iparos₪piac

Sanyarú sorsban az esküvői ruha piac

Amerikában. Bajban az esküvőipar. Kevesebben is házasodnak és ott az online. 

Az Egyesült Államokban sorra zárnak be az esküvői boltok, mióta az esküvőipar egyre nagyobb problémákkal küzd. A David's Bridal – ami az egyik legrégebbi vállalkozás, és 25 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik – komoly adósságot halmozott fel. A probléma nem csak az esküvői ruháknál tapasztalható, hanem az ékszeripar esküvői piacán is, írja az Origo.

A Moody's 2017 szeptemberében stabilról negatívvá változtatta a David's Bridal minősítését. A menyasszony már vásárolhat egy olcsó esküvői ruhát online, vagy egy átlagos fehér ruhát a márkásak helyett. Ez élesebb versenyt teremt a David's Bridalhoz hasonló menyasszonyi kiskereskedői ágazatban. A fogyasztónak már sokkal több választási lehetősége van – nyilatkozta Raya Sokolyanska, a Moody's elemzője.

A több választási lehetőség jó hír azok számára, akik nemsokára tervezik esküvőjüket, de az olyan kisboltok számára, amelyek évtizedek óta a piacon vannak már nem. Ráadásul maga a piac is zsugorodik: az 1980-as évek óta folyamatosan csökken az esküvők száma. A felnőttek száma, akik soha nem házasodtak meg, elérte a 20 százalékos rekordot – ez a szám 1960-ban a 25 éves és idősebb felnőttek között mindössze 9 százalék volt.

A tendencia pedig várhatóan tovább tart, ugyanis a kutatók szerint csupán 5,8 házasság fog jutni ezer emberenként 2022-ben, ez 2017-ben 6,4 volt.

Azért kapaszkodna az esküvőipar

Még akkor is, ha az esküvői árak esnek, egyre több szereplő kívánja megvédeni a meglévő helyét a piacon.

Aztán ott vannak a startupok is. A kockázatitőke-társaságok az elmúlt években legalább 490 millió dollárt pumpáltak a menyasszonyi ruha iparágba, a Bloomberg adatai szerint. Vannak új nyilvántartási szolgáltatások, mint a Zola és Blueprint. Ruhakölcsönzők, mint a Vow to be Chic és a Brideside. Az All Seated elrendezi az ültetést, míg a Paperless Post a meghívókat. A Diamond Foundry pedig 100 millió dolláros kockázatitőke-támogatást nyújt a gyémántokat kutató kaliforniai laboratóriumnak, hogy eljegyzési gyűrűket állítsanak elő.

Az e-kereskedelem szinte minden kiskereskedelmi ágazatra hatást gyakorolt, ugyanakkor az olyan üzletek, mint a David's Bridal, ahol nem csak az eladás számít, hanem az eladás módja is, azért kapaszkodik a hagyományokba. Az esküvői ruhák vásárlása hagyományosan egy érzelmi alapú, egy egyszeri, életre szóló élmény, és nem az a fajta dolog, amit bárki csak úgy megrendel az interneten. Sok amerikai menyasszony még mindig a teljes, személyre szabott bánásmódot választja.

(Origo, 2017. október 18., fotó: MTI, Mohai Balázs)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.