kirakatles₪plázarítus

Super Bowl: pénz és Philadelphia Eagles

A Philadelphia Eagles 41-33-ra verte a New Englandet. Legnézetteb az USA-ban. Tengernyi pénzben ázik. Reklám: 42 ezer dollárból ötmillió dollár lett. 

Nick Foles, az Eagles quarterbackje. Néhány éve még olyan rosszul ment neki a játék, hogy majdnem beállt papnak, aztán megtáltosodott. Fotó: Hannah Foslien/AFP

A profi amerikaifutball-bajnokság (National Football League, NFL) 2017-es szezonjának nagydöntőjében a Philadelphia Eagles, az NFC (National Football Conference) és a New England Patriots, az AFC (American Football Conference) bajnokának összecsapása telt házas sportesemény. Ez alapesetben 67 ezer embert jelent, de a Minnesota Vikings otthonául szolgáló stadion nagyobb eseményekre (mint a Super Bowl) több mint 70 ezer fősre bővíthető. A 2016-os NFL szezonra átadott vadonatúj minnesotai aréna nem kevesebb mint 288 milliárd forintba került (1,1 milliárd dollár), amelynek több mint a felét a Vikings és a privát befektetők tették össze, a fennmaradó összeget - 125 milliárd forint – pedig az adófizetők állták.

Belépő: nincs ingyen, de most kétezer dolcsival drágább

Az idei eseményre a SeatGeek által közzétett adatok alapján január 30-án egy átlagos jegy 5.190 dollárba került, ami egyébként a 2017-es év hasonló időszakához képest közel 2.000 dolláros emelkedést jelent.

A jegyárak nehezen mérhetőek bármilyen más sporteseményéhez. Néhány nappal az összecsapás előtt a legolcsóbb jegy a SeatGeeken 3.699 dollárba, azaz közel egymillió forintba került, és még épp nem a kakasülőre szólt, de 6.000 és 7.000 dollár között már egy egész jó helyre szóló jegyet is el lehetett csípni. Ha már ott lehet egy ilyen eseményen az ember, akkor ugyebár nem mond nemet egy hot dogra, vagy egy korsó sörre és még egy kis ajándékot is beszerez. Az ilyen jellegű költésekről a 2017-es döntő kapcsán megbízható összesítés nem készült, de 2016-ban a kaliforniai Levi’s Stadionban lejátszott 50. Super Bowlról igen: azt a mérkőzést összesen 71.088 szurkoló követte a helyszínen, és ők átlagosan fejenként 152 dollárt költöttek el ételre és italra (88 dollár), valamint szuvenírre (65 dollár).

Az említett, 2017 szeptemberi számítások szerint a New England értéke 3,7 milliárd dollár (9 százalékos növekedés 2016-hoz képest), amíg az Eaglesé 2,65 milliárd dollár (6 százalékos növekedés). A legértékesebb amúgy a Dallas Cowboys, 4,8 milliárddal. 

Az Eagels tulajdonosa a magát szociológus doktorból hollywoodi filmproducerré átképző Jeffrey Lurie, míg a New Englandé a sportban és ingatlanban utazó nagyvállalkozás, a Kraft Group alapítója és elnök-vezérigazgatója, Robert Kraft. Viszont, ha egy kis túlzással is, de ez lehetett volna fordítva is. 1994-ben ugyanis Lurie tett egy próbát, hogy megszerezze a Patriotsot, ám nem sikerült, így inkább 185 millió dollárért megvette az Eagelst (ennek az értéknek ugyebár 14-szeresét éri most a franchise). A New England megszerzése sem került sokkal kevesebbe. Kraft, akinek nettó vagyona 6,2 milliárd dollárra rúg, 1994-ben 175 millió dollárt fizetett a csapatért. (Lurie vagyona sem elhanyagolható, habár Krafténak csak a harmada, nagyjából 2 milliárd dollárt tesz ki.)

Játékospénz: nem semmi az sem

A legkimagaslóbb átlagkeresettel az amerikai nemzeti kosárlabdaliga, az NBA játékosai rendelkeznek, de az Egyesült Államok első számú sporteseményének ligájában is álomszerűek a kereseti lehetőségek. A 2017-es szezonban becslések szerint a csapatok 6,4 milliárd dollárt, azaz  megközelítőleg 1.650 milliárd forintot költöttek nagyjából 1.800 NFL-játékos bérére. Azt érdemes tudni, hogy a négy nagy amerikai sportágban (amerikai futball, kosárlabda, baseball és jégkorong) úgynevezett fizetési sapka (salary cap) van meghatározva, amely megszabja, hogy egy klub mennyit költhet egy évben a játékosok bérére. A 2017-es idényre a csapatonkénti fizetési limit 167 millió dollár, vagyis úgy 42,5 milliárd forint volt, amit mindkét döntős klub simán tartani is tudott.

Az alábbi ábrán a két csapat legmagasabb szerződéses összeggel rendelkező játékosai láthatók. Külön kiemelte a 444.hu a teljes időtartamra vonatkozó összeget, az egy évre jutó átlagösszeget (teljes időtartamra vonatkozó összeg/évek száma) és a teljes időtartamra vonatkozó összeg garantáltan kifizetésre jutó részét. Ugyanis a hatalmas számok mögött megbújó szerződésekben vannak bizonyos meghatározott feltételek (például a pályára lépések száma), amelyek nem teljesülésekor a szerződésben feltüntetett összeg a töredékére eshet vissza.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A New England elnyűhetetlen irányítója, Tom Brady csak a sor végén szerepel a fenti diagramon, érdemes odafigyelni arra, hogy a szerződése csupán két évre szól (a klasszis, ötszörös Super Bowl-győztes quarterback idén már 40 éves), de még így is övé a legmagasabb garantált összeg. Brady karrierje során (18 szezon) már több mint 197 millió dollárt keresett (57,8 milliárd forint) .

Tom Brady, a New England Patriots irányítója, ötszörös Super Bowl-győztes. Most a hatodikra készül.Fotó: Maddie Meyer/AFP

A 2017-18-as szezon legértékesebb szerződéssel rendelkező játékosai nem a döntős csapatokból kerültek ki. Az Eagles védőjátékosa, Fletcher Cox szerződése itt kimagasló, de a teljes mezőnyben már csak a kilencedik. A legértékesebb szerződéssel a Detroit Lions irányítója, Matthew Stafford rendelkezett, 5 évre szóló 135 millió dolláros fizetéssel, amelyből $92 millió garantált.

Reklám: fizess, ha tudsz, a Super Bowl mindent ver

A Super Bowl a 2017-es év legértékesebb sportesemény márkája volt a Forbes által készített ranglistán. A döntő értéke nem kevesebb mint 663 millió dollár, amely 5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A tavalyi döntő televíziós reklámbevétele a Kantar Media számításai szerint elérte a 419 millió dollárt.

Az adage.com adatai szerint idén egy 30 másodperces tévéspot átlagosan 5 millió dollárba kerül, ami egy hajszállal magasabb, mint a 2017-es átlagár. Csak összevetésként. A Magyarországon Agymenők címen futó amerikai vígjátéksorozatban, a Big Bang Theoryban 2017-ben egy 30 másodperces spot ára 286 ezer dollár volt, ami a sorozatok között a 3. legmagasabb ár volt, az első helyen pedig a This is Us állt, közel 395 ezerrel. De még a 2017-es Oscar-gála átlagos spotértéke is nagyjából 2 millió dollár körül alakult. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ráadásul az árak annak ellenére nőnek, hogy a nézettség csökken. Hogy tovább folytatódik-e ez a trend, vagy a 2018-as Super Bowl megfordítja az utóbbi két év nézőszám-csökkenését, és újra rekordközeli átlagnézőszámot hoz, még nem lehet tudni a cikk írásakor. Az azonban biztos, hogy a reklámdíjak az egekben járnak. 1967-ben az első Super Bowlon a reklámdíjak 42 ezer dollárra rúgtak, ebből lett napjainkra a több mint 5 millió dolláros átlagár.

De az is figyelemreméltó, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott egy 30 másodperces spot értéke. A tavalyi döntőt a tengerentúlon átlagosan 111, millió tévénéző követte a Fox csatornán, és az így elmaradt az eddigi nézőcsúcsot jelentő, 2015-ös, az NBC által közvetített New England Patriots - Seattle Seahawks döntőtől (több mint 114 millió néző). A 111 millió átlagos nézőszám így is bőven a legnézettebb esemény volt a tengerentúlon a tévében, az Oscar-gálát például 2017-ben 34 millióan követték. 

A reklámspotok ára sokkal dinamikusabban nő, mint a nézettség, azaz a reklámozóknak egyre több pénzbe kerül elérniük egyetlen nézőt. Amíg 2010-ben még csak 2,6 centbe került egy nézőt elérni (30 másodperces spot átlagára/átlagnézőszám), 2017-ben már 4,6 centet is elkért ugyanezért a Super Bowlt közvetítő csatorna.

(444.hu 2018. február 5., /Qubit./Moneyfield, 2018. február 4.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.