étek₪áruda

Be kellett zárni a Borsodi Vizet

Rákkeltő anyag volt a kútban, bezárták a borsodi ásványvizes céget. 

Rákkeltő anyagot találtak a kútban, ahonnan a Borsodi Víz márkájú ásványvizet nyerik, ezért be kellett zárni az üzemet – írja az Index a Blikk nyomán. A lap szerint a hatóságok a PVC gyártásához használt vinil-kloridot találtak a borsodi kútban, amit a WHO és az EU is az 1-es kategóriájú rákkeltő anyagok közé sorol. 

10634104 853791857977420 2571002752480461776 o
Fotó: Borsodi Víz / Facebook

Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa a lapnak azt nyilatkozta, alig hitt a fülének, amikor azt mondták neki, hogy az ötven éve működő kútban ilyen anyagokat találtak. Állítja, a cég és a dolgozók minden előírást betartottak, így biztos nem az ő hibájukból került a vízbe a vinil-klorid. Hogy kiderítsék, akkor mi lehet a szennyezés oka,  Szalay egy igazságügyi szakértőt is felkért.

A szakértő, Németh Csaba igazságügyi szakértő, hidro- és mér­nökgeo­lógus szerint A SZENNYEZÉS A KÖZELI BORSODCHEMNÉL TÖRTÉNHETETT MÉG ÉVTIZEDEKKEL EZELŐTT, A VESZÉLYES ANYAGOK PEDIG MOSTANRA ÉRTEK EL A KÚTBA.

A szakértő szerint a szocializmus alatt nem használtak a BorsodChemnél betonmedencéket a veszélyes anyagok tárolására, csak agyagmedencében tartották a vegyszerekkel szennyezett vizet, amelyek így a talajba szivároghattak. Ráadásul Németh szerint „a Borsodi Víz bezárása csak a jéghegy csúcsa”, mert a környéken a vízben és a talajban a megengedett érték hússzorosa a vinil-klorid szintje.

A cég számára elég tragikus a hír, hiszen nem elég, hogy be kell zárni az üzemet, és el kell bocsátani a munkásokat, de ráadásul nemrég tízmillió forintért vettek úgy gyártósort az üzembe, és egy fejlesztési hitelt is fölvettek, amit annak ellenére törleszteni kell, hogy nem folytatódhat a gyárban a termelés. A Borsodi Víz gyártója, a Brand Hungary Ásványvíz-forgalmazó Kft. ezért kártérítési igényt jelentett be a BorsodChemmel szemben. A vegyipari cég viszont cáfolja, hogy felelős lenne a szennyezésért, amit az ő megrendelésükre készült szakvélemény is igazol.

(Index, 2019. október 17.)

 

Szentkirályi: Szentkirályi Magyarország

Nevet vált a Szentkirályi ásványvíz.

Szentkirályi Magyarország márkanéven, mostantól valóban egy cégbe összevonva folytatja működését a magyar Pepsi termékeket és az ismert ásványvizet gyártó és forgalmazó cég. Új ügyvezetőt is kineveztek a feladatra, írja a Napi.hu.

Szentkirályi Magyarország - ezt az új vállalati márkanevet vezeti be az a vállalatcsoport, amelyhez a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a tavaly felvásárolt, a Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég is tartozik - jelentette be Balogh Levente, a vállalatcsoport elnöke. A cég Magyarország nyolcadik legnagyobb élelmiszeripari szereplőjévé vált, több mint 600 alkalmazottat foglalkoztat és két magyarországi üzemmel rendelkezik.

2018 januárban hozták nyilvánosságra, hogy a cseh KMV Csoport és a Szentkirályit piacvezetővé emelő Balogh Levente felvásárolja a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit. A GVH májusban jóváhagyta a két vállalat integrációját, novemberben pedig megkezdődött a Pepsi üdítők, valamint élelmiszertermékek forgalmazási jogának átvétele. Az új vállalati márkanevet a már kibővült vállalatcsoport fogja használni. A Szentkirályi Magyarország termékportfoliója ennek megfelelően kiegészül új üdítőital- és snack termékekkel, amelyeket eddig a PepsiCo magyarországi partnervállalata gyártott és forgalmazott.

Alessandro Pasquale, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tulajdonosa és a KMV Csoport vezérigazgatója elmondta: a PepsiCo érdekeltségeinek felvásárlását követően gőzerővel dolgoztak az integráción. "2018-ban aláírtuk a szerződéseket, az könnyű volt. Ma viszont elmondhatjuk azt, hogy hogy gyakorlatilag is lezártuk az integrációt - és ez volt a nehéz része a dolognak" - magyarázta. Az új márkanév a cégcsoport első embere szerint "pontosan kifejezi a magyar vásárlók iránti elkötelezettségünket".

A bejelentéssel egy időben bemutatkozott az integrált vállalat új ügyvezető igazgatója, Berényi Attila is. A Szentkirályi Magyarország név alatt egyesült Szentkirályi, Theodora és a Pepsi portfólió vezetője elárulta: a mai napon birtokba vették az új, 2.000 négyzetméteres irodájukat, ahol 180 fő kezdett dolgozni azon, hogy az integráció befejezésével tovább erősítsék a piacon a "magyar multi" jelenlétét. Ez annyit tesz - tette hozzá a cégvezető -, hogy régióban a fogyasztók is, de az élelmiszerpiac is érezze: megérdemelten vagyunk piacvezetők.

(Napi.hu, 2019. május 7.)

 

Magyarvíz az első ásványvízben

Öntik magukba az ásványvizet a magyarok.

Nőtt a Magyarvíz Kft. forgalma 2018-ban: a cég 368 millió liter, 249 millió palack ásványvizet adott el, így 21 százalékos növekedéssel 8,9 milliárd forint árbevételt ért el, írj a Napi.hu. 

Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta: kiemelkedő évet zártak 2018-ban, az ásványvízpiacon első lett a Magyarvíz, amit literben vizsgálva az ásványvíz szövetség is kimutatott. A saját palackeladási adataik alapján a piacvezető pozíciójukat 2019 első két hónapjában is megerősítették, januárban 14, februárban pedig várakozáson felül, 17 százalékkal teljesítették túl az előző év azonos időszakában elért értékesítésüket.

Hozzátette: 2019-ben a 2018-asnál 10 százalékkal több, 273 millió palack ásványvíz eladását tervezik. A nettó árbevétel várakozásaik szerint 16 százalékkal magasabb, 10,3 milliárd forint lesz 2019-ben.

A cég 2017-ben 335 millió liter vizet értékesített és 7,3 milliárd forint nettó árbevétele volt. Mérleg szerinti eredménye 369 millió forint volt 2018-ban, egy évvel korábban 372 millió forintot tett ki.

A Nielsen Piackutató Kft. adataira hivatkozva ismertették, hogy a magyar ásványvízpiac 2018-ban az értékesített darabszámok alapján 4,5 százalékkal 765 millió palackra nőtt az előző évhez képest; ugyanekkor a Magyarvíz ennek több mint dupláját, közel 10 százalékos növekedést ért el, a darabszintű eladásokban. A tájékoztatás szerint a piaci érték feletti eredményt elsősorban a Primavera 13,6 százalékos és a Mizse palackok 10,9 százalékos eladásnövekedései adták.

A Magyarvíz Kft. a San Benedetto leányvállalata, 2000-ben alakult, az ásványvíz kitermelése és forgalmazása 2002-ben kezdődött Lajosmizsén. A tavaly 71 munkavállalót foglalkoztató, a környezet védelmét szem előtt tartó társaság lajosmizsei üzemében, a Mizse, a Primavera és a Zafir ásványvizek palackozásához felhasznált PET palackok 15 százaléka újrafelhasznált alapanyagból készül.

Az épületekre szerelt napelem-rendszerekkel zöldenergiát termelnek, ennek kiaknázásával a szén-dioxid-kibocsátást csaknem harmadával csökkentették, energiafelhasználásuk pedig 13 százalékkal kevesebb a gyártás során. A környezettudatosság érdekében elsőként helyeztek el "zöld üzeneteket" a palackok címkéin, az idén indított fenntarthatósági projektben, a következő lépés pedig egy olyan környezettanulmány elkészítése, ami alapján további intézkedéseket tesznek a még zöldebb működés céljából - mondta Balog Zoltán.

(Napi.hu, 2019. április 7.)

 

Párosban is nyomul a Szentkirályi

140 milliárdos cégben építkezik üdítőből és chipsből a Szentkirályi vállalkozása. Ami már csak részben magyar.

Három országban szerezte meg a cég a PespsiCo termékeinek franchise jogát.

Az olasz családi tulajdonban lévő, Csehországban bejegyzett Karlovarské minerální vody (KMV) és a Szentkirályi ásványvizet előállító cég alapítója Balogh Levente lett a kizárólagos forgalmazója, valamint franchise jogainak birtokosa a Pepsico üdítőknek és élelmiszertermékeknek (chipsek) Csehországban és Szlovákiában, továbbá Magyarországon. A tranzakció mindhárom országban megkapta a helyi versenyhivatali engedélyeket.

Az akvizíciót követően a KMV Csoportnak 11 gyára és 2.500 alkalmazottja lesz, a cégcsoport éves forgalmuk pedig 545 millió dollárra emelkedik. A mostan akvizícióval olyan holding jött létre, amely már európai léptékben is meghatározó társasággá válik, az évi több mint egymilliárd liter értékesítésével az ásványvíz és ásványvíz alapú termékek területén.

(Népszava, 2018. november 7.)

 

A MOL felszívta a Fonte Viva-t

Ásványvízgyártót vett a Mol.

A Mol megvásárolta a Fonte Viva magyar ásványvízgyártót, de a tranzakció értékét nem közölték, írja a Portfolio. 

A Fonte Vivát 2002-ben alapították, a társaság a somogyvári kútjaiból kitermelt vizet értékesítette a magyar ásványvízpiacon, amelynek a Mol megfogalmazása szerint jelentős szereplője. A tranzakciót május 31-én zárták le, a Mol az alapítóktól vásárolta meg a céget.

A Mol közlése szerint a tranzakció jól illeszkedik a Mol 2030-ig előremutató stratégiájába, amely új beruházási lehetőségeket szándékozik megnyitni a társaság előtt a közép-kelet-európai régióban. 

A Mol a Fonte Viva jelenlegi ügyfeleinek további ellátása mellett a társaság további növekedését is támogatja, amihez az olajtársaság erőteljes régiós jelenléte a Mol megítélése szerint lehetőséget kínál. 

(Portfolio, 2018. június 1.)

 

Elnyomták a magyar Pepsit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a Karlovarské minerální vody számára a PepsiCo magyar leányvállalatának felvásárlását.

Még 2018 januárjában jelentette be a Karlovarské minerální vody (KMV), hogy a versenyhivatalok jóváhagyását követően felvásárolja a PepsiCo magyar, cseh és szlovák érdekeltségeit, továbbá a PepsiCo üdítők és élelmiszertermékek kizárólagos forgalmazója és a franchise jogok birtokosa lesz, írja a Napi.hu.

A magyar piacon a tranzakciót a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. csinálja, melynek tulajdonosai a KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente. Az akvizíciót jóvá is hagyta a Gazdasági Versenyhivatal, a további két országban még zajlik az engedélyezési folyamat.

Három éve két, tradicionális értékeket valló és az egészséges életmód iránt elkötelezett család fogott össze, és ennek az összefogásnak egy újabb nagy eredményét üdvözölhetjük ma. A GVH döntése megnyitotta az utat előttünk, hogy a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac meghatározó szereplőjévé váljunk - mondta Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.

A kft.-n keresztül a KMV csoport három éve piacvezető Magyarországon a természetes ásványvizek piacán, ahol 2016 óta gyártja és értékesíti ízesített ásványvizeit. A cseh Magnesia ásványvíz értékesítését egy évvel később kezdte meg a hazai piacon - közölte a cég.

Balogh Levente a Napi.hu kiadásban megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint 26,5 milliárd forint becsült vagyonnal a 44. leggazdagabb magyar.

Az olasz Pasquale család tulajdonában álló csehországi KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente három évvel ezelőtt hoztak létre közös cégüket annak érdekében, hogy a két "ásványvíz-dinasztia" erős regionális családi cégcsoportot hozzon létre. Az együttműködés keretében a Balogh vezette magyarországi közös vállalat előbb felvásárolta a Kékkúti Ásványvizet a Nestlétől, majd erőteljes gyárfejlesztésbe kezdett.

(Napi.hu, 2018. május 31.)

 

Benyelték a magyar Pepsit

A Karlovarské minerální vody (KMV) és Balogh Levente megveszi a PepsiCo magyar ágát.

A Karlovarské minerální vody (KMV) és Balogh Levente lesz a PepsiCo üdítők és élelmiszertermékek kizárólagos forgalmazója, valamint a franchise jogok birtokosa, és megvásárolják a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit. Ezzel párhuzamosan a KMV megveszi a cég cseh és szlovák érdekeltségeit is, írja a Napi.hu.

A tranzakciók még a versenyjogi hatóságok jóváhagyására várnak, és várhatóan 2018 első félévében zárulnak le. A felvásárlással a KMV és Balogh Levente közös cége válik közleményük szerint a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac legnagyobb szereplőjévé. A KMV Csoport 50 százalékos bevételnövekedéssel a régió vezető ásványvíz- és üdítőital-gyártója lesz.

Az olasz Pasquale család tulajdonában álló csehországi KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente három évvel ezelőtt hoztak létre közös céget annak érdekében, hogy a két "ásványvíz-dinasztia" erős regionális családi cégcsoportot hozzon létre. Az együttműködés keretében a Balogh vezette magyarországi közös vállalkozás előbb felvásárolta a Kékkúti Ásványvizet a Nestlétől, majd erőteljes gyárfejlesztésbe kezdett.

Balogh Levente a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listáján mintegy 22,5 milliárd forintra becsült vagyonnal 37. helyen állt.

A piacépítés folytatásaként most a KMV és Balogh Levente felvásárolják a PepsiCo magyarországi vállalkozását, tovább a KMV megveszi az amerikai cég cseh és szlovák érdekeltségeit is. A felvásárlást követően a KMV Csoporthoz jut 900 alkalmazott, két gyártóbázis, és ennek révén a cégcsoport éves forgalma közel 190 millió dollárral emelkedik.

A termékportfólió a Pepsi, Mirinda, 7Up, Gatorade, Mountain Dew, Lipton, Evervess, Toma dzsúsz és üditő, Toma Forrásvíz, Slice Lemonades, valamint a Kristályvíz márkákkal bővül. Emellett a Lays és Cheetos chipsek forgalmazása is az új cég kezében lesz.

A tranzakció lebonyolítását a Raiffeisenbank segítette pénzügyi tanácsadóként, míg a szükséges pénzügyi forrásokat a CSOB és a Ceská sporitelna bankok adták.

(Napi.hu, 2018. január 22.)

 

Tikkadt Szöcske kóstolgatja a diszkontokat

A magyar kóla az Aldiban, egy raklap. És a Lidl is adja.

A Tikkadt Szöcske kólát egy lelkes és bevállalós házaspár, Neumann-Bódi Edit és Neumann Martin, pontosabban a cégük, az Italműhely kft. indította országhódító útjára, tudósít a Forbes. Egyszerűen elunták, hogy akárhova mennek,  mindenhol jó esetben is csak a két nagy világmárka nedűje érhető el, de sokszor azok közül is csak az egyik. Persze ahhoz nem árt élelmiszer-technológusnak lenni, hogy valaki kikísérletezzen egy új, a jól beváltnál finomabb italt, de Neumann Martin régóta vágyott egy sajátra.

Sok összetevős egy kóla, csak a cukortartalommal több hónapon át szöszmötölt, de megalkotta az újat, a magyar kólát. Fontos volt rászánni az időt: a magyar boltbajárók emlékezhetnek arra, hogy pár éve az egyik hipermarketlánc behozta a magyar piacra a szlovák gyógynövényes kólaitalt, a Kofolát, csapott neki hírverést is, de pár hónap után el is tűnt a polcokról. Ami kint hatalmas tételben fogyott, nálunk nem tudta elérni a magyar vevők ingerküszöbét.

A Tikkadt Szöcske indulásánál is fontos volt és ma sincs másképp az, hogy az italnak nem csak finomnak kell lennie, de jó minőségűnek is. A kólaitalok esetében fontos, hogy legyen bennük kóladió, de az árral versenyző olcsóbb itókákból ezt újabban előszeretettel spórolják ki a gyártók. A Tikkadt Szöcskénél nincs ilyen, Afrikából importálják a kóladiót. Ezt az árban viszont nem lehet teljes egészében érvényesíteni, ezért vállalják, hogy kisebb árréssel beérik.

Neumann-Bódi Edit elmondta a Forbesnek, hogy az Aldiba valóban most szállítanak először, de ez egy néhány hétre szóló szerződés. A Lidlbe már többször is szállítottak, ezek a próbaidőszakot jelentik. A hasonló induló üdítőgyártók először általában a kisboltokkal tudnak szerződni, így fontos ugrás a bekerülés az országos lefedettségű és nagy forgalmú diszkontokba. A diszkontok nem kérnek annyit a beszállító kis cégektől, mint a legnagyobb kiskerláncok, sokkal támogatóbb szerződési feltételeik vannak. És a jelenlét a diszkontokban nagy mértékben javítja a termék, a brand ismertségét, növeli a presztízsét.

A magyar kólagyártó a terveinek megfelelően bővíti eladásait, jelenleg az üveges italukból nem is tudnak annyit szállítani, mint amennyire igény volna.

(Forbes, 2017. július 14.) 

 

Egybekelt a Szentkirályi és a Kékkúti

Egy cég lesz a két ásványvizes, a nevük pedig Szentkirályi-Kékkúti.

Megindult a jogi folyamat, amelynek eredményeképpen egy cégbe olvad össze a magyar ásványvízpiac két vezető szereplője, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A 2015-ben a Central European Mineral Water Holding létrehozásával közös tulajdonba került két cég 2016. november 1-től Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. néven működik tovább.

A Szentkirályi és a Kékkúti közös története 2015. tavaszán kezdődött, amikor a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Közép-Európa legnagyobb ásványvíz-palackozó vállalatát, a cseh Karlovarské Minerální Vody Csoportot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család stratégiai megállapodásának keretében létrejött a Central European Mineral Water Holding (CEMW). A tranzakció nyomán a Holding tulajdonába került a hazai ásványvízpiac két meghatározó társasága, a piacvezető Szentkirályi Ásványvíz Kft. és az egyik legtradicionálisabb magyar ásványvíz-vállalat, a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. az ásványvízpiaci növekedést meghaladó, 13 százalékos erősödéssel zárta a 2015-ös évet. 2016-ban további 10 százalékos bővülést várnak, amelyet az év első három hónapjának mindegyikében sikerült is elérni. Az integráció része a két cég egyesülése, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. létrehozásával. Az Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. várható éves árbevétele megközelítőleg 15 milliárd forint lehet majd, alkalmazottainak létszáma pedig 310 fő lesz a tervek szerint.

(Világgazdaság, 2016. május 23.)

 

Pezseg az ásványvíz piac

A Szentkirályi is olasz lett, a Kékkúti után.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadt az olasz érdekeltségű Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), a cél pedig a közös terjeszkedés Magyarországon és a régióban. A CEMW így közös vállalkozás lett, mivel a Szentkirályi tulajdonrészt is kapott benne. Része még a csoportnak Közép-Európa legnagyobb ásványvíz palackozója, a cseh Karlovarské Minerální Vody (KMV) társulása is, a fő tulajdonos pedig az olasz Pasquale családn.       

A megállapodás értelmében a Szentkirályi töltheti be a CEMW elnöki tisztét, meghatározó kisebbségi tulajdonosként. A KMV egyébként 2015. márciusában a CEMW-n keresztül megvásárolta a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlétől. A mostani tranzakcióval 25 év után ismét magyar tulajdonos jelent meg a Kékkútiban, a Szentkirályi révén, de azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a meghatározó az olasz befektető.

A Szentkirályi célja évek óta az volt, hogy magyar bázisú, stabil tőkéjű multinacionális céggé építsék, azonban a megfelelő szakmai tőkebefektetőt Magyarországon nem találta meg, ezért esett választása az olasz Pasquale családra. A Szentkirályit mások is meg akarták már vásárolni, de a Pasquale volt az egyetlen, akivel szakmai befektetőként lehetett tárgyalni és egyenrangú félként gondolkoztak az üzlet továbbfejlesztéséről, a Szentkirályi megítélése szerint.     

A jövőbeli tervek része, hogy mindenképp kapacitásfejlesztésre lesz szükség, amihez szükséges pénzt a tulajdonosok teremtik elő. A termékportfolió bővítése, a magyar márkák exportja és közös felvásárlások is szerepelnek  a tervekben.

A Szentkirályi ásványvizet 1993 óta forgalmazzák Magyarországon. A Szentkirályi 2006. óta a magyar piacvezető ásványvíz márka, a cég árbevétele 2014-ben 8 milliárd forint volt, piaci részesedése 20 százalékos. A KMV a legnagyobb ásványvíz- és forrásvíz-gyártó Csehországban és Közép-Európában, jelenleg 20 országba exportál. A Pasquale az olasz piacot vezető Acqua Vera márka felépítésével és a KMV-n keresztül a több mint százéves cseh Mattoni márka újbóli felvirágoztatásával vált meghatározóvá az európai ásványvíz piacon.

(MTI, 2015. április 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.