autó₪szalon

GarVisor: szervízkereső

Elindult az első közösségi autószerviz kereső oldal, a GarVisor. 

Már lehet böngészni, elindult Magyarország első közösségi szervizkereső oldala, a GarVisor, jelentette be a Bárdi Autó, írja a Világgazdaság. A weboldalon több mint 2100, előzetesen átvizsgált szerviz szolgáltatásai között kereshetnek országosan, és több szempont alapján értékelhetik is az elvégzett munka minőségét a felhasználók.

Fotó: Sóki Tamás

A GarVisor adatbázisába csak azok a szervizek kerülhettek be, amelyek valóban rendelkeznek az adott szolgáltatás elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételekkel – műszerekkel, berendezésekkel –, és vállalták, hogy szolgáltatásaikat a közösség értékelje. Jelenleg országosan 430 településen, összesen 30 féle szolgáltatás alapján – futómű- vagy klímajavítástól kezdve a műszaki vizsgáztatásig – választhatják ki a hozzájuk legközelebb eső, megbízható szervizt az autó- és motortulajdonosok.

Az online térben fellelhető, nyilvános adatbázisok szerint ma Magyarország területén mintegy 12 ezer szervizszolgáltató működik, az ezekben szereplő adatok többsége azonban nem ellenőrzött.

(Világgazdaság, 2018. március 19.)

 

Szervízlelet

A legtöbbe a Suzuki Swift javítása kerül a legnépszerűbb autók közül.

Évente átlagosan 80 ezer forintba kerül az autó javítása egy magyar családnak, ám márkánként több tízezres eltérés is lehet a főbb alkatrészek árai között, ez derül ki a Bárdi Autó megbízásából készült kutatásból, írja a Világgazdaság.

Egy átlagos magyar autó karbantartására mintegy 80 ezer forintot költ egy magyar család évente – derült ki a Bárdi Autó megbízásából, ezer fő megkérdezése alapján, készített kutatásból. 

A kutatást végző Trend Internationalnak válaszolók 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy évente 25-50 ezer forint közötti összeget költ az autójára, míg 25 százalékuk 50-100 ezer forintból oldja meg az éves karbantartást. Ennél lényegesen kevesebben áldoznak 100 ezer forintnál többet az autójuk állagának megőrzésére. Azok száma is alacsony, akik 25 ezer forintnál is kevesebből tartják fenn a gépjárművüket. Mindent összevetve egy átlagos magyar autótulajdonos évi 78 ezer forintot költ a kocsijára.

Ennyiből lehet megjavítani a legnépszerűbb magyar autókat

Az autókarbantartási kiadásokat nagymértékben befolyásolja, hogy ki, milyen típusú személygépkocsival rendelkezik. Az autók élettartama során legtöbbet cserélt alkatrészek árait összehasonlítva a 2005-ös gyártású Suzuki Swift III. 1,3-as tulajdonosának kell a legtöbbet, csaknem 118 ezer forintot évente kiadnia karbantartásra a Magyarországon legkedveltebb, az eladási listák élén álló öt autófajta közül. Ennél húszezer forinttal kevesebből, 88 ezerből is meg lehet őrizni viszont egy 2003-as Volkswagen Golf IV. 1,4-es működőképességét.

A Bárdi Autó szakértői azt javasolják, hogy a felmerülő hibákat már a megjelenésüket követően javítsák ki, mivel a rossz alkatrészek használata további problémákat eredményezhet, amelyek már csak lényegesen nagyobb összegből szüntethetők meg.

(Világgazdaság, 2017. október 27., fotó: Teknős Miklós, grafika: Bárdi Autó)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.