butik₪pórázon

Egészségedre: az nincs

Vedel, cigizik és korán meghal az átlag magyar. 

Megjelent az OECD legfrissebb, a tagországok, felvételre váró országok és partnerországok egészségi mutatóit összehasonlító kiadványa, a Health at a Glance (Egy pillantás az egészségre). Az Index megnézte, mi volt a helyzet Magyarországgal az egészségügy terén 2018-ban.

Bár az OECD-tagországokban egyre nő az átlagos várható élettartam, mégis számos tényező gátolja, hogy tovább élhessenek az emberek. Súlyos gondot jelent az elhízás, a cukorbetegség, de az utóbbi időben tömegével szedik áldozatukat az opioidok is, főként az Egyesült Államokban.

A vezető halálok az OECD-tagországokban továbbra is a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Egyre nagyobb gondot okoznak a mentális betegségek is, a becslések szerint minden második ember átesik valamilyen mentális betegségen az élete folyamán. 

Továbbra is sok ember életét megrövidíti a helytelen étkezés, a dohányzás és az alkohol. 2018-ban az OECD-országok polgárainak átlagos évi alkoholfogyasztása 9 liter alkohol volt fejenként, azaz nagyjából 100 üveg bor.

Az OECD országaiban a felnőtt lakosság közel 4 százaléka alkoholfüggő és 18 százaléka napi szinten dohányzik. A felnőttek 56 százaléka túlsúlyos, az 5 és 9 év közötti gyerekeknek pedig majdnem harmada el van hízva. Százezer főre levetítve 40 ember hal meg a lényszennyezés miatt, Kínában és Indiában ez a szám 140 fő. 

Magyarország a legvégén

Az országok átlagos egészségügyi állapotát négy faktor alapján állapították meg: várható élettartam, elkerülhető halálesetek száma, krónikus betegségek (diabétesz) aránya és a lakosság saját egészségi állapotának önértékelése. Ezen mutatók szerint Japán, Spanyolország, Svájc és Hollandia lakosságának a legjobb az egészségi állapota. A legrosszabbul Magyarország, Lettország és Szlovákia teljesít. 

MAGYARORSZÁG MIND AZ ELKERÜLHETŐ HALÁLESETEK, MIND A VÁRHATÓ ÉLETTARTAM SZEMPONTJÁBÓL A LEGROSSZABBAK KÖZÖTT VAN. 

Az átlagos magyar 75,9 évet él, szemben a 80,7-es OECD-átlaggal, 100 ezer főre levetítve 388-an olyan betegségben halnak meg, amik megfelelő kezeléssel gyógyíthatók lett volna. 

Ennyire futja: öl, butít, nyomorba dönt

Az elsők között vagyunk viszont dohányzás terén, valamint alkoholfogyasztásban. A magyar lakosság több mint negyede, 25,8 százalék naponta dohányzik, valamint 11,7 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital fogy fejenként évente.

KÉTSZER ANNYI EMBER HAL MEG A LÉGSZENNYEZÉS MIATT HAZÁNKBAN, MINT AZ OECD-ÁTLAG, SZÁZEZER FŐBŐL 80 EMBERREL VÉGEZ A LEVEGŐ, AMIT BELÉLEGEZ.

Magyarország közte van annak a hét OECD-országnak, ahol a lakosság 95 százaléka alatti a hozzáférés az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, ez az érték nálunk 94 százalék, a két utolsó az USA (90,8) és Mexikó (89,3). 

Pénzt egészségre? Azt azért nem

Némileg az átlag alatt költünk egészségügyre, a vásárlóerő-paritással kiigazítva fejenként 2047 dollárt, azaz a GDP 6,6 százalékát, ez csökkenés, ugyanis 2017-ben ez a szám még 2101 dollár volt. 

Forrás: OECD

Forrás: OECD

A bal oldali ábra a várható élettartammal, a jobboldali az elkerülhető halálesetek számával veti össze az egészségügyi kiadásokat. A bal oldali ábra esetén a függőleges tengelyen a várható élettartam, a vízszintesen a kiadások láthatók az OECD-átlaghoz mérten. A jobb oldali ábrán pedig az elkerülhető haláleseteket mutatja a függőleges tengely.

Az Egyesült Államokat leszámítva nem túl meglepő következtetésre juthatunk az ábra alapján: ahol sokat költenek az egészségügyre, ott jellemzően tovább élnek az emberek. Az eltérés is inkább a keveset költők között van, ugyanis vannak, akik jobban teljesítenek, mint az várható lenne a kiadásaik alapján. 

MAGYARORSZÁG A KEVESET KÖLTŐ ÉS ROSSZUL TELJESÍTŐ ORSZÁGOK KÖZÖTT VAN MINDKÉT ÁBRÁN. 

CT, MRI: ajjaj, az nagyon kevés

Súlyos szakadék van Magyarországon belül is az emberek várható élettartalmában iskolázottság szerint. A legiskolázottabb férfiak várható élettartalma 30 éves korban 12,6 évvel több, mint a legkevésbé iskolázottaké, a nők esetén pedig 6,4 év az eltérés. Ennél csak Szlovákiában rosszabb némileg a helyzet, ott 14,4 év a férfiaknál és 6,9 év a nőknél ugyanez az eltérés. 

A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEKET A LEGKEVESEBBEN SZLOVÁKIÁBAN, SZLOVÉNIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON ÉLIK TÚL.

A bárki számára elérhető CT- és MRI-készülékek száma Mexikóban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon volt a legalacsonyabb. 

(Index, 2019. november 7., Záborszky Ede írása)

 

Mozogj, dagikám

A magyar nők a valóságosnál karcsúbbnak, a férfiak délcegebbnek hiszik magukat.

Ötszáz település tízezer lakosát kérdezik ősztől: mit evett, mennyit mozgott, hol fáj, írja a Népszava.

2019 őszén már harmadik alkalommal mérik fel a magyarok egészségi állapotát az Európai Lakossági Egészségfelmérés keretében. Az adatgyűjtést a KSH és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) végzi.

Legutóbb 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló vizsgálat. Ezekből tudjuk, hogy a magyar felnőtt egy nap több mint 5 órát ül, csupán 7.000 lépést tesz meg az ajánlott tízezer helyett, és mindössze 10 percet sportol az elvárt 21,5 perc helyett.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerinti, heti legalább 150 perc fizikai aktivitás a magyar lakosság mindössze nyolcadára jellemző. A mozgásszegény életmód egyik következménye, hogy Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Ez a mutató 2009 óta egyre romlik. Míg 2009-ben még a megkérdezettek 45 százalékának volt normális a testsúlya, addig 2014-re már csak a 38 százalékuknak. E vizsgálatokból az is kiderült, hogy a magyar a nők általában karcsúbbnak, a férfiak magasabbnak érzik magukat, mint ami méréssel is igazolható.

Mint azt Tokaji Károlyné, a KSH egészségügyi statisztikai osztályának vezetője az idei felmérést beharangozó tájékoztatón elmondta: az ősszel induló újabb vizsgálattal 510 településen több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott állampolgárt kérdeznek egyebek mellett az egészségi állapottal, a testmozgással, az alkoholfogyasztással, a táplálkozással, az egészségügyi ellátás igénybevételével a gyógyszerszedési szokásokkal, az élet- és munkakörülményekkel kapcsolatban. A mintába került lakosokat levélben kérik közreműködésre. Ennek keretében felajánlják az elektronikus válaszadási lehetőséget is a személyes beszélgetés mellett.

Mint mondta: egyre kevésbé hajlandók az emberek idegent beengedni a lakásukba, ezért a kérdezőbiztosaik fényképes igazolvánnyal keresik fel a személyes válaszadásra vállalkozókat. A válaszadás önkéntes, a résztvevők válaszadási hajlandóságát azzal ösztönöznék, hogy a KSH utazási- és sportszerutalványt sorsol ki az érintettek között.

Az egészségfelmérés részeként megismétlik az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot is – erről Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója beszélt az újságíróknak. Erre a lakossági egészségfelmérésre kiválasztott emberek jelentkezhetnek önként. Aki vállalja, annak három napon át táplálkozási naplót kell vezetnie, továbbá egészségügyi szakemberek megmérik a testsúlyát, a magasságát és a derék körfogatát, és néhány táplálkozási szokásra vonatkozó kérdésre is válaszolnia kell.

A fizikai aktivitást a vizsgálat keretében okosóra segítségével mérik. Szentiványi Mátyás elmondta azt is, hogy aki vállalja a tápláltsági felmérést, ajándékba egy ilyen eszközt. 

(Népszava, 2019. szeptember 16.)

 

Mondtam már, hogy ne egyél annyit

Triplájára nőtt az elhízottak aránya a világban 40 év alatt.

Az étrend változása, a mozgáshiány és a genetika is szerepet játszik abban, hogy háromszorosára nőtt az elhízott felnőttek aránya világszerte 1975 óta - állapították meg norvég kutatók egy nagyszabású, több mint százezer fős tanulmányban, írna a Napi.hu az MTI nyomán.

A genetikailag hízásra hajlamosak esetében ezek az egészségtelen életmódbeli változások súlyosbították a problémát, még nagyobb mértékű súlygyarapodáshoz vezettek náluk - mutatták ki a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az 1970-es évek közepén a felnőttek mintegy négy százaléka volt elhízott, 2016-ra arányuk 13 százalékra emelkedett (a férfiak körében 11 százalék, a nőknél 15 százalék) az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A 30 vagy annál magasabb testtömegindexű (BMI) emberek elhízottak, esetükben nagy a szívroham, a stroke, a cukorbetegség és egyes daganatos betegségek kockázata. A 25-30 közötti BMI túlsúlynak számít.

Jelenleg mintegy kétmilliárd 18 év fölötti embernek, az összes felnőtt 39 százalékának a testtömegindexe 25 vagy annál több, közülük 700 millió klinikailag elhízott. Az elhízottak aránya a gyermekek esetében még jobban nőtt, az 1975-ös négy százalékról 18 százalékra 2016-ra.

A norvég kutatók arra kerestek választ mintegy 120 ezer embert rendszeresen mérve 1963 és 2008 között, és adataikat elemezve, hogy a környezet és a gének miként hatnak az elhízásra. Így kimutatták, hogy a felnőttek esetében az elhízás az 1980-as, 1990-es években kezdődött. Az 1970 után születetteknél jóval valószínűbb volt a magasabb testtömegindex fiatal felnőttként, mint a korábbi nemzedékeknél.

A megfigyeltek felét öt csoportra osztották attól függően, hogy mennyire lehetnek genetikailag hízásra hajlamosak. Azt találták, hogy a genetikailag hízásra hajlamos 35 éves férfiak már az 1960-as években nagyobb súllyal bírtak, mint azon hasonló korú társaik, akiket génjei nem hajlamosítottak elhízásra. Négy évtizeddel később megkétszereződött a két csoport közötti testtömegindex-különbség. A kutatók hasonló trendet mutattak ki a nők esetében is.

A genetikai hajlam miatt egy átlagos magasságú 35 éves férfi 3,9 kilogrammal súlyosabb volt a génjei által védettnél az 1960-as években. Ma Norvégiában a genetikai hízásra hajlamosak 6,8 kilogrammal lennének súlyosabbak. Azonban testsúlyuk 7,1 kilogrammal még ennél is több, mivel elhízásra hajlamosító környezetben élnek. Esetükben ezt a 13,9 kilogrammos túlsúlyt a mai egészségtelen életmód okozza, és az, hogy génjeik kölcsönhatásban állnak a környezettel  - magyarázta Maria Brandkivst, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók kimutatták ugyan az erős összefüggést a genetikai jellemzők, a környezet és az elhízás között, a tanulmánynak azonban nem volt célja megállapítani a közvetlen ok-okozatot.

(Napi.hu, 2019. július 5.)

 

Cukor eü: barna vagy fehér?

Ha megkérdeznénk 10 embert, hogy a fehér, vagy a barna kristálycukor az egészségesebb, valószínűleg 9 kapásból rávágná, hogy a barna. Pedig?

Ezt maga a cukor kinézete (sterilnek és agyonfinomítottnak tűnő fehér, vs. “természetes” barna), és persze az ár is sugallja, írja az Index. Hanula Zsolt írása.

A legnagyobb magyar online szupermarket kínálatában jelenleg 220 forintnál indul a kilós fehér kristálycukor, és 700-nál a barna. Kell lennie bennük valaminek, ami indokolja a bő háromszoros árkülönbséget.

VAN IS: A MARKETING, AMI ELHITETI VELÜNK, HOGY A BARNA EGÉSZSÉGESEBB ÉS TERMÉSZETESEBB.

Persze a kétféle cukor között  nem csak a szín a különbség , a barnának határozottan más, karamellszerű az íze, és az állaga is ragadósabb, mintha nagyobb lenne a nedvességtartalma. Mert hogy az is: a két cukor között valójában  annyi a különbség , hogy a barnában úgy 5-10%-nyi melasz van, ez adja a színt, az ízt, az állagot. De mi a fene az a melasz, hogy kerül a barna cukorba, és jó-e ez nekünk? A válaszhoz  vegyük át vázlatosan , hogy is készül a cukor.

Az alapanyagot, ami lehet cukornád vagy cukorrépa, először megtisztítják, legyalulják, majd vízbe áztatják, és a szeleteket kipréselik. Így egy aránylag nagy cukortartalmú vizes oldatot kapunk. Ebből különféle szűrési és derítési módszerekkel igyekeznek mindent kiszedni, ami nem víz vagy cukor, végül az egészet felfőzik, hogy elpárologjon belőle a víz. Az így kapott sűrű cukros pépet nagy centrifugákba teszik, itt hűl, és kristályosodik ki ezzel párhuzamosan. A centrifugálás mellékterméke a melasz, egy sűrű, sötétbarna trutyi, ami nagyjából 50% cukrot tartalmaz, van benne még némi víz, és mindenféle egyéb cucc, jellemzően nitrogéntartalmú szerves anyagok.

 

A melaszból a cukrot már nem nagyon lehet gazdaságosan kitermelni, így tipikusan állati takarmányokhoz adják, mert mégis csak nagy az energiatartalma, ha emberi fogyasztáshoz nem is elég gusztusos.

Na ebből a cuccból kevernek egy kicsit vissza a legvégén a barna cukorba. (Hogy miért veszik ki és teszik vissza ahelyett, hogy egyszerűen nem vennék ki? Mert így pontosabban lehet a melasz arányát szabályozni a végső termékben.) A barna cukorban így kevesebb lesz a cukor, és ezáltal a kalória is, de a különbség csak 3-4%, abszolút nem számottevő. Ugyanez igaz a melasszal a cukorba kerülő egyéb ásványi anyagokra is: igen, van benne némi vas, magnézium, kalcium és kálium, de ezeknek a mennyisége elhanyagolható.

A BARNA CUKORNAK TEHÁT AZ ÍZE MÁS, DE AZ ÉLETTANI HATÁSAI GYAKORLATILAG NEM KÜLÖNBÖZNEK A FEHÉR KRISTÁLYCUKORÉTÓL.

Ja, és a legfontosabb különbség természetesen az, hogy a barna cukor sokkal jobb zenéket ihlet, mint a fehér (bár a Rolling Stones-féle Brown Sugar állítólag nem is a mono- és diszacharid szénhidrátkristályokról szól, hanem valami egészen másról).

(Index, 2019. május 26.)

 

Stressz: toljál több zöldséget

Stresszes vagy? Ha éhes vagy, zöldet egyél, ne rántott akármit, vagy fagyit.

Mindannyian éreztük már úgy, hogy a mindennapi stressz szó szerint rátelepszik az egész testünkre, és legszívesebben kimenekülnénk a világból, írja az Origo (TÁFELSPICC). Vagy legalább a munkahelyről egy gyorsétterembe. Noha a magas kalória- és cukortartalmú ételektől egy kicsit jobban érezzük magunkat, ezek fogyasztásával nem tépjük ki gyökerestől a problémát. Idővel – mint a gyom a kertben – újra burjánzani kezd. Ám tudatos választással, egészséges táplálkozással ténylegesen megszabadulhatunk a stressztől. Ezért kellene gyorsétterem, vagy a sarki fagylaltozó helyett inkább a zöldségeshez szaladni.

A stressz kiváltó oka lehet a magas vércukorszint, a túlzott koffeinfogyasztás, a magnézium- és a cinkhiány vagy az alvási nehézségek. Fogyasszon rendszeresen magnéziumban gazdag ételeket, mint a spenót, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A magnézium a kortizolszintet és a vérnyomást is szabályozza.

A cink és a C-vitamin jótékony hatással van a stressz-szintre, ezért mindenképp építse be az étrendjébe a következő alapanyagokat: kesudió, máj, marhahús és tojássárgája, illetve narancs, kaliforniai paprika, bogyós gyümölcsök, mint a szamóca, a málna, a szeder és az áfonya. Ez utóbbi különösen gazdag antioxidánsokban és a korábban említett C-vitaminban.

A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szervezet kortizolszintjét. A kortizol stresszhormon, amely a mellékvesekéregben termelődik.

A folsav a nyugalom megtartásában segít, amelyhez spárga- vagy avokádófogyasztással tudunk hozzájutni. Szorongáshoz és depresszióhoz vezethet a túl kevés cink is, amelyet kesudióval tudunk pótolni. Salátákat például bármilyen dióféle nagyszerűen feldobja – főleg, ha előtte pirítjuk néhány percig.

Nagymamáink nem véletlenül esküdtek a kamillateára. A Pennsylvania Egyetem kutatása során 57 szorongással küzdő alanyt vizsgáltak hét héten át. Az eredmény: a kamilla-étrendkiegészítőnek köszönhetően jelentősen csökkentek a tüneteik. Persze a kis virág nemcsak az idegeket nyugtatja meg, hanem még az alvásminőséget is javítja.

Öntsön egy csésze forró vizet 2-3 evőkanál szárított kamillára, hagyja ázni 10 percig, és igya meg lefekvés előtt fél órával.

Az egészségtelen bélflóra, a bélben felhalmozódó méreganyagok káros hatással vannak a szervezetre és az agyra egyaránt, összefüggésbe hozhatók a szorongással, a depresszióval és egy sor mentális betegséggel.

Erjesztett, vagyis fermentált ételek fogyasztásával – a benne található probiotikus baktériumok miatt –, illetve a feldolgozott élelmiszerek, valamint a cukor kerülésével rengeteget tehetünk a bélflóra egészségéért. 

Ha lecsökken szervezetünkben a szerotonin szintje, rosszabbul működik a memóriánk, idegesebbek, agresszívabbak vagyunk. A D-vitamin és az Ómega-3 zsírsav hatással van a szerotonintermelésre, ezért tartózkodjon napon – amennyit csak lehet –, illetve fogyasszon rendszeresen gombát, halat, májat és tojást.

Az egészséges és helyes táplálkozás igen összetett, viszont egy kis odafigyeléssel a testünkért és a mentális egészségünkért is tehetünk.

(Origo, TÁFELSPICC, 2018. augusztus 18.)

 

Nem mindig csodaszer a zöldség

Egészséges zöldséget enni, de nem mindegy, hogy melyikből mikor és mennyit.

Sokan hadilábon állnak a zöldségfogyasztással, pedig az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés elképzelhetetlen zöldségek nélkül, legyen szó akár főétkezésről, akár egészséges nassolásról. A zöldségek sok természetes vitaminnal, ásványi anyaggal, antioxidánsokkal, rostokkal, folyadékkal látják el a szervezetet, sőt bizonyos fitokemikáliákkal – amilyen például a fitoösztrogén –, vagy másodlagos növényi termékekkel is, melyek jótékony hatást gyakorolnak az egészségre. Sokak számára azonban bizonyos zöldségek rendszeres fogyasztása veszélyes is lehet, írja az Origo (TÁFELSPICC).

Több orvosi tanulmány mutatott ki kapcsolatot az ajánlásokban szereplő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a krónikus betegségek kockázatának csökkenése között, például a szív- és keringési betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy bizonyos daganatos megbetegedések esetén.

Mivel a zöldségek kalóriatartalma, glikémiás indexe és glikémiás telítettsége többnyire alacsony, rostjaik pedig jól telítenek, sőt a rágás iránti igényt is kielégítik, az egészség mellett a karcsúsodást is segítik, nem véletlenül képezik az egészséges fogyás alapját.

Zöldségekkel lehet küzdeni a daganatok ellen

A fogyást segíti, de önmagában is képes a rákrizikó csökkentésére a fizikai aktivitás fokozása. Közepes intenzitású testmozgás beillesztése az életmódba a megelőzés eszköze, heti 300 perc közepes intenzitású testmozgás pedig a fogyás ütemét is felgyorsítja – mondja Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója.

A hatékony testsúlykontroll és a rák megelőzése elképzelhetetlen az egészségtudatos táplálkozás nélkül. A WHO ajánlása szerint napi 5 adag, azaz 400 g zöldség és gyümölcs napi bevitelére kell törekedni (1 adag 80 grammot jelent).Az európai gyerekek és felnőttek többsége viszont nem fogyasztja el az ajánlásban szereplő mennyiséget,pedig ez sok előnnyel járna. Kutatások szerint az ajánlottat is meghaladó mennyiségű, napi 8 adag, többségében friss zöldség (5 adag) és gyümölcs (3 adag) rendszeres fogyasztása például a daganatos halálozás rizikóját 25%-kal csökkenti.

Azért csak óvatosan

Panaszokat – például puffadást, gyomorégést – legtöbbször az okoz, ha többségében nyers zöldségekkel akarják rendezni az addig minimális fogyasztást. Ráadásul vannak eleve puffasztó zöldségek, például káposztafélék, hagymafélék, bab, borsó, articsóka, spárga, brokkoli, retek.Ilyenkor megoldást jelent, ha a napi zöldségadag nagyobb része nem nyersen, hanem párolva, főzve, sütve, így leves, főzelék, grillezett zöldség formájában kerül az asztalra– javasolja a szakember.

Az emésztési panaszok hátterében sokszor a bélflóra eltolódása áll – antibiotikum szedés után –, ilyenkor jó szolgálatot tesznek a prebiotikumok, a hasznos baktériumok táplálékát képező zöldségek, amilyen a csicsóka, hagymafélék, cikóriagyökér, articsóka, bab, borsó.

Veszélyesek is lehetnek a zöldségek

Sokak számára azonban bizonyos zöldségek rendszeres fogyasztása veszélyes is lehet. Például egyes zöldségek gátolják a pajzsmirigy működését, ami pajzsmirigy-alulműködés esetén kedvezőtlen lehet. Ezek az úgynevezett goitrogén zöldségek – káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retekfélék, repce, spenót, fehérrépa. Szerencsére párolással, főzéssel a goitrogén anyag mennyisége csökken. A szelén viszont kedvező hatású a pajzsmirigyre, ami megtalálható a gombában, spárgában.

Epebetegség esetén a puffasztó zöldségek, mint a káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma és egyéb hagymafélék, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller és a száraz hüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse, szójabab és belőle készült ételek) panaszt okozhatnak,ezt a hatás fedő nélküli főzéssel, az első főzővíz kiöntésével csökkenthető.Az apró magvas gyümölcsök, mint az eper, málna, áfonya, szeder, szőlő, ribizli, egyes gyümölcslevek, így az ananászlé, eperlé, mandarinlé, paradicsomlé panaszt okozhatnak, egyéni tolerancia alapján kell a fogyasztásukról dönteni.

Tartós gyulladással járó betegségek, autoimmun betegségek, cukorbetegség, elhízás fennállása esetén érdemes az étrendben minimalizálni a csucsor- vagy burgonyafélék fogyasztását, ide tartozik a burgonyán kívül a paprika, paradicsom és a padlizsán is.

Allergia esetén problémát okozhat a keresztreakció, mely légúti allergia esetén egyes növényi ételek fogyasztásakor léphet fel.Nyírfapollen-allergia esetén a zeller, sárgarépa, burgonya, alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kivi és mogyoró okoz keresztallergiát, nyírfa- és feketeüröm-allergiánál a zellert és sárgarépát érdemes kerülni. Fűpollen-allergiánál a paradicsom, dinnyefélék, narancs és mogyoró fogyasztása okozhat problémát, míg parlagfű-allergiánál a cukkini, uborka, dinnyefélék, banán idézhet elő tüneteket.

A keresztallergének gyakran csak nyersen okoznak panaszokat, hőkezelt formában nem, de például mogyoróallergia esetén a főtt zeller veszélyes marad– hívja fel a figyelmet a szakorvos.

A véralvadásra hatnak, ezért egyes véralvadásgátló gyógyszerek adagolását befolyásolják a magas K-vitamin tartalmú (0,1-0,6 mg/100g) zöldségek (például fejes saláta, spenót, karfiol, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szója), melyekből összességében naponta maximum 10 dkg mennyiség fogyasztható, napi 5 étkezésre elosztva.

A zöldségek és gyümölcsök hasznos társaink az egészségtudatos életforma megvalósításában, hiszen egészségmegőrző, öregedést lassító, és egyes betegségek esetén betegségmegelőző hatással bírnak, ezért az ajánlásokban szereplő zöldség- és gyümölcsbevitelt érdemes elérni. Egyes betegségek esetén azonban személyre szabottan szükségessé válhat egyes zöldségek, gyümölcsök mellőzése, mennyiségük csökkentése.

Vegyszer is jöhet vele

Előfordulhat, hogy a zöldségek és a gyümölcsök növényvédőszer-maradványokat tartalmaznak, melyek akár fejlődési rendellenességeket is okozhatnak, vagymegzavarhatják a hormonális rendszer normális működését, így hozzájárulhatnak akár az elhízás, a meddőség, a korai klimaktérium kialakulásához is.Az egyik amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-tartalmát az első 12 helyen az eper, a spenót, a nektarin, az alma, az őszibarack, a körte, a cseresznye, a szőlő, a zeller, a paradicsom, a paprika és a burgonya állnak. Szerencsére Magyarországon csupán a zöldségek és gyümölcsök 1%-a tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt.

Jó, de akkor mit csináljunk

A legjobb megoldás a bio zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ez viszont nem mindenki számára elérhető.A helyben termett, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása előnyösebb, a külföldről érkező szállítmányok esetén ugyanis nem mindig ismertek az alkalmazott növényvédő-, felületbevonó és a gyümölcsök érését befolyásoló szerek, ahogy a termőtalaj szennyezettsége sem.A szakember elmondása szerint az alapos mosás minden esetben szükséges, de nem nyújt 100%-os védelmet. Szóba jöhet a mosás után az almaecetes áztatás (1 liter vízhez 1 dl almaecetet adva 15-20 percig áztatni mosás után a zöldségeket, gyümölcsöket), mivel az almaecet a szennyeződések, kórokozók nagy hányadát eltávolítja, illetve a héj eltávolítása hámozással. 

(Origo/TÁFELSPICC, 2018. július 28.)

 

Nincs mit takargatni: dagadt a magyar

Magyarország a világon a negyedik olyan ország, ahol a legnagyobb az elhízott emberek aránya. Európában elsők vagyunk. Kár.

1975 óta megtriplázódott a súlyfelesleggel rendelkezők száma, írja a Népszava. Május 19. az Európai elhízás elleni nap. Ennek a napnak a célja, hogy az elhízással és annak következtében kialakuló számos betegséggel kapcsolatos ismereteket bővítése.

Az Egészségügyi Világszervezet 2016-os eredményei alapján több mint 1,9 milliárd túlsúlyos vagy elhízott felnőtt ember élt a világon. 1975 és 2016 között megtriplázódott a súlyfelesleggel rendelkezők száma. Hazánk sajnos kiemelkedő ebben a tekintetben, a magyar, felnőtt lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke (28-31 százalék), az egész világot tekintve ezzel az eredménnyel a negyedik helyen állunk. A világrangsort az Amerikai Egyesült Államok vezeti, majd ezt követi Mexikó és ÚjZéland.

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014-es eredményei alapján a magyar felnőtt nők 60 százaléka, a férfiak 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A gyerekek között is egyre növekszik a többlettestömeg mértéke. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2014-ben végzett reprezentatív táplálkozási és fizikai aktivitási felmérést 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyermekek körében. Az eredmények alapján 21 százalékos volt a túlsúly és az elhízás mértéke.

A túlsúly nem csupán egy esztétikai probléma, összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek (mint például magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke), a 2-es típusú cukorbetegség, számos daganatos betegség (mint például mell, vastagbél, vese, epehólyag és máj) és ízületi kórkép kialakulásával, de okozhat alvási apnoét és légzésproblémákat, epekövességet, depressziót is.

Abban az esetben, ha napi 100 kcal-val többet viszünk be, mint ami a szervezetünk szükséglete lenne, akkor az 1 év alatt 5 kilogramm súlynövekedést jelent.

A hatékony terápiával - a helyes étrend mellett a fizikai aktivitás, és a magatartási szokások megváltoztatása - azonban meg lehet szabadulni a súlyfeleslegtől. A tartós testsúlycsökkenés olyan életmódprogramokkal érhető el, amelyek 500-750 kcal/nap energiadeficitet eredményeznek (azaz ennyivel kevesebb energiát viszünk be, mint amennyi a szervezet igénye) és heti legalább 150 perc mozgást tartalmaznak. A csökkentett energia-bevitel mellé az egészségi állapot, táplálkozási szokások figyelembe vételével kell kialakítani a személyre szabott étrend makrotápanyag (fehérje, zsír, szénhidrát) összetételét. Jelenleg nem állnak rendelkezésre tudományos bizonyítékok arra vonatkozólag, hogy bármelyik makrotápanyag bevitelének lecsökkentése több előnnyel járna, mint a többié. A zsírmentes testtömeg megtartása érdekében a súlycsökkenés üteme nem haladhatja meg a heti 0,5-1kg-ot. A fogyás elérését hosszú távú életmódváltással lehet elérni. Heti 0,5 kg-os fogyás napi 500 kcal-ás csökkentéssel érhető el. Az egészségügyi előnyök akár már 5-10 százalékos súlycsökkenés esetén is tapasztalhatóak.

(Népszava, 2018. május 19.)

 

Gyerekek: kövérek

Egyre több az elhízott gyerek. Ez nagyon nem jó.

Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, ennek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás, írja a Népszava az MTI nyomán.

Az Első 1000 Nap Program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az európai elhízás elleni nap alkalmából azt írták, a legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd.

Kiemelték, a gyermekkori elhízás sokkal veszélyesebb, mert náluk harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Hangsúlyozták, ezek a betegségek megelőzhetők a fogantatástól kétéves korig tartó időszak megfelelő táplálásával, az első 1000 nap táplálása pedig hatással van a szellemi és nyelvi képességek, valamint az immunrendszer fejlődésére is.

Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a család többi tagja, így jóval több szénhidrátot, fehérjét, sót és cukrot visznek a szervezetükbe, pedig tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-igényük jelentősen eltér a felnőttekétől - tették hozzá.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és az Első 1000 Nap Program szakértője a közlemény szerint felhívta a figyelmet, hogy az európai népesség több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, és ez az arány a jelenlegi tendencia szerint tovább fog növekedni.

Hozzáfűzte, a felnőttek naponta legalább öt órát töltenek ülő helyzetben annak ellenére, hogy a mozgásszegény életmód számos krónikus betegség ismert kockázati tényezője.

A legfrissebb felmérések szerint a gyerekek sem mozognak eleget. Európában a serdülőkorúak kétharmada és a 15 év felett korosztály hatvan százaléka egyáltalán nem él aktív életet, a megkérdezettek több mint fele pedig soha vagy csak ritkán végez bármilyen más típusú fizikai aktivitást, mint például a kerékpározás vagy a táncolás - olvasható a közleményben.

(Népszava, 2018. május 19.)

 

Gyermekeink fogazata: jajjjjj!

Szabad kétségbeesni gyermekeink gyatra állapotú fogazata miatt. Sőt, kell. Kétségbeesni.

Lesújtó állapotban van a magyar 12 évesek fogazata, pedig az állam teljesen megtéríti a fogászati ellátást a gyerekeknek. Felnőtt korban még rosszabb lesz a helyzet, ez nem is véletlen: évente 12 tubus helyett csak hármat használnak el a magyarok, írja a Népszava (Danó Anna összeállításában).

Hiába biztosít az állam szinte teljeskörű térítésmentes fogászati ellátást gyerekeknek, a Council of European Dentist legutolsó adatai szerint Európában mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, az átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött.

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az ő adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőtt korra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig nálunk későn jutnak el fogorvoshoz, amikor gyakran már csak a húzás marad. Így a magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a negyvenöt éveseknek már csaknem dupla ennyi. A felnőtteknek emellett további négy foguk szuvasodik, és kettő biztosan tömött. Az idős korra a szuvas és tömött fogak száma egy-kettőre apad, az eltávolítottaké meg húszra emelkedik. 65 éves korra a lakosság 30 százaléka már fogatlan.

Ez az adatsor nem csak azért drámai - mondja lapunknak Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke, keszthelyi fogorvos – mert a rothadó fogak látványa nem szép, hanem azért is, mert egyebek mellett szájüregi-, emésztőszervi daganatokat, keringési megbetegedéseket okoznak. Ez utóbbiak már meglehetősen korán jelentősen rontják az életminőséget és kezelésük órási terhet is ró az egészségbiztosítóra. Mint mondja: becslések szerint, ha a szülők magánorvoshoz vinnék a gyerekeiket, csak a 12 évesek szuvas fogainak kezelése több tízmilliárdos költséget okozna a családoknak.

Szerinte sok oka van annak, hogy az uniós országok rangsorának végén kullogunk. Például hiába ír elő jogszabály félévenként kötelező szűrést a gyerekek számára, a finanszírozási anomáliák miatt, nem minden oktatási intézménynek van fogorvosa. Ott pedig ahol van, gyakran a szülő nem járul hozzá az ellátáshoz, mondván: van saját fogorvosuk, aki kezeli a gyereket. Ha így lenne, akkor a tömött fogak száma emelkedne fiatal felnőtt korra és nem a húzottaké. A gyakorlatban pedig a szülők egy része nem nagyon törődik a gyerek szájából kikandikáló szuvas foggal, mert azt hiszi, hogy azok még csak tejfogak, holott már a maradók. Így a szükséges kezelések „elsikkadnak”.

Gyakran maga az iskola sem gondoskodik arról, hogy odaérkezzenek az osztályok a rendelésre.

Előfordul, hogy olykor egy gyerek más-más orvoshoz tartozik az iskolája és a lakóhelye szerint. Az alapellátó fogorvosok szerint e területen is - éppúgy mint a háziorvosoknál - alkalmazni kellene a kártyarendszert annak érdekében, hogy a szűrést végző orvoshoz kerüljön az ellátási kötelezettség. Így elkerülhető lenne, hogy a több ellátó közül végül senki sem tömi be a gyerek lyukas fogait.

További gond, hogy miközben a gyerek reggel nyolctól délután négyig benn van az intézményben, a szájápolásnak szinte csak az óvodákban vannak meg a feltételei. Az iskolák mosdói már nem alkalmasak erre, nincs helye a fogkefének, fogkrémnek. Már nem csak ötször esznek, hanem szinte egész nap rágcsálnak valamit a gyerekek. A száj egészségének megőrzéséhez minden étkezés után félórával meg kellene tisztítani fluoros krémmel a fogakat. Hogy ez mennyire nem történik meg, azt bizonyítja az is, hogy az átlagos magyar évente 3 tubus fogkrémet és másfél fogkefét használ el. Ez azt jelenti, mintha kétnaponta egyszer mosnánk fogat az egyébként már használhatatlanra kopott kefékkel. Már az óvodákban is sok „túlhordott” fogkefét lehet látni a poharakban.

Nagy Ákos szerint legalább alsó tagozatban, de még inkább az általános iskola befejezéséig az államnak, az iskolafenntartónak akár térítésmentesen is biztosítani kellene a fogkefét, fogkrémet. A fogorvosok azt is szeretnék, ha a napi testnevelés mellett lenne egészségnevelés óra is. Ezeken a száj egészségének megőrzése mellett megismerhetnék az egészséges ételek készítését, és a helyes kézmosást, összességében az egészséges életmódot. Hozzátette: nyilván nem kerülhető meg a fogászati ellátórendszer kritikus alulfinanszírozottsága, amit a kormány a múlt év végi egyszeri 3 millió forinttal, illetve a márciustól járó havi 130.000 forint rezsitámogatással emelt, így lett mostanra a havi átlag körülbelül 900.000 forint. Ugyanakkor a MOK fogorvosi tagozatának friss számításai szerint ez még mindig nem elég, ennek a duplájára lenne szükség.

Fogászati kezelések: drága nagyon

De mi jár ingyen:

sürgősségi ellátás, 
szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, például 18 éves kor alatt évente kétszer, a felnőtteknek évente egyszer),
szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés foganként és fogfelszínenként, gyökértömés foganként évente egyszer, ellátási esetenként gyökérkezelés),
fogsebészeti ellátás,
fogkőeltávolítás,
ínyelváltozások kezelése.

Életkortól,állapottól függően támogatott fogászati ellátások

A teljes körű fogászati alap- és szakellátás – a fogtechnikai költségek kivételével – az alábbi esetekben térítésmentes:

18 éves korig

18 éves kor betöltését követően, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt,

a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig.

(Népszava, 2018. május 18., Danó Anna írása)

 

Mirelit zöldség: meg kell főzni

mielőtt megeszed. A fagyasztott kukorica a veszélyes.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenesjárvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően lehet elfogyasztani, az egészségünk kockáztatása nélkül.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) közzétett értékelésében a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe az öt EU tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal. 2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek.

A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelést követően fogyasztják el, ezért a NÉBIH felhívja a vásárlók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket minden esetben főzzék meg. A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz 2-3 percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

A Listeria monocytogenesről: jobb ha tudod

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

(NÉBIH, 2018. március 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.