butik₪pórázon

Fipronil: van már szennyezett magyar tojás is

A NÉBIH talált már Fipronillal szennyezett magyar tojást is. Tehát nem a szennyezett tojást hozták ide, hanem a szennyező anyag jutott a tojásba. Itthon.

A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

Az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a NÉBIH laboratóriuma. A hatóság haladéktalanul megkezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan történhetett a szennyezés, továbbá azt, vajon az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az import tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

(NÉBIH, 2017. augusztus 21.)

 

Szóltak, hogy jött Fipronillal szennyezett tojás

A NÉBIH eddig nem találta, de az uniós riasztási rendszeren jelezték, hogy Magyarországra is szállítottak szennyezett tojást. ₪₪₪

Az uniós élelmiszerbiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) 2017. augusztus 15-én érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság elrendelte az érintett tétel kivonását a forgalomból. A NÉBIH laboratóriumában folyamatosan zajlanak a hazai célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A hivatal szakemberei 4 tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A német bejelentés alapján egy német cég Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki. A termékből Magyarországra is szállítottak az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft-hez.

A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a szermaradék, de az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben, így fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A NÉBIH laboratóriumában folyamatosan zajlanak az elrendelt célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. Az elkészült az első vizsgálati eredmények szerint a NÉBIH szakemberei 4 tétel (1 német és 3 lengyel származású) tojásban mutatták ki fipronil jelenlétét. A szermaradék mennyisége egyetlen esetben sem haladta meg a megengedett értéket. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A NÉBIH javasolja, hogy a szennyezés felszámolásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

(NÉBIH, 2017. augusztus 15.)

 

Fipronillal szennyezett tojás: körbeért

Már 17 uniós országban találtak Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást. ₪₪₪

Már annak a cégnek a vezetőit is letartóztatták, amelyik a szennyezett tojás forgalmazásáért, írja az Index. Magyarországon eddig nem találtak rovarirtós tojást, ami egyébként csak nagy mennyiségben jelent egészségügyi kockázatot. A Nébih azonban a biztonság kedvéért ellenőrzi a tojásimportot. Belgium és Hollandia közben egymásra mutogat, mert állítólag már jóval a bejelentés előtt tudtak a hatóságaik arról, hogy baj van. 

Így már több mint az EU tagállamainak felében találtak Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat, több millió tojást kellett visszahívni az érintett országok boltjainak polcairól: Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia. Az EU-n kívül Svájcban és Hong Kongban is találtak szennyezett tojást. Tehát Magyarország mindegyik uniós szomszédjában már találtak szennyezett tojást.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint attól is függ, hogy mennyire veszélyes a szennyezett tojás, hogy a fogyasztó milyen idős, milyen az egészségi állapota, valamint milyen mennyiségű rovarirtó jutott a termékbe, de alapvetően ahhoz, hogy akut mérgezést kapjon valaki, rendkívüli mennyiségű mérgezett tojást kellene elfogyasztania. 

Eddig csaknem az összes laboratórium tesztből az derült ki, hogy a szennyezett tojásokba nagyon kevés rovarirtó jutott, a megengedett mennyiség hetede-tizede. Egy belga tesztből viszont az jött ki, hogy a szennyezett tojásokba a megengedettnél több mérgező anyag jutott.

Felelős azért van

Először, augusztus elején a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szólította fel az ország lakosságát, hogy a szennyeződés gyanúja miatt a biztonság kedvéért átmenetileg ne egyenek tojást. Akkor annyit lehetett tudni, hogy 27 holland telep mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert, de nem volt egyértelmű, hogy melyik cégtől származik a szennyezett tojás.

Augusztus 10-én a Chickfriend nevű holland cég két vezetőjét letartóztatták, miután a nyomozás során kiderült, hogy a cég telepein Fipronil rovarirtó szerrel kevert tetűirtót használtak. A vezetőket közegészség veszélyeztetésével vádolják, a hatóságok autókat, ingatlanokat foglaltak le, és bankszámlákat is zároltak, a később kártérítési összeg fedezetére. Az is kiderült, hogy a holland telep a belga Poultry-Vision nevű cégtől vette a rovarirtó szert.

000 RD4AA

Közben már Németországba is elindult a visszahívás, ahol a szennyezett tojások száma elérte a 10,7 milliót.

Az Egyesült Királyságban kisebb mennyiségben találtak fertőzött tojást, hétszázezer tojás jutott az országba késztermékekben, szendvicsekben, salátákban adták el, ezeket a termékeket vonták be országszerte. Franciaországba a mezőgazdasági miniszter bejelentése alapján 244 ezer szennyezett tojást importáltak. 

A Magyarországgal szomszédos országokban jellemzően elég kis mennyiségben találtak csak szennyezett árut: Romániában az ország nyugati részében találtak a termékből. A Németországból érkezett egytonnás folyékony tojássárga-szállítmányt egy Temes megyei raktárban foglalták le. Szlovákiában az ország nyugati részében, Vrbovéban találtak 24 adagnyi hámozott, főtt tojást, ez egy osztrák cégek keresztül érkezett az országba. Ausztriában két cég hívott vissza éttermeknek értékesített főtt tojást.

A Nébih eddigi információi alapján Magyarországra nem érkezett szennyezett tojás, de a biztonság kedvéért az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek ellenőrzését. A Nébih munkatársai az országba beszállított holland és lengyel eredetű tojásokból vesznek mintát, de emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból származó szállítmányokat is.

Miközben a tagállamok hatóságai végezték a dolgukat, felsőbb politikai szinten megindult az egymásra mutogatás a tagállamok között, ki, mikor, mit tudott. Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos, aki augusztus 12-én bejelentette, hogy szeptember 26-ra uniós miniszteri csúcstalálkozót hív össze az ügyben

(Index, 2017. augusztus 12., fotó: John Thys/AFP, kiemelt kép: MTI/EPA/Vincent Jannink/Index, tojásmegsemmisítés Hollandiában)

 

Fipronilos tojást találtak Szlovákiában

A szlovák ellenőrök Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett holland tojást találtak egy nagykereskedelmi raktárban. Az angolok is nyomják vissza.

A szlovák élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrei Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett holland tojást találtak egy nagykereskedelmi raktárban, jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség. Az ellenőrök 24 csomag főzött és hámozott tojásban találtak Fipronil-nyomokat a nagyszombati (Trnava) kerületben fekvő Verbó (Vrbové) város egyik nagykereskedelmi raktárában, írja a HVG. A szállítmány Hollandiából érkezett egy kis kerülővel Szlovákiába. 

A holland tojásokat egy német üzemben dolgozták fel készételnek, onnan kerültek át egy osztrák kereskedő cég közvetítésével a szlovákiai raktárba. A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy kerültek-e tételek kereskedelmi forgalomba a szennyezett szállítmányból.

Holland eredetű szennyezett tojást eddig Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban és Hongkongban találtak a hatóságok. A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA augusztus elején szólította fel az ország lakosságát arra, hogy a Fipronil mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg ne fogyasszanak tojást. 

A szennyezés gyanúja miatt 180 tojástermelő telepet zártak be. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtószerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

Az Aldi lánc már korábban bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojást Németországban.

A legfrissebb hírek szerint az eddig becsült 21 ezernél lényegesen több, hétszázezer tojás jutott el az Egyesült Királyságba a mérgezési ügyben érintett holland csirketelepekről, írja a Telegraph. A tojásokat nem dobozolva, hanem késztermékekben, szendvicsekben, salátákban adták el, ezeket a termékeket vonják be most országszerte. A mérsékelten mérgező, fipronil nevű rovarirtószert tartalmazó tojások március és június között jutottak el az országba, jóval a mérgezés júliusi napvilágra jutása előtt. Több üzletlánc, köztük a Morrisons és a Sainsbury's is nekiállt levenni polcaikról a mérgezett, vagy gyanúsnak vélt termékeket, feltehetően a legtöbb szennyezett tojást tartalmazó készételt valószínűleg már rég elfogyasztották a britek.

(HVG, 2017. augusztus 9., Index, 2017. augusztus 10.)
 

Fipronil a tojásban

Megvannak a szennyezett tojások - kódszámai.

A holland hatóságok 170 tojásjelölő kódszámot tettek közzé, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat, írja a Magyar Idők.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a 170 kód nem jelenti azt, hogy ennyi tojástelepet kellett zárlat alá helyezni a szennyezés miatt, mivel a tojásszövetkezetek jellemzően számos, különböző kóddal rendelkező termelővel állnak kapcsolatban.

A tojásszövetkezetek megnevezése csak „zavart keltene” – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy felesleges is lenne, mivel a közzétett kódok alapján pontosan be lehet azonosítani a szennyezett tojásokat. A lista még változhat, de„az elkövetkező napokban már nem számítanak a holland szakemberek számottevő mennyiségű találatra – jelentette ki a holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője.

Idő közben már megkezdődött a zárlat feloldása egyes tojástelepeken, írja a közlemény.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az összes tojásüzem, amelyik ügyfele volt a Fipronil rovarirtó szert tartalmazó fertőtlenítő szert szállító cégnek, együttműködött a hatóságokkal az ellenőrzések során.

(Magyar Idők, 2017. augusztus 6.)

 

Szalmonellás lengyel tojás jött

Halálos is lehet. Eddig hét országot érintett. Azonosítója: „3PL30221321”.

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás az Unió nemzetközi RASFF rendszerén érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) intézkedett az érintett tételek és az azokból készült termékek kivonásáról a forgalomból. A magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését.

A szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén - élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el avásárlók, ha már vettek belőle, a tojással érintkezett felületeket pedig fertőtlenítsék.

A NÉBIH már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.

Az elrendelt fokozott élelmiszerbiztonsági vizsgálat november 4-ig tart, az ellenőrzéssorozat pedig minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek a szalmonella fertőzöttség vizsgálatához.

(NÉBIH, 2016. október 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.