iparos₪piac

Jön az Ikeás használt bútor

Visszaveszi a használt bútorait az IKEA, jönnek a vidéki átvevőpontok. Lesz önkiszolgáló csomagátvételi pont is.

Az IKEA a 2020-ban új, külsős, tehát nem az IKEA láncban fenntartott átvételi pontok nyitását tervezi négy városban: Pécsett, Veszprémben, Kecskeméten és Debrecenben, jelentette be a vállalat, írja az Index.

Továbbá a budaörsi és a soroksári áruházak után a budapesti Örs vezér téri áruháznál is létrehoznak egy önkiszolgáló csomagátvételi pontot. Mindezek mellett Magyarországon a tavasz folyamán fog elindulni a „Bútorok második élete” elnevezésű kezdeményezés.

D SOS20130130018

Fotó: Soós Lajos / MTI

Továbbra is azon dolgozunk, hogy úgy bővítsük és alakítsuk ki szolgáltatásainkat, hogy minél több ember számára legyünk elérhetők. Új csatornákba fektetünk, innovatív áruházi jelenlétet tervezünk, és fejlesztjük a digitális platformjainkat, hogy így feleljünk meg vásárlóink elvárásainak – mondta el Mounia El Hilali, az IKEA regionális kereskedelmi vezetője.

"A vásárlók maguk választhatják meg, hogy hol és mikor szeretnék átvenni a megrendeléseiket. A házhoz szállítás kényelmes és megfizethető alternatíváját jelenti, ha a vásárló maga viszi haza a termékeket ezekről az átvételi pontokról” – mondta el Federica Barberis,  az IKEA regionális értékesítési vezetője.

AZ IKEA TERVEZI TOVÁBBÁ, HOGY AZ ÖRS VEZÉR TÉRI ÉS A PRÁGAI ÁRUHÁZAKNÁL EGYARÁNT ÖNKISZOLGÁLÓ CSOMAGÁTVÉTELI PONTOKAT HOZ LÉTRE – ELKÉPZELÉSEK SZERINT 2020 VÉGÉIG.

Hat különböző méretű locker közül lehet majd választani, a vásárlók tehát kis méretű termékeket és nagyobb megrendeléseket is kérhetnek majd ide, és a nap bármely órájában elvihetik innen a megrendelt termékeket, nem kell bemenniük az áruház területére, és nem kell várakozási idővel sem számolniuk a csomagátvételi pultnál.

Használt bútor: visszaviheted

A svéd lakberendezési vállalat célkitűzése, hogy 2030-ra teljes mértékben megvalósítsa az úgynevezett körkörös gazdaságot. Ezért minden új termékét úgy tervezi már a kezdetektől, hogy azok más célból felhasználhatók, helyrehozhatók, újrafelhasználhatók, újraértékesíthetők és újrahasznosíthatók legyenek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb hulladék termelődjön.

Az IKEA helyi szinten két területen kísérletezik. Egyrészt szeretné a veszteségeket elkerülni, és minden keletkezett veszteséget visszaforgatni a gyártási láncába. A cég Magyarországon a tavasz folyamán fogja elindítani a „Bútorok második élete” elnevezésű szolgáltatását, AMELY KERETÉN BELÜL VÁSÁRLÓITÓL VISSZAVÁSÁROLJA AZOKAT AZ IKEA BÚTOROKAT, AMELYEKRE MÁR NINCS SZÜKSÉGÜK. AZ ÚJ SZOLGÁLTATÁS 2020 MÁRCIUSÁBAN INDUL.

Ezeket a bútorokat azután ezen a visszavásárlási áron értékesíti újra a leértékelt árú termékek részlegében (FYND).

Mivel kiállunk termékeink minősége mellett, így az újraeladott, használt bútorokra egy év garanciát adunk. Így biztosítjuk a termékek lehető leghosszabb ideig tartó használatát – mondja Vladmiír Víšek, az IKEA regionális fenntarthatósági vezetője.

Az IKEA forgalma Magyarországon 20,5%-kal, 90,3 milliárd forintra nőtt. A magyarországi áruházakban több mint 6,7 millió látogató járt, akik közül 3,5 millióan vásároltak is. A magyar vásárlók 37,1 millió terméket vásároltak, és átlagosan 21.783 forintot költöttek vásárlásonként. Szintén sikeresek voltak az IKEA Éttermek és Bisztrók, ahol egy év alatt Magyarországon 4 millió vásárlót szolgáltak ki.

(Index, 2020. január 23.)

 

A Jysknek eddig bejött

Duplájára nőtt Magyarországon a Jysk.

A Jysk 107 százalékos árbevétel növekedéssel, az eddigi legmagasabb forgalmát érte el Magyarországon az elmúlt 2018/2019-es pénzügyi évben, írja a Napi.hu.

Magyarországon egyre több vásárló választja a Skandináv Jysköt az online webshopban és a hagyományos áruházakban egyaránt. Ennek eredményeként, a lánc Magyarországon az eddigi legmagasabb, több mint 45 milliárd forintnyi árbevételt ért el, ami a 2017-es pénzügyi évhez képest 107 százalékos bővülés. Különösen a bútorok, matracok és fürdőszobai textíliák forgalma növekedett - hívja fel a figyelmet a cég közleményében.

A 2018/2019-as periódusban 2 új Jysk üzlet nyílt, és 12 újult meg Magyarországon. A lakberendezési hálózat jelenleg 81 üzlettel rendelkezik és több mint 800 munkatársat alkalmaz.

A Jysk világszerte több mint 2.800 áruházat üzemeltet 52 országban, a csoport 3,8 milliárd euró rekord árbevételt, és 436 millió euró EBIT-et könyvelhetett el a 2018/2019-es üzleti évben. Az első üzletét 1979-ben Dániában megnyitó Jysk ma már több mint 2 800 áruházzal és 23 ezer munkatárssal rendelkezik globálisan. A Jysk tulajdonosa a Lars Larsen Csoport mögött álló család, akinek számos - összesen 4,25 milliárd euró éves forgalmat termelő - cég van a tulajdonában.

(Napi.hu, 2019. november 21.)

 

Jön az Ikea a szomszédba is

Hamarosan a szlovénok is maguk szerelhetik össze a bútoraikat.

A Reuters információi szerint az IKEA Ljubljanában, Szlovénia fővárosában nyit majd boltot egy éven belül, így végre a szlovénok is megtapasztalhatják, hogy milyen is az ikeás bútor-összeszerelés, annak minden előnyével és hátrányával, írja az Origo.

Az IKEA a tervek szerint már ebben a hónapban megkezdi az első szlovén áruházának építését, a projekt pedig várhatóan egy éven belül el is készül.  A vállalat szlovén áruháza Ljubljanában lesz, és mintegy 300 embernek ad majd munkát.

A beruházás 90 millió euróba kerül. A Reuters megjegyzi, hogy az IKEA-nak vannak áruházai a Szlovéniával szomszédos Olaszországban, Ausztriában, Horvátországban és Magyarországon.

A 24ur.com még augusztus elején számolt be arról, hogy az IKEA megkapta a szükséges engedélyeket az áruház megépítéséhez. Az üzlet a BTC City nevű bevásárlóközpontban lesz a szlovén fővárosban, az építéséhez szükséges anyagok nagy részét pedig a cég várhatóan helyben szerzi be és az építkezésen dolgozók is szlovénok lesznek - írja a student.si.

FORRÁS: ONLY FRANCE/SERGE ATTAL/ ONLYFRANCE.FR/SERGE ATTAL

Az IKEA számára a szlovén árruház megépítésénél a környezetvédelem is fontos volt, ezért az építéshez időtálló anyagokat alkalmaznak, a fűtéshez geotermikus energiát használnak majd és 23 féleképpen fogják szelektálni a hulladékot. Emellett lesz saját tisztítóberendezése is az áruháznak, a mosdók esővízzel működnek majd és a megszokottnál 30 százalékkal több ablak kerül az épületre, hogy a nappali fényt is használhassák a természetes világításhoz.

(Origo, 2019. október 9.)

 

A weben nagyon kapkodják az Ikea cuccait

Kiugró jól teljesít az IKEA a világhálón.

Az IKEA online értékesítése 43 százalékkal növekedett az augusztus végéig tartó 12 hónapos ciklusban, ezzel a világ legnagyobb bútorértékesítő csoportjának bevétele 6 százalékkal lett magasabb, mint az előző egy éves időszakban, írja az Origo a Reuters nyomán.

A kiskereskedelmi forgalom, vagyis a termékek és szolgáltatások értékesítése az összes 433 IKEA áruházban és az online webhelyen 41,3 milliárd eurót tett ki, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az előző pénzügyi évhez képest.

Az IKEA, amely hatalmas, városon kívüli bútorüzleteiről ismert, jelentős beruházásokat hajtott végre az új vásárlási szokásokhoz és az online versenyhez igazodva, amelyek digitális és egyéb szolgáltatások fejlesztését, valamint kisebb üzletek és bemutatótermek megnyitását a városközpontokban jelenti.

A globális internetes értékesítésben szárnyal az IKEA - a jövőben a városközpontokban nyitnak új, kisebb áruházakat világszerte FORRÁS: MTI/FALULDI IMRE

Torbjorn Loof vezérigazgató a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a legalább egy éve nyitva tartó üzletekben az eladások 1,2 százalékkal növekedtek, továbbá az online értékesítés már a teljes árbevétel 7 százalékát hozza.

Az IKEA üzletek 12 franchise tulajdonos birtokában vannak több mint 50 piacon. Az Ingka Group, a korábbi IKEA Csoport, amelynek 374 üzlete van, külön számolt be a kiskereskedelmi értékesítés 5 százalékos növekedéséről, 36,7 milliárd euróra. Az Ingka online értékesítése 46 százalékkal emelkedett, ez a teljes árbevételük 11 százalékát tette ki.

(Origo, 2019. szeptember 26.)

 

Az Ikea Kínára tesz egy lapáttal

Az IKEA közel másfél milliárd dollárt költ el Kínában.

Minden korábbinál nagyobb éves beruházási összeget jelentett be a kínai piacon a svéd áruházlánc, az IKEA, írja az Origo az Asia Times nyomán.

A svéd vállalat mintegy 10 milliárd jüant,azaz nagyjából 400 milliárd forintot fektet be stratégiai céllal a kínai piacon, kereskedelmi tevékenységének fejlesztésére, mind a hagyományos áruházak, mind az online jelenlét tekintetében.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a következő pénzügyi évben legalább 3000 új munkatársra is szükségük lesz, akik különböző pozíciókban és területeken bizonyíthatnak majd. 

Illusztráció FORRÁS: ONLY FRANCE/SERGE ATTAL/ ONLYFRANCE.FR/SERGE ATTAL

A kínai háztartási bútorértékesítés piaca növekedési periódusban van. Az ország városiasodása erőteljes, a digitális fejlődés gyors, az egy főre jutó jövedelem pedig növekszik, amit az emberek érzékelhetően magukra költenek - magyarázta döntésük hátterét az IKEA kínai vállalatának elnöke.

A cég a jövőben több szolgáltatást kínálna vásárlóinak az ottani piacon, többek között az online és offline felületeken is közvetlen kapcsolattartást egy-egy tanácsadó munkatárssal, méghozzá "egyablakos" rendszerben.

Kína az egyetlen olyan piac Svédországon kívül - a vállalat 1943-ban indult -, ahol a cégnek teljes beszállítói lánca van. Az első kínai áruházukat még 1998-ban, Sanghajban nyitottak, azóta már 27 nagy áruházat és több logisztikai illetve disztribúciós bázist is használatba vettek. Jelenleg 21 nagyvárosban vannak jelen, online szolgáltatásuk 227 településen érhető el országszerte.

Nem a svéd lánc az egyetlen a hasonló profilú cégek közül, amely fantáziát lát a kínai piac növekedésében. A holland alapítású Leiden szintén bővülési szándékot jelentett be, és együttműködésre lép kereskedelmi ingatlanokat fejlesztő társaságokkal, hosszú távra szóló, a bérlő igényei szerint kialakított bérlemények (üzletek, bemutatótermek stb.) építése és bebútorozása kapcsán.

(Origo, 2019. augusztus 26.)

 

Mömax lesz a Kika nálunk

A Kika eladta magyarországi üzleteit. Frissítés: a GVH jóváhagyta (2019. augusztus 26.)

A Kika lakberendezési áruházlánc tulajdonosa, az osztrák Signa Csoport eladta magyarországi, csehországi, szlovákiai és romániai üzleteit az XXXLutz osztrák cégnek - írja a Portfolio a Die Presse osztrák napilap nyomán. Az új tulajdonos Magyarországon a Mömax hálózatot is birtokolja. 

A Signa közlése szerint a vonatkozó szerződést már április 26-án aláírták. A Kika ezentúl teljes mértékben az ausztriai üzlethálózatára akar összpontosítani.

A szerződés értelmében 22 ingatlan és 1.500 dolgozó cserél gazdát. A vételárat az ausztriai üzletekbe fektetik azzal a céllal, hogy a kika/Leiner modernizálásával tovább dinamizálják a hazai hálózatot, amelybe már eddig is több százmillió eurót invesztáltak - mondta el a lapnak Christoph Stadlhuber, az osztrák cég ügyvezetője. 

Thomas Saliger, a XXXLutz szóvivője a Pressének nyilatkozva elmondta: céljuk az, hogy minden egyes országban, ahol jelen vannak, ők legyenek a piacvezetők. A XXXLutz az ügylet nyomán már 304 egységgel és több mint 23 ezer dolgozóval rendelkezik 12 országban. A vételárat a felek titokban tartják. A tulajdoncsere a versenyhatóság jóváhagyása után lép életbe.

(Portfolio, 2019. május 24.)

 

Beköltözött az Ikea

Párizsban a belvárosba. Megnyitotta első áruházát Párizs központjában az Ikea.

Az Ikea megnyitotta 34. franciaországi üzletét, a cég a szokásától eltérően viszont nem egy város szélére települt, hanem Párizs központjában, Madeleine negyedben nyitotta meg új boltját, írja az Index az MTI nyomán.

Az új áruház kétszintes, az 5.400 négyzetméteres területen 140 alkalmazott segíti a fogyasztókat a vásárlásban. Az áruházban salátabár és étterem várja a vendégeket, az érdeklődők lakberendezési, lakásfelújítási és bútorjavítási, valamint főzőtanfolyamokon is részt vehetnek.

 "A Madeleine egy új innovatív laborteszt számunkra. Ki akarjuk szolgálni azokat a vásárlókat, akik ismerik és szeretik az Ikea-t, de úgy gondolják, hogy az Ikea túl messze van" - mondta Jesper Brodin, az Ikea-áruházak többségét birtokló Ingka csoport vezérigazgatója. Hozzátette, ha a Madeleine-projekt sikeresnek bizonyul, hasonló, városközponti üzleteket nyitnak Franciaországban, de az Egyesült Államokban és Japánban is.

Az Ikea, amelynek tavalyi éves forgalma 39 milliárd euró körül volt, 400 millió eurót tervez beruházni Franciaországban a következő három évben. Ebből az összegből korszerűsítenék a meglévő áruházakat, újakat építenének belvárosokban, új szolgáltatásokat kínálnának és javítanák az internetes elérhetőségeket.

Németország és az Egyesült Államok után Franciaország az Ikea harmadik legnagyobb piaca.

Az Ikea nagyjából tízezer embernek ad munkát Franciaországban. A 2017/18-as pénzügyi évben a munkavállalók bértömege 3 százalékkal 2,83 milliárd euróra nőtt.

(Index, 2019. május 6.)

 

Bérelhetsz is bútort

Az Ikeában. Ha például autót lehet, akkor franciaágyat miért is ne.

A svéd áruházlánc, az Ikea olyan dologgal próbálkozik, mely jelentősen eltér eddigi üzleti gyakorlatától, írja az Origo. Az áruházakban kapható bútorokat elsőként bérelni lehet a cégtől, majd a bérleti időszak végén történne csak meg a tényleges értékesítésük.

A Financial Times ír arról, hogy a nagyvállalat elsőként Svájcban vezetné be az új koncepciót, akár már néhány héten belül is, kísérleti jelleggel.

Torbjorn Loof, az Inter Ikea ügyvezetője elmondta, az eddigi üzleti modelljüktől jelentősen eltérő konstrukciót partnereikkel közösen dolgozták ki. Ennek lényege, hogy a vásárlók bérbe vennék a bútorokat, és nem megvásárolnák azokat. A lízing időszakának végén az Ikea saját költségén újítaná fel azokat, és csak ekkor történne meg a hagyományos értelemben vett értékesítésük.

A tervek szerint a bérlés lehetőségét a cég rögtön több termékcsalád elemeire vezeti be a svájci áruházakban.

A cél az, hogy ezzel megnöveljék a termékek élettartamát, és megkíméljék a vásárlókat azok szükségtelen felhalmozásától.

Torbjorn Loof azt is elmondta, hogy a vásárlóknak ezzel egy újabb finanszírozási lehetőséget kínálnak, például az olyan nagy értékű bútorok beszerzésénél, mint például a komplett konyhabútorok.

A vezető szerint, ha az új modellt bevezetik, akkor az a vállalatnál is változtatásokat eredményez. Már nemcsak abban lesznek érdekeltek, hogy eladják az adott bútort, hanem abban, hogy mi történik a termékkel a vásárlás után, és hogyan vigyáznak arra használói - tette hozzá.

(Origo, 2019. február 4.)

 

Indiában nyit az Ikea

Indiában próbálkozik az Ikea, 37 ezer négyzetméteren.

Megnyitja első áruházát augusztus 9-én Indiában az Ikea, a világ legnagyobb bútor-kiskereskedelmi konszernje, írja a Napi.hu

Jesper Brodin, az Ikea vezérigazgatója a hivatalos megnyitást megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy elérhető áron kiváló minőségű bútorokat kínálnak az indiai fogyasztóknak, és igyekeznek majd mielőbb megnyitni további üzleteiket az ország egész területén.

Az Ikea első áruházát a dél-indiai Haidarábád városban építette meg. A 37 ezer négyzetméteres üzletben 850 alkalmazott szolgálja ki a vásárlókat, akiknek a száma egy év alatt elérheti a hétmilliót is - írta az MTI.

Az Ikea azt tervezi, hogy 2025-re 25 áruháza működik majd Indiában, összesen 1,5 milliárd dollárnyi beruházás eredményeként. A cég arra számít, hogy az 1,2 milliárd lakost számláló országban a középosztály növekedése és gyarapodása révén jól jövedelmező lesz az üzletmenet.

A Svédországban alapított Ikea második alkalommal próbálja megvetni lábát Indiában, egy nehéz, de nagy lehetőségeket rejtő piacon. Több mint tíz éve, 2006-ban azért kellett visszakoznia terveitől, mert a külföldi befektetéseket szabályozó törvény nem tette lehetővé, hogy társuljon egy helyi partnerrel.

Indiában nemzetközi termékei mellett a helyi sajátosságoknak, az indiai életmódnak megfelelő cikkekkel egészítette ki kínálatát az Ikea. Emellett ezer terméke kerül majd 200 rúpiánál (2,5 eurónál) kevesebbe.

Elemzők szerint rögös út vár az Ikeára Indiában, ahol olyan vetélytársakkal kell megküzdenie, mint az Urban Ladder és a PepperFry, nem beszélve az olyan internetes cégekről, mint az Amazon és a Flipkart.

(Napi.hu, 2018. augusztus 8.)

 

Bécsben bezöldül az Ikea

A vásárlói szokások változása miatt a belvárosban, teljesen autómentes, zöld homlokzatú áruházat nyit az áruházlánc. Persze, ő szállít haza.

Az ígéretek szerint minden terméket ki szabad majd próbálni, hazavinni viszont csak azt lehet, ami egy szatyorba belefér, írja a Világgazdaság.

Az áruházlánc történetében is egyedülálló koncepciót követ az IKEA új bécsi áruháza, amely várhatóan 2021-re készül el:

a külváros helyett a belvárosban, a Westbahnhofnál kap helyet és teljesen autómentes lesz, a piackutatások szerint ugyanis a belvárosban lakók kétharmadának már egyáltalán nincs autója.

A Mariahilfer Straßéra tervezett új bútorbolt viszont kiválóan megközelíthető lesz tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel.

Fotó: Ikea

De nemcsak a városlakók mobilitási szokásai változnak, hanem a vásárlói magatartásuk is. Az emberek szívesen mennek vásárolni, mindent meg akarnak fogni, ki akarnak próbálni, de a nagyobb, nehezebb dolgokat már inkább hazaszállíttatják, nem ők akarnak cipekedni.

Az új bécsi bútoráruháznak, amelynek pontosan ugyanolyan lesz a szortimentje és a szolgáltatáskínálata, mint a többi IKEA-nak, éppen ezért nem lesz parkolója, viszont 24 órán belül mindent házhoz szállítanak – méghozzá jutányos áron.

A 30 kilogramm alatti csomagokat például várhatóan 3 euró 90 centért (1.248 forint) viszik ki a vevőknek, egy egész konyhát pedig 99 euróért (31.676 forint).

A megrendelt termékek egy logisztikai centrumból kerülnek majd a vásárlókhoz, amelynek hamarosan elkezdik az építését a 21. kerületben.

De nemcsak ebben lesz rendhagyó az új bécsi IKEA-áruház, hanem a kinézete is eltér majd a szokásostól. A többszintes épület homlokzatán zárt és nyitott elemek váltakoznak majd, amelyek tele lesznek zöld növényekkel, a fényt beengedő felületekkel, világos kirakatszakaszokkal és fákkal.

Így az épület nemcsak a levegőre, de a környék hangulatára is jó hatással lesz majd.

A terveket a bécsi Querkraft építésziroda készítette, amelyet kilenc meghívott pályázó közül választott ki a svéd cég. Az építési munkák várhatóan 2019 őszén kezdődnek.

(Világgazdaság, 2018. augusztus 7.)

 

Diego: megy a  műfű is

Már 100 boltja van a Diegonak. Ez most 200 négyzetméteres.

2018 június végén Balatonlellén nyitotta meg századik hazai boltját a Diego lakberendezési franchise áruházhálózata. A társaság ezzel újabb lépést tett fejlesztési tervei megvalósításához, írja a Napi.

A 200 négyzetméteres üzlet megnyitásának időzítése sem véletlen, hiszen a nyári szezon a balatoni áruházak forgalmában is jelentősen érezteti hatását. A századik magyarországi Diego-pontot forgalmas helyen - a 7-es főút mellett nyitották meg. A döntésnél a helyi innovációs törekvések is szerepet játszottak - ide helyezték el például a Balaton első okospadját és az egyik első elektromos villámtöltő-állomást.

A tervek szerint az új egység a település és szűkebb vonzáskörzete mellett a délre eső területet, Somogy megye nagy részét, egészen a Kaposvárig terjedő régiót is ki fogja szolgálni, ahol a lakosság száma már hetvenezer felett mozog.

Arra számítanak, hogy a szezonális cikkekből idén is a műfű lesz a legkeresettebb, amelynek forgalomnövekedése nyáron a legnagyobb, és az idény-felújítások miatt várhatóan a lamináltpadló, a padlószőnyeg és a vinyl termékek eladási számai is nagymértékben nőnek majd.

(Napi.hu, július 2.)

 

A Signa veszi meg a Kika áruházakat

Új a tulaj a magyar Kika áruházakban.

René Benko osztrák nagyvállalkozó veszi át a magyar Kika áruházak működtetését, így nem zár be a bútorbolt-hálózat – írja az Index a G7.hu nyomán. Benko Signa nevű cége 68 áruházat vesz meg, főleg Ausztriában és néhány kelet-európai országban 490 millió euróért.

Benko nem szakmai befektető, alapvetően az ingatlanokra volt szüksége, a lánc irányítását 1 euróért vette meg, de 100 millió euró befektetést is vállalt, mert a céget alaposan át kell szervezni. Az, hogy ez mit jelent a munkavállalóknak, a lap szerint csak a következő hónapokban derül majd ki.

A Kika eddigi tulajdonosa a dél-afrikai központú, de német gyökerű Steinhoff csoport volt, ami Dél-Afrika történetének legnagyobb céges csalásával jutott be a lapokba 2017-ben. A Steinhoff trükközött, hamisította a könyveit, rejtegetni, csomagolni próbálta a brutális eladósodottságát, de aztán minden kiderült.

(Index, 2018. június 22.)

 

Sarki bútoros: az már  nincs

mádjuk a skandináv bútorosokat. A nagyok viszik a bútorpiac nagyját. 2018: rekordév lesz, tíz év után. A weben is lehet bútor után turkálni. Bútort a bútorboltból: itt igaz.

A bútorpiacon azért megállja a helyét a régi ízű reklám: bútort a bútorboltból. Bár néhány más boltban is találni egy kevés bútort a kínálatban, például barkácsáruházban, de azért a jellemző nem ez. Nem véletlen, hiszen sajátos piac a bútorpiac. Nagyértékű a portéka, nem egyszerű a szállítás, még ha lapraszerelt is, jelentős a raktározás helyigénye is. Fordítva ugyanakkor tarkább a kép, hiszen a bútoráruházak sokféle más lakásfelszerelési cikket is árusítanak, például konyhai eszközöket, vagy éppen függönyt, szőnyeget, ágyneműt, vagy éppen szemetesvödröt és felmosórudat.

Lakás és bútor együtt mozognak: bútorból rekord jön

Fellendülőben a lakáspiac, ami magával húzza a bútorpiacot is. A két piac szorosan kötődik egymáshoz.

A statisztika szerint a bútorpiac 2013-ban megközelítette a 100 milliárd forintot, 2017-ben pedig már a 160 milliárdot.De hát az eddigi csúcs régebben volt, 2007-ben, ekkor 164 milliárd forintnyi bútorvásárlást mutattak az adatok, ezt követően csúszott lefelé a piac, a gödör alja a már említett 2013-as esztendő volt. 2018-ban biztosra vehető, hogy jön az új forgalmi csúcs, nyilván nem véletlenül. A bútorboltban mélyen kell a zsebekbe nyúlni, ha pedig több is a pénz a családi kasszában, akkor is itt a pénztárcák csak később nyílnak nagyobbra. De hát 2014-től öles léptekre váltott a bútorpiac, így minden esély megvan a további váltásra is.

A bútorpiac nagyot változott. A piac döntő részét a multi nagyáruházak húzzák, le is fedik a vásárlások nagyját. A piacvezető az Ikea a maga három áruházával, őt egy másik skandináv áruház követi, a Jysk, de neki már 79 áruháza van. Úgy látszik, ezt kedvelik leginkább a vásárlók. Elemzők egyébként időnként elkövetik azt a hibát, hogy egy áruházra jutó forgalmakat számolgatnak (legutóbb az egyik gazdasági oldalon olvashattunk ilyet, igaz, nem bútorról), de nem teszik hozzá, hogy nem mindegy az alapterület nagysága. Az Ikea nagy, a Jysk kisebb alapterületű áruházakba csalogatja a vásárlót, így az egy áruházra jutó forgalom nem sokat mond, de ez más szakmákra is igaz.

A KSH nyilvántart ugyan 3.652 bútort és különféle háztartási cikket árusító boltot, de ennek csak kis része bútoráruház. A top négyen kívül vannak még a kisebbek, számuk néhány száz lehet, véletlenszerűen kiragadva például az RS, Salvo, Rubin, vagy a Kanizsa Bútorszalon, de ezek forgalma csak töredéke a nagyoknak (az RS bevétele például évi egy milliárd körül mozog). A kisebb bútorboltok egyik hátránya egyébként, hogy a vásárlást követően meg kell várni, amíg legyártják a kiválasztott bútort, hiszen sem pénzük, sem helyük a tárolásra.

És a weben is lehet bútort venni (miért ne lehetne), de nem csak az Ikea, hanem jó néhány kisebb bútoros webáruház is ott van.

A magyar bútorpiac top négyese szép mutatókat könyvelhet el magának, amiben azért nem kevés szerepe van az áruháznyitásnak. Sőt, hiszen például az Ikea is nemrégiben nyitotta harmadik áruházát, a Möbelix pedig az elmúlt időszakban nagyot nyitott a piacra új áruházaival. A Kika kivétel, mivel változatlan hálózattal dolgozik:

  2015 2016 2017 2017/2015
 Ikea  59  68 77 + 31%
 Jysk  33  40 46 + 39%
 Kika  29  32 33 + 14%
 Möbelix  6  9 19 + 317%
 összesen  130  159 175 + 35%
Elektronikus Beszámoló Portál, árbevétel: milliárd forint, bruttó, legutóbbi beszámolók, Ikea, Jysk: 2017. 08. 31., Kika: 2017. 09. 30., fordulónap váltás volt, Möbelix: 2017. március 31.

(blokkk.com, 2018. június 12.)

 

Ikea vásár: autóbérlet is van már

Lengyelországban. Új szolgáltatást vezet be az Ikea, persze egy autókölcsönzővel közösen.

Az Ikea lengyelországi boltjaiban májustól autót is kölcsönözhetnek a vásárlók - írja az Index, a Rzeczpospolita nyomán. Az új szolgáltatást a Traficar vállalattal együttműködve vezetik be. Ez a cég az autókölcsönzésre és a belső berendezések értékesítésére szakosodott.

A szolgáltatást Traficargónak nevezik, és összességében kilenc városban indult, ahol 44 járművel lehet bérelni. Ezekből 42 az Ikea üzleteinél parkol Krakkóban, Varsóban, Katowicében, Poznanban, Gdanskban és Wroclawban. A szolgáltatást igénybe vehetik Poznanban a Castorama vásárlói is.

A vásárló dolga csak annyi, hogy a Traficar applikációját alkalmazva a bevásárlás befejezése után lefoglal egy autót, amely a bolt bejáratánál áll kijelölt helyén. Be kell olvasni a szélvédőre helyezett QR kódot, ez nyitja az ajtót, a kulcsok már bent várják a bérlőt.

A Traficargo használatért kilométerenként 80 groszyt (60 forint), egy perc útért 50 groszyt, az állásért 10 groszyt kell fizetni.

(Napi.hu, 2018. május 30.)

 

A JYSK mindent visszavesz

Ha hibátlan, bármikor.

A Jysk a vásárlás időpontjától független új szolgáltatásként cserelehetőséget nyújt vásárlóinak, írja a Napi.hu. Ez azt jelenti, hogy a régebben vásárolt, de használatba nem került termékek vételárát lehetőség van visszakérni, vagy ajándékkártyán jóváíratni annak összegét. 

Az új szabályzat mind a 20 Jysk Nordic országban 1.200 áruházban érvényes. A vételár visszafizetéséhez a vásárlást igazoló dokumentum szükséges. Ha nincs meg a vásárláskor kapott eredeti nyugta, akkor más terméket, vagy ajándékkártyát ajánlanak fel a megvásárolt termék helyett.

Az eredeti online vásárlásnál felmerült házhoz szállítási költséget a cég visszatéríti. A visszaszállítás költsége azonban a vásárlót terheli.

Az első boltját 1979-ben Dániában megnyitó JYSK ma már több mint 2.500 áruházzal és 22.000 munkatárssal rendelkezik 50 országban. Az áruházlánc világszerte 3,4 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított a 2016/17-es üzleti évben.

(Napi.hu, 2018. április 9.)

 

Ment a magyar Ikea

Három áruházzal persze könnyebb. Sokan enni járnak az Ikeába.

Emelkedett a magyar Ikea forgalma, írja a Buksza. A 2017 augusztusában zárult üzleti évben 61 milliárd forintos árbevételt ért el, ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 54 milliárd forintos összeget. Egy vásárló átlagosan több mint 18 ezer forintért vásárolt a magyar Ikea-egységekben - derült ki a bútorcég tájékoztatóján.

A forgalomnövekedésben szerepe van a 2017-ben átadott soroksári áruháznak is, de utóbbi csak az üzleti év utolsó pár hónapjában kapott szerepet, mivel az átadás júniusban volt, az üzleti év pedig augusztus végén zárult.

Mennyit hoz a konyhára a web

Varga-Nagy Eszter, a magyar Ikea kommunikációs vezetője azt mondta, a cél az, hogy ez a forgalom elérje a teljes bevétel 4 százalékát. A teljes termékpaletta 85 százaléka érhető el a webáruházban, de a limitált kollekciók, nagy értékű termékek, például a keleti szőnyegek, valamint az ételek továbbra is csak az áruházakban kaphatók. Ennek leginkább szállítási és tárolási okai vannak. A webáruházban az indulás óta eltelt néhány hónapban 935 házhoz szállítással egybekötött vásárlás történt, az átlagérték meghaladta a 150 ezer forintot.

A webáruházból rendelt termékek házhoz szállításáért jelenleg közel 8 ezer forintot kér az Ikea, ha valaki online megrendeli és elmegy érte valamelyik áruházba, akkor ez 3 ezer forintba kerül. A cég várhatóan áprilistól bevezet egy kiegészítő megoldást: így azok a vásárlók, akik kisebb értékben szeretnének termékeket rendelni, kedvezőbb áron érik el a szolgáltatást.

Bár online ételszállítást egyelőre nem tervez a cég, ez a terület így is jelentős tétel az Ikeánál. A 2017-es árbevétel 5,3 százalékát az éttermi forgalom adta - azaz több, mint amennyit az online webáruháztól várnak 2018-ban. Szabó Ágnes, a soroksári egység vezetője azt mondta, hogy a látogatók egy része kifejezetten csak az étterem miatt keresi fel az áruházat. A 2018-as tervek között szerepel az Örs vezér téri áruház éttermének korszerűsítése is.

Bár a visszajelzések alapján szeretik a vásárlók, de újabb automata kasszák telepítését egyelőre nem tervezik.

Létszámláz az Ikeában

Arra, hogy mennyit keres átlagosan egy ikeás dolgozó, a cég nem adott pontos választ. A rendszer különböző alapbérekre épül, amelyek pozíciótól, munkakörtől és felelősségi körtől függnek "Minden évben felülvizsgáljuk és egyéni teljesítmény alapján növeljük a béreket. Az elmúlt évben átlagosan 10 százalékkal növekedtek a bérek, a juttatásokat tekintve minden munkatársunkra ugyanazok a feltételek vonatkoznak. A bónusz mellett havi tömegközlekedési bérlettámogatás, étkezési támogatás, a dolgozói étteremben reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna áll rendelkezésre, ahol egy fogás körülbelül 500 - 600 forint és ingyen van a kávé. Emellett egészségügyi, jogi és személyes problémákban segítséget nyújtó program mellett nyugdíjtakarékossághoz is juttatást kínál az Ikea - mondta Varga-Nagy Eszter.

Jelenleg összesen 1.081 ember dolgozik az magyar Ikea-áruházakban, ebből 560-an tavaly csatlakoztak a céghez - elsősorban a soroksári áruháznyitás nyomán. Átlagosan 7 évet töltenek a munkatársak az Ikeánál, a fluktuáció áruházanként és munkaterületenként is változik, de elmondható, hogy a kereskedelmi szektorban tapasztalt, átlagos mértékű, 10 százalék körüli. Vannak azonban olyan területek, például az étterem és a logisztika, ahol ennél magasabb ez a szám magasabb (18 százalék körüli). A magyar Ikea áruházakon kívül a cég soproni bútorgyárában pedig 500-an dolgoznak.

Városi bolt: majd

A magyar piacon még várni kell a belvárosi Ikea-üzletekre. Az anyacég még 2015-ben kezdte meg a városközpontokban lévő kísérleti kis üzletek, úgynevezett pop up boltok tesztelését. Ezekben a vásárlók megnézhetik a termékeket, lakberendezőkkel beszélhetnek, rendelhetnek online, és felvehetik az online, vagy üzletben leadott rendelésüket. A régión belül először ilyen üzlet Prágában nyílik, várhatóan 2018 második felében. Ez az üzlet 800 négyzetméteres lesz, azaz jóval kisebb, mint egy hagyományos Ikea-áruház, de ugyanúgy lesz benne étterem és kávézó is.

A pop up üzletek koncepciója korai fázisban van és a prágai nyitást követően döntenek majd arról, hol létesít majd újabb üzleteket a társaság, tehát a magyarországi megjelenésről később születhet döntés. A magyar piacon jelenleg az online értékesítés felfuttatása áll a középpontban, valamint az, hogy még több vásárló találja meg a új, soroksári áruházat. Az új áruházban a nyitás óta megforduló látogatók ötöde először volt Ikeában.

Egyelőre nincs napirenden az esetleges negyedik magyar áruház. A Magyarországhoz hasonló népességű Csehországban négy áruházat tart fenn az Ikea, így logikus lehetne, hogy Magyarországon újabb boltot nyissanak. Varga-Nagy erről azt mondta, a soroksári áruház megnyitásával főként a déli és keleti országrészben élők számára elérhetőek. Ez az áruház feltétele volt annak is, hogy az online szolgáltatás elinduljon, hiszen a termékek tárolása és szállítása miatt nagyobb alapterületre van szükség.

Az is tény, hogy az Ikea koncepciója rengeteg egyéb lehetőséget kínál a vásárlásra, például az átvételi pontok vagy a pop up áruházak segítségével.

Rendszeresen jelennek meg újdonságokkal. Ezek közé tartoznak például a háromdimenziós nyomtatóval készülő bútorok, a pet-palackból készült párnák, a minimális összeszerelést igénylő Lisbo asztal, a lakossági napelem. Ezek a tervezés, majd tesztelés szakaszát követően évek múltán jutnak be az áruházak kínálatába, ahol először összegyűjtik a tapasztalatokat, majd más piacokon is bemutatja azokat.

Körülbelül 6.500 olyan termék van, amely a világ minden áruházában megtalálható, emellett összesen évente 9.500 termék érhető a kínálatban, így az áruház méretétől függően a fennmaradó termékekről az áruház vezetője dönt az alapján, hogy a vásárlóknak mire van szükségük. Jelenleg a készházra még nincs jelentős igény, így ennek a bevezetése nincs napirenden.

(Napi.hu, 2018. február 22.)

 

Ikea: online is

Az Ikea bevezette online vásárlás szolgáltatását Magyarországon is.

Az Ikea termékei már nem csak az áruházakban, hanem online, országos házhoz szállítással is elérhetők - adta hírül a lánc a Napi.hu-nak.

2018-ban és az azt követő években szeretnének még kényelmesebb vásárlási élményt biztosítani azzal, hogy termékeit - a többcsatornás értékesítés révén - már nem csak az áruházakban, hanem online is elérhetővé teszik - írta az Ikea sajtóosztálya.

A bútoráruházlánc webshopjában az online megrendelt termékek áruházi átvételét a "Kattints és vedd át" szolgáltatás teszi lehetővé, amelynek díja 3 ezer forint. A házhoz szállítást biztosító "Kattints és kiszállítjuk" funkció 7.990 forinttól érhető el.

Eredetileg 2017 szeptembertől már elérhető lett volna az online rendelés és házhoz szállítás az Ikeánál, ám az indulás csúszott, ennyit.

(Napi.hu, 2018. február 5.)

 

A JYSK ügyesen berendezkedett

A JYSK Magyarországon rekord árbevételt ért el a 2016-17-es üzleti évben.

A jó eredmény a magyarországi munkatársai számára átlag 644 ezer forint bónuszt hozott, tájékoztatott a Világgazdaság a skandináv lakberendezési cég döntéséről.

A skandináv lakberendezési cég december elsején tette közzé a 2016/2017-es üzleti év eredményeit tartalmazó éves beszámolóját, amelyből kiderül, hogy ebben az időszakban mind a JYSK-csoport, mind a magyarországi JYSK ismét rekord növekedést ért el.

A magyarországi JYSK áruházakban összesen 11 százalékkal többen vásároltak, mint az előző évben, és így a magyar leányvállalat összesen közel 36 milliárd Ft árbevételt ért el.

A magyarországi munkavállalók számára ez rekord bónuszt hozott, ami átlagosan 644 ezer forintot jelent munkatársanként.

A JYSK-csoport világszerte 49 áruházban van jelen és több mint 2.500 JYSK áruházat üzemeltet. A JYSK-csoport 3,4 milliárd euró árbevételt, és 444 millió euró adózás utáni eredményt könyvelhetett el a 2016-17-es üzleti évben.A JYSK munkatársai napi szinten érintkeznek vásárlóinkkal és szakértő kiszolgálással járulnak hozzá a sikerünkhöz. A magasabb bónusz kifizetéssel minden kollégánk osztozik a jobb teljesítményben – mondja Szimeiszter Sándor, magyarországi JYSK Country Manager.

(Világgazdaság, 2017. december 1., fotó: Jysk)

 

Rákkeltő anyag Ikea bútorban - itthon nem

Nem jutott magyar boltba olyan IKEA bútor, ami rákkeltő anyagot tartalmaz. És a rögzítés elmulasztása miatt halálos balesetet is okozható gyerekbútort is megúszták a magyar vásárlók.

Nem hívja vissza a magyar Ikea a BASF beszállítótól származó, mérgező alapanyagot tartalmazó egyes bútorait. A cég szerint ugyanis ezek nem jutottak be a magyar boltokba.

Magyarországon így nem hívja vissza az Ikea a Moregedal, Matrand, Myrbacka, Hövág, Hfslo, Hyllestad, Holmsund, Ekerö, Friheten, Strandmon, Klippan, Vallentuna, Evertsberg és Kivik termékcsaládba tartozó, a BASF szennyezésben érintett termékeit - közölte a cég.

A magyar Ikea arra válaszolt, hogy egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül mérgező, diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari vállalat. Az anyag felhasználásával készült termékek pedig több bútoráruház, így az Ikea kínálatába is bejutottak.

Magyarország érintetlen

A magyar Ikea közleménye szerint azonban a szóban forgó termékek a magyar áruházakban nem voltak kaphatóak, mert a logisztikai folyamat során már korábban kiszűrték őket. Az Ikea számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, vagy ezt követően a felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt, vagy vásárol, nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az Ikea ezeket a termékeit nem hívja vissza, - teszi hozzá az Ikea közleménye.

A diklórbenzol erősen rákkeltő, és légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja. A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25 és szeptember 29 között alkalmazta a hab gyártásához a gyártó cég. A súlyos hiba mintegy 7.500 tonna termék gyártását érintette. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, beleértve a magyarországi Ikeát is.

Borul a gyerek fiókos szekrény, ha nem rögzítik a falhoz

Immár nyolc gyerek vesztette életét amiatt, hogy rádőlt az Ikea Malm fiókos szekrénye. A cég visszahívást hirdetett, de csak az Egyesült Államokban és Kanadában.

A visszahívás 29 millió darab terméket érinthet a magyar áruházakban is kapható komódból, előzménye pedig az, hogy egy nyolcadik gyerek is életét vesztette, mert rádőlt a bútor. Ennek ellenére Európában és Magyarországon sem várható visszahívás.

Ennek a magyarázata az, hogy Magyarországon még senkit nem ért baleset a nem megfelelően összeszerelt szekrény miatt. Ráadásul a cég többször felhívta a figyelmet arra, hogy a komódra nem szabad ráállni, és a biztonság érdekében azt a falhoz kell rögzíteni.

(Napi.hu, 2017. november 21., 22.)

 

Hokedli és sublót is kell az új lakásba

Már nem sokáig kell a nagyitól kapott stelázsi: még ugyan a gödörben a bútorpiac, de kapaszkodik kifelé. A nagyobb értékű cuccok piaca is nő, csak éppen lassacskán jött lendületbe. Hiába, a drágább holmihoz még nem elég vaskos sok vásárló erszénye. A multi áruházak viszik a bútorpiac nagyját is.

A bolti kiskereskedelem szépen gyarapodott az elmúlt 3-4 esztendőben, de vannak olyan területei, melyek még mindig nem érték el a korábbi évek szintjét. A  bútorpiac is a kászálódók táborába tartozik, kapaszkodva a gödör szélébe, ma még azonban csak alulról.

Bútor, műszaki cikk: ami drágább, attól még nem fagy le az online kassza

Úgy tűnik, a vásárlóknak még mindig lapos a pénztárcájuk a nagyobb értékű cuccok vásárlásához, hiszen a bútor, műszaki cikk boltok forgalma - volumenben, tehát mennyiségben számolva - bizony még nem érte el a korábbi évek csúcspontját, amin egyébként a kiskereskedelem egésze már túl van. Sőt. Ezt mutatják a tartós javak piacának adatai, melyek szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csak morzsolódott a piac és összességében a 2016-os esztendő volt az első, amikor jelentősebb mértékben tudott nőni. És mihez képest: a bútor, műszaki cikk boltok forgalma csaknem harmadával volt kisebb még mindig 2016-ban, mint egy évtizeddel korábban:

  2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2016/2006
bútor, műszaki cikk boltok 94,1 93,9 86,1 98,4 99,1 89 98,2 99,7 100,3 104,7  67,9
bolti kiskereskedelem 97,9 98,4 94,7 97,9 100,2 97,8 101,8 105,2 105,8 104,7  103,8
KSH, változatlan áras változási mutatók, előző év: 100%, 2016/2006: 2006=100%

Bútorra ugyan költünk, de még mindig kevesebbet, mint régen

És forintban mindez mit is jelent a bútorpiacon. Épülnek az új lakások, élénk a lakáspiac, a használt lakások ára is szépen emelkedett az elmúlt években, tehát lenne hova pakolni az új bútort.

Végül is a bútorköltekezés egészét nézve az elmúlt évtizedben a legtöbb pénzt már nagyon régen, 2007-ben költötték a családok bútorra, 164 milliárd forintot. Ezt követően évről-évre csökkent a bútorkiadás, a mélypont pedig 2013-ra esett, amikor 100 milliárd forint alá csúszott az éves bútorvásárlások értéke, 98 milliárd forinttal. Innen - 2014-től - viszont már vett némi lendületet a bútorpiac, az elmúlt három esztendőben tízmilliárdos nagyságrendekben gazdagítva a családok otthonát, 2016-ban pedig már 142 milliárd forinttal apasztva a családi kasszákat.

Így az elmúlt három esztendőben másfélszeresére nőtt a bútorféleségek vásárlása, a pénztárakban hagyott összeget nézve. Ez azonban még így is kisebb volt a 2006-2008-as esztendők bútorvásárlásainak értékeinél. Nem véletlenül, hiszen a bútorvásárlás a pénztárcák vastagsága mellett erősen kötődik a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz, a lakáspiac mozgásaihoz, melyek terét alaposan megtépázta a korábbi időszak válsága, ehhez is kapcsolódva pedig a devizahitelesek vesszőfutása.

2017 első félévében egyébként közel 70 milliárd forint ment el bútorra, ami újabb növekedést takar.

A nagyáruházak húzzák a bútorpiacot is

A multik persze. Bútort egyébként nem csak a bútorboltban lehet venni, mint ahogy fordítva is igaz. A bútorbolt is árul egy sor más, persze a lakáshoz, lakhatáshoz kapcsolódó holmit például tálalóeszközt, elektromos háztartási készüléket, függönyt, vagy éppen törülközőt. És fordítva, például barkácsáruházban is találni bútorféleséget. Így egy-egy bolttípus forgalmi adataiban többféle termékféleség is keveredik, ami az összehasonlításban mérlegelést igénylő kérdés.

A már említett, letisztított bútorértékesítési adatok (2016-ban 142 milliárd forintos érték) és a legnagyobb multi bútor, lakberendezési áruházak forgalmi információinak összevetése, az előbbiek miatt kizárólag a nagyságrendek latolgatása azt jelzi, hogy a bútorpiac nagyját ezek a nagyáruházak viszik:

  2015 2016
 Ikea  59  68
 Jysk  33  40
 Kika  29  32
 Möbelix  9  19
 összesen  130  159
Elektronikus Beszámoló Portál, árbevétel: milliárd forint, bruttó

És közben terjeszkednek is, például a Möbelix Baumax áruházakba költözött, az Ikea megépítette harmadik áruházát.

A hazai bútorboltoknak nem könnyű a helyzetük, amit tükröz az is, hogy miközben egy évtizeddel ezelőtt még ötezer felett mozgott a bútort kínáló kiskereskedelmi egységek száma, 2010-ben már csak 4.375 volt belőlük, 2016-ban pedig 3.730-ra apadt a számuk. És közben megy a webes bútorértékesítés is.

És a bútorgyártás. Körülbelül 300 magyar bútorgyártó 50-60 milliárd forintért szállít különféle lakberendezési cikket belföldre, tehát jelentős, 50% feletti az import súlya.

(blokkk.com, 2017. október 31.)

 

Pop-up store-ban nyomul az IKEA

Miniáruházakkal terjeszkedik az IKEA. A magyar webárusítás indítása csúszik. ₪₪₪

Sorra nyitja a miniáruházakat, az ún. „pop-up store”-okat Európa – és a világ – nagyvárosainak centrumában az IKEA, írja a Pénzcentrum.

Legutóbb például Zürich belvárosában debütált egy, az agglomerációs nagyáruházak koncepcióját felrúgó üzlet, de a 2015-ös piaci irányváltás óta már van hasonló egységük az Egyesült Királyság, Kanada, Norvégia, Olaszország, Japán, és Kína nagyvárosaiban is.

Az IKEA hosszú távú célkitűzése, hogy közelebb kerüljön vásárlóihoz, azok úgy és ott vásárolhassanak, ahogyan éppen arra igényük van. Az egyes piacokon így más és más megoldást tesztel a lakberendezési cég.

Az IKEA többcsatornás értékesítési modelljében mind a fizikai, mind az online térben szeretné az említett közelséget megteremteni, így bizonyos országokban, mint Magyarországon, az IKEA új, modern áruházat nyitott, online szolgáltatásait fejleszti, míg más országokban olyan pop-up megoldással áll elő, ahol az elsődleges cél a leggyakrabban vásárolt IKEA termékek árusítása vagy az online rendelt termékek átvétele.

Az IKEA Magyarországon egyelőre a 2017 első félévében nyílt új soroksári áruházra, valamint az online szolgáltatások fejlesztésére összpontosít, így egyelőre itthon a lakberendezés szerelmesei nem fognak a fővárosban, vagy vidéken a belvárosban pop-up store boltokkal találkozni. A cseh-magyar-szlovák régióban azonban az IKEA tervezi hasonló kisáruházak nyitását, a projekt egyelőre az előkészítés szakaszában van.

(Pénzcentrum, 2017. szeptember 26.)

 

Nyomja a webet a lengyel IKEA

Több városban lehet már online, vagy éppen telefonon rendelni.

Tovább menetel az Ikea az internetes kereskedelemben. Magyarországon is tervezik az online rendelés bevezetését, ám Lengyelországban már bővítik a szolgáltatást, most éppen megduplázzák a virtuális rendszerbe bevont települések számát, tudósít a Napi.hu.

Az Ikea áruházlánc Lengyelországban már eddig is kilenc városban vezette be az internetes rendelés lehetőségét, amit most újabb 10 várossal toldanak meg, írta a gazeta.pl. Varsó, Poznan, Lódz, Gdansk és mások mellé most csatlakozik például Radom, Koszalin, Czestochowa, Bielsko-Biala és Czestochowa. Ezekre a településekre a hét meghatározott napjain érkeznek a megrendelt bútorok, mert a szállítást a cég esetenként 150-200 kilométeres távolságból teljesíti, például Szczecinbe Poznanból érkeznek a fuvarok, Rzeszówba pedig Krakkóból.

A rendeléseket telefonon és az interneten is fel lehet adni, de természetesen az áruházakban is van erre lehetőség. Az Ikea reklámkampánnyal népszerűsíti az új értékesítési formát. Kedvező szállítási árakat számítanak fel: 50 kilogrammig 49 zlotyt (3.600 forintot), 600-1.000 kilogramm között 459 zlotyt (34 ezer forintot).

Az interneten egyelőre csak bútorokat és kiegészítőket lehet vásárolni, takarókat, poharakat, dobozokat például nem és az összeszerelési szolgáltatás sem jár az így eladott árukhoz. A cég 2017 végére viszont az online bolt teljeskörű megindítását tervezi, amelyben az áruházlánc minden termékét meg lehet majd rendelni.

Onlineba lép a magyar Ikea is

Az Ikea Magyarországon az online vásárlásnál eleinte a "Click and Collect" módszert fogja bevezetni, vagyis ki lehet választani online a termékeket, meg lehet őket vásárolni, de az áruházban kell őket átvenni. 2017. év végéig viszont bevezeti a "Click and Delivery" szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy az ország bármely pontján élők házhoz kapják a kiválasztott termékeket.

(Napi.hu, 2017. május 18., HVG, 2016. november 16.)

 

Külhonban is húz a Diego

Megkétszerezik a szlovák és román hálózatot. Nyomják a divatos tapétát.

A Diego franchise hálózat, hazai körét tovább bővíti, de külföldön erőteljes terjeszkedésbe fog: 2020-ig megduplázza román és szlovák áruházainak számát. A magyarországi központú cégcsoport 2017-re 16 százalékos, négy éven belül pedig 80 százalékos forgalomnövekedéssel tervez, írja a Napi.hu

A Diego Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2016-ban 16 milliárd forint árbevételt ért el, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. 2017-ben a forgalom 16 százalékos növekedését várja a cég, így 19 milliárd forintnyi forgalom a terv, 2020-ig pedig további mintegy 30 százalékos növekedés és 25 milliárd forint nettó árbevétel elérése a cél. A Diego bevétele az elmúlt 5 évben közel 80 százalékkal nőtt.

Nagyot ugrott a Diego franchise köre

A 25 éve alapított, magyar központú Diego 1996-ban kezdte felépíteni franchise hálózatát. Akkor mindössze 8-10 partnere volt, de 2005-re teljessé vált az országos lefedettség. 2017 elején 145 Diego szakáruház működött, három országban: a 96 magyarországi mellett Romániában 32, Szlovákiában pedig 17 helyen találják meg a vásárlók.

Magyarországon még 6-8 településen van lehetőség áruháznyitásra, 2020-ig pedig duplázni fogják külföldi boltjaik számát - a három országban így mindösszesen 200 Diego bolt lesz. Nagy léptékű terjeszkedési tervükben 2017-re 6-6 új bolt indulása szerepel Szlovákiában - ahol épp 10 éve nyílt meg az első Diego áruház - és Romániában, - ahol 13 éve vannak jelen és 2017-ben nyitják a harmadik bukaresti üzletet.

A hálózatnál az áruforgalom csaknem felét elsősorban a húsz éve kínált saját márkás laminált padlóburkoló rendszer (Wood-step) értékesítés adja. A padlószőnyeg és PVC részaránya nem változik, míg a többi termékcsoport - mint például a szőnyeg, a függöny és a tapéta - megoszlásában növekedés várható. Többek között a tapéták termékkörét is fiatalítja a cég, hiszen újra divatját éli a tapéta. A vízálló modulpadlók forgalmát 2017-ben a harmadával tervezik növelni.

(Napi.hu, 2017. április 4.)

 

Erdélybe tart az Ikea

Jó neki a román piac.

Egymás után több új áruházat nyit Romániában az IKEA a következő öt évben. 2017-ben Bukarestben, 2020–2021-ben pedig Brassóban, Kolozsváron és Temesváron is áruházakat nyit a svéd multi.

Az Ikea a második romániai áruházukat 2018 végén nyitja meg, szintén Bukarestben. Ez a beruházás a telek megvásárlásával együtt 80 millió eurójába került a cégóriásnak. Az új áruház 36 ezer négyzetméteres lesz, 10 ezer négyzetméterrel nagyobb a már meglévő fővárosi üzletnél.

Az IKEA középtávú romániai tervei alapján Brassóban, Kolozsváron és Temesváron már telkeket keresnek egy-egy áruház megnyitásához.

Az IKEA jelenlegi bukaresti áruházát évente több mint hárommillió vásárló keresi fel. 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között 21 százalékkal nőtt a forgalma.

(Origo, 2017. november 7.)

 

Jön az olasz Coincasa

Megnyomja a magyar lakberendezési piacot is.

Magyarországra jön a Coincasa. Az olasz lakberendezési márka 1962-ben indította üzleteit. A hálózatnak jelenleg 44 saját üzlete van Olaszországban és további 63-at üzemeltetnek franchise partnerek a külföldi piacokon, számol be róla az Origo.

A Coincasa üzletek termékkínálata minden lakberendezési kategóriát felölel a textíliáktól kezdve a konyhai felszereléseken át a dekorációig. A hálózat saját, nemzetközi kollekciókat is fejleszt, a legjobb darabok pedig mindig elérhetőek raktáron.

A Coincasa Magyarországon elsősorban a legalább 30 ezer lakossal rendelkező városokban terjeszkedne, ideális helyszínt jelentenek a bevásárlóközpontok, forgalmasabb sétálóutcák és városközpontok.

A magyarországi piacon a Coincasa franchise partnereinek erős versennyel kell majd szembe nézniük, többek közt a svéd Ikea, a dán JYSK, a spanyol Zara Home, vagy éppen a franchise rendszerrel szintén rendelkező, magyar Stile Interio kínálatával kell majd versenyre kelniük.

(Origo, 2016. szeptember 15.)

 

Az orosz piacot lövi az Ikea

Közép-Európa legnagyobb Ikeája nyit majd Soroksáron.

Az IKEA oroszországi leányvállalata azt tervezi, hogy legalább 2,1 milliárd dollárt fektet be az Oroszországban működő 14 bevásárlóközpontjának fejlesztésébe és korszerűsítésébe, írta a The Wall Street Journal. A MEGA néven ismert plázák hálózatát működtető IKEA Centres Russia először a moszkvai régióban lévő két bevásárlóközpont területét akarja megnövelni 15-20 százalékkal.

Új IKEA áruházak is épülnek. A következő tíz évben újabb üzletközpontokat építenének Oroszország keleti részén, de egyelőre a meglévő plázák bővítésén van a hangsúly.

A svéd IKEA a világ legnagyobb bútor-kiskereskedelmi konszernje, összesen 328 áruházzal rendelkezik 28 országban, franchise rendszerében pedig több mint 40 áruház üzemel. Oroszországban 2000. óta működik, és már 14 bevásárlóközpontja van: az átlag 200 üzletből álló plázák területének mindössze 1,4 százaléka kiadó, látogatóinak száma pedig évente 275 millió körül mozog.

Az IKEA bővíti a bútorgyártást és tárolókapacitásait a moszkvai területen. A tervek szerint 2017. negyedik negyedévére 6 milliárd rubeles (94 millió dollár) beruházással egy 18 ezer négyzetméteres bútorgyárat és 128 ezer négyzetméternyi raktárépületeket húznak fel.

A Moszkva és Szentpétervár között fekvő Velikij Novgorod városban 2016. áprilisában indult el a termelés tesztüzemmódban az IKEA új gyárában. Az 50 millió eurós beruházással létrehozott gyárban az orosz piacon leginkább kelendő lakásbútorokat állítanak elő.

(Origo, 2016. június 22.)

 

Jön az Ikea bálna

Közép-Európa legnagyobb Ikeája nyit majd Soroksáron.

Magyarország és a régió legnagyobb IKEA-áruháza épül Soroksáron. A soroksári áruház átadása 2017. tavaszán várható,
a kék-sárga épület pedig 34 ezer négyzetméteres lesz, ahol a fenntarthatóság és az energiahatékonyság mindent felülír.

Az IKEA igazából Svédországot képviseli, mindent, ami ott jó. A sárga és kék szín a svéd zászlót, a finom svéd ételek a svéd gasztronómiát képviselik, ráadásul ahol az IKEA megjelenik, ott hamarosan más svéd cégek is megjelennek majd.

Az új Ikeában közel 300 ember fog itt dolgozni, ráadásul közel ugyanennyi beszállítónak is munkát adnak, amikor majd megnyílik az áruház.

Az önkormányzatok egyre kevesebb pénzt kapnak a költségvetésből, így Soroksár jól fog járni, hiszen az IKEA bevételi forrást is jelent település számára.

(Origo, 2016. május 31.)

 

Új a lakás: a régi hokedli is jó lesz?

Az elmúlt években a bútorpiac is fogyatkozott. Futja-e majd új bútorra, mosógépre is? A legmenőbb az IKEA, hárman pedig mindent visznek.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint alaposan megfogyatkozott az elmúlt években a bútorpiac. Igaz, 2014-ben már lendületet vett és 2015-ben is nőtt, de hát még mindig messze van korábbi fénykorától. A bútorpiac visszaesése - érthető okok miatt - időben közel esett a lakásépítések számának lecsökkenéséhez. Az elmúlt évekről elmondható összegzésképpen, hogy a nagyobb értékű javakból esett vissza leginkább a vásárlási kedv, aminek magyarázata is egyértelmű, hiszen az étkeken keveset lehetett spórolni, a rezsin is csak mostanában, de a bútor, a lakásfelszerelés könnyen kihúzható volt a bevásárló listáról. A háziasszonyok nagy része ki is húzta, sok más választásuk nem is nagyon volt.

A pontos számok azt mutatják, hogy a nagyértékű lakásba valók vásárlása több mint 30%-kal esett vissza az elmúlt években:

bútorpiac 2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

bútor 158

164

156

138

124

116

108

98

110

háztartási gép 118

108

100

70

73

77

81

83

78

KSH, milliárd forint

 

Az elmúlt másfél évtizedben egyébként a legtöbb lakás 2004-ben épült, 43 ezer darab, ez az érték folyamatosan olvadozott, 2013-14-ben évente már csak7-8 ezer darab készült el.

2015 eddig megismert első féléves időszakában egyébként tovább nőtt a bútorpiac, 10% körüli mértékkel. Előreláthatóan a lakásvásárlások növekedése megtolhatja a bútor, lakásfelszerelési piacot is.

A bútorpiacot is a nagyok húzzák

A bútorpiacon is a nagy áruházakat kedvelik leginkább a vásárlók. A KSH adatai szerint a bútorboltok száma jelenleg megközelíti a négyezret, de hát ezek már nem csak bútort, hanem sok egyéb lakásfelszerelési cikket is árusítanak.

A legutóbbi céges beszámolók alapján a bútorpiac legnagyobbja az IKEA 52 milliárd forintos éves forgalommal (fogyasztói áron számolva). Őt követi a KIKA 29 milliárd forinttal, de szoros a verseny a dobogós helyért a JYSK-kel, aki 28 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el eddig. A MÖBELIX még csak 5 milliárd forint körül jár, de itt a Baumax áruházak átvétele nyomán nagyobb forgalommegugrás is várható a jövőben.

Az előbbiek azt jelentik, hogy a vásárlók a három legnagyobb bútor áruházláncban vásárolják a lakásba valók döntő részét. A kisebb bútoráruházak forgalma rendkívül csekély a nagyokhoz mérten.

És egy kis statisztika. A három legnagyobb bútor áruházlánc együttes bevétele megközelíti a 110 milliárd forint értéket. Ezek az áruházak azonban nem csak bútort, hanem sok egyéb más háztartási felszerelést is árusítanak. A KSH bútorpiaci adata csak a bútorra összpontosít, de mivel becsléses adat, nyilván nem is lehet hajszál pontos. Egy biztos, ez pedig a nagyáruházak piaci túlsúlya. Ebből is látszik, milyen hasznos lenne az online pénztárgép adatok beépítése a statisztikába.

(blokkk.com, 2015. december 15.)

 

Bebútoroz az XXXLutz

Nemcsak beköltözik a Baumax áruházakba, hanem újakat is épít.

A dél-budai Savoya parkban már ötödik bútoráruházának van helye az osztrák XXXLutz csoportnak, a három fővárosi diszkont jellegű Möbelix, valamint a győri Mömax áruházak mellett. Az osztrák cég átveszi a BauMax Magyarország Zrt. 18 áruházát és telephelyét. A Lutz csoport így megjelenik Sopron, Pécs, Kecskemét, Szeged, Nyíregyháza és Debrecen városaiban is.

A Lutz csoport a magyar piacon országos lefedettséget tervezett eleve. A legerősebb három piacon – Ausztriában, Németországban és Svédországban – egy áruházat mintegy 40 ezres vonzáskörzet tart el, miközben Magyarországon 180-200 ezer lakos. A cég Szegeden és Debrecenben építkezni is fog (a pláza-stop előtt kapott építési engedéllyel)

Jelenleg a cég 6500 négyzetméteres központi raktára Budapesten van, de több mint 1800 négyzetméternyi raktárral rendelkeznek Miskolcon és hasonló nagyságút bérel Dunakeszin is. A hagyományos bútorkereskedelemben egyébként 60-40 százalékos az eladótér és a raktár aránya, így a cég a raktárból szállítja házhoz a bútorokat. A vásárlók egyharmada általában kéri a bútorok házhoz szállítás utáni összeszerelését is. Az árukészlet legnagyobb része külföldről, az anyacég raktáraiból érkezik.

Az MMXH-nek a 2015. március végén záruló üzleti éve az első, amikor nyereséges lesz cég, korábban sok beruházásuk terhelte az eredményeket.
(Világgazdaság, 2015. február 13.)

 

Jön az XXXLutz

Az IKEA és a Kika mellé érkezik Európa egyik legnagyobb bútoráruháza, az XXXLutz, aki a kivonuló Baumax 12 üzletét és 6 telephelyét vette meg.

A hetven éve alapított osztrák cég a hetvenes évek közepén kezdett terjeszkedésni, ma már több mint kétszáz áruháza van Európában, valamint Kínában és Indiában is. Jelképe egy harminc méter magas piros óriásszék.

Az XXXLux Ausztrián és Németországon kívül Szerbiában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, és Svédországban is árulja bútorait. Magyarországon a diszkont jellegű Möbelix márkájának vannak üzletei Budapesten, Dunakeszin és Miskolcon, Szlovákiában, de Németországban és Ausztriában Mömax, Szlovákiában és Horvátországban pedig Lesnina néven is vannak áruházaik.

A vállalatcsoportnak összesen 19 000 dolgozója van. A nagyobb bútoráruházaik gyermekmegőrzővel, környezettudatos pr-ral, cégtudatos munkatársakkal, tervező és összeszerelő szolgáltatásokkal várják a vásárlókat. Az alacsonyabb árfekvésű kínálattal az árérzékeny vásárlókat célozzák meg, árgaranciával, hitellel, hűségkártyával.
Egyenlőre nincs hivatalos információ arról, hogy a Lutz XXXL, vagy a Möbelix terjeszkedik tovább. A Möbelix Magyarországon az MMXH Lakberendezési Kft.-n keresztül tevékenykedik. Éves forgalma az utóbbi időben 3,5 milliárd forint körül mozgott, de a vállalkozás veszteséges, ennek mértéke 2013-ban 70 millió forint volt, egyébként kisebb, mint korábban.

(Index, 2015. január 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.