webzseb₪égbolt

Spotify: egy kis bíróság és egy kis tőzsde

A világ legnagyobb zenei megosztója menne a tőzsdére és mehet bíróságra is, némi jogdíjvita miatt. 

A Spotifyt 2006-ban alapították Stockholmban. Ma már a világ vezető zeneszolgáltatója az előfizetők száma terén, akik több mint 60 millióan vannak, és 140 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet a cég. Több mint 30 millió dalt lehet meghallgatni az adatbázisából és heti szinten összeállított zenelistákat is el lehet érni benne. Két fő szolgáltatási csomagja van: az egyikben reklámok is futnak, az ezektől mentes "sávot" pedig havi 10 dollár körüli összegért lehet elérni, amelyért már ugrani is lehet a dalokban és le is lehet őket tölteni, írja a Portfolio. 

Dehát

Egyszerre, 2018. január 3-án látott napvilágot a két hír. Az egyik szerint legalább 1,6 milliárd dolláros kártérítést akaszthatnak a Spotify nyakába, a Wixen Music Publishing ugyanis beperelte a zenemegosztó céget a szerzői jogok megsértése miatt.

A CNBC-nek nyilatkozó források szerint azonban ez az ügy nem fogja megakasztani a tőzsdei kibocsátást. A másik hír ugyanis az, amit a CNBC-nek nyilatkozó források megerősítettek, hogy a több mint 60 millió előfizetővel rendelkező svéd Spotifyt bevezetik a New Yorki-i Tőzsdére (NYSE). A svéd társaság titokban ugyanis beadta a nyilvános részvénykibocsátás kezdeményezéséhez szükséges iratokat.

A tőzsdék tudorai tudják, mi az a direct listing: ennek keretében tőzsdére mehet a cég  2018 első negyedévének végén. A direct listing abban különbözik a hagyományos elsődleges tőzsdei kibocsátásoktól (IPO), hogy nem lesz előzetes jegyzési joguk bizonyos befektetőknek, hanem mindenki előre nem meghatározott árfolyamon, közvetlenül a tőzsdén vásárolhat a részvényekből.A beadvány elbírálásáról még nem döntöttek.
(Portfolio, 2018. január 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.