butikpórázon₪vásárlóktere

Rákkeltő anyag Ikea bútorban – itthon nem

Nem jutott magyar boltba olyan IKEA bútor, ami rákkeltő anyagot tartalmaz. És a rögzítés elmulasztása miatt halálos balesetet is okozható gyerekbútort is megúszták a magyar vásárlók.

Nem hívja vissza a magyar Ikea a BASF beszállítótól származó, mérgező alapanyagot tartalmazó egyes bútorait. A cég szerint ugyanis ezek nem jutottak be a magyar boltokba.

Magyarországon így nem hívja vissza az Ikea a Moregedal, Matrand, Myrbacka, Hövág, Hfslo, Hyllestad, Holmsund, Ekerö, Friheten, Strandmon, Klippan, Vallentuna, Evertsberg és Kivik termékcsaládba tartozó, a BASF szennyezésben érintett termékeit - közölte a cég.

A magyar Ikea arra válaszolt, hogy egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül mérgező, diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari vállalat. Az anyag felhasználásával készült termékek pedig több bútoráruház, így az Ikea kínálatába is bejutottak.

Magyarország érintetlen

A magyar Ikea közleménye szerint azonban a szóban forgó termékek a magyar áruházakban nem voltak kaphatóak, mert a logisztikai folyamat során már korábban kiszűrték őket. Az Ikea számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, vagy ezt követően a felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt, vagy vásárol, nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az Ikea ezeket a termékeit nem hívja vissza, - teszi hozzá az Ikea közleménye.

A diklórbenzol erősen rákkeltő, és légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja. A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25 és szeptember 29 között alkalmazta a hab gyártásához a gyártó cég. A súlyos hiba mintegy 7.500 tonna termék gyártását érintette. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, beleértve a magyarországi Ikeát is.

Borul a gyerek fiókos szekrény, ha nem rögzítik a falhoz

Immár nyolc gyerek vesztette életét amiatt, hogy rádőlt az Ikea Malm fiókos szekrénye. A cég visszahívást hirdetett, de csak az Egyesült Államokban és Kanadában.

A visszahívás 29 millió darab terméket érinthet a magyar áruházakban is kapható komódból, előzménye pedig az, hogy egy nyolcadik gyerek is életét vesztette, mert rádőlt a bútor. Ennek ellenére Európában és Magyarországon sem várható visszahívás.

Ennek a magyarázata az, hogy Magyarországon még senkit nem ért baleset a nem megfelelően összeszerelt szekrény miatt. Ráadásul a cég többször felhívta a figyelmet arra, hogy a komódra nem szabad ráállni, és a biztonság érdekében azt a falhoz kell rögzíteni.

(Napi.hu, 2017. november 21., 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.