élelmiszeráruda₪fogadó

Nagyot robotolt Kasszás Erzsi

Kasszás Erzsit imádják a CBA vásárlói. Nőtt is a forgalma a CBA-nak, szépen. És szerintük Kasszás Erzsi is hozott a CBA konyhájára. 

 

2017 márciusában vezette be a gyorsan internetes mémmé váló Kasszás Erzsi karakterét a CBA. A klasszikus reklámügynökség nélkül, a CBA marketingcsapata és az Umbrella gyártócég együttműködéséből született figura azóta kapott hideget és meleget a reklámszakmától, írja a Napi.hu., a Kreatív.hu nyomán.

A CBA ennek ellenére kitartott a figura mellett, nem álltak le vele, folyamatosan frissülő tartalmakat készítettek, aminek fontos eleme volt a vidéki roadshow és a rendszeres online videós megjelenés.

Dárdai Adrienn, a CBA marketingvezetője a szeptember végi Internet Hungary rendezvényen beszélt arról, hogy a kampány valós hatását ugyan hosszabb idő alatt tudják majd mérni, de az már biztos, hogy 2017 első félévében 2016 azonos időszakához képest 12 százalékos forgalomnövekedést ért el a CBA. (A bejelentés szokatlannak számít, hiszen a CBA hivatalosan nem közöl csoportszintű adatokat, csak az egyes franchise-partnerek jelentkeznek cégbeszámolókkal)

Ez komoly növekedés, különösen, hogy a CBA hálózata csökkent időközben, miután 2016-ban szerződést bontottak a csődbe jutott Nógrád megyei partnerükkel, a Palóc nagykerrel. Ráadásul a kiskereskedelmi iparág átlagos növekedése a CBA szerint kevesebb, mint 4 százalék volt ugyanebben az időszakban.

Dárdai szerint a reklámkampányon kívül is lehetett számos egyéb tényező, ami hatással volt a forgalomra., de abban biztosak, hogy a kampánynak szerepe volt a növekedésben, ennek súlyát további kutatásokkal igyekeznek majd meghatározni.

Kasszás Erzsi alakjával kapcsolatban Dárdai azt is elmondta, hogy külön hálásak, mert az őket ért kritika hatására elindult a CBA üzleteinek egységes szintre hozása, amire most óriási figyelmet fordítanak országszerte.

(Napi.hu, 2017. október 4.)

 

Sáfárkodik a CBA

A CBA nagyker három éve veszteséges, 2015-ben ugyanúgy két milliárdja hiányzott, mint a Palóc Nagykernek. A weben már szétváltak, így csak külön kereshetők a CBA-franchise és a Príma boltok. Az online boltra új cég alakult.

A CBA-nál is folyamatosak a változások, ami az üzleti világban természetes is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legnehezebb feladatok közé tartozik egy ötszáz milliárdos cégcsoport felépítése. De hát előfordulhat bárhol, hogy időnként potyog a vakolat.

Príma ráncfelvarrás: keleten már nincs keletje

A CBA honlapjának (cba.hu) üzletkeresője a franchise rendszer boltjait tartalmazza, de hiányoznak belőle a cégcsoport zászlóshajói, a Prímák. Összesen 514 CBA boltról szerezhető itt információ (helye, nyitva tartása), miközben a toplisták szerint ezer körüli a CBA logós boltok száma. A CBA Príma üzletek elérhetőségéért ugyanakkor el kell lapozni a cégcsoport honlapjáról, így lehet eljutni a "primaboltok" oldalra: és ez most nem a reklám helye, csupán egy tagozódást mutat. De hát ebből úgy tűnik, a Prímák nem közösködnek a CBA-s feliratú boltokkal.

A Príma hálózat elsősorban az ország középső és észak-nyugati térségében épült ki, a Kecskemét-Szeged vonaltól keletre már nem ér el, legalábbis a honlap tanúsága szerint. A honlapon lévő Príma boltok száma 126, ami némileg kevesebb az ugyanitt jelzett 140-nél. A Príma lánc részben a már korábban a CBA-ban ügyködött nagyobb alapterületű áruházakból verbuválódott, a tapasztaltabb vásárlók pedig bizonyára emlékezhetnek arra is, hogy ezeknek a boltoknak egy része "Csemege", vagy "Julius Meinl" néven is futott hajdanán. Nagyot lökött Prímán a 2012-ben megvásárolt Profi és Match boltkör (szám szerint 48.).

2012. lehetett a legviharosabb éve a CBA-nak, hiszen a gyarapodás mellett ekkor vált ki három cégcsoport belőle, a Pilis-csoport, a Pólus-Coop és a Palóc Nagyker is, majd a Kerekes Kft. (A változás velejárója a láncoknak, ráadásul a kép teljességéhez hozzátartozik, hogy a kétezres évek elején a Reál is a CBA-ból vált ki.) 

A CBA online áruház Príma néven fut, ők is csinálják

A köztudatban a láncnál 2013-ban indított online áruház a CBA névhez kötődik. A Webáruház üzemeltetője az Online Príma Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság, ahol eleve kitűnik a CBA csoporton belüli "prímás" kötődése. Az általános szerződési feltételekből egyértelműen kiolvasható, hogy kilenc tulajdonos tizenegy telephellyel működteti az online rendszert (CBA-Baldauf Ker. és Szolg. Kft., Üröm, Veresegyház, CBA Budavár Kft. Budapest, Vörösvár Kft., Budapest, CBA Újhegy Kft., Budapest, Budaconsum Kft., Budapest, Nagymaros Trade Kft., Vác, Krupp és Társa Kft., Budaörs, Budapest, CBA L és F Kft., Budapest, City Food Euro Kft., Budapest).

Az Online Príma Hungary Kft-t 2016. júniusában jegyezték be a cégbíróságon, tehát friss a változás. A cég főtevékenysége világháló-portál szolgáltatás, négy millió forint törzstőkével, így a képlet egyszerű, mivel az áruszállítást már az említett tulajdonosi kör végzi. A székhely természetesen Alsónémedi.

Áramvonalasabb lett a CBA Kereskedelmi Kft., két éve pedig veszteséges

A CBA - legalább is korábbi - hírverése szerint a franchise rendszer tagjait részben a CBA Kereskedelmi Kft., részben pedig a régiós központjai látják el áruval. De hát közben azért változott a rendszer.

A cég beszámolóiból kitűnik, hogy 2012-ben a kényszerű kiválások és feltehetőleg némi belső üzletpolitikai váltás a CBA csoport tagjainak árubeszerzésében visszaesést okozott a CBA Kereskedelmi Kft-nek, nem is keveset. A CBA közös árubeszerző tevékenységében erősödhetett a 2012. után megmaradt régiós központok súlya, miközben a CBA Kft. árbevétele a felére esett vissza, nem kevés veszteséggel körítve, kísértetiesen hasonló mértékben, mint a Palóc Nagykeré:

  2011. 2012. 2013. 2014. 2015.
árbevétel 31,2 36,3 23,5 17,7 15,9
adózott eredmény 0,3 0,1 - 0,3 - 0,8 - 2,2

Elektronikus Beszámoló Portál, érték: milliárd forint

 

Itt szükséges megjegyezni, hogy a két év veszteségszabály a nagykereskedelemre nem vonatkozik. A CBA Kereskedelmi Kft-nek 31 bejegyzett - természetesen CBA-s - tulajdonosa van, törzstőkéje pedig 2,4 milliárd forint. Fő tevékenysége a bejegyzések szerint - mi más lenne - élelmiszer nagykereskedelem.

A Trade Magazin toplistája szerint egyébként a CBA csoport 2015-ben 509 milliárd forint árbevétellel zárta az évet, 2.267 boltjával. Ezzel gyakorlatilag tartotta az előző évi súlyát, az akkori 505 milliárd forint árbevételhez képest. A CBA csoporton belül 140 Príma üzlet volt 2015-ben a toplista szerint, 1.010 a CBA más típusú üzleteinek a száma, továbbá Cél néven fut a franchise rendszeren kívül 1.117 bolt, akik árut szerezhetnek be a cégcsoporttól.

(blokkk.com, 2016. október 11.)

 

Erősít a CBA

Fejleszti a webáruházát és többet vásárol a kistermelőktől.

Lép egyet a napi fogyasztási cikkek internetes kereskedelmének versenyében a CBA üzletlánc. 2016. évi fejlesztéseik részeként megújítják a webes értékesítési rendszerüket, aminek révén a tartós és friss árucikkek teljes körű vásárlásának lehetőségét kínálják majd a magyar üzletláncnál is a világhálón.

A CBA korábbi, csupán ezerféle, főleg tartós élelmiszereket kínáló web­shopját 2008-ban indította. 2012. nyarára a webáruházban a vásárlások átlagos kosárértéke 26 ezer forintra futott fel, újabb adatot viszont nem adtak közre. A CBA a jövőben nagy hangsúlyt fektet erre a területre, szándékai szerint.

Bővült a CBA beszállítói köre, elsősorban a friss élelmiszerek területén. Gyarapodott a kapcsolatrendszerük számos kistermelővel is, akik jellemzően kézműves és háztáji termékeket szállítanak boltjaikba. Az elmúlt időszakban a CBA lánc üzleteiben a nagyobb hozzáadott értékű termékek forgalma bővült a legjelentősebben, emellett természetesen az áfacsökkentés hatására a sertéshús eladásában is jelentős növekedést könyvelhettek el. Emellett érzékelhetően nőttek a különleges táplálkozási igényeket kielégítő árucsoportok eladásai is a láncnál, ami a vásárlói tudatosság erősödésére és a magasabb elkölthető jövedelmekre vezethető vissza, a CBA értékelése szerint.

(Magyar Idők, 2016. június 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.