autó₪szalon

Trump meghúzta a japán autógyártókat

Szenzációs lépésre készülnek a japán autógyártók Amerikában. 

Donald Trump az Egyesült Államok elnöke bejelentette: találkozóján Abe Sindzo japán miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy a távol-keleti szigetország 40 milliárd dollár értékben hajt végre újabb autóipari beruházásokat az USA-ban - írja az Origo a Reuters nyomán.

Ez szinte hihetetlen nagyságrendű befektetés, hiszen a debreceni BMW-gyár átszámítva 1,1 milliárd dollárból valósul meg, vagyis ennek az összegnek csaknem a negyvenszereséről van szó. 

A japán autógyártók ilyen irányú elkötelezettsége ugyanakkor korántsem új keletű, hiszen már eddig is jelentős összegeket fektettek be az amerikai piacon. A Japán Autógyártók Szövetségének (JAMA) honlapján található friss statisztikai kimutatások szerint jelenleg 24 gyártóüzemet, valamint 44 kutatás-fejlesztési és design központot működtetnek az USA 19 tagállamában.

A Lexus UX modellje FORRÁS: LEXUS

Összesen csaknem 93 ezer embernek adnak munkát, ami az 1990-es évhez viszonyítva 224 százalékos növekedést jelent. A japán autógyártók egyesült államokbeli üzemeiben 2017-ben közel 3.774 millió járművet gyártottak, ami 153 százalékkal volt magasabb az 1990-ben regisztrált mennyiségnél. Emellett tavalyelőtt több mint 423 ezer olyan személygépkocsit és teherautót exportáltak az USA-ból, amely valamelyik japán márka ottani gyárából került ki.

Lexus ES 300h FORRÁS: LEXUS

De a legfontosabb adat talán az, hogy 2017-ig a japánok összesen 48,3 milliárd dollárt fektettek be autóipari projektekbe az Egyesült Államokban, azaz ha megvalósulnak a most bejelentett fejlesztések, akkor megkétszereződik a távol-keleti szigetország működő tőke beruházásainak értéke az amerikai piacon.

(Origo, 2019. április 30.)

 

Gáz az amerikai autós piac

A 2008-as pénzügyi válság óta először csökkent az új autók eladása az Egyesült Államokban 2017-ben. A GM, a Ford és a Fiat Chrysler is esett.

Az Autodata adatai szerint a 2017-ben értékesített új autók száma 17,2 millió volt, 1,8 százalékkal kevesebb 2016-hoz képest az USA autópiacán, írja az MTI. Tartja magát viszont abban az amerikai autós piac, hogy ugyanakkor a harmadik egymást követő évben állt 17 millió fölött az eladás.

A 2017-ben eladott új autók átlagára 32 ezer dollár volt, közel 10 százalékkal magasabb 2016-hoz képest.

Elemzők azzal számolnak, hogy 2018-ban tovább csökken, 16,7-16,8 millió lehet az eladott új autók száma az Egyesült Államokban.

2017 decemberében különösen rosszul alakult, 5 százalékkal 1,6 millióra csökkent az eladási szám. Bár ebben az is szerepet játszott, hogy 2016 decemberéhez képest kevesebb volt a munkanapok száma.

2017-ben a General Motors (GM) eladása 1,4 százalékkal csökkent, a Ford Motoré 1,2 százalékkal mérséklődött, a Fiat Chrysler értékesítése pedig 8,4 százalékkal esett az Egyesült Államokban. Ugyancsak éves összevetésben a Toyota Motors 2017-es eladása 0,6 százalékkal csökkent, a Honda Motoré ugyanakkor 0,2 százalékkal nőtt.

A német autógyártók közül a Volkswagen ugyanakkor 5,2 százalékkal, az Audi pedig 7,8 százalékkal növelte eladásait az Egyesült Államokban. A BMW értékesítése viszont 3,4 százalékkal, a Daimleré pedig 1,4 százalékkal zsugorodott az amerikai autópiacon.

(MTI, 2018. január 10.)

 

A hurrikánok megdobták az autópiacot is

A Harvey hurrikán a becslések szerint félmillió, az Irma 200 ezer autót rongált meg. ₪₪₪

Az ősz beköszöntével, a hurrikánszezonban megsérült járművek pótlása nyomán is, megint növekedésnek indultak az amerikai autóeladások 2017. szeptemberében az Edmunds.com autókereskedő portál adatai szerint, írja a Világgazdaság.

 

A General Motors 12 százalékkal növelte eladásait az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben, a Ford eladásai 9 százalékkal növekedtek, a Toyota 15 százalékkal, a Nissan pedig 9,5 százalékkal adott el több autót.

A Volkswagen 33 százalékkal adott el több autót 2017 szeptemberében, mint egy évvel korábban, bár esetében a növekedés jórészt a dízelbotrány miatt erősen lecsökkent korábbi bázisnak köszönhető.

A nagy autógyárak közül csak a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) eladásai csökkentek szeptemberben, tíz százalékkal, ami az autóbérlő cégek számára szállított flotta 40 százalékos visszaesésének volt tulajdonítható. A Fiat Chrysler tervezetten építi le alacsony nyereségtartalmú flottaüzleteit. Szeptemberben az FCA magánszemélyeknek 0,3 százalékkal növelte eladásait.

2017 első nyolc hónapjában az autóeladások közel 3 százalékkal, augusztusban pedig 2 százalékkal csökkentek az Edmunds.com szerint.

A 2016 évi 17,6 milliós rekordértékesítés után 2017-ben először szeptemberben növekedtek az autóeladások az Egyesült Államokban.

(Világgazdaság, 2017. október 3., fotó: AFP)

 

Egy tálból cseresznyézik a Toyota és a Mazda

Közös összeszerelő üzemet létesít a Toyota és a Mazda az Egyesült Államokban.

A két japán autógyártó 1,6 milliárd dolláros beruházással hoz létre közös összeszerelő üzemet, írja a Világgazdaság. Részvényt is cserélnek, az elektromos mobilitást fejlesztő együttműködésben a Toyota, amely az eladási számok alapján a világ második legnagyobb autógyártója, a Mazda 5 százalékos részvény tulajdonára tett szert, a Mazda pedig cserébe a Toyota 0,25 százalékos részvénypakettjét kapta meg. 

Autóipari szakértők szerint a Toyota a Mazda 5 százalékos részvénypakettjének a megszerzésével elsősorban azt kívánta megelőzni, hogy az elektromos járműtechnológia fejlesztésében folyó globális versenyben valamely fejlett technológiai befektető társaság vásároljon érdekeltséget az ötödik legnagyobb japán személygépkocsi-gyártóban.

A Mazda, elegendő források híján, korábban egyáltalán nem tulajdonított jelentőséget az elektromos járműtechnológia fejlesztésének, ehelyett minden figyelmét a belsőégésű motorok hatékonysága javításának szentelte.

A Toyota sorban köti magához az elektromos mobilitási technológia fejlesztéséhez elegendő finanszírozási forrással nem rendelkező kisebb japán autógyárakat. Már megszerezte a nagyságrendben hatodik japán autógyár, a Subaru 16,5 százalékos részesedését, és tárgyalásokat folytat a negyedik legnagyobb autógyárral, a Suzukival is technológiai együttműködés kialakításáról. A Suzuki esetében a Toyota elsősorban a kompakt autók gyártásában szerzett technológiai tapasztalatok iránt érdeklődik, de a délkelet-ázsiai piac erősítésében is együttműködne.

A Toyota és a Mazda közös amerikai összeszerelő üzemének éves termelési kapacitása 300 ezer autó lesz. A gyár mindkét márka modelljeit gyártani fogja, pontosan a Toyota Corolla és a Mazda új SUV crossover modelljét. Az üzem 4 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd, és 2021-ben kezdi meg a termelést.

A Toyota eredetileg a Mexikóban jelenleg épülő üzemében tervezte az amerikai piacra szánt Corolla modelleket gyártani, ehelyett ott a Tacoma pick-up modellek készülnek majd.

A Mazda számára az együttműködés az elektromos járműtechnológia elérése mellett annyiban is előnyös, hogy gyártóként is megvetheti a lábát az Egyesült Államokban, és helyben gyárthatja az ottani piacra szánt modelljeit. A Mazda legnagyobb piaca az Egyesült Államok, de minden ott eladott modelljét Mexikóból, vagy Japánból kell behoznia.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 4., fotó: AFP)

 

Szalad a Volvo és a Toyota

Az USA-ba viszik a gyárukat.

Dél-Karolinában építi fel 500 millió dolláros új gyárát a Volvo. A kínai tulajdonba jutott autógyártó sokáig Mexikóban akart egységet nyitni, de egyebek mellett Donald Trump protekcionista politikája miatt az USA mellett döntött. És ezzel nincs is egyedül, írja az Origo.

A gyárat Dél-Karolinában építik meg, indulásként kétezer, később négyezer dolgozóval. A gyárban egyetlen modellt, az S60-as szedánt szerelik majd össze 2018-tól, de a Volvo azt is tervezi, hogy később még egy modellt is itt fognak összerakni.

A Volvo igyekszik feledtetni, hogy a döntés hátterében Donald Trump határvédelmi adója áll: az új elnök a republikánus többségű kongresszus támogatásával olyan adót tervez bevetni, amelyet az exportból származó bevételből le lehetne írni, az importéból viszont nem.

A Volvo azt hangsúlyozza, hogy a világon csak az USA-ban gyártják majd az S60-as modellt, amely a harmadik-negyedik legnépszerűbb típus Amerikában. Ráadásul már Trump beiktatása előtt elvetették a mexikói gyárnyitást, hiszen ha Amerika az ő piacuk, akkor gyárat is ott kell építeniük, mondják.

Pár nappal e megjegyzés után a Volvo észak-amerikai részlegének vezetője, Lex Kerssemakers újságíróknak azt is mondta a charlestoni gyár bejárásakor, hogy a határvédelmi adóval senki nem jár jól. A Volvo mindenképpen veszít, hacsak nem csapja hozzá a listaárhoz a teljes extra költséget, amit az adó jelent. Így azonban a vásárlók is csak veszítenek a törvény bevezetésével. Márpedig a Volvo a többi márkát mindenképpen importálni fogja továbbra is.

A Volvót 2010-ben vette meg a kínai autógyártó, a Geely az amerikai Fordtól, és az S90-es modellt az ázsiai országban is gyártják. A dél-karolinai gyár megnyitásával azonban előállhat az a helyzet, hogy a kínai vásárlók az USA-ból importálhatják kedvenc modelljüket.

A Geely jelentősége ugyanakkor sokkal több: James McGregor, az üzleti tanácsadó, a China at Apco Worldwide elnöke szerint a Geely úgy tűnik, fel akarja tornázni az exportját, márpedig ehhez megfelelő jelenlétre van szükség az USA-ban.

Néhány amerikai ipari lobbista szerint eljött az idő, hogy a viszonosság elvét alkalmazzák Kínával szemben, legalábbis azokban a szektorokban, kezdve a bankokkal egészen az autóiparig, ahol az idegen befektetőket Kínában korlátozzák. A kínai autóipari szektorban például a külföldi cégek kötelesek közös vállalatot alapítani a kínai állammal, vagy 25 százalék extra adóval szembesülnek. Az USA eközben 2,5 százalék adót vet ki az importált autókra, de nem korlátozza a külföldi cégek befektetéseit.

Megy a Toyota is

Nem csak a Volvo van kényszerhelyzetben. A japán Toyota 1,3 milliárd dollárt költ egy új gyárra Kentuckyban, és öt év alatt összesen tízmilliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban. A gyár 8.200 dolgozót foglalkoztat majd, egyelőre 700-al indulnak az új Camry bevezetése előtt. A gyárberuházás a Toyota legnagyobb projektje.

A Toyota a Volvóhoz hasonlóan lemondott a mexikói gyáralapításról, és csatlakozott azokhoz az autógyártókhoz, többek között a Fiat Chryslerhez, a Honda Motorhoz és a Daimler AG-hez, amelyek amerikai autógyár alapítását jelentették be Trump beiktatása óta. Ezzel együtt az olyan amerikai gyártók is, mint a Ford és a General Motors, jelezték, hogy a jövőben többet költenek majd a belföldi gyárakra.

A Toyota azonban, ellentétben a Volvóval, nem vallotta be Kentucky vonzalmának valódi okát, helyette olyan általánosságokat írt a közleményében, mint hogy a beruházás segítséget nyújt az új gyártási folyamatban, amely lehetővé teszi a rugalmasabb termelési környezet kialakítását, segít jobb autókat gyártani és gyorsabban reagálni a vásárlók elvárásaira.

(Origo, 2017. április 22.)

 

Megugrott az ami autópiac

Kína miatt viszont fáj az autógyártók feje.

Az amerikai autóértékesítések a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek 2015. augusztusában. A nyár utolsó hónapjával együtt már közel 18 millió járművet értékesítettek az Egyesült Államokban, hasonló kedvező értékre 10 évvel ezelőtt volt példa. A Fiat Chrysler forgalma a vártnál kedvezőbben, 1,7%-kal növekedett. A Ford 5,6%-kal több autót adott el, viszont a General Motors eladásai 0,7%-kal csökkentek, az Investor.hu összegzése szerint.

Az európai gyártók közül a Volkswagen forgalma 9%-kal esett vissza augusztusban az amerikai piacon, ugyanakkor a konszernhez tartozó Audi értékesítései 9,9%-kal emelkedtek. A BMW 2%-os forgalomnövekedést jelentett, míg a Daimler tulajdonában álló Mercedes-Benz autókból 3,2%-kal többet vásároltak, mint egy évvel korábban.

A kínai gazdaság lassulása az autópiac szereplőinek is feladja a leckét. A kínai autópiac az ezredforduló óta a nyolcszorosára nőtt, 2009-ben már lekörözte az amerikait, viszont most esik vissza. Mások mellett a Ford Motor és a Volkswagen épített gyárakat az ázsiai országban. Az amerikai cég 17 évnyi felfutás után 2015-ben először esett vissza. A Volkswagen kínai értékesítései is egy évtizednyi növekedés után először csökkentek 2015. első félévében.

A BMW a csökkenő kínai autóeladási ütem miatt már a profitcélokat is lefelé módosította. A kínai keresletcsökkenés a német cég eddigi kétszámjegyű növekedését visszaveti, az autógyár 2015-re re mindössze 8 százalékos haszonkulccsal tervez, amivel elmarad az Audi és a Mercedes-Benz számaitól.

(Investor.hu, 2015. szeptember 7.)

 

Az amerikaiak meghúzták a nadrágszíjat

Az autópiacon. Kevesebbet vettek.

Visszaesett az autóértékesítés az Egyesült Államokban az év második hónapjában. 2015. februárjában 16,2 millió gépjárművet értékesítettek az autókereskedők, ami januárhoz képest visszaesés. Az elemzők 16,7 millió darab autó eladását várták ebben a hónapban. Egyes gyártók értékesítése januárhoz képest ugyan visszaesett, de az egy évvel ezelőtti február havihoz képest azért a többségnek bővült a piaca.

A legnagyobb veszteséget a Ford könyvelhette el, ugyanis a második számú amerikai gyártó autóiból 2 százalékkal kevesebbet adtak el februárban, mint egy évvel korábban. A szakértők közben 5,8 százalékos bővülésre számítottak, így alaposan elmérték a piacot.

A legnagyobb növekedést a Toyota érte el februárban 13 százalékos piacbővüléssel, ami alig maradt el az előzetesen várt 15%-os mértéktől.

Továbbra is a General Motors az amerikai autópiac legnagyobb szereplője 18,4 százalékos piaci részesedésével, ami azért némileg kisebb az egy éve mért 18,6 százalékos szeletnél. Februárban az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal több autót adtak el a GM modelljeiből, de ez kisebb a várt 5,9 százalékos bővülésnél.

(Investor.hu, 2015. március 4.)

 

Jó az amcsi autópiac

Belehúztak az amerikai autósok.

2014. novemberében tovább növekedtek az autóeladások az USA-ban, 1,3 millió darab személy- és kistehergépjárművet értékesítettek. Ez 4,6 százalékkal több a 2013 novemberében eladott 1,2 millió darab gépjárműnél. Az elmúlt hónap a legerősebb november 2001.

A novemberrel zárult elmúlt 12 hónapban összesen 16,4 millió darab új autót adtak el az Egyesült Államokban. A számok azt mutatják, hogy az amerikai autópiac maga mögött tudta hagyni a válságot, a 2009 őszi mélypontot.

Az autópiac javulása folyamatos. 2013-ban egyébként már 11,4 évre ugrott fel az amerikai személyautók átlagos életkora. Az autógyártók árkedvezményekkel is támogatják az értékesítést, mellette kedvezőek a hitelhez jutási feltételek, olcsók a hitelköltségek. Kedvező tényező a zuhanó olajár, annak következtében pedig a csökkenő benzinár.

A nagy autógyártók közül a Ford eladásai ugyan 1,8 százalékkal csökkentek, de a szakértők ennél nagyobb mértékű, 2 százalékos visszaesésre számítottak előzetesen. Elsősorban az Explorer és az Escape modellek eladásai nőttek jobban a hónap során (13, valamint 22 százalékkal emelkedtek). A legnépszerűbb modell, az amerikai eladási listákat több mint három évtizede vezető F-szériás terepjárók iránt értékesítése 10 százalékkal visszaesett (összesen 59 ezer darabot adtak el belőlük), de még így is piacvezető maradt a modell. Modellváltásra is visszavezethető a Ford eladások kisebb csökkenése, a vásárlók várják az új F-szériát.

A General Motors eladásai is emelkedtek, 6,5 százalékkal éves alapon. A cég 226 ezer újautót adott el novemberben, amivel továbbra is a legnagyobb autógyártónak számít az USA-ban.

A globálisan piacvezető Toyota viszont novemberben visszacsúszott a harmadik helyre a Ford mögé, mivel 183 ezer darabos értékesítése nagyjából háromezerrel elmaradt a Fordétól. A Volkswagen eladásainak hónapok óta tartó fokozatos csökkenése megállt, novemberben 3,2 százalékos bővülést mértek.

A prémiumautó-gyártók piacán az Audi eladásai 22 százalékkal nőttek, amivel csökkentette hátrányát a BMW-vel és Mercedessel szemben. A BMW értékesítései 2,3 százalékkal estek az előző hónapok bővülése után. A piacvezető Mercedes 2 százalékkal növelte értékesítését.

A kedvező statisztikákra emelkedtek az amerikai és japán autógyártók részvényei. A Fiat Chrysler 3 százalékot, a GM 1 százalékot, a Ford és a Toyota 0,8 százalékot drágult.
(Investor.hu, 2014. december 3.)

 

Gurul az amerikai autópiac

Nőtt az értékesítés az észak-amerikai térségben.

2014. márciusában 5,7 százalékkal több új autó talált gazdára az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban. Ezzel újra lendületbe jött az amerikai autópiac, a gyenge téli hónapokat követően.

Decemberben még, majd januárban és februárban az amerikai autópiacot kisebb megtorpanás jellemezte. Ezzel szemben márciusban több mint 1,537 millió új autó talált gazdára az Egyesült Államokban. A téli hónapokban mutatott megtorpanás átmenetinek bizonyulhat. Az iparág márciusban folytatta az elmúlt öt évben mutatott fellendülését és kilábalását a válságból. A márciussal végződő elmúlt 12 hónapban 15,6 millió új autót adtak el az Egyesült Államokban, ami hatéves csúcs. Iparági szakértők úgy vélik, hogy a növekedés áprilisban is folytatódhat a tavasz beköszöntével, valamint az értékesítések felpörgetése érdekében nyújtott nagy árkedvezményeknek köszönhetően.

A nagy autógyártók szinte kivétel nélkül jól teljesítettek márciusban és a vártnál jobb volt az értékesítés. A General Motors eladásai 4,1 százalékkal emelkedtek a harmadik hónapban, miközben a szakértők csak 0,8 százalékos növekedést vártak. A cég 256 ezer új autót adott el az USA-ban, amivel továbbra is piacvezető volt az autópiacon.

A Ford eladásai 3,3 százalékkal, 243 ezerre emelkedtek, holott csak 1,1 százalékos növekedésre számítottak előzetesen a szakértők. A 243 ezres értékesítési szám nyolcéves csúcsnak felelt meg, tehát legutóbb 2006-ban adott el legalább ennyi autót a gyártó. Ez többek között a Fusion modelleknek köszönhető. Ezen túl a cég legsikeresebb modellje, az F-150-es eladásai is tovább emelkedtek, közel 71 ezret adtak el belőlük a hónap során. Az F-150-es évtizedek óta az USA legnépszerűbb autója, folyamatosan ez a modell vezeti az értékesítési listákat.

A világ legnagyobb autógyártójának számító Toyota 4,9 százalékos növekedést tudott elérni, amivel csak a hátrányát tudta csökkenteni a Forddal és General Motors-szal szemben.

Márciusban a BMW visszavette a vezető szerepet, mivel közel 20 százalékos értékesítés-növekedést tudott felmutatni, szemben a Daimler Mercedeseinek 12 százalékos értékesítés-bővülésével. A BMW leginkább a 3-as és 4-es szériás modelljei iránti kiugró keresletnek köszönheti jó teljesítményét. A Mercedes S-osztályú modelljeinek eladásai megduplázódtak egy év alatt (2299 darab fogyott belőlük), és a GLK terepjárók értékesítése is 24 százalékkal nőtt.

(Investor.hu, 2014. április 2.)

 

Amerikai autópiac: álomút, egy kis decemberi zökkenővel

2013-ban 8%-kal nőtt az amerikai autópiac, bár decemberben már nem tudott bővülni.

Befagyott az észak-amerikai autópiac, az utolsó hetekben megtört a folyamatos növekedés az USA-ban, ahol éves szinten azért jobbak az eredmények. A rendkívüli időjárás, a szokatlanul hideg tél az autókereskedelmet is lefagyasztotta: az Egyesült Államokban 2013. decemberben eladott 1,358 millió személyautó és terepjáró szinte darabra megegyezik az előző év azonos hónapjában értékesítettel. Éves szinten viszont nőtt a piac: a 15,58 millió új gépkocsi nyolcszázalékos növekedést jelent egy év alatt. A 2014. évre szóló előrejelzések is jobb számokat ígérnek, 16,4 millió új autó eladásával, ami még százezer darabbal elmarad ugyan a 2006. évitől, de akár az elmúlt nyolc év legjobb eredménye lehet.

Továbbra is a General Motors értékesítette a legtöbb (2,78 millió db) autót, ez hétszázalékos növekedés, ami elmarad a piaci átlagtól. A márkák listáját a Ford vezeti 2,4 millió autóval. A legendás típusból tavaly 763 ezer, napjainkig közel 29 millió példány kelt el, és 32 éve vezeti a modellek listáját.

Jellemző a piacra, hogy a gallononkénti 3,5 dolláros benzinár továbbra sem ösztönöz kisebb kocsi vásárlására, hiszen az amerikaiaknak napjainkban is közel feleannyiba kerül tankolni, mint az európaiaknak. (1 gallon = 3,87 liter, 1 USA-dollár = 222 forint.)

Az USA piacán a külföldi márkák aránya fél évszázad alatt 5 százalékról 55 százalékra nőtt. A FIAT a Chrysler felvásárlásával növelné észak-amerikai eladásait, többek között az Alfa Romeo visszatérésével. A VW fejleszt, beruház.

A főleg belföldi piacra termelő ágazat kétmillió autót exportált, ennek fele a Ford, Chrysler és General Motors üzemeiben, másik fele az USA-ba települt japán, német és koreai márkáknál készült. A 2013-as autóexport 132,8 milliárd dollár volt, ami 28 milliárd dollárral nagyobb az előző évinél, így a kivitelben a közúti járműgyártás második a repülőgépipar után. Az autóexport azonban még mindig 100 milliárd dollárral elmarad az importtól. A belföldi eladások mellett a kiviteli listát is a Ford F–150-es vezeti, a modellt 49 országban értékesítik. Évtizede még az export nyolcvan százaléka, tavaly már csak fele ment Mexikóba és Kanadába, mert Kína lett a legfontosabb megrendelő.

(Népszabadság, 2014. január 15.)