élelmiszeráruda₪fogadó

Magyarvíz az első ásványvízben

Öntik magukba az ásványvizet a magyarok. 

Nőtt a Magyarvíz Kft. forgalma 2018-ban: a cég 368 millió liter, 249 millió palack ásványvizet adott el, így 21 százalékos növekedéssel 8,9 milliárd forint árbevételt ért el, írj a Napi.hu. 

Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta: kiemelkedő évet zártak tavaly, az ásványvízpiacon első lett a Magyarvíz, amit literben vizsgálva az ásványvíz szövetség is kimutatott. A saját palackeladási adataik alapján a piacvezető pozíciójukat 2019 első két hónapjában is megerősítették, januárban 14, februárban pedig várakozáson felül, 17 százalékkal teljesítették túl az előző év azonos időszakában elért értékesítésüket.

Hozzátette: 2019-ben a 2018-asnál 10 százalékkal több, 273 millió palack ásványvíz eladását tervezik. A nettó árbevétel várakozásaik szerint 16 százalékkal magasabb, 10,3 milliárd forint lesz 2019-ben.

A cég 2017-ben 335 millió liter vizet értékesített és 7,3 milliárd forint nettó árbevétele volt. Mérleg szerinti eredménye 369 millió forint volt 2018-ban, egy évvel korábban 372 millió forintot tett ki.

A Nielsen Piackutató Kft. adataira hivatkozva ismertették, hogy a magyar ásványvízpiac 2018-ban az értékesített darabszámok alapján 4,5 százalékkal 765 millió palackra nőtt az előző évhez képest; ugyanekkor a Magyarvíz ennek több mint dupláját, közel 10 százalékos növekedést ért el, a darabszintű eladásokban. A tájékoztatás szerint a piaci érték feletti eredményt elsősorban a Primavera 13,6 százalékos és a Mizse palackok 10,9 százalékos eladásnövekedései adták.

A Magyarvíz Kft. a San Benedetto leányvállalata, 2000-ben alakult, az ásványvíz kitermelése és forgalmazása 2002-ben kezdődött Lajosmizsén. A tavaly 71 munkavállalót foglalkoztató, a környezet védelmét szem előtt tartó társaság lajosmizsei üzemében, a Mizse, a Primavera és a Zafir ásványvizek palackozásához felhasznált PET palackok 15 százaléka újrafelhasznált alapanyagból készül.

Az épületekre szerelt napelem-rendszerekkel zöldenergiát termelnek, ennek kiaknázásával a szén-dioxid-kibocsátást csaknem harmadával csökkentették, energiafelhasználásuk pedig 13 százalékkal kevesebb a gyártás során. A környezettudatosság érdekében elsőként helyeztek el "zöld üzeneteket" a palackok címkéin, az idén indított fenntarthatósági projektben, a következő lépés pedig egy olyan környezettanulmány elkészítése, ami alapján további intézkedéseket tesznek a még zöldebb működés céljából - mondta Balog Zoltán.

(Napi.hu, 2019. április 7.) 
 

Párosban is nyomul a Szentkirályi

140 milliárdos cégben építkezik üdítőből és chipsből a Szentkirályi vállalkozása. Ami már csak részben magyar.

Három országban szerezte meg a cég a PespsiCo termékeinek franchise jogát.

Az olasz családi tulajdonban lévő, Csehországban bejegyzett Karlovarské minerální vody (KMV) és a Szentkirályi ásványvizet előállító cég alapítója Balogh Levente lett a kizárólagos forgalmazója, valamint franchise jogainak birtokosa a Pepsico üdítőknek és élelmiszertermékeknek (chipsek) Csehországban és Szlovákiában, továbbá Magyarországon. A tranzakció mindhárom országban megkapta a helyi versenyhivatali engedélyeket.

Az akvizíciót követően a KMV Csoportnak 11 gyára és 2.500 alkalmazottja lesz, a cégcsoport éves forgalmuk pedig 545 millió dollárra emelkedik. A mostan akvizícióval olyan holding jött létre, amely már európai léptékben is meghatározó társasággá válik, az évi több mint egymilliárd liter értékesítésével az ásványvíz és ásványvíz alapú termékek területén.

(Népszava, 2018. november 7.)

 

A Pepsi vett egy izraeli szódás céget

A Pepsi 3,2 milliárd dollárért megveszi az izraeli SodaStreamet.

Az amerikai PepsiCo Inc. több mint kilencszázmilliárd forintért megveszi az otthoni szódagépeket gyártó izraeli SodaStream International céget. Nem tűnik olcsó vételnek, írja az Index.

A PepsiCo részvényenként 144 dollárért, az augusztus 17-i tőzsdei záróértéknél 10,9 százalékkal magasabb áron vásárolja fel az izraeli SodaStream összes részvényét. Az akvizícióra már mindkét cég igazgatótanácsa rábólintott – írja az MTI.

A tranzakcióról még szavazniuk kell a SodaStream részvényeseinek, és az ügyletet az illetékes hatóságoknak is jóvá kell majd hagyniuk.

Nem egy alkalmi vétel

A PepsiCo alighanem nagyon drágán vásárolt. Az 1991-ben alapított SodaStream 3.500 alkalmazottal havonta közel félmillió szódagépet gyárt, amelyeket negyvenhat országban értékesítenek szerte a világon. Ugyanakkor a SodaStream éves szinten csak félmilliárd dollár körüli forgalmat tud évente, és a bevételek és a profit növekedési üteme az elmúlt években már nem volt kiugró. 

A részvény árfolyama is csak az utóbbi fél évben lőtt ki, talán éppen a tranzakciós pletykák hatására.

Kellett már valami a Pepsinek

Ám a PepsiCo-nak nagyon kellett már egy pozitív, egy erőt és növekedést mutató bejelentés, a cég ugyanis intenzíven kereste a stagnáló, olykor szűkülő szódás italpiacról a kitörési pontokat. A társaság ugyan nem csak üdítőket, hanem mindenféle egyéb élelmiszert is gyárt, de az elmúlt évtizedben kevésbé volt sikeres, mint a nagy vetélytárs Coca Cola, legalábbis ezt mutatja a tőzsdei befektetők értékítélete.

A 65 milliárd dolláros éves árbevételű PepsiCo most teljes éves profitjával egyenértékű tranzakciót kötött.

A főnökasszony le is mondott

A bejelentést alig pár nappal előzte meg a hír, hogy a PepsiCo emblematikus vezetője, a 62 éves Indra Nooyi 12 év cégvezetés után lemondott. Formálisan ma még ő a vezér, de októberben átadja a stafétát.

Indra Nooyi egy indiai születésű tamil üzletasszony volt, aki természetesen személyesen óriási karriersikert ért el azzal, hogy a világ egyik legbefolyásosabb üzletasszonya lett. 30 millió dolláros fizetéssel vezethette a világ második számú üdítőitalcégét, és ő lett az első, aki nőként a nemzetközi krikettvilágban is felsőszintű sportvezető lehetett. Ugyanakkor sok kritika érte, a Fool.com amerikai befektetői oldal cikke alapján a növekedés akadályává vált, így lemondását a befektetők már pozitívan fogadták.

(Index, 2018. augusztus 20.)

 

A Pepsinek sem megy mindig

Kevesebb a Pepsi nyeresége.

A PepsiCo nyeresége csökkent 2018 második negyedévében, elsősorban az adók emelkedése miatt, írja a Világgazdaság.

A PepsiCo adózott eredménye 1,82 milliárd dollár, részvényenként 1,28 dollár volt a június 16-án záródott negyedévben, ami kisebb az egy évvel korábbi 2,11 milliárd dollárnál, részvényarányosan 1,46 dollárnál.

Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 1,61 dollár lett, nagyobb a szakértők által várt 1,51 dollárnál. Az amerikai vállalatnak a negyedévben 777 millió dollárral több adót kellett fizetnie, mint egy éve. A cég bevétele 15,71 milliárd dollárról 16,09 milliárd dollárra emelkedett.

A társaság megerősítette a 2018-ra vonatkozó 5,7 dolláros részvényarányos eredményvárakozását, ami 9 százalékkal magasabb a 2017-esnél. A PepsiCo 2 milliárd dollár értékben saját részvényt tervez visszavásárolni, és 5 milliárd dollár osztalékot kifizetni 2018 végéig.

A cég piaci tőkeértéke jelenleg 155 milliárd dollár körüli, 10 százalékkal csökkent 2018 kezdete óta.

(Világgazdaság, 2018. július 10.)

 

Elnyomták a magyar Pepsit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a Karlovarské minerální vody számára a PepsiCo magyar leányvállalatának felvásárlását.

Még 2018 januárjában jelentette be a Karlovarské minerální vody (KMV), hogy a versenyhivatalok jóváhagyását követően felvásárolja a PepsiCo magyar, cseh és szlovák érdekeltségeit, továbbá a PepsiCo üdítők és élelmiszertermékek kizárólagos forgalmazója és a franchise jogok birtokosa lesz, írja a Napi.hu.

A magyar piacon a tranzakciót a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. csinálja, melynek tulajdonosai a KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente. Az akvizíciót jóvá is hagyta a Gazdasági Versenyhivatal, a további két országban még zajlik az engedélyezési folyamat.

Három éve két, tradicionális értékeket valló és az egészséges életmód iránt elkötelezett család fogott össze, és ennek az összefogásnak egy újabb nagy eredményét üdvözölhetjük ma. A GVH döntése megnyitotta az utat előttünk, hogy a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac meghatározó szereplőjévé váljunk - mondta Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.

A kft.-n keresztül a KMV csoport három éve piacvezető Magyarországon a természetes ásványvizek piacán, ahol 2016 óta gyártja és értékesíti ízesített ásványvizeit. A cseh Magnesia ásványvíz értékesítését egy évvel később kezdte meg a hazai piacon - közölte a cég.

Balogh Levente a Napi.hu kiadásban megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint 26,5 milliárd forint becsült vagyonnal a 44. leggazdagabb magyar.

Az olasz Pasquale család tulajdonában álló csehországi KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente három évvel ezelőtt hoztak létre közös cégüket annak érdekében, hogy a két "ásványvíz-dinasztia" erős regionális családi cégcsoportot hozzon létre. Az együttműködés keretében a Balogh vezette magyarországi közös vállalat előbb felvásárolta a Kékkúti Ásványvizet a Nestlétől, majd erőteljes gyárfejlesztésbe kezdett.

(Napi.hu, 2018. május 31.)

 

Benyelték a magyar Pepsit

A Karlovarské minerální vody (KMV) és Balogh Levente megveszi a PepsiCo magyar ágát.

A Karlovarské minerální vody (KMV) és Balogh Levente lesz a PepsiCo üdítők és élelmiszertermékek kizárólagos forgalmazója, valamint a franchise jogok birtokosa, és megvásárolják a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit. Ezzel párhuzamosan a KMV megveszi a cég cseh és szlovák érdekeltségeit is, írja a Napi.hu.

A tranzakciók még a versenyjogi hatóságok jóváhagyására várnak, és várhatóan 2018 első félévében zárulnak le. A felvásárlással a KMV és Balogh Levente közös cége válik közleményük szerint a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac legnagyobb szereplőjévé. A KMV Csoport 50 százalékos bevételnövekedéssel a régió vezető ásványvíz- és üdítőital-gyártója lesz.

Az olasz Pasquale család tulajdonában álló csehországi KMV és a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Levente három évvel ezelőtt hoztak létre közös céget annak érdekében, hogy a két "ásványvíz-dinasztia" erős regionális családi cégcsoportot hozzon létre. Az együttműködés keretében a Balogh vezette magyarországi közös vállalkozás előbb felvásárolta a Kékkúti Ásványvizet a Nestlétől, majd erőteljes gyárfejlesztésbe kezdett.

Balogh Levente a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listáján mintegy 22,5 milliárd forintra becsült vagyonnal 37. helyen állt.

A piacépítés folytatásaként most a KMV és Balogh Levente felvásárolják a PepsiCo magyarországi vállalkozását, tovább a KMV megveszi az amerikai cég cseh és szlovák érdekeltségeit is. A felvásárlást követően a KMV Csoporthoz jut 900 alkalmazott, két gyártóbázis, és ennek révén a cégcsoport éves forgalma közel 190 millió dollárral emelkedik.

A termékportfólió a Pepsi, Mirinda, 7Up, Gatorade, Mountain Dew, Lipton, Evervess, Toma dzsúsz és üditő, Toma Forrásvíz, Slice Lemonades, valamint a Kristályvíz márkákkal bővül. Emellett a Lays és Cheetos chipsek forgalmazása is az új cég kezében lesz.

A tranzakció lebonyolítását a Raiffeisenbank segítette pénzügyi tanácsadóként, míg a szükséges pénzügyi forrásokat a CSOB és a Ceská sporitelna bankok adták.

(Napi.hu, 2018. január 22.)

 

Pepsi: jobb
A PepsiCo amerikai üdítő- és chipsgyártó nyeresége és árbevétele is nagyobb lett.

2017 második negyedévében a vártnál jobb eredményeket hozott a Pepsi, elsősorban a szénsavas italok és snack élelmiszerek áremelése miatt, írja a Napi.hu.

A cég közleménye szerint a Pepsico Észak-Amerikában 5,2 milliárd dolláros árbevételt ért el 2017 második negyedévében, 2 százalékkal felülmúlva a 2016-os év azonos időszakát. Az eladás volumene nem változott, azonban az árak 1 százalékkal emelkedtek, ami több pénzt hozott a cégnek.

A PepsiCo árbevétele a június 17-én zárult negyedévben éves összehasonlításban 2 százalékkal, 15,7 milliárd dollárra emelkedett, amely meghaladta a várt 15,6 milliárd dollárt.

A második negyedévben a cég eredménye 2,1 milliárd dollár volt, szintén jobb a vártnál.

A Coca-Cola és kisebb vetélytársa, a Pepsi is azzal szembesül, hogy a fogyasztók világszerte egyre inkább próbálnak figyelni az egészségükre, és a szénsavas italok helyett inkább teát és gyümölcslevet isznak. A két nagy cég igyekszik alkalmazkodni az új táplálkozási trendekhez, csökkentve termékeinek cukor- és kalóriatartalmát, valamint az egészségtudatosabb vásárlók érdekében inkább a kisebb kiszerelésű, de úgy egyébként nagyobb profitrátát hozó termékeket részesítik előnyben és egyre inkább csökkentik a nagy kiszerelésű, akciós szénsavas üdítőitalok kínálatát.

A PepsiCo globális márkái közé tartozik egyebek között a Pepsi, a Lay's, a Cheetos, a 7Up, a Tropicana, valamint a Gatorade sportital család.

(Napi.hu, 2017. július 11.)

 

Pezseg a Pepsi

A profitja nagyot javult, az árbevétele ugyan csökkent, de rosszabbat vártak. ₪₪₪

A PepsiCo nyeresége és árbevétele is nagyobb lett a cég 2016. évi pénzügyi harmadik negyedévében a vártnál. A HVG beszámolója szerint az amerikai üdítő- és chipsgyártó cég 2 milliárd dolláros profitot ért el a legutóbbi három hónapban az egy évvel korábbi 533 millió dollár után. 2014-ben 1,4 milliárd dollárral rontották a venezuelai helyzettel kapcsolatos költségek az eredményt. 2016. harmadik negyedévében a részvényarányos eredmény 1,4 dollár lett. A szakértők gyengébb adatra számítottak.

A cég árbevétele 16 milliárd dollárra csökkent, az előző év azonos időszakának 16,3 milliárd dolláros értékesítéséről, de felülmúlta az elemzői várakozásokat. A PepsiCo 4,71 dollárról javított is a 2016. egészére előirányzott eredményein.

A PepsiCo részvényének az árfolyama 2016. eleje óta 7,5 százalékkal, az elmúlt 12 hónapban 16 százalékkal erősödött a New York-i értéktőzsdén.

(HVG, 2016. szeptember 29.)

 

Pepsi

A forgalom csökkent, az eredmény nőtt.

A PepsiCo adózott eredménye 1,7 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 1,3 milliárd dollár után 2016. utolsó negyedévében. A PepsiCo 1,7 milliárd dolláros adózott eredménye részvényenként 1,2 dollárt jelentett.

A PepsiCo vártnál nagyobb 2015. utolsó negyedévi forgalomról számolt be. Eladásai Észak-Amerikában nőttek, ami segített mérsékelni az erős dollár kedvezőtlen hatását. A PepsiCo forgalma ebben a három hónapban 2 százalékkal nőtt Észak-Amerikában, ahol a cég teljes forgalmának közel egyharmada bonyolódik. A 2015. december 26-ával záródott negyedévben a cég forgalma ugyanakkor 7 százalékkal 18,6 milliárd dollárra csökkent. A szakértők ennél kevesebb árbevételt vártak.

(Világgazdaság, 2016. február 11.)

 

Belecsapott a Pepsi

Az italgyár a snackekből is nő.

A Pepsi nagyobb profitot ért el az október eleji eredményközlés szerint, mint ahogyan azt az elemzők várták. A főként kólájáról híres cég a várt 1,3 dolláros egy részvényre jutó profit helyett 1,36 dollárról számolt be 2014. harmadik negyedévében mért teljesítménye alapján.

Az árbevétel is nagyobb lett a vártnál, a 17,2 milliárd dollár valamivel jobb az elemzői várakozás 17,1 milliárdjánál. Az üdítőitalok és snackek eladásai volumenben  1,5 százalékkal emelkedtek. A Pepsi minimálisan növelte az egész évre vonatkozó EPS-növekedésre vonatkozó előrejelzését, 9 százalékra (korábbi: 8%).

Kedvezőtlen, hogy a cukros üdítőitalok piaca gyengélkedik az USA-ban. A light kólák forgalma 2013-ban az Egyesült Államokban 6%-kal esett, a hagyományos kóláké közel 2%-kal (egyre inkább bebizonyosodik, hogy ugyanúgy elhíznak mindkettőtől az emberek). A Pepsi próbál a zsugorodó piacon újdonsággal előlépni, így hamarosan bevezeti Pepsi True nevezetű italát, amelynek alacsonyabb a kalória tartalma. Érdekes, hogy ezt csak az Amazon.comon lehet majd megvásárolni.

A Pepsi már egyébként inkább a snackek és egyéb édességek eladásaiból próbálja erősíteni piaci helyzetét.

(Investor.hu, 2014. október 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.