iparospiac₪próbafülke

Kutyussal nyaralni

Százezren üdülnek a házi kedvenccel. 

Ez idő szerint csak a fonyódi és a balatonföldvári strand viselheti hivatalosan a kutyabarát fürdőhely címet, de a tihanyi Belső-tónál és a félszigeti település sajkodi partszakaszán is megmártózhatnak a házi kedvencek, írja a Magyar Nemzet. 2020 nyarán már a keszthelyi üdülésre is magukkal vihetik a négylábú családtagot a kutyabarátok.

Nem volt még telt ház a múlt hét végén a két balatoni kutyás strandon, de a szombaton tartott III. Fonyódi Dog Beach Festnek már főszezoni látogatottsága volt. A Balaton első, ötcsillagos kutyás strandján úszóversenyt is rendeztek a házi kedvenceknek, és megmérették ügyességüket azok is, akik a kutyájukkal együtt siklottak a szörfdeszkán. A tónak a fővároshoz legközelebb eső, 2500 négyzetméteres balatonföldvári kutyabarát strandján is sok kutyás család töltötte a hét végét, és úgy tudjuk, a két tihanyi ebfürdő is sokakat vonzott.

Kutyarend

Szigorú házirend szerint üzemel mindkét balatoni kutyás strand. A földváriba például csak oltási könyvvel vihetők be a kutyusok, az agresszívak csak pórázon tarthatók. A gazdinak és a strandfenntartónak gondoskodnia kell az állat számára árnyék lehetőségéről, ivóvízről, és számolni kell a nagy testű kutyák nagyobb helyigényével. Időnként sétáltatni is ajánlatos a strandoló kutyát, oda kell figyelni, hogy a fürdőhelytől távol végezze el a dolgát, és természetesen gondoskodni kell arról is, hogy a kutyapiszok ürülékszedő zacskóba kerüljön.

Hát pedig a kutya is társ

A balatoni fürdőhelyekre kutyát amúgy nem szabad bevinni, kivéve, ha az önkormányzat – amint Fonyódon vagy Földváron – engedélyezi a kutyabarát fürdőhely megnyitását.

A két tihanyi ebstrand nem legális, de az önkormányzat nem tiltja, hogy azokban a négylábú kedvencek is megmártózzanak. Balatonbogláron három éve próbálkozott a városvezetés kutyás strand kijelölésével, és bár megvolt egy vízterülethez a helyhatósági engedély, a lakosság ellenállása miatt nem nyílhatott kutyás fürdő – emlékeztetett a Kutyabarát.hu közösségi portál egyik alapítója és projektmenedzsere.

Sziládi-Kovács Tibortól megtudtuk, a jövő nyáron Keszthely déli strandja is kutyabarát fürdőhely lesz, és mit mondta, ismeretei szerint jelenleg nincs másik olyan települési önkormányzat, amely kutyás strand létesítését tervezi.

– A tó északi partja egyébként sem alkalmas erre – jegyezte meg. Kérdésünkre elmondta, honfitársaink közül becslések szerint nyaranta százezren visznek magukkal kutyát hazai üdülésre, és egyre több külföldi házaspár, család érkezik Magyarországra a házi kedvencével.

(Magyar Nemzet, 2019. július 5.)

 

Szépek az állatkertek

Nagy elismerés a fővárosi állatkertnek, a legjobbak között van. De a többi se rossz nálunk.

A hazai állatkertek közül az első, Európa 110 vezető állatkertje között pedig a 17. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert egy mértékadó értékelési rendszer, a Sheridan-lista szerint - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A park közleménye szerint az állatkertek világában nincs hivatalos ranglista, de a jelentősebb európai állatkertek körében létezik egy mértékadó értékelési rendszer. Ennek szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki eredetileg az elektronikai iparban volt sikeres üzletember.

Amikor azonban 2007-ben visszavonult az üzlettől, elhatározta, hogy rendszeresen bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit, és kidolgozott egy szempontrendszert is az értékelésükre. Listája a módszertan részletes leírásával, valamint egyéb állatkerti tapasztalatainak összegzésével együtt először 2011-ben látott napvilágot What Zoos Can Do című könyvében. Sheridan azóta is járja Európa legfontosabb állatkertjeit, hogy rendszeresen frissíthesse, aktualizálhassa a ranglistát.

A közlemény szerint néhány nappal ezelőtt felkereste a Fővárosi Állat- és Növénykertet, előadást is tartott, amelyben az európai állatkertészet fejlődésének aktuális trendjeit értékelte, és kitért az általa összeállított ranglista alakulására is.

A legfrissebb listán - ahogy annak korábbi verzióiban is - a magyarországi állatkertek közül a fővárosi áll az első helyen. A Sheridan által vizsgált és értékelt 110 európai intézmény között négy hazai állatkert van, közülük a budapesti 189, a nyíregyházi 157, a szegedi és a veszprémi pedig egyaránt 113 pontot kapott a látogatói élmény, a szolgáltatások, a kertben folyó szakmai munka és több más szempont együttes mérlegelése alapján.

Az összeurópai mezőnyben a 110 állatkert közül a budapesti a 17. helyen áll, holtversenyben a dán és az ír főváros, Koppenhága és Dublin ugyancsak 189 pontra értékelt állatkertjével. A budapesti kissé lemarad a rotterdami (203 pont), a berlini (193 pont) és az amszterdami (191 pont) kertektől, de megelőzi például Hamburg (183 pont), London (183 pont), Antwerpen (181), Frankfurt (175 pont), Barcelona (171 pont) és Edinburgh (170 pont) állatkertjét.

(Napi.hu, 2019. május 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.