butik₪pórázon

Csótányos pizza házhoz

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén intézkedtek, a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt. A Pizzakör Kft nem sokat foglalkozott a tisztasággal.

Több súlyos higiéniai hiányosságot is feltártak egy fővárosi, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység ellenőrzése során a Nébih szakemberei. Az ellenőrök az üzlet egész területén, így a konyhában, a szárazáruraktárban, a szociális részben (öltöző, iroda), a közlekedőkben, a dagasztó, expediáló helyiségekben csótányok jelenlétét tapasztalták. A rovarok jól láthatóak voltak a falakon, a padozaton, a hűtőben, a fali polcokon, a készételes edényeken és a kiszállításhoz használt dobozokon is. A padozaton csótánytetemek is voltak. A konyhai hűtő mögött élő egeret találtak a Nébih ellenőrei.

A helyszíni vizsgálat során egyéb élelmiszerhigiéniai hiányosságok is napvilágra kerültek. Az oldalfalakon sérült, töredezett csempeburkolat, a konyhában nagy felületen leváló mennyezeti festés fogadta a hatóság szakembereit. A hulladéktárolóból nyíló szárazáruraktár, a nyitott, takarítatlan hulladékgyűjtő edények, a poros, pókhálós falazat egyaránt veszélyeztetették az ott tárolt élelmiszer-alapanyagok tisztaságát. A szociális részben nem volt kézmosó, a konyhai kézmosónál kézfertőtlenítőszer.

Az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 12 tétel jelöletlen, nem nyomonkövethető és 1 tétel lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, és újbóli forgalomba hozatalát megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az egység az élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően 2020.01.20-tól folytathatta a tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

(Nébih, 2020. január 21.)

 

Pizzafutár: se engedély, se adószám

Felfüggesztette a Pest megyei Félix pizzéria - illegális pizzafutár - tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) tartott közös ellenőrzésen a szakemberek megállapították, hogy a gödöllői üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Április végén a Nébih szakemberei a NAV munkatársaival együtt egy Pest megyei, pizzakészítéssel és kiszállítással foglalkozó magánszemélynél tartottak ellenőrzést. A vizsgálat során megállapították, hogy az egység az élelmiszer-előállításhoz szükséges engedéllyel és adószámmal nem rendelkezik. 

A helyszínen több, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő műszaki, higiéniai és személyi hiányosságot is feltártak a szakemberek. Például melegvíz ellátás nem volt sem mosogatáshoz, sem kézmosáshoz, a padozat pedig takarítatlan volt. A helyiség olyan tárgyakkal és eszközökkel volt tele, amelyek az ételkészítéshez nem szükségesek (pl. monitor, óriás sakkbábuk, gépkocsi akkumulátorok, motorolaj, rossz hűtőszekrények stb.). A pizza készítését és kiszállítását végző személyek a szükséges egészségügyi igazolásokkal  nem rendelkeztek. 

Az egységben fellelt nem nyomon követhető és lejárt alapanyagokat a hatóság a helyszínen a forgalomból kivonta és az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A NAV eljárást indított, amelynek eredménye akár egymillió forint mulasztási bírság is lehet, és a pizzázó nyilvántartásai alapján utólagos vizsgálatra is sor kerülhet.

(NÉBIH, 2018. május 23.)

 

Konyhát pucolt ki a NÉBIH

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból a Pannon Food Catering Vendéglátóipari Kft. konyhaüzemből, ahonnan házhoz szállítottak.

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést Dunakeszin a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.

A szakemberek az ellenőrzés során 58 tétel, összesen 5,5 tonna, döntő többségében nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, fogyaszthatósági idejű alapanyagot és félkész élelmiszert találtak az egység hűtőkamráiban és raktáraiban. A jogsértő termékeket a hatóság a helyszínen a forgalomból azonnali hatállyal kivonta, a forgalomba hozatalt megtiltotta és elrendelte a megsemmisítésüket.

A fentieken kívül egyéb higiéniai hiányosságokat is megállapítottak a Nébih ellenőrei. A zöldség átvevő kapu előterében, a kapuval szemben, raklapokon, nyitott zsákokban alapanyagokat tároltak. Az alapanyagok így közvetlen szennyeződésnek voltak kitéve. A fagyasztókamrák padozata erősen szennyezett, eltaposott zöldségdarabokkal volt tele, a beton padozata helyenként sérült, hiányos. A húsátvevő helyiségben található kézmosó nem üzemelt, mivel vízellátással nem rendelkezett.

Az ételmaradék, valamint az állati melléktermék elszállítási szerződés sem volt maradéktalanul rendben. Két vállalkozással is szerződésben állt a cég, akik felváltva szállították el az állati mellékterméket. Az egyik megbízott vállalkozás azonban erre nem rendelkezett engedéllyel, így nem volt jogosult az elszállításra.

(NÉBIH, 2018. február 20.)

 

Alkoholvadászatot tartott a NÉBIH

Két krimót bezártak, de csak egy kicsit, amíg a hibáikat ki nem javították. 

Csaknem 100 budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték még augusztusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két vendéglátóhely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.

A főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket. Az ellenőrzések során 195 terméknél végeztek nyomon követési vizsgálatot, 184 terméket pedig a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, valamint a hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt. A nyomon követés ellenőrzése azt jelenti, kideríthető-e ebben az esetben az italféleség származása, kitől szerezte be a vendéglátós az innivalót.

Az ellenőrzések egyik tapasztalata, hogy csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták is az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg az előírásoknak, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok. Az eljárás 27 ügyben még tart.

Jellemzően kis- és középvállalkozásokat ellenőriztek, az elsődleges cél pedig nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök (kis- és középvállalkozás egyébként nem is büntethető ellenőrzéskor első alkalommal, néhány súlyos vétséget leszámítva). Négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van.

A Nébih korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomon követést nem tudták igazolni. Tavasszal a Balaton környékén tartott borászati üzemellenőrzések során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében.

Az ágazat védelme érdekében egyébként a földművelésügyi tárca és a Nébih tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés.

Jelenleg folyik az aszúszüret ellenőrzése, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, a nyomon követhetőségre és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat.

(NÉBIH, 2016. október 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.