étek₪áruda

Sertéspestis: borzalmasra is válthat

Már nincs annyi sertéshús a világpiacon, amennyi Kínának kellene. 

Egyre nehezebben tudják kielégíteni az exportáló országok Kína igényét a sertéshúsra, írja az Origo. Úgy tűnik, bármennyire is nagy az erőfeszítés, a világ lassan kifogy a biztonságosan forgalmazható és fogyasztható disznóhúsból, miközben a brutális áremelkedés ellenére sem akar csillapodni a kínaiak étvágya.

A kínai infláció 2019 októberben 3,8 százalékos volt. Ez a mérték jócskán meghaladta a Pekingben kívánatosnak tartott inflációs célt, a 3 százalékot. Az árak emelkedésében döntő szerepet játszott a sertéshús drágulása, mely a jelek szerint véget nem érő folyamat: a rendelkezésre álló hús mennyisége folyamatosan csökken, Kína már stratégiai tartalékainak egy részét is felszabadította, az árak nőnek, a kereslet viszont nem lankad.

Kérdés persze, hogyan bírja ezt, nem pusztán Kína, hanem a világ többi része is, melynek legfontosabb sertéshús exportálóira egyre nagyobb nyomás nehezedik a távol-keleti helyzet miatt. A Guardian beszámolójából kiderül, hogy egyre nehezebben.

Kína hivatalosan 2018 augusztusában jelentette, hogy az országban megjelent a rettegett afrikai sertéspestis (ASF), az emberre nem, de a vaddisznókra és a haszonállatokra egyaránt veszélyes kór. Terjedését eddig nem sikerült megállítani, aminek következtében Kína ezidáig állományának nagyjából 40 százalékát, több tízmillió haszonsertést veszített el (a veszteség pontos mértéke körül vannak kérdőjelek, mert külső elemzők és Peking is néha egymástól eltérő számokat közöl).

Sertéshúst kínáló piacon nézelődik egy vásárló Kínában FORRÁS: AFP/IMAGINECHINA/YI CHANG

Mindeközben a kínai fogyasztók továbbra is igénylik a sertéshúst. Egy átlagos kínai egy évben nagyjából 30 kilogrammot fogyaszt abból. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban évente a fogyasztók 26 kilogramm marhahúst esznek, a briteknél 18 kilogrammot. Ugyanakkor a hús ára az egekben, a készletek fogynak.

"A termelői ár július óta 125 százalékkal emelkedett" - mondja egy nemzetközi élelmiszeripari elemzőcég szakértője.

Ez pedig az egész szektorra hatással van. Például egy sencseni étterem tulajdonosa elmondta, az áremelkedés miatt, havonta 10 ezer jüannal (kb. 420 ezer forint) többet kell költeniük, hiszen magasabb áron jutnak hozzá a nyers húshoz. Ez az összeg egyébént két éttermi munkavállaló havi fizetésének felel meg.

A sertéshústól valamilyen módon függő vállalkozások - például a vendéglátósok - attól tartanak, ha az árak a kínai új év előtt (2020 január vége) nem csökkennek, sokan fel kell hogy adják vállalkozásukat.

S mit tehet a többi ország ebben a helyzetben?

Ameddig lehet, ellátja a kínai és a vietnámi piacokat biztonságos hússal és élőállattal úgy, hogy közben egyre több helyen üti fel a fejét a betegség. Például Európában is számos országban jelen van, s noha olyan mértékű járványról, mint Kínában, nem lehet beszélni, terjedése az utóbbi évben felgyorsult.

Kína pedig felvásárol minden elérhető mennyiséget a piacokról. Míg például tavaly szeptemberben 94 millió kilogramm sertéshús került az országba, addig idén szeptemberben már 161 millió kilogramm. A kínai hatóságok pedig lázasan egyeztetnek brazil, írországi és más államokban lévő farmokkal is az import növeléséről. Peking nemrégiben hatályon kívül helyezte a kanadai importra vonatkozó tiltást.

Mindeközben Európában az év eleje óta átlagosan 35 százalékkal drágult a sertéshús. A sertéshús iránti igény azonban olyan nagy Kínában, hogy úgy tűnik, azt nem lehet kiszolgálni.

"Egyszerűen nincs elég sertés a világon, hogy betömjük [az igényekben fennálló] a rést"- állítja az elemző.

A világ globális sertéshús-exportja 2017-ben közel 30 ezer milliárd dollár volt, melyből az USA mellett több nagy európai exportáló ország is hatalmas szeletet hasított ki:

Ugyanakkor ezek a nagy európai sertéshús-exportáló országok szintén komoly nehézségek elé néznek. Németország és Dánia már kerítést épített a határra azért, hogy megakadályozza a betegséget hordozó vadállatok átjárását egyik térségből a másikba. Lengyelországon pedig keresztüljutott a járvány, ami a keleti végek után most a nyugati országrészben pusztít. Lengyel jelentések szerint a sertéspestis néhány nappal ezelőtt már 70 kilométerre volt a közös lengyel-német határtól.

(Origo, 2019. november 26.)

 

Megelőzés: 5.300 házisertést le kellett ölni

Megállíthatatlan lehet a sertéspestis.

Kirándulók hurcolhatták be a budakeszi erdészet területére az afrikai sertéspestist, a vírus természetes körülmények között nem juthatott el oda a keleti országrészből, írja a Magyar Nemzet. A betegséget az elmúlt pár napban több száz vaddisznóban azonosították a járványügyi szakemberek. Szerencsére a házi állományokat egyelőre sikerült megóvni a betegségtől, megelőzési céllal így is mintegy 5.300 állatot kellett leölniük a gazdaságoknak.

Bár a hazai sertésállományban egyelőre nem ütötte fel a fejét a jelentős gazdasági kárral fenyegető afrikai sertéspestis, a betegéggel érintett területeken már eddig is több ezer jószág levágásáról döntöttek a járványügyi szakemberek. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint máig 161 településen összesen 5.300 sertést kellett leölni. Ezek a vágások a megelőzést célozták, a tetemekben nem mutatták ki a kór jelenlétét.

A szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhető, hogy a házi állományok nem fertőződtek meg, a betegség azonban megállíthatatlanul terjed az országban. A napokban Pest megyében is igazolták a vírus jelenlétét, a budakeszi erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki szeptember végén az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vadaskert kerítéssel határolt részén a teljes vaddisznó-állományt felszámolják, a cél ugyanis az, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ezért azon kívül is keresik a tetemeket, és minden, a környéken kilőtt vaddisznót megvizsgálnak.

Bognár Lajos országos főállatorvos tegnap az M1-en elmondta: máig több száz, sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak Budakeszin a szakemberek. A járványügyi nyomozás még tart, a fertőzés minden bizonnyal emberi mulasztás miatt kerülhetett a területre.

– A vírus eddig csak az ország keleti felében volt jelen, ezért szinte kizárt, hogy a kór természetes úton fertőzte meg a vaddisznókat Budakeszin – hívta fel a figyelmet Bognár Lajos. Arra gyanakodnak, hogy valaki behurcolta a vadaskert területére a fertőzést. A Nébih tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik az afrikai sertéspestissel súlyosan fertőzött országból érkeztek, de akár a hazai fertőzött régiókból is behurcolhatták a betegséget.

Itthon összesen hat megyében van jelen a betegség, elsőként 2018 áprilisában mutatták ki vaddisznóban a kórt. A nyomozások később kiderítették, hogy a fertőzést külföldi vendégmunkások hurcolták be az országba. Bár a sertéspestis az emberre nem veszélyes, a fertőzés közvetítésében nagy szerepet játszhat az emberi gondatlanság. Éppen ezért azt kérik a hatóságok, hogy a természetben járva senki ne dobjon el ételt, hiszen a sertéshústartalmú élelmiszer könnyen közvetítheti a betegséget. Emellett ha valaki a betegséggel fertőzött terültről egy még érintetlen országrészbe látogat, mindenképp tisztítsa le a cipőjét, ugyanis az arra tapadt szennyeződéssel is terjedhet a betegség.

A házi állományok megóvásában is az emberi tényező a legfontosabb, ezért a gazdálkodóknak a korábbiaknál is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a higiéniai szabályok betartására. Tilos emellett moslékkal etetni a sertéseket, s ha netán hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlelnek az állományban, azonnal értesíteni kell az állategészségügyi szolgálatot.

A gazdálkodók fáradozásait a kormány többlettámogatással igyekszik kompenzálni: a sertések állatjóléti támogatására csaknem 19 mil­liárd forintot különítettek el ebben az évben. A kisebb gazdaságok emellett ingyenes fertőtlenítőszert is igényelhetnek az állatorvosoktól.

(Magyar Nemzet, 2019. október 2.)

 

Sertéspestis: vaddisznókban, de terjed

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület.

Az afrikai sertéspestis (ASP) járványügyi helyzetében bekövetkezett változások miatt többek között a fertőzöttnek minősített területek növeléséről döntött augusztus 28-ai ülésén a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport (Szakértői Csoport). A döntés miatti intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat  érintik.

ASP-t igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok több, a Tisza mentén talált vaddisznó hullában. Az új esetek, valamint a Tisza, mint közvetítő forrás jelentette kockázat miatt több terület kockázati besorolását is magas kockázatúról fertőzöttre módosította a Szakértői Csoport. A döntés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M3-as autópályától délre fekvő, valamint további Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érint. Szintén több vadgazdálkodási egységet szigorúan korlátozott területté nyilvánított a Szakértői Csoport.

A fertőzött és szigorúan korlátozott minősítésű területek növelése mellett indokolttá vált a közepes és magas kockázatú besorolású területek módosítása, valamint növelése is az ország keleti felében.

A vadgazdálkodási egységek aktuális kockázati besorolásáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak az érintettek.

(Nébih, 2019. augusztus 29.)

 

Sertéspestis: mint a baromfivész

Komoly áremelkedést okozhat a sertéspestis.

Tíz százaléknál is erőteljesebben drágulhat a disznóhús az afrikai sertéspestis okozta alapanyaghiány miatt. A kór egyre nagyobb területen terjed.

Nem sikerült megfékezni a tavaly áprilisban hazánkban is megjelent afrikai sertéspestis (ASP) terjedését. Heves, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye után Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is találtak ASP fertőzött vaddisznókat.

2019 július végén a szlovákiai tőketerebesi járás házisertés-állományában is megjelent a kór. Az elrendelt védő és megfigyelési körzet területe átnyúlik Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is. A magyar Országos Járványvédelmi Központ az érintett településeken elrendelte a sertésállomány összeírását és klinikai vizsgálatát. Korlátozták és hatósági engedélyhez kötötték a jószágok szállítását.

Házisertés-tenyészetekben Magyarországon szerencsére még nem jelent meg a járvány – tudtuk meg Menczel Lászlónétól, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkárától. A disznóhús ára eközben folyamatosan emelkedik, az év elején még átlagosan 1.100 forintért kínált sertéskaraj kilója például ma már 1.400-1.500 forintért kapható. Az egyéb tőkehúsfélék és a húskészítmények ára is feljebb kúszott. Nem kizárt, hogy a drágulás itt még nem áll meg.

A termelők, a húsfeldolgozók és a kereskedők az afrikai sertéspestis okozta csapdahelyzetbe kerültek. Az alapanyag kínálata csökkent, ami felhajtotta az árakat: ez gyűrűzik végig az egész ágazaton. A fogyasztói árakat azonban – a terméklánc egyes szereplőinek állításával ellentétben – nem a kereskedők emelik, hanem a mezőgazdasági piaci mozgások, az alapanyag- és átadási árak mozgatják.

A kereskedők mozgásterét a fogyasztói áremelésekben korlátozza az éles verseny is, hiszen tekintetbe kell venniük a fogyasztók vásárlóerejét és árérzékenységét is. A szakemberek nem bocsátkoztak jóslásokba, de nem zárták ki, hogy év végéig kétszámjegyű áremelkedésre is számítani lehet a sertéshús, valamint az abból előállított húskészítmények piacán.

Egyes elemzők a drágulást legföljebb 10-12 százalékra teszik, de akár ennél is jobban megugorhatnak az árak. Utóbbira azért is van esély, mert becslések szerint a legnagyobb termelő és fogyasztó Kína 200 milliós sertés állományának a felét is levághatják az országban tomboló ASP-járvány miatt. Az ország egyik nagy beszállítójánál, Vietnámban is megjelent ráadásul a vírus, ami miatt a mintegy 40 milliós állományból már legalább 2 milliót levágtak. A kínai piac pedig elszívja az európai sertéshús-termelés jelentős részét, ami szintén felfelé húzza az árakat.

A húsfeldolgozók az év elejéhez képest most már 35 százalékkal magasabb árat fizetnek a termelőknek az élősertésért – jegyezte meg Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke.  A magyar húsipar helyzetét nehezíti, hogy több más, az afrikai sertés pestis által érintett országhoz hasonlóan az unión kívüli piacokra nem szállíthatja ki a termékeit. Az agrártárca Szingapúrba és Szerbiába már beadta a regionális engedélyezési kérelmet, azért, hogy onnan, ahol nem találtak fertőzött vaddisznót, lehessen exportálni húsipari termékeket. Egyelőre azonban nem született döntés.

A baromfi hús elvileg lehetne helyettesítő termék, de Bárány László, a Magyar Broiler Szövetség elnöke szerint erre rövid távon nem igen lehet számítani. A szakember a Népszavának azt mondta: a növekvő hazai jövedelmek eddig nem hoztak többletkeresletet. A vásárlói igények ugyanakkor átalakultak, így az olcsóbb termékek némileg visszaszorultak a drágábbak javára.

(2019. augusztus 3.)
 

Sertéspestis: nagy a baj 

A sertéspestis már a kínai disznók felével is végezhetett.

A vírus jelenlétét már autópályákon, az úttesten is sikerült kimutatni, és gazdatest nélkül is hetekig képes életben maradni, írja a Népszava, a Reuters nyomán.

Akár a kínai sertésállomány felének vesztét is okozhatta mostanra az országban megállíthatatlanul terjedő afrikai sertéspestis, értesült helyi piaci szereplőktől a Reuters. Egy a hírügynökségnek nyilatkozó állatorvos konkrétan az állomány felére becsli a veszteséget, egy többek közt oltásokat árusító cég pedig a kiesések alapján 40-50 százalékos veszteséggel számol. Ez a szám nagyjából a kétszerese annak, amit a kínai kormány beismer.

A lesújtó számokat farmerek is megerősítették, az ország pedig bizonyosan nehéz időszak elé néz. Közel 40 millió ember megélhetése függ a disznótenyésztéstől, ami a kínai húsfogyasztás 60 százalékát tette ki eddig. A hús fogyasztói ára folyamatosan emelkedik.

A kínai állami hírügynökség, a Xinhua májusban 23,9 százalékos állománycsökkenésről írt, azt hangoztatva, a kormány ura a helyzetnek. Hétfőn a mezőgazdasági minisztérium arról adott ki közleményt, hogy "hatékonyan kontrollálják" a járvány terjedését, a Reutesrs megkeresésére viszont egy sort nem küldött válaszul.

Az afrikai sertéspestis ellen nincs védőoltás, nincs rá gyógyszer, és majdnem bizonyosan megöli a fertőzött állatokat - ha ugyan nem vágják le őket azonnal, az egészséges sertésekkel együtt. Hivatalosan 137 helyen törti ki Kínában a járvány, de a tényleges szám ennél magasabb lehet. A vírus jelenlétét már autópályákon, az úttesten is sikerült kimutatni, és gazdatest nélkül is hetekig képes életben maradni.

A hírügynökségnek megszólaló kínai sertéstenyésztők arról beszéltek, hogy ahol megjelent a vírus, ott gyakorlatilag nem maradt élő állat, és fertőtlenítés után is ugyanúgy megfertőzi az oda kerülő sertéseket. Aki viszont beszél erről, az rémhírterjesztésért könnyen börtönbe kerülhet.

(Népszava, 2019. június 30.)

 

Letaglózhatja Kínát a sertéspestis járvány

Kína mellett Kambodzsa, Japán, Laosz, Mongólia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Thaiföld és Vietnam is a veszélyzónában.

A Kínát sújtó afrikai sertéspestis ázsiai elterjedésének kockázata miatt rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy a tíz érintett országgal közösen kidolgozzák és életbe léptessék a járvány elterjedését célzó akciótervet, írja a Napi.hu.

Kína, Kambodzsa, Japán, Laosz, Mongólia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Thaiföld és Vietnam állategészségügyi szakértői szerdán ültek össze háromnapos értekezletre Bangkokban, a FAO regionális székhelyén, hogy áttekintsék a helyzetet és összehangolt, határokon átívelő választ adjanak rá.

Kínában, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országában most először jelent meg a betegség. Az első fertőzött állományt augusztus elején fedezték fel, azóta már nyolc másik helyre is eljutott a sertéspestist okozó rendkívüli fertőző vírus. Eddig több mint 40 ezer sertést vágtak le és semmisítettek meg, de félő, hogy a járvány átterjed Délkelet-Ázsia más országaira.

"A régiónak fel kell készülnie arra az erősen valószínű lehetőségre, hogy az afrikai sertéspestis más országokra is átterjed" - mutatott rá az ENSZ szakosított szervezete, arra figyelmeztetve, hogy jelentős fenyegetést jelent a betegség. Kínában öt tartományban fedeztek fel sertéspestises gócokat, a legelsőt az északkeleti Lianoning tartományban. (Bulgária aggódik - kerítést építettek a román határra.)

Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg. Az Afrikában, Oroszországban és néhány kelet-európai országban jelenlévő sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene.

A sertéspestis járványt csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani, az állattenyésztőknek pedig hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.

(Napi.hu, 2018. szeptember 5.)

 

Sokba kerül a sertéspestis

Milliárdokban kell számolni a veszteséget. Állami kártalanítás következik.

Az afrikai sertéspestis miatt veszteséget szenvedett gazdálkodók támogatásán dolgozik a kormány, a lehetőségekről az Európai Bizottsággal egyeztetnek, írja a Magyar Idők. Becslések szerint a megbetegedés nyomán elveszített exportpia­cok tizenegymilliárd forintos veszteséget okozhatnak az ágazatnak.

Az Európai Bizottsággal tárgyal a magyar kormány az afrikai sertéspestis megjelenése miatt kárt szenvedett gazdáknak adható támogatásokról – jelentette be Bognár Lajos országos tiszti főállatorvos. Magyarországon eddig két helyen, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg meggyékben ütötte fel fejét a jelentős gazdasági kárral járó megbetegedés.

Legutóbb az ukrán határ melletti Tiszakerecseny köz­ség határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriu­ma. Bognár Lajos szerint Heves megyében vélhetően emberi magatartás következményeként jelent meg a vírus, Szabolcsban azonban más a helyzet, oda a fertőzött Kárpátaljáról természetes terjedéssel juthatott el.

A vírus hazai megjelenésével párhuzamosan számos külpiaci partner zárta le határait a magyar sertések és húskészítmények előtt. Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

A főállatorvos a távirati iroda tudósítása szerint jelezte: folyamatosan tárgyalnak a korlátozásokat elrendelő országokkal, próbálják elérni, hogy a regionalizáció elve alapján, csak az adott területről származó sertéshús bevitelét korlátozzák. Az importtilalom ugyanis nagy gazdasági kárral fenyegeti a hazai sertéságazatot. Csak az ázsiai országokba a teljes magyar sertéshúskivitel 15-20 százaléka irányult korábban, becslések szerint az ágazatot tizenegymilliárd forint körüli kár érheti az afrikai sertéspestis miatt.

Békés megyében egyelőre nem ütötte fel a fejét a megbetegedés. A közeli Romániában tavasszal, Szatmárnémeti közelében jelentették a vírus jelenlétét. A főállatorvos szerint ha a járvány nem bukkan fel ismét, a megyében elrendelt megfigyelési körzetet is hamarosan feloldhatják.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, Békés megye az ország egyik éléskamrája, ezért kiemelten fontos, hogy az itt tenyésztett sertésállományt megvédjék a vírustól. Innen származik ugyanis az ország sertésállományának körülbelül tíz százaléka.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint a megelőzés érdekében a gazdáknak és az állatorvosoknak is szerveztek már képzéseket az afrikai sertéspestisről, és 2017-ben, a madárinfluenza megjelenésekor átalakították a rea­gálási, készenléti és ügyeleti rendszerüket, amely azóta is működik.

(Magyar Idők, 2018. május 19.)

 

Kevesebb hús fogyott

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben.

A visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak, mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke, írja az MTI.

Az egyes területek teljesítménye vegyes képet mutatott 2017-ben, a húsfeldolgozó és -tartósító ágazat kibocsátása például 9,8 százalékkal növekedett, amely elsősorban a belföldi értékesítés 23 százalékos bővülésére vezethető vissza. A húságazat összesen 746 milliárd forint termelési értéket állított elő 2017-ben, ebből a készítménygyártás 179 milliárd forintot, a baromfihús-feldolgozás 281 milliárd forintot, a sertés- és marhahús feldolgozás 285 milliárd forintot tett ki.

A sertésállomány 2017-ben 1,2 százalékkal, 30 ezerrel csökkent és decemberben 2,9 millió volt. Az Európai Unióban (EU) 2 százalékos növekedés volt jellemző. A kocalétszám is csökkent, több mint 4 százalékkal, az állomány nagysága 172 ezerre szűkült, miközben az unióban 3 százalékos növekedés volt tapasztalható.     

2017-ben 4,8 millió sertést vágtak le a húsipari cégek, ami 1,7 százalékos emelkedés egy év alatt, az unióban a vágásszám 260 millió körül alakult. 2014 óta, az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően, a vágásszám 1 millióval, 27 százalékkal nőtt, miközben a sertések száma 4,5 százalékkal csökkent.     

Az élősertés ára Magyarországon 2017-ben ismét meghaladta az uniós átlagárat, és a magyar vágósertés átlagára közel 11 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban. Éves átlagban a legjobban a sertéscomb (9 százalék), a készítmények közül pedig az olasz felvágott (8 százalék) fogyasztói ára emelkedett. A rövidkaraj fogyasztói ára 5,7 százalékkal, a szárazkolbász, gépsonka, párizsi ára kilogrammonként 4-5 százalék körüli mértékben nőtt.

A magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba.

Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta, az idén is mindent megtesznek az élelmiszerbiztonság védelme érdekében, így a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) a húsvéti időszakban is fokozottan ellenőrzi a húsokat és húskészítményeket. Az MTI kérdésére az országos főállatorvos kifejtette, hogy a szakemberek főként a nyomonkövetésre, a jelölési szabályok betartására és az általános higiéniai feltételekre figyelnek majd. 2018-ban is elsősorban a hagyományos termékeket - például a sonkákat és a tojást - ellenőrzik, valamint megvizsgálják az állatszállítások körülményeit is - mondta Bognár Lajos.

Szűcs István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense megjegyezte, mintegy 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti időszakban, amelynek értéke meghaladja a 7 milliárd forintot. Az évi sonkafogyasztás 25-30 százaléka ehhez az ünnephez kötődik, szalámiból és sonkaféléből fejenként mintegy 0,7 kilogrammot fogyaszt a magyar lakosság. A szakértő felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy a különféle húsokat és hústermékeket az emberek általában bizalmi alapon veszik meg, ezért főként azoktól az eladóktól vásároljanak, akiket már korábbról ismernek és árujuk minőségével elégedettek.

(MTI, 2018. március 13.)

 

Sertéshúsból kevés a magyar, a bolt meg nem fizet eleget

Nincs elég magyar sertés, pedig az ára nagyot hízott. A húsfeldolgozóknak nem jut a pénzből.

Bajban vannak a hazai húsipari vállalkozások, mivel a sertésárak emelkedésével nő a termelési költség, a kereskedők azonban - szerintük - nem hajlandók drágábban átvenni a húst, húskészítményeket. A szakmaközi szervezet szerint fogyasztói ár emelés helyett az ipar és a kereskedelem közötti kapcsolatot kell új alapokra helyezni, írja a Magyar Idők.

Szerényebb a kínálat a hazai sertéspiacon, az anyakocák számának csökkenésével ugyanis felnevelhető malacból is kevesebb van az országban. Ez az egyik oka annak, hogy 2017 első hét hónapjában jelentősen, mintegy 58 százalékkal megugrott az élősertés-import. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a legtöbb sertés Németországból érkezett az országba, a német import gyakorlatilag a kétszeresére nőtt az év első hét hónapjában, míg Hollandiából 16 százalékkal csökkent a behozatal. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára a Magyar Időknek elmondta, összességében még így is csak pár százezer sertés érkezik külföldről az országba, ezért az import bővülése nem számít drasztikusnak. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a hazai kínálat nem tudja fedezni a szükségleteket, akár malacról, akár hízóról van szó.

A szakember elmondta: egyelőre nem látni, hogy az állattartók jelentősen növelnék az állományukat, annak ellenére, hogy az elmúlt másfél évben rendeződött a piaci helyzet. Az árak jelenleg a termelőknek kedveznek. A korábbi 300 forintos kilónkénti felvásárlási ár nagyon alacsony volt, sokan a tevékenységük megszüntetésén gondolkodtak. Jelenleg 430 forint körül van az élősertés kilónkénti ára.

Ez az összeg a húsiparosok szerint az állományok szinten tartását tudja biztosítani. Az elmúlt években a kormány és az ágazat vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy több sertés legyen az országban, de még mindig nem kapott elég lendületet sertéspiac. A szakember szerint széles körben lenne szükség a legmodernebb technológiára az állattartásban, a támogatások mellett pedig a szellemi tőkét is erősíteni kell.

Mivel az alapanyagárak emelkedtek, a feldolgozók magasabb költségekkel számolhatnak, ezt a többletet azonban a legtöbbször nem tudják érvényesíteni a kereskedelemmel szemben. – A tőkehúst és a húskészítményeket is önköltségi ár alatt kénytelenek eladni a vágóhidak és a feldolgozóüzemek – emelte ki a VHT titkára. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem tudható, hogy a kereskedők milyen árréssel dolgoznak, az azonban biztos, hogy nem a fogyasztói árak emelésére van szükség.
 
Sokkal inkább az ipar és a kereskedelem közötti kapcsolatokat kell más alapokra helyezni. Olyan árakat kellenek a feldolgozóipar és a kereskedelem között, amelyek mellett fenntartható a termelés, és a tevékenység jövedelmet termel az ágazat szereplőinek, fogalmazott Menczel Lászlóné (blokkkcom: tehát fizessenek többet a kereskedők a húsiparnak).

(Magyar Idők, 2017. október 22.).

 

Fogyókúrán a sertéshús árak

Csökken a sertéshús ára, mindenkinek fáj az orosz piacvesztés.

Az alacsonyabb takarmányárak és az augusztusban bejelentett orosz embargó hatására nyár óta csökkennek az élősertés-árak Európa legtöbb országában. A piacon ragadt többlet nyomán csökkent az ár, az árcsökkenés mértéke már több mint 20 százalék.

A sertésárak sokat estek néhány hónap alatt. 2014. nyarán még 410-420 forint körül mozgott az élősertés felvásárlási ára egy kilogrammra vetítve, jelenleg pedig mindössze 340 forint körül van. A hizlalni szánt malacok árára is csökkent, egy 25 kilogrammos választási malac ára néhány hónap alatt 18 ezer forintról 11 ezer forintra esett. Ennél az árszintnél már a legkomolyabb technológiát alkalmazó sertéstartók sem termelnek nyereséget.

Hasonló a helyzet a baromfi esetében is, de ott kisebb az árcsökkenés. A tej felvásárlási ára viszont rövid idő alatt 10 százalékot esett, így 2015. elején 90 forint alatt van. A baromfi és a tejágazat azonban Magyarországon tőkeerősebb, mint a régóta nehézségekkel küzdő sertéságazat.

A csökkenő takarmányárak már korábban is előrevetítettek némi árcsökkenést az élő- és félsertés esetében. Az orosz embargó, melyet 2014. augusztus 6-án jelentettek be, a behozatali tilalom meghatározott, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre terjedt ki. A határozat alapján azóta is tilos a friss, hűtött vagy fagyasztott marha-, sertés- és baromfihús, egyes húskészítmények, a hal, rák és más tengeri eredetű termékek, a tej és tejtermékek, a friss, hűtött vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs bevitele Oroszországba.

Az orosz intézkedések közvetlen hatása a teljes magyar agrárexportra nem számottevő, elsősorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat tényleges nehézséget, amelyek kizárólag, vagy jelentős arányban Oroszországba exportálnak. Egyes számítások szerint ez 10 milliárdos kiesést jelent a teljes magyar élelmiszergazdaságnak. Az éles piaci feszültséget azonban az unióban rekedt áru, a túlkínálat okozza.

Európa-szerte a friss zöldség-gyümölcs, sajt és tejtermék, valamint baromfihús mellett a piaci zavar jelentős a sertések esetében is. A hirtelen megnövekedett piaci mennyiséget megpróbálják az unión belül értékesíteni, a megnövekedett kínálat ezért már 2014. nyarától folyamatos árcsökkenést okoz. A kontinensen meghatározó német sertéspiacokon egy kilogrammra vetítve 1,32 – 1,35 eurót adnak csupán az élősertés kilójáért. Ez az árszint a legalacsonyabbnak számít 2011. eleje óta. 2014. januárjához képest a német piaci árak 26 eurócenttel, azaz nagyjából 80 forinttal estek december második felére. A magyar sertésárak hagyományosan nagyon szorosan kapcsolódnak a német árakhoz, a különbséget lényegében csupán a szállítás költsége jelenti.

Más uniós tagállamokban is esett a sertés ára. Hollandiában és Lengyelországban 30 eurócentes, azaz csaknem 95 forintos árzuhanás következett be. Más országokban szintén az árcsökkenés jellemző, mindössze Belgium, Dánia és Ausztria jelent kivételt. Ezekben az országokban minimális emelkedés indult be az 2014. decemberében, mivel kínálat csökkent. Összességében számottevő árnövekedést rövidebb távon nem várnak az elemzők.

(Világgazdaság, 2015. január 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.