élelmiszeráruda₪fogadó

Bekávézik a Nestlé

Árulja a Starbucks kávéját. Fizet is érte. De a kávézókhoz semmi köze.

A svájci Nestlé 7 milliárd dollárt fizet a Starbucksnak azért, hogy a kávézólánc termékeit árusíthassa világszerte, írja az Origo. A szövetség sokat segíthet a Nestlének, hogy növelje birodalmát és erősítse pozícióját a meleg italok és az üdítők piacán. A Starbucks elképesztően népszerű világszerte és jelenleg a legsikeresebb kávézóláncnak számít.

A megállapodást követően a Nestlé árulhatja a Starbucks zacskós kávéit, valamint dobozos italait is, azonban a kávézókhoz továbbra sem lesz közük.

Egyre népszerűbb a kávézás világszerte, éppen ezért nem is meglepő, hogy sokan próbálnak beszállni a versenybe. A JAB Holdings már több megállapodást is kötött annak érdekében, hogy felvegye a versenyt a piacvezető Nestlével. A Douwe Egberts, Peet's Coffee & Tea és a Keurig Green Mountain 2018-tól már a JAB Holdings portfólióját erősíti.

illusztráció FORRÁS: AFP/IMAGINECHINA/LIU JIAO

Kevin Johnson, a Starbucks vezérigazgatója a megállapodást követően elmondta, hogy a Nestlé hírnevének és hálózata révén a Starbucks több millió otthonba jut majd el világszerte. A kávé a fiatalok között is egyre népszerűbb, a nagy részük pedig a Starbucks kávéján nőtt fel. Ők nagyobb hajlandóságot is mutatnak arra, hogy több pénzt költsenek egzotikus kávéfajtákra. Így a különleges italokkal sokkal nagyobb hasznot hajtanak a cégeknek, mint a márkás élelmiszerek.

A Starbucks bejelentette, hogy a befolyt összeggel felgyorsítják a részvény-visszavásárlást. 2020-ig körülbelül 20 milliárd dollárt szeretnének visszaforgatni a részvényeseknek, egyrészt részvény visszavásárlások révén, másrészt pedig jutalék formájában.

A Nestlé a forgalmazói jogok mellett 500 dolgozót is átvesz a Starbuckstól a megállapodás keretében. Az erősítésre nagy szükségük van, hiszen az Egyesült Államokban csupán az ötödik legnagyobb cég a melegitalok és üdítők területén, 5 százalékos piaci részesedéssel, míg a Starbucks részesedése 14 százalék.

Ennek ellenére világviszonylatban továbbra is piacvezető a Nestlé és több terméket adnak el, mint az őket követő négy cég együttesen. Matthew Barry, az Euromonitor elemzője azonban kiemeli, hogy a Nestlé piacvezető helyzete most a leginstabilabb és az olyan cégek, mint az olasz Lavazza, komoly veszélyt jelenthetnek a svájci cégre.

(Origo, 2018. május 7.)

 

A Nestlé a Starbucks-ot kergeti

A Nestlé bevásárolt a Blue Bottle kávézóláncból. A Starbucks a cél.

A világ legnagyobb étellel és italokkal foglalkozó cége, a Nestlé, többségi részesedést szerzett a feltörekvő Blue Bottle-ben, ami egy divatos kávézólánc az Egyesült Államokban. A cég azt reméli, hogy ezzel fel tudják venni a versenyt az államokban töretlen népszerűségnek örvendő Starbucks franchise-zal.

A Blue Bottle nevű kaliforniai székhelyű hipszter kávézólánc értékét nagyjából 700 millió dollárra becsülik. A gyorsan növekvő Blue Bottle új lehetőségeket nyithat a cég számára. A Nestlé eddig is jelen volt a kávépiacon a Nespresso és a Nescafé brandek révén, azonban eddig meg sem tudták közelíteni a Starbucks és a Keurig Green Mountain népszerűségét. Az utóbbit alig két évvel ezelőtt vette meg a JAB befektetési csoport 13 milliárd dollárért.

Financial Times szerint, a Nestlé 500 millió dollárt fizetett, és ezzel a cég 68 százalékát szerezte meg. A Blue Bottle az év végére több mint 50 kávézóval szeretné meghódítani Kalifornia államot, New Yorkot, Tokiót és Miamit.

A Blue Bottle-t a 2000-es évek elején alapították és eddig összesen 120 millió dollárt gyűjtöttek be befektetőiktől, akik között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a U2 énekese Bono, valamint a Twitter és az Instagram alapítója is a támogatók között van. A kávézó stílusos, minimalista kávékat kínál a vendégeknek és csak olyan kávébabból főznek italt, ami az utóbbi két hétben lett pörkölve, tehát garantált a frissesség.

A Nestlé olyan cégeket részesít előnyben befektetési szempontból, amelyekben megvan a lehetőség a bővülésre. A vásárlók egyre inkább az egészséges és kevésbé feldolgozott élelmiszerek és italok felé nyitnak és a Nestlé is ezt az irányt követi.

A Nestlének lehetősége lesz a Blue Bottle maradék részvényeinek a megvételére, ha megfelelnek bizonyos teljesítmény alapú célkitűzéseknek.

(Origo, 2017. szeptember 15.)

 

Nyomja a csokit a Nestlé

A diósgyőri Nestlé 24 országba szállít csokifigurákat. ₪₪₪

2016-ban öt kontinens 24 országába szállít csokimikulásokat és más csokifigurákat a Nestlé a diósgyőri gyárából. A Nestlé borsodi üzemében több mint 60 millió üreges csokoládétermék készül a karácsonyi szezonban. A tavalyinál 13 százalékkal több, közel 1.900 tonnányi áru 90 százaléka exportra jut, összegez a Világgazdaság.

A Nestlé fontosnak tartja, hogy kiváló minőségű, Magyarországon gyártott csokikülönlegességek jutnak piacra olyan nagy csokoládé hagyományokkal rendelkező országok boltjaiba is, mint például Svájc, vagy Belgium.

Diósgyőrben több évtizede készítenek üreges csokoládékat, jelenleg itt működik a Nestlé egyetlen olyan gyártóegysége, amely kizárólag ilyen termékek előállítására szakosodott. Az üzem pontosan ismeri a fogyasztók ízlésvilágát a világ minden részén, így azt a termékek fejlesztésénél is figyelembe tudja venni. Németországban például jelenleg a mentolos étcsokoládé, Nagy-Britanniában pedig a fehér csokoládé népszerű, de eltérőek az igények a termékek külső megjelenésében is.

A Nestlé legutóbb, 2016. októberében egy 240 millió forintos beruházást fejezett be Diósgyőrön, így az elmúlt 6 évben már közel 1,9 milliárd forintot költött a mintegy 400 főt foglalkoztató üzem fejlesztésére és bővítésére.

A Nestlé Hungária Kft. 2015. évi értékesítése egyébként 127 milliárd forint volt: így a nettó árbevétele 7,5 százalékkal haladta meg az előző évit. Az export árbevétel 80 milliárd forintra emelkedett az előző évi 75 milliárdról. A cég a büki, szerencsi, diósgyőri gyárában és a budapesti egységében 2.400 embernek ad munkát.

(Világgazdaság, 2016. december 1.)

 

Nyögdécsel a Nestlé

A vártnál kisebb a növekedés. Sokat veszített Kínában.

A világ legnagyobb élelmiszergyártója 2016. első 9 hónapban 65,5 milliárd svájci frankos bevételre tett szert, ez azonban mindössze 600 millióval több az előző év azonos időszakáénál, és alaposan elmarad a tervezett 5-6%-os tervtől. Sokat veszített Kínában a Nestlé, árat emelni pedig nem tud az alacsony infláció mellett.

(Világgazdaság, 2016. október 20.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.