webzseb₪égbolt

Snapchat: a vesztesége már kisebb

Kétmillió felhasználót veszített a Snapchat. 

A Snapchat anyavállalata, a Snap Inc. közzétette a 2018 harmadik negyedév pénzügyi jelentését, írja az Index. Eszerint a felhasználóbázis tovább zsugorodott: mintegy kétmillió felhasználót veszítettek.

  • Az alkalmazást mindennap használók száma 1 százalékkal csökkent: 188 millióról 186 millióra. A felhasználók száma éves szinten ugyanakkor 5 százalékkal növekszik.
  • A negyedéves bevétel 298 millió dollár volt, valamivel több, mint a Wall Street által várt 283 millió dollár. A cég vesztesége 325 millió dollár volt, szemben a második negyedévben mért 353 millióval – vagyis sikerült csökkenteniük a kiadásokat.
  • A részvényárfolyam mélypontra zuhant; 6,46 dollárra, holott a tőzsdei bevezetés idején még 24 dollárért adtak egy Snapchat-részvényt. A hír hallatára a részvényárfolyam 8 százalékot erősödött – a jelentés közzététele után az árfolyam 7,57 dollárra kapaszkodott föl –, de a tőzsde zárása után 9,3 százalékkal zuhant, ismét visszaesett, 6,31 dollárra.

A befektetőket az is elijesztheti, hogy a Snapchat részvényárfolyama a felhasználók elvesztése miatt tovább csökkenhet.

Közleményében Evan Spiegel, a Snapchat vezérigazgatója azt mondta, hogy bár elképesztő növekedést értek el a legfontosabb, 13-34 éves korosztályban, még mindig milliárdok vannak Európában és az Egyesült Államokban, akik nem használják a Snapchatet. A kétmillió elveszített felhasználót Spiegel annak a számlájára írja, hogy az alkalmazás androidos kiadása közel sem olyan megbízható, mint az iOS-re készült verzió.

Spiegel látványosan kerülte annak az említését, hogy az alkalmazást hányan használják havonta az Egyesült Államokban és Kanadában. A Snap korábbi nyilatkozata szerint a múlt negyedévben több mint 100 millióan használták havonta a Snapchatet, és ez a szám még mindig időszerű.

(Index, 2018. október 26.)

 

 Snapchat? Lehet, hogy már nem sokáig?

Falja a pénzt a Snapchat, miközben kevesebb bevétel jön be.

A Snap részvényei tovább zuhantak október elején, egészen 7 dollárig, annak ellenére, hogy a Snapchat anyavállalatának vezérigazgatója, Evan Spiegel 2019-re már nyereségesnek látja a céget, írja az Origo. A szakértők szerint viszont 2019-ben már teljesen kifogyhat a pénzből a Snap, 2019 év végén pedig ismét tőkét kell gyűjteniük, ha fenn akarnak maradni.

A MoffettNathanson elemzői vállalat szerint a Snap üzlete valóságos pénznyelő, ha pedig tovább folytatják a készpénz égetését, akkor már 2019-ben újra tőkét kell gyűjteniük, hiszen teljesen kifogynak majd a pénzből.

A Snap legnagyobb problémája, hogy nem tud új felhasználókat behúzni, miközben a régiek inkább az Instagramon posztolják a képeiket és videóikat. A vállalattól több magas beosztású vezető is távozott az elmúlt időben. A tőzsdére vonulás óta már kilenc igazgató lépett ki a Snaptől.

Michael Nathanson elemző arra számít, hogy a tech vállalat jövőre sem lesz nyereséges. Szerinte a Snapchat valószínűleg elérte saját határait, innen már borzalmasan nehéz lesz a növekedés. Ráadásul Észak-Amerikában a napi aktív felhasználók száma az idei második negyedévben még csökkenést is mutatott.

Nathanson hozzátette, hogy a közeljövőben nem számíthat profitra a Snap, csak akkor, ha a vállalat jelentősen csökkenti kiadásait.

Becslései szerint a Snap 2019-ben 1,5 milliárd dolláros mínuszban lesz.

Gad Allon, a Wharton egyetem professzora úgy gondolja, hogy a Snap nehézségeiben az is közrejátszik, hogy a vállalat akkor ment tőzsdére, amikor még erre nem álltak készen. Ráadásul nem csupán egy céggel versenyeznek, hiszen az Instagram, a Facebook valamint a WhatsApp is szipkáz el tőlük felhasználókat. Allon hozzáteszi, hogy jelenleg a Snapchat abban a fázisban van, ahol nagyon drága a terjeszkedés, és egyáltalán nem könnyű bevételt szerezni.

(Origo, 2018. október 11.)

 

Betett a Snapchat-nek Kylie Jenner

Kylie Jennernek sem tetszik az új forma, még a részvényeket is lenyomta.

A Snapchat legújabb frissítését a felhasználók nagyon nem szeretik, sőt, még aláírásokat is elkezdtek gyűjteni annak érdekében, hogy a Snapchat állítsa vissza az alkalmazás eredeti dizájnját, írja az Origo. A peticiót eddig több mint 1,2 millióan írták alá. Azonban lehetséges, hogy Kylie Jenner egyetlen üzenetével elintézte azt, amire százezrek sem voltak képesek.

Kylie Jenner, a közösségi média koronázatlan királynője nem tagadja, hogy imádja a Snapchat alkalmazást és ezt legutóbbi Twitter bejegyzésében is megírta. A legbefolyásosabb influencer viszont annyira csalódott az alkalmazás frissítés utáni felületében, hogy közölte 24 millió Twitter követőjével: nem hajlandó többet megnyitni a Snapchatet. 

Kylie a legbefolyásosabb internetfelhasználók közé tartozik, az Instagram nevű közösségi oldalon 104 millió követője van, a Twitteren 24 millión kíváncsiak rá és Snapchat-történeteit is milliók nézték. Ha egy ekkora sztár nyilvánosan nemet mond egy alkalmazásra, vagy termékre, annak igen súlyos következményei lesznek, bár eddig nehezen lehetett ezeket a következményeket számszerűsíteni.

A bejegyzés után tőzsdén eladási hullám indult el, a Snapchat részvényei 6,1 százalékot estek és ennek nyomán a cég 1,6 milliárd dollárt veszített piaci értékéből.

Kylie véleménye olyan sok emberhez eljutott, hogy erre már a befektetőknek is reagálnia kellett és nem utolsósorban rengeteg olyan felhasználója volt a Snapchatnek, akik csak a sztár képei és történetei miatt regisztráltak a portálon. Valószínűleg így őket  is elveszítik szép lassan. A nagy kérdés, hogy a Snapchat mit fog erre lépni.

(Origo, 2018. február 23.)

 

A Snapchat a felhasználóival háborúzik

Nem tetszik a Snapchat táborának az új kezelőfelület. Pedig csak reklámozókat keresne a Snapchat. Felhasználók: irány az Instagram?

Botrányba fulladt a Snapchatet kezelő Snap legújabb kísérlete, hogy nyereségessé tegyék a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását, írja az Origo. A cég évek óta küzd azzal, hogy nem igazán tud bevételt kicsikarni a képküldős applikációból, aminek egyik oka a nagyon fiatal felhasználó bázis. Emiatt nemrégiben drámai módon átszabták az alkalmazás kezelőfelületét, hogy a különböző cégek számára, reklámfelületként vonzóbb legyen. A frissítés viszont teljes kudarc lett.

Majdnem egymillióan írták alá azt az online petíciót a Change.org oldalon, amely a Snapchatet szólítja fel arra, változtassák vissza a legújabb frissítéssel teljesen megváltozott kezelőfelületet. Soha egyetlen frissítés sem váltott még ki ekkora ellenállást a felhasználókból, de a cég eddig nem hátrált ki  döntése mögül.

A legtöbb felhasználó szerint az új kezelőfelület csúnya, nehezen kezelhető és a legfontosabb funkciók el lettek dugva. A népszerű storiest teljesen elrontotta a cég, nehéz megtalálni az ismerősöket, és túl sok olyan tartalom megtekintésére kényszerítik a usert, ami nem érdekli.

A felhasználók ekkor megrohamozták a Twittert. Mindenki olyan trükkök után kutatott, vagy kért segítséget, amellyel visszaállíthatta a régi felületet, ami egy ideig még lehetséges volt annak is, aki frissítette az alkalmazást. Sokan VPN alkalmazás révén állították át az IP címüket olyan országéra, ahol még nem él a frissítés.

Szigor a javából

Azért csak egy ideig, mert a Snapchat megosztott egy üzenetet a hivatalos oldalán, miszerint aki megpróbálja visszaállítani a régi felületet, annak letiltják a fiókját.

És ha ez még nem lett volna elég, a felhasználók befenyítése után még egyet dobott a cég. Egyik napról a másikra úgy döntöttek, hogy a felhasználók beleegyezése nélkül frissítik az összes alkalmazást. Így azok is új felületet kaptak, akiknek ki volt véve az automatikus frissítés opció. Emiatt nagyon sokaknak vesztek el régi képei, vagy éppen az összes ismerőse.

A Snapchat ezzel azt bizonyította, hogy egyáltalán nem a felhasználók, hanem kizárólag csak a saját érdekeit nézi. A LikeFolio felmérése kimutatta, hogy az összes Snapchattel kapcsolatos tweet 80 százaléka negatív. Ez az érték az új frissítés megjelenésekor volt a legmagasabb.

Andy Swan, a LikeFolio alapítója szerint természetes, ha egy ilyen horderejű frissítés után vannak negatív kommentek, hiszen a felhasználók még nem szokták meg az újítást. Ilyen mértékű ellenállást azonban még soha nem tapasztaltak. Elmondása szerint a hozzászólások most negatívabbak, mint amikor a népszerű Chipotle mexikói étteremben E.coli járvány tört ki.

A Stories funkció átszabása váltotta ki a legnagyobb dühöt a felhasználókból. Szerencséjükre az Instagram már hónapokkal ezelőtt lemásolta a funkciót és ezért sokan odamenekülhetnek majd. Az új dizájn megjelenése óta egyre több az olyan hozzászólás, amely azt jelzi, hogy áttérnek a Snapchatről az Instagramra.

Érdekes, hogy amikor az Instragram bejelentette saját Stories felületét, szintén sokan ellenezték, de közel sem annyian, mint a Snapchat mostani váltásánál. Jelenleg még nem érzékelhető, hogy megugrott volna az Instagram alkalmazások letöltésének száma, de az lehet azért is, mert a legtöbben már régen letöltötték.

A Snapchat egyenlőre nem reagált a petícióra. Szóvivőjük mindössze annyit mondott, hogy a felhasználók majd idővel megszokják az új felületet.

(Origo, 2018. február 14.)

 

Nyomja a Snapchat és az Instagram a Facebookot

A fiatal felhasználók sokszor inkább a Snapchat, vagy az Instagram oldalait választják.

A tinédzserek körében veszít népszerűségéből az Facebook. A fiatalok inkább olyan oldalakat használnak, ahol képekkel lehet kommunikálni egymással, írja az Origo.

A 12-17 éves korúak az előző hónapban 2,8 százalékkal használták kevesebbet a Facebookot. A helyzet még borúsabb a 18-24 évesek korcsoportjában. Náluk már 3,1 százalékkal csökkent a Facebook használata.

Előtérbe kerülnek az újabb és trendibb közösségi oldalak, el is terelődik a felhasználók figyelme egyikről a másikra. Minden oldal próbál folyamatos, önálló frissítésekkel megújulni, de úgy tűnik, most éppen a Facebook az, amelyik lemaradt a versenyben.

Az két új sztár a tinédzserek körében a Snapchat és az Instagram. Ezek az alkalmazások nagyban hasonlítanak egymásra, hiszen a kommunikáció és a kifejezés mindkét alkalmazásnál képekkel történik.

Az Instagramon a felhasználók képeket oszthatnak meg és követhetik egymást, míg a Snapchaten egy applikáció segítségével küldhetnek képeket ismerőseiknek. A lényeges különbség, hogy a Snapchaten a másokkal megosztott tartalom egy idő után eltűnik.

A Facebook vezérkar tagjainak egyik szeme sír, a másik nevet, mivel az Instagrammot néhány éve megvették, de mégis elviszi tőlük a felhasználókat.

Ennek hátterében az állhat, hogy az elvándorló generáció igényeit jobban kielégítik az Instagramra jellemző alkalmazások, mert ők inkább kommunikálnak képekben, és sokkal vizuálisabbak, mint az idősebb korosztály.

Az eMarketer kimutatása szerint a Snapchat 25 százalékos növekedést fog produkálni 2017-ben az Egyesült Államokban, és 20 százalékosat az Egyesült Királyságban. Az Instagram sem áll rosszul. Ők 23 százalékos növekedésre számítanak az USA-ban és 35 százalékosra az Egyesült Királyságban.

A Facebook továbbra is a világ legnagyobb közösségi oldala és egyelőre nincs mitől tartania, hiszen a havi aktív felhasználói szám eléri 2 milliárdot.

(Origo, 2017. augusztus 23., fotó: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER, Facebook)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.