iparospiac₪próbafülke

Dagadt a Huawei zsebe

Jót emelkedett a profitja. 

28 százalékos profitnövekedésről számolt be 2017-ről a Huawei éves jelentésében. A cég hazai piaca jól ment és a szigorú költségkontroll is segített, írja a Napi.hu. 

A nettó eredmény szintjén 47,5 milliárd jüanos profitot könyvelt el (7,3 milliárd dollár), ami 28 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 2016-ban csupán 0,4 százalékkal emelkedett a cég profitja, az erősebb növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy kevesebbet bukott a devizaárfolyam-változásokon.

A kínai mobilgyártó hazai piaca erős, de az Apple-lel és a Samsunggal folytatott verseny, valamint a globális okostelefon-értékesítések lassulása nyomott hagyott a Huawei teljesítményén is: 16 százalékkal nőtt az éves bevétel, ami az elmúlt négy év leggyengébb növekedési üteme.

Az okostelefon-gyártás egy gyenge profit marzsú (hasznot hozó) üzletág a cégnél. 2017-ben 153 millió darab okostelefont adott el a Huawei és a bevétel 40 százalékát adták a telefonértékesítések. Március végén mutatta be eddigi legdrágább telefonját a Huawei: a P20-szériát, aminek különlegessége, hogy a hátlapon már 3 kamera van. Az olcsóbbik P20 kezdőára 649 euró, a P20 Pro pedig 899 eurótól vásárolható meg.

(Napi.hu, 2018. március 30.)

 

A Huawei-t a Best Buy is k

inyomja

Mindenki a Huawei-t kergeti Amerikában. Kifelé.

Donald Trump 60 milliárd dollárnyi védővámot irányzott elő, amit elsősorban high-tech kínai importtermékre vetnének ki. Erre Kína 3 milliárd dollárnyi amerikai termék szigorúbb vámjával válaszolna. Egyértelmű, hogy mindkét ország a hazai termelést akarja előtérbe helyezni a külföldivel szemben, és a Huawei tulajdonképpen a politikai játszma hatására járt pórul az Egyesült Államokban, írja az Index.

Fotó AFP

A gyártó gyakorlatilag megírt szöveggel és óriási – részben elköltött – reklámbüdzsével érkezett a 2018-as CES-re, ahol az egyik legnagyobb szolgáltatóval közösen jelentette volna be a Mate 10 Pro ottani, operátori elérhetőségét. A dolog jelentősége óriásinak ígérkezett, mivel az amerikaiak elsősorban szolgáltatókon keresztül vásárolnak okostelefont, a világ többi részén pedig nagyon is jól fogynak ezen a csatornán a gyártó termékei.

Az AT&T az utolsó pillanatban azonban visszatáncolt, de a Verizon se kért a dologból. Később kiderült, hogy mi történhetett a háttérben, amikor a Szenátus Hírszerzési Bizottságán az FBI, a CIA és az NSA vezetői is azt javasolták, hogy az állampolgárok lehetőleg kerüljék a Huawei és a ZTE eszközeinek a használatát, potenciális biztonsági kockázatokra mutatva. A kormányközeli cégek eleve nem köthettek egy ideje telekommunikációs szerződéseket a két kínai vállalkozással, amelyek hálózatkiépítésben is hatalmasak. Más kérdés, hogy éppen az NSA bukott le pár éve, mert állampolgárai és érdeklődési körébe tartozó külföldiek után többek között okostelefonokon és szolgáltatásokon keresztül kémkedett.

Ez rosszul jön a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának, amelynek már az Apple ezüstérmes pozíciójára fáj a foga, ám ehhez az amerikai kulcspiac kikerülhetetlennek tűnik. (Érdekes adalék egyébként, hogy az Egyesült Királyságban évek óta működik a Huawei kiberbiztonsági központja The Cell, vagyis a Sejt néven, amely a brit kormányzattal együttműködve éppen azt garantálja, hogy hálózati eszközein keresztül adatok ne szivároghassanak ki semmilyen illetéktelen félnek.)

Az Egyesült Államok mindenesetre eltökéltnek látszik a dologban, végső soron pedig szeretné minél több amerikai cég gyártósorait hazaköltöztetni, addig pedig a kínai termékek importját kívánják megnehezíteni. A Huawei előtt teljesen még nem zárultak be a kapuk, hiszen kártyafüggetlen formában az olyan óriásáruházakban, mint a BestBuy, a Mate 10 Pro és más termékei elérhetők voltak.

Nem biztos, hogy ez sokáig így is marad: a CNet információi szerint a Best Buy a készletek kifutása után nem rendel semmilyen Huawei terméket, így okosórát, laptopot, Honor brand eszközöket sem.

A Best Buy egyenlőre érdemben nem nyilatkozik. A Huawei korábban épp a BestBuy kapcsán okozott magának kellemetlenséget, amikor pozitív Mate 10 Pro visszajelzések írására buzdította a márka követőit, hogy írják meg, miért szeretnének ilyen mobilt. Csakhogy ezeket az áruház termékértékelői részére várták, és ugye előbb kellett véleményt írni, majd utána juthattak a kiválasztott szerencsések tesztelésre szánt mobilhoz – és tapasztalatokhoz. Számos bejegyzést el is távolítottak.

Az Amazon továbbra is forgalmazza a márka eszközeit.

A Huawei mindeközben tovább demonstráltja termékei biztonsági erősségeit. A Bloomberg szerint már egy blokkláncon alapuló alkalmazások és szolgáltatások futtatására alkalmas telefonon dolgozik, amiben a Sirin Labsre és operációs rendszerére hagyatkozhat az Android mellett. A Sirin eleve blockchain témakörre szakosodott okostelefonokkal készül a Finney termékvonalon belül, de egy Huawei-jel való megegyezés persze sokkal nagyobb kapukat nyithatna meg előtte. Az egyik blokklánc telefon, amin munkálkodnak, nem kevesebb, mint 1.000 dollárért rendelhető elő, és 158 millió dollárt már sikerült összeszedni a fejlesztési célokra, aminek elvileg az év végéig lesz kézzelfogható eredménye. A Huawei blockchain mobilja körül még sokkal több a kérdőjel, akárcsak amerikai jövőjét illetően.

(Index, 2013. március 23.)

 

Számlálgathatja a pénzét a Huawei

Nőtt 2017-ben 15%-ot, Európában pedig 20%-kal. Okostelefonban harmadik.

A Huawei világszinten mért árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 2017-ben több mint 15 százalékkal, 92 milliárd dollárra nőtt. A cég 20 százalék feletti növekedést ért el a Közép-, Kelet- és Észak-Európa régióban, írja a Világgazdaság. 

A Huawei Technologies közzétette a 2017-es évre vonatkozó előzetes forgalmi adatait. Eszerint a cég teljes árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 2017-ben több mint 15 százalékkal, 600 milliárd jüanra (92 milliárd dollár) nőtt. A vállalkozás okostelefon szállítása világszerte elérte a 153 millió darabot, amellyel a világon a harmadik helyen áll.

 
A Közép-, Kelet- és Észak-Európa régióban az okostelefon értékesítés volumene éves szinten több mint 20 százalékkal emelkedett Shen Liang, a Huawei Fogyasztói Üzletágának magyarországi igazgatója szerint.

A Huawei növelte jelenlétét a Stockholmtól Athénig terjedő térség mind a 26 országában – derül ki a cég 2017-es évre vonatkozó előzetes piaci adataiból.

Az infokommunikációs cég tapasztalata szerint egyre nagyobb a kereslet az okostelefonok iránt, mind a zászlóshajó, mind az alacsonyabb árkategóriájú modellek esetében. Az IDC 2017 novemberében készített – a Huawei révén támogatott – előrejelzése szerint 2016-ban minden eladott személyi számítógépre 5,6 darab eladott okostelefon jutott. A piackutató cég becslése szerint 2021-re a világ lakóinak több mint hatvan százalékának lesz okostelefonja. Ezek az adatok a Huawei stabil, jelentős értékesítési növekedésében is tükröződnek.

A Huawei 2017-es végleges pénzügyi eredményei várhatóan áprilisban jelennek majd meg.

(Világgazdaság, 2017. január 17.)

 

Az amik kiebrudalják a Huawei mobilját

Az amerikai szolgáltatók nem szerződnek a Huawei mobiljának értékesítésére.

A kínai Huawei az elmúlt években a világ egyik legnagyobb mobilgyártója lett. A cég világpiaci részesedése már 10 százalék felett van, amivel a kínai cég a Samsung és az Apple mögött már a harmadik legnagyobb okostelefongyártó, és már nincs nagyon lemaradva a második, közel 12 százalékos részesedésű Apple-től.

A Huawei elsősorban Ázsiában erős, de igyekszik megvetni a lábát Európában és az Egyesült Államokban, utóbbiban nem túl sok sikerrel.

A legutóbbi kudarcról Richard Yu, a kínai mobilgyártó vezérigazgatója számolt be a Las Vegas-i CES-en. Yu elmondta, hosszú tárgyalások után sem sikerült egyik amerikai mobilszolgáltatóval sem megegyezni arról, hogy azok kínálatába bevegyék a Huawei csúcskészülékét, a Mate 10 Pro típusát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kapható az USA-ban a készülék, mert online, például az Amazonon beszerezhető, de így jóval kevesebbet tud belőle eladni a kínai cég, mint ha a mobilszolgáltatók csomagokban is értékesítenék. Az okostelefonok többségét ugyanis szolgáltatókon keresztül adják el az Egyesült Államokban. 

A Huawei legutóbb az AT&T-vel próbált megállapodni, a Reuters szerint azonban az amerikai szolgáltató a politikusok nyomására állt el a dealtől. A szenátus és a képviselőház 18 tagja ugyanis aláírt egy közös nyilatkozatot arról, hogy aggályos a kínai cégek jelenléte az amerikai távközlésben, kifejezetten a Huaweié. 

(Portfolio, 2018. január 10., fotó: Shutterstock)

 

Szépen lépeget a Huawei

A Huawei 139 millió okostelefont értékesített 2016-ban, 29 százalékkal többet, mint 2015-ben, miközben az okostelefon piac mindössze 0,6 százalékkal bővült.

Harmadával nőtt a kínai Huawei Group mobil hálózati berendezés és készülék gyártó konszern értékesítési árbevétele 2016-ban, nyeresége azonban a kutatás-fejlesztésre fordított nagy összegek miatt alig emelkedett, számol be a Napi.hu.

A Huawei csoport 2016-ban 522 milliárd jüan (71 milliárd euró) értékesítési árbevételre tett szert, 32 százalékkal többre az előző évinél. Kínában a Huawei csoport forgalma 41 százalékkal, az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban 22 százalékkal, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 36 százalékkal, az amerikai kontinensen 13 százalékkal, a fennmaradó régiókban 50 százalékkal növekedett.

A működési eredmény 48 milliárd jüan volt 2016-ban, közel 4 százalékkal nagyobb a 2015-ös 46 milliárd jüannál. A nyereség a 2016-os év eredménye után 37 milliárd jüan (5 milliárd euró) lett, 0,4 százalékkal magasabb az előző évi 37 milliárd jüannál.

A Huawei hálózati berendezés üzletága az ipari digitalizálásban, a felhő alapú szolgáltatásokban, valamint a dolgok internetes (IoT) terjedésében rejlő lehetőségeket felismerve 24 százalékkal, 291 milliárd jüanra növelte forgalmát 2016-ban.

A különböző iparágak és kormányzati intézmények számára infokommunikációs infrastruktúrát szállító 47 százalékkal, 41 milliárd jüanra növelte a forgalmát. A lakossági mobilkészüléket gyártó üzletág 44 százalékkal, 180 milliárd jüanra növelte forgalmát részben az előző évinél nagyobb eladásoknak, részben pedig a modellpalettában a prémium készülékek növekvő részarányának nyomán. A Huawei 139 millió okostelefont értékesített 2016-ban, 29 százalékkal többet, mint 2015-ban, miközben a globális okostelefon piac az amerikai IDC piackutató cég adatai szerint mindössze 0,6 százalékkal bővült.

Kutatás-fejlesztési beruházások finanszírozásra a Huawei tavaly 76 milliárd jüant (10 milliárd eurót, 11 milliárd dollárt) fordított, 15 százalékkal többet a 2015-ös 60 milliárd jüannál, ami viszont 15 százalékkal haladta meg az előző évit.

(Napi.hu, 2017. március 31.)

 

Csúcsra törtet a Huawei

Jön a Mate 9, 256 gigabyte tárhellyel, 20 megapixeles kamerával.

A Huawei 2018-ra a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója, egy korábbi nyilatkozat szerint pedig öt év alatt piacvezető lenne. Az elmúlt időszakban olyan ütemben növelték az értékesítést, hogy elérhetőnek is tűnik ez a célkitűzés, összegzi a Világgazdaság. 2015-ben már több, mint százmillió okosmobilt adtak el, 2016-ben pedig 140 millió a célkitűzés.

A Samsung Galaxy Note 7 bukása ráadásul a Huawei malmára hajtja a vizet, hiszen jön az új csúcskészülékük, a Mate 9 előtt. A nyilvánosságra hozta legújabb csipkészlete, a Kirin 960 paramétereit, így várható, hogy ezt építenék be az új Mate telefonba.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a Mate 9 5,9 hüvelykes, Full HD-kijelzőt kap majd, vagyis az okostelefonok és táblagépek közötti kategóriába, a phabletek közé sorolható. A 8 magos processzort 4 vagy 6 gigabyte RAM egészítheti ki és lesz olyan modell, amely a mobiloknál egészen meglepő méretű, 256 gigabyte-os tárhelyet kaphat. Ez azért is érdekes, mert androidos okostelefonnál még nincs ilyen tárolási kapacitás. Az iPhone-ok közül is csak a legújabb 7-es széria eszközei tudnak ennyit.

Fényképezésben is a csúcsot ostromolja a Huawei. A hátoldali kamera a 20 megapixeles lehet, a szelfik készítésében pedig vagy egy 8, vagy egy 12 megapixeles kamera segíti a felhasználókat. A telefon a legújabb Android operációs rendszert, a Nougatot kapja. A Mate 9 ára 480 és 700 dollár között alakulhat. Szakértők szerint a kínait társaság új modellje alkalmas lehet a Galaxy Note 7 után maradt űr kitöltésére. Valószínűleg a Huaweinél is ezzel számolnak, így igyekeznek mielőbb piacra dobni az eszközt.

A Huawei 2016. második negyedévében a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó volt a világon, piaci részesedése az IDC adatai szerint 9,4 százalék volt. A második helyet elfoglaló Apple 11,8, míg a piacvezető Samsung 22,4 százalékos részesedéssel ügyködött a 2016. április–júniusi időszakban.

(Világgazdaság, 2016. október 21.)

 

A Huawei lenyomná a mobilpiacot

A Huawei öt év alatt világelső akar lenni a mobilos piacon.

Az Apple és a Samsung megelőzésével és 25 százalék feletti piaci részesedés megszerzésével öt év alatt világelső lenne a Huawei az okostelefon piacon, ez hangzott el a Wall Street Journal és a f.ounders Hongkongban rendezett "Converge" technológiai konferenciáján.

A sencseni Huawei a svéd Ericsson mellett egyike a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártóinak, de az elmúlt pár évben gyors ütemben növelte piaci súlyát az okostelefonok gyártásában is. Piaci részesedésben rohamosan csökken a lemaradása a Samsung és az Apple mögött.

2016 első negyedévében a Gartner piackutató adatai szerint a Huawei közel 60 százalékkal növelte az eladásait, míg a Samsung értékesítése nem változott, az Apple piaca pedig 14 százalékkal csökken. A Huawei piaci részesedése így 8,3 százalékra emelkedett a Samsung 23 és az Apple 15 százaléka mögött.

A Huawei nem csak az eladási számok, de a minőségi mutatók terén is erősít. Termékei egyre növekvő hányadát teszik ki a prémium kategóriás készülékek, növekedését elsősorban erre építi.

A Huawei milliárdokat fordít technológiai fejlesztésekre annak érdekében, hogy felvehesse a versenyt a Samsung és az Apple termékeivel a nemzetközi piacokon. 2015-ben a Huawei 9 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre, többet az Apple 8 milliárd dollárjánál, de kevesebbet a Samsung 12 milliárd dolláros fejlesztési költségvetésénél.

(HVG, 2016. június 3.)

 

Nagyot nőtt a Huawei

Harmadával nőtt a bevétele 2015 első félévében.

2015 első félévében 28 milliárd dolláros bevételt ért el a Huawei, ami 30 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ehhez hasonló növekedést 2008-ban könyvelhetett el a távközlési hálózati megoldásokat szállító és mobileszközöket gyártó cég.

A Világgazdaság összegzése szerint a társaság üzletágai közül a legnagyobb bevételt a távközlési hálózati rendszereket szállító Huawei Carrier Network érte el. Ez a részleg az új technológiák – szoftvervezérelt hálózatok, felhőalapú megoldások – terjedése mellett a Kínában folyó infrastruktúrafejlesztésekből is hasznot húzott.

A távol-keleti ország három mobilszolgáltatója, a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom egyaránt jelentős pénzt fordít a negyedik generációs hálózat fejlesztésére. 2014-ben a Huawei fogyasztói üzletága nőtt a leggyorsabban, azt azonban egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy 2015. első félévében milyen eredményt ért el ez a részleg. A Huawei több új okostelefonnal is piacra lépett 2014 végétől és egyre nagyobb figyelmet fordít a közép- és felső kategóriás készülékekre, ami jó alapja lehet a további gyors fejlődésnek.
(Világgazdaság, 2015. július 21.)

 

Szépen gyarapodott 2014-ben a Huawei

Nőtt a piac és nőtt a nyereség is, nem is akárhogyan, leggyorsabban pedig a mobil üzletág bővült.

A kínai Huawei csoport 2014-ben 288 milliárd jüan (46,5 milliárd dollár), az előző évinél 21 százalékkal nagyobb árbevétel mellett 28 milliárd jüan (4,5 milliárd dollár), a 2013. évinél 33 százalékkal több nyereséget könyvelhetett el.

A csoport üzleti eredménye minden üzetágában sokat javult, a forgalom, a cash-flow és a nyereség egyaránt növekedett az előző évihez képest. Az év végén a csoport 78 milliárd jüan (12,6 milliárd dollár) szabad forgóeszközzel rendelkezett.

A legnagyobb forgalomnövekedést a mobil készülékek üzletága (Consumer Business Group) érte el, 323 százalékkal, 75 milliárd jüan bevétellel. A hálózati berendezések üzletágának (Carrier Business Group) értékesítési árbevétele 16 százalékkal 192 milliárd jüanra emelkedett, a világszerte gyors ütemben növekvő szélessávú mobilhálózati fejlesztések révén. A vállalati üzletág (Enterprise Business Group) értékesítési árbevétele 27 százalékkal 19 milliárd jüanra nőtt.

A Huawei 2014-ben bevételének 14 százalékát fordította kutatási-fejlesztési beruházásokra, közel 30 százalékkal többet, mint 2013-ban. A csoport az elmúlt évtizedben összesen 190 milliárd jüant, 31 milliárd dollárt fordított fejlesztésekre. A Huawei Group világszerte 170 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

2015-ben a cégcsoport informatikai és kommunikációs fejlesztésekre, a mobil szélessávú, a felhő alapú és a Big Data technológiára, valamint a dolgok internete (IoT) terjedésére összpontosítja üzletpolitikáját. A hálózati szolgáltatók korszerűsítése mellett az egyik vezető szolgáltatóvá kíván válni a vállalati informatikai üzletágban. Céljai közé tartozik az is, hogy a felhasználók széles körének bizalmát élvező márkanevet építsen ki a lakossági mobil készülék üzletágban.

(Világgazdaság, 2015. március 31.)

 

Nyomul a Huawei

Egy év alatt ötödével növelte eladásait a kínai távközlési cég.

Közel kétharmadával növelte okostelefon eladásait 2014. az első hat hónapjában a kínai Huawei Technologies Co. Ltd. mobil távközlési technológiai konszern.

A konszern fogyasztói üzletága az első fél évben összesen 64,2 millió mobil készüléket szállított ki, ebből 34,2 millió volt okostelefon, 62 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A második negyedévben a Huawei 21 millió okostelefon értékesített, 85 százalékkal többet, mint 2013. második negyedévében. A Huawei 2014-ben 80 millió okostelefont tervez értékesíteni, az első fél évben ennek 43 százalékát teljesítette.

A márka ismertségének erősítésével elsősorban a Közel-Keleten és Latin-Amerikában növelte forgalmát a Huawei az első félévben. A közel-keleti és afrikai régióban 550 százalékkal, Latin-Amerikában 275 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 180 százalékkal, Európában pedig 120 százalékkal növelte eladásait a Huawei.

A Huawei okostelefon eladásai az elmúlt 12 hónapban 123 százalékkal nőttek öt főbb európai piacon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. A Huawei jelenleg 3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Németországban és Spanyolországban, amit 5 százalékra tervez a közeljövőben növelni.

A Huawei 2014. második felében is a negyedik generációs (4G) mobil technológia fejlesztésére, valamint az innovatív technológiát képviselő termékeinek terjesztésére összpontosít. Erősíteni tervezi a mobil távközlési szolgáltatókkal és az online értékesítési csatornákkal együttműködését, aminek nyomán világszerte több közép- és felsőkategóriás kártyafüggetlen készüléket tervez eladni a fogyasztóknak. A Huawei az IDC amerikai informatikai és távközlési piackutató adatai szerint 2014. első negyedévében 4,7 százalékos piaci részesedéssel a 30,8 százalékkal rendelkező Samsung Electronics és a 15,2 százalékos Apple után a harmadik legnagyobb okostelefon szállító volt a világpiacon.

(Világgazdaság, 2014. július 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.