webzseb₪égbolt

Tablet: van, akinek megy

Az Apple és a Huawei többet tudot eladni, de a piac esik továbbra is. 

Az Apple, a Huawei és a Microsoft stratégiája bizonyult a legjobbnak a tabletpiacon, írja az Origo.

Több mint három éve vannak lejtőn a tabletpiac eladásai, és a 2018 április és június között eladott 41 millió készülék újabb visszaesést jelent: ezúttal éves szinten 6 százalékot zuhant a piac. 

Hiába azonban a zsinórban tizennegyedik lépcső lefelé, azért vannak biztató jelek is.  Az öt legnagyobb gyártóból kettő például tudta növelni az eladásait.

 

Az Apple éves szinten mindössze 1 százalékos növekedést tudott felmutatni, de továbbra is uralja a piacot eladásokban, árbevételben és nyereségben. Az iPadek átlagára is stabil, az olcsóbb 9,7 hüvelykes modell ellenére is.

A Strategy Analytics adatai alapján a Huawei volt az egyetlen androidos gyártó, amely növekedést tudott elérni: éves szinten 17 százalékos az előrelépés, ami 9,1 százalékos részesedést jelent a piacból.

Említést érdemel még a Microsoft is, amely bár mindössze 1 millió darab Surface Pro és Surface Book 2 készüléket adott el, ez a második nagy előrelépése, és a Surface Go újabb lendületet adhat a gyártónak. A Google a Chromebookokkal próbálkozna, eközben a Samsung és az Amazon lendülete kifulladt. Az androidos platform szabadesésbe kezdett.

(Origo, 2018. augusztus 5.)

 

Hosszú lejtőn a tabletpiac

Az Apple és az Amazon azonban tartja magát. A billentyűs tablet is megy.

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a táblagéppiac zsugorodása, az IDC friss adatai szerint 2017 utolsó három hónapjában 8 százalékos volt a visszaesés, írja a Világgazdaság.

A 2017 október–decemberi időszakban eladott közel 50 millió tablet valamivel több, mint negyedét az Apple értékesítette, amely növelni tudta piaci részesedését 2016 hasonló időszakához képest. A piackutató cég elemzése szerint az amerikai társaság ezt részben annak köszönhette, hogy a 9,7 hüvelykes iPad modell árát csökkentette, emellett frissítette az iPad Pro-kínálatot. Ez mind az üzleti, mind az oktatási szektorban húzta a piacot.

A gyártói rangsor második helyére jött fel az Amazon (amely a közelmúltban egy teljesen önkiszolgáló, kassza nélküli üzlettel mutatta be, hogyan képzeli el a kereskedelem jövőjét az offline térben). Az amerikai online kiskereskedelmi cég agresszív árpolitikájának köszönheti, hogy felével tudta növelni az utolsó negyedévben eladott táblagépei számát az egy évvel korábbihoz képest. Az év végi akciózás mellett az is szerepet játszhatott a látványos felfutásban, hogy a mesterséges intelligencián alapuló digitális asszisztens, az Alexa integrálásával jelentősen bővült az eszközök felhasználhatósága. Így épp azokon a területeken bővült az Amazon táblagépeinek teljesítménye, amelyek miatt még mindig kelendők az ilyen eszközök.

Az IDC elemzése szerint ugyanis most már egyértelműen multimédiás tartalmak lejátszására alkalmas készülékekként tekintenek a tabletekre a fogyasztók. Az egyre vékonyabb keretű és nagyobb kijelzőjű okostelefonok nagy riválisai azonban a táblagépeknek, ezért a gyártóknak érdemes lenne más irányba próbálkozniuk, ha fenn akarják tartani a kategóriát. Pár éve megjelentek a szétválasztható, vagyis billentyűzettel is ellátott tabletek, amelyek iránt az IDC adatai szerint folyamatosan nő az érdeklődés. A cég elemzéséből kiderül, hogy az utolsó negyedévben 6,5 millió ilyen típusú táblagépet értékesítettek világszerte, ami 10 százalék fölötti növekedést jelent.

A 2017-es évben 163 millió tabletet adtak el, ez 6,5 százalékos visszaesés volt 2016-hoz képest. Az Apple növelni tudta forgalmát, megerősítve vezető pozícióját, míg az egész esztendőt vizsgálva a Samsung még megtartotta második helyét, igaz, az Amazon sokat ledolgozott hátrányából. A dél-koreai társaság tavaly 25 millió tabletet értékesített, ami 6,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az Amazon ugyanakkor éves összevetésben 38 százalékkal tudta növelni forgalmát, és 16,7 millió táblagépet adott el.

(Világgazdság, 2018. február 15.)

 

Az Amazon nagyot hasított a táblagép piacon

2017 második negyedévében ment lefelé tovább a táblagép piac, de az Apple, a Huawei és az Amazon növekedni tudott.

2017 második negyedévében folytatódott a táblagépek világpiaci forgalmának csökkenése, ütemét azonban mérsékelte néhány nagy keresletnek örvendő olcsóbb típus megjelenése, írja a Világgazdaság, az amerikai International Data Corporation (IDC) távközlési és informatikai piackutató intézet elemzése nyomán.

A második negyedévben 38 millió táblagépet értékesítettek a világpiacon, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Még a korábban a piac megmentőjének kikiáltott leválasztható billentyűzetes táblagépek forgalma is csökkent a második negyedévben, elsősorban azért, mert a vásárlók a vezető márkák, az Apple és a Microsoft második felévben esedékes új modellbemutatóira várnak.

A táblagép piac legnagyobb szereplői, az Apple, a Samsung és a Huawei a teljes piaci forgalom csökkenése ellenére is növelte piaci részesedését a többiek kárára. Az Apple például 11 millió táblagépet adott el a második negyedévben, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, piaci részesedése pedig 30 százalékra nőtt 25 százalékról.

A Samsung 6 millió készüléket adott el, nagyjából ugyanannyit, mint egy évvel korábban, ez azonban a kisebb világpiaci forgalom közepette 16 százalékos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég az egy évvel korábbi 15,4 százalék után. A Samsung azonban a leválasztható billentyűzetes táblagépek piacán az Apple és a Microsoft után a harmadik legnagyobb gyártó. Termékeit egyaránt kínálja Windows és Android operációs rendszerrel.

A Huawei 47 százalékkal 3,0 millióra növelte eladásait, piaci részesedése 8 százalékra nőtt 5 százalékról. A Huawei elsősorban a Lenovo táblagépeit szorította ki.

A legnagyobb növekedést az Amazon érte el, 52 százalékosat. A második negyedévben eladott 2,4 millió táblagéppel így 6 százalék feletti piaci részesedésre tett szert, 4 százalék után.

A Lenovo eladásai 15 százalékkal 2,2 millióra csökkentek, piaci részesedése 6% százalék alá csúszott 6,5 százalékról. A Lenovo esetében azonban a csökkenés a leválasztható billentyűzetes táblagépek részarányának a növekedését takarja termékportfólióján belül.

Az összes többi gyártó 13 millió táblagépet értékesített a második negyedévben, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2016 második negyedévében, együttes piaci részesedésük pedig 34 százalékra esett vissza 43 százalékról.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 3.)

 

Potyog lefele a tabletpiac

Az Apple vezeti a tabletpiacot, de milliószámra veszíti el a vásárlókat. A Samsung is. Az Amazonnak nagyon ok.

A Trendforce piackutató kimutatásai szerint 2016-ban 157 millió táblagépet értékesítettek világszerte, 6,6 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben. A csökkenő irány ráadásul 2017-ben is folytatódik előreláthatóan, közel 150 millió, a 2016 évinél újabb hat százalékkal kevesebb táblagép eladására lehet számítani, írja a Világgazdaság.

A táblagép piacot 27 százalékos részesedéssel az Apple vezette 2016-ban, bár eladásai 15 százalékkal, jóval az átlag felett csökkentek. A 45 milliós eladási szám azonban még így is nagyobb, mint amit az elemzők vártak. 2017-ben az Apple 39 millió táblagépet értékesít, piaci részesedése pedig valamelyest csökken a Trendforce előrejelzése szerint.

A tablet eladási ranglista második helyén - nagy lemaradással az Apple mögött - 17 százalékos piaci részesedéssel a Samsung áll. A dél-koreai cég 27 millió táblagépet adott el 2016-ban, közel ötödével kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Samsung az 2017-ben 25 millió táblagépet értékesít a Trendforce várakozása alapján, piaci részesedése 17 százalék alá csökken.

Az Amazonnak ok

2016 nagy nyertese a Lenovo, a Huawei, a Microsoft és az Asus márkákat is megelőzve a harmadik helyre előre rukkoló Amazon volt. A cég eladásait közel megduplázva 11 millió táblagép értékesítésével 7,0 százalékos piaci részesedést ért el. Az Amazon eladásai azonban a Trendforce szerint már közel tetőztek, így 2017-ben 11,5 millió táblagépet fog tudni eladni, ami 8 százalék körüli piaci részesedéshez és a harmadik hely megőrzéséhez lesz elég. A rangsorban a negyedik helyen a Lenovo állt 2016-ban 11 milliós értékesítéssel és 7 százalékos piaci részesedéssel. Az ötödik helyezett Huawei 10 millió táblagépet adott el, ezzel 6 százalékos részesedést szerzett. A Microsoft 4 milliós értékesítése 2,5 százalékos részesedéshez és a hatodik helyezéshez volt elegendő. Az Asus 3 millió táblagépet értékesített és 2 százalékos részesedést szerzett 2016-ban.

2017-ben az Amazon mellett csak a Huawei fogja tudni növelni táblagép eladásait a Trendforce előrejelzése szerint. A kínai cég közel 11 milliós értékesítéssel 7 százalékra növeli piaci részesedését és ezzel a Lenovoval helyet cserélve az ötödik helyről a negyedikre lép majd előre.

(Világgazdaság, 2017. február 17.)

 

Esett a tabletpiac

Az Amazon tabletje megkergette a Huawei-t.

Újabb válságos negyedéven van túl a világ táblagép piaca. Az IDC előzetes adatai alapján közel 39 millió darab készüléket adtak el 2016 második negyedévében, az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal kevesebbet. A piackutató cég szerint a zuhanás hátterében részben a gyártók portfólióátrendezése áll, részben pedig az, hogy a fogyasztók kivárnak a vásárlással, és az új, nagyobb teljesítményű, Windows10-et használó, szétválasztható eszközökre várnak.

Az előzetes adatok között arról nem adott információt az IDC, hogy a táblagépből és a hozzá fejlesztett billentyűzetből álló hibrid készülékekből mennyit sikerült értékesíteni. Kiderül viszont az, hogy ez a piac folyamatosan erősödik. Ez azzal magyarázható, hogy egyre több gyártó jelenik meg ezen a területen. Ez azt is eredményezheti ugyanakkor, hogy az Android pozíciója alaposan meggyengülhet.

Az már most látszik, hogy a nagy teljesítményű, prémiumkategóriás szétválasztható tabletek szinte kizárólag Windows operációs rendszerrel érkeznek - kivéve persze az Apple termékeit -, ami komoly kihívás lehet majd az Androidot fejlesztő Google-nek.

A gyártók rangsorát a második negyedévben is az Apple vezette, és jó hír a cég számára, hogy a piaci átlagnál kisebb, 9 százalékos volt a csökkenés az iPadek forgalmában. Jóval gyengébben sikerült ez az időszak a Samsungnak, a dél-korai cég tabletjeinek értékesítése negyedével esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Kiugró eredményt ért el az Amazon, amely 16-szorosára növelte forgalmát éves összevetésben, igaz, rendkívül alacsony bázisról indulva. Az viszont mindenképpen figyelemre méltó, hogy az olcsó, 50 dollár körüli ártól megkapható Fire táblagépekkel már egészen megközelítették a negyedik helyen lévő Huawei-t.

(Világgazdaság, 2016. augusztus 5.)

 

Kisebb a táblagép piac

De a Huawei eladásai másfélszeresére nőttek.

2015 harmadik negyedéve sorban a negyedik egymás után, amikor csökkennek a világpiaci táblagép eladások, az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési kutatóintézet szerint (tehát 2013. utolsó negyedévétől). A harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal, 49 millió darabra csökkentek a világpiaci táblagép-értékesítések.

Az IDC 2014. végén 582 millióra becsülte a globális táblagép állományt, ami a 2013. végi mennyiséghez képest 36 százalékos növekedésnek felelt meg. Az állomány növekedésének üteme azonban egyre lassul, miután már százmillió feletti állománnyal telítődtek a fejlettebb piacok, az észak-amerikai, az európai és az ázsiai csendes-óceáni.

Az IDC felmérése szerint a felhasználók jellemzően viszonylag hosszú ideig, négy évig használnak egy-egy táblagépet. Az okostelefonok terjedésével és méretük növekedésével viszont egyre csökken a kereslet a kisebb méretű táblagépek iránt. A táblagép eladások négy egymást követő negyedévi csökkenése a keresleti szerkezet átalakulására is utal.

Növekszik viszont a kereslet a leválasztható billentyűzettel rendelkező, táblagépként és notebookként is használható készülékek iránt, így a notebook-táblagép hibridek jelenleg egy számjegyű százalékos piaci részesedése az elkövetkező időszakban erőteljesen növekedhet.

2015 harmadik negyedévében változatlanul az Apple értékesítette a legtöbb táblagépet, 9,9 milliót, annak ellenére is, hogy ez 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az Apple piaci részesedése ezzel párhuzamosan 20 százalékra csökkent 22 százalékról.

A rangsorban második Samsung 16 százalékos piaci részesedést ért el a harmadik negyedévben 8 millió táblagép eladásával. Egy évvel korábban 9,7 millió készüléket értékesített és 17 százalék volt a piaci részesedése.

A Lenovo 3,1 millió, az egy évvel korábbinál 1 százalékkal több táblagépet értékesített a harmadik negyedévben, ami 6 százalékos részesedést biztosított számára 5,5 százalék után.

A legnagyobb csökkenést, 43 százalékosat az ASUS szenvedte el eladásaiban 3,4 millió után csak 1,9 millió táblagépet adott el, piaci részesedése pedig 6 százalékról 2 százalékra csökkent.

A Huawei 150 százalékkal, 0,7 millióról 1,8 millióra növelte eladásait, piaci részesedése pedig közel 4 százalékra bővült 1 százalékról.

Az összes többi gyártó együttes eladásai csökkentek a harmadik negyedévben, de a piaci átlagnál kisebb mértékben, így a „nagyok” kárára növelni tudták piaci részesedésüket. Együtt 24 millió táblagépet értékesítettek, 10 százalékkal kevesebbet a 2014. harmadik negyedévi 26 millió után. Piaci részesedésük pedig 49 százalékra emelkedett 47,5 százalékról.

(MNO, 2015. október 29.)

 

Tablet: a sok is kevés

Nőtt a tabletpiac, csak épen lassabban.

Hiába adtak el 77 millió tabletet 2013 utolsó negyedévében, visszaesett 28 százalékra a növekedési ütem, ami kevesebb, mint korábban.

Komoly probléma lehet a piac számára, mivel a pár éve létrehozott tabletek piaca a legtöbb elemző szerint elvileg még jó ideig nagy növekedési potenciált kellene, hogy jelentsen a hardvergyártók számára. A legnagyobb volument adó negyedik negyedévben nem sikerült csak 28 százalékkal növelni az eladásokat.

Az Apple a korábbi gyenge negyedévek után több mint 10 százalékot emelkedett éves alapon 2013. utolsó három hónapjában. Ezzel még a piachoz képest gyengébben teljesített és a részesedése is csökkent, de tekintve prémiumkategóriás készülékeit, ez nem túl meglepő a folyamatosan egyre érettebbé váló piacon. A Samsung sem szerepelt rosszul, először tudott 10 millió tablet fölé emelkedni a negyedéves értékesítés, és majdnem duplázott 2012 negyedik negyedévéhez képest.

A piac közel 50 százalékát kitevő többi kisebb szereplő viszont nem tudta olyan ütemben növelni az értékesítését, mint ahogyan a korábbi negyedévekben, és nem tudja 50 százalék alá szorítani a két nagy szereplőt.

A Lenovo ugyanakkor 800 ezerről 3,4 millióra emelte az értékesítését, az okostelefonok után tehát a tabletek piacán is terjeszkednek a kínaiak. A kínaiak pedig láthatóan komolyan is gondolják a hardvergyártást, hiszen ellenkező esetben aligha vették volna meg a Google készülékgyártását, a Motorola Mobility-t.

Kérdéses azonban, hogy a hardvergyártásban az okostelefon- és tabletpiac 2014-ben tovább lassulhat-e a jelenlegi 30 százalékos éves növekedési ütemről. Így jóval előbb nyerhetnek majd terek az alacsony költséggel gyártó, és így alacsony eladási árral operáló gyártók, mint a Lenovo.

(Investor.hu, 2014. február 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.