iparospiac₪próbafülke

Ikea: online is

Az Ikea bevezette online vásárlás szolgáltatását Magyarországon is. 

Az Ikea termékei már nem csak az áruházakban, hanem online, országos házhoz szállítással is elérhetők - adta hírül a lánc a Napi.hu-nak.

2018-ban és az azt követő években szeretnének még kényelmesebb vásárlási élményt biztosítani azzal, hogy termékeit - a többcsatornás értékesítés révén - már nem csak az áruházakban, hanem online is elérhetővé teszik - írta az Ikea sajtóosztálya.

A bútoráruházlánc webshopjában az online megrendelt termékek áruházi átvételét a "Kattints és vedd át" szolgáltatás teszi lehetővé, amelynek díja 3 ezer forint. A házhoz szállítást biztosító "Kattints és kiszállítjuk" funkció 7.990 forinttól érhető el.

Eredetileg 2017 szeptembertől már elérhető lett volna az online rendelés és házhoz szállítás az Ikeánál, ám az indulás csúszott, ennyit.

(Napi.hu, 2018. február 5.)

 

A JYSK ügyesen berendezkedett

A JYSK Magyarországon rekord árbevételt ért el a 2016-17-es üzleti évben.

A jó eredmény a magyarországi munkatársai számára átlag 644 ezer forint bónuszt hozott, tájékoztatott a Világgazdaság a skandináv lakberendezési cég döntéséről.

A skandináv lakberendezési cég december elsején tette közzé a 2016/2017-es üzleti év eredményeit tartalmazó éves beszámolóját, amelyből kiderül, hogy ebben az időszakban mind a JYSK-csoport, mind a magyarországi JYSK ismét rekord növekedést ért el.

A magyarországi JYSK áruházakban összesen 11 százalékkal többen vásároltak, mint az előző évben, és így a magyar leányvállalat összesen közel 36 milliárd Ft árbevételt ért el.

A magyarországi munkavállalók számára ez rekord bónuszt hozott, ami átlagosan 644 ezer forintot jelent munkatársanként.

A JYSK-csoport világszerte 49 áruházban van jelen és több mint 2.500 JYSK áruházat üzemeltet. A JYSK-csoport 3,4 milliárd euró árbevételt, és 444 millió euró adózás utáni eredményt könyvelhetett el a 2016-17-es üzleti évben.A JYSK munkatársai napi szinten érintkeznek vásárlóinkkal és szakértő kiszolgálással járulnak hozzá a sikerünkhöz. A magasabb bónusz kifizetéssel minden kollégánk osztozik a jobb teljesítményben – mondja Szimeiszter Sándor, magyarországi JYSK Country Manager.

(Világgazdaság, 2017. december 1., fotó: Jysk)

 

Hokedli és sublót is kell az új lakásba

Már nem sokáig kell a nagyitól kapott stelázsi: még ugyan a gödörben a bútorpiac, de kapaszkodik kifelé. A nagyobb értékű cuccok piaca is nő, csak éppen lassacskán jött lendületbe. Hiába, a drágább holmihoz még nem elég vaskos sok vásárló erszénye. A multi áruházak viszik a bútorpiac nagyját is.

A bolti kiskereskedelem szépen gyarapodott az elmúlt 3-4 esztendőben, de vannak olyan területei, melyek még mindig nem érték el a korábbi évek szintjét. A  bútorpiac is a kászálódók táborába tartozik, kapaszkodva a gödör szélébe, ma még azonban csak alulról.

Bútor, műszaki cikk: ami drágább, attól még nem fagy le az online kassza

Úgy tűnik, a vásárlóknak még mindig lapos a pénztárcájuk a nagyobb értékű cuccok vásárlásához, hiszen a bútor, műszaki cikk boltok forgalma - volumenben, tehát mennyiségben számolva - bizony még nem érte el a korábbi évek csúcspontját, amin egyébként a kiskereskedelem egésze már túl van. Sőt. Ezt mutatják a tartós javak piacának adatai, melyek szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csak morzsolódott a piac és összességében a 2016-os esztendő volt az első, amikor jelentősebb mértékben tudott nőni. És mihez képest: a bútor, műszaki cikk boltok forgalma csaknem harmadával volt kisebb még mindig 2016-ban, mint egy évtizeddel korábban:

  2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2016/2006
bútor, műszaki cikk boltok 94,1 93,9 86,1 98,4 99,1 89 98,2 99,7 100,3 104,7  67,9
bolti kiskereskedelem 97,9 98,4 94,7 97,9 100,2 97,8 101,8 105,2 105,8 104,7  103,8
KSH, változatlan áras változási mutatók, előző év: 100%, 2016/2006: 2006=100%

Bútorra ugyan költünk, de még mindig kevesebbet, mint régen

És forintban mindez mit is jelent a bútorpiacon. Épülnek az új lakások, élénk a lakáspiac, a használt lakások ára is szépen emelkedett az elmúlt években, tehát lenne hova pakolni az új bútort.

Végül is a bútorköltekezés egészét nézve az elmúlt évtizedben a legtöbb pénzt már nagyon régen, 2007-ben költötték a családok bútorra, 164 milliárd forintot. Ezt követően évről-évre csökkent a bútorkiadás, a mélypont pedig 2013-ra esett, amikor 100 milliárd forint alá csúszott az éves bútorvásárlások értéke, 98 milliárd forinttal. Innen - 2014-től - viszont már vett némi lendületet a bútorpiac, az elmúlt három esztendőben tízmilliárdos nagyságrendekben gazdagítva a családok otthonát, 2016-ban pedig már 142 milliárd forinttal apasztva a családi kasszákat.

Így az elmúlt három esztendőben másfélszeresére nőtt a bútorféleségek vásárlása, a pénztárakban hagyott összeget nézve. Ez azonban még így is kisebb volt a 2006-2008-as esztendők bútorvásárlásainak értékeinél. Nem véletlenül, hiszen a bútorvásárlás a pénztárcák vastagsága mellett erősen kötődik a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz, a lakáspiac mozgásaihoz, melyek terét alaposan megtépázta a korábbi időszak válsága, ehhez is kapcsolódva pedig a devizahitelesek vesszőfutása.

2017 első félévében egyébként közel 70 milliárd forint ment el bútorra, ami újabb növekedést takar.

A nagyáruházak húzzák a bútorpiacot is

A multik persze. Bútort egyébként nem csak a bútorboltban lehet venni, mint ahogy fordítva is igaz. A bútorbolt is árul egy sor más, persze a lakáshoz, lakhatáshoz kapcsolódó holmit például tálalóeszközt, elektromos háztartási készüléket, függönyt, vagy éppen törülközőt. És fordítva, például barkácsáruházban is találni bútorféleséget. Így egy-egy bolttípus forgalmi adataiban többféle termékféleség is keveredik, ami az összehasonlításban mérlegelést igénylő kérdés.

A már említett, letisztított bútorértékesítési adatok (2016-ban 142 milliárd forintos érték) és a legnagyobb multi bútor, lakberendezési áruházak forgalmi információinak összevetése, az előbbiek miatt kizárólag a nagyságrendek latolgatása azt jelzi, hogy a bútorpiac nagyját ezek a nagyáruházak viszik:

  2015 2016
 Ikea  59  68
 Yisk  33  40
 Kika  29  32
 Möbelix  9  19
 összesen  130  159
Elektronikus Beszámoló Portál, árbevétel: milliárd forint, bruttó

És közben terjeszkednek is, például a Möbelix Baumax áruházakba költözött, az Ikea megépítette harmadik áruházát.

A hazai bútorboltoknak nem könnyű a helyzetük, amit tükröz az is, hogy miközben egy évtizeddel ezelőtt még ötezer felett mozgott a bútort kínáló kiskereskedelmi egységek száma, 2010-ben már csak 4.375 volt belőlük, 2016-ban pedig 3.730-ra apadt a számuk. És közben megy a webes bútorértékesítés is.

És a bútorgyártás. Körülbelül 300 magyar bútorgyártó 50-60 milliárd forintért szállít különféle lakberendezési cikket belföldre, tehát jelentős, 50% feletti az import súlya.

(blokkk.com, 2017. október 31.)

 

Pop-up store-ban nyomul az IKEA

Miniáruházakkal terjeszkedik az IKEA. A magyar webárusítás indítása csúszik. ₪₪₪

Sorra nyitja a miniáruházakat, az ún. „pop-up store”-okat Európa – és a világ – nagyvárosainak centrumában az IKEA, írja a Pénzcentrum.

Legutóbb például Zürich belvárosában debütált egy, az agglomerációs nagyáruházak koncepcióját felrúgó üzlet, de a 2015-ös piaci irányváltás óta már van hasonló egységük az Egyesült Királyság, Kanada, Norvégia, Olaszország, Japán, és Kína nagyvárosaiban is.

Az IKEA hosszú távú célkitűzése, hogy közelebb kerüljön vásárlóihoz, azok úgy és ott vásárolhassanak, ahogyan éppen arra igényük van. Az egyes piacokon így más és más megoldást tesztel a lakberendezési cég.

Az IKEA többcsatornás értékesítési modelljében mind a fizikai, mind az online térben szeretné az említett közelséget megteremteni, így bizonyos országokban, mint Magyarországon, az IKEA új, modern áruházat nyitott, online szolgáltatásait fejleszti, míg más országokban olyan pop-up megoldással áll elő, ahol az elsődleges cél a leggyakrabban vásárolt IKEA termékek árusítása vagy az online rendelt termékek átvétele.

Az IKEA Magyarországon egyelőre a 2017 első félévében nyílt új soroksári áruházra, valamint az online szolgáltatások fejlesztésére összpontosít, így egyelőre itthon a lakberendezés szerelmesei nem fognak a fővárosban, vagy vidéken a belvárosban pop-up store boltokkal találkozni. A cseh-magyar-szlovák régióban azonban az IKEA tervezi hasonló kisáruházak nyitását, a projekt egyelőre az előkészítés szakaszában van.

(Pénzcentrum, 2017. szeptember 26.)

 

Nyomja a webet a lengyel IKEA

Több városban lehet már online, vagy éppen telefonon rendelni.

Tovább menetel az Ikea az internetes kereskedelemben. Magyarországon is tervezik az online rendelés bevezetését, ám Lengyelországban már bővítik a szolgáltatást, most éppen megduplázzák a virtuális rendszerbe bevont települések számát, tudósít a Napi.hu.

Az Ikea áruházlánc Lengyelországban már eddig is kilenc városban vezette be az internetes rendelés lehetőségét, amit most újabb 10 várossal toldanak meg, írta a gazeta.pl. Varsó, Poznan, Lódz, Gdansk és mások mellé most csatlakozik például Radom, Koszalin, Czestochowa, Bielsko-Biala és Czestochowa. Ezekre a településekre a hét meghatározott napjain érkeznek a megrendelt bútorok, mert a szállítást a cég esetenként 150-200 kilométeres távolságból teljesíti, például Szczecinbe Poznanból érkeznek a fuvarok, Rzeszówba pedig Krakkóból.

A rendeléseket telefonon és az interneten is fel lehet adni, de természetesen az áruházakban is van erre lehetőség. Az Ikea reklámkampánnyal népszerűsíti az új értékesítési formát. Kedvező szállítási árakat számítanak fel: 50 kilogrammig 49 zlotyt (3.600 forintot), 600-1.000 kilogramm között 459 zlotyt (34 ezer forintot).

Az interneten egyelőre csak bútorokat és kiegészítőket lehet vásárolni, takarókat, poharakat, dobozokat például nem és az összeszerelési szolgáltatás sem jár az így eladott árukhoz. A cég 2017 végére viszont az online bolt teljeskörű megindítását tervezi, amelyben az áruházlánc minden termékét meg lehet majd rendelni.

Onlineba lép a magyar Ikea is

Az Ikea Magyarországon az online vásárlásnál eleinte a "Click and Collect" módszert fogja bevezetni, vagyis ki lehet választani online a termékeket, meg lehet őket vásárolni, de az áruházban kell őket átvenni. 2017. év végéig viszont bevezeti a "Click and Delivery" szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy az ország bármely pontján élők házhoz kapják a kiválasztott termékeket.

(Napi.hu, 2017. május 18., HVG, 2016. november 16.)

 

Külhonban is húz a Diego

Megkétszerezik a szlovák és román hálózatot. Nyomják a divatos tapétát.

A Diego franchise hálózat, hazai körét tovább bővíti, de külföldön erőteljes terjeszkedésbe fog: 2020-ig megduplázza román és szlovák áruházainak számát. A magyarországi központú cégcsoport 2017-re 16 százalékos, négy éven belül pedig 80 százalékos forgalomnövekedéssel tervez, írja a Napi.hu

A Diego Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2016-ban 16 milliárd forint árbevételt ért el, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. 2017-ben a forgalom 16 százalékos növekedését várja a cég, így 19 milliárd forintnyi forgalom a terv, 2020-ig pedig további mintegy 30 százalékos növekedés és 25 milliárd forint nettó árbevétel elérése a cél. A Diego bevétele az elmúlt 5 évben közel 80 százalékkal nőtt.

Nagyot ugrott a Diego franchise köre

A 25 éve alapított, magyar központú Diego 1996-ban kezdte felépíteni franchise hálózatát. Akkor mindössze 8-10 partnere volt, de 2005-re teljessé vált az országos lefedettség. 2017 elején 145 Diego szakáruház működött, három országban: a 96 magyarországi mellett Romániában 32, Szlovákiában pedig 17 helyen találják meg a vásárlók.

Magyarországon még 6-8 településen van lehetőség áruháznyitásra, 2020-ig pedig duplázni fogják külföldi boltjaik számát - a három országban így mindösszesen 200 Diego bolt lesz. Nagy léptékű terjeszkedési tervükben 2017-re 6-6 új bolt indulása szerepel Szlovákiában - ahol épp 10 éve nyílt meg az első Diego áruház - és Romániában, - ahol 13 éve vannak jelen és 2017-ben nyitják a harmadik bukaresti üzletet.

A hálózatnál az áruforgalom csaknem felét elsősorban a húsz éve kínált saját márkás laminált padlóburkoló rendszer (Wood-step) értékesítés adja. A padlószőnyeg és PVC részaránya nem változik, míg a többi termékcsoport - mint például a szőnyeg, a függöny és a tapéta - megoszlásában növekedés várható. Többek között a tapéták termékkörét is fiatalítja a cég, hiszen újra divatját éli a tapéta. A vízálló modulpadlók forgalmát 2017-ben a harmadával tervezik növelni.

(Napi.hu, 2017. április 4.)

 

Erdélybe tart az Ikea

Jó neki a román piac.

Egymás után több új áruházat nyit Romániában az IKEA a következő öt évben. 2017-ben Bukarestben, 2020–2021-ben pedig Brassóban, Kolozsváron és Temesváron is áruházakat nyit a svéd multi.

Az Ikea a második romániai áruházukat 2018 végén nyitja meg, szintén Bukarestben. Ez a beruházás a telek megvásárlásával együtt 80 millió eurójába került a cégóriásnak. Az új áruház 36 ezer négyzetméteres lesz, 10 ezer négyzetméterrel nagyobb a már meglévő fővárosi üzletnél.

Az IKEA középtávú romániai tervei alapján Brassóban, Kolozsváron és Temesváron már telkeket keresnek egy-egy áruház megnyitásához.

Az IKEA jelenlegi bukaresti áruházát évente több mint hárommillió vásárló keresi fel. 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között 21 százalékkal nőtt a forgalma.

(Origo, 2017. november 7.)

 

Jön az olasz Coincasa

Megnyomja a magyar lakberendezési piacot is.

Magyarországra jön a Coincasa. Az olasz lakberendezési márka 1962-ben indította üzleteit. A hálózatnak jelenleg 44 saját üzlete van Olaszországban és további 63-at üzemeltetnek franchise partnerek a külföldi piacokon, számol be róla az Origo.

A Coincasa üzletek termékkínálata minden lakberendezési kategóriát felölel a textíliáktól kezdve a konyhai felszereléseken át a dekorációig. A hálózat saját, nemzetközi kollekciókat is fejleszt, a legjobb darabok pedig mindig elérhetőek raktáron.

A Coincasa Magyarországon elsősorban a legalább 30 ezer lakossal rendelkező városokban terjeszkedne, ideális helyszínt jelentenek a bevásárlóközpontok, forgalmasabb sétálóutcák és városközpontok.

A magyarországi piacon a Coincasa franchise partnereinek erős versennyel kell majd szembe nézniük, többek közt a svéd Ikea, a dán JYSK, a spanyol Zara Home, vagy éppen a franchise rendszerrel szintén rendelkező, magyar Stile Interio kínálatával kell majd versenyre kelniük.

(Origo, 2016. szeptember 15.)

 

Az orosz piacot lövi az Ikea

Közép-Európa legnagyobb Ikeája nyit majd Soroksáron.

Az IKEA oroszországi leányvállalata azt tervezi, hogy legalább 2,1 milliárd dollárt fektet be az Oroszországban működő 14 bevásárlóközpontjának fejlesztésébe és korszerűsítésébe, írta a The Wall Street Journal. A MEGA néven ismert plázák hálózatát működtető IKEA Centres Russia először a moszkvai régióban lévő két bevásárlóközpont területét akarja megnövelni 15-20 százalékkal.

Új IKEA áruházak is épülnek. A következő tíz évben újabb üzletközpontokat építenének Oroszország keleti részén, de egyelőre a meglévő plázák bővítésén van a hangsúly.

A svéd IKEA a világ legnagyobb bútor-kiskereskedelmi konszernje, összesen 328 áruházzal rendelkezik 28 országban, franchise rendszerében pedig több mint 40 áruház üzemel. Oroszországban 2000. óta működik, és már 14 bevásárlóközpontja van: az átlag 200 üzletből álló plázák területének mindössze 1,4 százaléka kiadó, látogatóinak száma pedig évente 275 millió körül mozog.

Az IKEA bővíti a bútorgyártást és tárolókapacitásait a moszkvai területen. A tervek szerint 2017. negyedik negyedévére 6 milliárd rubeles (94 millió dollár) beruházással egy 18 ezer négyzetméteres bútorgyárat és 128 ezer négyzetméternyi raktárépületeket húznak fel.

A Moszkva és Szentpétervár között fekvő Velikij Novgorod városban 2016. áprilisában indult el a termelés tesztüzemmódban az IKEA új gyárában. Az 50 millió eurós beruházással létrehozott gyárban az orosz piacon leginkább kelendő lakásbútorokat állítanak elő.

(Origo, 2016. június 22.)

 

Jön az Ikea bálna

Közép-Európa legnagyobb Ikeája nyit majd Soroksáron.

Magyarország és a régió legnagyobb IKEA-áruháza épül Soroksáron. A soroksári áruház átadása 2017. tavaszán várható,
a kék-sárga épület pedig 34 ezer négyzetméteres lesz, ahol a fenntarthatóság és az energiahatékonyság mindent felülír.

Az IKEA igazából Svédországot képviseli, mindent, ami ott jó. A sárga és kék szín a svéd zászlót, a finom svéd ételek a svéd gasztronómiát képviselik, ráadásul ahol az IKEA megjelenik, ott hamarosan más svéd cégek is megjelennek majd.

Az új Ikeában közel 300 ember fog itt dolgozni, ráadásul közel ugyanennyi beszállítónak is munkát adnak, amikor majd megnyílik az áruház.

Az önkormányzatok egyre kevesebb pénzt kapnak a költségvetésből, így Soroksár jól fog járni, hiszen az IKEA bevételi forrást is jelent település számára.

(Origo, 2016. május 31.)

 

Új a lakás: a régi hokedli is jó lesz?

Az elmúlt években a bútorpiac is fogyatkozott. Futja-e majd új bútorra, mosógépre is? A legmenőbb az IKEA, hárman pedig mindent visznek.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint alaposan megfogyatkozott az elmúlt években a bútorpiac. Igaz, 2014-ben már lendületet vett és 2015-ben is nőtt, de hát még mindig messze van korábbi fénykorától. A bútorpiac visszaesése - érthető okok miatt - időben közel esett a lakásépítések számának lecsökkenéséhez. Az elmúlt évekről elmondható összegzésképpen, hogy a nagyobb értékű javakból esett vissza leginkább a vásárlási kedv, aminek magyarázata is egyértelmű, hiszen az étkeken keveset lehetett spórolni, a rezsin is csak mostanában, de a bútor, a lakásfelszerelés könnyen kihúzható volt a bevásárló listáról. A háziasszonyok nagy része ki is húzta, sok más választásuk nem is nagyon volt.

A pontos számok azt mutatják, hogy a nagyértékű lakásba valók vásárlása több mint 30%-kal esett vissza az elmúlt években:

bútorpiac 2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

bútor 158

164

156

138

124

116

108

98

110

háztartási gép 118

108

100

70

73

77

81

83

78

KSH, milliárd forint

 

Az elmúlt másfél évtizedben egyébként a legtöbb lakás 2004-ben épült, 43 ezer darab, ez az érték folyamatosan olvadozott, 2013-14-ben évente már csak7-8 ezer darab készült el.

2015 eddig megismert első féléves időszakában egyébként tovább nőtt a bútorpiac, 10% körüli mértékkel. Előreláthatóan a lakásvásárlások növekedése megtolhatja a bútor, lakásfelszerelési piacot is.

A bútorpiacot is a nagyok húzzák

A bútorpiacon is a nagy áruházakat kedvelik leginkább a vásárlók. A KSH adatai szerint a bútorboltok száma jelenleg megközelíti a négyezret, de hát ezek már nem csak bútort, hanem sok egyéb lakásfelszerelési cikket is árusítanak.

A legutóbbi céges beszámolók alapján a bútorpiac legnagyobbja az IKEA 52 milliárd forintos éves forgalommal (fogyasztói áron számolva). Őt követi a KIKA 29 milliárd forinttal, de szoros a verseny a dobogós helyért a JYSK-kel, aki 28 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el eddig. A MÖBELIX még csak 5 milliárd forint körül jár, de itt a Baumax áruházak átvétele nyomán nagyobb forgalommegugrás is várható a jövőben.

Az előbbiek azt jelentik, hogy a vásárlók a három legnagyobb bútor áruházláncban vásárolják a lakásba valók döntő részét. A kisebb bútoráruházak forgalma rendkívül csekély a nagyokhoz mérten.

És egy kis statisztika. A három legnagyobb bútor áruházlánc együttes bevétele megközelíti a 110 milliárd forint értéket. Ezek az áruházak azonban nem csak bútort, hanem sok egyéb más háztartási felszerelést is árusítanak. A KSH bútorpiaci adata csak a bútorra összpontosít, de mivel becsléses adat, nyilván nem is lehet hajszál pontos. Egy biztos, ez pedig a nagyáruházak piaci túlsúlya. Ebből is látszik, milyen hasznos lenne az online pénztárgép adatok beépítése a statisztikába.

(blokkk.com, 2015. december 15.)

 

Bebútoroz az XXXLutz

Nemcsak beköltözik a Baumax áruházakba, hanem újakat is épít.

A dél-budai Savoya parkban már ötödik bútoráruházának van helye az osztrák XXXLutz csoportnak, a három fővárosi diszkont jellegű Möbelix, valamint a győri Mömax áruházak mellett. Az osztrák cég átveszi a BauMax Magyarország Zrt. 18 áruházát és telephelyét. A Lutz csoport így megjelenik Sopron, Pécs, Kecskemét, Szeged, Nyíregyháza és Debrecen városaiban is.

A Lutz csoport a magyar piacon országos lefedettséget tervezett eleve. A legerősebb három piacon – Ausztriában, Németországban és Svédországban – egy áruházat mintegy 40 ezres vonzáskörzet tart el, miközben Magyarországon 180-200 ezer lakos. A cég Szegeden és Debrecenben építkezni is fog (a pláza-stop előtt kapott építési engedéllyel)

Jelenleg a cég 6500 négyzetméteres központi raktára Budapesten van, de több mint 1800 négyzetméternyi raktárral rendelkeznek Miskolcon és hasonló nagyságút bérel Dunakeszin is. A hagyományos bútorkereskedelemben egyébként 60-40 százalékos az eladótér és a raktár aránya, így a cég a raktárból szállítja házhoz a bútorokat. A vásárlók egyharmada általában kéri a bútorok házhoz szállítás utáni összeszerelését is. Az árukészlet legnagyobb része külföldről, az anyacég raktáraiból érkezik.

Az MMXH-nek a 2015. március végén záruló üzleti éve az első, amikor nyereséges lesz cég, korábban sok beruházásuk terhelte az eredményeket.
(Világgazdaság, 2015. február 13.)

 

Jön az XXXLutz

Az IKEA és a Kika mellé érkezik Európa egyik legnagyobb bútoráruháza, az XXXLutz, aki a kivonuló Baumax 12 üzletét és 6 telephelyét vette meg.

A hetven éve alapított osztrák cég a hetvenes évek közepén kezdett terjeszkedésni, ma már több mint kétszáz áruháza van Európában, valamint Kínában és Indiában is. Jelképe egy harminc méter magas piros óriásszék.

Az XXXLux Ausztrián és Németországon kívül Szerbiában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, és Svédországban is árulja bútorait. Magyarországon a diszkont jellegű Möbelix márkájának vannak üzletei Budapesten, Dunakeszin és Miskolcon, Szlovákiában, de Németországban és Ausztriában Mömax, Szlovákiában és Horvátországban pedig Lesnina néven is vannak áruházaik.

A vállalatcsoportnak összesen 19 000 dolgozója van. A nagyobb bútoráruházaik gyermekmegőrzővel, környezettudatos pr-ral, cégtudatos munkatársakkal, tervező és összeszerelő szolgáltatásokkal várják a vásárlókat. Az alacsonyabb árfekvésű kínálattal az árérzékeny vásárlókat célozzák meg, árgaranciával, hitellel, hűségkártyával.
Egyenlőre nincs hivatalos információ arról, hogy a Lutz XXXL, vagy a Möbelix terjeszkedik tovább. A Möbelix Magyarországon az MMXH Lakberendezési Kft.-n keresztül tevékenykedik. Éves forgalma az utóbbi időben 3,5 milliárd forint körül mozgott, de a vállalkozás veszteséges, ennek mértéke 2013-ban 70 millió forint volt, egyébként kisebb, mint korábban.

(Index, 2015. január 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.