web₪zseb

Kerekeket csökkent a Lime

12 városból kivonul az e-rolleres Lime. 

kivonul 12 piacról az elektromos rollerek kölcsönzéséből élő Lime – írja az Index az Engadget nyomán. A hírt a cég saját honlapján jelentette be, az érintett városok között nincs ott Budapest.

Nem lehet viszont a továbbiakban Lime-mal közlekedni az alábbi helyeken: Atlanta, Phoenix, San Diego, San Antonio, Linz, Bogotá, Buenos Aires, Montevideo, Lima, Puerto Vallarta, Rio de Janeiro és São Paulo.

Az Axios szerint a Lime 100 alkalmazottat is elbocsát, ez a teljes állomány 14 százalékát jelenti. A létszámcsökkentés és a piacok racionalizálása a vállalat reményei szerint azt eredményezi majd, hogy a 2020-as évben már pénzügyileg fenntarthatóan működhetnek. 

A Lime nem először fúj visszavonulót mostanában, a 2019 decemberében például megszüntették LimePod nevű, rövid életű szolgáltatásukat, ami Seattle-ben tette lehetővé az ügyfeleknek, hogy elektromos autót béreljenek a Lime appon keresztül. 

(Index, 2020. január 10.)

 

A németek is oldalba vágták az Ubert

Egy bírósági döntés Németországban is kinyírhatja az Ubert.

Tovább nehezedik az Uber élete Németországban, miután egy német bíróság úgy határozott, a cégnek nincsenek meg a szükséges engedélyei hozzá, hogy bérelt autókkal utakat szervezzen a felhasználói számára, írja az Index a Reuters nyomán. 

A cégnek nincs könnyű dolga mostanában, sorra elképesztően veszteséges negyedéveket produkál, valamint múlt hónapban Londonban is gátat vetettek a cég személyszállítási szolgáltatásának, ugyanis a városvezetés szerint az Uber veszélyt jelent az utasokra. Magyarországról, mint ismeretes, már korábban sikerült teljesen  kiszorítani a céget, de például Koppenhágában is ellehetetlenültek. 

Németország hét nagyvárosában, köztük Frankfurtban, Berlinben és Münchenben az Uber már így is szigorított körülmények között tud üzemelni, ugyanis a szabályok szerint csak autókölcsönzőkkel és a kölcsönzők hivatásos sofőréivel végezhettek személyszállítást. 

Az új bíróság döntés, amely ettől az utolsó kiskaputól is megfosztja a vállalatot, azonnali hatállyal lép érvénybe, igaz az Ubernek van lehetősége fellebbezni. A cég szóvivője elmondta, hogy átgondolják a bíróság döntését, és terveznek élni a fellebbezés jogával. 

A felperes, a Taxi Deutschland, szeretné ha azonnali hatállyal gondoskodnának róla a hatóságok, hogy az új szabályt érvénybe lépjen és ellenőrizve legyen. Az Uber 2015 óta már csak bérelt autókkal nyújthat szolgáltatást, azonban azóta is szolgáltatóként reklámozza magát.

A hatóság szerint az eddigi szabályozás kereteit is rendre megszegte a cég, hivatalosan ugyanis minden nap vissza kellett volna vinni a bérelt autókat a sofőröknek a telephelyre, azonban ezt rendre nem tették meg, így valójában csak papíron tartották be a szabályokat. 

(Index, 2019. december 20.)

 

Bolt, Uber, Ola: megosztanak mindent

Megelőzné az Ubert a nagy európai versenytársa.

Az Uber nagy európai riválisának számító Bolt a piacainak kétharmadán nyereséggel számol a következő időszakra, írja az Index. Ha ez így lesz, akkor az észt vállalat korábban termelhet profitot, mint a nagy amerikai versenytársai.

A Taxify újratervezte az arculatát, és már Bolt néven tarol a piacon FORRÁS: TAXIFY

A Bolt ma már nyereséges, vagy legalábbis közel áll a nyereségességhez, ráadásul a piacainak kétharmadán – mondta a CNBC-nek Markus Villig, az észt fuvarmegosztó vállalat vezérigazgatója.

A 2013-ban Taxify néven alapított társaság 2019-ben tervezte újra az arculatát, és vette fel a Bolt nevet.A startupnak jelenleg nagyjából 25 millió felhasználója és 500.000 sofőrje van, összesen 35 országban, szerte Európában és Afrikában.

A Bolt egyébként júniusban indulhatott újra Londonban, miután 2017-ben sikertelenül próbálkozott. Villig kiemelte, a városban 30.000 sofőr és 1,5 millió utas regisztrált a platformra. Ezzel szemben az Uber éppen a múlt héten veszítette el a működési engedélyét Londonban, miután 45.000 sofőrrel és 3,5 millió utassal rendelkezett a brit fővárosban. Az amerikai vállalat egyébként 2012-ben kezdte meg a működését Londonban, és most azt közölték, fellebbezni fognak a döntés ellen.

A Boltnál sokáig az volt a probléma, mint az Ubernél – a nyereség hiánya.A vállalat 2018-ban 61 millió eurós veszteséget termelt, 80 millió eurós bevétel mellé. Villig azonban jelezte, cége most már a világ leghatékonyabb fuvarmegosztó vállalatának számít, miután képes volt alacsonyabb fuvardíjakat életbe léptetni, és kevesebb jutalékot szed a sofőröktől, mint az Uber.

A még csak 25 éves Villig egyébként a legfiatalabb olyan cégalapító Európában, akinek a vállalata unikornis lett, vagyis startupként az értékeltsége elérte az 1 milliárd dollárt.

A Bolt vezetése pedig folyamatosan tárgyal a befektetőkkel az újabb finanszírozási körről, ami arra utal, hogy a társaság valószínűleg képes lesz bebetonozni az unikornis státuszát.

Nem meglepő azonban, hogy a befektetők jelentős érdeklődést mutatnak a Bolt iránt, mivel manapság a legnagyobb kérdés az, vajon a sztárcégek képesek-e hozni a tőlük várt teljesítményt – elsősorban képesek-e nyereséget termelni. A Bolt mögött olyan nagy szereplők állnak, mint a kínai Didi Chuxing fuvarmegosztó, vagy a Daimler.

A helyzetet viszont tovább bonyolítja, hogy van egy másik taxi applikáció, amely heteken belül debütálhat Londonban. Az indiai Ola, amely mögött befektetőként ott áll a SoftBank, épp nemrég kezdte el regisztrálni a sofőrjeit a brit fővárosban, és a tervei szerint 2020 januárjában meg is kezdi a működését.

(Napi.hu, 2019. december 4.)

 

Londonban lapátra tennék az Ubert

Londonban betiltották az Ubert - nagyot zuhant a részvény.

Megvonták a közösségi taxiscég működési engedélyét az Egyesült Királyság fővárosában, írja a Napi.hu.

A londoni közlekedésfelügyelet szerint a cég nem felel meg az előírásoknak. A londoni közlekedésfelügyelet megvonta az Uber működési engedélyét az Egyesült Királyságban. 

Az indoklás szerint a San Franciscóban bejegyezett közösségi taxiscég több helyen szisztematikusan rossz működési gyakorlatokat követett, amivel az utasok biztonságát veszélyeztette.

Ugyan a hatóság elismerte, hogy a vállalat sokat tett az elmúlt időben azért, hogy hatékonyan kezelje a működését ért kritikákat, így is több olyan szabálytalanságot követett el, ami veszélyt jelentett ügyfeleire.

A döntés súlyos csapás az Uber számára, aminek London a legnagyobb európai piaca. A közösségi autózásban amúgy is egyre élesebbé válik a verseny, a CNBC összesítése szerint az angol városban is aktívak az olyan versenytárak mint az észt Bolt, vagy a francia Kapten.

A mostani döntés nem előzmény nélküli, már 2017-ben is megvonták a cég működési engedélyét, amit azóta ideiglenes jelleggel hosszabbított meg többször a hatóság.

A cégnek emellett bírósági ügyei is vannak folyamatban, ugyanis két Uber-sofőr beperelte a vállalatot, mondván alkalmazotti jogok járnak nekik, szemben a bevett közvetítői modell kevesebb munkavállalói biztonságot nyújtó gyakorlatával.

A cég részvényárfolyama a bejelentést követően egyből 6 százalékot esett, nagyjából 30-ról 28 dollárra.

A cégnek 21 napja van kifogást emelni, amit a cég első reakciója alapján meg is tesz.

A hatóság döntése, miszerint nem újítja meg az Uber engedélyét Londonban, rendkívüli, és hibás, fellebbezünk - reagált Jamie Heywood, a cég regionális vezetője. - Alapvető változásokat tettünk a működésünkben, amivel a biztonságra koncentráltunk, a közlekedési hatóság alig két hónapja is mindent rendben találta - mondta Heywood.

Az Uber jelenleg 3,5 millió londoni ügyféllel és 45 ezer sofőrrel rendelkezik.

A felügyelet elsősorban azt kifogásolta, hogy az Uber rendszerét úgy módosították, hogy az lehetővé tette, hogy engedély nélküli sofőrök is szállítsanak megrendelőket. Ezeknél a fuvaroknál nem volt meg az elvárható ügyfélbiztonság, mivel a sofőröknek nem feltétlenül volt meg az összes szükséges engedélyük. Egy estben olyan ügyre is fény derült, amikor egy bevont jogosítvánnyal vitt utast egy uberes.

(Napi.hu, 2019. november 25.)

 

Sarki fűszeres is lenne az Uber

Beszállna az Uber a Cornershopba.

Az Uber bejelentette, többségi tulajdont akar szerezni az online élelmiszerbolt-hálózatot üzemeltető Cornershopban, amely Chilében, Mexikóban, Peruban és Kanadában van jelen, írja a Portfolio.

Elvágódott az Uber

Történelmi bukta az Ubernél.

Az Uber vezérigazgatója szerint a vállalat képes fennmaradni azok után is, hogy 5,2 milliárd dollárt bukott mindössze három hónap alatt – írja a Világgazdaság a CNN nyomán. Dara Khosrowshahi meglehetősen optimistán szemléli a helyzetet.

Christiane Amanpour műsorának vendégeként Khosrowshahi védelmébe vette az Uber üzleti modelljét. A cég nagy összeget fordít promócióra, amellyel az utazásmegosztó személyszállító szolgáltatás mellett az ételszállításban igyekszik új ügyfelekre szert tenni.

A modell abszolút fenntartható. A vállalat 30 százalékkal nőtt globális szinten. És amikor olyan üzleted van, amelynek trilliódolláros piaca van a személy- és ételszállításban, valamint a világkereskedelemben, van értelme befektetni – mondta Khosrowshahi.

Fotó: Shutterstock

Az Uber 5,2 milliárd dolláros veszteséggel zárta három hónapos terminusát júniusban, ez a legnagyobb negyedéves veszteség. A kezdeti nyilvános eladáshoz kapcsolódó részvényalapú kompenzáció 3,9 milliárd dollárt tett ki, ám a fennmaradó 1,3 milliárd dolláros veszteség továbbra is 50 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az vállalat részvényei durván 30 százalékkal estek, mióta májusban forgalomba hozták őket. Az eddigi egyik legnagyobb nyilvános vételi ajánlat 8,1 milliárd dollár volt.

Az Uber az a vállalat, amelyet az emberek imádnak gyűlölni – fogalmazott bevezetőjében Amanpour.

Az Uber számos kihívással néz szembe, ideértve Kalifornia állam törvényi kereteit, amelyek között meglehetősen nehéz a dolgozókat független vállalkozókként besorolni alkalmazottak helyett. A törvények értelmében növekedhetnek az Uber járművezetői költségei az államban, és hasonló jogszabályokat hozhatnak az Egyesült Államokban is.

Khosrowshahi Amanpourral beszélgetve megismételte a vállalat egy korábbi álláspontját: Természetesen a törvényt betartjuk, de nem gondoljuk, hogy ránk vonatkoztatva sofőrjeinket teljes munkaidőben dolgozó munkavállalókként kéne bejelentenünk – mondta.

Az AB-5 néven ismert törvény előírja az Uberhez hasonló vállalkozások számára annak igazolását, hogy a velük szerződésben állók a társaság irányításától függetlenül dolgoznak, elvégzik a vállalkozás üzleti tevékenységén kívül eső feladatokat, és vállalkozásaik profilja is illeszkedik az Uberhez. „Nem gondoljuk, hogy a független munkaviszony természete megváltozna. Úgy gondoljuk, hogy az egészségbiztosítást és a minimálbért kell megadni a sofőröknek.”

Ugyanakkor a járművezetők számára nyújtott újabb előnyökkel kapcsolatos tervek némileg ellentmondanak a társaság legújabb erőfeszítéseinek, amelyekkel a költségeket ellenőriznék. Júliusban az Uber hozzávetőleg 400 embert bocsátott el, marketingmunkatársainak körülbelül egyharmadát. A hónap elején 435 embert bocsátott szabadon termék- és mérnöki csapataiból. Ezenkívül számos városban felfüggeszti az elektromoskerékpár- és rollerszolgáltatásait. 2019 nem az Uber éve.

(Világgazdaság, 2019. szeptember 25.)

 

Tőzsdére menne az orosz Yandex

A Lyft hibájából tanulna az orosz fuvarmegosztó.

Továbbra is tőzsdére készül az orosz Yandex fuvarmegosztó cég, és a helyi technológiai óriás vezetője szerint az amerikai Lyft részvénypiaci gyengélkedése sem tartja vissza őket. Mindazonáltal a Yandexnél szeretnének tanulni a Lyft esetéből, írja az Origo.

Egyelőre még nem teljesen tisztázott, mikor fog tőzsdére lépni az orosz Yandex fuvarmegosztó vállalat, de a cég vezérigazgatója, Greg Abovsky a CNBC-nek úgy nyilatkozott, az üzlet továbbra is tervben van.

Hozzátette, a pontos időzítést egyelőre még nem határozták meg, de a cél az, hogy a társaság kellően felkészült legyen a lépésre, vagyisazt szeretnék, ha valóban a legjobb pillanatban történne meg a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO).Ennek jegyében a Yandex folyamatosan konzultál befektetési bankokkal, de szorosan követik nemcsak az amerikai rivális Lyft részvényeinek teljesítményét, de a közeledő Uber IPO-val kapcsolatos híreket is.

Az amerikai Lyft a múlt hónapban ment tőzsdére, és bár a részvényeit eredetileg 72 dolláron kínálták, manapság 57 dollár körül forog a papír.Noha a Yandex és a Lyft tevékenysége elég sokban hasonlít, Abovsky közölte, nem aggódnak túlságosan az amerikai cég gyengélkedő teljesítménye miatt. Jelezte azonban, ezzel együtt is fontos tanulni a Lyft esetéből, noha számos fontos eltérés van a két cég között.

Az egyik lényeges eltérés, hogy a Yandex egyértelmű piacvezető Oroszországban,míg a másik, talán ennél is fontosabb tényező, hogy az orosz vállalat nyereséges.Ez utóbbi azért is lényeges, mert a Lyft körüli piaci pesszimizmus akkor kezdett beütni, amikor több elemző és befektető is elkezdett attól tartani, a vállalat a korábban vártnál hosszabb ideig lesz még veszteséges.

Abovsky azonban kiemelte, a Yandex fuvarmegosztó üzletága 2018 harmadik negyedévében kezdett nyereségessé válni, a taxi ágazatuk pedig folyamatosan nyereséges, ráadásul egyre jobban terjeszkedik.

Ezzel együtt a cégvezető közölte, még ebben a különleges helyzetben is sok olyan befektető lesz, aki várhatóan vonakodni fog attól, hogy tőkét toljon a Yandexbe.Van ugyanis egy olyan csoport, amelyik elsősorban az amerikai és az ázsiai piacokra figyel, és nem igazán közeledik olyan cégekhez, melyek fő tevékenysége Oroszországban van. Abovsky azonban így sem pesszimista. Hozzátette, számos olyan befektető van, aki a Yandexben rejlő értéket nézi, és igyekszik majd kihasználni a valóban meglévő üzleti lehetőséget.

(Origo, 2019. április 19.)

 

Megint elhasalt az Uber

Pénzben. 1,8 milliárd dolláros veszteséggel zárta 2018-at az Uber.

1,8 milliárd dollár veszteséget könyvelt el az Uber a 2018-as évben - írja az Index a CNN nyomán. Ez még mindig valamivel kisebb veszteség, mint az a 2,2 milliárd dollár, amivel a 2017-es évet zárták, de így sem túl fényes hír az éppen tőzsdére készülő cégnek. A taxisok rémének számító cégnek nemcsak a vesztesége csökkent egyik évről a másikra, de a bevétele is lassabban nőtt, mint korábban: júniusban még 63 százalékkal nőttek a bevételek az egy évvel korábbihoz képest, 2018 utolsó három hónapjában viszont már csak 25 százalékos volt a növekedés. 

A cég 2018-ban sok piacon meg is adta magát a konkurenciának: a dél-kelet-ázsiai üzletét a Grab nevű cégnek adta el, az orosz cége pedig egyesült a Yandex nevű vállalattal. 2018 volt az első teljes év, amikor az Uber-t az új vezérigazgató, Dara Khosrowshahi vezette a céget.

Mielőtt Khosrowshahi átvette volna az irányítást, a cég komoly válságba került:  a céget szexuális zaklatással és nemi diszkriminációval vádolták, alapítója, Travis Kalanick is botrányt botrányra halmozott, és a cég alkalmazását használó sofőrök között is egyre nagyobb volt az elégedetlenség. Főleg a cégnél folyó szexuális zaklatásokba bukott bele Kalanick. Ő elegánsan anyja halálára hivatkozik.

Ennek ellenére az Uber még mindig az Egyesült Államok legtöbbet érő startup cége, a vállalat nygajából 120 milliárd dollárra teszi a saját piaci értékét. A közeljövőben majd a Wall Street-i befektetők is eldönthetik, hogy szerintük is ér ennyit a cég, vagy sem, mert Khosrowshahi többször is azt nyilatkozta már, hogy 2019-ben tőzsdére viszi az Ubert

(Index, 2019. február 15.)

 

Uber bukta: egy milliárd

Az Uber már egymilliárd dolláros veszteségnél tart. Pedig nőtt a bevétele és több a fuvar.

Az Uber a 2018-as harmadik negyedévben 1,07 milliárd dolláros mínuszban zárt. A vállalat piaci értéke jelenleg 72 milliárd dollár, ezzel pedig még mindig az egyik legjelentősebb magánvállalatnak számít a világon.

Egyre nagyobb a nyomás az Uberen, hiszen a vállalat 2019-ben szeretne tőzsdére menni, a befektetők pedig bizakodók az IPO-val kapcsolatban. A cég harmadik negyedéves számai azonban negatív képet festenek a közösségi fuvarmegosztás zászlóshajójáról.

Az Uber a 2018 szeptember végén zárult három hónapos időszakban egymilliárd dolláros veszteséget produkált, annak ellenére, hogy a fuvarok száma és a vállalat bevételei is növekedtek.

A Reuters szerint az előző év azonos időszakához képest is visszaesett az Uber, pontosan 27 százalékkal. Nelson Chai, a fuvarmegosztó pénzügyi igazgatója pozitívan értékelte a negyedéves jelentést. Hozzátette, hogy a jövőben komoly bevételi forrást jelentenek majd az elektromos biciklik és robogók, valamint az Uber ételfutár szolgáltatása is jövedelmező lehet.

Chai elmondta, hogy az Uber Indiában és a Közel-Keleten is folytatni kívánja a terjeszkedést, hiszen ezekben a régiókban még nagy lehetőség rejlik. Az Uber bevétele az előző negyedévhez képes 5 százalékkal, 2,95 milliárd dollárra nőtt, miközben a fuvarok száma is 6 százalékkal emelkedett.

(Origo, 2018. november 15.)

 

Az Uber nyakára mászik az Ola

Az indiai taxiszolgálat Nagy-Britanniában nyomul.

Versenytársat kap Nagy-Britanniában az Uber, írja a Napi.hu. Az Ola indiai taxiszolgálat egy hónapon belül megkezdi működését Dél-Walesben, majd Manchesterben, és tervei szerint 2018 végére szerte az országban jelen lesz.

A bengalurui székhelyű céget 2010-ben alapította a most 32 éves Bavis Agarval. Jelenleg az Ola India egyik legstabilabb technológiai vállalkozása, befektetői között van Ratan Tata milliárdos iparmágnás, valamint a Softbank japán technológiai konglomerátum. Száztíz indiai városban működik 125 millió felhasználóval, megelőzve az Ubert a szubkontinensen, ahol az amerikai cég a piac kevesebb mint harmadát uralja. Az Ola elsőként tette lehetővé Indiában, hogy riksát és motorkerékpárt is rendelhessenek a felhasználói. Később az Uber is követte a példát.

Az Ola külföldön elsőként Ausztráliában jelent meg, Nagy-Britanniában azonban nehéz dolga lesz az Uber kiszorításával. Dacára a londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezettel, a Transport for Londonnal (TfL) folytatott bírósági harcának, az Uber kocsirendeléshez szükséges mobiltelefonos alkalmazását több mint 3,6 millióan töltötték le a brit fővárosban, sofőrjeinek száma pedig eléri a 45 ezret.

Nem úgy, mint az Uber, az Ola Nagy-Britanniában lehetővé fogja tenni, hogy felhasználói hagyományos taxit is rendelhessenek. 

Az Ubernek most először lesz komoly vetélytársa a brit piacon. Az amerikai cég már 65 ország 600 városában van jelen, a világ legnépesebb országában, Kínában azonban 2016-ban bedobta a törülközőt. Indiában viszont évi egymilliárd dolláros beruházással akarja növelni jelenlétét.

(Napi.hu, 2018. augusztus 8.)

 

Londonban gurulhat az Uber: megengedték

Újra engedélyezték az Ubert Londonban.

A londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága keddi jogerős végzésében közölte, hogy az Uber taxiszolgáltató ismét teljes körű engedély birtokában működhet Londonban. Az engedély azonban a kért öt év helyett egyelőre 15 hónapra szól, és utána a hatóságok ismét megvizsgálhatják, hogy az Uber megfelel-e a taxiszolgáltatási szabályoknak, írja az Index. 

A londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet, a Transport for London (TfL) 2017 szeptemberében közölte az amerikai székhelyű taxivállalat londoni érdekeltségével, hogy nem állít ki számára új szolgáltatási engedélyt. A cég londoni működési jogosítványa 2017 szeptember 30-án lejárt.

A TfL azzal a indokolta a döntését, hogy az Uber nem teljesítette a felelősségteljes céges tevékenység kritériumait, és ez számos közbiztonsági problémát vetett fel. Az engedély megújításának elutasításához fűzött indoklás szerint a TfL – sok más kifogás mellett – nem tartotta megfelelőnek az Uber hozzáállását a sofőrök biztonsági háttérellenőrzéséhez.

A döntés azonban hatalmas tiltakozási hullámot indított el Londonban. A közösségi portálokon rengeteg felhívás jelent meg az egyébként világhírű – és hírhedten drága – hagyományos londoni taxik bojkottjára, mivel a széles körben elterjedt vélemény szerint a londoni taxisszervezetek nyomására született az Uber engedélyének megújítását elutasító városházi döntés.

Az Uber londoni kitiltásáról szóló döntés megváltoztatását követelő – a TfL végzésének másnapján elindított – petíciót több mint 850 ezren írták alá.

Az Uber 2012 óta működik Londonban 40 ezer sofőrrel, és 3,5 millió londoni – a brit főváros lakosságának fele – töltötte le a kocsirendeléshez szükséges mobiltelefonos alkalmazást.

Az Uber 2017 októberében nyújtotta be hivatalos fellebbezését londoni működési engedélyének megvonása ellen a westminsteri magisztrátusi bíróságon. A fellebbezési folyamat idején az Uber folytathatta működését Londonban. A fellebbezési eljárás a magisztrátusi bíróság keddi végzésével lezárult, az Uber ismét engedéllyel működhet Londonban.

A bírósági végzés hangsúlyozza, hogy az Uber számos olyan változtatást hajtott végre működésében, amelyek nyomán immár megfelel a taxiszolgáltatási előírásoknak. A cég beleegyezett például abba, hogy sofőrjei minden tíz óra folyamatos munkavégzés után legalább hat órára kötelező pihenőidőre vonuljanak, és visszavonta fellebbezését a TfL azon rendelkezése ellen, amelynek alapján minden londoni Uber-sofőrnek angol nyelvvizsgát kell tennie.

 

Kitömik pénzzel a Taxifay-t

A Daimler is beszállt. 25 ország, félmillió sofőr.

Mintegy 175 millió dollárnyi tőkebefektetést kapott a Taxifay, amit technológiai fejlesztésekre fognak költeni, írja a Napi.hu.

A befektetők közül a legnagyobb a Daimler, a világ vezető autógyártója, amely a portfóliójában tudhat számos közlekedéssel és technológiával foglalkozó európai céget. A Daimler a befektetés nyomán a Taxify igazgatótanácsában is képviseltetni fogja magát.

"Világszerte csaknem 22 millió ügyfélnek nyújtunk mobilitási szolgáltatást, a közösségi autóktól és a multimodális platformoktól kezdve az utazásmegosztásig. A Taxify kitűnően kiegészíti a meglévő, kiterjedt portfóliónkat a mobilitási szolgáltatások területén" - mondta el Jörg Lamparter, a Daimler pénzügyi szolgáltatások mobilitási csoportjának vezetője.

A cég befektetői köréhez a Didi Chuxing mellett most csatlakozott a Korelya Capital európai kockázatitőke-alap és a TransferWise társalapítója, Taavet Hinrikus is. Ez a tőkeemelés azt jelenti, hogy a Taxify értékét a befektetők 1 milliárd dollárra becsülik.

"A tavalyi évhez képest tízszeresére nőtt a megtett utak száma, ma már több mint tízmillió ember használja a szolgáltatást világszerte" - mondta el Markus Villig, a Taxify vezérigazgatója és társalapítója. A céget 2013-ban indította el Észtországban az akkor 19 éves Villig, aki a szüleitől a főiskolai tanulmányaira kapott pénzből dolgozta ki a szolgáltatás első változatát, és saját maga toborozta az első sofőröket is ötlete megvalósításához. Mostanra több mint 25 országban 500 ezer sofőr áll a cég szolgálatában.

(Napi.hu, 2018. június 2.) 

 

Uber: itt kitiltják, de ott megy

Hiába tiltják ki egyre több helyről az Ubert, nagyot ugrott a forgalma.

A cég üzleti modellje egészséges, fuvarforgalma pedig egy év alatt a másfélszeresére nőtt, írja a Világgazdaság. Az Uber Technologies ráadásul újabb, ezúttal 400-600 millió dolláros tőkebevonásra készül, amellyel jó esetben 62 milliárd dollárra növeli piaci értékét.

A cégbe 2017-ben társult be a japán Softbank befektetési társasága, hogy az alapító-vezérigazgató, a megbotránkoztató magatartása miatt a nagyobb tulajdonosok nyomán háttérbe szorított Travis Kalanick révén hagyott romhalmazban rendet vágjon. A Softbank jelentős diszkonttal jutott részvényekhez, és 9,3 milliárd dollár befektetésével decemberre 48 milliárd dollárra tornászták fel az Uber piaci értékét. Igaz, a csúcson még 69 milliárdot ért a fuvarcég, amelynek tőzsdére meneteléről újabb friss információ a 2019-es dátumtól eltekintve nincs.

A tőkeemelésben részt vevő befektetési társaságok közül a TechCrunch az Altimetert, a Coatue-ot és a TPG-t emeli ki, de a már legalább ezer részvénnyel rendelkező alkalmazottak is jegyezhetnek majd papírokat (vagyis azok, akiknek már minimum 40 ezer dollárnyi pénzük fekszik a társaságban). Az Uber 10 millió dollárban limitálja az egy tételben megszerezhető részvények értékét, ám az nem derül ki, hogy a korlátozás a tőketársaságokra is vonatkozik-e. E tőkebevonási kört leszámítva eddig 21 milliárd dollárt fektettek a társaság felfuttatásába.

A bejelentéssel egy időben publikálták az utasmegosztástól az önvezető járműirányítási technológiáig számos innovatív területen érintett társaság negyedéves gazdálkodási adatait is, amelyeket már teljesen az új irányvonalat képviselő, a vezérigazgatói posztot 2017 szeptemberében átvevő Dara Khosrowshahi alatt értek el. 2018 első három hónapjában a TechCrunch adatai szerint 2,5 milliárd dollár bevételre tettek szert, veszteségük 601 millió dollár volt, üzemi szinten 304 millió dolláros mínuszt könyvelhettek el. Az árbevételük a 2017 első negyedévit 67, míg az évzáró három hónapét 7 százalékkal haladta meg. Az üzemi veszteség az egy évvel korábbi felére csökkent. A társaság jól el van látva készpénzzel, március végén még 6,3 milliárdja volt a trezorban.

Hiába a tiltás

Ahogy bővül az Uber kitiltásáról döntő országok tábora, úgy gyarapszik a cég fuvarszolgáltatásból származó forgalma. Egy év alatt globálisan 7,5-ről 11,3 milliárd dollárra bővült az applikáció segítségével lebonyolított utazások összértéke, jelezve, hogy maga az elképzelés életképességével szemben nem merülnek fel gondok.

Dara Khosrowshahi közleményében repülőrajtról beszélt az első negyedév kapcsán, növekedésüket terven felülinek és egészséges üteműnek nevezve. Világszintű piacvezető helyüket stabilan őrzik, terjeszkedésük agresszivitásán 2018-ban sem kívánnak változtatni. Sok reményt fűznek az étel-házhozszállítási szolgáltatásuk, az Uber Eats terjeszkedéséhez, amely az előző negyedévben már 4 milliárd dollár értékű fuvart bonyolított le.

(Világgazdaság, 2018. május 25.)

 

A sógoréknak sem kell az Uber, de mégis

Pozsony után Bécsből is kitiltották az Ubert. De azután mégsem. 

A legfrissebb híradás szerint két napig tartott az Über betiltása Bécsben, április 28. óta ugyanis újra legálisan fuvarozhatnak a cég emberei az osztrák fővárosban, írja az Index a Thelocal.at nyomán. A tiltás azután jött, hogy a Taxi 40100 nevű társaság feljelentette az amerikai céget a kereskedelmi versenyszabályok megsértéséért. 

Különben

A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta a személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai cégnek, mivel megsérti a tisztességes verseny szabályait – írja az Index az MTI nyomán.

Az Uber ügye az osztrák főváros legnagyobb hagyományos taxis társasága, a Taxi 40100 keresete alapján jutott a bíróság elé, és beadványában azt rótták fel a San Franciscó-i székhelyű cégnek, hogy nem tartja be a szakmai és üzleti előírásokat.

A bíróság kimondta, hogy az Ubernek le kell állítania szolgáltatását mindaddig, amíg biztosítani nem tudja, hogy a megrendelések egy központba fussanak be és azon keresztül kapják meg a címeket a sofőrök, nem pedig közvetlenül az utasoktól. Emellett az utasokat kijelölt megállóhelyeken kell felvenni, és a fuvarok között nem körözhetnek szabadon az utcákon, hanem a kijelölt megállóhelyeken kell várakozniuk.

Az Uber közölte, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését, és "keményen dolgozik azon, hogy pár napon belül megváltoztassa működési modelljét".

Az Európai Bíróság tavaly decemberben kimondta, hogy az innovatív koncepció ellenére közlekedési vállalkozásnak minősül az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber, így érvényesíthető rá a hagyományos taxitársaságokra vonatkozó nemzeti szabályozás. A törvényszék szerint az Uber nem pusztán közvetítői szolgáltatást nyújt, ez a tevékenység egy átfogó, közlekedési szolgáltatás "szerves része". A cég tevékenysége tehát nem digitális, hanem közlekedési szolgáltatásnak minősül.

Nemrég Pozsonyban is erre hivatkozva tiltották be az Ubert.

(Index.hu, 2018. április 26., 30.)

 

Nyomják kifelé a Ubert

Pozsonyban is betiltották az Ubert.

Leállította működését március 27-én  Szlovákiában az Uber, mután a pozsonyi járásbíróság megtiltotta a fuvarozást azoknak a személyeknek, akik nem rendelkeznek taxizáshoz szükséges engedéllyel, vagy a taxizáshoz előírt paraméterű gépkocsival, írja a HVG

A cég döntése egyelőre nem végleges. A pozsonyi járásbíróság az ügyben elsőfokú döntést hozott, az erről szóló dokumentumot a cégnek még nem kézbesítették.

A döntést a szlovák bíróság a koncesszióval rendelkező pozsonyi taxisok érdekvédelmi szervezetének keresete alapján hozta meg március közepén. A keresetet azután adták be a pozsonyi taxisok, hogy 2017-ben az Európai Unió Bírósága fuvarozási szolgáltatásnak minősítette az Ubert, amelynek így az egyes tagországokban, az ott hatályos szabályok szerint kell a működéséhez szükséges engedélyekért folyamodnia.

Szlovákiában a taxis vállalkozások működtetése viszonylag szigorú feltételekhez kötött. A taxis koncesszió megszerzéséhez több feltételt kell teljesíteni, emellett regisztrált pénztárgéppel is rendelkezniük kell. A szabályozás a taxizásra használt gépkocsival szembeni elvárásokról is rendelkezik, egyebek mellett kimondja, hogy a fuvarozásra használt autó a bejegyzés idején nem lehet öregebb nyolc évesnél.

Szlovákiában az Uber csak Pozsonyban működött, körülbelül két éve jelentek meg a piacon. Azóta a pozsonyi taxisok több tiltakozó akciót szerveztek az Uber ellen, főként azt hangoztatva, hogy a működésbeli különbségek egyenlőtlen piaci feltételeket teremtenek, és ezzel hátrányos helyzetbe hozzák a hagyományos taxisokat.

(HVG, 2018. március 28.)

 

Küszködik az Uber

Tovább nőtt az Uber vesztesége 2017 harmadik negyedévében. És a japán SoftBank bekebelezné a céget. És jönnek a bajok sorban.

 A San Franciscó-i székhelyű cég vesztesége közel 1,5 milliárd dollárra hízott 2017 júliusa-szeptembere között, míg az előző negyedévben 1,1 milliárd dolláros deficitet termelt, írja a HVG az MTI nyomán. Magáncégként az Uber ugyan nem köteles nyilvánosságra hozni pénzügyi beszámolóit, de 2017 eleje óta elkezdett bizonyos adatokat közzétenni, mivel arra készül, hogy nyilvános részvénykibocsátással tőzsdére megy. Eközben a SoftBank japán távközlési és informatikai konszern vezetésével alakult csoport arra készül, hogy legalább 13 százalékos tulajdoni hányadot szerez az Uberben. Egyrészt legalább egymilliárd dolláros közvetlen tőkeberuházást hajtanának végre a cégben, másrészt vételi ajánlatot tettek az Uber jelenlegi részvényeseinek. 

A konzorcium 32,96 dollárt fizetne az Uber részvényeiért. Ez 32 százalékkal kevesebb annál a 48,77 dollárnál, amelyet a befektetők hajlandóak voltak fizetni az Uber legutóbbi, júniusi tőkegyűjtő akciójában. 

A SoftBank sajtószolgálatának közlése szerint az Uber legalább két nagybefektetője, a Benchmark Capital és a Menlo Ventures is megválna részvényeitől. A Benchmark Capital alap annak idején az első befektetők között volt, és 27 millió dollárt fektetett be az Uberbe. Jelenleg 13 százalékos tulajdoni hányaddal bír a cégben, és ennek értékét közel 9 milliárd dollárra becsülik. 

Az Uber közel 70 ország 520 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást, de 2017-ben sorozatos botrányok is sújtották a céget. Bár az Uber értékét 68 milliárd dollárra becsülik tőkevonzási képessége alapján, egyes ágazati szakértők túlzottnak tartják ezt a számot.

Közben az MTI november 29-i híradása szerint huszonnégy órás sztrájkkal tiltakoznak a spanyol taxisok az Uber, valamint a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen. És egy másik, november 22-i MTI hír szerint az Uber közölte, hogy 2016-ban 57 millió ügyfél adatait ellopták tőle hackerek (bár ígéretet kaptak arra, hogy biztosítékokat kaptak tőlük arra, hogy a lementett lopott adatokat megsemmisítik).

(HVG, 2017. november 29.)

 

Berámol önvezető autóból az Uber

Az Uber 24 ezer Volvót vásárol.

Az amerikai fuvarmegosztó szolgáltató cég 24 ezer Volvót vásárol, hogy létrehozza saját, önvezető, pilóta nélküli autóflottáját, írja az MTI nyomán a Világgazdaság.

A kínai tulajdonban lévő svéd gyártó 2019 és 2021 között szállítja le a Volvo XC90-es városi terepjárókat (SUV). Egy-egy ilyen autó jelenlegi alapára mintegy 50 ezer dollár (közel 13 millió forint). A Volvókat különleges adóvevővel, kamerával és az Uber által kifejlesztett számítógépes programmal látják el. 

Az Uber jelenleg több amerikai városban Volvo és Ford típusú önvezető autókat üzemeltet kísérleti jelleggel. A cég jelenleg a világ csaknem 500 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást. Az Uber azonban több mint 600 millió dolláros negyedéves veszteséget halmozott fel, 2016-ban pedig 2,8 milliárd dolláros veszteséget termelt. 

(Világgazdaság, 2017. november 21.)

 

Taxify már 21 ország 28 városában elérhető

Két héttel​ ​a​ ​Párizsi​ ​indulás​ ​után, ​október 19-től​ ​Bécsben​ ​is​ ​elérhető a​ ​Taxify.

Az​ ​indulás​ ​pillanatától​ ​rögtön​ ​300​ ​sofőr​ ​áll​ ​az​ ​utasok​ ​rendelkezésére,​ ​ráadásul​ ​október​ ​végéig minden​ ​utas féláron veheti igénybe a szolgáltatást. A Taxify appja a Google Play Store-ban Android telefonokra és az App Store-ban az mobiljaira egyaránt elérhető. Fizetni egy regisztrált bankkártyával lehet a programon keresztül, de hamarosan a készpénzes fizetés is elérhető lesz az arra engedélyt kapott autóknál és sofőröknél.

Így most már a bécsiek is élvezhetik az egyik legnépszerűbb közösségi közlekedési platform, a Taxify szolgáltatásait, hiszen rögtön 300 sofőr várta készenlétben a fuvarra várókat. Azzal, hogy a Taxify mindössze 15 százalékos jutalékot von le, a sofőröknél roppant népszerűvé teszi az alkalmazást. Az Észtországban alapított vállalat mindemellett kedvező árú fuvardíjakkal is kecsegteti a jövőbeli utasokat. A Taxify appja a Google Play Store-ban Android telefonokra és az App Store-ban az mobiljaira egyaránt elérhető. Fizetni egy regisztrált bankkártyával lehet a programon keresztül, de hamarosan a készpénzes fizetés is elérhető lesz az arra engedélyt kapott autóknál és sofőröknél.

A már 21​ ország 28​ városában elérhető Taxify partnereivel közösen az alacsony árakra, és a tisztességes üzletpolitikára összpontosít, hogy a részvényesek, sofőrök és az utasok egyaránt jól járjanak. Az észt cég meggyőződése, hogy az elégedett sofőrök a kulcsai a jó minőségű szolgáltatásnak és az egyre több boldog utasnak egyaránt.Örömünkre szolgál egy barátságos, megfizethető és biztonságos utazási lehetőséget nyújtani a bécsiek számára. A helyi indulást megünnepelve 50 százalékos kedvezményt nyújt a Taxify minden fuvarból október végéig, hogy a bécsiek is megízlelhessék az applikáció előnyeit, mondta az indulás alkalmából Markus​ ​Villig​ Taxify alapító.

(Világgazdaság, 2017. október 20.)

 

Ola: ma még riksa és motor

De az Uber nyomdokaiba léphet. Pénzt is kap hozzá.

Az Uber egyik legnagyobb versenytársa hatalmas összegből terjeszkedhet, az Ola 1,1 milliárd dollárt kapott. A céget 7 milliárd dollárra értékelték a legutóbbi forrásbevonási körben, írja a Portfolio.

Az Uber egyik legnagyobb versenytársa Indiában az Ola, a cég épp most kapott 1,1 milliárd dollárt a kínai internetes óriás Tencenttől és a japán távközlési konglomerátumtól, a SoftBanktól. A pénzből a cég technológiai fejlesztéseket tervez (mesterséges intelligencia megoldások kutatására költenek majd sokat), kiterjeszti lízing programját és elektromos autós stratégiáját.

A céget a befektetési körben 7 milliárd dollárra értékelték, amely eddig összesen 2 milliárd dollárnyi kockázati tőkét kapott. Igaz, a cég még ezzel a magas értékkel is csak a 70 milliárdos Uber értékének tizedét éri.

A startup 110 indiai városban van jelen, és további terjeszkedéseket tervez első körben Indiában, később azonban a külföldi terjeszkedés is szóba jöhet. Az indiai lokális szokásoknak megfelelően motorokat és riksát is bérelhetnek az emberek az Olával.

(Portfolio, CNBC, 2017. október 11.)

 

Tízmilliárddal tolnák meg az Ubert

Dollárral. A japán SoftBank fektetne be.

Egymilliárd dollárnyi friss tőkét fektetne az Uberbe a japán SoftBank vezette tőkéscsoport, 9 milliárdért pedig részvényeket vásárolna a mostani tulajdonosoktól, írja a Világgazdaság.

Egy lépéssel közelebb került céljához a japán SoftBank, amely beszállna az Uber fuvarmegosztó társaságba. A SoftBank ugyanis írásba adta, hogy blokkolja a cégalapító Travis Kalanick elnökké, vagy vezérigazgatóvá történő esetleges kinevezését. Ezt az Uber egyik legnagyobb és legrégebbi részvényese, a Benchmark tőketársaság szabta feltételül. A Benchmark volt az, amely megelégelve a Kalanickhoz kötődő botrányok sorozatát, 2017. júniusában sikerrel kezdeményezte az addig vezérigazgatóként dolgozó alapító lemondatását. Kalanick megosztó személye miatt a cég akkor 69 milliárd dollárra becsült piaci értéke gyors olvadásnak indult, s abban az állapotában sem a részvények közelgő tőzsdei bevezetése, sem újabb befektetők bevonása nem látszott reálisnak. Előbbi még most sem, utóbbi előtt viszont elhárulni látszanak az akadályok.

A technológiai cégek felfuttatásában érdekelt SoftBank – a General Atlantic és a Dragoneer Investment Group pénzügyi befektetőkkel közösen – 10 milliárd dollárt invesztálna az Uberbe, az ügylet önmagában világrekord lenne ezen a piacon. Maga az Uber több mint egymilliárd dollárt kapna közvetlenül fejlesztésekre, míg 9 milliárd dollár értékben a cég jelenlegi tulajdonosaitól vásárolnának részvényeket. A részvények beárazása aukción történne, kiindulási alapként az Uber értékét 45 milliárd dollárra tennék. Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy a vevők mekkora részvényhányadot tudnak majd begyűjteni az aukción. Ha egyáltalán eljutnak odáig, hiszen a csoport mára elveszítette egyik tagját, a kínai fuvarmegosztó piacot vezető Didi Chuxingot.

A SoftBank két széket kapna a ma tizenegy tagú igazgatóságban, amelyek közül az egyiket ügyvezetője, Rajeev Misra foglalná el, míg a másikba a SoftBank amerikai mobilszolgáltatója, a Sprint vezérigazgatóját, Marcelo Claure-t ültetnék. Rosszabb esetben egy széket kapnának egy megfigyelői státuszú személy delegálása mellett – írja a Bloomberg. Azt nem tudni, hogy a meglévő helyekből engednének-e át a SoftBanknak, vagy emelnék a tagok számát. Fontos szempont, hogy Kalanickot minél jobban elszigeteljék. Ő most három hellyel rendelkezik az igazgatóságban, ám ebből kettő nincs betöltve. Ha a Benchmark garanciát kap rá, hogy a nemrég az Expedia online utazási iroda éléről az Uberhez átcsábított új vezérigazgató, Dara Khosrowshahi irányításával radikálisan megújul a cég, akkor valamennyit hajlandó lesz eladni a részesedéséből. Kalanick szűk körben jelezte, hogy nem hajt vezérigazgatói babérokra, de szívesen támogatná aktívan is Khosrowshahi munkáját. Az új vezérre vár a cég megújítása mellett a béketeremtés feladata. El akarja érni, hogy az alkalmazottak fair áron és szabadabban értékesíthessék részvényeiket, a szavazati jogok legyenek szinkronban a tulajdonosi jogokkal, továbbá hogy a szuperszavazatokkal ne lehessen egy irányba befolyásolni a céges döntéseket.

A kölcsönzője közben megbukott

Bezárja autókölcsönzőjét, az Xchange Leasinget az Uber. A 2015-ben alapított lízingcég közvetlenül adta bérbe a gépkocsikat az Uber-sofőröknek, hogy megkönnyítse nekik a piacra lépést. Ám a mintegy 40 ezer bérautó finanszírozása túl nagy falatnak bizonyult, a nyári leltár szerint minden egyes kocsin 9 ezer dollárt bukott a cég, szemben a várt 500 dolláros veszteséggel. A The Wall Street Journal értesülései szerint ekkor határozták el, hogy bezárják és túladnak az 500 főt foglalkoztató lízingcégükön. Ennek részletei azonban még nem ismertek. Az Uber lízingprogramja 2013-ban indult, akkor a GM és a Toyota szállította az autókat, és pénzügyi közvetítők vettek részt a finanszírozásban. Két évre rá döntött úgy az Uber, hogy maga szervezi az üzletet.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 29.)

 

Az Uber-t még London is húzza

Nem hosszabbítják meg az Uber szolgáltatói engedélyét Londonban. A hírre azonban néhány óra alatt bő félmillióan írták alá az Uber londoni szolgáltatási engedélyének megvonása ellen tiltakozó petíciót. 

A pályázatot arra hivatkozva utasították el, hogy a cég nem felel meg az üzemeltetési feltételeknek – írja a Guardian tudósítása nyomán az Index.

A londoni közlekedési hatóság konkrétan arra hivatkozott, hogy az amerikai taxis appot üzemeltető cég üzleti gyakorlata alapján nem képes felelős cégként viselkedni, és a cég működése akár közbiztonsági kockázatot is jelenthet.

Azt kifogásolták, ahogy a cég az uberes autókat érintő büntetőjogi eseteket kommunikálta, vagy például azt, ahogy a sofőrök egészségügyi igazolásokhoz jutottak. A londoni tömegközlekedést irányító szervezetnek, a Transport for Londonnak az sem tetszett, hogy a cég olyan szoftvert alkalmazott, ami ellehetetlenítette a hatósági ellenőrzéseket és azt, hogy a hatóságok megfelelő adatokhoz jussanak.

A cég jelenleg érvényben lévő engedélye szeptember 30-án jár le, ezt követően a cégnek van 21 napja fellebbezni, de amíg ez az eljárás tart, a cégnek még nem kell felfüggesztenie a tevékenységét. A cég közleményben reagált a döntésre, azt írták, 3,5 millió londoni, és több mint 40 ezer sofőr használja az alkalmazást, így a döntés a sofőrök megélhetését és a fogyasztók választási lehetőségeinek csökkenését hozná magával.

Sadiq Khan, a város polgármestere azt mondta, hogy egyetért a döntéssel, ugyanis bár fontosnak tartja, hogy Londonban szabadon működhessenek az innovatív vállalatok, ugyanakkor az innováció ára nem lehet a fogyasztók biztonságának csökkenése. Khan azt is elmondta, hogy minden cégnek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat.

De ez még nem minden, hiszen London már korábban belepiszkált az Uber-be.

Londonban nem Uber az Uber: A londoni bíróság szerint az uberes sofőrök alkalmazottak.

A londoni munkaügyi bíróság 2016. október 29-i ítéletében kimondta, hogy az Uber sofőrjei alkalmazottak és nem pedig önfoglalkoztatott személyek, akik szerződéses partneri viszonyban vannak a vállalattal.

Ez az ítélet az Uber egész jövőjét alapjaiban határozhatja meg Angliában, hiszen a bírósági ítélet alapján az Uber sofőröknek is jár a munkavállalóknak minden törvényben garantált juttatás: így például fizetett szabadság, vagy minimumbér, számol be a bíróság döntéséről a 444.hu.

Az Uber koncepciója azonban éppen a hagyományos munkavállalói viszony megszüntetésére épül: a San Francisco-i vállalkozás rugalmas munkaidővel és a saját erőforrásaik feletti szabad rendelkezés ígéretével csábítja magához a sofőröket, de cserébe viszont semmi nem garantálja a munkavállalói jogokat. Erről mondta most azt a brit bíróság, hogy ez nincs rendben.

A bírósági ítélet gyakorlatilag nevetségesnek nevezte azt az elképzelést, amit az Uber állít magáról, hogy Londonban a vállalkozás csak 30 ezer kisvállalkozó platformja.

(MTI, 2017. szeptember 23., Index, 2017. szeptember 22., 444.hu, 2016. október 29.)

 

Nem tetszett az Uber? Van Oszkár, BlaBlaCar, GreenGo

Az Ubert betiltották, de megjelent a GreenGo, a városi közösségi autózás rendszere, és máris itt van a bala­toni hajómegosztó, a Boatly. Meg az Oszkár, a BlaBlaCar, a telekocsiztatók.

A sharing economy egyik úttörője a telekocsizás volt. A legnépszerűbb célpontok közé tartozik Budapest és az autópályán elérhető vidéki nagyvárosok, leginkább Pécs, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc, de nyáron hatalmas embertömeg jut el telekocsizva a soproni Volt fesztiválra, a Fishing on Orfűre, vagy a Balaton Soundra – mondja Prácser Attila, az Oszkár nevű telekocsi-szolgáltatás társalapítója és ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak. Nem lehet két részre bontani az évet – fűzi hozzá –, vagyis nincs gyengébb vagy nagyon erős forgalmú szezon. A nyár viszont többnyire egyenletesen intenzív forgalommal jár, amit rendszerint egy kisebb visszaesés követ. Az őszi ünnepek környékén azonban ez ismét változik, az év vége pedig igazi csúcsot hoz. „Meglepő lehet, de a december és környéke gyakran még a nyári hónapok forgalmát is túlszárnyalja” – mondja a cégvezető.

Telekocsizás: ma már több szolgáltató kínálja

A közösségi autózás az elmúlt években nagy lendületet kapott, a piacon ma több szolgáltató is működik. Az oszkározás eleinte a fiatalok hóbortja volt, mára azonban gyakorlatilag minden korosztály szerepel a telekocsizók táborában. Elsősorban a 28–32 év közöttiek körében népszerű a közösségi autó­zás, de sok nyugdíjas korú felhasználó van már, igaz, ők inkább a háztól házig közlekedést részesítik előnyben.

Egyetemistaként nagyon fontos szempont, hogy az utazás mekkora összeget emészt fel, mennyi pénzt kell közlekedésre fordítani – erről már egy rendszeres telekocsi-felhasználó, Kővágó Zsófia beszélt a Világgazdaságnak. Elmondása szerint a közösségi autózás előnye nemcsak az, hogy általában olcsóbb a hagyományos közlekedési eszközöknél, hanem az is, hogy a szolgáltatás az utazóközönség igényeihez igazodik. „Nem fordul elő olyan, hogy rossz időpontban indul a kocsi, a telekocsizáshoz nem kell semmilyen menetrendet figyelni” – mondta.

Határok sincsenek, legutóbb például Bécsbe utazott az Oszkár szolgáltatásával, és nem mellesleg a mintegy 250 kilométeres útért mindössze 3.200 forintot kellett fizetnie a sofőrnek. Az árak változatosak, a BlaBlaCar szolgáltatásával például a hétvégén a Budapest–Bécs távra már 3.100 forinttól találtunk utasra váró telekocsit. Ugyanez vonattal cirka 13 euróba (átszámítva 4.030 forint) kerülne, míg busszal 3.900–9.290 forintért lehet megtenni az utat.

"A rendszernek lehetnek hátrányai is – szögezte le Kővágó –, hiszen, csak a legegyszerűbb példát tekintve, előfordulhat, hogy az utasnak az autó vezetője egyszerűen nem szimpatikus.” Erre pedig minden esély megvan, hiszen gyakorlatilag a hentestől kezdve a politikusig bárki lehet telekocsis autóvezető. Ami azonban fontos, és ebben a BlaBlaCar és az Oszkár meg is egyezik, hogy az autósok kizárólag magáncéljaikra tervezett utazások esetén osztják meg az autó­jukban lévő szabad üléseket és az útiköltséget a velük egy irányba igyekvőkkel. Egyik cég sem alkalmaz hivatásos sofőröket, csak a platformot biztosítják a felhasználóknak.

Telekocsi: nincs adó

A szolgáltatás bevétele kizárólag az autósokat illeti, akiknek az aktuális jogszabályok szerint még adózniuk sem kell. Ebből a szempontból ugyanis a NAV hozzáállása egységes: az alapeset, hogy a sofőrnek dolga van ott, ahová megy, így mindenképp, akár egyedül is elindul az útra, profitot tehát nem realizál, csupán megosztja a költségeket az utastársaival.

A több mint 60 ezer regisztrált autós, aki telekocsi-rendszerünk segítségével megosztja szabad helyeit, nem törekszik profitra az utazása során, csupán a költségek megosztására, – mondja Prácser Attila. Ezért az Oszkar.com Telekocsi Kft., mint a rendszer fejlesztője és üzemetetője javarészt a foglalási díjakból (ez a fuvardíj 5 százaléka) tesz szert bevételre, amit a cég csak 2015-ben vezetett be. „Ezt az utas fizeti ki a sofőrnek az általa kért útiköltség-hozzájáruláson felül, és a sofőr továbbítja nekünk” – ismertette. Ebből adódóan a cégnek, ahogyan az a társaság beszámolójában is szerepel, 2015-ben az éves nettó árbevétele megközelítette az 57 millió forintot, ez az összeg tavaly már csaknem 115 millió forint volt. Mindez az elmúlt tíz év munkájának eredményét tükrözik.

A telekocsi-szolgáltatással a hagyományos közlekedési eszközök díjszabásánál kedvezőbben juthatunk el szinte bárhová. Ezt Simon Mónika, a nemzetközi hálózatot működtető BlaBlaCar kommunikációért felelős munkatársa is megerősítette. A 22 országban 45 millió tagot számláló cég magyar érdekeltsége ugyanis felmérést végzett tagjai körében, amelyből kiderült: 80 százalékuk azért kezdte el használni a szolgáltatást, mert olcsó utazási lehetőség. A pénz nem minden, a felhasználók 97 százaléka azért is választja a telekocsizást, mert az utazás ilyen módja rendszerint szórakoztató társaságot jelent számára.

GreenGo: ez már autóbérlet, pénzért

A legtöbb városban élő ember kevesebb mint 10 ezer kilométert autózik évente lakhelyén, valamint néhány vidéki útja során” – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Molnár Péter, a GreenGo operatív igazgatója. A szakember kiemelte: a szolgáltatás pont az ilyen típusú emberek számára jött létre Budapest első környezetbarát carsharing (közösségi autózás) szolgáltatásaként. A GreenGo célja, hogy hosszú távon megváltoztassa a közlekedési szokásokat, és egyre kevesebb fővárosi vásároljon autót, vagy második autót. „A szolgáltatás sajátossága, hogy flottája kizárólag elektromos járművekből áll, amelyek bérlése viszonylag megfizethető, egy perc 66 forintba kerül."

(Világgazdaság, 2017. július 26.)

 

A bukaresti taxisoknak sem kell az Uber

Az Uber ellen tüntettek a bukaresti taxisok.

Taxistüntetést rendezett Bukarestben a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció, az Uber internetes fuvarmegosztó cég tisztességtelennek ítélt versenye ellen tiltakozva, valamint az ennek teret engedő joghézag felszámolását követelve, írja a Világgazdaság.

A kormány székháza elé több száz taxis és néhány tucat buszsofőr sorakoztatta fel járművét, forgalmi akadályt okozva a román főváros egyik legfontosabb útkereszteződésében. A háromórás megmozdulás idején a COTAR-hoz tartozó bukaresti taxisok beszüntették a munkát és nem szállítottak utasokat sem.

A kétnaposra tervezett megmozdulás folytatásáról letettek azt követően, hogy a COTAR tárgyalóküldöttsége ígéretet kapott a kormánytól: egy hónapon belül meghozzák a tiltakozók által sürgetett - a szigorú személyszállítási szabályokat az internetes fuvarmegosztóra is kiterjesztő - rendeletet.

A taxisok egyébként azt kifogásolják, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az Ubernél bárki személyszállításra használhatja autóját. Az internetes alkalmazás azt teszi lehetővé, hogy az Uber fuvarmegosztó szolgáltatást használó autósok és utasok egymásra találjanak.

A taxistüntetésre reagálva az Uber nyilatkozatban cáfolta az adóelkerülés vádját: szerintük a céggel szerződésben álló gépkocsivezetők ezrei magánvállalkozókként adóznak az Uber-alkalmazás révén szerzett jövedelmük után, utasaik pedig számlát kapnak a fuvardíjról, melynek 75-80 százaléka marad a sofőrnél, a többi pedig az Ubernek jut. Az Uber maga is szabályozáspárti és az uniós ajánlásokkal összhangban álló szabályozást vár a román hatóságoktól, a cég közleménye szerint.

Romániában 2015 februárjában, először Bukarestben kezdte meg működését az amerikai székhelyű Uber, amely Európában is terjeszkedni próbált. Ma már három másik romániai nagyvárosban - Brassóban, Temesváron és Kolozsváron - is elérhető a szolgáltatás. A cég adatai szerint egy éve még csak hetvenezer felhasználójuk volt, mára már több mint negyedmillióan töltötték le Romániában az Uber fuvarmegosztó alkalmazását.

(Világgazdaság, 2017. április 26.)

 

Tülekedik Kínában is a szolgáltatásmegosztás

A sharing economy egyre nagyobb teret foglal a világ legnépesebb országában is.

Gyorsan növekvő pályán van Kínában is a sharing economy, tehát az olyan internetre és okostelefonos alkalmazásokra épülő gazdasági közvetítő tevékenység, amin keresztül a vásárlók olyan árukhoz és szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, amiket korábban közvetlenül, hagyományos módon válogatva megvettek, tudósít az Index.

Hasonló alapon működött a Magyarországról kiűzött Uber, de ilyen például a turisztikai célú lakáskiadást leegyszerűsítő Airbnb, vagy akár az autómegosztó vagy az internetes ételrendelő oldalak is.

A kínai People's Daily megkérdezett állami kutatóinak friss tanulmánya szerint évi 40 százalékkal nőhet a sharing economy-szerű rendelések, vásárlások értéke évente, és 2025-re az ország GDP-jének 20 százalékát adhatja már. Ráadásul 5-10 ilyen megoldásokra építő óriáscég létrejöttét is várják az országban.

Ez a kínai állami kutatás annyit biztosan előrevetít, hogy nagy arányú növekedést várnak.

Az egyik megkérdezett kutató, Zhao Ying viszont azt is felvetette a lapban, hogy azért vannak még problémák a nagy térhódítás előtt. Mindenekelőtt a bürokratikus akadályokat említette, így szabályozási változtatásokra is szükség lesz majd, ha ilyen irányokban is nagyobb nyitást enged és tervez a Kínai Kommunista Párt.

(Index, 2017. március 23.)

 

Bukott egyet az Uber

De a befektetőket ez nem zavarja.

Az Uber ugyan nem nyilvános részvénytársaság, ezért nem kell nyilvánosságra hoznia eredményeit, de a befektetőit időről időre tájékoztatja az eredményeiről. Ez meg is történt most is, így a befektetők megtudhatták, hogy 2016. első fél évében 1,2 milliárd dollárt (328 milliárd forintot) vesztett a cég. A veszteségből több mint 750 millió dollár a második negyedévben jött össze.

Ez nem kevés pénz, főleg úgy, hogy közben 30 százalék felett nőttek a bevételek. 2016. második negyedévében 5 milliárd dollárt költöttek el az utasok az Uber vezetőinél, ennek nagyjából a negyede ment a céghez.

A befektetők a legutóbbi befektetések alapján nagyjából hatvanmilliárd dollárra értékelik a céget. A szaúdi állami vagyonalap például 3,5 milliárd dollárral szállt be az Uberbe a közelmúltban.

A nagy veszteség oka az, hogy a cég agresszív kedvezményekkel próbál vetélytársai elé vágni, ezzel is megkísérelve a piacszerzést. Az USA-ban a Lyft, Kínában a Didi Chuxing a fő versenytársa az Ubernek, utóbbinak azonban vége, miután 1 milliárd dollárért és némi részesedésért eladták az ottani részlegüket a kínai cégnek, kivonulva erről a piacról. Az eladásból várható pénzzel együtt 8-9 milliárd dollár készpénztartaléka maradhatott az Ubernek.

(Figyelő, 2016. augusztus 26.)

 

Nem nyugszik az Uber

Most éppen saját térképet csinál, nagyon sok pénzért.

Saját lábára állna az Uber, 500 millió dollárt fektet be saját térképszolgáltatás fejlesztésébe, így szakadna el a Google térképétől. Az Uber működése jelenleg nagymértékben függ a Google-től, hiszen a keresőóriás térképszolgáltatásait használja fel saját fuvarszolgáltatásához. Mindegy, hogy Google Térképek, vagy éppen Waze, ezek alapján szállítják a sofőrök utasaikat a megadott célpontra.

A legújabb hírek szerint az Uber fontos lépés előtt áll, 500 millió dollárért fejleszt saját térképszolgáltatást. Ezzel a cég nagyot léphet a függetlenség felé, de ez még hosszú menetelés lesz. A saját térkép ugyanis még semmilyen információt nem biztosít az aktuális forgalomról, vagy éppen a házszámokhoz tartozó ajtók és épületek elhelyezkedéséről, ami szükséges lenne az utasok felvételéhez.

Az Uber azért komolyan veszi a dolgot: felvette a Google egyik exalkalmazottját, aki korábban az Earth fejlesztéséért felelt, de a Térkép szolgáltatáson is dolgozott. Emellett olyan, térképszolgáltatást nyújtó cégekkel kötött együttműködést a fuvarszolgálat, mint a TomTom vagy a DigitalGlobe.

A Google-nek ettől függetlenül jó tízévnyi előnye van, amit elég nehéz lesz behozni. Ráadásul már nemcsak online, hanem offline is használható a navigációs programja.

(Origo, 2016. augusztus 1.)

 

Nagyokat rúgnak az Uberbe

Magyarországon 2016 július 24-én lelép, de máshonnan is elzavarták. A jó ötletet azonban nem lehet megállítani.

Magyarország világszinten is nagyot lépett, amikor júniusban a betiltással fenyegette meg és teljesen el is lehetetlenítette az Ubert az új taxis szabályokkal, aminek hatására be is jelentették, hogy felfüggesztik július 24-től magyarországi tevékenységüket. A közösségi taxiszolgáltatót azonban nemcsak nálunk, hanem a világ számos más pontján is sokan támadják, hol a taxisok, hol a munkajogok semmibe vétele, hol az állami szabályozás megkerülése miatt. Magyarországon a cég nem akarja felvenni a kesztyűt a kinyírására hozott törvény drákói szigorával.

De hát máshol sem fenékig tejföl az Uber élete.

Az Uber már Európa számos országában kemény falakba ütközött, de a legtöbb helyen nem adta fel. Spanyolországból 2014. végén vonult ki, miután a madridi taxisok folyamatosan lázongtak ellene. Végül egy bírósági felszólításra kellett beszüntetnie törvénysértőnek ítélt tevékenységét. 2016. tavaszán azonban újraindult az UberX szolgáltatás Madridban, de a korábbiakkal ellentétben nem alkalmi, hanem csak profi, engedéllyel rendelkező sofőrök taxizhatnak a cég égisze alatt.

Hasonló volt a helyzet Brüsszelben és Párizsban, ahol szintén az engedély nélküli sofőrökre szálltak rá, a belga fővárosban ráadásul elkezdték lefoglalni az autóikat is. A franciáknál ugyanezért nemrég 800 ezer euróra megvágták az Uber vezetőségét, 2015-ben pedig le is tartóztatták őket illegális taxiztatásért. A franciáknál egyébként a tüntetők autókat borogattak az Uber ellen tiltakozva.

Tiltakozási és betiltási hullám kísérte az Uber ügyködését Amszterdamban, Rómában és több német városban is. A cég Berlinben, Münchenben, Hamburgban, Frankfurtban és Düsseldorfban is felfüggesztette a működését, mert a hatósági szigor miatt nem volt értelme folytatni. Dániában is rászálltak a cégre, több sofőrét megbüntették engedély nélküli taxizásért. Helsinkiben is keményen megvágják az engedély nélkül uberezőket.

Ki Uberezzen?

Az európai szabályozók alapvetően az UberPop nevű szolgáltatást piszkálták, amit Magyarországon nem is vezettek be. Ez az eredeti Uber, ahol engedéllyel nem rendelkező, teljesen alkalmi sofőrök fuvaroznak. Ezzel szemben a magyaroknál futott, most felfüggesztett UberX, valamint a szintén csak nyugaton elérhető, magasabb minőségű szolgáltatást garantáló UberBlack esetében már törekedtek arra, hogy engedéllyel rendelkező sofőrök, engedéllyel rendelkező kocsikkal fuvarozzanak. De ez nem mindig sikerült.

Keletebbre sem lett jobb az Ubernek

2015-ben Romániában is szigorították az engedély nélkül taxizók büntetését, bár Bukarestben a jelek szerint továbbra is lehet uberezni. De tiltakoznak az Uber ellen Varsóban és Zágrábban is. Bulgáriában a taxisok és a szakszervezet lobbihadjárata után a legfelsőbb bíróság kaszálta el az Ubert, és Szófiában már nem elérhető a szolgáltatás.

Még keletebbre, Indiában számos helyen betiltották az Ubert, Újdehliben pedig egy sofőr utasával szemben elkövetett nemi erőszak után fordultak a cég ellen a szabályozók. Az országban azonban sok helyen a tiltás ellenére is folytatta a szolgáltatásnyújtást az Uber, és a legtöbb városban végül bírói úton fel is oldották az uberezést elkaszáló rendeleteket. Ennek ellenére azóta Indiában is sokat szigorítottak az Uberre vonatkozó szabályokon.

Ázsia fejlődő országaiban sokkal rosszabb a tömegközlekedés, ezért fontosabb a taxik szerepe, akik pedig nagyon sok embernek, családnak a megélhetését adják. Az Uber megjelenésével viszont nagy tömegek érzik fenyegetve magukat, ennek a fenyegetésnek pedig más színezetet ad, hogy a hobbiból saját kocsival taxizás ellehetetleníti a szegényebb taxisokat. Emiatt pedig a tiltakozás is hevesebb. A dél-afrikai Fokvárosban például nemrég eltorlaszolták a reptérre vezető utat és megverték az ott közlekedő uberezőket. Itt sokáig illegalitásban működött az Uber, több tucatnyi autót lefoglaltak a sofőröktől. Mostanra Európához hasonlóan már itt is csak engedéllyel rendelkező sofőrök uberezhetnek. A jakartai taxisofőrök meggyújtott gumiabroncsokkal zárják le az utat az indonéz fővárosban az Uber ellen tiltakozva.

Rio de Janieróban és Sao Paulóban is voltak hasonló tüntetések. Előbbi helyen betiltották, aztán egy bírói ítélet alapján újra engedélyezték a szolgáltatást, és több másik brazil városban is el akarják kaszálni az Ubert a szabályozók. Itt gyakorlatilag teljesen szürke zónában mozog az uberezés. Costa Ricában csak békés tüntetések voltak, de Kolumbiában már kisebb háborút indítottak a hatóságok az Uber ellen, több mint ezer sofőr autóját foglalták le. A taxisok pedig Mexikóvárosban is szétvertek néhány kocsit elkeseredettségükben.

Nem járt jobban Kínában sem az Uber, Kanton (Kuangcsou) városában például a rendőrség takarította ki az Uber irodáit, emellett hasonló razzia játszódott le Csengtuban is, amit pedig több másik helyen erőszakos taxistüntetések követték. Ennek ellenére ma több városban is működik az Uber Kínában, de hatalmas veszteségeket termel a kis árréssel dolgozó piacon.

Hongkongban is a rendőrök meszelték el a céget, ami azért volt ellentmondásos, mert a razzia időpontjában az úgy Uber szerepelt a  befektetésösztönző ügynökség honlapján mint helyi sikersztori. Később gyorsan le is vették onnan. Dél-Koreában is azonnal betiltották az UberPop szolgáltatást, egy időben például pénzdíjat is ajánlottak azoknak, akik uberezőt fogtak, a cég helyi vezetői ellen pedig vádat emeltek. Ennek ellenére az Uber ma is szolgáltat Szöulban, de csak rendes taxikat közvetít. A japán hatóságok is keményen rászálltak a cégre, amikor Fukuokában indított próbaszolgáltatást, Tokióban viszont működik az Uber.

Amerikából jöttem

Az Uber az Egyesült Államokban indult, de nem mindenhol fogadták tárt karokkal az országon belül. Nevada állam például rögtön kerek-perec betiltotta, és jó időbe telt, mire végre engedélyezte. A texasi Austinból nemrég azért vonult ki az Uber és a rivális Lyft szolgáltató, mert a város elrendelte, hogy a sofőrjeik előéletét ellenőrizzék, ennek részleteiről azonban nem tudtak dűlőre jutni. Itt azonban ahogy kilépett a két behemót, több kisebb közösségi szolgáltatás lépett a helyükre, amelyek valahogy meg tudják oldani, hogy ne legyenek büntetett előéletű dolgozóik. A helyi szabályozásokra hivatkozva több másik egyesült államokbeli városban felfüggesztette a szolgáltatást a cég, például San Antonióban vagy Anchorage-ban sem üzemel.

Nemcsak a helyi szabályok körül van balhé, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a munkajogi védelem hiánya miatt is sokat támadják az Ubert és általában a sharing economyt. A sharing economy-cégek azonban éppen abban az irányban haladnak, ami a dolgozók kiszolgáltatottságát növelik.

Kanadában is sokat támadták az Ubert, Vancouverben most is illegális, de Edmontonban is csak 2016-ban legalizálták. Ausztrália nagy részén is betiltották a szolgáltatást, így az angolszász világban sem örvend teljeskörű elfogadottságnak.

(Index, 2016. július 13.)

 

Üzletel az Uberrel a Wal-Mart és a Toyota

A Volkswagen és a General Motors a Gett és Lift csapatát tolja. A Wal-Mart árut szállíttat velük.

A világ legnagyobb szupermarket hálózata, a Wal-Mart az Uber és a Lyft online autósközvetítő céggel szövetkezik termékeik kiszállítására az Egyesült Államokban.

A tesztüzemet Denverben und Phoenixben tervezik: a Wal-Mart ezzel lerövidítené a szállítási időt, és főként a belső városrészekben szeretne olyan ügyfeleket megnyerni magának, akiknek nincs saját autójuk. Az Amazon nemrég friss élelmiszerek házhozszállításával jelentkezett, és a Wal-Mart úgy döntött, valamit lépnie kell erre.

A Wal-Mart nem az egyetlen, amely kihasználná az Uber-ben lévő üzleti potenciált. Legkorábban az autóipar ébredt: a Toyota beszállt az Uberbe, míg a VW a rivális Gett, az Opel pedig a Lyft online autóközvetítővel lépett szövetségre.

Az autósok

A Toyota befektetett az Uberbe. Egyre több autógyártó lát üzleti lehetőséget az új közösségi személyszállításban. A Toyota egy kisebb, pontosan nem közölt, összeget fektetett az Uberbe, és lízinglehetőséget is kínálni fog az Uber sofőröknek. Korábban a Volkswagen és a General Motors is befektetett az Uber olyan versenytársaiba, mint a Gett és a Lyft.

Egyértelműen kirajzolódik egy stratégia a világ nagy autógyártói részéről, akik egyre inkább felismerik, hogy az autóhasználati és birtoklási szokások átalakulóban vannak. Az újfajta személyszállítási megoldások más iparágak nagyjainak érdeklődését is felkeltették. Az Apple 1 milliárd dollárt fektetett a kínai Didi Chuxing fuvarmegosztó óriásba.

A japán autógyártónak nem érdeke, hogy nagyobb részesedést szerezzen Uberben, vagy akár átvegye az irányítását. A Toyota ugyanis sokkal inkább arra épít, hogy megfelelő ismeretek szerezzen az átalakuló autóhasználati szokásokról.

Az izraeli székhelyű Gett 300 millió dollárt vont be a Volkswagentől. A taxirendelésben utazó Gett egyébként már világszerte több mint 60 városban van jelen, beleértve Londont, Moszkvát és New Yorkot is, komoly fejlődést is mutat. 2015-ben 300 százalékkal nőtt a bevétele, 2016-ban pedig el szeretnék érni az 500 millió dolláros szintet. A piacvezető Uber éves szinten nagyjából 1 milliárd dollárt hoz.

A General Motors 500 millió dollárt fektetett a Lyftbe, amely az USA második legnagyobb fuvarmegosztó szolgáltatása. A GM elnöke csatlakozott is a Lyft igazgatótanácsához, és elindítottak egy lízingprogramot a sofőrök számára Chicagóban, melyet a terv szerint tovább bővítenének.

A nagy autógyártók egyrészt kezdik felismerni, hogy az újfajta személyszállítási szolgáltatások mit jelentenek, az autóhasználati szokások megváltozásával. Másrészt viszont a lehetőséget is megérezték, melyet ezen cégek jelentenek.

Az autógyártók beszállása a fuvarmegosztó szolgáltatásokba azt is segítheti, hogy erősítsék piaci helyzetüket. A fuvarmegosztók a nagytelepüléseken vannak jelen. A városi piac különösen izgalmas a GM számára, amely erősebb a vidéki piacokon, de a Lyfttel kötött együttműködéssel erősítheti a piaci részesedését a városokban.

Az Uber egyébként 2009-es alapítása óta már több mint 10 milliárd dollárnyi tőkét tudott bevonni és folyamatosan keresik a stratégiai befektetőket. A Toyotával kiterjeszthetik a lízingprogramjukat, bár a kaliforniai hatóságok fontolgatják a gyakorlat betiltását.

A Toyota és az Uber azt remélik, hogy 2016. második felében indulhatnak el az új lízinglehetőségek. A Toyota azonban óvatos, és bár komoly lehetőséget látnak a programban egyelőre csak egyfajta tesztprojektként indítanák el azt, felmérve, hogy mi lehet belőle kihozni a későbbiekben.

(HVG, 2016. június 4., Investor.hu, 2016. május 25.)

 

Az Apple is rálép az Uber lábára

Egymilliárd dollárt nyom a Didi Chuxingba. Kínában.

Az IT-óriás részesedést vásárolt egy kínai autósközvetítőben. A Didi Chuxing az Uber versenytársa Kínában. Az Apple alapvető célja az lehet, hogy a befektetésen keresztül jobban megismerje a kínai piacot.

A Didinek az Apple az eddigi legnagyobb céges befektetője, aki már eddig is több milliárd dollárt gyűjtött össze befektetőktől, ráadásul meghatározó szereplője Kínában a személyszállítási szolgáltatások közvetítési piacának.

A Didinek szakértők szerint nagyobb részesedése van a piacból, mint az Ubernek, már több mint 400 városban van jelen. Az Uber februárban még úgy nyilatkozott, hogy egy évben több mint egymilliárd dollár veszteséget termelnek. A múlt évben az Uber riválisai, a Didi, a Lyft és a Grab Taxi megállapodtak, hogy összefognak az Uber ellen, melyet próbálnak kiszorítani.

(HVG, 2013. május 13.)

 

Las Vegasban az Uber

Következik az ételkihordás, az UberEats. A Lyft is ugyanolyan utazásmegosztó.

Nevadában és kiemelten a turizmusából élő Las Vegasban néhány hónapja indította szolgáltatását a Lyft és az Uber utazásmegosztó, mindketten alacsony árakkal próbálnak versenyt támasztani a helyi taxisoknak, akik egy nagy csatát a bíróságon már elveszítettek: meg kell osztozniuk a legjobban fizető repülőtéri fuvarokon.

A 8 kilométeres útért 20 dollár feletti összeget is elkérnek a taxisok, ez még helyi viszonylatban is borsosnak számít. A viteldíj az elfogadhatónak tekintett szintnél átlagosan 25–50 százalékkal több. Ráadásul a taxisok rendszerint nem a legrövidebb utat választják, s csak a repülőtéri fuvarokon évi 15 millió dollárral károsítják meg az utasaikat. A Lyft és az Uber magával hozta a versenyt, ehhez a taxisoknak is alkalmazkodniuk kell.

Az Uber más tájakon is erősít: márciusban tíz amerikai nagyvárosban ételkihordást is vállalnak majd. Az UberEats szolgáltatás igénybevevői a környező éttermekből rendelhetnek ebédet vagy vacsorát. A szolgáltatást sikeresen tesztelték a kanadai Torontóban, ahol száz helyi éterem csatlakozott a rendszerhez. Amerikában átlagosan 5 dolláros – városonként eltérő – kiszállítási díjjal dolgoznak majd, ezen megosztoznak a sofőrrel. Az Uber azonban „koordinációs költségek” címén az éttermektől pénzt szed.

(Világgazdaság, 2016. január 22.)

 

Szeretik az Ubert

Budapesten is. Az Uber  számokban világszerte: 61 ország, 330 város, naponta több millió utazás.

Budapesten az indulás, 2014 novembere óta több mint 600 ezer utazást tettek meg az Uber mobilalkalmazásának segítségével. A magyar főváros egyedülálló fejlődést mutatott mind a felhasználók számának gyors növekedésében, mind pedig az autóspartneri kör bővülésében, a Világgazdaság beszámolója szerint.

A technológiai vállalat nyilvánosságra hozott friss statisztikáiból egy első ránézésre meglepő irányzat olvasható ki: az Uber-utazások 30 százaléka metróállomás közelében kezdődik vagy végződik. Ez különösen olyan távolabbi városrészek esetében hasznos, ahonnan kifejezetten nehéz - vagy csak több átszállással lehetséges - a bejutás autó nélkül a központi kerületekbe. Ez a felhasználási mód nagyban hasonlít azokhoz az autósokra, akik járművüket a metróállomásoknál kialakított P+R parkolókban hagyják, és metróval folytatják útjukat a belvárosba. Mindez azt jelzi, hogy az Uber Budapesten is hatékonyabbá tette a közösségi közlekedést.

Az adatokból az is látszik, hogy Budapest belső és külső kerületeiben egyaránt stabil a kereslet az utazások iránt. A magyar főváros az átlagos érkezési idő tekintetében sem marad el a világ többi Uber-városának átlagától: az Uber indulása óta a becsült érkezi idő 10 percről 5 perc alá csökkent, Budapesten ez a szám átlagosan 4,5 perc. Jelenleg ezer autóspartner és 55 ezer utas regisztrált az Uber platformján Budapesten. A világ legnagyobb utazásmegosztója 2016. végére további ezer magyar autósnak nyújthat kereseti lehetőséget.

(Világgazdaság, 2015. október 21.)

 

Az Uber, az ügyes kerítő

Ő csak közvetít a taxizni vágyók között, de nagyobb ütemben nő, mint régen a Facebook.

Az Uber öt évvel ezelőtt indította be szolgáltatását San Franciscoban, és azóta már a világ 58 országának 311 városában van jelen. Népszerű, ráadásul már a legértékesebb startup cégnek tartják a befektetők.

A közlekedési és taxis iparágat felforgató Uber növekedését a cégérték mutatja, amit jelenleg az időközben bevont tőkeemelések alapján lehet megállapítani, hiszen a céget még nem vezették be a tőzsdére. Működésének harmadik évében már 3,4 milliárd dollárra értékelték a befektetők a céget, 2014. júniusában az akkori 1,2 milliárd dolláros tőkeemelés már 17, a decemberben végrehajtott tőkeinjekció pedig már 40 milliárd dollárra lökte fel a taxis közlekedést megreformáló vállalkozás piaci értékét.

2015 májusában az Uber további 1,5-2 milliárd dolláros tőkeemlése már 50 milliárd dolláros cégértéket jelenthetett a szakértők becslése szerint. Az újonnan szerzett pénzt - az eddigi terjeszkedés helyett - most inkább stratégiai partnerekkel való együttműködésre tervezi felhasználni az Uber.

Az Uber sajátossága, hogy a cég szinte semmilyen eszközzel nem rendelkezik, hisz az autók sincsenek a birtokában. Pusztán egy közvetítő a taxis szolgáltatást igénybe vevők és az autójukat a felajánló vezetők között, amiért jutalékot számol fel a cég.

Az 50 milliárdos cégértékkel a világ legértékesebb startup cégének járó címet is elhódította az Uber a mobilkészülékeket gyártó kínai Xiaomitól, mely eddig 45-48 milliárd dolláros értékkel állt az első helyen. Ekkora piaci érték már az olyan nagy és régi cégeken is túllép, mint a FedEx (48 milliárd) vagy a Nissan Motor (47 milliárd).

Az Uber úgy tűnik, lekörözte a Facebookot is, legalábbis az indulás ütemét mérve. A közösségi média óriásnak három évébe telt, hogy elérje az 1 milliárd dolláros értéket, és működésének ötödik évére pedig 15 milliárdot ért a cég. Az 50 milliárdos szinthez pedig 8 évre volt szüksége, majd 2012-ben 100 milliárd dollárra emelkedett cégértéke részvényeinek tőzsdei bevezetése (IPO) során. Most egyébként 225 milliárd dollárt ér a Facebook.

(Investor.hu, 2015. június 5.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.