mérlegen

Nyáron többet tömjük a hasunkat

A nyári hónapokban megugrik az élelmiszerboltok és a vendéglők forgalma is. A vendéglők nyáron csúcsra járnak. A turisták a pénzük negyedét a hasukra költik a nyári melegben.

Ha nyár, akkor számos indíttatás miatt megváltoznak a vásárlási szokások, a sarki fűszeresnél és a vendéglőben egyaránt, ráadásul többet is költünk enni-, innivalókra. A ludas a meleg. A szokatlan hőség ugyanakkor mindenre még rátesz egy lapáttal, a 2018-as kánikula pedig a korábbiaknál erősebbnek és kitartóbbnak ígérkezik. Fagyi, üdítő, sör, napolaj, fürdőruha, szalmakalap, gumimatrac, ventilátor, klíma: viszik, mint a cukrot.

Másként vásárolunk

Az élelmiszerboltok forgalma nagyot ugrik a nyári hónapokban. Ennek hátterében egyebek között az húzódik meg, hogy az iskolaszünet miatt a gyerekek többet esznek otthon, a hozzávalókat pedig a boltban veszik meg a háziasszonyok. Például a nyaralás, strandolás, telekre járás közben bátrabban költekezik a család, szerencsére mostanság van is miből, hiszen a havi bruttó átlagkeresetek a tavaszi hónapokban 330-340 ezer forint körül hullámoztak, a növekedés 10% felett volt.

Feltehetően akadtak olyanok, akik a forintgyengülés nyomán a hazai, vagy rövidebb külföldi nyaralás mellett döntöttek, így többet költöttek, költekeznek itthon. A hozzánk látogató turisták ugyanakkor több forintot kaptak a valutaváltáskor, így többet is vásárolhatnak ezen a nyáron az élelmiszerboltokban is.

A bevásárlóturizmus mérlege is felénk mutat, hiszen kevésbé éri meg felkerekedni és a határ másik oldalán bóklászni a boltokban. Ez viszont fordított előjellel is igaz, a határmenti élelmiszerboltokban megugrik a napi bevásárlások forgalma is, főleg a szlovák viszonylatra jellemző ez a hullámzás, most éppen felénk. Ráadásul úgy tűnik, egy jó darabig a szlovák bevásárlóturistáknak és a magyar boltosoknak áll a zászló a 320 forint felett mozgó euró árfolyam mellett.

A Magyarországra látogató turisták egyébként 2017-ben a nyári hónapokban közel 500 milliárd forintot költöttek, minden kiadást beszámítva, ezen belül bő 50 milliárd forintjuk élelmiszerre, italra ment el. Vendéglőben további 70 milliárd forint körüli összeget hagytak a meleg napokban, így a nálunk nyaraló külföldi turisták pénzük negyedét a hasukra költik.

Sarki fűszeresek, vendéglők nyári mérlege

Az élelmiszervásárlás napi rutin a családoknál, bár hosszabb távra is visszatekintve az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítottak a nagybevásárlások, köszönhetően a szaporodó nagyáruházaknak és főleg napjainkban a webvásárlásoknak is. De azért kevés olyan család lehet, ahonnan ne térne be valaki szinte naponta az élelmiszerboltba, legalább egy elfeledett, vagy kifogyott ásványvízért a melegben, vagy egy sörért a meccsnézéshez.

A hőségben persze igyekeznek ritkítani a boltba járást a vásárlók, hiszen kinek van kedve cipekedni, vagy a felforrósodott autóval gurulni a tömött bevásárlószatyrokkal. Inkább a hűvösebb reggelre és estére tolódnak a hosszabb sorok a pénztáraknál, hiszen munkaerőhiány egész nap van.

Jó néhányan - főleg nyaraláskor, vagy strandoláskor - többet szánnak vendéglőzésre, amiben a forró lángos is benne van. Feltehetően a leghosszabb sorok a nyári hőségben már hosszú ideje a lángossütők előtt kígyóznak a strandokon, üdülőhelyeken, hiába, ami olcsó, az örökké menő (persze csak viszonylag, hiszen a lángos ára is folyamatosan emelkedik, bár a választéka is színesedik). És a fagyizóknál sem sajnálják az időt a sorállásra a hűs finomságra vágyók. És a csapolt sör is a sorállás egyik célpontja nyáridőben. De aminek a vásárlása halogatható, azt halogatják is a vásárlók, ami majd nagyobbrészt az iparcikkboltok mérlegéből fog kitűnni. Nem véletlen a sok nyári akciós tábla.

Szépen pörögnek ilyenkor az Erzsébet utalványok (utoljára előreláthatóan ilyen tömegben, bár a kormány eddig furfangos módon életben tartotta a piacának legalább egy részét) és a Szép-kártyák is, ahol a vendéglátás zsebe viszi el a kártyaforgalom 70%-át. Legnagyobb részét nyilván nyáron. Majd az utalványpénzek a Szép-kártya zsebbe vándorolnak.

A három nyári hónap (június, július, augusztus) forgalma az éves élelmiszer költés   negyede (a leggyengébb év eleje és a csúcsra futó december között), szeptemberben vissza is esik némileg a forgalom. A nyári megugrás értéke 20-25 milliárd forint között mozgott az elmúlt években (májushoz képest augusztusra ennyivel futott fel a havi bevétele az élelmiszerboltoknak).

A vendéglátásban a nyári július és az augusztus az év legerősebb hónapjai, a december ezektől elmarad. 2017-ben ebben a két hónapban túllépte a 100-100 milliárdot a vendéglősök havi bevétele, decemberben viszont már csak 82 milliárdot könyvelhettek el.

A boltosok és a vendéglősök nem csak a meleg miatt izzadhatnak nyáron:

nyári forgalom 2014 2015 2016 2017
élelmiszerbolt 836 876 903 961
vendéglő 201 246 264 290
összesen 1.037 1.122 1.167 1.251
KSH, érték: milliárd forint, nyári forgalom: június, július, augusztus együtt, élelmiszerbolt: élelmiszer jellegű vegyes, vendéglő: kereskedelmi vendéglátás

(blokkk.com, 2018. augusztus 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.