autórengeteg₪márkazuhatag

Nő az orosz autópiac

Kétszámjegyű ütemben bővül az orosz autópiac. 

Oroszországban az autóeladások 2018-ban valamivel kisebb ütemben nőnek, mint 2016-ban, de a bővülés így is kétszámjegyű lesz - vélte a brit PricewaterhouseCoopers (PwC).

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég adatai szerint 2017-ben 1,5 millió új autót adtak el Oroszországban, ami 12,5 százalék növekedés a megelőző évhez képest. 2016-ban az eladások még 11 százalékkal csökkentek.

A PwC szerint tavaly a tömegesen gyártott autók iránt nőtt, a prémiumkategóriák iránt ugyanakkor csökkent a kereslet Oroszországban.

A cég azzal számol, hogy 2018-ban a korábbinál kisebb mértékben, 11 százalékkal bővül az új autók értékesítése. 

Hivatalos adat szerint Oroszországban 33 ezer új autót adtak el februárban, ami 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Januárban 31 százalékkal, decemberben 14 százalékkal, novemberben 15 százalékkal nőtt az értékesített új autók száma éves összevetésben.

(Napi.hu, 2018. március 11., kép forrása: Lada)

 

Ágaskodik az orosz autópiac

Több új autót vettek az oroszok, mint 2016-ban.

Oroszországban 148 ezer új autót adtak el 2017 szeptemberében, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, írja a Világgazdaság. 

A több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai céget tömörítő AEB adatai szerint 2017 első kilenc hónapjában értékesített új autók száma 11 százalékkal 1,1 millióra emelkedett.

Szakértők rámutattak arra, hogy Oroszországban hetedik hónapja tart az új autók eladásának a növekedése. Az értékesített új autók száma 2017 végéig elérheti az 1,6 milliót, ami 11 százalékos növekedés lenne a korábbihoz képest, azonban még így is igen messze áll a 2012-ben beállított, 2,9 milliós rekordtól.

2017 szeptemberében is a Lada volt a legkeresettebb márka, 28 ezret adtak el belőle, 24 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A dobogó második helyén a Kia állt, éves összevetésben 40 százalékos eladásnövekedéssel, a bronzérmes pedig a Hyundai lett az eladások 12 százalékos bővülésével 2016 szeptemberével összevetve.

Szeptemberben az eladott autómodellek alapján az első helyre a Kia Rio került, 10 ezret adtak el belőle. A második legkeresettebb modell a Lada Granta, a harmadik a Lada Vesta, a negyedik a Hyundai Solaris, az ötödik pedig a Hyundai Creta volt.

Oroszországban 2016-ban közel 1,4 millió autót értékesítettek, ami 11 százalék csökkenés 2015-höz képest. 2015-ben pedig ennél jóval nagyobb mértékben, 36 százalékkal zuhant az eladás.

(Világgazdaság, 2017. október 9.)

 

Tápászkodott egyet az orosz autópiac

Gyenge kezdés után végül kapaszkodni kezdett az orosz autópiac 2017 első félévében. ₪₪₪

2017 januárjától júniusig közel hét százalékkal több autót értékesítettek, mint egy évvel korábban Oroszországban, írja a Világgazdaság.  

2017 első hat hónapjában 720 ezer új autót adtak el Oroszországban, 7 százalékkal többet, mint 2016 első félévében, közölte az Oroszországban működő európai vállalkozások képviseleti szervezete, az AEB.

Az autópiaci forgalom a félév végén vett lendületet, 2017 júniusában 15 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban.

Az oroszországi piacvezető Lada mellett elsősorban a német autógyárak, a BMW és a Volkswagen húztak hasznot a kereslet fellendüléséből. A Daimler viszont hét százalékkal kevesebb autót értékesített a 2017-ben, mint egy évvel korábban.

A Daimler 2017 júniusában kezdte meg saját üzemének építését Oroszországban, a BMW-hez és a Volkswagenhez hasonlóan 2019-től pedig már helyben fogja gyártani autóit.

Az oroszországi autópiaci forgalom 2012 és 2016 között ötven százalékkal esett vissza.

(Világgazdaság, 2017. július 7.)

 

Szellős az orosz autópiac

Gyártók jönnek-mennek, most éppen a Mercedes építkezne.

Az Association of European Business (AEB) előrejelzése szerint az orosz autópiac négy százalékos növekedése várható 2017-ben. A szankciók nem tiltották meg az autóipari beruházásokat, a fagyossá vált politikai légkörben azonban gyakorlatilag ellehetetlenítették ezeket. A romló üzleti környezetben a General Motors két évvel ezelőtt számolta fel oroszországi érdekeltségét, számol be a Portfolio.

A Ford kitartott az orosz piacon, és az autógyártók között elsőként tavaly már növelni tudta eladásait. Az orosz autópiaci forgalom azonban a 2012-ben elért közel hárommilliós csúcsnak mintegy a felére csökkent.

Üzemet létesít Moszkva közelében Mercedes-Benz személygépkocsik gyártására a Daimler. A Mercedes üzem a Daimler első személygépkocsi-gyártó beruházása lesz Oroszországban, és az első új beruházás egy nyugati autógyártó cég részéről az Oroszország ellen három éve bevezetett szankciók óta.

A Daimler jelenleg tehergépkocsikat gyárt Oroszországban a Kamaz gyárral együttműködésben. A 250 millió eurós beruházással épülő üzem 2019-ben kezdi meg a termelést évi 20 ezres személygépkocsi-gyártó kapacitással. Az AEB kimutatása szerint a Mercedes tavaly 37 ezer autót adott el Oroszországban, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.
(Portfolio, 2017. február 21.)

 

Megdőlt az orosz autópiac

Nincs pénzük az oroszoknak autót vásárolni.

Oroszországban 11 százalékkal csökkent az új autók eladása szeptemberben éves összevetésben, olvasható a több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő Association of European Businesses (AEB) üzleti érdekképviseleti szervezet honlapján.

Az AEB adatai szerint szeptemberben több mint 125 ezer autót értékesítettek Oroszországban. Az idei első kilenc hónapban eladott autók száma ugyan 1 millió felett volt, de ez mintegy 100 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.Korábban csaknem egy évtizeden át évi bő tíz százalékkal nőtt az új autók eladása, így az orosz autógyártó ipar az egyik legnagyobb vesztese lett a gazdasági válságnak, amit a legfőbb bevételi forrás, a kőolaj árzuhanása okozott, továbbá az oroszok ellen életbe léptetett nemzetközi szankciók idéztek elő, írja a Világgazdaság.

2015-ben a forgalomba helyezett új autók száma 36 százalékkal 1,6 millióra esett.
(Világgazdaság, 2016. október 16.)

 

Orosz roncsprémium

Nyomják az autópiacot.

Oroszország 50 milliárd rubelt (181 milliárd forintot) irányoz elő az autóipar számára, különböző ösztönzők formájában. Ennek az összegnek a fele a régi autójukat lecserélő vásárlókat segíti majd. Az orosz autópiac 36 százalékkal esett vissza 2015-ben, 2016-ra is 5 százalékos csökkenéssel számolnak.
(Napi.hu, 2016. január 22.)

 

A Lada sem a régi

Oroszországban. Az autópiac zuhanásban.

Oroszországban 2016-ban 36 százalékkal, 1,6 millióra zuhant az új autók eladása. 2016-ban további 5 százalékos zsugorodást vár az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő Association of European Businesses (AEB) üzleti érdekképviseleti szervezete.

Az orosz autóeladások két éve jelentősen csökkennek, ahogy az orosz gazdaság gyengülni kezdett az olajárak zuhanásának és a Moszkva elleni nyugati szankciók bevezetésének következményeként. A rubel árfolyama meredeken esett, ami a fogyasztókat arra kényszerítette, hogy halasszák el a nagy értékű termékek megvásárlását.

És a Lada

Oroszországban 2015-ben 269 ezer Lada személygépkocsit értékesítettek, ami 30 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a 2014. évinél. 2014-ben ráadásul 15 százalékos volt a csökkenés 2013-hoz viszonyítva.

A Lada-gyártó AvtoVaz piaci részesedése az orosz piacon mintegy 18 százalék volt 2015-ben, ami 1,5 százalékkal múlta felül a 2014. évit. Az AvtoVaz a legnagyobb orosz járműgyártó. Az értékesítés zsugorodása miatt az AvtoVaz február közepétől - fél évre - négynapos munkahét bevezetésére kényszerül. A cégnél dolgozók bére emiatt csaknem 20 százalékkal csökken, csoportos létszámleépítés viszont nem lesz, mert az orosz törvények ezt tiltják arra az időszakra, amikor rövidített munkahetet vezet be a munkáltató.
(Világgazdaság, 2016. január 17.)

 

Csúszik lefelé az orosz autópiac

2014. nyarán tovább csökkent az értékesítés.

Az orosz autópiaci forgalom a korábbi hónapokhoz képest nagyobb ütemben csökkent júliusban, az ukrajnai válság következtében romló fogyasztói bizalom, valamint a lassuló gazdasági növekedés, valamint a nyugati szankciók miatt. 

A több mint 600 Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő Association of European Businesses (AEB) üzleti érdekképviseleti szervezet adatai szerint júliusban 180 ezer személygépkocsit és kis-haszongépjárművet értékesítettek az országban, 23 százalékkal, 53 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Júniusban 17,3 százalékos volt a csökkenés.

Júliusban az AvtoVAZ eladásai 25 százalékkal 28 ezerre estek, míg a Hyundai Motor 2 százalékkal, a Renault 16 százalékkal, a Nissan pedig 21 százalékkal kevesebb autót adott el. A trend aggasztó, belátható időn belül nem is fog javulni az AEB autógyártókat tömörítő bizottságának véleménye szerint. Az emberek óvakodnak új autót venni, mivel bizonytalanok a jövővel kapcsolatban, a bankok és a biztosítók pedig emelik díjaikat, hogy megvédjék magukat a kockázatoktól, vélekednek az autókereskedők.
(Napi Gazdaság, 2014. augusztus 8.)

 

Az orosz autópiacot az ukrán ág is húzza

Az elmúlt hónapokban csökkent az orosz autóértékesítés, ráadásul további visszaesés is várható.

Egyre nagyobb bajban az orosz autópiac az orosz-ukrán konfliktus miatt, mivel zuhannak az új autó eladások Oroszországban. Az elmúlt hónapokban látott visszaesést követően az év második felében nagyobb zuhanás is várható az eladások területén.

A 2008-as válság hatására az orosz autópiac drasztikus visszaesést szenvedett el, 2010-től kezdve viszont nőtt 2012-ig. Ezt követően viszont váratlan fordulat következett, mivel 2013-ban több mint 5 százalékkal estek vissza az eladások. A vezető autógyártók ekkor még úgy vélték, hogy az európai autópiacon kirajzolódó kedvező folyamatok az oroszországi értékesítésekre is hatással lehetnek.

Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta az orosz autópiac tovább csökkent az elmúlt hónapokban, 2014. eleje óta 6 százalékos volt a visszaesés, míg májusban 12 százalékkal zuhantak az eladások.

Az orosz autópiacon ugyanakkor egyes márkák, a Nissan, a Mazda és a Mercedes is két számjegyű növekedést ért el év eleje óta, ezekkel szemben a legnagyobb vesztesek között van a Ford, a Chevrolet, az Opel és a Volkswagen. Az orosz-ukrán konfliktus leginkább az Opelt érinti hátrányosan, aki Oroszországot az egyik fő piacának tekinti. Az Opel vezére 2014-ben eddig eddig 10 százalékkal kevesebb autót értékesített, mint egy évvel korábban. A BMW a legnagyobb kockázati tényezőnek a rubel gyengülését tartja. A Volkswagen 2014. eleje óta 12 százalékkal kevesebb autót adott el, mint tavaly. A Volkswagen az elmúlt 8 évben mintegy egymilliárd eurót fektetett be Oroszországban és további 840 millió eurós beruházást tervez 2015 végéig.

A vezető autógyártók az Oroszországba telepített gyártással el tudják kerülni a jelentős behozatali vámokat és meg tudják spórolni azt az egyszeri díjat, amelyet az országba behozott gépjárművekre vetettek ki. Az orosz-ukrán konfliktus két legnagyobb kockázata az értékesítések visszaesése és az orosz deviza, a rubel gyengülése lehet. 2013-ban a Renault, a Hyundai és a KIA értékesítették a legtöbb járművet (a külföldi gyártók közül) az országban.

A másik meghatározó kockázati tényező, a rubel gyengülése azoknak a márkáknak okozza majd a legkisebb veszteséget, amelyek az elmúlt években jelentős beruházásokat vittek Oroszországba, így működési költségeik jelentős hányadát a rubel teszi ki. A legjobb helyzetben a legnagyobb piaci részesedéssel bíró külföldi szereplő, a Renault van, a cég működési költségeinek közel 90 százaléka orosz devizában keletkezik. A második helyen a Hyundai-KIA csoport áll (68 százalék), míg a harmadik helyen a Ford található (66 százalék).

A Renault-csoportot az is segítheti, hogy többségi részesedéssel rendelkezik a legkelendőbb oroszországi márka, a Lada tulajdonosában, az AvtoVAZ vállalatban. Az egyes márkák között a legrosszabb helyzetben azok vannak, akik védtelenek a rubel gyengülésével szemben.
(Portfolio.hu, 2014. június 18.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.