étek₪áruda

Önkiszolgáló kasszákkal támad a Spar

Nagy változás jön a Spar pénztárainál. 

2019-ben 14, 2020-ban pedig újabb 60 üzletében telepít önkiszolgáló kasszákat a Spar, írja a Napi.hu. A kiskereskedelmi lánc 2017 szeptemberében az érdi hipermarket áruházában indította el az önkiszolgáló gyorspénztári vásárlás lehetőségét. A 2019-es új telepítésekkel együtt év végére már a Spar 92 üzletében lesz elérhető a szolgáltatás.

Az egyre növekvő vevőforgalom indokolja, hogy a Spar újabb egységeiben önkiszolgáló gyorskasszákkal tegyük még könnyebbé a vásárlást. A vevőink megkedvelték ezt a fajta fizetési lehetőséget, mert sok időt takaríthatnak meg általa"  - idézi a cég közleménye Maczelka Márk kommunikációs vezetőt.

Jelenleg a vállalat 78 üzletegységében működik az egyszerűen kezelhető és praktikus önkiszolgáló pénztári rendszer, összesen 348 géppel, amelyek ma már átlagosan a forgalom több mint 30 százalékát kezelik az érintett áruházakban. A gyorspénztárak a készpénzes fizetés mellett többféle lehetőséget is kínálnak a vevőnek a vásárolt áruk ellenértékének rendezésére: lehet bankkártyát, SuperShop kártyát és Spar ajándékkártyát is használni.

A Spar idén további 14 üzletében helyez üzembe önkiszolgáló kasszákat, jövőre pedig újabb 60 áruház önkiszolgáló gyorskasszákkal történő ellátása szerepel a fejlesztési tervek között. Ezáltal 2020 végéig már összesen több mint 150 áruházban élhetnek majd a vevők ezzel a lehetőséggel.

(Napi.hu, 2019. október 16.)

 

Nagyot ment a Spar

A 2018-as évet is kiemelkedő teljesítménnyel zárta a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.

Nemcsak a közel 10 százalékos forgalomnövekedés jelentős eredmény, hanem az is, hogy 32 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre a cég, írja az Origo. Ebből 6 új Spar-áruház épült és 17 üzlet újult meg.

Franchise hálózatának éves forgalma elérte a 36 milliárd forintot, a Regnum Húsüzemé pedig a 36,4 milliárdot. 2018 végén összesen 555 áruház tartozott a Spar-csoporthoz: 348 Spar- és City Spar-szupermarket, 33 Interspar-hipermarket és 174 franchise üzlet. A vállalat 618 milliárd forint forgalmat ért el 2018-ban.

A cég folyamatosan fejleszti üzlethálózatát, aminek keretében hat új üzletet adott át 2018-ban: Budapesten, Kecskeméten, Győrben és Erdőkertesen, ezeken kívül tizenhetet újított fel országszerte. A két legnagyobb felújítás a miskolci Szinvapark Bevásárlóközpontban, valamint a budapesti Shopmarkban található Interspar-áruházak modernizálása volt. Igazi különlegesség mindkét helyen az Interspar to Go étterem kialakítása.

A miskolci Szinvapark Bevásárlóközpontban megnyílt a felújított áruház FORRÁS: SPAR.HU

A Spar partner program 2012-ben két üzlettel indult, az elmúlt hat év alatt 174 tagúra bővült franchise hálózat egyértelműen sikertörténetnek számít a Spar Magyarország életében.Az üzletág mintegy 1.500 embernek ad munkát, éves forgalma pedig meghaladta a 36 milliárd forintot. Az elmúlt évben harminckét üzlettel bővült a franchise hálózat.

Felújították a fővárosi Batthyány téri Interspart isFORRÁS: ORIGO

A vállalat bicskei központja területén működő Regnum Húsüzem és Oktatóközpont az elmúlt tizennégy évben folyamatosan fejlődött, s ma már 12 millió kilogramm bontott sertés- és 1,1 millió kilogramm marhahús feldolgozása mellett sajtszeleteléssel is foglalkozik, valamint oktatási központként is működik. A húsüzem látja el a Spar- és Interspar-egységeket sertés- és marhahússal, valamint egyéb húskészítményekkel. 

A Spar-csoport legújabb egysége, a Spar enjoy. convenience üzem 2018 márciusában kezdte meg a működését. A zöldmezős beruházás költségvetése mintegy 1,2 milliárd forint volt, amelyből a technológia és a berendezések 300 millió forintba kerültek. A vállalat üllői logisztikai központjának területén épült létesítményben állítják össze a majonézes salátákat és szendvicseket.

A vállalat évek óta folyamatosan bővíti saját márkás kínálatát: már 2700 különböző saját márkás árucikkből válogathatnak a vásárlók a hálózatukban.

FORRÁS: ORIGO

A 2018-ban tízedik születésnapját ünneplő S-Budget márka termékei az áruházlánc legkeresettebb árucikkei közé tartoznak. A tavalyi árbevétel 25 százalékát a saját márkás termékek tették ki.

A hulladékkezeléstől a logisztikán át a reklámtevékenységig a cég teljes működésére jellemző a környezettudatosság. A vállalat 2018-ban a papír kibocsátási mennyiségének 335, a műanyag kibocsátásának 95 százalékát gyűjtötte vissza és gondoskodott az anyagok újrahasznosításáról.

(Origo, 2019. március 27.)

 

Rendületlenül menetelnek a benzinkutas Spar boltok

Emlékszel? A 2015-ös vasárnapi boltzár időszakában futtatta meg a benzinkutas boltjait a Spar. De mennek ma is rendesen.

Összesen már évi 15 millióhoz közelít a gyorsbevásárlások száma az OMV benzinkutakon található Spar Express szupermarketekben, írja a Napi.u. Az ünnepi időszakban akár másfélszeres forgalommal működő boltokban a vevők tavaly leginkább tejet, pékárut, tojást és szénsavas üdítőt vásároltak.

A 2018-ban 17 egységgel bővült az OMV Spar Express-koncepció szerint átalakított benzinkúti shopok száma, így mostanra az ország 197 OMV-töltőállomása közül már 85-ben működik hétvégéken és az ünnepnapokon folyamatosan nyitva tartó szupermarket. Az OMV 2018-as adatai szerint egy átlagos napon összesen több mint 40 ezerszer vásároltak az üzletekben, míg az egész évet tekintve csaknem 15 millió vásárlója volt az OMV Spar Express üzleteknek.

A töltőállomásra betérők jellemzően továbbra is a reggeli és a késő délutáni időszakban választották a szupermarketeket, harmaduk pedig a gyorsbevásárlás mellett a tankolást is elintézte. A vásárlók a korábbi évekhez hasonlóan többnyire tejet, pékárut, tojást, szénsavas üdítőitalt, energiaitalt, valamint sört tettek a kosarukba, és rendszerint a csütörtöki és pénteki napokon látogatták leggyakrabban az OMV töltőállomásokon működő üzleteket. Forgalom szempontjából a budapesti kutak számítottak a legnépszerűbbnek: az első öt helyet fővárosi egységek vitték, de szorosan követte őket a győri, miskolci, egri, fóti és soproni szupermarket.

Balogh Tibor, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója annyit elárult, hogy évről évre látványosan növekszik az OMV Spar Express töltőállomások forgalma, konkrét számokat azonban nem említett.

Az OMV Hungária és a Spar Magyarország együttműködésében létrejött első OMV Spar Express 2013-ban nyílt meg Budapesten, a Fehérvári úton lévő töltőállomáson. Az új üzleti elgondolás szerint működő újgenerációs benzinkutak mára országszerte 85 állomáson nyújtanak a vásárlók számára lehetőséget arra, hogy a tankolást és a bevásárlást egy helyszínen intézzék. A szupermarketek 40 féle termékkategóriában csaknem 2.700 terméket kínálnak.

(Napi.hu, 2019. február 4.)

 

Festeget, mázolgat, csinosítgat a Spar

Kapkodhatják a vásárlók a fejüket. Sorra korszerűsítik a boltokat a Spar láncban.

A Spar tapasztalatai szerint egyre igényesebbek a hazai vásárlók, így az üzleti stratégia fókuszába a fogyasztói elvárásoknak megfelelő áruházak kialakítása áll, írja az Origo. A vállalat legutóbbi üzlet-korszerűsítései során három budapesti, egy kaposvári és egy veszprémi egységet modernizáltak. Ahol lehetőség adódott rá, nemcsak felújítottak, hanem új salátabárokkal és Spar to Go éttermekkel gazdagították a kínálatot. 

A Spar Magyarország felújítási programja jegyében idén 23 milliárd forintot fordít fejlesztésekre – közölte az Origo érdeklődésére Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

A társaság 453 millió forintot áldozott a Budapest III. kerületi, Csobánka tér 3. szám alatti szupermarket korszerűsítésére. Az átépítés során megszépült a homlokzat, az üzlet belső tere pedig az aktuális vállalati koncepció szerinti arculatot kapott. A több mint két hónap alatt felújított, június 21-én újranyitott békásmegyeri szupermarket 28 munkavállalót foglalkoztat.

A Budapest XVIII. kerületi, Alacskai út 3. szám alatti áruházat 439 millió forintból modernizálták. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében található üzlet kívül-belül átalakult. A felújítás mindössze két és fél hónap alatt befejeződött és az áruház 2018. augusztus 23-án megnyitotta kapuit a vásárlók előtt, akiket 34 dolgozó segít a kényelmes bevásárlásban.

A budapesti, Batthyány téri Vásárcsarnokban lévő üzlet is megújult FORRÁS: SPAR.HU

A Kaposvár, Petőfi tér 1-3. szám alatti egység átfogó felújítását 364 millió forintból valósították meg. A szupermarket 25 munkavállalójával augusztus 30-tól várja a vásárlókat. A cég 645 millió forintot költött a Veszprém, Cserhát lakótelep 6. szám alatti áruház teljes körű megújítására. Az üzlet, ahol 34 munkavállaló segíti a vásárlókat, szeptember 13-án nyitotta meg kapuit.

A másik budai szupermarket, a Budapest I. kerület, Batthyány tér 5-6. szám alatti üzlet 811 millió forintból újult meg .A patinás és közkedvelt Batthyány téri Vásárcsarnokban lévő megszépült egység – több mint három hónapon keresztül tartó munkálatokat követően – szeptember 20-tól várja újra vásárlóit, akiknek 60 dolgozó áll a vsárlók rendelkezésére.

(Origo, 2018. szeptember 20.)

 

Három új áruházat nyit a Spar

Két budapesti és az erdőkertesi áruház korábban is élelmiszerboltként működött, amelyeket most a SPAR, immár hálózatának részeként, újranyit.

A SPAR hazai piacra lépése óta folyamatosan fejleszt, beruházásai pedig a legmagasabb szintű fogyasztói elvárásoknak tesznek eleget, a cég szándékai szerint. A korábban is élelmiszerüzletként működő két budapesti és egy erdőkertesi áruház korszerűsítését összesen 810 millió forintból valósították meg, írja az Origo.

Az erdőkertesi, a Béke utca 2. szám alatti üzlet nemrégiben már megnyílt a vásárlók előtt. A 250 millió forintos beruházás révén az egység teljes egészében felújított eladótere a cég legújabb koncepcióját követi: a bejáratnál alacsony bútoros zöldség-gyümölcs pult fogadja a vásárlókat, ahonnan a pékáru részlegen keresztül jutnak el a csemegepultig, ahol látványpékség és grillpult is található. A LED-világítás energiatakarékos és éppúgy környezetkímélő, mint az épület hűtéstechnikája.

A II. kerületi Széphalom Bevásárlóközpontban, a Hidegkúti út 167. szám alatt 420 millió forint beruházási értékből született újjá az áruház, és napokban nyitotta meg kapuit.

Különlegessége, hogy az üzletbe a vevők az új látványpékségen keresztül léphetnek be, ahonnan a megújult zöldség-gyümölcs osztályon át jutnak el a csemegepultig, amelynek szomszédságában az új grillpultot találják. A gyors vásárlást önkiszolgáló kasszák is segítik.

Hasonló pénztárak szolgálják majd a vevők kényelmét a 140 millió forintból átépített, VI. kerületi, Andrássy út 30. szám alatti üzletben is. Itt a kivitelezés során újdonságként csemege-, hidegkonyha- és sajtpult lett kialakítva a megszokott arculattal, és formatervezett bútorokat kapott az új zöldség-gyümölcs részleg, a grillpult és a látványpékség is.

Az áruházlánc egyúttal jelezte: a csatlakozási lehetőség nyitott a franchise-hoz. Annak ugyanis egyik előnye, hogy miközben a kiskereskedők az együttműködés során megtarthatják önállóságukat, a cégcsoport áruválasztékával, termékeivel és számos szolgáltatásával – például logisztikai, helyi és országos marketing-, informatikai támogatás – segíti őket.

(Origo, 2018. augusztus 24.)

 

Jót csemegézhet a Spar

Bevétele tovább nőtt 2017-ben és már van saját szendvicsüzeme is.

2017-ben 563 milliárd forintnyi rekordforgalommal zárt a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., 9 százalékkal haladta meg a 2016-os év árbevételét, írja a Napi.hu. A társaság eredménybeszámolóját új üllői Spar enjoy.convenience nevű szendvicsüzemének átadóján ismertették.

Az elmúlt éveket követve ismét forgalombővüléssel zárta a 2017-es évet a Spar. A növekedés öt éves távlatban közel 23 százalékos - jelentette be Heiszler Gabriella, a társaság ügyvezető igazgatója. Az üzletlánc 2017-ben folytatta a megkezdett beruházásokat: 4 új áruházat adott át, 21 üzletet modernizált és 26 új értékesítési egységet nyitoptt - utóbbi a franchise üzleteket és a benzinkúti shopokat is magában foglalja. A korszerűsítésekre összesen 23 milliárd forintot fordítottak.

A magyar Spar 2013 óta alaposan megnövelte üzletei számát, amely így elérte az 519 egységet. Ezzel 2017 december 31-én 344 szupermarketet, 33 Interspar hipermarketet, továbbá 142 franchise üzletet működtetett a cég. A franchise volt a legdinamikusabban fejlődő üzletág, amely 35 milliárd forintnyi árbevételt bonyolított és 1.500 munkatársat foglalkoztatott.

A Spar Kft. immár közel 13 ezer embert foglalkoztat országszerte - ezzel az ország ötödik legnagyobb munkáltatója. Dolgozóinak 74 százaléka hölgy és az arányok a vezető beosztásúak körében is hasonlók: itt 75 százalékos arányban képviselők magukat a hölgyek. "Ez egy ilyen nőies szakma" - kommentált Heiszler. A foglalkoztatásról szólva elmondta, hogy az állomány mindössze 10 százaléka részmunkaidős - ezzel pedig élesen eltérnek a diszkontláncok struktúrájától. A cég 2017-ben 10 milliárd forintnyi bérfejlesztést adott dolgozóinak, 2018-ban pedig további 9 milliárdos bértömeg-növelést terveznek.

A cég minden munkatársának 100 ezer forintnyi béren kívüli készpénzjuttatást kínál évente és 13. havi bért is ad valamennyi dolgozójának.

2017-re 27-re nőtt a saját márkával fémjelzett Spar termékcsaládok száma és mintegy 2.700-ra a boltokban megvásárolható sajátmárkás termékek száma.

Az ország egyik legnagyobb törzsvásárlói programja, a Supershop, amelyben a felhasznált kártyák száma 2017-ben elérte a 2,9 millió darabot. A kártyák többségét a Spar-csoport üzleteiben használják.

Az új, most megnyitott 1.500 négyzetméteres szendvicsüzem építése mintegy 1,2 milliárd forintos beruházást jelentett.

(Napi.hu, 2018.március. 28.)

 

Interspar: 34.

A Spar Tatán építi fel a 34. Interspar áruházát.

A Spar Magyarország 4,2 milliárd forint ráfordításával Tatán építi fel az ország 34. Interspar áruházát, ezzel 68 új munkahelyet teremt - mondta el a társaság ügyvezető igazgatója 2018. március 7-én a beruházásról szóló szándéknyilatkozat nyilvános aláírásán, írja az MTI.

Heiszler Gabriella hozzátette, az egykori Tatai Atlétikai Club pályájának helyén épülő 5.200 négyzetméteres létesítményben 2.600 négyzetméteren különböző üzletek, szolgáltatók kapnak helyet. A nyitás várható időpontja 2019 nyara. Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy az áruház mellett 450 férőhelyes parkoló és egy modern játszótér épül. Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a társaság 25 évvel ezelőtt Tatáról indulva építette ki országos hálózatát.

Az áruházban teljes egészében fából készül a tartószerkezet, a gerendázat és a födém, az épület hűtéséhez és fűtéséhez a kereskedelmi hűtésrendszerből származó hulladékhőt hasznosítják.

A Spar 2018-ban 23 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, Üllőn élelmiszeripari üzem építését kezdték meg 1,2 milliárd forintos beruházással. A létesítmény 2018-ban kezd termelni, salátákat és szendvicseket készít a hálózat magyarországi boltjainak, az év végére innen látják majd el a hálózathoz tartozó összes élelmiszerboltot.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. nettó árbevétele 2016-ban - az utolsó lezárt üzleti évében - 438 milliárd forint volt az előző évi 414 milliárd forint után a nyilvános cégadatok szerint. Az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat 1991 óta van jelen Magyarországon, 2017-ben hálózatában összesen 515 üzlet szerepelt, ebből 139-et üzemeltetnek franchise partnerek. A társaság 13 ezer munkavállalójával Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója. A Spar hálózatához világszerte 44 országban 12.500 üzlet tartozik.

(MTI, 2018. március 7.)

 

A Spar tejelhet az Appeninn Vagyonkezelőnek

Spar üzleteket vásárolt az Appeninn, összesen 18 ingatlant vesznek meg. Most már ő szedi a bérleti díjat.

Összesen 4,5 milliárd forintért vásárol kereskedelmi ingatlanokat az Appeninn, az Erste két befektetési alapjától, írja a Portfolio.

Az Erste Alapkezelő Zrt. Ingatlan Befektetési Bizottsága hozzájárult, hogy az Erste Ingatlan Befektetési Alap, valamint az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap összesen 18 darab kereskedelmi ingatlant értékesítsen az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. részére, tette közzé a tőzsdei társaság a BÉT honlapján.

Vidéki nagyvárosokban, üdülőhelyeken, megyeszékhelyeken, valamint Pest megyei településeken működő kereskedelmi ingatlanokat vásárol az Appeninn Holding. A 18 településen található áruházakat a SPAR Kereskedelmi Kft. hosszú távú szerződés alapján bérli. A tranzakcióval az Appeninn tulajdonába jut összesen több mint 18 ezer négyzetméternyi kereskedelmi terület mellett, a felépítményekhez tartozó összesen közel 80 ezer négyzetméternyi telekingatlan és kevéssel több, mint 1.200 parkolóhely is.

A tranzakció teljes ügyleti értéke 14,5 millió euró (4,5 milliárd forint), az ingatlanok bérbeadásából származó éves bevétel meghaladja az 1,8 millió eurót (572 millió forint). A befektetés éves hozama 12,7 százalék a tranzakció teljes ügyleti értékéhez viszonyítva.

A tranzakció az Appeninn Holding új tulajdonosának a már korábban bejelentett növekedési stratégiájához kapcsolódó lépése, amellyel prémium kategóriás, valamint magas jövedelemtermelő képességű irodákkal és kereskedelmi ingatlanokkal bővül a társaság portfóliója.

2017 augusztusában jelentették be, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Konzum és annak magántőke társasága, a Konzum PE részesedést szerzett az Appeninnben. Az Appeninnt a Konzum és az Opus mellett a csoport fontos tagjának tartják, a cégre bíznák a csoport ingatlanvagyonának kezelését és fejlesztését, valamint a jövőbeni hazai és esetlegesen külföldi ingatlanbefektetéseinket is itt fogják összpontosítani. Ahhoz, hogy a külföldi befektetők térképére felkerüljön a cég, a jelenleginél legalább ötször nagyobb portfólióval kellene rendelkeznie, a tulajdonosok értékelése szerint.

A mostani tranzakciót az Erste kezdeményezte, a Sparnak nem volt sok szerepe benne és azért esett az Appeninnre a választás, mint vevőre, mert az ő ajánlatuk volt elfogadható. Az eladókat, az Erste Ingatlan Befektetési Alapot, valamint az Erste Euro Ingatan Befektetési Alapot a Colliers International képviselte.

A szóban forgó bejelentés csupán egy ingatlanpiaci tranzakciót takar, melynek keretében az ingatlanok tulajdonosi összetétele változott csupán meg, míg azok bérlője továbbra is a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. maradt. Ez a tranzakció üzleteink működését semmilyen formában nem érinti - kommentálta a bejelentést a Spar Magyarország a Portfolio-nak.

(Portfolio, 2018. február 9.)

 

Majonézes salátával nyomul a Spar

Amit a saját üzemében gyárt majd. Több mint 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet épít a Spar Magyarország.

Egy új üzemet épít a Spar Magyarország. A létesítményben majonézes saláták és szendvicsek összeállítását végzik majd. Az 1.500 négyzetméteres üzem építése már 2017 júliusában megkezdődött, átadása 2018 elejére várható.A zöldmezős beruházás 1,2 milliárd forintos költségvetéséből a technológia és a berendezések 250 millió forintba kerülnek. 

A létesítmény két csomagolósorral fog működni. Itt 15 féle majonéz alapú saláta és 15 féle szendvics készül 2018 tavaszától, de a későbbiekben a választék folyamatosan bővülni fog. A húskészítményt tartalmazó szendvicsekbe és salátákba a SPAR bicskei Regnum húsüzemében készülő termékek kerülnek bele.

A beruházást a Spar saját erőből valósítja meg, az első fázis várhatóan ötven munkahelyet teremt. A cég rövid távú célja, hogy az ország összes Spar, City Spar és Interspar áruházát ellássa az Üllőn készülő termékekkel.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a Spar Magyarország árbevétele tavaly meghaladta az 516 milliárd forintot,ami 5,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cég 26 éve van jelen Magyarországon, hálózatához 508 üzlet tartozik, ebből 133-at üzemeltetnek franchise partnerek. A társaság 13 ezer munkavállalójával évek óta Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója.

(Origo, 2017. szeptember 25.)

 

Spar: évtizedes rekordot döntött

2016-ban nőtt a Spar. 2018-ban jön a magyar online áruháza. ₪₪₪

Az elmúlt tíz év legerősebb forgalombővülését produkálta a nemzetközi Spar-csoport 2016-ban, ez derül ki a társaság éves jelentéséből. A kiskereskedelmi lánc Magyarországi egysége is jó évet zárt, írja a Napi.hu.

A holland gyökerű kereskedőcég 2016-ban nemzetközi szinten 4,5 százalékkal növelte eladásait 2015-höz képest. Ezzel 33 milliárd eurós árbevételt ért el, ami több mint 10 ezer milliárd forintot tesz ki. Ezzel a válság tíz évvel ezelőtti kitörése óta a legjelentősebb bővülést könyvelhette el 2016-ban.

A társaság beszámolója szerint a kiemelkedően jó év, a masszív nyugat-európai forgalombővülésnek és a feltörekvő piacokon a gyors terjeszkedésnek köszönhető. 2016-ban már Thaiföldön és Albániában is megjelent a Spar. A lánc 2016-ban 12.545 üzletet működtetett világszerte, 44 országban és 350 ezer munkavállalót foglalkoztatott.

A Spar összes eladásainak 64 százaléka Nyugat-Európához kötődik, míg Kelet-Közép-Európa mindössze 13 százalékos piacrészt hasított ki, a teljes forgalmat nézve. Az elképesztő méretű vásárlóerő-különbséget jól tükrözi, hogy eközben az áruházak méret szerinti részesdését tekintve Nyugat-Európa 29 százalékos, míg a keleti régió 25 százalékos aránnyal bír.

Magyarország az első vonalban

A Spar magyar leánya közel 4,6 százalékkal növelte forgalmát, ezzel 1,7 milliárd eurós (516 milliárd forintos) árbevételre tett szert. A jelentésben, az adatokba beleszámolják a Spar, több mint 80 itteni franchise-partnerének bevételét is. A külső partnerek a növekedéshez 25 százalékkal járultak hozzá.

Az üzletlánc 46 új boltot nyitott Magyarországon, ezzel boltszáma 493 egységre növekedett. A magyar Spar 2016-ban 748 millió forintot költött boltfelújításra.

A Spar magyar leánya világszerte a hatodik legjelentősebb a csoportban, ez azonban még így is eltörpül a zászlóshajó osztrák hálózat mellett, amely közel négyszerese a magyarnak. A Spar 2016-ban indította el Ausztria legnagyobb online élelmiszeráruházát, amely mintegy 20 ezer féle terméket kínál.

A cég tervei szerint pedig 2018 első negyedévében a Spar magyar webshopja is elindulhat.

(Napi.hu, 2017. május 18.)

 

A Spar is nyalogatja a webet

2015-ben 3%-kal nőtt a forgalma Magyarországon és online áruházat is tervez.

Három százalékkal nőtt a Spar forgalma 2015-ben, ami elérte a 488 milliárd forintot. A Sparnak 2015-ben összesen 456 üzlete volt, amelyek közül 75 egységet franchise kiskereskedő üzemeltetett. Több mint 13 ezer munkavállalójával évek óta az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója a Spar.

A cég most ünnepli 25. születésnapját. A Spar az elmúlt 25 évben mintegy 1 milliárd eurót, vagyis 300 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A Spar öt ágon működik, ezek: a Spar szupermarketek, a Spar hipermarketek, a bérbeadási üzletág, a Regnum húsüzem és a franchise kiskereskedelmi hálózata.

A vasárnapi zárva tartás tapasztalata, hogy a vásárlók alkalmazkodnak a piaci környezethez, a Spar is meghosszabbította a hétköznapi nyitva tartást. Heti óraszámban ugyanannyit vannak nyitva a Spar-boltok, mint korábban. Az Intersparokban érezhető egy kis forgalom-visszaesés, de ez nem jelentős.

A webáruház és a házhozszállítás bevezetése régi terve a cégnek, de eddig elmaradt. Ez egy olyan fejlesztés, amit egy konszernben működő vállalkozásnak nem érdemes országonként külön bevezetni. Egyelőre várja a magyar cég Ausztriát, biztos dátum még nincs.

(Origo, 2016. március 2.)

 

A Spar is diszkontosít

A többiekhez hasonlóan nála is jön a shop in shop: kisebb lesz az az alapterület, ahol ő árusít.

Két évtized után a 33. új Interspar hipermarket nyitását tervezi a Spar. A cég 2015. első 8 hónapja alatt 2,5 százalékkal növelte árbevételét és a 2014. év vesztesége után 2015-ben már nyereséget tervez. Az osztrák Spar Austria tulajdonában lévő magyar leányvállalat 3,5-4 milliárd forintos beruházással tervezi 33. hiperje beruházását.

A plázastop miatt a Spar elhalasztott már több beruházást, de ugyanakkor franchise hálózattal is bővül. A jelenleg már 59 tagú franchise boltcsalád a 2016. végére eléri majd a 80-90 egységet, legvégül pedig 100 tagúra növekszik. Ezen belül az OMV benzinkutakon lévő üzletekből 2015. végére 40 darab üzemelhet majd.

A Spar 2014-ben mintegy 400 milliárd forint árbevétel mellett 18,5 milliárd forint veszteséggel zárta az évet. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj a Spar számára 9 milliárd forint lenne, ha ezt nem kell befizetni, könnyebben nyereséges lehet a cég 2015-ben. A vasárnapi zárva tartás nem okozott összességében érdemi kiesést a lánc forgalmában, bár egyes üzletek esetében hozott nagy változásokat. A lakóhely közeli boltoknak jellemzően nőtt, a távoliknak inkább csökkent a forgalma.

A 32 Interspar 146 milliárd forinttal gyarapította 2014-ben az árbevételt, a cég hazai piaci részesedése 12,5-13 százalék. Az Intersparokat folyamatosan korszerűsítik. A Bécsi úti bevásárlóközpontban található áruházba például két „shop-in-shop" bolt költözött be, a műszaki cikkeket forgalmazó Best Byte és a Glorius ruházati üzlet.

(Figyelő, 2015. szeptember 2.)

 

Fogyókúrázik a Spar

A Spar eladja 50 üzletét Csehországban.

A Spar hatvanmilliárd forintért az osztrák Aholdnak adja el 36 Interspar- és 14 Spar-üzletét Csehországban. A térség többi államában, így Magyarországon is maradnak.

Csehországban a Spar üzletlánc áruházait az osztrák Ahold társaság veszi meg 5,245 milliárd koronáért. Az ügylet értéke körülbelül 60 milliárd forint. Az Ahold az üzletekkel együtt átveszi az Interspar 4500 alkalmazottját is.

A Spar 2013. évi bevételei meghaladták a 12 milliárd koronát Csehországban, az üzletlánc azonban már néhány éve veszteséges. 2013. évi vesztesége 545 millió korona, míg a 2012. évi 608 millió korona volt.

A Spar Holding Csehországban továbbra is megtartja a Hervis név alatt működő, sportfelszereléseket árusító 27 boltját és az Europark Praha üzletközpontot. A Spar a cseh piac elhagyásával a jövőben magyar, szlovén és horvát tevékenységére kíván összpontosítani.

A tranzakciót a cseh versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, mely nyomán az Ahold lesz a legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózat Csehországban. Jelenleg még a német Schwarz a legnagyobb csehországi üzletlánc. A cég működteti a Kaufland és a Lidl üzlethálózatokat. A társaság tavalyi bevételei 68,8 milliárd koronát (Kaufland: 45,4 milliárd, Lidl: 23,4 milliárd korona) tettek ki. Az Ahold 1991 óta van jelen Csehországban. Albert név alatt jelenleg 284 hiper- és szupermarketet üzemeltet.

A Spar a hatodik nagy külföldi üzletlánc, amely távozik Csehországból, ahol folytatódik a kereskedelmi üzletláncok koncentrációja.

(Népszabadság, 2014. március 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.