élelmiszeráruda₪fogadó

Offshorba faragták a Pápai Húst

A költségvetés a vételár tízszeresét költötte a cégre 2008 óta. 

Megkötötte az adásvételi szerződést a felszámoló a Pápai Hús Csoport vagyonának értékesítésére meghirdetett pályázaton nyertes vevővel, közölte a Nemzeti Reorganizáiós Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa csütörtökön az Index tudósítása szerint.

A felszámolóbiztos a vevő szakértőivel közösen megkezdődte az átadás-átvétel előkészítését, a nyertes Tano Commerce Kft.-nek pedig harminc napon belül kell megfizetnie a felszámolás alatt álló cégcsoportért az 1,1 milliárd forintos vételárat. A vevő vállalta a tevékenység folytatását és legalább 650 dolgozó foglalkoztatását 2018 végéig.

A 2015-ben indult felszámolási eljárás után a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t. A Nemzeti Reorganizációs Kft. az első fordulóban 4,5 milliárd forintra értékelte a cégcsoport vagyonát, de áprilisban egy mindössze 110 millió forintos ajánlat érkezett rá, így a tender eredménytelenül zárult.

A második fordulóban 3,6 milliárd forintos irányárat szabtak meg, majd júniusban elfogadták a TANO Commerce Kft. 1,134 milliárd forintos ajánlatát a pápai húsipari cégcsoportra. Az állam 2008 óta mintegy 11 milliárd forint közpénzt juttatott a cégnek különböző támogatások és hitelek formájában, ehhez képest az eladásból most csak ennek kevesebb mint a tizede jön vissza.

A Tano Commerce - ami a Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere -, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégek tulajdonában van, ügyvezetője pedig a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen, másnéven Frank Liu, tajvani üzletember. Ő ezen kívül két másik cég, a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. ügyvezetője is. Ezek a cégek szintén offshore-cégek tulajdonát képzik, de piaci források szerint Frank Liu a valódi tulajdonosuk.

(Index, 2016. november 3.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.