autórengeteg₪márkazuhatag

Jót gurult a cseh autópiac

Csehországban 2017-ben rekordszámú 272 ezer darab új személygépkocsit adtak el. Az autópark azért öreg.

A cseh autópiac közel 5 százalékkal nőtt 2017-ben az előző évhez képest, írja a Világgazdaság. 

A cseh autóipari szövetség adatai szerint az új autók 75 százalékát a vállalkozói szféra vette meg.

A legkeresettebbnek a családi SUV kocsi számított, amelynek részesedése az eladásokban mintegy 25 százalékos. A második helyen az alsó közép-kategória volt, 21 százalékos részesedéssel.

Piaci szakértők 2018-ban az eladások további 3-8 százalékos növekedésére számítanak, ami 280-293 ezer új személyautót jelent. Általános vélemény, hogy a növekvő eladás az erősödő gazdaság és a jó piaci környezet eredménye.

Fortó: AFP

2017-ben a legtöbb új személygépkocsit a cseh Skoda Auto adta el: a 84 ezer új autó éves szinten kétszázalékos növekedést jelent. A második helyen a német Volkswagen áll 27 ezer eladott autóval, ami egyszázalékos növekedés. A harmadik helyen álló dél-koreai Hyundai 21 ezer autót adott el, két százalékkal többet, mint 2016-ban. A negyedik helyen az amerikai Ford, az ötödiken a román Dacia, a hatodikon pedig a francia Renault van.

A legkeresettebb modelleket a Skoda Octavia (27 ezer eladott kocsi), a Skoda Fabia (21 ezer) és a Skoda Rapid (12 ezer) alkották.

Az eladott új személygépkocsik 58 százaléka benzinmotoros volt, ez négyszázalékos növekedés. A gázolajos autók részaránya 38 százalékra esett vissza, ami ötszázalékos csökkenés.

Külföldről 2017-ben több mint 170 ezer használt kocsit hoztak be Csehországba. A cseh utakon futó személygépkocsik 53 százaléka több mint tíz éves.

(Világgazdaság, 2018. január 5.)

 

Szépen gyarapodik a cseh autógyártás

Csehországban 940 ezer személygépkocsit gyártottak 2017 januárja-augusztusa között.

Az előző évhez képest közel 6 százalékkal nőtt a piac, írja a Világgazdaság, a cseh autóipari szövetség adatai alapján.

A legtöbb autót a Skoda Auto gyártotta, 567 ezret, 14 százalékkal többet, mint 2016 azonos időszakában. A közép-csehországi Kolínban működő TPCA ugyanakkor 21 autóval kevesebbet gyártott, mint egy éve. A gyár termelése az első nyolc hónapban 137 ezer személyautó volt.

Az Észak-Morvaországi Nosovicében működő Hyundai termelése az első nyolc hónapban 236 ezer személyautó volt, ami alig több, mint 2016-ban.

Tehergépkocsikat a Tatra Koprivnice gyárt. Az első nyolc hónapban ezer darab teherautót állítottak elő, ami 40 százalékkal több, mint a korábbi év azonos időszakában. A gyár közölte: több külföldi megrendelése van, így a termelés a második fél évben is növekedni fog.

Autóbuszokból közel háromezer darab készült el, ami éves szinten 16 százalékos növekedés. A legtöbb autóbuszt az Iveco Bus állította elő, húsz százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ez adja a buszgyártás javát. A másik autóbuszgyár, az SOR Libchava termelése 263 darab busz volt, hét százalékos visszaeséssel. Az egyetlen cseh motorkerékpár-gyártónál, a Jawa Motonál 15 százalékkal, 974-re csökkent a termelés.

(Világgazdaság, 2017, szeptember 26.)

 

Sok autót vesznek a csehek

2016 májusában harmadával nőtt a piac.

2016. első öt hónapjában 16 százalékkal nőtt az új személygépkocsik eladása Csehországban, a cseh autóipari szövetség adatai szerint.

2016. január-május között a cseh piacon 107 ezer új személyautót adtak el. A legjobb hónap a május volt, amikor 24 ezer új autó talált gazdára. Éves összehasonlításban májusban az eladás 34 százalékkal emelkedett.

A legkeresettebb személygépkocsi továbbra is a hazai Skoda, amelyből az első öt hónapban több mint 35 ezer darab kelt el, a piac egyharmadát ez a márka tette ki. A második helyen a német Volkswagen áll 10 ezer eladott autóval, míg a harmadikon a Hyundai 8 ezer értékesített személygépkocsival. A további helyeket a Ford, a Dacia és a Peugeot foglalja el.

A modellek közül a legnépszerűbb változatlanul a Skoda Octavia, amelyből az öt hónap alatt 12 ezer darabot adtak el. A második helyet a Skoda Fabia kiskocsi foglalja el 9 ezer személyautóval, míg a harmadikat a prémium kategóriájú Skoda Superb közel ötezer autóval. A további sorrend: Skoda Rapid, Hyundai i30, Skoda Yeti.

A hazai gyártmányú Skoda gépkocsik eladása két és fél éve töretlenül emelkedik. A Skoda esetében is rekord volt a májusi 7.768 darab eladott autó. Az értékesített személygépkocsik 54 százaléka benzinmotoros, 43 százaléka gázolajmotoros volt. A cégek vásárolták meg az eladott autók 74 százalékát.

A motorkerékpárok eladása az első öt hónapban 6 százalékkal hét és félezer darabra emelkedett, a haszonjárműveké pedig 12 százalékkal nőtt, ugyancsak hét és félezer darabra.
(Világgazdaság, 2016. június 4.)
 

Nagyot dobott a cseh autópiac

Nem rossz eredmény, közel 200 ezer autót adtak el.

Csehország fennállása óta 2014-ben adták el a legtöbb új gépkocsit, 192 ezer darabot, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Skoda piaci részesedése harminc százalékra nőtt, a legnagyobb előrelépést azonban a Dacia érte el, amely a két évvel ezelőtti kilencedikről 2014. végére az ötödik helyre jutott. Az új járművek 65 százalékát cégek vásárolták meg.
(Népszabadság, 2015. január 6.)
 

Nem áll csehül a cseh autópiac

Több autót vásárolnak a csehek is.

2014. első kilenc hónapjában 18 százalékkal emelkedett az új személygépkocsik eladása Csehországban. Január-szeptember között összesen 140 ezer személygépkocsit adtak el a cseh vásárlóknak. Szeptemberben éves szinten 19 százalékos a növekedés.

A legnagyobb a kereslet a hazai gyártmányú Skoda iránt. A Skoda márkából 43 ezer darab kocsi kelt el, ami a piaci részesedés 30 százaléka. A második helyre ezúttal a Hyundai került 14 ezer autóval, míg a Volkswagen visszaesett a harmadik helyre 13 ezer eladott kocsival. Piaci elemzők szerint az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az egész évi eladás 15 százalékkal lehetne magasabb a 2013. évinél.

Az idei év részleges eredményei jobbak, mint korábban. Jelentősen megnőtt a lakosság, a cégek és az állami szektor kereslete egyaránt az új személyautók iránt. Az új személygépkocsik 64 százalékát a cégek vették meg. A legnagyobb érdeklődés a középkategóriás kocsik iránt nyilvánult meg, ezek tették ki a céges beszerzések 27 százalékát. Az adatokból az is kitűnik, hogy az autóeladás Csehországban kétszer olyan gyorsan növekszik, mint Európában. A legkeresettebb modell továbbra is a Skoda Octavia.
(Figyelő, 2014. október 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.