butik₪pórázon

Szépen tejel az online kassza

Öt év alatt százmilliárdokat hoztak a költségvetésnek az online pénztárgépek. 

A feketegazdaság elleni küzdelem első komoly lépése volt az online pénztárgép használatának kötelezővé tétele 2014. szeptember 1-jétől - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár, írja az Origo.

A jelenleg 213 ezer kasszából álló rendszer iránt nem véletlen a folyamatos nemzetközi érdeklődés, hiszen három év alatt több mint 530 milliárd forint bevételt hoztak az államkasszának az innovatív gazdaságfehérítő intézkedések - tette hozzá. Öt éve, 2014. szeptember 1-jén, még 176 ezer online pénztárgép üzemelt, jelenleg már 213 ezer kassza küldi a valós idejű adatokat az adóhivatalnak - mondta Izer Norbert.

Az államtitkár a növekedés okai közül a pénztárgép használatra kötelezettek körének bővülését emelte ki. 2017. január 1-jén tíz új szektor kapcsolódott be az online rendszerbe, azóta többek között a taxisoknak, az autószerelőknek, a plasztikai sebészeknek, a mosodáknak, és a fitnesztermeknek is pénztárgépbe kell ütniük a bevételeiket - emlékeztetett.

A bővítés szükségességét jól szemlélteti a forgalmi adatok megugrása. Míg 2016-ban a pénztárgépek rögzítette éves forgalom 9.780 milliárd forint volt, addig 2017-re - az újabb szektorok bevonását követően - már 11.011 milliárd forintra nőtt - jelentette ki Izer Norbert.

Online pénztárgép egy debreceni üzletben FORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Hangsúlyozta, a forgalomnövekedés mellett a költségvetésnek is jelentős összegeket hozott az online kassza. Az Európai Unió Bizottságának a tanulmánya szerint 2014 és 2016 között, a három év alatt 530 milliárd forinttal több bevétel folyt be költségvetésbe az online pénztárgépek és más, az adóbeszedés hatékonyságát javító intézkedések nyomán - részletezte az államtitkár.

A digitalizáció egyre nagyobb segítség a feketézőkkel szembeni küzdelemben- emelte ki Izer Norbert.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) naponta átlagosan 10 millió nyugta adatai futnak be, amely nemcsak az ellenőrzésre történő kiválasztást segíti, hanem a végrehajtást is sokkal hatékonyabbá teszi. Az online adatokból ugyanis az is látszik, hogy mennyi pénz van a nagy tartozást már hosszú ideje nem rendező vállalkozó kasszájában - mondta.

Az ötéves online pénztárgéprendszer technológiája egyedülálló a világon - összegezte Izer Norbert, hozzátéve, hogy Magyarország első online gazdaságfehérítő rendszere nemcsak az államkassza bevételét növeli, hanem a csalárd adózók kiszűrésével biztosítja a tiszta piaci versenyt, így védve a jogkövető, tisztességes vállalkozásokat.

(Origo, 2019. szeptember 1.)

 

Az adóhatóság leállíthatja az automatát

Élelmiszer-automatákat blokkolhat a NAV - zsebbe kell nyúlniuk a szolgáltatóknak.

Az adóhatóság blokkolja azoknak az élelmiszer-automatáknak az automata felügyeleti egységét (AFE), amelyeknek a felügyeleti szolgáltatását megszünteti a Magyar Posta - írja a Napi.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívása nyomán. 

Ha a felügyeleti szolgáltatói szerződés azért szűnik meg, mert az üzemeltető nem fizette meg a felügyeleti szolgáltatási díjat, a blokkolás feloldásához nem elég befizetni a díjtartozást, hanem új felügyeleti szolgáltatási szerződést kell kötni a Magyar Postával.

Az automata blokkolt állapotban nem alkalmas üzemszerű használatra, értékesítésre. Működő AFE nélkül tilos automatát üzemeltetni. Ha a blokkolás után az üzemeltető AFE nélkül próbálja üzemeltetni az automatát, a természetes személy üzemeltető 500 ezer forintig, a nem természetes személy üzemeltető egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat.

A NAV-nak nincs mérlegelési lehetősége, és nem is vizsgálhatja a szolgáltatói szerződés megszüntetésének jogszerűségét. Ez azt jelenti, hogy a blokkolást el kell végeznie, ha a Magyar Posta megszünteti a felügyeleti szolgáltatást - idézi az adóhivatal közleményét az MTI.

2018 júliusa óta csak olyan étel- és italautomaták üzemeltethetőek, amelyeket felszereltek automata felügyeleti egységgel, amelyen keresztül a NAV nyomon követheti az automaták forgalmát. Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről az adóhivatal informatikai rendszerével a Magyar Posta gondoskodik felügyeleti szolgáltatóként.

Az étel- és italautomaták piacán bevezetett új rendszer az online pénztárgépekhez és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja.

(Napi.hu, 2019. augusztus 26.)

 

Minden bokor alatt van élelmiszer automata

Az adóhatósághoz bekötött élelmiszer árus automaták száma már 70.705. Egy hét alatt 17 ezerrel ugrott meg a számuk. És eddig hol voltak? Ezek az élelmiszerpiac akár 2%-át is hozhatják. A többi automata számáról még nincs nyilvános adat.

2019 július végéig minden árus, vagy bármilyen szolgáltatást nyújtó automatát be kellett jelenteni az adóhatósághoz.

Az élelmiszert árusító automatáknál ez a kötelezettség már korábban is élt, ráadásul 2018 közepétől ezeket - tehát csak az élelmiszeres - automatákat, ahol nincs kezelőszemélyzet, be kellett kötni az adóhatósághoz, hasonlóan, mint az online pénztárgépeket. Egy éve egy úgynevezett felügyeleti egységet kellett beszerelni, ami adatot szolgáltat a forgalomról. Az árus automatáknál egyébként nem kötelező a nyugtaadás, így az előírás nyilván ezért sem véletlen.

Az adóhatóság honlapja feltünteti a bejelentett élelmiszerárus automaták számát is. És ez feltűnő módon megugrott az utóbbi napokban, a korábbi kötelezettség ellenére.

Automaták száma: mint a hőmérő a kánikulában

Érdekes módon annak ellenére, hogy már korábban eleget kellett volna tenni ennek a bekötési kötelezettségnek az élelmiszeres automatáknál, az utóbbi napokban megszaporodott a számuk. A bejelentések alapján, nem is kicsit.

Egy héttel a minden automatára előírt bejelentési kötelezettség határideje előtt 54 ezer automatát jegyzett az adóhatóság nyilvántartása. Augusztus elején már közel 71 ezret, 17 ezerrel többet. Ez nem semmi.

Korábbi megfigyelésünk szerint 2015 novemberében közel 32 ezer volt az élelmiszerárus automaták száma, ekkor csak bejelenteni kellett ezeket a készülékeket az adóhatósághoz, online bekötés még nem volt. Ez a szám 2016-ban sem változott nagyságrendjét tekintve.

Az élelmiszeres automaták online bekötési kötelezettségének előírásakor volt némi berzenkedés az érintett szakmai körben, hogy ez drágulást hoz majd a költségek miatt, de azért némi költségvetési támogatás itt is elesett, az online kaszákhoz hasonlóan. És úgy tűnik, a bejelentett és be is kötött automaták száma nem csökkent, hanem duplájára nőtt a közelmúltban.

A becslések alapján az automatás kör éves forgalma élelmiszerekből elérheti a 100 milliárd forintot, ami az élelmiszere boltok forgalmának 2%-a. És mint arra korábban már rámutattunk, élelmiszer boltból csak 39 ezer van.

A többi automatáról még nincs hír.

(blokkk.com, 2019. augusztus 3.)

 

Több az élelmiszeres automata, mint a bolt

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

2019 év közepéig minden automataberendezést regisztrálni kell az adóhivatalhoz. A kiterjesztés után például az autómosó, parkoló, szórakoztató eszközök, masszírozó székek automatáinak adatait is ismerni fogja a NAV.

Az automatákon belül némileg más az élelmiszert árusító automaták helyzete. Ezeket már korábban be kellett jelenteni az adóhatósághoz, de ráadásként úgynevezett felügyeleti egységet is kellett beépíteni ezekbe. Ez ugyanúgy szolgáltat adatokat az adóhatósághoz az értékesítésről, mint az online kasszák. Tehát az adóhatóság az élelmiszeres automatákról mindent lát, már egy esztendeje (az új rendszert 2018 júliusától indították).

Korábban sokan azzal számoltak, hogy ha mindent ételt, italt árusító automatát be kell kötni az adóhatósághoz, megcsappanhat a számuk. Az automatáknál nem kötelező a nyugtaadás, így a lehetséges forgalomról, bevételről szélsőséges információk láttak napvilágot, azt pedig nem lehetett tudni, melyik a pontos, legfeljebb csak sejteni. és a bekötés azért költséges volt, hasonlóan az online kasszákhoz, tehát lehetett azzal is számolni, hogy pusztán emiatt felhagyhatnak egyesek az automatás kereskedéssel. Vagy esetleg más okok miatt.

Egy 2019 áprilisi, a Portfolióban megjelent sajtóhír szerint az adóhatósághoz bejelentett árus automaták száma 25 ezer volt és ebből 22 ezer adatot is szolgáltatott. De hát akkor most megkétszereződött a bejelentett automaták száma. És az élelmiszeres automaták adják az adataikat is. A korábbi adatok, a már említett sajtóhír szerint egy automata havi forgalma 100 ezer forint lehet. Így, ha mindegyik ezt hozza, akkor az éves piacuk 65 milliárd forint körül mozoghat, ami a teljes élelmiszer boltos piac 1-1,5%-a között jár valahol. A különbség 99%.

De hát az automaták bármilyen nagyra nőhetnek. Van már kezelőszemélyzet nélküli bolt is, igaz, nem nálunk.

(blokkk.com, 2019. július 22.)

 

Minden automata pórázon lesz

Retteghetnek az adócsalók: újratölti a kormány az egyik csodafegyverét.

Még több tranzakcióra akar rálátni a kormány, ezért 2019 év közepéig minden automataberendezést regisztrálni kell az adóhivatalhoz, írja a Portfolio. A kiterjesztés után például az autómosó, parkoló, szórakoztató (flipper), gyerekhintáztató eszközök, masszírozó székek automatáinak adatait is ismerni fogja a NAV.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az egész Európai Unióban, a megoldás iránt komoly a nemzetközi érdeklődés.

Eddig bejött az online

A központi kormányzat 2019-es első két havi részletes bevételi adatai szerint néhány főbb adónem esetében csak úgy ömlik a pénz. A 2019-es január-februári hónapokban ugyanis a központi költségvetésbe tervezett bevételi előirányzatnak a 18%-a már beérkezett, 2018-ban ugyanez az arány még csak 13% volt. A gazdálkodó szervezetek befizetései is kedvezően alakulnak az előző évvel összevetve, de a leglátványosabb felülteljesítés a fogyasztáshoz kapcsolt adók esetében látható.

Ezen belül is az áfabevétel megugrása a legszembetűnőbb: az áfabevételek 265 milliárd forinttal magasabbak 2019-ben, ami 65%-os ugrás. 

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a két év közötti összehasonlítást nehezíti, hogy 2018-ban az áfakiutalási határidő 45 napról 30 napra csökkent, ami csökkentette az áfabevételeket. 2019-ben az első két hónapban 116 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak a kiutalások, vagyis nagyrészt valóban ez a bázishatás játszott szerepet a nettó áfaegyenleg alakulásában, azonban közben közel 160 milliárd forinttal emelkedtek az áfabefizetések, ami szintén komoly, 14,6%-os bővülésnek felel meg. Ennek egy része összefüggésbe hozható a gazdaság fehéredési folyamatával, a kormány az elmúlt években rendszeresen vetett be újabb és újabb eszközöket az adókerülés visszaszorítása érdekében: 

2014: online pénztárgépek rendszere

2015: EKÁER, közúti áruszállítást ellenőrző rendszer

2018: étel- és italautomaták bekötése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz

2018: online számlázás bevezetése

Látva az eredményeket logikus lépésnek tűnik a kormány legújabb szándéka: a parlament előtt fekvő törvénymódosító javaslat 2019 június 30-ig minden minden automataberendezés üzemeltetője számára regisztrációs kötelezettséget ír elő.

Az intézkedés célja a tisztességes adófizetők és az államkassza bevételének a védelme mellett az, hogy ezeknek ágazatoknak a bevételei is teljes körűen láthatóvá váljanak - indokolta az intézkedés szükségességét Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Arra is emlékeztetett, a kormány 2018 év végén döntött arról, hogy az étel- és italautomaták után más automatákat is be kell kötni az adóhivatalhoz, többek között a parkoló automatákat vagy az automosóknál működő készülékeket.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint jelenleg Magyarországon 24.875 üzembe helyezett automata van, az adóhatósághoz pedig összesen 22.099 automatáról érkezett érdemi bevételi adat a bekötés óta számolt első fél évben.

Egy ténylegesen működő automatán a félév során átlagosan havi mintegy 100 ezer forint bevétel keletkezett - derül ki az adatsorokból. Izer Norbert azt is kifejtette, hogy több mint 15 éve érvényes az a szabály, hogy a kezelőszemélyzet nélküli automaták esetében nem kell nyugtát adni. Ez pedig nagy szakadékot okoz a tisztességes piaci szereplők bevétele és a bevételüket eltitkoló vállalkozások között. A Pénzügyminisztérium érvelése szerint az étel- és italautomaták bekötésének tapasztalatai azt mutatják, hogy a piac tisztult, és a beszerelt automata felügyeleti egységnek köszönhetően a valós forgalmi adatokra lát rá a NAV. A bekötés kiterjesztésétől évi több százmilliós plusz bevételre számítanak.

Kik is következnek

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása meghatározza az automataberendezések fogalmát, amely szerint automataberendezésnek minősül minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezés, ami termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást végez és a pénzbeli ellenérték helyben megtérítésére szolgál.

A kiterjesztést követően minden automatára rálát a NAV, ami a gyakorlatban például a következő eszközöket jelenti: autómosó, parkoló, szórakoztató (pl. flipper), gyerekhintáztató eszközök, masszírozó székek, termékértékesítő automaták.

2019 június 30-ig a kiterjesztés folyamatának első lépcsője valósul meg, vagyis a törvény értelmében minden automatát be kell jelenteni az adóhatóságnak, az adatszolgáltatás tartalmát miniszteri rendelet határozza majd meg. A regisztrációs kötelezettség teljesítését követően az adóhatóságnak pontos és teljes képe lesz arról, hogy az országban milyen automataberendezések, milyen számban üzemelnek.

Az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az egész Európai Unióban. A bevétel eltitkolása ugyanis majdnem minden uniós tagállamban gondot okoz, ezért komoly nemzetközi érdeklődést tapasztal a tárca a legújabb innovatív megoldás - az automaták felügyeleti egységgel történő ellátása - iránt.

(Portfolio, 2019. április 2.)

 

Kocsimosás: segít az adóhatóság

Persze nem vödörrel és szivaccsal, hanem újabb automaták bekötésével. Kocsimosók, parkolóautomaták jöhetnek. A feketézők 400 milliárddal szegényebbek lettek 2018-ban.

A feketegazdaság visszaszorításából tavaly több mint négyszázmilliárd forint származott, részben ez az összeg fedezte a jogkövető cégek és magánszemélyek adójának csökkentését — erről beszélt a Magyar Nemzetnek nyilatkozva a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: 2019-ben újabb gazdaságfehérítő intézkedések jöhetnek, ­például beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a kocsimosó- és a parkolóautomatákat.

– 2018-ban érezhetően emelkedtek az államhoz érkező adóbevételek. Hogyan lehetséges ez, amikor a közterhek évek óta csökkennek?
– A folyamat több elemből áll. Egyrészt lényeges, hogy a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, több embernek van állása, a munkavállalók fizetése emelkedik, emiatt pedig nő a boltok forgalma. E kedvező jelenségek hátterében – más kormányzati intézkedések mellett – a közterhek évek óta tartó csökkentése áll. Az elmúlt idők teherenyhítéseivel ezermilliárdok maradtak a családoknál és a gazdaságban. A jelenlegi kormány az adócsökkentés kormánya, s ezt immár nem csak mi állítjuk saját magunkról. A nemzetközi kimutatások szerint Magyarországon volt legutóbb a legnagyobb adócsökkentés az egész Európai Unióban, s az idei adóváltozások alapján azt mondhatom: jó esélyünk van a címvédésre. Másfelől az elmúlt években sikerült visszaszorítani a feketegazdaságot.

– Milyen eredményt hoztak a gazdaság tisztítását szolgáló döntések?
– 2014 óta működik az online pénztárgépek rendszere, 2015-ben alakítottuk ki a közúti áruszállítást ellenőrző adóhatósági rendszert, az ekáert, tavaly pedig az online számlázás is megkezdte működését. Számításaink szerint csak a múlt évben több mint 400 milliárd forintos állami bevétel származott azoktól a gazdasági szereplőktől, amelyek korábban illegális vagy féllegális módon működtek. Ezek az összegek nagy teret adtak az adócsökkentéshez. Vagyis mondhatjuk azt, hogy a jogkövető állampolgárok és cégek adójának mérséklését legalább részben a korábban a feketegazdaságban működők finanszírozták.

– 2019-ben lesz újabb, feketegazdaság elleni intézkedés?
– A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy az étel- és az italauto­maták mintájára más automatákat is be kell kötni az adóhivatalhoz. Így ­például a parkolóautomatákat vagy az autómosóknál működő automata készülékeket is összekapcsolhatják majd az adóhatósággal.

– Az étel- és italautomaták bekötésétől több száz millió forintos összeget remélt a kormányzat. Mekkora bevétel származhat a más jellegű automatákkal kapcsolatos intézkedésből?
– Hasonló nagyságrend lehet, de ami fontosabb, hogy ezzel a lépéssel újabb foltot tüntethetünk el a gazdaságból, újabb ágazat bevételei válnak átláthatóvá, és újabb területen segíthetjük a tisztességesen működő vállalkozásokat.

(Magyar Nemzet, 2019. február 9., Jakubász Tamás írása)

 

Az adóhatóság nézi az online beküldött számlákat

Indulnak az online számlás NAV-ellenőrzések. A vevői tételes adatszolgáltatásból származó adatokat összevetik az online számlázásból származó eladó oldali adatokkal.

A NAV megkezdte az online számlázásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség ellenőrzését – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Első körben azok a cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 1 millió forint feletti áfa eltéréssel rendelkeznek, írja a Világgazdaság. Ha kiderül, hogy egy vállalat nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, számlánként akár 500 ezer forintos bírságra is számíthat. Pedig ingyenes megoldással is elkerülhető a probléma.

Az adószakértő cég kiemelte, hogy a vizsgálatok január 21-től kezdődtek meg, és azokat célozzák, akik nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalommal rendelkező számlákról.

Noha az ilyen számlákat 2018 július 1-jétől kell automatikusan jelenteni a NAV-nak, az átállás idejére türelmi időt adott az adóhatóság. A számlázórendszerek átállítása ugyanis sokaknak – főleg a nagyobb, multinacionális cégeknek – fejtörést okozott. A türelmi időnek azonban vége, és a NAV megkezdte az ellenőrzéseket.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat a revizorok fokozott érdeklődésére, amely a tételes adatszolgáltatás szerint 1 millió forint feletti áfa eltéréssel rendelkezik, vagy belföldi beszerzései jelentős részét kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította. Azaz a NAV komolyan figyelemmel kíséri és elemzi az ügyleteket.

„Az adóhatóság módszere egyszerű, de hatékony: a vevői tételes adatszolgáltatásból származó adatokat összevetik az online számlázásból származó eladó oldali adatokkal. Ez alapján az eladó könnyen lebukik, ha nem teljesítette online adatszolgáltatási kötelezettségét. A tét pedig óriási: a nem megfelelő adatszolgáltatás számlánként 500 ezer forint mulasztási bírsággal is sújtható”.

A bírság több módon is elkerülhető. Lehetőség van a NAV Online Számlázójának használatára, méghozzá ingyenesen. Ez azonban elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számlázási igényeinek felel meg. Viszonylag gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan válthatnak a cégek külső szoftverre is, ám ezek sem felelnek meg minden célnak.

„A legnagyobb gondban az integrált vállalatirányítási rendszereket használó nagyobb cégek vannak, az ő folyamataikba ugyanis nehezen illeszthetők be ezek a megoldások. Sok ilyen cég választja az „árnyékszámlázást”, azaz kiállítanak egy számlát saját rendszerükben, és egy olyat, ami megfelel a NAV elvárásainak is. Ezt azonban az adóhatóság kifogásolhatja kettős számlázás miatt. Épp ezért a nagy cégek sok esetben jobban járnak, ha – saját rendszerük felkészítéséig – kiszervezik számlázásukat külső cégeknek. Erre írásos meghatalmazás alapján van is lehetőségük”.

Ugyancsak nem javasolt megoldás az ügyletek szétdarabolása 100 ezer forintnál kisebb áfatartalmú számlákra, mert ez szintén kiválthatja az adóhatóság nemtetszését. Nem megoldás az sem, ha az adózó a megfelelő szoftver használata helyett folyamatosan üzemzavarra hivatkozik, és kézzel tölti fel a számlákat. A NAV ezért is büntetést szabhat ki.

(Világgazdaság, 2019. január 29.)

 

Januártól NAV bejárat: cégkapu mindenkinek

2019-től a NAV-nál is kötelező a cégkapu.

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál jövőre a vállalkozások. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet használhatják

A gazdálkodó szervezetek idén adóügyekben a NAV-nál már elektronikus kapcsolattartásra és ügyintézésre kötelezettek. Az év végéig képviselőik még használhatják a KÜNY (köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet is. Jövőre azonban az ügyfelek – egyéni vállalkozók és hivatali tárhellyel rendelkezők kivételével – az adóügyek elektronikus intézésére kizárólag cégkaput használhatnak, ami alkalmazható többek között a NAV-val való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére. A NAV, küldeményeit ugyancsak a cégkapun át küldi.

A cégkapu felépítése megegyezik a már megszokott ügyfélkapu (új nevén KÜNY tárhely) felépítésével. A dokumentum feltöltése, letöltése és tartós tárba helyezése azonos logikával működik. A cégkapun kezelhetők a hozzáférési jogosultságok és elvégezhetők az egyes, cégkapu használatához kapcsolódó beállítások.  A cégkapus kommunikáció teljes egészében kiváltja a hagyományos papír alapú levelezést.

A gazdálkodó szervezeteknek – egyéni vállalkozókat kivéve – a cégkapu használatához csupán regisztrálniuk kell, amit a szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációval kapcsolatos tájékoztató a https://cegkapu.gov.hu oldalon érhető el.

A NAV az érintett gazdálkodó szervezeteket azzal is segíti, hogy a képviselőiket tájékoztatja a legfontosabb tudnivalókról, saját személyes tárhelyükre kihelyezett levélben. Tájékoztatást az a képviselő kap, akinek az érintett gazdálkodó szervezetnél a NAV által nyilvántartott képviseleti joga van.

Az egyéni vállalkozók esetében az adóügyek intézésében nem lesz változás, hiszen számukra továbbra is az ügyfélkapu, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhely szolgál az elektronikus kommunikációra. Mindehhez csak ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhelyszolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.

(NAV, 2018. november 9.)

 

7,5 millió számla online

Másfél hónap alatt, augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz. 10% alá csúszhat az adóelkerülés aránya.

Eddig több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe, írja az Origo az MTI nyomán. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Véleménye alapján Magyarország nemcsak a néhány újításnak minősülő, online rendszere miatt szolgál mintául az Európai Unióban, hanem azok hatékony alkalmazása miatt is.

Az új technológiai eszközök ugyanis önmagukban még nem oldják meg az adócsalás, adóelkerülés problémáját, ehhez szükséges a gyors kockázatelemzés, valamint az azonnali és célzott intézkedés is.

Az online pénztárgéppel, illetve a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerrel (ekáer) induló sikeres gazdaságfehérítési eszköztárba illeszkedik az online számla is - tette hozzá.

Az online számla-adatszolgáltatás olyan innovatív, az EU-ban is egyedülálló ellenőrzési módszert tesz lehetővé, amelynek jelentősége azonnaliságában és automatikusságában rejlik.

Az információ már a bevallások beérkezése előtt az adóhivatal rendelkezésére áll, így akár azoknak a csalásoknak a felderítését is eredményesebbé teheti, amelyeknél a bevallások beérkezéséig az érintettek már nem elérhetők - részletezte a tárcavezető.

A NAV kockázatelemzőinek már most hatalmas adatállomány áll a rendelkezéséreA pénzügyminiszter tudatta, hogy július 31-ig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem szankcionálta a mulasztást.

Augusztus 1-től a szankciómentes időszak véget ért, azonban a szolgáltató, valamint a versenyképesség további javításában is kiemelt szerepet vállaló adóhivatali szemléletnek megfelelően a NAV munkatársai méltányosan, és a lehető legnagyobb körültekintéssel járnak el.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mulasztás körülményeit, az online adatszolgáltatásra felkészültségét figyelembe véve vizsgálják az online számla adatszolgáltatás szabályszerűségét. A mulasztási bírság így akár nulla forint is lehet, ha például egy cég már július 1-jét, vagy a százezer forintot elérő első számlakibocsátást megelőzően regisztrált, és időben meg is kezdte a fejlesztést, azaz megtett mindent a felkészülés és az adatszolgáltatás teljesítése érdekében - mondta a tárcavezető, hozzáfűzve, hogy a törvényben meghatározott maximum bírságösszeg magánszemélyek, egyéni vállalkozók esetében számlánként kétszázezer, más adózók esetében félmillió forint.

A kormány célja az, hogy ne az adók növekedésével érje el a költségvetési bevételek emelkedését, hanem azzal, hogy az érvényben lévő adókat mindenki befizesse - hangsúlyozta Varga Mihály.

Az online számlázás bezárja a kiskapukat a tisztességtelen adózók előtt, javítva az adómorált, aminek köszönhetően a tárca számításai szerint 10 százalék alá zsugorodhat az adórés,vagyis az adóelkerülők miatt az államkasszából kieső összeg - jelentette ki a pénzügyminiszter.

(Origo, 2018. augusztus 17.)

 

Júliusban még nincs büntetés az online számlázásban

Július elseje az online számlázás indulásának időpontja. Ha a program nem megy, júliusban még nem büntet az adóhatóság. Persze, ehhez azért igyekezni is kell, regisztrálni is, és legkésőbb július végéig eljuttatni az adatokat.

Július 1-től minden olyan számlát lát az adóhivatal, amelynek az áfa-értéke eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot, írja a Magyar Idők. A jogkövető, az átállásban partnerként közreműködő vállalkozásokat azonban nem éri joghátrány, ha a használt számlázó-program esetleg még nem képes az online adatszolgáltatásra – tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t.

A pénzügyminiszter elmondta: a zökkenőmentes átállás érdekében azt kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy ha az adatok július 31-ig beérkeznek, akkor a hivatal az érintett vállalkozókkal szemben semmilyen szankciót ne alkalmazzon. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vállalkozás nem áll készen július 1-én az adatszolgáltatásra annak ellenére, hogy megkezdte a felkészülést.

A számlázó program működési problémáit nem értékelheti a vállalkozók terhére az adóhivatal, ez nemcsak az ügyfél-centrikussággal, de az online számla egyik fő céljával, az adminisztráció-csökkentéssel is ellentétes lenne. A NAV tehát július 31-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a vállalkozás már regisztrált az Online Számla rendszerben és a számlaadatok az időszak végéig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz – jelentette ki Varga Mihály.

Az online számlázás a gazdaságfehérítés újabb fontos állomása – emelte ki a tárcavezető. Hozzátette: az adóhivatal rendelkezésére álló számlaadatok kockázatelemzések és ellenőrzések széles körű lefolytatására adnak lehetőséget, jelentőségük pedig azok azonnaliságában és automatikusságában rejlik. Ez azt jelenti, hogy az információ már a bevallások beérkezése előtt a hatóság rendelkezésére áll, így számos csalás felderítését teheti eredményesebbé akkor is, ha a bevallások beérkezéséig az érintettek esetleg már nem elérhetők. A bevallások ugyanis a korábbi időszakokról adnak számot, így a csaló vállalkozók kétes ügyleteiről, például a fiktív számlakiállításáról eddig csak utólag értesült a NAV. Emiatt nemcsak az államkasszát károsítják meg jelentős mértékben, hanem a tisztességes piaci szereplőket is, akik árversenyt futnak a fiktív számlagyártókkal – összegezte az új rendszer lényegét a pénzügyminiszter.

A jövőbeni lehetőségekről Varga Mihály elmondta, hogy ezek az információk fokozatosan az adózók adminisztrációs terheit is jelentősen könnyítik.

A beérkező számlaadatok – az adóhatóság rendelkezésére álló egyéb adatokkal összekötve – a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan más bevallások adóhatósági kiajánlásához is felhasználhatók lesznek a jövőben.

Az étel- és italautomaták is vonalvégen lesznek július elsejétől

Július 1-jétől már csak olyan étel- és italautomaták üzemeltethetőek, amelyeket felszereltek automata felügyeleti egységgel (AFE), amelyen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomon követheti az automaták forgalmát.
Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről az adóhivatal informatikai rendszerével a Magyar Posta gondoskodik felügyeleti szolgáltatóként. 

Az automataberendezések üzemeltetői gépenként 120 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a telepítés költségeire. A NAV szerint a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket. Az étel- és italautomaták piacán bevezetett új rendszer az online pénztárgépekhez és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja.

(Magyar Idők, 2018. június 30.)

 

Online számla: regisztráció kötelező, mehet

Az online számlarendszer júliusi indulása előtt kötelező regisztrálniuk a vállalkozásoknak az adóhatóság honlapján, ügyfélkapus kapcsolaton keresztül.

A NAV Online Számla felületén június 18-tól van lehetőség regisztrálni. Ezt annak kell megtennie, aki az adott cég nevében a NAV előtt törvényes képviselőként, vagy állandó meghatalmazottként eljárhat, írja a Világgazdaság.

Mindenkinek regisztrálnia kell a július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázóprogrammal, akár számlatömbben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhatóság. A NAV Online Számla felületén tegnap óta van mód a regisztrációra ügyfélkapus hozzáféréssel. Annak kell regisztrálnia, aki az adott cég nevében a NAV előtt törvényes képviselőként vagy állandó meghatalmazottként eljárhat.

A számlázóprogrammal történő adatküldéshez úgynevezett technikai felhasználót is létre kell hozni egy jelszóval és a jogosultsági szint beállításával. Ez garantálja, hogy az adatszolgáltató számlázóprogramja a számlák adatait emberi beavatkozás nélkül, időben és szabályosan továbbíthassa a NAV-nak.

A technikai felhasználó regisztrálása után lesznek hozzáférhetők a számlázóprogram és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükséges további technikai elemek.

Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig. A korábbi tesztrendszeri regisztráció nem elég.  

Sztankó Dániel, az RSM Hungary Zrt. vezető adószakértője a Világgazdaságnak elmondta: az online számlázás szabályozása szerint azokat az adatokat kell feltüntetni, amelyek az áfatörvény alapján a számla kötelező elemei, de a NAV más adatokat is kér. Például ha nem azonos a számla kibocsátásának és a számla teljesítésének az időpontja, akkor az utóbbit nem kellene feltüntetni a rendszerben, ám a NAV mégis kéri. Ugyanez vonatkozik a számla típusára, hogy papíralapú vagy elektronikus; akinél ez nincs jól beállítva, könnyen elakadhat a folyamatban, holott a számlázási rendszer beállítása eleve időigényes.

(Világgazdaság, 2018. június 19.)

 

Hol kötelező a számlázóprogram?

És ha pénztárgéped van? 

Az online számlaadat-szolgáltatás – amelynek értelmében össze kell kötni a NAV-val a számlázóprogramokat – 2018. július 1-jén lép életbe. Ezután az adóhatóság azonnal látja a számlákat, az esetleg hibásakat is, írja a Világgazdaság.

De vajon az új szabályozás érinti-e a pénztárgépes vállalkozásokat? Alapesetben nem, hiszen a pénztárgépeknek a rájuk vonatkozó rendelet értelmében most is tudniuk kell valós időben adatot szolgáltatni az adóhatóságnak – a jogszabályban meghatározott módon és tartalommal – a pénztárgépekből kibocsátott nyugtákról és egyszerűsített számlákról. Ezt az adatszolgáltatást nem váltja fel, nem módosítja az új típusú adatszolgáltatás.

Vannak azonban olyan esetek, ahol a pénztárgépes vállalkozásokra mégis vonatkozhat az új adatszolgáltatási követelmény. A pénztárgépből kizárólag egyszerűsített számla állítható ki, amelynek lényege, hogy egy normál számlához képest a bizonylat csak a bruttó összeget tartalmazza, és azt, hogy ennek az összegnek mekkora az áfatartalma százalékban kifejezve, „visszafelé számolva”.

Az új szabály abban az esetben érinti a pénztárgépes vállalkozásokat, ha nem egyszerűsített, hanem normál számlát állítanak ki. Két esetkör merülhet fel, amikor egy pénztárgépes vállalkozás normál számlát állít ki.

Az első az, amikor átutalással történik a fizetés, az ellenérték meghaladja a bruttó 25 ezer forintot, és adóalany (tehát nem magánszemély) a vevő. A másik, amikor maga a pénztárgépes vállalkozás dönt úgy, hogy nyugta helyett (a jogszabály értelmében nem lenne kötelező számlát kiállítani) nem egyszerűsített számlát állít ki a pénztárgépből, hanem normál számlát.

Ezzel kapcsolatban figyelhető meg az a pénztárgépet használó vállalkozások nagy részénél berögzült szabály, hogy minden bevételt rögzítenek a pénztárgépben, még akkor is, ha számlát állítanak ki vagy kell kiállítaniuk. A jogszabályok ilyen jellegű előírást már nagyon régen nem tartalmaznak, sőt a jogszabályok szövegét olvasva ez nem is megfelelő eljárás. Úgy tűnik azonban, hogy ez elfogadott gyakorlat.

A pénztárgépes vállalkozások számára már eddig is ismert volt az a kötelezettség, hogy az átlagember számára titokzatos kódnak tűnő PTGSZLAH jelzésű nyomtatványon be kell jelenteniük a nyugta helyett kibocsátott számlákat. Ez azonban továbbra is csak azoknak az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozásoknak kötelező, amelyek

bejelentették az adóhatóságnak, hogy minden értékesítésükről – így a magánszemélyeknek teljesített értékesítésről is – számlát állítanak ki a pénztárgépes nyugta helyett.

Ez sem változik a 2018. július 1-jével hatályba lépő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel. Az új kötelezettség a cégek (adóalanyok) részére kibocsátott számlákra vonatkozóan lép be a pénztárgépes vállalkozások életébe.

Ha számlázóprogramot alkalmaznak, és az adóalany részére kibocsátott számla áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, a számlázóprogramot alkalmassá kell tenni, hogy valós időben, emberi beavatkozás, külön gombnyomás nélkül, gép-gép kommunikációban adatot szolgáltasson az adóhatóságnak a jogszabály által előírt formában. A vállalkozások egyébként mindaddig használhatják adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázóprogramjukat,
amíg nem kell adatot szolgáltatniuk, vagyis nem állítanak ki a számlázóprogrammal egy másik belföldi adóalany részére olyan számlát, amelyben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áfa van.

Érdemes az online pénztárgépes nyugta helyett számlát kiállító vállalkozásoknak külön figyelniük arra, hogy ha eddig – egyébként helytelenül – a PTGSZLAH-nyomtatványon nemcsak a magánszemély vevőktől származó bevételükről, hanem a céges eladásaikról is adatot szolgáltattak, akkor ez nem mentesíti őket a céges eladásaikra vonatkozó online adatszolgáltatás alól. Ha júliustól is megtartják ezt a hibás gyakorlatukat, hogy a PTGSZLAH-nyomtatványon a céges eladásaikat is jelentik, akkor ez a bevétel kétszer jelenik meg a NAV rendszerében, amiből még probléma is adódhat.

Abban az esetben, ha a másik adóalany részére kibocsátott, legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlát nyomtatvány (számlatömb) alkalmazásával állították elő (kézi számla), akkor az adatszolgáltatást öt naptári napon belül kell teljesíteni, mégpedig úgy, hogy az adatokat egy külön erre dedikált webes felületen kell rögzíteni.

Ha az ilyen számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áfát tartalmaz, akkor az adatszolgáltatás a számlakibocsátás utáni napon teljesítendő.

Új alternatíva lesz a vállalkozásoknak, hogy az adóhatóság saját számlázóprogramját is alkalmazhatják, amely teljesíteni fogja az adatszolgáltatást.

Fontos megjegyezni, hogy az adatszolgáltatás a módosító, helyesbítő, javító, érvénytelenítő vagy sztornózott számlákra vagy számlával egy tekintet alá eső okiratokra is vonatkozik, függetlenül attól, hogy a vállalkozás hogyan nevezi őket, ha azok olyan számla adatát módosítják, amelynek áfatartalma elérte a 100 ezer forintot, vagy a módosítás hatására éri el. Az alternatívákon látható, hogy különböző mértékű energia- és pénzbefektetést igényelnek, mindegyiknek van előnye és hátránya. Minden vállalkozásnak mérlegelnie kell, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást. Előfordulhat, hogy az időhatékonyság fontosabb szempont lesz rövid távon, mint a megoldás rugalmassága.

(Világgazdaság, 2018. június 6.)

 

Indul az online számlarendszer júliustól

Digitalizáció, gazdaságfehérítés. 

Jelentős változásra kell készülniük az áfa-körbe tartozó vállalkozásoknak, mivel július 1-től életbe lép a valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Az új kötelezettség bevezetése a következő lépés az adózás digitalizálásában, ami a gazdaság kifehérítését, hosszú távon pedig az adózáshoz kapcsolódó adminisztratív folyamatok hatékonyságának növelését jelentheti, írja a Világgazdaság.

A július elsején életbe lépő online számlaadat szolgáltatási kötelezettség értelmében az adózóknak közvetlenül a számlakiállítást követően adatot kell szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére. Az online adatszolgáltatást a 100 ezer forint összeget elérő, vagy azt meghaladó áfa-tartalmú, számlázó programmal kibocsátott számlák esetében szükséges teljesíteni – olvasható a Deloitte közleményében.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség biztosan érinteni fogja a belföldön áfa-köteles termékértékesítést, valamint a szolgáltatásnyújtást teljesítő vállalkozások jelentős részét.

Kivételt elsősorban a kis- és mikro-vállalkozások jelenthetnek, amelyeknél a kibocsátott számlák áfa-tartalma nem éri el az értékhatárt, illetve akik nem magyar adóalanyok részére értékesítenek.

„Az adatszolgáltatás jellegéből adódóan komoly adminisztratív terhet jelent majd az érintett adózók számára egy, a jogszabályoknak megfelelő rendszer felállítása. Ez egyrészt fejlesztést igényel részükről, másrészt egyes cégek, elsősorban multinacionális vállalatok esetében különböző belső szabályzatok, adottságok miatt problémás lehet az adatszolgáltatásra létrehozott megoldás implementálása, például azért, mert olyan központilag fejlesztett vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, amely nem rendelkezik az adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges funkciókkal” – mondta el Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség hasonló problémákat vethet fel az adózók számára, mint az ekáer rendszer, vagy az adatexport funkció bevezetése, azonban – a fent leírtakból adódóan – az adózók jóval szélesebb körét fogja érinteni – és emellett az adatszolgáltatás gyakorisága és a szükséges adatok volumene is jóval meghaladja majd a korábbi követelményekét – magyarázza közleményében a Deloitte.

Ugyanakkor, az adatszolgáltatási folyamatot biztosító rendszer implementálását követően az adózók jelentős adminisztrációs tehertől szabadulhatnak meg, tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás kiváltja a jelenleg az ÁFA bevallás részét képező, számla szintű jelentési kötelezettséget, legalábbis a kimenő számlák tekintetében. Emellett a NAV az adatszolgáltatás bevezetésével biztosítani fog néhány, az adózási folyamatokat támogató szolgáltatást, így például számlabefogadóként lekérdezhetők lesznek az adózó nevére kiállított és lejelentett számlák.

Az adóhatóság bizonyos szabálytalanságok esetén preventív jelleggel tájékoztatást nyújt, melynek köszönhetően elkerülhető a büntetés egy esetleges jövőbeli ellenőrzés alkalmával.

„Az új követelmény bevezetésével minden eddiginél nagyobb mennyiségű adat áll majd a NAV rendelkezésére, ráadásul mindez valós időben, közvetlenül az egyes számlák kiállítása után. Ez hatékonyabb kockázatelemzést tesz lehetővé, amelynek köszönhetően az adóhatóság könnyebben, akár még az ÁFA bevallások beadása előtt azonosíthatja a kockázatos adózói ügyleteket. Ennek értelmében az várható, hogy az adóellenőrzések célzottabban fognak zajlani, illetve kevesebb, pusztán adatgyűjtésre irányuló kapcsolódó ellenőrzés végrehajtása lesz szükséges”. A cégek 2018-ban már csak elektronikus úton intézhetik adóügyeiket.

(Világgazdaság, 2018. január 31.)

 

Hozza a pénzt az EKÁER 

Szorongatja a feketézőket az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer, kevesebb az áfacsalás.

Az agrár-élelmiszeripari szakemberek szerint kevesebb a feketézés az EKÁER működése óta, írja a Magyar Idők. A rendszer bevezetése óta a zöldség-gyümölcs ágazatban a felére csökkent a feketézés aránya, ahogyan a tej- és húsiparban is szemmel látható a fehéredés.

Így komoly eredményeket hozott az elmúlt években az agrár-élelmiszeripar területén a 2015. január elsején bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER). Az intézkedés nyomán minden olyan ágazatban sikerült csökkenteni a visszaélések számát, ahol korábban jelentős volt a feketekereskedelem aránya, így a tej- és húsiparban, valamint a zöldség-gyümölcs szektorban is fellélegezhettek a termelők és feldolgozók.

Néhány évvel korábban a magyar tejipar helyzetét alaposan megnehezítette a külföldről számolatlanul érkező ultrahőkezelt (UHT) tej, mára viszont sikerült visszaszorítani a többségében áfacsalással érintett import mennyiségét. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke arról számolt be, hogy korábban a boltok polcain található UHT-tejek 85 százaléka külföldről származott, a gyanúsan olcsó áruk pedig vélhetően feketeimport útján jutottak a kiskereskedelembe.

Az elmúlt években alapos tisztulás kezdődött, többek között az EKÁER nyőmán, így mára megfordult ez az arány. A boltokban 2016-ban a tartós tejek zöme, egészen pontosan 83 százaléka már magyar feldolgozóktól származott. – Azóta azonban sajnos kissé romlott a helyzet, ismét emelkedni kezdett az országba érkező külföldi tejek mennyisége.

Elképzelhető, hogy ezeknek áruknak egy része ismét „adómentesen” kerül a boltokba, az áfacsalás mértéke azonban közel sem akkora, mint amilyen az EKÁER előtt volt. kormányzati intézkedések előtt volt – emelte ki. A szakember szerint az EKÁER nagy szerepet játszott az áfacsalások visszaszorításában, hiszen korábban az országba özönlő külföldi áruk útját nem tudták ellenőrizni a hatóságok.

Nagypéter Sándor, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács TÉSZ-főbizottságának elnökségi tagja szerint az EKÁER pozitív irányú változást hozott az ágazat életében, a fehérítés kezdeti szakaszát segítette.

Az ágazatban közel 40 százalékos volt a feketegazdaság aránya, becslése szerint ez mostanra az ellenőrzést segítő kormányzati intézkedések nyomán a felére csökkent. Az áruforgalom ellenőrzése megszüntette a külföldi fiktív árumozgatásokat, amelyek korábban belföldi piaci zavarokat okoztak. Ugyanilyen fontos – folytatta a szakember –, hogy az országon belüli értékesítések is átterelődtek a szürkéből a fehér zónába.

Az áruk mozgását folyamatosan nyomon lehet követni, így ellehetetlenültek azok az álkereskedők, akik korábban busás hasznot húztak az áfacsalásból. Ezt a folyamatot erősíti majd tovább az EKÁER mellett az úgynevezett e-számla bevezetése is. Az eredmények már most is szemmel láthatóak, a feketézés és az áfacsalt import visszaszorulásával megszűnt az árakra nehezedő nyomás. Sőt, kis lépésekben ugyan, de bizonyos időszakokban a termelői árak is emelkedtek.

Nagypéter Sándor szerint a rendszert továbbra is fenn kell tartani, sőt, a teljes értékláncra ki kell terjeszteni az ellenőrzést, a legjobb eredményt pedig akkor lehetne elérni, ha a visegrádi országokban is bevezetnék ezt.

A húsiparban az elmúlt években két lépcsőben csökkent a forgalmi adó mértéke, de még így is nagy szerepe volt az EKÁER-nek a piac tisztításában. Menczel Edit, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint az ágazatban korábban olyan magas volt a feketézés aránya, hogy a legálisan tevékenykedő üzemek működését fenyegette, sokan nem is bírták a versenyt. Bár az áruforgalom-ellenőrző rendszernek vannak elemei, amelyek megnehezítik a vállalkozások munkáját, az intézkedés azonban önmagában segíti a piactisztulást. 

(Magyar Idők, 2017. december 13.)

 

Teszt megy, online számla jön

Az online számlázással akár 50 ezer milliárd forintnyi tranzakciót követhet majd nyomon a NAV.

Az online számlázás tesztüzeme sikeresen zajlik már 2017 derekától, az NGM értékelése szerint, írja az MTI. A számlázó programok bekötésével az adóhivatalhoz évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára, mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Az NGM államtitkára kifejtette: az online számlázás lényege az adatszolgáltatás gyökeres átalakítása a vállalkozások számláiról úgy, hogy csökkenjen a cégek adminisztrációs terhe és elősegítse a gazdaság fehérítését. Az online számlázással az adóhivatalnak közvetlen rálátása lesz a gazdasági folyamatokra. Eddig már több mint 260 cég regisztrált a tesztoldalon.

Az adóhatóság kockázatelemzői évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva akár valós időben ki tudják szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, vagy a gyanús céghálókat. A számla kiállítójánál az adatszolgáltatást automatikusan a program végzi el, amely így semmilyen plusz feladatot nem jelent. A számlázó programmal szembeni követelmény ugyanis az, hogy emberi beavatkozás nélkül legyen képes az adattovábbításra. Tekintettel arra, hogy az adóhivatal a számla kiállítását követően szinte azonnal tudomást szerez a számla legfontosabb adatairól, ezért az online számlázás a belföldi összesítő jelentést teljesen kiválthatja a számlát kiállító vállalkozónál. Könnyebbség lesz az is, hogy az online számlázásnak köszönhetően megszűnik a számlázó programok bejelentési kötelezettsége. 

A lehető legkisebb adminisztráció és a rendkívül egyszerű működtetés mellett az online számlázás bevezetése csak úgy lehetséges, ha a tesztelésre a vállalkozásoknak elegendő idejük van. A 2018. július eleji hatálybalépést ezért egy egyéves felkészülési időszak előzi meg, mutatott rá az államtitkár. Mintegy félezer tesztadaton vizsgálták az érintettek, hogy az általuk előállított adatállomány megfelel-e a rendeletben előírt sémának. Az adóhivatal közvetlenül is segíti a piaci szereplők felkészülését. Adótanácsadókkal, szoftverfejlesztőkkel egyeztet azért, hogy 2018. július 1-jén már zökkenőmentesen működhessen a gazdaságfehérítés legújabb fegyvere, tette hozzá Tállai András. 

Az államtitkár jelezte: a gyakorlati kérdések a szeptember 28-án kezdődő adókonzultáción kerülhetnek szóba, ahol a kiemelt kérdések között az új adóeljárási törvény és a NAV 2.0 mellett az online számlázás is szerepel majd. 

Tállai András emlékeztetett arra: azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

(MTI, 2017. szeptember 24.)

 

Online árusautomata menü: durva drágaság, vagy leállás

Az étel-, italautomatás magyar cégek hatalmas áremelésekre kényszerülnek, ha kibírják egyáltalán. Vagy feladják és leállítják gépeiket.

Egy új jogszabály értelmében a berendezéseket még 2017-ben el kell látniuk automata felügyeleti egységgel, amely rögzíti az eladási adatokat, és elküldi az adóhatóságnak, írja a Magyar Nemzet. Márpedig a december 1-jei határidőre ezek legyártása és beüzemelése az ágazati szereplők szerint lehetetlen. – Az egységeket és az adattovábbító postai szolgáltatás részleteit még senki nem ismeri, ráadásul ezek díja is az üzemeltetőket terheli. Nem tudjuk, hogy pontosan melyek az állami támogatás feltételei, így nem tudunk felelős döntést hozni a készülékek üzemeltetéséről – mondta a Magyar Nemzetnek Bádi Gábor, a Bádi–Gran. Kft. ügyvezetője, aki több cégén keresztül mintegy ezer automatát üzemeltet.

A szakma számítása szerint egy gép havi fenntartása összesen 10-12 ezer forintba kerül majd, emiatt egy 20-30-40 ezer forintos forgalmat jegyző készüléket nem éri meg üzemeltetni. A gépek adattovábbítási költsége is jóval magasabb, mint amennyit az online pénztárgépek sokkal nagyobb bevételre szert tevő üzemeltetői fizetnek. Az ügyvezető hozzátette, akár 30-50 forinttal is drágulhat az elsősorban ipari üzemekben, automatákban kapható kávé ára.

– Leginkább a kisebb fizetésből élő magyar fogyasztók fogják megérezni ennek a hatását. Csak ennek következtében drámaian nőhet a termékek ára. Jelenleg a legtöbb helyen 50-80 forintért ihatnak egy adag kávét a magyar fogyasztók. Az állam is adóbevételtől esik el, a legális üzemeltetés ilyen költségek mellett megszűnik. A szolgáltatás igénye megmarad, amit a feketén üzemeltetők használhatnak ki. Pedig a célunk a piac tisztítása volt, mindig ezt hangsúlyoztuk.

Mi javasoltunk olyan eszközt, amely az automaták forgalmát kontrollálni tudja, és alacsony költséggel működtethető – ezt már Szabolcsi Lajostól, a Frappé Hungária Kft. ügyvezetőjétől hallottuk. Az érdekképviselet egyébként régóta ugyanezt hangoztatja: támogatják az ágazat fehérítését, és a kormány segítségét kérték a mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásához.

Erre azonban így nagyon kis esély maradt, mert az idő sürget, július 31-ig kell aláírniuk a szerződést az üzemeltetőknek. Ez azonban hiányos, rengeteg költségelemet nem közölt a felügyeleti szolgáltató, azaz a Magyar Posta. Az üzemeltetők szerint teljesen egyoldalú szerződésbe kényszeríti bele őket, az eddig megismert adatok alapján 10-12 ezer forintos havi költséggel lehet számolni automatánként, ami még feljebb is kúszhat. Mindkét üzemeltető elmondta, az 50-80 forintos eladási áraknál természetesen akadnak magasabbak is, nyilvános helyeken, közintézményekben például drágábbak ezek a termékek, de ott a bérleti díj is jóval magasabb.

Bádi Gábor szerint mintegy 36 ezer gép üzemel a magyar piacon, ezek kétharmada kávégép. A többi készülékből jellemzően üdítőt, szendvicset, snacket lehet vásárolni. Ezek durva drágulására természetesen ugyanúgy számítani kell. Mint mondta, napi 1-2 millió adag kávét vásárolnak az emberek, tehát igen magas pénzforgalmú piacról van szó. A kormánynak, úgy tűnik, sikerül elérnie azt, amit a multinacionális cégeknek 25 éve nem: kiszorítani a kis- és közepes magyar vállalkozókat a piacról.

2.500 gépével az egyik legnagyobb üzemeltetőnek a német gyökerű Cafe+Co Kft. számít Magyarországon. Ábrányi Tamás számításai szerint legalább 500 automatát nekik is ki kell vonniuk a forgalomból, a többinél pedig ő is jelentős áremelkedéssel számol. – A menedékes felügyeleti szolgáltató szerepét betöltő posta korábban arról tájékoztatott, hogy 98 ezer forint lesz a felügyeleti egység. A kormány azonban 120 ezer forintos támogatást ad gépenként, amit a postának juttat el, akitől megvásárolhatjuk a berendezést. A valós piaci ár azonban 30-50 ezer forint – hívta fel a figyelmet Ábrányi Tamás. A berendezés árát azért tudja, mert az anyacégének nemzetközi piacon is vannak gépei, amikbe hasonló egységeket szerelnek, de ott nem a felügyeleti szolgáltatónak, hanem az üzemeltetőnek küld adatokat a berendezés.

(Magyar Nemzet, 2017. július 15.)

 

Számlaposta: csak 2018 közepétől

És csak később kell egyes újabb áfakötelmek jelentése is, tehát két feladat határideje változott. Addig tesztidőszak.

Az adóhatóság összefoglalója szerint két, egymással összefüggő adatszolgáltatási kérdésben is egy évvel későbbre, 2018. július elsejére tolták el az indulási határidőt. Az ehhez szükséges jogszabályi hátteret a jogalkotók megváltoztatták.

Az előbbiek azt jelentik, hogy egyrészt a számlázó programmal kibocsátott számlák adattartalmára előírt elektronikus adatszolgáltatás bevezetése későbbre tolódott. De ugyanígy egyes újabb tételes áfaösszegek bejelentési kötelezettsége is csúszik egy évet.

Számlázó programok adatszolgáltatása: 24 órán belül csak

Az általános forgalmi adó alanyának egy külön jogszabályban meghatározott elektronikus rendben adatszolgáltatást kell teljesítenie az állami adó- és vámhatóság részére azoknak a  számláknak az esetében, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100.000 forintot eléri, vagy meghaladja. Az adóalanynak ezeknek a számláknak a módosításról, vagy érvénytelenítésről is meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást kell teljesítenie.

Már megkezdődött a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. számú NGM rendelet módosításának előkészítése. Ennek egyik előírása, hogy a számlázó programnak a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább az áfatörvény szerinti kötelező adattartalmát az előírtak szerint, azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítani kell az állami adó- és vámhatóság részére.

Az adatszolgáltatás adózói regisztrációt követően kezdhető meg, amely magában foglalja az adatszolgáltató végpont és számlázó program regisztrálását is. 

Az adóhatóság egyébként 18,5 milliárd forintért fejleszti informatikai rendszerét, az adatok fogadása érdekében.

A 2018. évi indulásig lehet tesztelni a rendszert.

Tételes jelentés egyes áfakötelezettségekről

Jelenleg az egymillió forintnál nagyobb áfaértéket tartalmazó számla esetében tételes jelentést kell adni az adóhatóság részére. De ezt a jelentést az eladónak és a vevőnek egyaránt el kell készítenie és meg kell küldenie az adóhatóság részére: ha találkoznak egy számla adatai, akkor rendben, ha nem, akkor gyanús lehet az ügylet. Ez a jelentési rend 2013-tól él, kezdetben a kétmillió forintnál nagyobb áfaértékű számlák esetében kellett jelentést küldeni. 2015-től az összeghatár egymillió forint lett.  Ez az összeghatár százezer forintra csökken, de a számlázóprogramok adatainak megküldésével azonos módon csak 2018. július elsejétől lesz kötelező a jelentésadás az adóhatóság részére. Büntetni is csak ezután lehet mulasztás esetében.

Természetesen ha a tételes jelentésre kötelezett adóalany számlázóprogrammal állít ki számlát, mint eladó, és az új rendnek megfelelően 24 órán belül a számlaadatokat beküldi az adóhatóságnak, akkor a későbbi tételes jelentéskötelezettség alól mentesül, hiszen különben kétszer kellene információt adnia.

(NAV, 2017. június 30.)

 

Lesz pénz az árusautomaták bekötéséhez

Kapnak támogatást az ital- és ételautomaták online bekötéséhez is a vállalkozások.

Haladékot kapnak azok a szolgáltatók, akiknek szeptemberben kellene online kasszát venni, de nincs (például az autójavítók). A 2016. évi költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást tudjon adni az ital- és ételautomaták online kötéséhez, a szükséges eszközök beszerzéséhez. Az NGM azt tervezi, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe kötéséhez összességében több mint 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A korábban tervezett szeptember végi időpont helyett a kötelezett szolgáltatók, így a ruhatisztítók, autójavítók, a pénzváltókkal és a taxisokkal együtt 2017. január elsejétől lesznek kötelesek az online pénztárgépeket használni, az erről szóló rendeletmódosítás hamarosan megjelenik.

(kormany.hu, 2016. szeptember 5.)

 

Akkor jönnek az étel- és italárusító automaták is az adóhatósághoz online

Az ital- és ételautomaták piacát is megtisztítaná a kormány az illegális szereplőktől, ennek technikai részletszabályairól a rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint új, online korszakba lép az automaták piaca 2017-től, ami nemcsak a költségvetés, hanem minden tisztességes piaci szereplő érdeke. A jogszabály biztosítja a tisztességesen működő vállalkozások védelmét, a piac szereplőitől ugyanis rengeteg panasz érkezett a gépeket feketén üzemeltetők magas arányáról.

A gépeket már korábban regisztrálták, ami önmagában is jelentős mértékben fehérítette a szektort: csaknem ötezer olyan automatát szereltek le az üzemeltetők, amely a közterhek megfizetése nélkül üzemelt. Jelenleg több mint 30 ezer a regisztrált árusautomaták száma.

Az új rendelet célja, hogy a gépek értékesítési adatai online eljussanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Így kiküszöbölhetőek a bevételek eltitkolására irányuló trükkök, technikai megoldások. A rendeletnek köszönhetően a NAV-nak pontos adatai lesznek a gépek forgalmáról. Az információkat összevetheti az adózótól érkező bevallási adatokkal, ami segíti az esetlegesen eltitkolt bevételek feltárását és a gazdaság fehérítését.

Az automaták felügyeletét egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automata felügyeleti egység látja el, amelyet a berendezések vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódva kell beépíteni.

A NAV egy felügyeleti szolgáltatón keresztül kapja meg az automata értékesítési adatait. A felügyeleti szolgáltatót a fővárosi kormányhivatal metrológiai hatósága veszi nyilvántartásba.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnek azok a berendezések, amelyekről a felügyeleti szolgáltató úgy nyilatkozik, hogy fizikailag nem láthatóak el automata felügyeleti egységgel.

(Origo, 2016. szeptember 3.)

 

Dobogóst húzott az online kassza?

Sok az online kasszás adóbevétel többlete, de akkor a piac is nagyot tisztult. Dobogós lehet az online kassza.

Jelenleg az online pénztárgép három területen kötelező, mégpedig a bolti, áruházi kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a szálláshelyszolgáltatásban. A kötelezett szolgáltatóhelyek az új online kasszákat 2014-ben állították be (2013. a fejlesztés és a gyártás előkészítésének időszaka volt, az első alig néhány ezer online pénztárgépet csak ennek az esztendőnek a  végén állították be, tehát döntő részben 2014. volt az üzembe helyezés éve.)

Több elemzés is rámutatott, hogy az érintett szolgáltató területek növekedésében jelentős szerepet játszott az online pénztárgép rendszer. Az online adóhatósági adatok nem ismertek, de ezekből teljeskörű képet csak 2015-ről lehetne alkotni, hiszen ez volt az első olyan év, mikor a teljes rendszer működött, így összehasonlításra korábbi időszakkal, a növekedés mérésére nem is lenének alkalmasak.

A kormány képviselői már több alkalommal utaltak arra, hogy az online pénztárgép rendszer kiépítése nyomán nőttek az adóbevételek, tisztult a piac. A növekedés mérésében ez azért fontos kérdés, mivel a Központi Statisztikai Hivatal csak a tiszta, a nyugtás forgalmat méri (rögtön hozzá kell tenni, hogy egy reprezentatív mintára épülő, az uniós módszertannak megfelelő becsléses rendszerrel).

Pontos adatok állnak rendelkezésre az adóbefizetésekről, hiszen az adóhatóság minden egyes adóalanytól bevallást és befizetést kap, az online kasszások esetében pedig nyugtaszintű tételes adatokat is. A Nemzetgazdasági Minisztérium március 22-i bejelentése szerint jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel, melyek révén 2014-ben 150-200, 2015-ben pedig 60-90 milliárd forint többlet adóbevétel köszönhető a rendszer működésének, a szaktárca számításai szerint. Ez a két esztendőt együtt nézve 210-290 milliárd forintnyi adóbevételi többletet jelent.

Az adóbevételek növekedésének értéke azt jelenti egyidejűleg, hogy tisztult is a piac, így emiatt is többet mért a KSH, aminek nagyságrendje - az online kasszahasználatra kötelezett szolgáltatóknál a több nyugtaadás nyomán elkönyvelhető bevételi többlet értéke - ezer milliárd forint körül mozoghat, szigorúan a szaktárca számaiból kiindulva és pusztán a legnagyobb adótételt, az általános forgalmi adót nézve.

A piactisztulás előbbi értékéhez képest az online kasszáskör három legnagyobb, súlyát tekintve is meghatározó területén az árbevétel növekedése hasonló nagyságrendet mutat a KSH adatai alapján:              

 
2013
2014
2015
növekedés értéke
2013-2015
kiskereskedelem 8.514 8.949 9.272 758
vendéglátás 754 806 918 164
szálláshelyszolgáltatás 299 333 368 69
online kasszakör együtt 9.567 10.088 10.558 991
KSH, érték: ezer milliárd forint, folyó áron,
növekedés: 2013-hoz képest, 2014-ben és 2015-ben együtt

Így - bár a különböző egyidejű piaci és egyedi hatások nehezen választhatók szét - igencsak tetemes bevételi többletet hozhatott az online kasszarendszer. A kiskereskedelem esetében a 2015. évi 5,5%-os volumennövekedésnek akár harmadát is hozhatta az online kassza, a keresetek növekedése, a benzinár csökkenése, az alacsony infláció, a devizahitelesek megsegítése mellett, így feltehetően dobogós helyen áll a bővülést serkentő folyamatok között.

(blokkk.com, 2016. március 30.)

 

A kormány félti a frizuráját

Online kassza: jönnek a többiek, de a fodrászok megússzák.

2016. szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől a kormány további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét. A vállalkozásokat és a magánszemélyeket terhelő adók csökkentése mellett a korábbiaknál jóval szigorúbban kíván eljárni a kormány az adóelkerüléssel szemben. A feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek használatának és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetése.

A gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzők, a plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók, a diszkót, illetve táncteremet működtetők, a ruházati tisztító szolgáltatást végzők és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások lesznek kötelezettek az online pénztárgép használatára szeptember 30-ától, 2017. január 1-jétől pedig a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez. 2017. január 1-jétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni a NAV-nak.

A szaktárca a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálta, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. A kormány szerint az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban. A tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének.

(Kormany.hu, 2016. március 22.)

 

Vasárnap online

Az online kasszaadatok tükrében a miniszteri biztos szerint minden rendben. A kisvállalkozások vélt térnyeréséről azonban nincs nyilvános online adat.

A Magyar Idők részletes beszámolót adott közre a vasárnapi boltzár kedvező hatásairól, a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos nyilatkozatában közölt online kasszarendszer adatok alapján.

A online kasszarendszer napvilágot látott adatai

Nagyon fontos kérdés, hogy az online kasszarendszer adatai most is, korábban is a bolti, áruházi kiskereskedelem, valamint a vendéglátás, továbbá a szálláshely szolgáltatás összesített adatait tartalmazzák. Ezek fillérre pontos adatok, hiszen az online kasszarendszer fillérre pontosan működik. A legfrissebb, legfontosabb összegzések a következők, az újságcikk információi alapján:

- nagyjából 200-250 milliárd forint többletbevételük keletkezett tavaly a vasárnap is nyitva tartó kisvállalkozásoknak,

- nem történtek elbocsátások az egyébként több százezer ember számára jelentős társadalmi hatással bíró pihenőnap bevezetése miatt, emellett megvalósulni látszik a másik célkitűzés, ami a kisvállalkozások piacvédelméért született.

- március 15-i hatálybalépése óta eltelt 49 hét online kasszák által mért adatai szerint míg korábban 142 milliárd forint volt a vásárlók heti átlagos költése a kereskedelemben, addig a boltzár óta 164,3 milliárd forintra ugrott ez az összeg,

- 2015. januárjában 32 milliárd forinttal volt magasabb az online kasszások bevétele 2015. első hónapjához képest,

Ki mit lát a pályán

Elöljáróban: vasárnapi boltzár csak a bolti, áruházi kiskereskedelemben van, a vendéglátásban és a szállodaiparban nincs, az adatok viszont együttesek, ezért ennek alapján lehet csak számolni. Egyes adatok átfedik egymást (a napi, heti, havi átlagok egymásra épülnek), így a közölt információknak csak egy része érdemes alaposabb vizslatásra.

A boltzáras kiskereskedelemről nincs nyilvános online kasszarendszeres adat, így bármilyen következtetés levonása az összesített adatok alapján a boltzárhatásról eleve bizonytalan lábakon áll.

Ezek után a legfontosabb kérdések a friss online adatok alapján a következők.

A vasárnap is nyitva tartó kisvállalkozások többletbevétele az online adatokból nem állapítható meg. Ennek egyszerűen az az oka, hogy hiányoznak az összehasonlítás alapját jelenthető 2014. év online adatok.

Az online kasszarendszer kiépítése 2014. januárja és augusztusa között zajlott (2013. végén még alig volt néhány ezer online kassza bekötve az adóhatósághoz), így az összehasonlításhoz szükséges 2014. évi kasszaadatok a kisvállalkozások tekintetében többé-kevésbé hiányosak, hiszen különböző időpontokban kötötték be a kasszájukat az adóhatósághoz. Természetesen a vállalkozások 2014. évi adóbevallásai lekérhetők és összegezhetők, de hát a 2015. évi növekedés egyik motorja éppen a több nyugtaadás volt az online kasszarendszer nyomán és messze nem a vasárnapi boltzár (több kormányzati vezető nyilatkozott arról, milyen sok többlet adóbevétel jött be az online kasszarendszer révén a növekvő arányú nyugtaadás eredményeként).

Nem történtek elbocsátások, de azért csökkent a foglalkoztatottak száma

A vasárnapi boltzárral érintett bolti, áruházi kiskereskedelemben 2015-ben 188 ezer alkalmazott dolgozott a négy főnél nagyobb vállalkozásoknál. A KSH adatai szerint ebben a körben 2015-ben év közben nem változott az alkalmazottak száma. A foglalkoztatottak száma azonban a teljes kereskedelemben (csak ilyen foglalkoztatási adat van, tehát a kis- és a nagykereskedelemben együtt, amiben mindenki benne van, aki ügyködött valamit a kereskedelem egészében), 8-9 ezer fővel csökkent a létszám. Ez részben a boltzár számlájára írható.

KSH

Jókora, ezernyolcszáz milliárd forintnyi rés tátong az online kasszarendszer és a KSH adatai között. Az online adatok alapján a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar éves bevétele (mivel a január 1 - december 31. közötti összesített adat nincs megadva) csak becsülhető, de nagyot tévedni nehéz, így körülbelül 8.500 milliárd forint lehet. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy az e-kereskedelem nincs beépítve az online kasszarendszerbe, ami a kiskereskedelemben 220 milliárd forint volt 2015-ben.

Igen ám, de a KSH adatai szerint az online kasszás területek együttes forgalma másként alakult 2015-ben, az eltérés az online adatoktól nagyjából ezernyolcszáz milliárd forint lehet:

  kiskereskedelem szálláshely vendéglátás együttesen
KSH online
2015 9.257 214 918 10.389 8.464
KSH, milliárd forint, online: Népszabadság

Januárban hideg volt

2016. januárjában 32 milliárd forinttal volt több a bevétele az online kasszarendszeres vállalkozásoknak, mint egy évvel korábban, a friss híradás szerint. A 2015. eleji heti 142 milliárd forintos heti átlagos bevételadatból arra lehet következtetni, hogy a három szakterület bevétele 2016. első hónapjában 600 milliárd forint lehetett. Ez bizony egy kövér 5%-os növekedést takar, csak éppen azt nem tudni, hogy ebből - a 32 milliárd forintból - mennyi esik a kiskereskedelemre, a szállodásokra és a vendéglősökre.

Az egész online pénztárgép rendszerről megszellőztetett adatok legfájóbb pontja, hogy vannak pontos és okos adatok, csak nem látni őket.

(blokkk.com, 2016. március 7.)

 

A fodrászok megússzák

Dől a pénz az online kasszásoktól, de csak az automatákat kötik be az adóhatósághoz, a fodrászokat, meg egy sor más szolgáltatót nem. Időközben néhány szolgáltató bekötését meglebegtetett a kormány, de a jogszabályokban ennek nincs nyoma. Bizonyára a műkörmösök is sokat lobbizhattak, az árus automaták viszont nem tudtak megszólalni.

Az adózás rendjéről szóló törvény kimondja, hogy az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezést az üzemeltetője köteles az állami adóhatósághoz elektronikus úton bejelenteni. Ez azonban kevés, ezért még 30 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat is kell fizetni a bejelentéskor. Az adóhatóság jelenleg 31.739 darab - hivatalos nevén - élelmiszer értékesítést végző, kezelőszemélyzet nélküli automata berendezést tart nyilván. Ez nem is olyan kevés, hiszen az élelmiszer üzletek száma 42 ezer, persze a hipermarket alapterülete és forgalma azért nagyobb egy árusító automatánál. A költségvetés egyébként egy milliárd forintot zsebelt be a bejelentés szolgáltatási díjából. Pontos adat nincs az árus automaták forgalmáról, becslések szerint ez egy évben 50 milliárd forint körül mozoghat. De hát ez majd egy év múlva pontosan kiderül.

Zsinórban az adóhatósággal

És ez még mindig kevés, mivel az Országgyűlés az adózás rendjéről szóló joganyag módosításáról előreláthatóan úgy fog dönteni, hogy a külön meghatározott automata berendezéseket úgynevezett automata felügyeleti egységgel (a továbbiakban : AFE) kell ellátni. Az AFE olyan, mint az online kasszában az AEE, az adóügyi ellenőrző egység. Ezek a beépített informatikai egységek minden ügyködését rögzítik az automatáknak, valamint a pénztárgépeknek, és az adatokat továbbítják az adóhatóság részére. Az online kasszarendszerben be is pottyant vagy 200 milliárd forint olyan adó a költségvetésbe, amit korábban nem nagyon fizettek az ügyeskedő szolgáltatók (boltosok, vendéglátók, szálláshely szolgáltatók, jelenleg ugyanis nekik kötelező az online kassza).

Hozzátartozik a képhez, hogy az automata nem köteles nyugtát adni, emellett el kell ismerni, semmiféle rálátása nincs a piacra az adóhatóságnak (a már említett bejelentést leszámítva).

A jogszabály módosítás alapján az AFE-ben tárolt adatokról az adóalany rendszeresen adatszolgáltatást teljesít az állami adóhatóság részére, ami az ellenőrzések egyik alapköve lesz, ugyanúgy, mint az online kasszák esetében. Ezt egy hírközlő rendszer segíti majd, aminek használatáért díjat kell fizetni. Ez a díj hatósági áras lesz (mint az online kasszáknál).

Megúszni mindezt nehéz és kockázatos lesz. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Metrológiai Hatósága ugyanis szabályszegés esetén a magánszemély kötelezettet 500 ezer forintig, a nem magánszemély kötelezettet egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja .

És a fodrászok? Nekik a pénztárgép sem kötelező

Korában már többször felvetődött, hogy különböző szolgáltatók is kötelesek legyenek online pénztárgépet használni, így a szépségipar vállalkozói is, fodrászok, kozmetikusok, manikűrösök, de mások is. Tény, hogy a fodrászok bizonyos tekintetben elég kusza körülmények között végzik a dolgukat, mivel sokan közülük egy-egy üzletben nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként ügyködnek, így egy pénztárgép kevés is lehet az üzletben (széket, helyet bérelnek). Bár a kereskedelemben vannak többvállalkozós gépek és az informatika mai világában nincs lehetetlen feladat, de azért ez megnehezíthetné, de főleg megdrágítaná az online rendszer bevezetését. Ráadásul több helyen is dolgozhatnak a fodrászok, kozmetikusok, így még bonyolultabb a vállalkozói világuk. De csak ismételni lehet, az informatika világában minden megoldható, persze ez pénz kérdése is.

Pontos adat erről a piacról sem létezik. A KSH-nak a családok költekezését mérő adatai szerint mindössze arra lehet következtetni, hogy a fodrászüzletekben, testápolást nyújtó szolgáltatóknál legalább 25-30 milliárd forintot elköltünk évente. A testápolási piac pedig, amiben a fodrászok mellett a különböző szépészeti termékek és készülékek megvásárlása is benne van, az már 250 milliárd forint lehet éves szinten. Ez az érték már bolti vásárlásokat is magában foglal.

(blokkk.com, 2015. november 10.)

 

Online kassza adat: 1.200 milliárddal kisebb a KSH adatnál

Nagyot mond a KSH: van, ami nála 1.200 milliárddal több. Nyugi, háromszor is átszámoltuk. Hát nem lenne jobb a pontos online adatokat elárulni? Legalább a KSH-nak.

Két tizedet lefaragott a KSH a bolti, áruházi költekezés júliusi növekedési üteméből: a hónap elején még 7%-kal, most pedig 6,8%-kal számol. Nem nagy különbség, de hát a statisztika már csak ilyen, igyekszik pontos lenni. A január-júliusi időszak növekedési üteme - egy sor cikk-cakk után - végül 6,2% lett.

Jó de, mit is jelent mindez forintban, hiszen a boltban azzal fizetnek a családok. Szép summa, 5.065 milliárd forint, amit a KSH kimutatása szerint a boltokban hagytak a vásárlók 2015. első hét hónapjában. Egy évvel ezelőtt ugyanebben a hét hónapban 4.876 milliárd forint apasztotta a háztartások pénztárcáját, a különbség közel 190 milliárd forint, a KSH szerint. Ez szép, de vajon igaz-e?

A legutolsó, augusztus közepén napvilágot látott kormányzati közlemény szerint az online pénztárgép használatra kötelezett körben a hatálybalépés előtti 9 hét forgalmi átlaga alig haladta meg a 142 milliárd forintot, míg a hatálybalépés utáni 20 teljes hét átlaga már közel 160 milliárd forintot tett ki. Természetesen el kell fogadni a kormány pontosítását, hogy ez az adatsor a kiskereskedelem mellett magában foglalja a szálláshely szolgáltatás és a vendéglátás bevételeit is. A kormány online adatsora néhány nappal január első napja után indul és belelóg az augusztus elejébe, de ez a nagyságrendeket egyáltalán nem befolyásolja. Így könnyen kiszámolható, hogy az év első hét hónapjában az adóhatósághoz beérkező nyugtaforgalom értéke 4.478 milliárd forint volt. A január első és július utolsó napja közötti pontos adat ettől lényegesen nem térhet el.

Hát ez nem semmi

Az online és a KSH adatok összevetése végül szép kis különbséget takar. A KSH adatsora szerint júliusban az online kasszahasználatra kötelezett szakterületek szolgáltatóinak bevétele a következő volt:

2015. január-július  kiskereskedelem vendéglátás szálláshely együtt
  5.065 498 116 5.679
KSH, milliárd forint, szálláshely: szállásdíjak

Véletlen, de a most kiszámolható különbség - a 4.478 milliárd forint és az 5.679 milliárd forint különbsége - ezerkétszáz milliárd forint, egészen pontosan 1.201 milliárd forint. Ez a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szálláshely szolgáltatás együttes bevételének eltérése a KSH és az online pénztárgép rendszer között. Az online adatsor a kisebb, tehát a KSH nagyobbat mond. Természetesen azzal számolva, hogy az online adatsor mindhárom szakterületet (a kiskereskedelmet, vendéglátást és a szálláshely szolgáltatást is) magában foglalja.

És a kiskereskedelem

A kiskereskedelem számításánál figyelembe kell venni, hogy vannak olyan szeletei, melyek nem tartoznak az online kassza rendszerbe, így például a webkereskedelem, valamint egyes piaci és alkalmi árusok (persze, ezek kisebb darabok). A teljes online kasszakörös szolgáltatásokból kiindulva könnyen feltételezhető, hogy önmagában a kiskereskedelemben is jelentős az eltérés a KSH és a pénztárgépes adatok között. Lényeges, hogy ez már csak becsülhető, hiszen az online adatsoron belül nem ismert a kiskereskedelem kasszaforgalmának nagysága. Mindent mérlegre téve egy biztos: a KSH adatai alaposan, legalább 600 milliárd forinttal eltérnek az online pénztárgép rendszer adatsorától, de lehet, hogy többel is, a hét hónap összegzése alapján.

Természetesen ez cáfolható, egy egyszerű módon: a részletes online adatok nyilvánosságra hozatalával.

(blokkk.com, 2015. szeptember 24.)

 

Online pénztárgép adatok: a púdernek sem mindegy, mire kenik

Alaposan elcsúszott a sorvezető, ráadásul a kiskereskedelemnek így is rossz a mérlege. Veszteség az is, ha több is lehetne.

Meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztérium, amikor augusztus17-i közleményében egyes sajtóhíradásokat vitatva közölte: "nem igaz, hogy  kormány, illetve a NAV korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen „kiskereskedelemre szűrt” adattal az adóhivatal nem rendelkezik. A pénztárgép adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is".

Az előzmény mindössze annyi, hogy elengedhetetlen annak vizsgálata, vajon a boltok, áruházak többségének vasárnapi bezárása nyomán kedvező, vagy kedvezőtlen változások jellemzik a kiskereskedelem egészét, aminek elemzéséhez természetesen adatok kellenek. A legpontosabb képet az online pénztárgép rendszerben a boltokból, áruházakból az adóhatósághoz beérkező, a vásárlók költekezésének minden részletét rögzítő, a nyugtán feltüntetett adatok összegzése alkothatja. Ezzel nincs is gond, ráadásul a Nemzetgazdasági Minisztérium időközönként közzétett a kasszarendszerből származó adatokat, igaz, csak heti, vagy napi átlagokat.

Baki, vagy trükk?

A legfrissebb NGM közlemény alapján viszont elképesztő baki, hogy az augusztust megelőző időszakban ezeket az adatokat a kormány képviselői a kiskereskedelmi jelzővel ruházták fel, majd augusztus közepén váratlanul közölték, hogy mindig is az online pénztárgép használatra kötelezett teljes szolgáltatói kör (a kiskereskedelem mellett a vendéglátás, valamint a szálláshely szolgáltatás) együttes adatairól volt szó. Ez azért is meglepő, mivel a vasárnapi boltzár csak a kiskereskedelmet, így a boltokat, áruházakat érintette, a vendéglőket és a szállodákat már nem, tehát természetes, hogy az elemzők a kiskereskedelmet akarták vizsgálni és nem mást. Okkal feltételezték, hogy ha a kormány tisztségviselői a kiskereskedelemről beszéltek az online kasszaadatok alapján, akkor azok más szakterület adatait nem tartalmazzák. A rend kedvéért meg is kell jegyezni, hogy a kiskereskedelem fogalma kizárólag a bolti, áruházi vásárlást foglalja magában, a vendéglátást, vagy éppen a szálláshely szolgáltatást már nem.

Nem árt leszögezni azt sem, hogy minden adat hasznos lehet, akár a kiskereskedelem, akár a teljes online kasszás szolgáltató kör együttes bevételét mutatja, csak éppen nem árt tudni, miről is beszél az, aki közreadja az adatokat. Más kérdés, hogy az összevont online adatokból a kiskereskedelemre már nem lehet semmiféle pontos következtetést levonni. Próbálkozni persze lehet, azután majd kiderül, sikerült-e, vagy nem.

Baki, vagy trükk: bakinak mindenképpen baki így összekeverni az adatsorok elnevezését, de hát nem véletlen, hogy a trükközés gyanúja is felmerült. Ráadásul elhangzott olyan nyilatkozat is korábban a kormány képviselője részéről, hogy az online pénztárgépek naprakészen mutatják a kiskereskedelem adatait.

A kételyek eloszlatásának legjobb módja egyébként a minden részletre kiterjedő nyilvánosság.

Céllövölde: ki beszélt itt másról, mint kiskereskedelem?

Az augusztust megelőző hónapokban kormányzati képviselők több alkalommal ismertettek online pénztárgépes adatokat és egyértelműen úgy fogalmaztak, hogy azok a kiskereskedelem forgalmát jelentik. Az egyszerűség kedvéért időrendben szemezgetve ezekből a következők olvashatók ma is:

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos Miniszterelnöki Hivatal

2015. április 9., MTI

"...az online pénztárgépek naprakészen mutatják a kiskereskedelem  adatait..."

Glattfelder Béla államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

2015. április 23., Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága (idézet a jegyzőkönyvből):

"... megvizsgáltuk a törvény hatálybalépését megelőző 9 hét kiskereskedelmi forgalmát és az azóta eltelt 5 teljes hét kiskereskedelmi forgalmát, és azt a tapasztalatot lehetett ebből levonni, hogy a  törvény hatálybalépése előtti időszakhoz képest nemhogy csökkent volna a kiskereskedelmi forgalom, hanem a saját számításom szerint több mint 7 százalékkal  még növekedett is."

2015. április 24., kormany.hu

"A vasárnapi pihenőnap bevezetése után is bővült a kiskereskedelmi forgalom... Az online kasszarendszer lehetővé tette, hogy napi szinten lássák, mennyit költenek az emberek a boltokban..."

2015. május 27., kormany.hu

"Nőtt a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi pihenőnap bevezetése után... kiemelkedő mértékű az a forgalomnövekedés, amelyet Magyarországon a vasárnapi pihenőnap bevezetése után, márciusban mért a KSH, illetve amelyet az online kasszák adatai alapján az adóhatóság is alátámasztott..."

Lenner Áron Márk helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

2015. május 8., kormany.hu

"Nőtt a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi pihenőnap márciusi bevezetése után, elsősorban a szombati és a hétfői eladási adatok mutatnak jelentős növekedést..."

2015. június 3., kormány.hu

"...már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése... ...a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján..."

A KSH dolga lenne

Az adóhatóságnak nem feladata a kiskereskedelmi statisztika összeállítása, de hát annál pontosabb adatsor nem létezik, mint az online kasszarendszer információinak feldolgozása. Az adóhatóság is összegez persze, hiszen tőle származnak az említett adatok. Kétség nem férhet hozzá, hogy eddig mindvégig ugyanarról az adatsorról esett szó, a nyilvánosságra hozott értékek nagyságrendje ezt alátámasztja. Csak éppen az elnevezés változott meg az elmúlt napokban és lett a kiskereskedelemből egy nagyobb, a vendéglátást és a szálláshely szolgáltatást is magában foglaló adatkör. Ez viszont nagy baj, mert a kettő nem ugyanaz és így a kiskereskedelem önmagában már pontosan nem elemezhető.

Egyébként semmi akadálya nincs az online kasszarendszerből a kiskereskedelem adatait kigyűjteni: az online pénztárgép üzemeltetője az adószámát eleve köteles bejelenteni (e nélkül semmit sem érne az online kassza rendszer), de az üzleti tevékenységének szakterületeit, ezen belül a fő tevékenységét is az adóhatóság részére. A TEÁOR (az üzleti tevékenység részletes besorolása) alapján a kiskereskedelem már összegezhető. Csak hab a tortán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal az adószámhoz kapcsolódó statisztikai számjel alapján szakágazati bontást tud csinálni (a statisztikai számjel része a törzsszám, az adószám első nyolc számjegye, ami egy vállalkozást beazonosít).

Nekem veszteség, ha lehetne több is

A legfrissebb online kasszaadatok, az NGM augusztus 17-i közleménye szerint a hatálybalépés előtti 9 hét forgalmi átlaga alig haladta meg a 142 milliárd forintot, míg a hatálybalépés utáni 20 teljes hét átlaga már közel 160 milliárd forintot tett ki. A növekedés változásának mértéke ennek alapján 12,7% (a huszadik hét július végére, augusztus elejére esik). Így célszerű megnézni, vajon a KSH elmúlt években számított adatai alapján vajon van-e eltérés a tavaszi hónapokban a forgalom növekedési ütemében (a pontosság érdekében célszerű hosszabb idősort vizsgálni).

A KSH adatai alapján egyértelmű, hogy az egyes szakterületek saját éven belüli növekedési ütemeiben nincs lényeges eltérés. Megállapítható az is, hogy a kereskedelem és a vendéglátás az ütemváltozás nagyságrendjét tekintve együtt mozog, a szállodaipar viszont alaposan elhúz a tavaszi, nyári hónapokban, ami szerény mértékben az együttes online adatsort felfelé húzza (azért csak szerén mértékben, mert a három szolgáltató terület 10 ezer milliárd forintos éves bevételéből a szállodaipar mindössze 200 milliárd forinttal bír, így súlya a másik két területhez mérve szerény).

Mindezek alapján az kerekedik ki, hogy akár együtt, akár külön nézzük az elmúlt évek változásait a KSH adatai alapján, sokkal nagyobb volt a forgalom megugrása egy-egy éven belül júliusban februárhoz képest, mint amit a 2015. évi online adatok mutatnak.

Növekedés persze van 2015-ben is, ezt nem is vitatja senki, csak éppen sokkal kisebb, mint a korábbi években:

változás: július/február
bolti kiskereskedelem
vendéglátás
szálláshely szolgáltatás
2011.
1,37
1,37
1,97
2012.
1,33
1,41
2,19
2013.
1,38
1,43
2,29
2014.
1,34
1,35
2,13
KSH, folyóáras havi adatok alapján, érték: változás éven belül, július/február

Veszteség az is, ha lehetett volna több is.

(blokkk.com, 2015. augusztus 18.)

 

Bakiparádé a vasárnapi boltzár online kassza adataiban

Még mindig titkolja a kormány a vasárnapi boltzár részletes adatait. Teljes havi nyilvános adat (a hónap első napjától az utolsóig bezárólag terjedő időszakra) még mindig nincs. Az új trükk: a bolti kiskereskedelemhez hozzácsapják a vendéglátást és a szálláshelyeket. Az újabb információk még nagyobb káoszt, igazi bakiparádét jelentenek.

A Napi Gazdaság tette közzé az online pénztárgépes szolgáltatók legfrissebb bevételi adatait augusztus 7-én, melyeket a kormánytól kapott meg. Így március 15. óta az azt megelőző kilenc teljes hét (január 5-től számított) átlaga szerinti 20,9 milliárd forintos napi költés 22,9 milliárd forintra emelkedett a július 19-ig vizsgált időszakban, vagyis a jogszabályváltozás utáni 18 teljes hét alatt. Ennek megfelelően 146,4 milliárdról 160,1 milliárd forintra ugrott a március 16. és július 19. közötti időszakban a heti átlagos költekezés.

A kiindulópont helyes, hiszen a vasárnapi boltzár hatását valóban úgy a legcélszerűbb vizsgálni, mi is történt a bevezetés előtti és utáni időszakban. Az adatokat mérlegelve viszont ellentmondások sora bukkan elő.

Az egyik legsúlyosabb hiba, hogy az eddig nyilvánosságra hozott adatok kivétel nélkül az egyes hónapok valamelyik közbülső napjával zárultak (tehát sohasem adtak meg olyan adatokat, melyek egy hónap első és utolsó napjára estek volna). Így április 19., április 26., vagy éppen május 10. volt a közölt adatok határnapja, legutóbb pedig július 19. Ezen az alapon a változás ütemét körülményes összehasonlítani a Központi Statisztikai Hivatal adataival (persze, nem lehetetlen).

Új ruhát kaptak az online adatok: ez azért durva

A legdurvább hiba, hogy a kormány képviselői korábban mindig úgy fogalmaztak, a nyilvánosságra hozott online pénztárgép adatok a kiskereskedelemre vonatkoznak. Ez, ha igaz, akkor csak a bolti, áruházi vásárlásokat tartalmazhatja, a vendéglátást, szálláshelyek bevételeit, ahol úgyszintén kötelező az online pénztárgép, már nem.

Újdonság az előbbiekkel szemben a legfrissebb adatsorban, hogy ezek bizony magukban foglalják a kiskereskedelem mellett az említett vendéglátás és szálláshely szolgáltatók adatait is. A különbség nem csekély, hiszen 2014-ben a bolti kiskereskedelem bevétele a KSH szerint közel 9 ezer milliárd forint, a kereskedelmi szálláshely szolgáltatóké közel 200 milliárd forint, a vendéglátóké pedig 800 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy nem mindegy, milyen területekre terjednek ki a nyilvánosságra hozott online adatok, hiszen a heti átlagok eltérése a választástól függően 15 milliárd forint körül mozoghat.

Az online adatsor könnyen kiszámítható 10% körüli állandó növekedése viszont azt sejteti, hogy a kormány mindig ugyanolyan tartalmú információkat közölt, csak éppen más ruhába öltöztette őket.

Még a boltzár előtti adatok sem pontosak

A korábban közölt online adatok szerint a március közepét megelőző időszak heti értékesítési átlaga 141 milliárd forint volt. A legfrissebb adatok szerint ez is nőtt, 146 milliárd forintra, pedig nem kellett volna változnia a számnak. Az eltérés csekély, 3 és fél százalék, ami nem utal arra, hogy egyes szolgáltató területek hozzáadása miatt ugrott volna meg az adat, sokkal inkább a pontatlanságra mutat, ami az informatika mai világában meglehetősen furcsa eredmény.

Online adatok: mégis lekonyult a bolti kiskereskedelem orra

A korábban közzétett online adatok is körülbelül 10% körüli növekedést mutattak a március 15. előtti és utáni időszakokat összevetve, ez a legfrissebb adatokra is igaz. A bökkenő az, hogy a KSH adatai szerint a korábbi években ennél sokkal nagyobb, kétszer több volt a növekedés üteme az év eleji és a márciust követő tavaszi hónapokat összevetve:

bolti kiskereskedelem
február
március-április átlaga
május
változás:
március-április/február
változás:
május/február
2011.
512
624
646
1,22
1,26
2012.
551
661
648
1,20
1,18
2013.
555
671
690
1,21
1,24
2014.
592
718
724
1,21
1,22
KSH, folyóáras havi adatok, érték: milliárd forint, változás: éven belül
március-április átlaga: a húsvéti ünnepek időpontváltásai miatt célszerűbb így számolni
 

A 2014. évi júniusi KSH adatok is hasonló növekedési ütemet mutatnak februárhoz képest, így könnyen adódik a következtetés, hogy növekedhetett volna gyorsabban is a bolti kiskereskedelem, így viszont a korábbi évek bővülési üteme megtört, amit nehéz nem veszteségként elkönyvelni.

Hol a piactisztulás?

A kormány és az elemzők is egyetértettek eddig abban, hogy az online pénztárgép rendszer jelentős mértékben tisztította a piacot, 2014-ben és 2015-ben egyaránt. Ezt az adóbevételek növekedése is alátámasztja, ráadásul az is, hogy a legnagyobb online szeletet jelentő kiskereskedelemben a jövedelmek, keresetek bővülésénél sokkal nagyobb ütemben emelkednek a bevételek a KSH kimutatása szerint. A családok bevételeinek és az online kasszaforgalom növekedésének különbségével lehet leginkább közelíteni a piactisztító hatást, amikor több nyugtát adnak a szolgáltatok. Ez azt sejteti, hogy az eddig kimutatott növekedési ütemek felét az online pénztárgép rendszer bevezetése hozza a konyhára. Ez azt is jelenti egyidejűleg, ami sejthető, hogy a reáljövedelmek, reálkeresetek 7-8%-kal azért nem nőnek, szemben a KSH kiskereskedelmi növekedési adataival.

(blokkk.com, 2015. augusztus 9.)

 

Mitől nőnek az online kiskereskedelmi adatok?

A kormány adatai szerint szépen nő a vasárnapi boltzár nyomán a kiskereskedelem. A bökkenő csupán annyi, hogy a számok egy kicsit szokatlanok, ráadásul régen is volt növekedés ezekben a hetekben.

A kormány képviselői már korábban bejelentették, hogy a vasárnapi boltzár hatályba lépését követő öt hétben, március 16. és április 19. között 151 milliárd forint volt a kiskereskedelemben a heti átlagos költekezés mértéke. Március 15., a hatálybalépés előtti kilenc teljes hét alatt a heti átlagos költekezés 141 milliárd forint volt, ami így 7%-os növekedést jelent.

Időközben napvilágot látott több olyan értékelés, hogy a Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatai szerint ebben az időszakban elsősorban a húsvéti költekezés miatt mindig is nőtt az áruházak, boltok bevétele, de sokkal nagyobb ütemben, márciusban az előtte lévő februárhoz képest általában 15-20% közötti mértékben.

Nos, időközben újabb online számmal hozakodott elő a kormányzat, eszerint május 10-ig nézve a vasárnapi boltzár bevezetése utáni időszakot, a heti költekezés átlagos mértéke már 157 milliárd forint. Önmagában ez is csak annyit jelent egyébként, hogy a növekedés mértéke a március 15. előtti időszakhoz képest 11% lenne, az előbb említett 7%-kal szemben.

Mindez azt jelenti, hogy többféle adat látott már napvilágot a vasárnapi boltzár bevezetése utáni forgalomról:

- heti 151 milliárd forint, a hatályba lépés utáni öt hétben, április 19-ig,

- heti 157 milliárd forint a hatálybalépés utáni hat hétben, április 26-ig,

- heti 157 milliárd forint a hatálybalépést követő 8 hétben, május 10-ig.

Az előbbi adatok némi ellentmondást sejtetnek egyébként. A heti átlag a felsorolt adatok szerint április 19-26. között ugrott fel 6 milliárd forinttal. Ez egy hét alatt 36 milliárd forint növekedést jelent, hiszen előtte csak 151 milliárd forint volt a heti átlag, utána már nem változott, tehát ezen az egy héten kellett nagyot ugrania a heti költekezésnek. Természetesen ez önmagában a puszta számok világának alapjain nem zárható ki, piaci oldalról viszont szokatlan (a Húsvét hosszú hétvégéje április 5-én és 6-án volt). Az elmúlt években egyébként nem csak márciusban, hanem áprilisban is nőtt az előző hónaphoz képest a KSH adatai szerint is a kiskereskedelmi költekezés.

Kérdés, a növekedés ütemében van-e különbség. Tegyük hozzá, hogy a 157 milliárd forintos heti átlag 4%-kal nagyobb a 151 milliárd forintos heti átlagnál, amire volt már példa korábban is, havi viszonylatra vetítve.

Szerencsés lenne mielőbb tisztán látni az online adatsorokat, teljes egészében, hiszen rendelkezésre állnak, heti és havi bontásban egyaránt. A KSH adatai azonban havi és nem heti bontásúak, így nehéz pontosan felmérni a változásokat.

(blokkk.com, 2015. május 18.)

 

EKAER: március 1-től lőhet a NAV

A Magyar Közlöny február 27-i számában megjelent az új NGM rendelet az EKAER frissített szabályairól, melyek mácius 1-én hatályba is léptek.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) összegzése szerint a legfontosabb változások 2015. március 1-től a következők:

- Az árbevételük alapján egyszerűsítést kapó cégek esetén az éves nettó árbevétel 300 milliárdos határát 50 milliárdra csökkentették. Csak az értékhatárt figyelembe véve így 27 helyett 165 vállalkozás kaphatna egyszerűsítést, de ennél valószínűleg sokkal kevesebb cég élhet majd a lehetőséggel a további feltételek miatt.
- A kockázatos termékek körének változását nem tartalmazza a közlöny.
- Nem kell megadni árat a nem kockázatos termékeknél.
- Változtak a súly- és értékhatárok, így nem kell EKÁER-számot kérni, ha a kockázatos élelmiszer és egyéb kockázatos termék esetében a súly a bruttó 500 kg-ot, az áruérték pedig a nettó 1 millió forintot nem éri el (ha bármelyiket eléri, akkor kell EKAER szám).
- Nem kockázatos termékek esetén, ha sem a bruttó 2500 kg-ot, sem a nettó 5 millió forintot nem lépi át az áru tömege, vagy értéke, akkor sem kell EKAER szám.
- 10%-os hibahatárral lehet megadni az árat és a súlyt.
- A kockázati biztosíték számítása 60 napról 45 napra csökkent.
- Az áru megérkezését a megérkezése után 3 munkanapon belül kell lejelenteni, de mindenképpen az EKAER-szám érvényességi idején belül.
- Mentességet kaptak a bejelentés alól: egyes Közösségen belüli hulladékszállítás keretében szállított hulladéktermékek, a fémkereskedelemről szóló törvény szerinti anyagkísérő okmánnyal szállított fémkereskedelmi engedélyköteles termékek, az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiac gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény 1. § 1. pontja szerinti anyagok, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény szerint postai küldeményként feladott termékek.
- Az adózó az állami adó- és vámhatóságtól gyártásszervezésének sajátosságára tekintettel kérheti meghatározott belföldi felrakodási cím és belföldi kirakodási (átvételi) cím közötti, legfeljebb 20 kilométeres, teljes egészében belföldi közúti szakaszon történő közúti fuvarozással járó tevékenység mentesítését (a továbbiakban: útszakasz-mentesítés), amennyiben az adott közúti szakaszon a saját részére beszerzett vagy az általa feladott termékek fuvarozásának gyakorisága okán a napi bejelentési kötelezettség aránytalan terhet jelent az adózó számára.

(blokkk.com, 2015. március 2.)

 

EKAER: új fazon, tömött farzseb

Átalakul az elektronikus közúti árufuvarozó rendszer jogi kerete, így az NGM nagyobb hatalmat kap a szabályozásban.

Éles vita kísérte eddig az EKAER alkalmazását, mivel jó sok értelmezést, megfelelő besorolást érintő kérdés vetődött fel az elmúlt két hónapban. Az EKAER lényege, hogy a vállalkozások árufuvarozásának jelentős részét előre be kell jelenteni az adóhatóságnak, a feketézés visszaszorítása érdekében: a cél az, hogy az áru, az árukísérő fuvarlevelek és a pénz, főleg az általános forgalmi adó befizetése és visszaigénylése azonos útvonalon haladjon. Az EKAER keretében azonban nem csak a bejelentett fuvar-információkat vizsgálják, hanem azokat összevetik az utakon elhelyezett elektronikus figyelő kamerák felvételeivel is, ami lehetőséget ad arra, hogy ellenőrizni lehessen az előzetesen bejelentett és az igazi útvonalakat.

A cél az, hogy így ne forduljon elő, hogy az álló teherautó papíron mégis csak elgurul külföldre és visszaigénylik a rakomány áfáját, majd a szabályokkal ellentétesen később a hazai piacon eladják a rakományt, természetesen olcsóbban, mintha csak befizették volna az áfát. A feketézés előnye egyes esetekben éppen abban rejlik, hogy az áfa befizetése helyett visszaigénylik azt a költségvetéstől. Más csalfa esetekben beérkezik külföldről az áru, csak éppen elfelejtik befizetni az áfát a költségvetése, miközben továbbértékesítik és több kézen át megérkezik az áruházak polcaira, vagy valamely más felhasználóhoz (nem csak a fogyasztási cikkeknél csalnak áfát az ügyeskedők).

Az EKAER kínosan hasonlít az online pénztárgép rendszerhez, hiszen mindkettő lényege, hogy az adóhatóság ügyletenként (minden egyes fuvarról, valamint minden egyes vásárlásról) információt kap. Az információadás azonban csak az első félidő, a második a beérkező adatok elemzése és a gyanús esetek kiszűrése.

Az EKAER 2015. január 1-től lépett életbe, a jelenlegi kormányzati állásfoglalások alapján március elejétől élesbe vált, így addig nem, utána viszont már büntetnek. A vállalkozások számára elsősorban az okozott gondot eddig, hogy azoknál a fuvaroknál, ahol több szereplő működött közre, nehéz volt előre beszerezni minden adatot, főleg, ha külföldről jött az áru, továbbá számos kérdése vetődött fel a vásárlók, eladók (feladók, címzettek), fuvarok, termékek besorolásával összefüggésben.

Az Országgyűlés átalakította a jogi kereteket, így az adózás rendjéről szóló törvény kevesebb, a Nemzetgazdasági Minisztérium több kérdést fog szabályozni, feltehetően a rugalmasabb jogszabályi háttér érdekében (könnyebb egy miniszteri rendeletet módosítani, ha kell, mint egy törvényt). A törvénymódosítás az Országgyűlés február 18-i napirendjén szerepel, a miniszteri rendelet ezt követően láthat napvilágot.

A legfontosabb, a rendszer lényegét tekintve változatlan előírások az új  törvényi keretben a következők:

- Útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó termékértékesítést, termékbeszerzést, termékmozgatást kizárólag érvényes Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKAER-számával rendelkező adózó folytathat.
- A szabályt alkalmazni kell a törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendeletben kockázatosnak minősített termékek esetében is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles.
- A kockázatosnak minősített termékek esetében a miniszteri rendeletben foglaltak alapján kockázati biztosítékot kötelező fizetni, március 11-től.
- Az EKAER szám megállapításához az adóhatóságnál be kell jelenteni a fuvar címzettjének adatait (név, adóazonosító szám), a feladó adatait (név, adóazonosító szám) és a miniszteri rendeletben meghatározott egyéb adatokat.
- Az adóhatóság a miniszteri rendeletben meghatározott más adózók számára is megállapíthatja az EKAER számot.
- A mentesüléss szabályait a miniszteri rendelet határozza meg.

Minden más szabályozást igénylő kérdésről az NGM dönt a végrehajtási rendeletében. Az új szabályok március 1-től indulnak a törvényjavaslat alapján.

(blokkk.com, 2015. február 18.)

 

Nagyon teker az EKAER

Fogadta 11 millió fuvar bejelentését.

2015-ben összesen 11 millió fuvar adatait jelentették be a fuvarozók, kereskedők az adóhivatalnak az EKAER rendszerében, az információk alapján pedig a hatóság ezrével indított vizsgálatokat. A cégek majdnem kétszer annyi rakományt indítottak útnak országon belül, mint amennyiszer uniós partnerrel üzleteltek.

2015 második felére igencsak felpörgött az adóhivatal közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus rendszerének számlálója. Az időszakos adatok szerint 2015. elején, a téli-tavaszi hónapokban átlagosan havi nyolcszázezer rakományt rögzítettek az adóhivatalnál, ezt követően nyáron és az ősz kezdetén viszont már csaknem egymilliót. Ehhez társult az év végi roham a maga szintén egymillió körüli havonkénti átlagos bejelentési forgalmával.

Az EKAER rendszert kikerülni nemigen lehet, a NAV szinte percről percre, óráról órára pontos képet kap az idehaza közlekedő kamionokról. Az EKAER az útdíjkamerák és a súlymérő állomások segítségével ellenőrzi az ország útjain haladó teherautókat, a kétes fuvarok kiszűrését pedig az adatbázisok, az adóhatósági kockázatelemzés és az azonnali vizsgálatok teszik lehetővé.

A 11 millió 2015 évi rakomány közel kétharmada – hétmillió tétel – belföldön cserélt gazdát, két-két millió alkalommal pedig az unióból érkezett, vagy oda távozott a megpakolt teherautó. A feketegazdaság elleni szisztéma 2015 elején lépett életbe, az esetek egy részében pedig azt vizsgálták, hogy a közúton fuvarozó vállalkozások betartották-e az EKAER­rel kapcsolatos előírásokat. Az adóhivatal sokszor végzett olyan ellenőrzést is, amelyben a hatóság korábbi tapasztalatait, megállapításait és az EKAER adatait vették alapul. Ezekben – az egyes adóügyi kötelezettségek teljesítésének visszamenőleges vizsgálatára is lehetőséget adó – eljárásokban milliárdos összegű le nem rótt közteherre derített fényt a szervezet. 2015-ben egyébként több mint kilencmilliárd forintot helyeztek el a hatóságnál biztosítékként a kockázatos termékeket szállító vállalkozások, további egymilliárdot pedig bankgarancia formájában kínáltak fel. A biztosítékot a hivatal elvonhatja, ha a gazdasági szereplő korábban adótartozást halmozott fel.

(Magyar Idők, 2015. január 13.)