butikpórázon₪vásárlóktere

Nyalogatták a kólákat

A nagy kólateszt: a saját márkás lenyomta a klasszikusokat. Van árdifi is bőven.

Tizennégyféle kólát kóstoltunk végig, miközben megjártuk a pokol legmélyebb bugyrait, írja a Dívány.

Oké, a kóla nem tartozik a legegészségesebb üdítők közé – erre korábban mi magunk is felhívtuk a figyelmet –, ennek ellenére mégis sokan vannak, akik bizonyos élethelyzetekben, különösen egy hamburgerezés vagy mozizás során szívesen szürcsölgetik. Mi véletlenül sem szeretnénk az akaratod ellenére kólaivásra kényszeríteni, de ha már amúgy is fogyasztó vagy, tesztünkből legalább némi képet kaphatsz arról, hogy a bűnös élvezetek útjára lépve melyik terméknél mire számíthatsz.

Mi is ez az egész kóla mizéria

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, hogy a kólát eredendően gyógyszernek szánták. Az első változat ízesítéséhez kóladiót, és kokalevelet is használtak, ezért a termék kis mennyiségben kokaint is tartalmazott, egészen addig, amíg az 1900-es években száműzték belőle. A napjainkban kapható kóla ízét már a különféle aromák adják.

A kóla tehát lényegében szénsavas víz, amihez az aromákon túl cukrot (vagy annak alternatívájaként kukoricából előállított glükóz-fruktóz szirupot), savakat, valamint színezéket, jellemzően karamellt adagolnak. A szakember szerint a termék savtartalma rendszerint a hozzáadott foszforsavból fakad, ami nem valami egészséges, de mértékkel fogyasztva semmiféle fenyegetést nem hordoz.

Régen kokaint is tartalmazott
Régen kokaint is tartalmazott Fotó: Ruzsovics Dorina

Mi van még

A kóla káros hatásairól rengeteg rémhír kering a köztudatban, jegyezte meg a szakértő, aki szerint az tényleg igaz, hogy savtartalma miatt vízkőoldásra is alkalmas, ám ugyanez elmondható például az ecetről is. Ami inkább ártalmas lehet, az a jelentős cukortartalma, ezért nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

És mennyi koffein van benne? Traszkovics Zsolt elárulta: átlagosan 8 mg/100 ml, ami nagyjából egy negyedcsésze kávé koffeintartalmának felel meg.

Mit méricskéltünk

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a kólákat, melyekből összesen 14 jött össze. Mivel a saját márkás termékek és az ismert szereplők árai között ezúttal is közel ötszörös különbség rajzolódott ki, kíváncsiak vártuk, mi lesz a vége.

Kóstolónknál a szokásos módszert alkalmaztuk. Szerkesztőségünk tagjai egy vakteszt keretében itták végig a gondosan álcázott kólákat, amelyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi benyomásaik alapján értékeltek egy 1-től 5 pontig terjedő skálán.

Az összesítés és átlagolás után ebből jött ki az alábbi rangsor:

3. helyezett: Pepsi-Cola – 2,85 forint (419 forint/2,25 liter)

Összetevők: víz, fruktóz-glükózszörp, szén-dioxid, színezék (karamell), étkezési sav (foszforsav), aroma (koffein), aroma.

IMG 8249
Fotó: Ruzsovics Dorina

Az egyik nagy klasszikusnak számító Pepsi-Cola a harmadik helyre futott be egy szerényke hármas alá eredménnyel. Tesztelőink meglepő módon egyáltalán nem dobtak tőle hátast. Csak ketten adtak rá magasabb pontszámot, de még ők sem illették túlzottan hízelgő jelzőkkel. A legnagyobb elismerés, amit kapott, az volt, hogy kólaízű, ami egy kóla esetében azért eléggé alapvető elvárás. 

Óóó, ez jó kis whisky-kólaíz, gyárilag! De sajnos az a fajta vidéki kiskocsmás whisky-kóla, amibe a legolcsóbb Teacher’s whiskyt öntik! 

Ráragad a fogamra.

Rettenet, förtelem.

Van egy kis utóíze, de finom.

Átlagos, egy jó kis disznótorost szétkapna.

Épphogy iható.

Semmi extra. Kólaízű.

2. helyezett: Coca-Cola – 3,14 pont (365 forint/1,75 liter)

Összetevők: víz, fruktóz-glükózszörp, szén-dioxid, színezék (szulfitos-ammóniás karamell), étkezési sav (foszforsav), természetes aromák koffeinnel.

IMG 8267
Fotó: Ruzsovics Dorina

A műfaj másik királya közel 0,3 pontot vert rá versenytársára, ami a második helyre juttatta. Osztatlan lelkesedést ettől függetlenül a Coca-Cola sem váltott ki, domináns édessége és mellékíze miatt 1-től 5-ig mindenféle pontszám érkezett rá. Hárman azonban kifejezetten finomnak találták, ami átbillentette a mérleg nyelvét.

Édesítőszer-ízű. Az utolsó korty után úgy éreztem, mintha megmoccant volna a gyomromban egy Alien!

Ez egész jó.

Jé, ez egész finom.

Finom.

A szénsav dominál, jókat lehetne barcogni tőle.

Gumicukorszagú, félelmetesen édes.

Nem olyan rossz, de van valami különös mellékíze.

1. helyezett: Penny Drinky Cola – 3,57 pont (85 forint/2 liter)

Összetevők: ivóvíz, szén-dioxid (min. 4 g/l), aroma (színezék (szulfitos-ammóniás karamell), savanyúságot szabályozó anyag (foszforsav), koffein aroma), édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, aszpartám), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (nátrium-benzoát).

IMG 8207
Fotó: Ruzsovics Dorina

Hitted volna, hogy 85 forintért is lehet épkézláb kólát kapni? Nyugi, mi sem! Éppen ezért mi döbbentünk meg a legjobban, hogy a tesztgyőztes címét a Penny szuper olcsó versenyzője szerezte meg. Tesztelőink azt mondták róla, hogy egészen jól hozza a klasszikus kólaízt, sötétebb a színe, nem is túl édes, bár eléggé szénsavas. Szóval, ha már mindenáron vásárra akarod vinni a bőröd a kólaivással, ebben talán megtalálhatod a számításod.

Ipekakuána köptető!

Egész jó.

Hasonlít a kólaízre.

Sötétebb színű, szerintem oké.

Klasszikus kólaíze van, korrekt. Nem is túl édes.

Borzasztóan szénsavas, de az íze nem rossz. 

Futottak még

Ezek a termékek most nem szereztek dobogós helyezést, ezért csak röviden értékeljük őket. 

4. helyezett: Auchan Tuti Tipp colaízű szénsavas üdítő – 2,71 pont (85 forint/2 liter)

Az Auchan kóla értelmezése csak egyvalakinek ízlett igazán, a többiek úgy nyilatkoztak, hogy túl édes, gagyi az aromája, és leginkább egy citromos mosogatószerre hasonlít.

5. helyezett: Tesco Value Cola – 2,57 pont (85 forint/2 liter)

A szegény ember Coca-Colája, fogalmazott valaki a Tesco termékéről, ami szintén csak egy rajongót szerzett magának. Csapatunk főleg azt emelte ki, hogy kicsit keserű, nagyon szénsavas, és összességében közepesen pocsék.

6. helyezett: Márka Cola – 2,42 pont (259 forint/2 liter)

Az előző helyezetteknél tapasztalható kedveltségi arány a Márka-terméknél sem változott. A mezőny további részéhez képest szinte mindenki cukrosabbnak érezte, ám volt, aki ennek ellenére is szerette, hiszen mégiscsak kóláról beszélünk.

7. helyezett: ALDI Cola classic – 2,28 pont (169 forint/1,5 liter)

Az ALDI kólája szintén csak egyetlen tesztelőnknél merítette ki a finom fogalmát, a többiek viszont arra jutottak, hogy műanyagos hatású, savanykás, citromos íze van, ami marja a szájpadlást és főként a felmosószerre emlékeztet.

7. helyezett. Lidl Freeway Cola – 2,28 pont (225 forint forint/2 liter)

A Lidl termékére ketten adtak magasabb pontszámot tipikus kólaíze előtt tisztelegve, mások ugyanakkor pont azt hangoztatták, hogy „semmi extra”, „gyenge” és inkább „csak szénsav”.

9. helyezett: Lidl Siti Cola – 2,14 pont (85 forint/2,5 liter)

„Ablakmosó”, „tűzhelytisztító” és „frissen takarított WC a vonaton” – jegyezték meg tesztelőink a Lidl másik termékéről, de azért itt is akadt valaki, aki finomnak tartotta és bevésett hozzá egy ötöst.

10. Jégkristály cola ízű szénsavas üdítőital – 2 pont (259 forint/2 liter)

A Jégkristály kóláról az a közvélekedés alakult ki, hogy váratlanul savanyú, nagyon cukros, ráadásul büntető jellegű az utóíze. Nem is érkezett rá hármasnál magasabb pontszám.

11. SPAR Fresh Cola – 1,71 pont (199 forint/2 liter)

A SPAR termékének ízére különösen találó megfejtések érkeztek. Olyanok, mint a „kólaízű uborkalé”, a „béna szénsavas víz” vagy a „kólás gumicukor foszforsavban feloldva”. Mondanunk sem kell, nem volt valami népszerű.

12. helyezett: Queen Cola – 1,71 pont (219 forint/2,5 liter)

A Queen kóláról kiderült, hogy nem véletlenül örvend kritikán aluli hírnévnek szerkesztőségünkben. A pontozólapokon többek között „kénszagúnak”, „festékhígítós mellékízűnek”, „cukrozott motorolajnak” és „híg kólaszörpnek” nevezték.

13. helyezett: Xixo Cola – 1,57 pont (199 forint/1,5 liter)

A Xixo terméke a kólák között is kirívó műízével váltott ki széles körű visszatetszést, amiről tesztelőinknek a „mézes korom” és a „kanalas orvosság” jutott eszébe.

14. helyezett: Tikkadt Szöcske kóla – 1,28 pont (369 forint/1,5 liter)

A magyar terméket hiába ízesítik valódi kóladió-kivonattal, a Tikkadt Szöcskéreegy 3 pontos értékeléstől eltekintve csakis elégtelenek érkeztek. Kóstolóink itt is a köptetővel vontak párhuzamot, így kijelenthetjük, hogy minden lehetséges értelemben rossz szájízt hagyott maga után.

Nem kaptál kedvet a kólaiváshoz? Nem baj, takarításra még mindig használhatod!

(Dívány, 2019. május 13.)

 

Felturbózta a kormány a virslitesztjét

A szaktárca a kormány honlapján tette közzé az év végi virslitesztjét. A kormány fogyasztóvédelmi szakoldalán viszont nem találtuk meg. De az eredmény a fontos, lehet virslit enni szilveszterkor, csak három bukott meg.

Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte. Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez itt érhetőek el.

A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak.

(Kormány.hu, 2018. december 27.)

 

Teszt: robotgép robot a konyhában

Nem a legdrágább robotgép a legjobb.

55 nagy konyhai, multifunkcionális robotgépet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), és megállapította, hogy nem feltétlenül a legdrágább készülékek a legjobbak, írja az Index.

Vizsgálták többek között, hogy a robotgépek milyen jól aprítják, szeletelik, keverik, dagasztják az ételt, milyen könnyen kezelhetők, és mennyire strapabíró a motor. A tesztből kiderült, hogy akár 35-80 ezer forintért is kaphatunk jól működő, strapabíró készüléket, vagyis nem kell feltétlenül több százezret, de főleg nem félmillió forintot kiadnunk érte.

Konyhai robotgépnél az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen jól készíti el a kívánt ételt pl. aprítás után nem maradnak-e nagy zöldségdarabok az edényben, csomómentes lesz-e a tészta, turmix. Ha pedig rendszeresen, nagy mennyiségű ételt készítünk, az is fontos, hogy a motor jól bírja a strapát. A teszt során mindegyik gépnek összesen 120 keverési ciklust, ezen felül (készülék típusától függően) hasonló számú dagasztási ciklust kellett elvégezniük.

55 készülékből 33 a fenti teszt elvégzése után is hibátlanul működött. Habár a többi is működőképes volt, ezeknél már apróbb hibák jelentkeztek pl. lassabban működtek, csak hosszabb pihentetés után lehetett újraindítani. Mindössze egy olcsóbb készülék volt, amelyik nem bírta végigvinni a tesztet. A legstrapabíróbbak között van 24 ezer forintos 2 literes keverőtálas Philips, 3-4 literes keverőtálas 36ezer és 60 ezer forintos Bosch is, de közel félmilliós több mint 6 literes Kenwood készülék is.

A tesztben 22 olyan készülék szerepel, amelyik szinte mindent tud, amire egy átlagos konyhában szükségünk lehet, vagyis habverésre, tészta keverésre, kenyérdagasztásra, turmix készítésre, zöldség- vagy sajtreszelésre, krumpli szeletelésre is használhatjuk. Áruk 25 ezertől közel félmillióig terjed. Ebben a kategóriában a lista élén egy KitchenAid, egy Kenwood és egy Bosch készülék szerepel 60-90 ezer forint körül áron, de egy kifejezetten alacsony árkategóriás - 24 ezer forintos - Philips is bekerült az első öt közé.

(Index, 2018. december 7.)

 

Összecsaptak a majonézek

Hiába, jönnek az ünnepek, jobban fogy a majonéz. Univer, Penny, Reál a csúcson.

A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih komplex tesztjeihez híven a flakonos majonézek esetében is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a hivatal szakemberei. Amit mindenhol rendben találtak:

  • nedvességtartalom,
  • zsírtartalom,
  • erukasav (növényi toxin) tartalom,
  • jelölt omega-3 zsírsav mennyisége,
  • növényi olaj összetétel,
  • szorbinsav tartósítószer tartalom,
  • EDTA antioxidáns tartalom,
  • pH,
  • PAH szennyezőanyagok jelenléte,
  • kén-dioxid tartalom.

Megnyugtató, hogy a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

Amivel akadtak problémák:
A majonézekben jelen lévő tartósítószerek mennyiségét rendeletben szabályozzák. A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Emellett szintén adódtak jelölési hibák.

A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki. A vizsgált termékek közül az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Penny terméke, míg harmadikként a Reál majonéz végzett.

(NÉBIH, 2018. november 8.)

 

Sok a cukor a joghurtban, ezt mérték a britek

Különösen az organikus és a gyerekeknek szánt joghurtok cukortartalma haladja meg az ajánlott szintet.

A leedsi és surrey-i egyetemek munkatársai a piac 75 százalékát lefedő öt nagy brit élelmiszer-áruházlánc kínálatát tekintette át, írja az Origo. Az ott árusított 921-féle joghurt termékinformációja alapján a BMJ Open című folyóiratban arra hívják fel a figyelmet, hogy a natúr és görög (vagy görög stílusú) joghurtok kivételével a termékek átlagos cukortartalma messze az alacsony cukortartalom határértékének számító 5 g / 100 g felett mozgott.

Az Egyesült Királyságban a kalória-, zsír-, só- és cukortartalom szerint zöld, sárga és piros jelzést tüntetnek fel az élelmiszerek csomagolásán a táplálkozási információt összegző táblázatban. A cukrokra vonatkozó zöld jelzés csak a 100 grammonként 5 gramm alatti cukortartalmú termékeket illeti meg.

A desszert kategóriába sorolt joghurtok után (átlag 16.4 g / 100 g) az organikus joghurtok átlagos cukortartalma volt a legmagasabb:100 grammonként 13.1 gramm. Viszonyításképpen egy kockacukor vagy egy csapott teáskanál kristálycukor nagyjából 4 gramm cukornak felel meg.

Gyerekjoghurtok: na de ennyi cukor

A cikk írója, Dr. Bernadette Moore, a Leedsi Egyetem Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanszékének kutatója így nyilatkozott: Miközben vitathatatlan bizonyítékok szólnak a joghurtok egészségre kedvező hatásai mellett, a piacon lévő termékek tápanyagtartalma széles határok között változik. Az »organikus« címkével ellátott joghurtokat általában a legegészségesebb választásnak tartják a vásárlók, miközben sokak étrendjét észrevétlenül jelentős cukortöbblettel terhelik meg ezek a termékek.

„A gyerekek uzsonnacsomagjába ajánlott joghurtfajták jó része kimondottan a magas cukortartalmú desszertkategóriába tartozik, ahelyett, hogy inkább az alacsony cukortartalmúak közül kerülne ki – folytatja Moore. – A forgalmazók is aktívan közreműködhetnének az egészséges étrend előmozdításában azzal, hogy határértékekhez kötik a gyerekeket célzó ajánlásaikat, és világosan feltüntetik a hozzáadott cukor mennyiségét. Tanulmányunk rávilágít arra, hogy a joghurtok esetében mennyire megtévesztőek és nehezen értelmezhetőek lehetnek a marketingből és a csomagolásról lejövő üzenetek.”

Moore elmagyarázta:a joghurtok tartalmaznak természetesen előforduló cukrot is tejcukor formájában, azonban a jelenlegi szabályozás nem írja elő, hogy a hozzáadott cukrok külön szerepeljenek a tápérték táblázatban. A csomagoláson feltüntetett teljes cukortartalom magában foglalja a tejcukrot és a hozzáadott cukrot egyaránt.

A brit közegészségügy aktuális irányelvei szerint a 4-6 éves gyerekek napi cukorbevitelének nem lenne szabad meghaladnia a 19 grammot. A vizsgálat 101-féle gyermekeknek szánt joghurtot és krémtúrót érintett, és ezek közül mindössze kettő esett az alacsony cukortartalmú kategóriába, míg a többségük átlagban 10.8 gramm cukrot tartalmazott 100 grammonként. „Ma már egyértelmű a hozzáadott cukorban gazdag étrend kapcsolata az elhízással és a fogbetegségekkel. Az Egyesült Királyságban nemcsak a nők 58 és a férfiak 68 százaléka, de már a 10-11 éves gyerekek közül is minden háromból egy túlsúlyos vagy kövér volt egy 2015-ös felmérés szerint. Ezek elég riasztó számok” – figyelmeztetett Dr. Barbara Fielding, a Surrey-i Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője.

„Angliában a gyerekek átlagban több joghurtot esznek, mint a felnőttek, és arányában a 3 év alattiak fogyasztják a legtöbbet – tért ki a részletekre Fielding. – A joghurt remek fehérje-, kalcium-, jód- és B12-vitamin-forrás. Ugyanakkor azt találtuk, hogy a gyerekeket megcélzó termékek egyetlen adagja a napi ajánlott cukorbevitel csaknem felét tartalmazhatja.A gyerekjoghurtok adagmérete sokszor megegyezett a felnőttekével.”

A vásárló az édeset szereti

A felmérésben összesen nyolc termékkategóriára osztották a joghurtokat: gyerekeknek szánt (ide krémtúrókat is besoroltak), alternatív (például szójából készült), desszertjoghurt, ivójoghurt, ízesített, gyümölcs, natúr/görög stílusú és organikus. A natúr és görög jellegű joghurtok tápanyagprofilja szembetűnően eltért a többi kategóriáétól, amennyiben ezek a termékek sokkal több fehérjét és kevesebb szénhidrátot – azon belül csekély mennyiségű, átlagban 5g/100g cukrot – tartalmaztak. Ez a cukortartalom jórészt a természetesen jelen lévő laktózból származott.

A gyermekkori elhízás ellen folytatott harc részeként a brit kormány különadót vetett ki a magas cukortartalmú üdítőitalokra, és szakértőit olyan strukturált program kidolgozásával bízta meg, amely a cukorbevitel ellenőrzött csökkentését szolgálja. A program a kalória-, só- és telítettzsír-bevitel visszafogását célzó kormányzati stratégia része. A joghurt lesz az egyik érintett termékcsalád, ahol 2020-ig 20 százaléknyi cukortartalom-csökkentést irányoztak elő.

Annabelle Horti, aki a kutatás idején a leedsi élelmiszertudományi tanszék munkatársa volt, elismerte, hogy a célkitűzésnek nem lesz könnyű megfelelni. „Nehéz lesz a vásárlóközönség édesebb joghurtok iránti vágyát megváltoztatni, amikor a cukortartalom megvágása napirendre kerül.

Hogy a vevők mennyire kedvelnek egy joghurtot, az általánosságban véve összefügg az édes ízérzettel – ismerte el a kutató. – A cukor szerepe gyakran az, hogy édesítőként elfedje az élő joghurtkultúra által termelt tejsav természetesen savanykás ízét. Ezek azok az élő baktériumkultúrák, amelyektől a joghurtot az emésztés egészségét elősegítő terméknek tartjuk, és rendszerint nagyobb mennyiségben találhatók meg az organikus joghurtokban. Talán épp ezért, a savanyúság ellensúlyozására adnak hozzá több cukrot ezekhez a termékekhez.” Horti végül hozzátette: nagyban segíthet a cukorcsökkentés társadalmi elfogadtatásában, ha megértetjük az emberekkel, mennyi cukrot is visznek be valójában a joghurttal, és ez milyen kedvezőtlenül hathat az egészségükre.

(Origo, 2018. szeptember 23.)

 

Naptejteszt: az olcsóbb a jobb

Naptejben is a diszkontok a legjobbak.

Egyáltalán nem éri meg drága naptejet vásárolni, hiszen a diszkontokban kapható, olcsóbb termékek semmivel sem rosszabbak, mint a neves márkák árui - írja a Napi.hu a G= nyomán. A német Warentest alapítvány tesztje szerint vannak olyanok is a diszkontokban, amelyek jobbak.

A Warentest alapítvány 19 napozószert tesztelt. A termékek mindegyike kiválóan, vagy jól vizsgázott abból a szempontból, hogy mennyire véd a napsugárzás káros hatásai ellen - érdekesség, hogy a három legolcsóbb naptej mindegyike kiváló minősítést kapott.

A magyarországi Lidl üzletekben is kapható Cien fantázianevű naptejből száz milliliter csak 1,18 euróba kerül. A legjobb minőséget érte el a Penny és a Rewe üzleteiben kapható Today márkajelzésű krém is, amely csak 1,17 eurót kóstál. Sőt a DM Sundance elnevezésű terméke sem túl drága, 2,2 eurót kell fizetni érte.

Csak ha sok a pénzed: a legdrágább a legrosszabb

A legrosszabb minőségi értékelést a két legdrágább naptej kapta, az Eco naturkozmetikum, amely nem biztosított akkor védettséget, mint amit a faktorszáma ígért, valamint a Lancaster egyik terméke, amelynek az illatosítóanyagával akadtak gondok.

A naptejek egyik gyenge pontja a vízállóság, ezért a tesztelők arra figyelmeztetnek, hogy úszás után kenjük újra a bőrt, továbbá azt tanácsolják: 30-as faktorszámnál alacsonyabb naptejet ne vegyünk.

(Napi.hu, 2018. június 28.)

 

Tejfölös teszt: még penészes is akadt

A tejfölök fele megbukott a NÉBIH vizsgáján. A kóstolásos mustrán a Coop tejföle volt a legjobb, a Magyar tejföl és a Lipóti tejföl előtt.

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a 20%-os zsírtartalmú tejfölöket ellenőrizte élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, amiből 3 esetben élelmiszerellenőrzési bírságot is kiszabtak a NÉBIH ellenőrei.

A Szupermenta terméktesztek sorában a magyar háztartások nagy kedvence, a tejföl következett. A NÉBIH szakemberei összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek. Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt.

A NÉBIH laboratóriumában elvégezték a legfontosabb mikrobiológiai vizsgálatokat, köztük a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát. Megmérték továbbá a tejfölök zsír- és szárazanyagtartalmát, zsírmentes szárazanyagtartalmát és savfokát is. Hamisításra és nem engedélyezett anyagok használatának ellenőrzésére is sort kerítettek a szakemberek.

Megnyugtató eredmény, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.

Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül ami, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, ezért a NÉBIH élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben.

Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyan ennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.

Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A NÉBIH kötelezte az előállítót a jelölés javítására.

A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a NÉBIH figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat.

A NÉBIH 15 termékkel szemben indított eljárást. 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 termék előállítója élelmiszerellenőrzési bírságot kap, melynek összege kb. 700.000 Ft lesz.

A tejfölök kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 termék nem kaphatott helyezést, de ez a győztesek rangsorát nem befolyásolta. Végeredményben a 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt.

(NÉBIH, 2018. április 26.)

 

Párizsiteszt: csak savanykás ne legyen

Valószínűleg a legkeresettebb felvágottféle a párizsi. Párizsit tesztelt a NÉBIH. Harminc féle párizsit vizsgáltak, egy megbukott, a többit csak sorba állították, melyek a legjobbak.

Magyarországon nagy hagyománya van a párizsi fogyasztásának és gyártásának egyaránt. Ezt igazolta a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Szupermenta előzetes „kínálat-felmérése” is. Sok előállító, és még annál is több márka található a hazai kereskedelemben.

A legjobbak

Végeredményben a szeletelt sertés párizsik Szupermenta versenyében első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt.

Rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.

A Szupermentán (így hívják a NÉBIH tesztsorozatát) összesen 30 terméket vontak be a párizsik tesztjébe: 17 szeletelt és 13 rúd terméket hasonlítottak össze, amik között 27 natúr, 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült.

Párizsiszabályok

A párizsi nevére, megnevezésére vonatkozó előírás, hogy a termék nevében az adott állat neve (pl. sertés, marha, borjú, pulyka stb.) csak akkor tüntethető fel, ha hústartalmuk legalább 70%-a az adott állatfajból származik. Tehát például akkor nevezhető „sertés párizsinak” a termék, ha 51%-os hústartalmának 70%-a sertésből származik.

Mind a 13 rúd terméket nem ehető bélbe csomagolták a gyártók, míg a szeletelt párizsik közül 13-at védőgázas, 4-et pedig vákuum csomagolással láttak el. A márkákra és az előállítókra visszatérve: a tesztelt 30 párizsit 11 üzem állította elő. 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készültek a termékek. Összesen 17 különböző márkanevű termék volt közöttük.

A párizsi hőkezelt termék, de nyilván nem teljesen steril élelmiszer. A higiéniai szabályokat maximálisan betartó üzemben is előfordulhat, hogy a szeletelés során még egy nagyon jó minőségű termék, ha minimálisan is, de szennyeződik. A termék magas víztartalma kedvez a mikrobák szaporodásának, ezért a hűtési lánc is kiemelt jelentőséggel bír. Nem megfelelő hőmérsékleten tartás esetében a termékben található mikroorganizmusok szaporodhatnak, ami élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet. Mindenképpen figyelni kell tehát a helyes tárolásra mind a kereskedelemben, mind a háztartásokban. És nem csupán a párizsik esetében.

Pontosan ebből, vagyis a szeletelésből adódóan, a szeletelt termékekre még inkább figyelni kell. Az elvégzett laboratóriumi mikrobiológiai vizsgálatok eredménye alapján valamennyi termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak. Két termék esetében a normális értéknél magasabb mikrobaszámot mutattak ki, ami viszont nem feltétlenül csak gyártási hiba lehet, hanem a korábban említett hűtési lánc is okozhatja az eltérést. Tehát az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak a két termék maradéktalanul megfelelt, de a technológiai kritériumoknak nem. 

Mi is az a párizsi

A párizsi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. 

Egy termékkel adódott probléma. Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8 g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70 m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A vállalkozóval szemben a NÉBIH szakemberei hatósági eljárást is indítottak, és minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt, amelyek csomagolásán olvasható volt a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” felirat. Azt is ellenőriztük, hogy valóban „mentesek”-e ezek a termékek, hiszen az erre érzékenyek számára ez fontos információ. Jó hír, hogy valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult, azaz a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak.

A sertés párizsi is tartalmazhat a receptúrából adódóan marha, vagy baromfi húst, de akkor azt a termék csomagolásán, az összetevők között fel kell tüntetni.

Több termék tartalmazott marha, vagy baromfi húsra utaló DNS-t fajfehérjét úgy, hogy az az összetevők között nem volt feltüntetve. Az erre vonatkozó laboratóriumi módszer nagyon érzékeny, ezért az idegen DNS fajfehérje jelenlétének okát minden esetben üzemellenőrzés keretében is kivizsgálták. A „szennyeződés” származhat a felhasznált anyagokból (pl. marha DNS egyes adalékanyagokban), a nem megfelelő üzemeltetésből, az egyes tételek előállítása közötti nem megfelelő takarításból. A helyszíni ellenőrzések során ezek a hibákat is ellenőrizte a NÉBIH.

Kóstolási menetrend

Szakértő, laikus, valamint gyártói és kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont – metszéslap, szín, illat, állomány és íz – szerint. A tesztelők két csoportban, a szeletelt és rúd kiszerelésű sertés párizsikat bírálták a Szupermenta kedveltségi vizsgálatán. Vak kóstolásos módszerrel, vagyis nem tudhatták, hogy mely szám, mely terméket és márkát takarja.

A párizsi metszéslapja ideális, ha az homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható rajta. A metszéslap értékelésének eredményeként a kóstolók kedvence a szeletelt termékek között a Pick Nosztalgia Párizsi, rúd kiszerelésűeknél az Aldi Sertés párizsi és az Aro Sertéspárizsi lett.

Szín szerint is pontozták a párizsikat, amely esetben fontos, hogy a metszéslap egyenletes színű, termékre jellemző legyen. Ennél a szempontnál a szeletelt termékek között a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi, rúd áruknál a Pick Nosztalgia Párizsi és Pick Sertés Párizsinyerte el a kóstolók tetszését.

Vásárlói szemszögből az íz mellett az illatot találták az egyik legmeghatározóbb döntési szempontnak a Szupermenta kóstolói. A párizsi illata megfelelő, ha főtt húspép és a bors illatában érezhető, minden más idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füst illat is érezhető legyen. Szeletelt párizsik között íz szempontjából a Pick Nosztalgia Párizsi, rúd kiszerelésűeknél a Berger Feine Extra Párizsi kapta a legmagasabb pontot.

Az állomány az ételek élvezeti értékét nagymértékben befolyásolja, így a párizsi kapcsán is elengedhetetlen bírálati szempont volt. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a szeletelt termék megfelelő, ha első harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll, rágási maradéka nincsen. Ebben a csoportban a Berger Feine Extrawurst állományi jellemzője tetszett legjobban a tesztelőknek. A rúd párizsi állományának tömötten rugalmasnak kell lennie, aminek – a szeleteltekhez hasonlóan –a Berger Feine Extra Párizsi felelt meg leginkább.

Végül, de nem utolsó sorban a kedveltségi vizsgálat ötödik bírálati szempontja az íz volt, amely maximális pontot kap, ha a párizsiban egyenletes a fűszereloszlás, főtt húspép mellett bors és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes.

A kedveltségi teszten egy terméket nem pontoztak a bírálók, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.

Érdekesség a szeletelt és rúd párizsik rangsorában egyaránt a sertés-és marhahúst vegyesen tartalmazó termékek végeztek az élen, és értek el dobogós helyezéseket. A sertéshús mellett mechanikusan lefejtett baromfihúst is tartalmazó párizsi viszont utolsóként végzett a Szupermenta kedveltségi tesztjén. A kalcium tartalom tekintetében a szeletelt termékeknél megfigyelhető, hogy az első 9 helyen a 100 mg/kg alatti párizsik állnak. A rúd termékeknél 3., és 5. helyen végzett a füst ízű, ízesítésű termék, míg a szeletelteknél az egyetlen füst ízesítésű a középmezőnyben végzett.

(NÉBIH, 2018. január 26.)