élelmiszeráruda₪fogadó

Majonézes salátával nyomul a Spar

Amit a saját üzemében gyárt majd. Több mint 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet épít a Spar Magyarország. 

Egy új üzemet épít a Spar Magyarország. A létesítményben majonézes saláták és szendvicsek összeállítását végzik majd. Az 1.500 négyzetméteres üzem építése már 2017 júliusában megkezdődött, átadása 2018 elejére várható.A zöldmezős beruházás 1,2 milliárd forintos költségvetéséből a technológia és a berendezések 250 millió forintba kerülnek. 

A létesítmény két csomagolósorral fog működni. Itt 15 féle majonéz alapú saláta és 15 féle szendvics készül 2018 tavaszától, de a későbbiekben a választék folyamatosan bővülni fog. A húskészítményt tartalmazó szendvicsekbe és salátákba a SPAR bicskei Regnum húsüzemében készülő termékek kerülnek bele.

A beruházást a Spar saját erőből valósítja meg, az első fázis várhatóan ötven munkahelyet teremt. A cég rövid távú célja, hogy az ország összes Spar, City Spar és Interspar áruházát ellássa az Üllőn készülő termékekkel.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a Spar Magyarország árbevétele tavaly meghaladta az 516 milliárd forintot,ami 5,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cég 26 éve van jelen Magyarországon, hálózatához 508 üzlet tartozik, ebből 133-at üzemeltetnek franchise partnerek. A társaság 13 ezer munkavállalójával évek óta Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója.

(Origo, 2017. szeptember 25.)

 

Spar: évtizedes rekordot döntött

2016-ban nőtt a Spar. 2018-ban jön a magyar online áruháza. ₪₪₪

Az elmúlt tíz év legerősebb forgalombővülését produkálta a nemzetközi Spar-csoport 2016-ban, ez derül ki a társaság éves jelentéséből. A kiskereskedelmi lánc Magyarországi egysége is jó évet zárt, írja a Napi.hu.

A holland gyökerű kereskedőcég 2016-ban nemzetközi szinten 4,5 százalékkal növelte eladásait 2015-höz képest. Ezzel 33 milliárd eurós árbevételt ért el, ami több mint 10 ezer milliárd forintot tesz ki. Ezzel a válság tíz évvel ezelőtti kitörése óta a legjelentősebb bővülést könyvelhette el 2016-ban.

A társaság beszámolója szerint a kiemelkedően jó év, a masszív nyugat-európai forgalombővülésnek és a feltörekvő piacokon a gyors terjeszkedésnek köszönhető. 2016-ban már Thaiföldön és Albániában is megjelent a Spar. A lánc 2016-ban 12.545 üzletet működtetett világszerte, 44 országban és 350 ezer munkavállalót foglalkoztatott.

A Spar összes eladásainak 64 százaléka Nyugat-Európához kötődik, míg Kelet-Közép-Európa mindössze 13 százalékos piacrészt hasított ki, a teljes forgalmat nézve. Az elképesztő méretű vásárlóerő-különbséget jól tükrözi, hogy eközben az áruházak méret szerinti részesdését tekintve Nyugat-Európa 29 százalékos, míg a keleti régió 25 százalékos aránnyal bír.

Magyarország az első vonalban

A Spar magyar leánya közel 4,6 százalékkal növelte forgalmát, ezzel 1,7 milliárd eurós (516 milliárd forintos) árbevételre tett szert. A jelentésben, az adatokba beleszámolják a Spar, több mint 80 itteni franchise-partnerének bevételét is. A külső partnerek a növekedéshez 25 százalékkal járultak hozzá.

Az üzletlánc 46 új boltot nyitott Magyarországon, ezzel boltszáma 493 egységre növekedett. A magyar Spar 2016-ban 748 millió forintot költött boltfelújításra.

A Spar magyar leánya világszerte a hatodik legjelentősebb a csoportban, ez azonban még így is eltörpül a zászlóshajó osztrák hálózat mellett, amely közel négyszerese a magyarnak. A Spar 2016-ban indította el Ausztria legnagyobb online élelmiszeráruházát, amely mintegy 20 ezer féle terméket kínál.

A cég tervei szerint pedig 2018 első negyedévében a Spar magyar webshopja is elindulhat.

(Napi.hu, 2017. május 18.)

 

A Spar is nyalogatja a webet

2015-ben 3%-kal nőtt a forgalma Magyarországon és online áruházat is tervez.

Három százalékkal nőtt a Spar forgalma 2015-ben, ami elérte a 488 milliárd forintot. A Sparnak 2015-ben összesen 456 üzlete volt, amelyek közül 75 egységet franchise kiskereskedő üzemeltetett. Több mint 13 ezer munkavállalójával évek óta az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója a Spar.

A cég most ünnepli 25. születésnapját. A Spar az elmúlt 25 évben mintegy 1 milliárd eurót, vagyis 300 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A Spar öt ágon működik, ezek: a Spar szupermarketek, a Spar hipermarketek, a bérbeadási üzletág, a Regnum húsüzem és a franchise kiskereskedelmi hálózata.

A vasárnapi zárva tartás tapasztalata, hogy a vásárlók alkalmazkodnak a piaci környezethez, a Spar is meghosszabbította a hétköznapi nyitva tartást. Heti óraszámban ugyanannyit vannak nyitva a Spar-boltok, mint korábban. Az Intersparokban érezhető egy kis forgalom-visszaesés, de ez nem jelentős.

A webáruház és a házhozszállítás bevezetése régi terve a cégnek, de eddig elmaradt. Ez egy olyan fejlesztés, amit egy konszernben működő vállalkozásnak nem érdemes országonként külön bevezetni. Egyelőre várja a magyar cég Ausztriát, biztos dátum még nincs.

(Origo, 2016. március 2.)

 

A Spar is diszkontosít

A többiekhez hasonlóan nála is jön a shop in shop: kisebb lesz az az alapterület, ahol ő árusít.

Két évtized után a 33. új Interspar hipermarket nyitását tervezi a Spar. A cég 2015. első 8 hónapja alatt 2,5 százalékkal növelte árbevételét és a 2014. év vesztesége után 2015-ben már nyereséget tervez. Az osztrák Spar Austria tulajdonában lévő magyar leányvállalat 3,5-4 milliárd forintos beruházással tervezi 33. hiperje beruházását.

A plázastop miatt a Spar elhalasztott már több beruházást, de ugyanakkor franchise hálózattal is bővül. A jelenleg már 59 tagú franchise boltcsalád a 2016. végére eléri majd a 80-90 egységet, legvégül pedig 100 tagúra növekszik. Ezen belül az OMV benzinkutakon lévő üzletekből 2015. végére 40 darab üzemelhet majd.

A Spar 2014-ben mintegy 400 milliárd forint árbevétel mellett 18,5 milliárd forint veszteséggel zárta az évet. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj a Spar számára 9 milliárd forint lenne, ha ezt nem kell befizetni, könnyebben nyereséges lehet a cég 2015-ben. A vasárnapi zárva tartás nem okozott összességében érdemi kiesést a lánc forgalmában, bár egyes üzletek esetében hozott nagy változásokat. A lakóhely közeli boltoknak jellemzően nőtt, a távoliknak inkább csökkent a forgalma.

A 32 Interspar 146 milliárd forinttal gyarapította 2014-ben az árbevételt, a cég hazai piaci részesedése 12,5-13 százalék. Az Intersparokat folyamatosan korszerűsítik. A Bécsi úti bevásárlóközpontban található áruházba például két „shop-in-shop" bolt költözött be, a műszaki cikkeket forgalmazó Best Byte és a Glorius ruházati üzlet.

(Figyelő, 2015. szeptember 2.)

 

Fogyókúrázik a Spar

A Spar eladja 50 üzletét Csehországban.

A Spar hatvanmilliárd forintért az osztrák Aholdnak adja el 36 Interspar- és 14 Spar-üzletét Csehországban. A térség többi államában, így Magyarországon is maradnak.

Csehországban a Spar üzletlánc áruházait az osztrák Ahold társaság veszi meg 5,245 milliárd koronáért. Az ügylet értéke körülbelül 60 milliárd forint. Az Ahold az üzletekkel együtt átveszi az Interspar 4500 alkalmazottját is.

A Spar 2013. évi bevételei meghaladták a 12 milliárd koronát Csehországban, az üzletlánc azonban már néhány éve veszteséges. 2013. évi vesztesége 545 millió korona, míg a 2012. évi 608 millió korona volt.

A Spar Holding Csehországban továbbra is megtartja a Hervis név alatt működő, sportfelszereléseket árusító 27 boltját és az Europark Praha üzletközpontot. A Spar a cseh piac elhagyásával a jövőben magyar, szlovén és horvát tevékenységére kíván összpontosítani.

A tranzakciót a cseh versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, mely nyomán az Ahold lesz a legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózat Csehországban. Jelenleg még a német Schwarz a legnagyobb csehországi üzletlánc. A cég működteti a Kaufland és a Lidl üzlethálózatokat. A társaság tavalyi bevételei 68,8 milliárd koronát (Kaufland: 45,4 milliárd, Lidl: 23,4 milliárd korona) tettek ki. Az Ahold 1991 óta van jelen Csehországban. Albert név alatt jelenleg 284 hiper- és szupermarketet üzemeltet.

A Spar a hatodik nagy külföldi üzletlánc, amely távozik Csehországból, ahol folytatódik a kereskedelmi üzletláncok koncentrációja.

(Népszabadság, 2014. március 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.