butikpórázon₪vásárlóktere

Szépen nyeli a lengyel Lidl a bírságokat

Még oktathatja is a vásárlóit, ez is a büntetés része. 

Lengyelországban egész kis csokor büntetést szabott ki a Lidlre a fogyasztóvédelem egy korábbi akciója miatt, amelyet pánikszerűen kellett visszavonnia, ugyanis kiderült, hogy ostobán szabták meg a feltételeit, írja a Napi.hu.

A lengyel fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) szerint a Lidl kereskedelmi hálózat megsértette vásárlóinak érdekeit egy korábbi akciójával - adta hírül a Business Insider Polska. A hálózat két évvel ezelőtt különleges akciót indított, amelyben minden vásárló visszavihette  a Lidl saját márkás termékeit a boltokba, ha rájött, hogy mégsem kéri azt. Nem kellett megindokolni ezt.

A következmény borítékolható volt a vevők csaknem üres csomagolásokat vittek vissza. A cég néhány napon belül rájött, hogy ostobaságot csinált, és megszakította az akciót. Szegény embert azonban az ág is húzza. Nem elég ez a blamázs, az UOKiK úgy találta, hogy a Lidl megsértette a vásárlók érdekeit, mert az akciót úgy fejezték be, hogy nem tette közzé ezt a szándékát hét nappal annak vége előtt internetes oldalán.

A Lidlnek oktatást kell szerveznie a vásárlóknak a reklamáció, a szerződéstől való elállás lehetősége, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat témájában. Ennek végén interaktív tesztet is ki lehet majd tölteni. Ha a feltett kérdésekre a válaszadó 70 százalékban jól válaszol, vásárlási utalványt kap a Lidl üzleteibe, 25 zloty (körülbelül 2.000 forint) értékben. Az oktatás a lengyel Lidl internetes oldalán folyik majd szeptember 1. és november 15. között.

(Napi.hu, 2018. augusztus 6.)

 

A lengyeleknek nem tetszik a Lidl akciója

A patrióták szerint olyat is lengyelnek reklámoz, ami nem is az.

A Jagelló Klub lengyel patrióta civil szervezet szerint a Lidl átveri a vevőket, mert a Lengyel márkák hete akcióban olyan olyan termékeket is reklámoz, amelyeket nem hazai gyártók állítanak elő. A Jagelló Klub lengyel patrióta szervezet - amelyet 1989-ben Krakkóban alapítottak, s amelynek célja a lengyel hazafiság terjesztése otthon és külföldön - úgy véli, hogy a Lidl megtéveszti vásárlóit a "Lengyel márkák hete" című akciójával, tudósított a Rzeczpospolita konzervatív lap. Az áruházlánc ugyanis világcégek termékeit is reklámozta az akcióban, írja a Napi.hu

A civil szervezet ezért feljelentette a kiskereskedőt a kereskedelmi felügyeleti hatóságnál és vitriolos stílusban írt levéllel támadta a Lidlt a sajtóban. "Megértjük, hogy a lengyelországi gazdasági patriotizmus pillanatában a külföldi hálózat ennek a trendnek a tüzénél melegszik, de kétség sem fér ahhoz, hogy a kampány sok vevőt megtéveszthet ismét, mert számos külföldi, globális cég termékeit lengyelként reklámozza" - írták.

A levélben felsorolják az általuk kifogásolt árucikkeket, például a Zywiec Zdrój kristályvíz már a Danone céghez tartozik, vagy a híres Ptasie Mleczko édességet gyártó Wawel lengyel cég már a japán Lotte-csoport része, nullaszázalékos lengyel tőkével. A klub szerint nagyon kevés lengyel tud arról, hogy ezek és sok más hozzájuk hasonló márka immár külföldi cégekhez tartozik.

A Lidl válaszában arról ír, hogy a Lengyel márkák hete alatt olyan árukat kínálnak, amelyek általánosságban a lengyelséggel vannak kapcsolatban, vagy Lengyelországban állítják elő azokat. Bizonyos régiókban még sajátos helyi termékek is vannak a polcaikon, mint például a wloclaweki ketchup. Hangsúlyozzák, hogy forgalmuk több mint 70 százalékát lengyel termelőktől vásárolt áruk adják.

(Napi.hu, 2017. május 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.