élelmiszeráruda₪fogadó

A Nestlé a Starbucks-ot kergeti

A Nestlé bevásárolt a Blue Bottle kávézóláncból. A Starbucks a cél. 

 

A világ legnagyobb étellel és italokkal foglalkozó cége, a Nestlé, többségi részesedést szerzett a feltörekvő Blue Bottle-ben, ami egy divatos kávézólánc az Egyesült Államokban. A cég azt reméli, hogy ezzel fel tudják venni a versenyt az államokban töretlen népszerűségnek örvendő Starbucks franchise-zal.

A Blue Bottle nevű kaliforniai székhelyű hipszter kávézólánc értékét nagyjából 700 millió dollárra becsülik. A gyorsan növekvő Blue Bottle új lehetőségeket nyithat a cég számára. A Nestlé eddig is jelen volt a kávépiacon a Nespresso és a Nescafé brandek révén, azonban eddig meg sem tudták közelíteni a Starbucks és a Keurig Green Mountain népszerűségét. Az utóbbit alig két évvel ezelőtt vette meg a JAB befektetési csoport 13 milliárd dollárért.

Financial Times szerint, a Nestlé 500 millió dollárt fizetett, és ezzel a cég 68 százalékát szerezte meg. A Blue Bottle az év végére több mint 50 kávézóval szeretné meghódítani Kalifornia államot, New Yorkot, Tokiót és Miamit.

A Blue Bottle-t a 2000-es évek elején alapították és eddig összesen 120 millió dollárt gyűjtöttek be befektetőiktől, akik között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a U2 énekese Bono, valamint a Twitter és az Instagram alapítója is a támogatók között van. A kávézó stílusos, minimalista kávékat kínál a vendégeknek és csak olyan kávébabból főznek italt, ami az utóbbi két hétben lett pörkölve, tehát garantált a frissesség.

A Nestlé olyan cégeket részesít előnyben befektetési szempontból, amelyekben megvan a lehetőség a bővülésre. A vásárlók egyre inkább az egészséges és kevésbé feldolgozott élelmiszerek és italok felé nyitnak és a Nestlé is ezt az irányt követi.

A Nestlének lehetősége lesz a Blue Bottle maradék részvényeinek a megvételére, ha megfelelnek bizonyos teljesítmény alapú célkitűzéseknek.

(Origo, 2017. szeptember 15., fotó: AFP/Leon Neal/Origo)

 

Nyomja a csokit a Nestlé

A diósgyőri Nestlé 24 országba szállít csokifigurákat. ₪₪₪

2016-ban öt kontinens 24 országába szállít csokimikulásokat és más csokifigurákat a Nestlé a diósgyőri gyárából. A Nestlé borsodi üzemében több mint 60 millió üreges csokoládétermék készül a karácsonyi szezonban. A tavalyinál 13 százalékkal több, közel 1.900 tonnányi áru 90 százaléka exportra jut, összegez a Világgazdaság.

A Nestlé fontosnak tartja, hogy kiváló minőségű, Magyarországon gyártott csokikülönlegességek jutnak piacra olyan nagy csokoládé hagyományokkal rendelkező országok boltjaiba is, mint például Svájc, vagy Belgium.

Diósgyőrben több évtizede készítenek üreges csokoládékat, jelenleg itt működik a Nestlé egyetlen olyan gyártóegysége, amely kizárólag ilyen termékek előállítására szakosodott. Az üzem pontosan ismeri a fogyasztók ízlésvilágát a világ minden részén, így azt a termékek fejlesztésénél is figyelembe tudja venni. Németországban például jelenleg a mentolos étcsokoládé, Nagy-Britanniában pedig a fehér csokoládé népszerű, de eltérőek az igények a termékek külső megjelenésében is.

A Nestlé legutóbb, 2016. októberében egy 240 millió forintos beruházást fejezett be Diósgyőrön, így az elmúlt 6 évben már közel 1,9 milliárd forintot költött a mintegy 400 főt foglalkoztató üzem fejlesztésére és bővítésére.

A Nestlé Hungária Kft. 2015. évi értékesítése egyébként 127 milliárd forint volt: így a nettó árbevétele 7,5 százalékkal haladta meg az előző évit. Az export árbevétel 80 milliárd forintra emelkedett az előző évi 75 milliárdról. A cég a büki, szerencsi, diósgyőri gyárában és a budapesti egységében 2.400 embernek ad munkát.

(Világgazdaság, 2016. december 1.)

 

Nyögdécsel a Nestlé

A vártnál kisebb a növekedés. Sokat veszített Kínában.

A világ legnagyobb élelmiszergyártója 2016. első 9 hónapban 65,5 milliárd svájci frankos bevételre tett szert, ez azonban mindössze 600 millióval több az előző év azonos időszakáénál, és alaposan elmarad a tervezett 5-6%-os tervtől. Sokat veszített Kínában a Nestlé, árat emelni pedig nem tud az alacsony infláció mellett.

(Világgazdaság, 2016. október 20.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.