autó₪szalon

A benzinért nem esünk hasra

Vallottak a kutasok: csúcsot döntött ugyan az üzemanyagok forgalma, de a benzin piaca csak lassacskán nő. 

2019-ben az első fél év során 2,9 százalékos emelkedéssel, a 3 milliárd literes határt átlépve új csúcsot döntött az üzemanyagok teljes országos forgalma, írja a Portfolio a Népszava nyomán.

És bár az igények nyomán már negyedik éve döntik a rekordokat, ez a növekedési ütem három éve a legszerényebb, a válság óta pedig a második legalacsonyabb.

Gázolajból az időszak során átlagosnak mondható, 4,1 százalékos emelkedéssel 2,1 milliárd liter fogyott. Ez eddig nem látott szint. A termék esetében ez zsinórban az ötödik csúcsdöntés.

A benzin iránt viszont mindössze 0,4 százalékkal élénkült a kereslet. Ez a válság vége, 2013 óta nem tapasztalt legkisebb ütemű csúcs. A termék forgalma is csak óvatosan közelíti a válság előtti, egymilliárd liter feletti rekordot.

Szakértők szerint az üzemanyagok iránti igény a gazdasági helyzet lakmuszpapírja. Míg a gázolajforgalom elsősorban a vállalkozók - például a szállítás és a mezőgazdaság - lendületét jelzi, addig a benzin a lakosság utazási kedvére utal.

(Portfolio, 2019. július 20.)

 

Benzin mellé kávé, vagy kávé mellé benzin

Élelmiszerüzletként és gyorsétteremként is nyereséget termelnek a benzinkutak.

Egyre többet hoznak a konyhára a töltőállomás-hálózatoknak az üzemanyag-értékesítésen túli fogyasztói szolgáltatások: egy új koncepció szerinti kút profitja akár tíz százalékkal is gyorsabban nőhet, mint egy hagyományosé – derült ki a Világgazdaság körképéből.

A tankolás mellett egyre nagyobb szerepet tölt be a töltőállomások életében a nem üzemanyag termékek eladása: a Mol csoport EBITDA-jának, azaz kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményének immár a 15,7 százalékát adja a fogyasztói szolgáltatások üzletága, ez 423 millió dollárt tesz ki. Ez az összeg 18 százalékkal haladja meg a 2017-ben elért eredményt, igaz, ebbe a szegmensbe tartozik a kiskereskedelem mellett az e-mobilitás (Mol Plugee), valamint a Mol Limo autómegosztó is.

A kedvező üzemanyagpiaci folyamatok mellett a bővülés a társaság szerint a nem üzemanyag termékek dinamikusan növekvő árrésének tudható be, amely az elmúlt négy évben átlagosan 15 százalékkal nőtt. Ez a trend tavaly sem állt meg a Mol szerint, a nem üzemanyag termékek hozzájárulása 24,6-ről 27,4 százalékra ugrott a teljes szegmens árréstömegét tekintve. A versenytársak közül a Shell és az OMV nem közölt konkrét pénzügyi adatokat, az utóbbi azonban jelezte, hogy az úgynevezett convenience retail üzletág árbevétele a teljes forgalom csaknem 15 százaléka.

Szakértők szerint a meleg italok, szendvicsek és egyéb élelmiszertermékek benzinkutakas értékesítése belátható időn belül megközelítheti az üzemanyag-eladásokból származó bevételt. A Mol hangsúlyozta: a benzin- és dízelértékesítésből származó árbevétel, valamint az egyéb szolgáltatások forgalmának aránya csoportszinten 80-20 százalékos megoszlásról 70-30-ra változott. Az olaj- és gázipari vállalat a tavalyi 41 után az idén már 47 millió csésze kávét értékesíthet a régióban, de a péksütemény és a hot dog mellett a friss szendvicsek is kelendők. A Mol szerint 2021-re a fogyasztási szolgáltatásokból származó EBITDA eléri a 450-500 millió dollárt, 2030-ra pedig a csoportszintű eredmény harmadáért felelhet.

(Világgazdaság, 2019. július 2.)

 

Sok a pénze a MOL-nak

Hozta az eredményt. Három éve a legjobb. Nyomul a Fresh Corner is.

Az utóbbi három év legjobb negyedéves eredményét érte el a Mol-csoport, írja az Index. A társaság 708 millió dollár - számviteli szabályok szerint tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti - eredményt (EBITDA) ért el az 2018 harmadik negyedévében, 23 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ez az utóbbi három év legjobb negyedéves eredménye, közölte a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján október 31-én.

A pénzügyi jelentés szerint az első három negyedév EBITDA-ja meghaladja a 2 milliárd dollárt. Forintban számolva a tisztított EBITDA 197,4 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, az előző év azonos negyedévében elért 150 milliárd forint után. Az eredmény meghaladta a várt 188,8 milliárd forintos piaci konszenzust, írja az MTI.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az erős harmadik negyedéves eredményeknek köszönhetően elérhető közelségbe került az év során megemelt, 2,4 milliárd dolláros EBITDA-cél teljesítése, vagy túlteljesítése, miközben jelentős eredményeket értek el a 2030-as stratégia átfogó átalakítási folyamatainak megvalósításában is.

Az értékesítés nettó árbevétele 5,2 milliárd dollár (1.450 milliárd forint) volt, a 2017 harmadik negyedévében elért mintegy 4 milliárd dollár (1.046 milliárd forint) után. Az elnök-vezérigazgató értékelése szerint a magas olajárak miatt elért jobb kutatás-termelési eredményeknek, a fogyasztói szolgáltatások üzletág kétszámjegyű növekedésének, valamint a romló makrogazdasági környezet ellenére kiegyensúlyozott eredményeket elérő feldolgozás-kereskedelem üzletágnak köszönhető a javulás.

2018 harmadik negyedévben írták alá a vállalatcsoport kiemelt projektje, a poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződéseket, valamint stratégiai együttműködést kötöttek a műanyag hulladék újrahasznosítása terén is - tette hozzá Hernádi Zsolt.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág csaknem 262 millió dolláros (72,9 milliárd forint) becsült "tiszta" EBITDA-val zárta a harmadik negyedévet. Ez dollárban számolva kissé kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, ugyanakkor a petrolkémiai és finomítói árrések jelentősen alacsonyabbak voltak. A gyengülő árréseket a finomítói termelés és az üzletág jó belső teljesítménye ellensúlyozta.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is kétszámjegyű növekedést produkált, a nem üzemanyag termékek növekvő árrése és a közép-kelet európai üzemanyag-piaci trendek eredményeképpen. A csaknem 147 millió dolláros (40,9 milliárd forint) negyedéves EBITDA újabb rekorderedmény, 11 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A vállalatcsoport 2015-ben bevezetett Fresh Corner koncepciója szerint átalakított értékesítési pontok száma 363-ról 606-ra emelkedett az elmúlt 12 hónap során.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír október 30-i záróára 2.976 forint volt, az elmúlt egy évben az árfolyam 2.488 és 3.350 forint között mozgott.

(Index, 2018. október 31.)

 

Jobb most itthon tankolni

Bár ezt az autósok biztosan másként látják, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon olcsónak számít a gázolaj.

Erre rátehet még egy lapáttal a forint gyengülése is, a fuvarozók inkább itthon tankolnak, írja a Népszava.

Az első félév során 8,2 százalékkal rekordszintre, közel 1,8 milliárd literre ugrott a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsorából. Ezen belül a gázolaj mennyisége most először ugrott egymilliárd liter fölé. Ez egyszersmind jelentős, 9,8 százalékos forgalomugrás, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték.

Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés: ennek értéke szintén csak a 2016-osat haladja meg. A prémiumüzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények ugyan csak 6,4 százalékkal fokozódtak, aránya viszont tényleg csak egy hajszállal áll a 10 százalék alatt.

A márkás kutak forgalomnövekedési adata ezúttal meghaladja az összes hazai töltőállomásnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ugyanerre az időszakra nyilvántartott, már korábban bemutatott 6,8 százalékát.

Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte kérdésünkre Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban. (Mint arról korábban beszámol a Népszava, a Cargopedia nyilvántartása szerint jelenleg a térség nyolc állama közül Ukrajna, Románia és Ausztria után Magyarországon a negyedik legolcsóbb a dízel.) Azt, hogy a közlekedők a kimutatások szerint egyre szívesebben fordítják kormányukat márkás kutak felé, Grád Ottó úgyszintén a javuló gazdasági körülményekkel, a minőség fokozódó megbecsülésével magyarázta.

(Népszava, 2018. augusztus 18.)

 

Szaladj már le fiacskám egy zsömiért a kútra

Ha már úgyis tankolsz. Vagy ha nem, akkor is. A shop lenyomja a benzint. Palágyi Eszter is jön.

Nyolc-tíz éven belül nagyobb bevételt hozhatnak a töltőállomásoknak a benzinkúti üzletek, mint az üzemanyag-értékesítés. A shoppok évente két-három százalékkal növelik részarányukat a teljes forgalomban, írja a Világgazdaság.

Ahogy a repülőterek számára is egyre fontosabb a légi forgalomból származó jövedelmek mellett a kereskedelmi bevételek növelése, úgy a töltőállomások esetében az üzemanyag-fejlesztés mellett fokozottan előtérbe jut a benzinkúti üzletek átalakítása, megreformálása. Iparági tapasztalatok szerint a magyar piacon évente akár 2-3 százalékponttal is növekedhet a nem üzemanyagtermékek aránya a teljes forgalomban, a bolti vásárlásokon belül pedig egyre nagyobb a jelentőségük a meleg italoknak és a szendvicseknek.

Ehhez igazodva 2015 óta számos töltőállomását bővítette úgynevezett Fresh Cornerrel a Mol, ahol kávékülönlegességek, friss szendvicsek és péksütemények várják a látogatókat, de a cég arra törekszik, hogy a termékkínálat a napi bevásárlást is lehetővé tegye a hét minden napján. A Mol 2030-ig szóló stratégiájának lényeges eleme, hogy továbbfejlesztenék a kiskereskedelmi hálózatot. Eszerint még 2018-ban 700 értékesítési pontra terjesztenék ki a régióban a Fresh Corner-koncepciót. A tervek szerint 2021-re a fogyasztási cikkekből és szolgáltatásokból 450-500 millió dolláros EBITDA-t, azaz kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt érnének el, 2030-ra pedig az üzletág felfutásával meghaladnák a csoportszintű EBITDA 20 százalékát.

Az OMV is lépett, márciustól 64 töltőállomáson kínál különleges, magyaros alapanyagokból készült szendvicseket, melyeket a Michelin-csillagos Costes étterem séfje, Palágyi Eszter állít össze. A benzinkúthálózat gasztronómiai nagyköveteként negyedévente jelentkezik egy-egy kollekcióval. Az OMV álláspontja szerint a töltőállomások közötti versenyben egyre magasabb szintű vásárlói igényekkel lehet találkozni, amit nemcsak a prémium-üzemanyagok rekordszintű forgalma jelez, hanem az is, hogy a csúcsgasztronómia is megjelenik ebben a szegmensben. A hálózatban ugyanakkor kedveltek a helyben készített, hagyományos szendvicsek is.

A Shell a deli by Shell márkát az üzemanyag-forgalmazó Fördős Zével, a Street Kitchen házigazdájával és a Khell-Fooddal együttműködve vezette be. Ennek keretében új ételkínálatot hozott létre, az eltérő vásárlói igényekhez igazodva pedig megújította a boltjait. A választékban megtalálhatók a helyben készült hideg és meleg fogások, például a paninik, hot dogok, pizzák és előrecsomagolt szendvicsek is. Bujdosó Andrea, a Shell Hungary értékesítési igazgatója előrebocsátotta: a tervek szerint 2025-re a kiskereskedelmi üzletág jövedelmének felét a nem üzemanyagtermékek értékesítéséből érhetik majd el. 2017-ben és 2018-ban eddig 25 töltőállomást alakított át az új formátumoknak megfelelően, az év hátralévő részében további 27-et szintén megújít a Shell, mondta a Világgazdaságnak Gyúrós Péter, a Shell kelet-közép-európai shopüzletágának vezetője. Céljuk, hogy hálózatukban – országszerte 190 benzinkúton – 2020-ra szinte az összes magyarországi shop az új koncepció szerint várja a vásárlókat. Kiemelte, hogy egy új formátumú benzinkút 10 százalékponttal nagyobb értékesítést is elérhet, például egy évi 4-5 százalékos pluszforgalmat hozó állomáshoz képest egy új egység akár 14-15 százalékos növekményt is elkönyvelhet.

(Világgazdaság, 2018. május 9.)

 

Szemezget az OMV

2016 eleje óta több mint 20 egységgel 183-ra bővült az OMV magyarországi töltőállomásainak száma.

Az osztrák hátterű olajcég közlése szerint közülük 11 még 2016-ban, 2 pedig 2017-ben csatlakozott hozzájuk. Ezek nagy része korábban Agip márkájú franchise-kútként üzemelt, tudta meg a Népszava Balogh Tibortól, az OMV Hungária Kft. ügyvezetőjétől. Az olasz ENI hazai hálózatát 2016-ban felvásárló Mol különböző okokból a közel kétszáz tagú láncnak csak valamivel több mint a felét vette saját nevére. Az OMV a többi magánüzemeltető közül választott magának partnert.

Ezen túlmenően 2017-ben nyolc, korábban Avanti márkájú kút is OMV-ssé vált. Igaz, információik szerint az eddig hazai magántulajdonban lévő egységek már csak nevükben emlékeztettek a 2003-ban tönkrement osztrák hálózatra. Az OMV további felvásárlások lehetőségét is vizsgálja.

Az egyre kevesebb szereplőjű hazai töltőállomás-piac vezetője a Mol, amely az Agip-ügylettel immáron közel félezer egységet üzemeltet nálunk. A második helyezett a közel 230 tagú Shell-lánc. Ezt követi az OMV, amely sajátossága, hogy üzemanyagát a többiektől eltérően jórészt nem a Moltól, hanem saját schwechati finomítójából szerzi be. Ezt követi a lazább szerveződésű Avia, majd a ma is Lukoil márkanevet viselő hálózat, amelyet azonban az orosz olajvállalattól három éve a magyar hátterű Normbenz vásárolt meg.

(Népszava, 2017. szeptember 14.)

 

Fogy a benzin a magyar kutaknál

Az árak lejjebb mentek, az adók feljebb, az apanázs egy része pedig már ugrott.

2017 első félévében az adóhatóság kimutatása szerint 860 millió liter benzin és 1,5 milliárd gázolaj fogyott az üzemanyagtöltő állomásokon. Ez több, mint az egy évvel korábbi 835 millió liter benzin, továbbá 1,4 milliárd liter gázolaj vásárlás.

Az üzemanyagfogyasztás mennyiségét három esztendő alatt nézve benzinből 136 millió literrel, gázolajból 439 millió literrel többet tankoltak a különféle járművekbe vezetőik, ami 8%-os, valamint 16%-os emelkedés:

2014 2015 2016
benzin gázolaj benzin gázolaj benzin gázolaj
1.612 2.662 1.674 2.941 1.748 3.101
NAV, érték: millió liter

De kevesebbe került

A KSH adatai szerint az elmúlt három esztendőben kevesebbet költöttek a járművezetők az üzemanyagkutaknál. Az elmúlt hároméves időszak mérlegére így nem sok panaszuk lehet az autósoknak, hiszen a már említettek szerint több üzemanyagot kevesebb pénzért vásárolták meg. Így 2016-ban 2014-hez képest 136 milliárd forint maradt a zsebekben, a literszám növekedése mellett:

2014 2015 2016
1.630 1.533 1.494
KSH, érték: milliárd forint

2017 első félévében 771 milliárd forintért kellett a zsebekbe nyúlni a kutaknál, míg egy évvel korábban 678 milliárd forinttal lettek vékonyabbak tankoláskor a pénztárcák (a KSH adatai üzlettípusra épülnek, amiben a shoppok más eladásai is benne vannak, de hát a döntő súly az üzemanyagé). Így 2017 első fele viszont már el is vitte a korábbi apanázs egy részét a járművezetőktől, már ami a költekezés összegét illeti, de persze úgy, hogy közben literben méricskélve többet is tankoltak.

Az árak persze állandóan hullámoznak, sőt, a nagyobb hullámok, hullámvölgyek nem kis mértékben befolyásolják a tankolások gyakoriságát és mennyiségét. De hát az ok a kőolaj világpiaci ármozgása, ami mostanság az autósok kedvében járó árakat hoz a kutakra. Bár nem mindig, mivel ha az olajár 50 dollár alatt van, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik Magyarországon. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. A változások negyedévente lépnek hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára alapján. Tehát nagyon olcsó nem lehet a tankolás, mert annak egy részét a költségvetés gáláns módon lefölözi.

A legtöbb pénz tankolásra egyébként 2012-ben és 2013-ban folyt ki a pénztárcákból, évi 1.570 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évtized távlatában a benzin legalacsonyabb éves átlagárát 2007-ban mérték, ami 276 forint volt literenként (95-ös oktánnal), a csúcs átlagár pedig 2012-ben volt, 426 forinttal. A gázolaj ára is hasonló pályát futott be, 263 forintos, továbbá 435 forintos árakkal, pontosan ezekben az esztendőkben. Ennél azért a KSH legutóbb összegzett júliusi, egyaránt 339-339 forintos árai azért jobbak. Az autósoknak. De a költségvetés sem jár rosszul, még így sem.

(blokkk.com, 2017. szeptember 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.