élelmiszeráruda₪fogadó

Offshorba faragták a Pápai Húst

A költségvetés a vételár tízszeresét költötte a cégre 2008 óta. 

Megkötötte az adásvételi szerződést a felszámoló a Pápai Hús Csoport vagyonának értékesítésére meghirdetett pályázaton nyertes vevővel, közölte a Nemzeti Reorganizáiós Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa csütörtökön az Index tudósítása szerint.

A felszámolóbiztos a vevő szakértőivel közösen megkezdődte az átadás-átvétel előkészítését, a nyertes Tano Commerce Kft.-nek pedig harminc napon belül kell megfizetnie a felszámolás alatt álló cégcsoportért az 1,1 milliárd forintos vételárat. A vevő vállalta a tevékenység folytatását és legalább 650 dolgozó foglalkoztatását 2018 végéig.

A 2015-ben indult felszámolási eljárás után a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t. A Nemzeti Reorganizációs Kft. az első fordulóban 4,5 milliárd forintra értékelte a cégcsoport vagyonát, de áprilisban egy mindössze 110 millió forintos ajánlat érkezett rá, így a tender eredménytelenül zárult.

A második fordulóban 3,6 milliárd forintos irányárat szabtak meg, majd júniusban elfogadták a TANO Commerce Kft. 1,134 milliárd forintos ajánlatát a pápai húsipari cégcsoportra. Az állam 2008 óta mintegy 11 milliárd forint közpénzt juttatott a cégnek különböző támogatások és hitelek formájában, ehhez képest az eladásból most csak ennek kevesebb mint a tizede jön vissza.

A Tano Commerce - ami a Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere -, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégek tulajdonában van, ügyvezetője pedig a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen, másnéven Frank Liu, tajvani üzletember. Ő ezen kívül két másik cég, a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. ügyvezetője is. Ezek a cégek szintén offshore-cégek tulajdonát képzik, de piaci források szerint Frank Liu a valódi tulajdonosuk.

(Index, 2016. november 3.)

 

Fogyókúrán a sertéshús árak

Csökken a sertéshús ára, mindenkinek fáj az orosz piacvesztés.

 

Az alacsonyabb takarmányárak és az augusztusban bejelentett orosz embargó hatására nyár óta csökkennek az élősertés-árak Európa legtöbb országában. A piacon ragadt többlet nyomán csökkent az ár, az árcsökkenés mértéke már több mint 20 százalék.

A sertésárak sokat estek néhány hónap alatt. 2014. nyarán még 410-420 forint körül mozgott az élősertés felvásárlási ára egy kilogrammra vetítve, jelenleg pedig mindössze 340 forint körül van. A hizlalni szánt malacok árára is csökkent, egy 25 kilogrammos választási malac ára néhány hónap alatt 18 ezer forintról 11 ezer forintra esett. Ennél az árszintnél már a legkomolyabb technológiát alkalmazó sertéstartók sem termelnek nyereséget.

Hasonló a helyzet a baromfi esetében is, de ott kisebb az árcsökkenés. A tej felvásárlási ára viszont rövid idő alatt 10 százalékot esett, így 2015. elején 90 forint alatt van. A baromfi és a tejágazat azonban Magyarországon tőkeerősebb, mint a régóta nehézségekkel küzdő sertéságazat.

A csökkenő takarmányárak már korábban is előrevetítettek némi árcsökkenést az élő- és félsertés esetében. Az orosz embargó, melyet 2014. augusztus 6-án jelentettek be, a behozatali tilalom meghatározott, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre terjedt ki. A határozat alapján azóta is tilos a friss, hűtött vagy fagyasztott marha-, sertés- és baromfihús, egyes húskészítmények, a hal, rák és más tengeri eredetű termékek, a tej és tejtermékek, a friss, hűtött vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs bevitele Oroszországba.

Az orosz intézkedések közvetlen hatása a teljes magyar agrárexportra nem számottevő, elsősorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat tényleges nehézséget, amelyek kizárólag, vagy jelentős arányban Oroszországba exportálnak. Egyes számítások szerint ez 10 milliárdos kiesést jelent a teljes magyar élelmiszergazdaságnak. Az éles piaci feszültséget azonban az unióban rekedt áru, a túlkínálat okozza.

Európa-szerte a friss zöldség-gyümölcs, sajt és tejtermék, valamint baromfihús mellett a piaci zavar jelentős a sertések esetében is. A hirtelen megnövekedett piaci mennyiséget megpróbálják az unión belül értékesíteni, a megnövekedett kínálat ezért már 2014. nyarától folyamatos árcsökkenést okoz. A kontinensen meghatározó német sertéspiacokon egy kilogrammra vetítve 1,32 – 1,35 eurót adnak csupán az élősertés kilójáért. Ez az árszint a legalacsonyabbnak számít 2011. eleje óta. 2014. januárjához képest a német piaci árak 26 eurócenttel, azaz nagyjából 80 forinttal estek december második felére. A magyar sertésárak hagyományosan nagyon szorosan kapcsolódnak a német árakhoz, a különbséget lényegében csupán a szállítás költsége jelenti.

Más uniós tagállamokban is esett a sertés ára. Hollandiában és Lengyelországban 30 eurócentes, azaz csaknem 95 forintos árzuhanás következett be. Más országokban szintén az árcsökkenés jellemző, mindössze Belgium, Dánia és Ausztria jelent kivételt. Ezekben az országokban minimális emelkedés indult be az 2014. decemberében, mivel kínálat csökkent. Összességében számottevő árnövekedést rövidebb távon nem várnak az elemzők.

(Világgazdaság, 2015. január 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.