webzseb₪égbolt

Az Amazon nagyot hasított a táblagép piacon

2017 második negyedévében ment lefelé tovább a táblagép piac, de az Apple, a Huawei és az Amazon növekedni tudott. 

2017 második negyedévében folytatódott a táblagépek világpiaci forgalmának csökkenése, ütemét azonban mérsékelte néhány nagy keresletnek örvendő olcsóbb típus megjelenése, írja a Világgazdaság, az amerikai International Data Corporation (IDC) távközlési és informatikai piackutató intézet elemzése nyomán.

A második negyedévben 38 millió táblagépet értékesítettek a világpiacon, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Még a korábban a piac megmentőjének kikiáltott leválasztható billentyűzetes táblagépek forgalma is csökkent a második negyedévben, elsősorban azért, mert a vásárlók a vezető márkák, az Apple és a Microsoft második felévben esedékes új modellbemutatóira várnak.

A táblagép piac legnagyobb szereplői, az Apple, a Samsung és a Huawei a teljes piaci forgalom csökkenése ellenére is növelte piaci részesedését a többiek kárára. Az Apple például 11 millió táblagépet adott el a második negyedévben, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, piaci részesedése pedig 30 százalékra nőtt 25 százalékról.

A Samsung 6 millió készüléket adott el, nagyjából ugyanannyit, mint egy évvel korábban, ez azonban a kisebb világpiaci forgalom közepette 16 százalékos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég az egy évvel korábbi 15,4 százalék után. A Samsung azonban a leválasztható billentyűzetes táblagépek piacán az Apple és a Microsoft után a harmadik legnagyobb gyártó. Termékeit egyaránt kínálja Windows és Android operációs rendszerrel.

A Huawei 47 százalékkal 3,0 millióra növelte eladásait, piaci részesedése 8 százalékra nőtt 5 százalékról. A Huawei elsősorban a Lenovo táblagépeit szorította ki.

A legnagyobb növekedést az Amazon érte el, 52 százalékosat. A második negyedévben eladott 2,4 millió táblagéppel így 6 százalék feletti piaci részesedésre tett szert, 4 százalék után.

A Lenovo eladásai 15 százalékkal 2,2 millióra csökkentek, piaci részesedése 6% százalék alá csúszott 6,5 százalékról. A Lenovo esetében azonban a csökkenés a leválasztható billentyűzetes táblagépek részarányának a növekedését takarja termékportfólióján belül.

Az összes többi gyártó 13 millió táblagépet értékesített a második negyedévben, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2016 második negyedévében, együttes piaci részesedésük pedig 34 százalékra esett vissza 43 százalékról.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 3.)

 

Potyog lefele a tabletpiac

Az Apple vezeti a tabletpiacot, de milliószámra veszíti el a vásárlókat. A Samsung is. Az Amazonnak nagyon ok.

A Trendforce piackutató kimutatásai szerint 2016-ban 157 millió táblagépet értékesítettek világszerte, 6,6 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben. A csökkenő irány ráadásul 2017-ben is folytatódik előreláthatóan, közel 150 millió, a 2016 évinél újabb hat százalékkal kevesebb táblagép eladására lehet számítani, írja a Világgazdaság.

A táblagép piacot 27 százalékos részesedéssel az Apple vezette 2016-ban, bár eladásai 15 százalékkal, jóval az átlag felett csökkentek. A 45 milliós eladási szám azonban még így is nagyobb, mint amit az elemzők vártak. 2017-ben az Apple 39 millió táblagépet értékesít, piaci részesedése pedig valamelyest csökken a Trendforce előrejelzése szerint.

A tablet eladási ranglista második helyén - nagy lemaradással az Apple mögött - 17 százalékos piaci részesedéssel a Samsung áll. A dél-koreai cég 27 millió táblagépet adott el 2016-ban, közel ötödével kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Samsung az 2017-ben 25 millió táblagépet értékesít a Trendforce várakozása alapján, piaci részesedése 17 százalék alá csökken.

Az Amazonnak ok

2016 nagy nyertese a Lenovo, a Huawei, a Microsoft és az Asus márkákat is megelőzve a harmadik helyre előre rukkoló Amazon volt. A cég eladásait közel megduplázva 11 millió táblagép értékesítésével 7,0 százalékos piaci részesedést ért el. Az Amazon eladásai azonban a Trendforce szerint már közel tetőztek, így 2017-ben 11,5 millió táblagépet fog tudni eladni, ami 8 százalék körüli piaci részesedéshez és a harmadik hely megőrzéséhez lesz elég. A rangsorban a negyedik helyen a Lenovo állt 2016-ban 11 milliós értékesítéssel és 7 százalékos piaci részesedéssel. Az ötödik helyezett Huawei 10 millió táblagépet adott el, ezzel 6 százalékos részesedést szerzett. A Microsoft 4 milliós értékesítése 2,5 százalékos részesedéshez és a hatodik helyezéshez volt elegendő. Az Asus 3 millió táblagépet értékesített és 2 százalékos részesedést szerzett 2016-ban.

2017-ben az Amazon mellett csak a Huawei fogja tudni növelni táblagép eladásait a Trendforce előrejelzése szerint. A kínai cég közel 11 milliós értékesítéssel 7 százalékra növeli piaci részesedését és ezzel a Lenovoval helyet cserélve az ötödik helyről a negyedikre lép majd előre.

(Világgazdaság, 2017. február 17.)

 

Esett a tabletpiac

Az Amazon tabletje megkergette a Huawei-t.

Újabb válságos negyedéven van túl a világ táblagép piaca. Az IDC előzetes adatai alapján közel 39 millió darab készüléket adtak el 2016 második negyedévében, az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal kevesebbet. A piackutató cég szerint a zuhanás hátterében részben a gyártók portfólióátrendezése áll, részben pedig az, hogy a fogyasztók kivárnak a vásárlással, és az új, nagyobb teljesítményű, Windows10-et használó, szétválasztható eszközökre várnak.

Az előzetes adatok között arról nem adott információt az IDC, hogy a táblagépből és a hozzá fejlesztett billentyűzetből álló hibrid készülékekből mennyit sikerült értékesíteni. Kiderül viszont az, hogy ez a piac folyamatosan erősödik. Ez azzal magyarázható, hogy egyre több gyártó jelenik meg ezen a területen. Ez azt is eredményezheti ugyanakkor, hogy az Android pozíciója alaposan meggyengülhet.

Az már most látszik, hogy a nagy teljesítményű, prémiumkategóriás szétválasztható tabletek szinte kizárólag Windows operációs rendszerrel érkeznek - kivéve persze az Apple termékeit -, ami komoly kihívás lehet majd az Androidot fejlesztő Google-nek.

A gyártók rangsorát a második negyedévben is az Apple vezette, és jó hír a cég számára, hogy a piaci átlagnál kisebb, 9 százalékos volt a csökkenés az iPadek forgalmában. Jóval gyengébben sikerült ez az időszak a Samsungnak, a dél-korai cég tabletjeinek értékesítése negyedével esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Kiugró eredményt ért el az Amazon, amely 16-szorosára növelte forgalmát éves összevetésben, igaz, rendkívül alacsony bázisról indulva. Az viszont mindenképpen figyelemre méltó, hogy az olcsó, 50 dollár körüli ártól megkapható Fire táblagépekkel már egészen megközelítették a negyedik helyen lévő Huawei-t.

(Világgazdaság, 2016. augusztus 5.)

 

Kisebb a táblagép piac

De a Huawei eladásai másfélszeresére nőttek.

2015 harmadik negyedéve sorban a negyedik egymás után, amikor csökkennek a világpiaci táblagép eladások, az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési kutatóintézet szerint (tehát 2013. utolsó negyedévétől). A harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal, 49 millió darabra csökkentek a világpiaci táblagép-értékesítések.

Az IDC 2014. végén 582 millióra becsülte a globális táblagép állományt, ami a 2013. végi mennyiséghez képest 36 százalékos növekedésnek felelt meg. Az állomány növekedésének üteme azonban egyre lassul, miután már százmillió feletti állománnyal telítődtek a fejlettebb piacok, az észak-amerikai, az európai és az ázsiai csendes-óceáni.

Az IDC felmérése szerint a felhasználók jellemzően viszonylag hosszú ideig, négy évig használnak egy-egy táblagépet. Az okostelefonok terjedésével és méretük növekedésével viszont egyre csökken a kereslet a kisebb méretű táblagépek iránt. A táblagép eladások négy egymást követő negyedévi csökkenése a keresleti szerkezet átalakulására is utal.

Növekszik viszont a kereslet a leválasztható billentyűzettel rendelkező, táblagépként és notebookként is használható készülékek iránt, így a notebook-táblagép hibridek jelenleg egy számjegyű százalékos piaci részesedése az elkövetkező időszakban erőteljesen növekedhet.

2015 harmadik negyedévében változatlanul az Apple értékesítette a legtöbb táblagépet, 9,9 milliót, annak ellenére is, hogy ez 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az Apple piaci részesedése ezzel párhuzamosan 20 százalékra csökkent 22 százalékról.

A rangsorban második Samsung 16 százalékos piaci részesedést ért el a harmadik negyedévben 8 millió táblagép eladásával. Egy évvel korábban 9,7 millió készüléket értékesített és 17 százalék volt a piaci részesedése.

A Lenovo 3,1 millió, az egy évvel korábbinál 1 százalékkal több táblagépet értékesített a harmadik negyedévben, ami 6 százalékos részesedést biztosított számára 5,5 százalék után.

A legnagyobb csökkenést, 43 százalékosat az ASUS szenvedte el eladásaiban 3,4 millió után csak 1,9 millió táblagépet adott el, piaci részesedése pedig 6 százalékról 2 százalékra csökkent.

A Huawei 150 százalékkal, 0,7 millióról 1,8 millióra növelte eladásait, piaci részesedése pedig közel 4 százalékra bővült 1 százalékról.

Az összes többi gyártó együttes eladásai csökkentek a harmadik negyedévben, de a piaci átlagnál kisebb mértékben, így a „nagyok” kárára növelni tudták piaci részesedésüket. Együtt 24 millió táblagépet értékesítettek, 10 százalékkal kevesebbet a 2014. harmadik negyedévi 26 millió után. Piaci részesedésük pedig 49 százalékra emelkedett 47,5 százalékról.

(MNO, 2015. október 29.)

 

Tablet: a sok is kevés

Nőtt a tabletpiac, csak épen lassabban.

Hiába adtak el 77 millió tabletet 2013 utolsó negyedévében, visszaesett 28 százalékra a növekedési ütem, ami kevesebb, mint korábban.

Komoly probléma lehet a piac számára, mivel a pár éve létrehozott tabletek piaca a legtöbb elemző szerint elvileg még jó ideig nagy növekedési potenciált kellene, hogy jelentsen a hardvergyártók számára. A legnagyobb volument adó negyedik negyedévben nem sikerült csak 28 százalékkal növelni az eladásokat.

Az Apple a korábbi gyenge negyedévek után több mint 10 százalékot emelkedett éves alapon 2013. utolsó három hónapjában. Ezzel még a piachoz képest gyengébben teljesített és a részesedése is csökkent, de tekintve prémiumkategóriás készülékeit, ez nem túl meglepő a folyamatosan egyre érettebbé váló piacon. A Samsung sem szerepelt rosszul, először tudott 10 millió tablet fölé emelkedni a negyedéves értékesítés, és majdnem duplázott 2012 negyedik negyedévéhez képest.

A piac közel 50 százalékát kitevő többi kisebb szereplő viszont nem tudta olyan ütemben növelni az értékesítését, mint ahogyan a korábbi negyedévekben, és nem tudja 50 százalék alá szorítani a két nagy szereplőt.

A Lenovo ugyanakkor 800 ezerről 3,4 millióra emelte az értékesítését, az okostelefonok után tehát a tabletek piacán is terjeszkednek a kínaiak. A kínaiak pedig láthatóan komolyan is gondolják a hardvergyártást, hiszen ellenkező esetben aligha vették volna meg a Google készülékgyártását, a Motorola Mobility-t.

Kérdéses azonban, hogy a hardvergyártásban az okostelefon- és tabletpiac 2014-ben tovább lassulhat-e a jelenlegi 30 százalékos éves növekedési ütemről. Így jóval előbb nyerhetnek majd terek az alacsony költséggel gyártó, és így alacsony eladási árral operáló gyártók, mint a Lenovo.

(Investor.hu, 2014. február 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.