezdte 2020-as évet, a további strukturális változtatások pedig javíthatnak a helyzeten.

Az Argos-szal való összeolvadás jócskán kihatott Nagy-Britannia második legnagyobb áruházláncára, hiszen 200 millió dollár profitkiesést okozott 2019-ben 15 Argos üzlet bezárása, azonban a Sainsbury's számolt a veszteséggel.

(Origo, 2020. január 22.)

 

Mothercare: 59 év után bezárt

Megszűnt egy ikonikus áruházlánc.

A 2019-ben csődbe jutott üzletlánc, a Mothercare végleg eltűnik a porondról, hiszen közel hat évtizednyi működés után vasárnap az utolsó, még működő üzleteit is bezárta Nagy-Britanniában, írja az Origo. 

Az egészségügyi, testápoló és babatermékeket fogalmazó áruházlánca 2020 január 12-én az utolsó 79 üzletén is lehúzta a rolót, ami országszerte 2.500 fős elbocsátással jár. 2019 december elejétől kezdődően a Mothercare hatalmas árakciókat hirdetett, az eredetileg 334,95 fontért kínált babakocsit például 69,99 fontért lehetett náluk megvásárolni, míg egy 270 fontba kerülő antik szekrényt 70 százalékos árengedménnyel már 81 fontért vihettek el a vevők - írja az Independent.

A vásárlóknak sietniük kellett, ha még szerettek volna valamilyen jó fogást csinálni, hiszen más termékeket még ennél is olcsóbban, akár 80 százalékos diszkonttal lehetett megvásárolni abban a 37 üzletben, amelyek még utoljára kinyitottak vasárnap a 79-ből. 

A Mothercare 59 évvel ezelőtt jelent meg első áruházaival, azóta a legismertebb brit üzletláncok közé emelkedett, ám az utóbbi időben nem bírta a versenyt a webáruházakkal, ezért tavaly végül kénytelen volt csődvédelmet kérni. 2018 májusában az üzletlánc egy átszervezési programot indított el, amelynek keretében még csak 50 áruház bezárását célozta meg, és 800 alkalmazottjától vált meg. 

A magas bérleti díjak és az olcsóbb versenytársak hatására azonban fokozatosan tovább romlott a társaság eredményessége, ezért 2019 novemberében arra kényszerült, hogy bejelentse: nem tudja tovább finanszírozni a működését. 

De nem a Mothercare az egyetlen, a világ számos pontján ismert brit áruházlánc, amely nehéz helyzetbe került az elmúlt időszakban. Nemrégiben a Debenhams is bejelentette, hogy az egyre nehezedő piaci körülmények miatt 2020 január 11-19. között jelenlegi 160 áruházának nagyjából a tizedét, 19 egységet bezár. Egyidejűleg 660 alkalmazottját elbocsátja. A cég 2019 áprilisában szintén egy átfogó átszervezési programot jelentett be, amelynek során további karcsúsítást céloz meg, így 2021-ben már mindössze 50 áruházat fog működtetni a ruházati kiskereskedelmi lánc.

(Origo, 2020. január 13.)

 

Brit boltos karácsony: az ár az első

A karácsonyi menetben a Tesco alig pislákolt, fénylett a Lidl és az Aldi.

A karácsonyi szezon szokás szerint a Lidlnek és az Aldinak sikerült jól Nagy-Britanniában, a Tesco nem tudott élni a hazai pálya előnyével, bár régi versenytársait azért sikerült legyőznie, írja a Napi.hu.

A 2020-as karácsonyi szezon az elmúlt évekhez hasonlóan a két diszkont áruházláncnak, a Lidlnek és az Aldinak sikerült jól Nagy-Britanniában, ahol elmaradt a december 12-ei előrehozott választások utáni bevásárlási roham - derült ki a Mail Online összehasonlításából.

A Lidl eladásai 10,3, az Aldiéi 5,9 százalékkal ugrottak meg a december 29-ét megelőző 12 hétben az egy évvel korábbi hasonló periódushoz képest. Ugyanakkor e két céget is megelőzte az Ocado, amely 12,5 százalékos bővülést könyvelhetett el.

A hagyományos szupermarketláncok azonban rosszul szerepeltek: a Sainsbury forgalma 0,7 százalékkal zsugorodott, az Asda és a Morrisons pedig 2,2, valamint 2,9 százalékos visszaesést szenvedett el. Eközben a Tesco csak 1,5 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Összességében a brit kiskereskedelmi piac legnagyobb cégének piaci részesedése 0,4 százalékponttal, 27,4 százalékra csökkent.

A brit kiskereskedelem ebben az időszakban összesen 29,3 milliárd font bevételt könyvelhetett el, ami 0,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ám ez volt az elmúlt négy év leggyengébb növekedése - derült ki a Kantar piackutató cég adataiból. Egy másik felmérésből, a Nielsen összesítéséből az derült ki, hogy öt éve a 2019-es hozta a leghalványabb karácsonyi növekedést. A legnagyobb forgalmat hozó nap 2019-ben december 23-a volt. Egyben ez volt a valaha feljegyezett legnagyobb eladást hozó nap a szupermarketek történetében.

A 2019-es karácsonyi szezon nem hozott növekedést a december 12-i parlamenti választás után, amiben sok kiskereskedő reménykedett, miután végre megszűnt a brexit körüli bizonytalanság (a nagy tory parlamenti többség támogatását élvező kormány január végén kilépteti az Egyesült Királyságot az EU-ból). A vásárlók nagyon megnézték mire adják ki a pénzüket, elsősorban az akciókra hajtottak és kihasználták az áruházak árversenyét - vélik a közvélemény-kutatók.

(Napi.hu, 2020.január 11.)

 

Bért nyomott a Lidl a Brexit előtt

És még több boltot akar a szigetországban.

Mintegy 10 millió angol fontot (mostani árfolyamon közel 4 milliárd forint) fordít bérfejlesztésre a Lidl Nagy-Britanniában, írja a Napi.hu. Az órabérek növelése, mintegy 19 ezer dolgozót érint - vagyis a diszkontlánc brit munkatársainak 80 százalékát.

A Lild - akárcsak Magyarországon - a szigetországban is a leggyorsabban növekvő kiskereskedelmi hálózat, ennek megfelelően a bérpolitika tekintetében is hasonló intenzitásra törekszik.

A társaság bejelentette, hogy 2020 márciusától - tehát az üzleti év fordulójától - fogva a kezdőfizetéseket az óránkénti 9 fontról 9.30 fontra (mintegy 3.700 forintra) emeli Nagy-Britannia Londonon kívüli részein, miközben a fővárosban és vonzáskörzetében - vagyis az M25-ös körgyűrűn belül - a mostani 10,50-ről 10,75 fontra (4.200 forintra) emeli a belépő szinten lévők órabérét.

Az ennél magasabban fizetett dolgozók fizetését - legalábbis azokét, akik 11,70 alatt keresnek - szintén megemelik, de erről nem közöltek konkrét számot csak azt, hogy a növekmény mértéke a szolgálati időtől és a munkavégzés helyszínétől függ majd - írja a reailgazette.

Ezzel a lépéssel bezárólag a Lidl immár körülbelül 30 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a szigetországban az elmúlt öt év során. A lánc munkatársainak illetménye pedig mintegy 13-30 százalékkal múlhatja felül a brit minimálbért (National Living Wage).

Christian Härtnagel, a Lidl brit leányának vezérigazgatója úgy kommentált: szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ekkora  bizonytalanság idején is nyugodt szívvel adhatunk magasabb fizetést kollégáinknak.

A diszkontlánc valóban nem retten meg a brexit miatt átalakuló üzleti környezettől, hiszen nemrég egy 15 milliárd font költségű, ötéves agrár-és élelmiszeripari fejlesztési csomagot jelentettek be a szigetországban.

A Lidl jelenleg 770 boltot üzemeltet Nagy-Britanniában, de ambiciózus terveik szerint 2023-ra ezer egységre kívánják növelni üzleteik számát.

(Napi.hu, 2019. november 19.)

 

Megnyesik a Debenhams boltjait 

Bajban a Debenhams, üzleteket zárnak be.

A hitelezők április hónapban vették át az irányítást a nehéz helyzetben lévő áruházlánc felett, annak érdekében, hogy továbbra is megmaradjanak a cég üzletei – írja az Origo a Business of Fashion nyomán.

Akár 22 üzletét is bezárhatja a Debenhams, csökkentve a cég bérleti díj kiadásait, és ezzel mintegy 1.200 alkalmazott munkája kerül így veszélybe. A 241 éve működő vállalat korábban még 50 üzlet bezárását jelezte

A Debenhams több mint 700 millió font (261,6 milliárd forint) adósságot halmozott fel, mivel nagyon drága bérleti szerződéssel működik közel 160 üzlete Nagy-Britanniában.

A cég áruházi portfóliója és pénzügyi mérlege nem életképes a mai megváltozott kiskereskedelmi környezetben – fejtette ki Terry Duddy ügyvezető elnök. A vállalat az elmúlt 26 hétben 5,2 pontos nyereségcsökkenést produkált. Az online vásárlás térnyerésével az üzlettel rendelkező kiskereskedők közül sokan kényszerültek újragondolni és átalakítani üzletpolitikájukat.

Illusztráció FORRÁS: AFP/TOLGA AKMEN

A Debenhams-nek 177 üzlete van Nagy-Britanniában, Írországban, valamint Dániában, és több mint 27 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A tervek szerint a cég alacsonyabb összegűre cseréli mostani bérleti szerződéseit, ezzel akár a felét is megtakaríthatják az üzletek kiadásainak.

(Origo, 2019. április 30.)

 

Brexit: egyre jobban remegnek a brit boltosok

Friss zsömle? Luxuscikké válhat a friss áru.

A bevásárlóközpontok feltöltik a raktáraikat, és új szállítási útvonalakat tesztelnek, mivel március végén az Egyesült Királyság megállapodás nélkül léphet ki az unióból, és ez komoly zavart okozhat a már kialakult logisztikai rendszerben, írja a Világgazdaság. 

Élelmiszerhiányra, magasabb árakra és kisebb választékra készülhetnek a britek, ha az Egyesült Királyság március 29-én végül megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. Ebben az esetben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak megfelelően zajlik majd a behozatal, tehát vámot kell fizetni, az importált árukat átvizsgálják a határon, és a változás adminisztrációs többletmunkával jár majd.

Fotó: AFP

A szupermarketek próbálnak felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, így feltöltik a raktárakat, újabb ellátókat keresnek fel, valamint új útvonalakat tesztelnek, abban reménykedve, hogy megoldást találnak a határokon várható torlódások kikerülésére. Egyelőre azonban úgy tűnik, a legtöbb próbálkozásuk kudarcra ítélt. A raktározási lehetőségek korlátozottak, ráadásul a friss áruknál nem is számolhatnak ezzel az opcióval.

Ilyen terméket nem lehet raktározni, mivel nincs elég hely, és az áru nem is maradna friss – idézi az Ocado online szupermarket élén álló Tim Steinert a Reuters. Felmerült az a lehetőség is, hogy a külföldről szállított friss árukat hazai termékekkel kellene pótolni, ami bizonyos esetekben megoldható ugyan, de túlnyomórészt nem kivitelezhető.

Mondhatják, hogy több brit terméket esznek majd az emberek, de nem vagyok biztos benne, hogy örömmel fogyasztják majd tonnaszámra a brit póréhagymát – fogalmazott egy nagy szupermarketlánc igazgatója.

A Nagy-Britanniában árult élelmiszerek mintegy felét külföldről hozzák az országba – egy részüket légi szállítással, többségüket azonban a doveri kikötőn keresztül. Itt, ahol naponta akár 130 citrusféléket szállító teherautó is áthalad, egy esetleges hard Brexit után óriási fennakadások várhatók. A szupermarketek választhatnák azt a megoldást, hogy több terméket importálnak légi fuvarozással, ahogy 2018-ban is tették, amikor amerikai salátaszállítmányra szorultak az európai szárazság miatt. Hosszú távon azonban ez igencsak költséges lenne. Kereshetnek más kikötőket is Nagy-Britannia déli és keleti részén, azonban ezekért a lehetőségekért versenyre kell kelniük például a gyógyszert vagy autóalkatrészeket importáló cégekkel.

(Világgazdaság, 2019. február 19.)

 

Debenhams: marad

Mégis megmentik a befektetők a Debenhams áruházláncot.

A brit kiskereskedelmi lánc 40 millió fontos tőkeinjekciót kap befektetőitől, amivel a cég hosszútávú pénzügyi stabilitását kívánják biztosítani, írja az Origo.

Nagy-Britannia legnagyobb áruházlánca mintegy 300 millió eurós (95,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel, ezért ötven rosszul teljesítő üzletét bezárja, és 4 ezer embert elbocsát.A cég nyilatkozatában elmondta, hogy a 40 millió fontot (14,5 milliárd forint) 12 hónapos hitelként kapta a Debenhams, amivel talpra állhat a brit vállalat pénzügyi rendszere, ugyanakkor tovább folytatódnak a megbeszélések további átfogó pénzügyi finanszírozásról is.

Ráadásul a Debenhams nemrég stratégiai megállapodást írt alá a hongkongi Li & Fung vállalattal, a megállapodásnak köszönhetően a brit cég konszolidálja beszállítói bázisát.

A Debenhams részvények tavaly 85 százalékot estek, ugyanakkor az újabb befektetés hatására most 34 százalékot emelkedtek.Ez 52 millió fontra (18,8 milliárd) emelte a vállalat piaci értékét, ugyanakkor elemzők megkérdőjelezik, hogy ez a kiegészítő finanszírozás elegendő lesz-e a cégnek.

A mostani bejelentés előtt a Debenhams hitelkockázati mutatója – ami azt méri, hogy egy vállalat milyen valószínűséggel megy csődbe a következő évben – 1 volt, ami a nagy valószínűséget jelenti – olvasható a Reuters oldalán.

(Origo, 2019. február 13.)

 

Reszketnek a brit boltosok

Áruhiány és drágulás, ha nem lesz Brexit megállapodás.

Calais-nál 87 százalékkal csökkenhet az átjutó áru mennyisége – hívták fel a figyelmet a nagy láncok vezetői, írja a HVG.

Üres polcok és magasabb árak: a brit kereskedelmi szövetség szerint ez lenne a következménye annak, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A szövetség tagjai, köztük a legnagyobb üzletláncok és étteremláncok vezetői által aláírt levelet a BBC szellőztette meg. Az állásfoglalás időzítése nem véletlen: a Brexittel kapcsolatos keddi parlamenti szavazások előtt az alsóházi képviselők figyelmét igyekeznek felhívni a kockázatokra.

A legnagyobb veszélyt abban látják, hogy a hirtelen keletkező vámoltatási kötelezettség miatt fennakadások lehetnek az ellátásban. Számítások szerint a szigetországba való szállítás legfőbb közúti útvonalán a calais-i határátkelőn az átjutott áru mennyisége 87 százalékkal eshet vissza. Az árak növekedését is aggasztónak tartják, ugyanis megállapodás nélkül a teljes import a WTO általános vámszabályai alá eshet. Jelenleg a bevitel mindössze 10 százaléka ilyen – miközben az import nagy része, vámmentesen az EU valamelyik országából jut a brit üzletek polcaira. A levél kiemeli: a briteknél forgalmazott élelmiszerek egyharmada érkezik az unióból, ám a friss termékeknél ez az arány ennél jóval magasabb lehet márciusban, amikor a zöldségek jó része még import. „Az évnek ebben az időszakában a brit üzletekben eladott zöldsaláta 90 százalékát, a paradicsom 80 százalékát és a gyümölcsök 70 százalékát az EU-ban termesztik” – áll az állásfoglalásban.

Ez arra is emlékeztet, hogy friss élelmiszereket képtelenség tárolni, miközben a teljes hűtőkapacitást már lekötötték.

Nemrég a brit rendőrség tett közzé egy felhívást, amelyben a helyi láncokat arra szólította fel, hogy fontolják meg biztonsági személyzetük növelését, a no deal Brexit és a várható áruhiány (vagy az ettől való félelem) tömegjelenetekhez vezethet az üzletekben. Több lánc már korábban jelezte, hogy igyekszik növelni raktárkészletét, hogy megfelelően felkészüljön a Brexitre – ha már a politikusoknak nem sikerül.

(HVG, 2019. január 28.)

 

Sok már ez a Black Friday a brit áruházaknak

Katasztrófa a fekete péntek a brit boltoknak.

A brit vállalatok túlnyomó többsége ellenzi a szigetország kilépését az Európai Unióból, ám van valami, amiből jobban tennék, ha kivonulnának. Ez nem más, mint a fekete péntek idejére időzített őrült akciózás, írja a Napi.hu, Komócsin Sándor összeállításában.

A brit kiskereskedők beszálltak a fekete péntek körüli akciózásba, ami az Egyesült Államokból indulva tíz évvel ezelőtt kezdett járványszerűen terjedni Európában is, ám éppen úgy kellene óvakodniuk ettől, mint ahogy az emberek igyekeznek elkerülni egy egészségügyi fertőzéseket - véli Andrea Felsted a Bloomberg kiskereskedelmi ágazattal foglalkozó publicistája. Szerinte a fekete péntek kicsit olyan, mint a brexit.

Néhány brit kiskereskedőnek elege lett a versenyszerű akciózásból, ezért igyekszik kivonulni a nevezetes novemberi naphoz időzített árengedményeket adó a cégek közül, miközben az európai kontinensen egymás lábát taposva kapcsolódnak be a kedvezményversenybe a vállalatok. Hiába mondhatjuk azt, hogy ezúttal okosan cselekszenek azok a britek, mármint a szigetországban működő vállalatok, amelyek kivonják erőiket ebből a csatából, a fekete péntek néven ismert kereskedelmi őrület megállíthatatlanul terjed Franciaországban, Németországban és máshol.

Potty a szakadékba

A Bloomberg szakírója szerint a fekete péntek katasztrofális hatást gyakorol a brit kiskereskedőkre. Ez a fajta akciózás 2010 táján kelt át az Atlanti-óceánon Nagy-Britanniába, amikor a hagyományos vállalatok keresni kezdték módját, hogyan válaszoljanak az Amazon.com és más online kiskereskedők hálaadás napját követő árengedményeire. A jelenség nemsokára megjelent a kontinentális Európában is, ahol a cégek az elmúlt néhány évben pörgették fel november végi akcióikat.

A német Zalando SE idén mind a 17 piacán akciózik, amelyen jelen van. A francia Carrefour SA egy héten át ad kedvezményeket a szórakoztatóelektronikai cikkektől kezdve a fehér árukon át a bútorokig és a ruhákig szinte mindenre. A német Ceconomy AG sem marad le tőlük. Nem kis részben ennek is köszönhetően Belgium, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország együttes online kiskereskedelmi forgalma ebben az időszakban ötödével nőhet idén a tavalyihoz képest - idézi a Bloomberg cikkírója a VoucherCodes.co.uk árukereső weboldal adatait. Eközben Nagy-Britanniában tízszázalékos zuhanás várható.

Minek

Ha hagyományos üzleteket is figyelembe vesszük, akkor a szigetországban is nőnek az eladások a Black Friday, illetve az azt követő Cyber Monday időszakában. Ugyanakkor az online kiadások alakulása mutatja a legjobban, hogy a fekete péntek igazából a kiskereskedelem ezen ágát pörgeti fel.

Más kérdés, hogy a forgalomnövekedés nem elég jó indok a nagy karácsony előtti akciózásra - állítja a Bloomberg szakírója. Az elektronikai cikkeknél még rendjén való, hiszen a drága termékek kedvezményes értékesítése korábban is jól hozott az ágazat konyhájára főként a karácsony utáni leárazások idején. A fekete péntek csupán annyit változtat ezen, hogy az így elérhető bevétel két időszakban jön be.

Más árucikkek, például a ruházat esetén azonban nincs értelme a fekete pénteknek. A boltok olyan termékeket áraznak le, amelyeket valószínűleg enélkül is eladhatnának jóval nagyobb árréssel. Ezek esetén a vásárlók egyszerűen kivárják a kedvezményeket, és miután megszokták az alacsonyabb árat, az áruházak nehezen térnek vissza a korábbi szinthez. Ez főként a november végi akciózás és a január eleji kiárusítások között okoz ez gondot.

Abba lehet hagyni

Ezt ismerhette fel néhány brit vállalat, például a Marks & Spencer, amely nem indít a fekete péntekhez kapcsolódó általános akciókat, csak a hűségkártyáját birtoklóknak kínált kedvezményeket november harmadik hétvégéjén. Az Asda, az amerikai Walmart brit vállalata két hétre húzza el a november végi leárazásokat válogatott árucikkekre, például a játékokból.

Ezek azonban kivételek. A brit cégek pánikba eshetnek, például azért, mert a szokatlanul enyhe ősz miatt a nyakukon maradtak a meleg ruhák. Ugyanez a kockázat látható Németországban, ahol a Zalando és a Ceconomy is profit warningot adott ki az elmaradt eladások miatt, a Hugo Boss harmadik negyedéves nyeresége pedig a nyári hőhullám miatt elmarad a várakozásoktól.

A Bloomberg publicistája úgy véli, hogy mind a szigetországban, mint a kontinensen jól tennék a kiskereskedők, ha megőriznék a nyugalmukat, nem hagynák, hogy az akciózási őrület örvénye magával rántsa őket. Nagy-Britanniában már nem lehet visszatuszkolni a palackba a fekete péntek szellemét, ám más országoknak még talán van idejük arra, hogy ellenálljanak a kísértésnek.

(Napi.hu, 2018. november 22., Komócsin Sándor írása)

 

Az Asda már nagyon nem bírja

Az Asda 2.500 dolgozójától válhat meg.

Óriási a verseny a brit kiskereskedelmi láncok között, melyek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az Aldi és a Lidl növekvő piaci részesedése miatt, írja az Origo. A négy nagy angol cég közül most az Asda jelentette be, hogy rengeteg dolgozójától kénytelen megválni.

A BBC arról ír, hogy az Asda menedzsmentje megkezdte az egyeztetéseket a munkavállalókkal belső átszervezésekről, ám a hírek szerint valójában ez azt jelenti, nagyjából 2.500 dolgozóját teheti lapátra az áruházlánc.

Az Asda mögött 1999 óta az amerikai behemót, a Walmart áll, ám úgy látszik, ez sem jelent elég támogatást. Nemrégiben a Sainsburyvel való összeolvadás mellett döntöttek. Ha azt a versenyjogi hatóságok jóváhagyják, akkor a Tesco és a Morrison's mellett már csak három hagyományos brit kiskereskedelmi lánc marad meg a szigetország piacán, néhány kisebb vállalat, és a két német diszkontlánc társaságában.

Az Asda vezetése szerint a leépítésre a versenyképesség megőrzése céljából van szükség.A menedzsment úgy véli, a cégnek figyelembe kell vennie a munkavállalók szerepének és munkaidejének megváltozását.

Az elbocsátás várhatóan elsősorban a pékségek, töltőállomások és az irodai területeken dolgozókat érinti majd.

Az Asda-dolgozókat képviselő szakszervezet máris reagált a hírre. Képviselőjük azt mondta,megdöbbentő, hogy a cég a karácsonyi időszak előtt lépné meg a leépítést, amit ráadásul szerintük a cég üzleti eredményei egyáltalán nem is indokolnak. Hozzátette: minden egyes munkatárs megtartásáért foggal-körömmel küzdeni fognak.

(Origo, 2018. október 29.)

 

Lőttek egyet a brit boltok

De azért a foci vb megtépte a boltosokat.

Tizennégy éves csúcsra futott fel a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme a második negyedévben Nagy-Britanniában, jóllehet júniusban kevesebbet költöttek a fogyasztók - írja a Napi.hu az MTI nyomán. 

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatismertetése szerint 2018 második negyedévében 2,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az év első három hónapjához képest, ami 2004 első negyedéve óta a leggyorsabb ütem. Ez azt mutatja, hogy a gyenge évkezdet után erőre kapott a fogyasztás, ami némi megnyugvást jelenthet a brit jegybanknak.

Júniusban 2,9 százalékkal nőtt éves összevetésben a kiskereskedelmi áruforgalom a májusban mért 4,1 százalékos tizenkét havi növekedés után. Havi szinten ugyanakkor 0,5 százalékkal csökkent a forgalom júniusban, miközben elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 1,4 százalékos bővülés után.

Elemzők annak tudják be a gyengébb júniusi adatokat az előző két hónap erős teljesítménye után, hogy a labdarúgó világbajnokság miatt sok fogyasztó kevesebbszer fordult meg és kevesebbet költött az üzletekben.

A pénzpiacok azonban a gyengébb júniusi adatra koncentráltak, aminek következményeként a font dollárhoz viszonyított árfolyama 2017 szeptembere óta először az 1,30-as szint alá esett, július második felében. A brit deviza árfolyamát már eddig is erősen megtépázták az EU-tagság megszűnési folyamatát övező politikai viták.

"A mérleg egyik serpenyőjében benne van az augusztusi kamatemelés. Függetlenül attól, hogy lesz-e kamatemelés, vagy sem, a kamatpálya rendkívül lapos lesz" - vélte Tom Stevens, a Fidelity International nemzetközi befektetési alapkezelő egyik portfoliómenedzsere.

A Reuters révén a hét elején megkérdezett közgazdászok többsége arra számít, hogy augusztus 2-i ülésén a Bank of England kamatot emel, a pénzügyi válság óta második alkalommal. A kiskereskedelmi forgalom júniusi visszaesése, a bérek és az infláció vártnál lassabb ütemű emelkedésével együtt, újraélesztette azokat az aggodalmakat, hogy megismétlődik a májusi meglepetés, azaz mégsem lesz kamatemelés.

(Napi.hu, 2018. július 19.)

 

Harry és Meghan: nagy üzlet az esküvő

Milliárdos üzlet Harry herceg esküvője.

Esküvő volt május 19-én, a királyi családból Harry herceg elvette jegyesét, Meghan Markle amerikai színésznőt. Az eseménynek számszerűsíthető gazdasági hatásai vannak, a Brand Finance becslései szerint több mint 1 milliárd fontos pluszt jelent a brit gazdaságnak, ami főként a turizmusban és a vendéglátásban csapódik majd le, írja a Portfolio.  

Turizmus

A Brand Finance adatai szerint 2011-ben több mint 3 százalékos emelkedést lehetett látni a brit turizmusban Katalin cambridge-i hercegné és Vilmos brit királyi herceg esküvőjének havában. A turisták pedig fejenként ezer fontos nagyságrendben költenek, így ha ez a növekedés most is meglesz a turisták számában, akkor egy 300 millió font körüli értéket kapunk. Ez a hotelekhez, például az InterContinentalhoz és a többi turizmusban érdekelt szereplőhöz folyhat be. 

PR-érték

Van hirdetési értéke a királyi esküvőnek, a "brit márka" erősödik azzal, hogy világszerte közvetíti a média és tudósítanak az eseményről. A becslések szerint ez további 300 millió fontot jelent az Egyesült Királyságnak. 

Kiskereskedelem és éttermek

Egy felmérés szerint a britek 40 százalékát érdekli az esküvő, ami 25 millió embert jelent. Ha mindenki csak 10 fonttal költ többet az üzletekben vagy a vendéglátóipari egységekben, az máris 250 millió font. A Brand Finance elemzője hozzáteszi, hogy ez egy nagyon minimalista becslés, a hatás ennél jóval magasabb lehet. 

Divatipar

Megőrülnek az emberek Meghan öltözködéséért. A múlt hónapban történt az eset, hogy felvett egy zöld ruhát Harry herceg jövendőbelije, ezt követően pedig órákon belül elfogyott a készlet a ruhából. A becslések szerint a divatipar 150 millió fontos hasznot húzhat az esküvőből. 

Ajándéktárgyak

Jópáran vesznek majd valószínűleg emlékérméket, bélyegeket, bögréket és mindenféle emléktárgyat, aminek hatásait 50 millió fontra becslik a szakértők. 

(Porfolio, 2018. május 19.)

 

Kemény csata a brit boltok között

Megpróbálják lenyomni a Tescot. A Sainsbury megveszi az Asda-t.

A Tesco elé vágnának a brit piacon, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán. Egyesült ugyanis a második és a harmadik legnagyobb brit kiskereskedelmi cég, a Sainsbury és az Asda, aminek hatására a legnagyobb ágazati cég jön létre piaci részesedése alapján, maga mögé szorítva az eddig vezető Tescót.

A Sainsbury megveszi a jelenleg az amerikai Walmart brit leánycége tulajdonában álló Asdát úgy, hogy az amerikai tulajdonosnak közel 3 milliárd fontot (1 font = 357,88 forint) ad készpénzben, továbbá 4,3 milliárd font értékű részvényt ad át, amivel a Walmart az egyesülő kiskereskedelmi cégben 42 százalékos tulajdonos lesz – közölte a brit cég. 

A legfrissebb adatok szerint a Tesco piaci részesedése a brit kiskereskedelmi piacon 25 százalék, a Sainsbury cégé 14 százalék, az Asda boltoké pedig 13 százalék.

A közös vállalatban a Sainsbury és az Asda is megtartja hálózati nevét, ugyanakkor azt ígérik, hogy az egyesülés révén csökkenő költségek hatására mérséklődnek a bolti árak.

(Világgazdaság, 2018. április 30.)

 

A brit boltok bedőlhetnek a brexit nyomán

Zavarosban kell halászniuk a tervezgető brit boltosoknak. Egy kemény brexit alaposan odavághat.

A brit kiskereskedelem nem menekülhet el a brexit elől: az áruházláncok nem telepíthetik át telephelyeiket a kontinensre, ráadásul a polcaikon lévő termékek túlnyomó részét importálják, ami szélsőséges esetben le is állhat a brexit másnapján, írja a Napi.hu

A bankok áttelepíthetik központjaikat, vagy részlegeiket a kontinensre a brexit előtt, a vállalkozások európai cégeket hozhatnak létre, hogy megtartsák az EU kínálta előnyeiket (ahogy az EasyJet tette egy osztrák leánycég létrehozásával), ám a kiskereskedőnek nincs hová menekülniük, összegez a Bloomberg. Rájuk visszahull a brit kilépés minden átkos következménye.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételi körül káosz, a kiszámíthatatlanság képtelen helyzetbe hozhatja az olyan nagy kiskereskedelmi láncokat, mint a Tesco, a Sainsbury, vagy a Next, amelyeknek nincs lehetőségük biztonsági forgatókönyvek készítésére. Menedzsereik sokkal jobban aggódnak a brexittárgyalások akadozása miatt, mint más cégeket vezető kollégáik, árulta el nemrégiben Simon Wolfson, a Next vezérigazgatója.

Kemény brexit: kemény vámkezelés

Az Egyesült Királyság importálja a ruházati cikkek túlnyomó többségét és az élelmiszerek közel félét. Naponta közel 700 ezer olyan szállítmány érkezik a szigetországba, amelyet ellenőrizni kell a határnál. Egy kemény brexit esetén, amikor egyik napról a másikra az EU-s szabadpiac helyét átvennék a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint alkalmazandó vámok, nyilván megnőne az áruellenőrzések ideje.

Egy, az ország legforgalmasabb kikötőjében, Doverben dolgozó tisztviselő szerint ha teherautónként csak két perccel nőne meg a csekkolás ideje, akkor 27 kilométeres kocsisor alakulna ki. Szakértők szerint Dover egyszerűen nincs felkészülve a vámellenőrzés bevezetésre.

És ez nem ez az egyetlen gond. Manapság egy áruházlánc az egyik napon ebédidőben úgy dönthet, hogy venni akar egy szállítmány paradicsomot Hollandiában, akkor az áru másnap a boltjai polcán lehet. Ennek a jó világnak vége szakadhat.

Jöhet a silányabb minőség

Persze többé-kevésbé ki lehet váltani az importot hazai termékekkel, ám ennek ára van: a fogyasztó kénytelen lehet többet fizetni a rosszabb minőségért. Mike Coupe, a Sainsbury vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy a munkaigényes vámeljárások általában növelni fogják az árakat és rontani a minőséget. Szerinte a kormány nem számol ezzel a kockázattal.

A cégeknek a jövő évben alá kellene írniuk azokat a szállítási szerződéseket, amelyek valamelyes védelmet nyújtanának egy kemény brexit következményei ellen. Ez nem olyan egyszerű, mint látszik, ugyanis számos élelmiszer-biztonsági és munkaügyi feltételt tisztázni kell.

Eközben a kormány arról beszél, hogy addig nem lehet megállapodni az Egyesült Királyság és az EU átmenti kereskedelmi megállapodásairól, amíg nem tisztázták a kilépés feltételeit. Az utóbbi azonban egyelőre nincs a láthatáron.

Zavarosban kell halászni

Korábban elhangzott egy kormányzati ígéret, miszerint amikorra kell, bevezetnek egy előzetes regisztráción alapuló, online váminformációs rendszert, amely megoldja az importált áruk gyors vámkezelését. De ha nem lesz megállapodás, akkor ez több kérdést vetne fel, mint amennyit megoldana, ugyanis a rendszer megbízható, biztonságos működése messze nem magától értetődő.

Lindsy Page, a Ted Baker Plc pénzügyi igazgatója úgy látja, hogy már csak azért sincs értelme biztonsági terveket készíteni, mert számos brexit-forgatókönyv lehetséges, amelyek más-más szintű óvatossági intézkedéseket feltételeznek. Képtelenség ezekhez alkalmazkodni, miközben a cégeknek a kilépéstől függetlenül is foglalkozniuk kell tevékenységük piaci viszonyokhoz illeszkedő tervezésével.

Az utóbbi fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy romlik a gazdasági környezet: a fogyasztói bizalom gyengül, az árak nőnek, miközben a bérek nem emelkednek. A kereslet kis visszaesése is nagy bajt okozhat az áruházláncoknak, véli Richard Hyman kiskereskedelemmel foglalkozó elemző.

(Napi.hu, 2017. október 31.)

 

Sör helyett a kocsmák fogynak Angliában

Az utóbbi bő harminc évben a negyedével esett a pubok száma Nagy-Britanniában, így már alig 50 ezer kocsma van a szigetországban. 

Az Economist legfrissebb számában idézik a brit szövetség adatait, melyek szerint 2015-ben már csak 51 ezer pub volt Nagy-Britanniában, miközben 1982-ben ez a szám még 68 ezer volt. Mindez a fogyasztói szokások megváltozásával magyarázható, írja a Portfolio. A sörfogyasztás ugyanis 1979-ben érte el a csúcsot, utána sokáig nem változott, majd 2003 óta meredeken esik. Közben egyre több angol váltott borra a tradicionális sörről, mások pedig csak simán kevesebbet isznak, mint korábban. Utóbbiban szerepe lehetett a sörár intenzív emelkedésének, ami részben az adóteher növekedésével magyarázható. A szakszövetség adatai szerint 2006-ról 2015-re 67 pennyről 102 pennyre nőtt egy korsó sör adója. 

A legfeltűnőbb a tendencia Londonban, ahol tizenöt év alatt 2001 és 2016 között 4.835-ről 3.615-re esett a pubok száma. A város 32 kerületéből 31-ben kevesebb lett a kocsma, az egyetlen kivétel Hackney volt.

Több oka lehet annak, miért zárt be egyes kerületekben több pub, mint máshol - mutatta ki tanulmányában Noah Carl, az Oxford Egyetem szakembere. Az egyik ilyen ok az ingatlanárak emelkedése, ami egyre több tulajdonost ösztönzött arra, hogy eladja a pubnak helyt adó épületet, és helyette lakásokat vegyenek a gyorsabb profit érdekében. A másik lehetséges ok a demográfia, Carl kutatása szerint ugyanis azokban a körzetekben, ahol gyorsabban nőtt a muszlim népesség száma, nagyobb eséllyel zártak be a pubok, mivel a muszlimok vallási okból nem fogyasztanak alkoholt. Az Economist saját számításai szerint a muszlim lakosság egy százalékos emelkedése ugyanekkora csökkenést okoz a kocsmák számában, példaként hozzák fel Newham példáját, ahol az utóbbi 15 évben 35%-ra emelkedett a muszlimok aránya, amivel párhuzamosan a pubok fele bezárt. 

Az Economist kiterjesztette a kutatást Nagy-Britannia többi részére, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fenti okok közül az ingatlanárak változása egyáltalán nem volt hatással a pubok számára, a demográfiai változások pedig minimális kapcsolatot mutatnak.

A gazdasági lap azt állapította meg, hogy a városon belüli elhelyezkedés is jelentős szerepet játszik abban, ki tud talpon maradni a piacon. London központi részén például sokkal nagyobb az esély a túlélésre, mint a külvárosokban. Westminsterben például a turisták, a pénzügyi szektor dolgozói és a parlamenti dolgozók erős keresletet jelentenek, így ott 2001 és 2016 között mindössze 15%-kal esett a pubok száma.

(Portfolio, 2017. augusztus 27.)

 

Odakozmált a Brexit

Jamie Oliver bezárja hat éttermét Angliában. Máshol meg nyit újakat.

Jamie Oliver az olasz étteremlánc hat egységét zárja be 2017. első negyedévében, Londonban, Aberdeenben, Exeterben, Cheltenhamben, Richmondban és Tunbridge Wellsben. A cég szóvivője szerint azért lépnek így, mert a 2016. nyári brexitszavazás óta megugrottak a költségek, és kevesebben tértek be ezekbe a vendéglőkbe, tudósít az Origo.

A brexitszavazás óta az angol font 20 százalékot gyengült, és emiatt annyira megdrágult az olasz minőségi alapanyagok beszerzése, hogy ezt már nem tudta kigazdálkodni az olasz étteremlánc.

A bezárásra ítélt egységek az éttermi lánc 5 százalékát jelentik. A cég ígéretet tett arra, hogy megpróbál máshol állást találni az elbocsátás sorsára jutó 120 alkalmazottnak. Maga a vállalkozás egyébként nincs veszélyben, sőt kicsattanó formában van. A 2016-os évet is bevételének növekedésével zárta az étteremlánc és bővítették éttermeik számát külföldön.

Jamie Oliver egyébként 2017-ben további 22 éttermet akar nyitni Nagy-Britannián kívül, olyan távoli helyeken, mint Ausztrália, Brazília és Oroszország. Angliában egyébként a lánchoz tartozó két új steakhouse várja a különleges ételekre vágyókat.

(Origo, 2017. január 6.)

 

Szépen sülnek a Brexit-bukták

A Tesco lepakolta a polcról az Unilever cikkeinek egy részét. Később persze megegyeztek.

Nagy-Britanniában kirobbant az első vita a 31 éves mélységben járó font árfolyamcsökkenéséből származó veszteségek miatt, ugyanis így a brit áruházaknak ma már többe kerül a szigeteken túlról odavitt import. A Tesco már le is vette polcairól az Unilever több termékét, mert nem sikerült megegyezniük az átadási árban. A Tesco kisebb árat kért, az Unilever viszont a régi árat akarta megtartani, tudósított az afférról az Investor.hu.

A gyenge fontból fakadó veszteségek körüli vita lényege, hogy a beszállítók, a kereskedelmi láncok, vagy a vásárlók fizessék meg a gyenge fontból származó veszteségeket az importáruk esetében. Az első komolyabb összezördülés a Tesco és az Unilever között robbant ki, mert nem sikerült megegyezniük abban, hogy a font euróval szembeni gyengülésének kockázatát kinek kell viselnie (mivel egy eurónyi áru több fontba kerül).

A tét nem kicsi, június 23-a, vagyis a brit népszavazás óta ugyanis az angol fizetőeszköz értéke mintegy 15 százalékot esett az euróhoz képest, ami 31 éves mélypontot jelent, és az importáruk esetében komoly drágulást okoz.

A két multinacionális cégnek első körben nem sikerült megállapodásra jutni abban, hogy az Unilever megemeli árait, vagy a Tescónak kell lenyelnie a gyengülésből származó veszteségeket. Egyrészt az áruházlánc nyilvánvalóan nem szeretne árat emelni, másrészt ilyen nagy mértékű veszteséget nem hajlandó lenyelni. Az Unilever viszont állítja: a Tescóval kialkudott beszállítói árai nem tartalmaznak olyan árrést, amely ilyen árfolyamveszteséget elbírna. A vita odáig fajult, hogy a Tesco október 12-én levette polcairól az Unilever több termékét is, többek között fagylaltot, szappant és instant tésztákat.

A Ma.hu beszámolója szerint az Unilever végül azonban azonban bejelentette, hogy sikerült megoldani a problémát, hasonlóképpen nyilatkozott a Tesco is, bár azt egyikük sem részletezte, miként.

A Unilever érintett termékeit a másik három országos brit áruházlánc, a Sainbury's, a Morrisons és a Waitrose is árulja. E szupermarket-hálózatok is vitában álltak a brit-holland fogyasztási cikk gyártó óriással.

A brit kiskereskedelemben folyamatos és ádáz árháború dúl, a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) pedig állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek élelmiszerár-deflációja után az áruházak képtelenek pótlólagos költségeket érvényesíteni a fogyasztói árakban.

A font beszakadásának legfőbb oka, hogy egyre több olyan hír látott napvilágot, melyek szerint nehéz válás lesz az Uniótól, amennyiben nem írnak alá szabadkereskedelmi megállapodást az Unió és Nagy-Britannia között.

(Investor.hu, Ma.hu, 2016. október 13.)

 

Lenyelték a sört az áruházak a pubok elől

Angolhonban annyi a kocsmavilágnak: több sör fogy az áruházakban.

Komoly veszély fenyegeti a világhírű brit kocsmakultúrát: évek óta csökken a vendégek sörfogyasztása a kocsmákban, olyannyira, hogy 2015-ben első alkalommal a vásárlók több pénzt pénzt költöttek sörre a szupermarketekben, mint pubokban.

2015-ben 44 millió hektoliter sört adtak el az Egyesült Királyságban az Origo beszámolója szerint, ebből viszont 51 százalékot főleg a szupermarketekben szereztek be a vásárlók, a brit sör és kocsma szövetség (BBPA) számításai alapján. A maradék 49 százalékon a pubok, klubok, bárok és más alkoholárusítási engedéllyel rendelkező helyek osztoztak.

A boltok súlyának növekedése a sörvásárlásban évek óta tart, a kocsmák pedig képtelenek a nagy láncok agresszív akcióival versenyezni, különösen, ha a népszerűbb márkákról van szó. 2000-ben még az eladott sör több mint kétharmada kocsmákban talált ivócimborára, 1990-ben pedig még 80 százalékban uralkodtak a vendéglátósok.

A BBPA számai szerint a jelenség összefonódott a kocsmában eladott sör árának növekedésével is. A tíz évvel korábbi árszinthez képes átlagosan 38 százalékos a növekedés, ami csak tovább nehezíti a vendéglátósok helyzetét.

A vendéglátósok szövetsége azt sem hallgatta el, hogy az áruházak mellett az alkoholfogyasztási szokások változása is hozzájárul az irányzat erősödéséhez, egyre több bort isznak ugyanis a britek és a cider, valamint az alkoholos üdítők népszerűsége is növekszik.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyébként a magyarok inkább sört isznak, 71 litert évente, de a borfogyasztás sem gyenge, abból is lecsúszik 30 liternyi. Tekintettel a hazai fogyasztók szélsőséges árérzékenységére, vélhetően ezek nagyobb részét áruházban veszik meg.

(Origo, 2016. szeptember 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.