kirakat₪láz

Grammy: Billie Eilish elvitt mindent

Év dala, év lemeze, kiosztották a Grammy-díjakat. 

A nemrég tizennyolc éves Billie Eilish testvérével összesen hat szobrot (plusz a bátyja lett az év producere) vihetett haza, írja a Népszava.

Az immár 62-dik alkalommal kiosztott Grammy-díjak a legfontosabb popzenei elismerésnek számítanak, akkor is, ha mind a ceremónia, mind annak megítélésére az ódivatú jelzőt szokás alkalmazni. Ez persze nem von le semmit az értékéből, hasonlóan, mint a filmiparban, a zenei szakmai körökben is rengeteg volt a változás az ezredforduló óta, de ami megrendíthetetlen, hogy a Grammy-gála keretében nyolcvannégy zenei kategóriában ismernek el előadókat az alternatívoktól a komolyzenén keresztül a polkáig.

Nyilván a média figyelme nem az utóbbira koncentrál, hiszen a nagygálán a tíz legfontosabbnak tartott szekciót értékelik, a többieket korábbi időpontokban hirdették ki. Ezen belül is az úgynevezett General Field a leg-leg-leg, még akkor is, ha magyarul talán általános szekciónak lehetne nevezni. Szóval az „általános csúcs” az este egyértelműen a nemrég tizennyolc éves Billie Eilish volt, aki testvérével összesen hat szobrot (plusz a bátyja lett az év producere) vihetett haza: köztük az év dalát a Bad Guy címűért, és azt ezt tartalmazó, Where Do We Go? korong lett az éve lemeze.

Ez azért is gigantikus teljesítmény, mert olyanokat utasított maga mögé Eilish, mint Beyoncé, Ed Sheeran, Ariana Grande vagy Taylor Swift. További nagy ellenfél volt a nyolc kategóriában jelölt Lizzo, aki végül csak három díjat, a tavalyi év abszolút slágerét (Old Town Road) író Lil Nas X pedig csak kettő Grammy-t vihetett haza.

A legjobb tíz kategória jelöltjeivel és díjazottjaival kapcsolatban erősen el- és megoszlanak a vélemények. A rockban Gary Clark Jr. This Land című, komótos és elektronikával terhelt blues beütésű nótája lett a befutó. Szuper érdekes, hogy a TOOL 7empest című nótája lett a legjobb metál teljesítmény, amelyre az experimentális, progresszív és alternatív vonal a sokkal inkább jellemző és ráillő jelző – de legalább mertek elismerni egy 15 perces dalt.

A gálán fellépő  Camila Cabello és Ariana Grande, fogalmazzunk úgy, hogy csak jelen volt, Billie Eilish is egy unalmas balladát adott elő. Pedig mennyivel jobb lett volna a bearanyozódott Bad Guy, ami laza talpalávalóként sem utolsó szerzemény. Ám, hogy az említett előadóknak tulajdonképpen mennyire hálásnak kell mégiscsak lenniük, azt az Aerosmith a Run DMC-vel közös fellépése tett egyértelművé, mert az elnyűhetetlen Walk This Way-t sikerült rettenetesen nagypapásan és hamisan előadni.

A klasszikus zenei területeken taroltak az amerikaiak, a kortárs szerzők és a női előadók, zeneszerzők. A legjobb zenekari előadás kategóriában az 1979-ben született Los Angeles-i Andrew Norman Sustain (kb. Fennmaradás) című kompozícióját rögzítő lemez nyert. A Los Angeles-i Filharmonikusokat a venezuelai sztárkarmester Gustavo Dudamel vezényli.

A szerző azt írja 2018-ban írt, a legmodernebb nagyzenekari hangzásokkal operáló művéről honlapján, hogy  a zenekartól kapott megbízást, és komponálásakor a Disney Hallban a művet száz év múlva hallgató közönséget képzelte el. Milyen gondolatok fogják őket foglalkoztatni? -kérdezi.

A legjobb operafelvétel címét Tobias Picker A fantasztikus Mr. Fox című műve vitte el, amely 1998-ban íródott és Roald Dahl azonos című, gyermekeknek szóló regényén alapul. A zeneszerző 1954-ben született New York-ban, ez a második operája. Gil Rose vezényli a Bostoni Modern Zenekar Projektet és a Bostoni Gyermekkórust, közreműködnek a karmester által 2013-ban alapított bostoni Odyssey Opera énekesei. Ebben a kategóriában nevezték egyébként George Benjamin A szerelemi és az erőszak leckéi című művét is, amelyben a kanadai-magyar Szabó Krisztina és Orendt Gyula is énekel.

A legjobb kórusfelvételek között a Durflé összes kórusműveit felvonultató lemez nyert, a Houstoni Kamarakórust Ken Cowan vezényli. Caroline Shaw 1982-ben született amerikai hegedűs, énekes zeneszerző. A kamarazene kategóriában nyertes Orange című lemezén az Attacca Vonósnégyes az ő hat darabját játssza. A legjobb énekes szólista Joyce DiDonato lett Songplay (Dal-játék) című lemezével, amelyen sajátos dzsesszes feldolgozásban operaáriákat, klasszikus és könnyedebb dalokat énekel. Wynton Marsalis Hegedűversenyét és Hegedű táncszvitjét Nicola Benedetti játssza azon a lemezen, amely a legjobb klasszikus szóló kategóriában nyert.

Jennifer Higdon 2018-ban komponált Hárfaversenye Yolanda Kondonassis előadásában pedig a kortárs klasszikus lemezek között lett a legjobb. A legjobb összeállítás címet az ukrán zongorista, Nadja Spacsenko A helyek költészete című felvétele kapta, amelyen tíz új, kortárs darabot játszik. 

(Népszava, 2020. január 27.)

 

Jay-Z milliárdos rapper

Ed Sheeran,  Grateful Dead, Madonna, Bon Jovi, Rolling Stones, U2. Sok a pénzük.

Egy szál gitárral több száz millió dollárt zenélt össze Ed Sheeran, írja a Világgazdaság. A 28 éves brit énekes-szerző koncertjein összesen 2,6 millióan vettek részt. Magyarországi első koncertjén csaknem százezren buliztak a Sziget Fesztiválon.

Ed Sheeran a The Divide Tour című koncertturnéjával egymást követő két évben is a legtöbb bevételt produkálta, ezt a teljesítményt a brit zenészen kívül idáig csak egy zenei formáció volt képes elérni – írja a Billboard.

A 2018. október 31. és 2019. október 31. közötti időszakot felölelő statisztika szerint a 28 éves énekes-zenész 223.653.796 dollárt keresett 46 koncerten, a világ körüli turnéján összesen 2,6 millióan vettek részt.

A 2019-es Sziget Fesztivál sztárfellépője szintén Sheeran volt: a fiatal zenész a fesztiválon lépett fel először Magyarországon, a nyitónapon közel 95 ezren voltak kíváncsiak rá, ami óriási tumultust okozott a fesztivál területén.

A popsztár még szeptemberben azt írta, hogy a sikeres koncertturné befejezése után festeni kezdett.

Az egész hónapot festéssel töltöttem, mióta a turné véget ért, sosem csináltam ilyesmit. Nagy örömet szerzett – írta rajongóinak, így valószínűleg a következő listavezető már nem ő lesz.

Ed Sheeran Fotó: AFP

A brit sztár azon hat művész egyike, aki két (vagy több) évben is a legtöbb bevételt produkálta. A Grateful Dead rockegyüttes (1991, 1993) és Madonna (2004, 2012) szintén kétszer, Bon Jovi együttese háromszor (2008, 2010, 2013), a Rolling Stones ötször (1995, 1998, 1999, 2003, 2006) csinálta meg a legnépszerűbb turnékat, a U2 pedig összesen hétszer (1997, 2001, 2005, 2009, 2011, 2017) tudott rekordot dönteni.

Ed Sheeranon kívül a Rolling Stonesnak sikerült két egymást követő évben is a legjövedelmezőbb koncertturnét lebonyolítania.

2019-ben a második helyezett Pink lett, aki közel 217 millió dollárt turnézott össze, a harmadik a koreai BTS nevű fiúegyüttes 196,4 milliós bevétellel. A negyedik helyezésig jutott Elton John a Farewell Yellow Brick Road Tour című turnéjával, ő mintegy 194 millió dollárral lett gazdagabb, az ötödik Rolling Stones 177,8 millióval növelte bevételét, azonban míg Elton John 105, addig a Stones mindössze 16 koncertből hozta össze az említett összeget.

A Billboard Top Tours összeállítását 25 pozícióról 40-re bővítették: a Spice Girls a 15. helyen áll több mint 78 millió dollárral, 2018-ban ugyan ezt a helyezést Celine Dion 76,5 milliós bevételével érte el. A Dead & Company együttes a tavalyelőtti 20. helyezéséhez 56,2 millió dollár is elegendő volt, tavaly azonban a 27. helyezésükhöz is nagyobb összeget kellet elérniük: 2019-ben 60,4 millió dolláros bevételt hozott a turnéjuk. Az amerikai rapper, Jay-Z nem került be a top 40-be: 2018-ban a 25. volt, amihez 46 millió dolláros bevétel kellett. Ennek ellenére a Forbes a rapper jelenlegi vagyonát mintegy egymilliárd dollárra becsülte.

Mint írják, Beyoncé férje főleg annak köszönheti sikereit, hogy saját brandet épített, ahelyett, hogy csak felkarolt volna már meglévő vállalkozásokat. Az üzleti magazin szerint Jay-Z az egyetlen milliárdos rapper.

2019-ben a kanadai rapper és énekes, Drake a 40-es lista utolsó helyét csípte el a 44 millió dolláros bevételével, ez az összeg a 2018-as listára való bejutáshoz nem lett volna elég: két helyezéssel csúszott volna le a 25-ös listáról.

A Billboard statisztikájából az is kiderül, hogy mely stadionoknak hozták a legnagyobb bevételeket a koncertturnék: az első helyen a New Yersey-beli MetLife Stadion áll, a több mint 82 ezres stadionban összesen 781 ezer néző fordult meg, ez több mint 82 millió dollárt hozott.

A második helyezett a londoni Wembley Stadion lett, több mint 587 ezer néző vett részt az ott megtartott rendezvényeken, amelyek közel 71,1 millió dollárnyi bevételt hoztak. A dobogó harmadik fokát a Tokyo Dome baseballstadion érdemelte ki, amely több mint 36,5 millió dollárt profitált a turnékból.

(Világgazdaság, 2020. január 1.)

 

A Retro az nagyon

A koncert az pedig nagyon nem. Online pörög leginkább a magyar zeneipar.

A férfiak, Budapest és Siófok uralja a hazai zeneipart, amelyben a digitális értékesítés 800 millió forinttal nőtt, a koncertek száma viszont 10 százalékkal csökkent egy év alatt – írja a Világgazdaság a ProArt Zeneipari jelentés 2019 című kiadványa alapján. Kreivich Orsolya írása.

2019-ben is közé tették a szokásos, éves zeneipari jelentést, az IFPI Global Music Report, az Artisjus, az EJI és a Mahasz saját adatai, valamint a nyilvánosan elérhető rádióhallgatottsági adatok alapján készült tájékoztatóból kiderül, hogy a hangfelvétel-iparág 9,7 százalékot nőtt 2018-ban – ez az IFPI által mért legnagyobb éves növekedés eddig.

A folyamatos növekedés ráadásul már négy éve tart. A digitális és a jogkezelési szegmens nőtt, a fizikai szegmens tovább csökkent.

A hazai hangfelvétel-iparág (benne a hangfelvétel-kiadói bevételeken túl a releváns szerzői és előadói jogdíjakkal) komoly növekedést mutatott az előző években, hiszen a 2017-es évhez viszonyítva valamivel több mint 1 milliárd forinttal magasabb eredménnyel zárta a 2018-as évet, ami 5,6 százalékos növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Ennek a növekedésnek legnagyobb része a digitális értékesítések emelkedéséhez köthető, amely érték 0,8 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent.

A jogkezelési szegmens szintén növekedett az előző évhez képest, bár csekélyebb mértékben, mint az értékesítési oldal – összesen 0,15 milliárd forinttal –, ami körülbelül 1 százalékos növekedést jelent. Ez is javarészt az Artisjus által kezelt jogdíjak közel 3 százalékos növekedéséhez köthető, hiszen az EJI és a Mahasz által kezelt jogdíjak összege kismértékben, de csökkent.

A fiók jobban nyomják a dalszerzést

A ProArt Zeneipari jelentés 2019 szerint az Artisjus által közvetlenül képviselt, még élő szerzők száma körülbelül 30 ezer fő. A regisztrált zenészek között erősen felülreprezentáltak a férfiak: a szerzők 83 százaléka, az előadóművészek 79 százaléka férfi.

Életkorukat tekintve pedig a zenészek 55 százalékát a 30–50 év közöttiek adják mind a szerzők, mind az előadók között.

Fotó: Artisjus

Az Artisjusnál évente körülbelül 1200 új szerző regisztrál. Az új regisztrálók között évről évre egyre több a nő, 2018-ban már 21 százalék. Emellett az új regisztrálók között többségben vannak a 30 alattiak, ráadásul a regisztrálási életkor egyre korábbra tolódik. Mind a huszonévesek, mind a 20 év alattiak aránya évről évre nő.

A pénz csak csordogál

A 2018-as évben körülbelül 20 százalékkal nagyobb jogdíjtömeg került felosztásra a szerzők között, mint az előző években. Közel 9 ezer szerző számára állapított meg az Artisjus legalább 1000 forintos éves jogdíjat. Az 1 milliós vagy nagyobb jogdíjú szerzők száma 588-ról 684-re nőtt, 127-en pedig legalább 5 milliós szerzői jogdíjra számíthattak.

A 127 közül 10 már nem élő szerző, az élők átlagéletkora 52 év, vagyis jellemzően idősebb, és 94 százalékban férfi szerzőkről van szó.

A jogdíjak óriási szórása annak is tulajdonítható, hogy a (regisztrált) szerzemények számában szintén hatalmas a szórás. Bár vannak olyan szerzők, akik egyetlen szerzeménnyel is be tudtak kerülni a legalább 1000 forintra jogosultak közé, nem ez a jellemző: még az éves szinten 1-10 ezer forint közötti jogdíjat keresők is átlagosan 19 regisztrált szerzeménnyel rendelkeznek, a művek száma pedig a jogdíjjal együtt meredeken nő: a legjobban kereső (5 millió forint fölötti jogdíjra jogosult) szerzők körében a regisztrált szerzemények átlagos száma 380, ami azt mutatja, hogy a magas jogdíjak mögött rengeteg munka, a legmagasabb jogdíjak mögött pedig egy egész életmű van.

Tolnod is kell valamit

A nyolc vizsgált hangfelvételtípusból a top előadó új dala hozta a legtöbb jogdíjat 2018-ban, több mint kétszer annyit, mint a top előadó korábbi slágere. A második legmagasabb jogdíj a népszerű új előadó mindenhol forgó slágere után került megállapításra. A korábbi slágerek szintén komoly jogdíjra számíthatnak, amennyiben befutott külföldi vagy hazai előadókról van szó. A népszerű előadó új dala kevesebb jogdíjat termelt, mint a top előadó korábbi slágere.

Forrás: Artisjus, EJI, Mahasz

A hangfelvételek értékesítésének növekedése kismértékben együtt járt a kiadói piac átrendeződésével. A fizikai szegmensben tovább növekedett a hazai kiadók részesedése: a Mahasz-tag hazai kiadók részesedése 52 százalékról 58 százalékra nőtt, míg a többi hazai kiadó is növelte részesedését 3 százalékkal. Ez együtt járt a major kiadók részesedésének 4 százalékos csökkenésével (a tavalyi eredményeikhez képest). A digitális értékesítés egésze 52 százalékkal növekedett.

Továbbra is a major nemzetközi kiadók hangfelvételeit értékesítik a legnagyobb arányban, ezekhez a kiadókhoz köthető az értékesítés 70 százaléka, ami viszont 4 százalékos csökkenés az előző évi részesedésükhöz képest (74 százalék). A különbségen a többi kiadótípus osztozik, a nem Mahasz-tag hazai kiadók részesedése például 2 százalékról 4 százalékra növekedett a tavalyi évhez képest.

A streaming az nagyon húz

A fizikai szegmens növekedését leginkább a vinyl hanglemezek okozták, amelyek értékesítése 32 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Emellett a CD-eladások is kismértékben (4 százalékkal) nőni tudtak.

A digitális értékesítés növekedését az audio- és videostreaming együtt hajtja: az audiostreaming 57 százalékot, a videostreaming (YouTube) pedig 59 százalékot nőtt 2017-hez képest.

A Retro Rádió az nagyon húz

A Class FM megszűnése utáni vákuumot egy ideig a Petőfi Rádió töltötte ki, 2017 utolsó negyedévére 1,8 milliónál is több hallgatóval rendelkezett egy átlagos napon. 2017 decemberében azonban elindult a Retro Rádió, ami egy évvel később már az ország leghallgatottabb országos rádióadója lett, a Petőfi pedig a második helyre szorult.

A Retro Rádió megjelenésével minden rádió veszített hallgatókat, a Petőfi, a Rádió 1 és a Music FM 25–30 százalékot, a Sláger FM azonban közel a felére esett vissza.

Koncertek az nem

Az Artisjus nyilvántartása szerint 2018-ban összesen 48,2 ezer koncert volt Magyarországon. Ezek túlnyomó többsége (ahogy 2017-ben is) könnyűzenei koncert (45,2 ezer). A könnyűzenei fellépések száma 2017-hez képest 10,5 százalékos csökkenést mutat. Ez a csökkenés túlnyomórészt a belépőjegy nélküli koncertekből származik. Az ingyenes koncertek csökkenését a legnagyobb mértékben a falunapok fellépőszámának csökkenése okozza.

Fotó: Artisjus, KSH

A koncertek többsége ingyenes Magyarországon, mindössze 43 százalékért kellett fizetnie a közönségnek. Budapesten ugyanakkor a koncertek több mint fele, a megyeszékhelyeken épp a fele fizetős. A községekben a koncertek 72 százaléka ingyenes volt, ami jórészt a falunapok keretén belül rendezett koncerteknek tulajdonítható.

(Világgazdaság, 2019. december 5.)

 

A rocknak a színpad hozza a pénzt

A lemezkiadás a múlté, a koncertezés maradt a fő bevételi forrás.

A bakelitlemezeket már csak a gyűjtők veszik, a zeneeladás elsődleges területe az online letöltés, a streaming, írja a Világgazdaság. A CD elavult, nagyon kevés új, megfelelő minőségű zenei anyag lát napvilágot, a feltörekvők hangját elnyomja a retróhangzavar.

A legnépszerűbb zenei megosztó, a skandináv Spotify két forintot fizet a dalok minden egyes meghallgatása után az alkotás tulajdonosának vagy tulajdonosainak (például szerző, kiadó, előadó). Ez önmagában nem tűnik soknak, de ha egy dal eléri a milliós hallgatottságot, már egészen jó üzletnek tűnik – de csak a nagyon ismert előadóknak.

Sok zenekar művészete nem jut el a felhasználókig, nem születnek igazán stílusos albumok, a szerzők jelentős része rámegy az eldobható popzenére, amely egy nyáron képes tematizálni a piacot, vagy visszanyúl a régi nagyok alkotásaihoz, és újraformálja őket. A lemezkiadás, albumkészítés macerás, és kevés pénzt hoz – sokkal kifizetődőbb egy-egy számot alkotni és mindenhol azt futtatni. Emiatt kevés a jó zenei anyag.

Az ismertebb zenekarok elsődleges bevételi forrása a lemezkiadás helyett a koncertezés, a régi alkotások gondozása, ráncfelvarrása. Nem véletlen, hogy ilyen sok fesztivál és turné van (világszinten is) az iparágban.

 

Rolling Stones Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP

Míg néhány évtizeddel korábban egy jó albummal vagy kislemezzel be lehetett robbanni a köztudatba, ma már ez átterelődött egy jól összerakott színpadi produkció előadására, vagy egyetlen számra, amelyet egy zenei megosztóra írtak.

A legismertebb előadók is az online letöltésre és a zenei megosztókra koncentrálnak, kérdés, sikerül-e ott kitűnni a sorból.

Egy-egy megosztó több millió dalt kínál, és a sajátossága, hogy egyetlen gombnyomással nemcsak számot, előadót is váltani lehet, ha a produkció nem jön be a hallgatónak azonnal. Ilyen erős versenyfeltételek mellett nagyon nehéz érvényesülni. És ha sikerül is, a bevétel nagyon csekély. Ebben a környezetben sokkal inkább mennek a régi, ha úgy tetszik retró alkotások, amelyek most tematizálják a zenei piacot. Cserébe viszont a jó produkciók színpadi előadásáért a fogyasztók szinte minden pénzt hajlandók megfizetni, a fesztiválok pedig sokszor a tenyerükön hordozzák a bandákat, a felkapott egyszámos előadókat. Itthon például a legkelendőbb formációk vagy előadók évente száznál is több fellépést vállalnak, egyenként 1,5-2,5 millió forintért – ez nagyon komoly összegnek számít.

(Világgazdaság, 2019. november 5.)

 

Hiába a streaming, megy a bakelit

Mindenki online, mégis megugrott a bakelitlemezek és a magazinok eladása.

Annak ellenére, hogy egyre népszerűbbek a zenei streaming platformok, az emberek pedig általában a telefonjukra letöltött alkalmazások segítségével, vagy a Twitteren olvassák a híreket, a magazinok eladása mégis növekszik, ráadásul régóta nem volt ennyire népszerű a bakelitlemez sem, írja az Origo.

A Recording Assosiation of America szerint a bakelitlemezek eladása 2019 első felében 2,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 2019-ben az első hat hónapban 224 millió dollár értékben adtak el ilyen lemezeket, összesen 8,6 millió darabot.

Ezzel szemben a CD eladások továbbra is stagnálnak, szakértők szerint a bakelitlemez hamarosan megelőzheti modernebb változatát.

Nemcsak a zenei piacon figyelhető meg, hogy egyre többen fordulnak a bevált, régi, hagyományos dolgok felé, hiszen a kemény fedelű könyvek eladása 6,9 százalékkal, a papírfedelű könyveké pedig 1,1 százalékkal emelkedett, míg az e-könyvek értékesítése 3,6 százalékot esett.

illusztráció FORRÁS: GETTY IMAGES/VETTA/FILONMAR

Egy friss kutatás szerint az emberek sokkal szívesebben vásárolnak kézbe vehető dolgokat a digitális tartalmakkal szemben, ráadásul hajlandóak több pénzt is fizetni értük. Szintén kiderült, hogy a válaszadók többsége szívesebben tartana otthon egy bakelitlemezt, mintsem annak digitális változatát valahol a felhőben.

Hasonló tendenciák figyelhetők meg a digitális és a nyomtatott magazinoknál.

A többség továbbra is szívesebben lapozgatja a magazint, mintsem telefonon vagy számítógépen olvassa azt. Egyenlőre még mindig ez a megoldás a kényelmesebb, és főleg az idősebb korosztály idegenkedik attól, hogy telefonon olvasson hosszabb tartalmakat.

(Origo, 2019. szeptember 18.)

 

A Blackpink lenyúzta a Youtube-ot

56 millió megtekintés egy nap alatt - ezt tudja most a Youtube legnagyobb slágere.

A Blackpink nevű dél-koreai popcsapat legújabb dala, a Kill This Love letarolta a Youtube-ot, ugyanis egy nap alatt több mint 56 milliószor nézték meg, írja az Index. Persze már ez a sokkoló szám is a múlté, a videó két nap és 14 óra alatt elérte a 100 milliós nézettséget, és ezzel megdöntötték a Gangnam Style előadójának rekordját, Psy Gentleman című slágerének ehhez a szép kerek számhoz négy napra volt szüksége.

A rekord apropóján a  BBC össze is gyűjtötte, hogy mi a sorrendje azoknak a daloknak, amiket a legtöbbször néztek meg 24 óra leforgása alatt. Ez lenne a toplista:

Blackpink - Kill This Love: 56,7 millió
Ariana Grande - Thank U, Next: 55,4 millió
BTS - IDOL Official, 45,9 millió
Taylor Swift - Look What You Made Me Do: 43,2 milló
Eminem - Killshot: 38,1 millió

A Blackpink egyébként egy viszonylag új K-pop együttes, 2016-ban alakultak, és ebben az évben adták ki első albumukat, a Square One-t.  A legnagyobb sikerüket a videómegosztón eddig Ddu-Du Ddu-Du című slágerükkel érték el, ez volt ugyanis a legtöbbször meghallgatott K-pop szám.

(Index, 2019. április 8.)

 

A Beatles

A Beatles utolsó koncertjét egy tetőn adta.

A januári hideg ellenére minden előzetes bejelentés nélkül a Beatles játszani kezdett a saját irodaházának a tetején. A zenekar megmentésére tett kísérletekhez kapcsolódott ez a furcsa koncert, élő felvételt szerettek volna, ahogy a kezdeti sikerek időszakában, írja Lajos Sándor az Origo összeállításában. Korábbi lemezeikhez hasonlóan formabontó filmet is terveztek az új albumhoz, ezért kamerák rögzítették a dideregve játszó együttest és a járókelők reakciót. Mivel az összegyűlő tömeg miatt teljesen leállt a forgalom, az udvarias, de határozott rendőrök intézkedtek.

John Lennon az induláskor olyan amerikai slágereket játszó középiskolás zenekart alapított, amiből tizenkettő egy tucat. Aztán a folyamatos tagcserékkel egyre tehetségesebb csapat lett, ami végül a Beatles nevet kapta.

Egyáltalán nem jött gyorsan a siker, évek kellettek a tanuláshoz. Elszántság a sok elutasítás elviseléséhez. Aztán pedig bizalom egy kiadó részéről, sőt előbb egy menedzser Brian Epstein személyében.Valószínűleg ő kellett ahhoz, hogy fegyelmezze a huszonéveik elején járó Beatles-tagokat (az Egy nehéz nap éjszakája című film megörökíti ezt), és el tudja simítani a személyes ellentéteket. Sokak szerint az ő hirtelen halála után kezdődött meg a Beatles szétesése, amit maguk a tagok nem tudtak már visszafordítani, hiába tettek erre próbálkozásokat. 1970-ben aztán mindenki ment tovább a maga útján és megalapította a saját együttesét, azzal játszotta a saját zenéjét. Ezek a próbálkozások színvonalasak voltak, de sohasem lettek olyan erősek, mint a Beatles volt.

FORRÁS: PINTEREST.COM

Az EMI egyik leányvállalatánál, a Parlophone-nál próbálkozott a Beatles 1962-ben, ahol George Martin (1926–2016) producernek az volt a véleménye, hogy még nem elég jók, de lehetnek azok. George Martin, aki klasszikus zenei képzést kapott, a következő nyolc évben végig ott dolgozott a háttérben.

Egyébként egyáltalán nem ritka, hogy a popzenei produkciók környékén keresgélve előbb-utóbb felbukkan, aki Wagner zenéjével is tudna mit kezdeni. A Beatles első két albumán még régi slágerek feldolgozásai is helyet kaptak, deegyre inkább a külön-külön is dalokat író, de szerzőpárosként még erősebb John Lennon és Paul McCartney került előtérbe.Szerzőként és szólóénekesként George Harrison mindig is elnyomva érezte magát. Viszont ő is és Ringo Starr is kapott számokat, mert a Beatles imázsa az volt, hogy négy egyenrangú tagból áll. Az mindenesetre igaz, hogy kreatív kérdésekben nagyobb volt a demokrácia, mint sok más együttesben.

Igen rövid idő alatt a Beatles óriási népszerűségre tett szert nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Amerikában is (elindult az úgynevezett brit invázió). Első slágereik elég egyszerű dalok, talán az őszinteségük miatt zárta őket szívébe a közönség. Ki tudja? A sikernek nincs receptje. Nyolc év alatt nem kevesebb, mint tizenhárom albumot adott ki a Beatles, a fülbemászó slágerek mellett megjelentek bonyolultabb kompozíciók is, de ennek ellenére sem vesztettek a népszerűségükből.

Hagyták, hogy hassanak rájuk mindenféle zenei stílusok és különböző eszmei hatások. Valahonnan Buddy Holly meg Chuck Berry zenéjének környékéről indulva teljesen sajátos, szándékosan eklektikus hangzásvilágot tudtak létre hozni, amibe sok minden belefért.1962 és 1966 között gyakorlatilag folyamatosan turnéztak és belefáradtak az állandó koncertezésbe. 1966. augusztus 29-én San Franciscóban léptek fel, és utána hosszabb szünetet terveztek. Ez a pihenő egyre hosszabbra nyúlt, mert újabb albumaikon olyan kísérletezésbe fogtak, ami koncerten nem volt reprodukálható. A Beatles a stúdiótechnikai újítások alkalmazásában is úttörő jelentőségű együttes volt, az egyszerű gitárzenét pedig felváltotta a rafinált hangszerelés.

FORRÁS: PINTEREST.COM

A Beatles jó példa rá, hogy ami népszerű, annak nem kell okvetlenül felszínesnek is lennie. Az együttes nyolc éves működése tulajdonképpen annak a története, hogy benőtt a fejük lágya mint embereknek és mint zenészeknek is. Nem tudtak tovább együtt dolgozni, mert már mást gondoltak a világról meg a zenéről is. A Beatles óriási üzlet volt. Persze a sok pénznél is van még több pénz, de ez az együttes tagjai számára nem volt szempont sem a feloszlásnál, sem a koncertek leállításánál.

Lassíthattak volna az albumok megjelenésének tempóján, de ezt sem üzleti szempontok diktálták elsősorban, hanem a bennük tomboló kreativitás. A Beatlesnek nem kellett spórolnia semmin, mindig fontos volt, hogy milyen ruhát viselnek, hogy mi van a lemezborítón. A videoklipek korszaka csak jóval később jött el,a Beatles valami egyedi dolgot csinált vizuális vonalon a popzene történetében: egész albumokhoz forgatott egészestés filmeket. Sajnos nem minden ilyen irányú tervük tudott megvalósulni, az a bizonyos tetőkoncert sem csak a rendőrség közbeavatkozása miatt számít egy félbehagyott kísérletnek.

A módszeres rajongótábor építés nem nagyon tűri az öniróniát: a sztárnak emberfelettinek kell lennie. Gondoljunk csak az extázisban sikoltozó lányokra. Ennek ellenére már 1964-ban sem úgy viselkedett a Beatles, mint ahogy popkulturális termék esetében szokás.

Forgattak egy másfél órás filmet, amiben saját maguk paródiáját játszották el. Felkértek egy csípős angol humorban már edzett forgatókönyvírót (Alun Owen) és rendezőt (Richard Lester), és az Egy nehéz nap éjszakája már azzal, hogy fekete-fehér film is, a burleszket idézi meg. Persze közben egyfolytában szólnak az azonos című album számai, de van egy humoros cselekmény is: a Beatles egy napja. Menekülés a sikoltozó rajongók elől. Türelmes válaszolgatás az újságírók ostoba kérdéseire. A srácok pedig szeretnék csak egy kicsit jól érezni magukat, de sűrű a program és a menedzser könyörtelen. Velük tart Paul nagypapája is, aki sok galibát okoz, még a rendőrség elől is menekülni kell miatta.

Új év, új album, megint egy film Richard Lesterrel.  Ringo Starrt emberáldozatnak szánja egy fanatikus indiai szekta, előlük menekül egyre képtelenebb kalandok során a Beatles, akik időnként megállnak zenélni. Az 1965-ös Help! akcióvígjáték, ami az 1962-től induló, és a nagy sikernek köszönhetően évente új részt kapó James Bond-sorozat kegyetlen paródiája.Sokan parodizálták a James Bond-filmeket, a Beatles ebben is az első volt.

Végigbohóckodják az Egy nehéz nap éjszakájá-t a Beatles tagjai FORRÁS: WIKIPEDIA.COM

A két film sikere nyomán egy kicsit elbízták magukat a Beatles tagjai. Hiába alakult ki körülöttük egy összművészeti műhely, attól, hogy egyre jobb zenészek lettek, még nem váltak kiváló filmrendezővé. Az 1967-es Magical Mystery Tour-nak nincsen története. Egy csapatnyi ember utazik egy busszal és bizarr dolgok történnek velük. Ebben az időben a keleti kultúrán kívül a Beatles tagjai intenzíven érdeklődtek különböző tudatmódosító szerek iránt is, ennek a dalaikban is sok nyoma van, a filmjüket pedig pszichedelikus utazásnak képzelték el. Az egyórás tévéfilmet a BBC karácsonyi szenzációnak szánta, de nem volt eléggé mainstream ahhoz, hogy közönségsiker legyen. Ennek ellenére következő filmjében a Beatles nem kanyarodott vissza a vígjátékokhoz, hanem pszichedelikus rajzfilmet készített Heinz Edelmann grafikai tervei alapján George Dunning rendező a zenéjükkel.

A sárga tengeralattjáró meséjében a Beatles tagjai megmentenek egy képzeletbeli országot egy gonosz diktátortól. Maga a rajzfilm filmtörténeti jelentőségű, egyedülálló alkotás, de a válságban lévő Beatles nem írt hozzá egy teljes albumnyi zenét. George Martin szimfonikus szerzeményei adják több jelenethez az aláfestést, ezek jelentek meg a Yellow Submarine című lemezen is, ami azért így sem maradt örökzöld slágerek híján: a címadó dal vagy az All You Need Is Love. A Beatlesnek számos meg nem valósult terve volt még filmekkel kapcsolatban az évek során. Állítólag A Gyűrűk Ura megfilmesítésének ötletével is foglalkoztak, ebben már nem saját magukat játszották volna a Beatles-tagok, hanem a történet szereplőit. Érdekes eltűnődni rajta, hogy vajon milyen lett volna egy A Gyűrűk Ura-konceptalbum a Beatlestől.

Az alkotói konfliktusok ellenére a Beatles mint üzleti vállalkozás jól működött. Saját céget alapítottak, ez lett az Apple Corps. Irodáik a Savile Row 3. szám alá költöztek, itt alakítottak ki saját stúdiót is. Ideálisak voltak a feltételek, csak a munka nem haladt. Paul McCartney szeretett volna visszatérni a kezdetekhez és lendületes rock and rollt játszani. John Lennon már a kortárs művészet irányában gondolkodott, elképzeléseit feleségével, Yoko Onóval később meg is valósította. Sokan a mai napig őt hibáztatják a Beatles feloszlása miatt.

Igazság szerint elég szoros volt a kötelék a négy Beatles-tag között, és elképzelhetőnek tűnt az a fajta működés is, hogy a Beatlesben folytatott munka mellett szólólemezeket is kiadjanak a tagok. Mindenki elfogadta azt a tervet, hogy a következő albumot élőben vegyék fel, és hogy film is készüljön a koncertről és a próbákról. A jelen lévő kamera azonban nem tett jót az alkotó folyamatnak. George Harrison ötlete volt, hogy vonják be a munkába Billy Prestont is, aki Little Richard, majd Ray Charles együttesében játszott Hammond-orgonán. Egyrészt a készülő lemezre szánták a saját irodaházuk tetején készült koncertfelvételt, másrészt a készülő filmbe az attrakciót. Helikoptert is béreltek légi felvételekhez, de az nem kapott felszállási engedélyt a ködös időjárás miatt.

A Beatles utolsó koncertje senkinek sem jó emlék. A hajzatban és arcszőrzetben ekkora már elég hippis Beatles-tagok nem a dizájn miatt vannak bundában, hanem kölcsön kapták őket a hideg miatt. John Lennon Yoko Ono bundájában van. Ringo Starr felesége egy narancssárga esőkabátban érkezett, csak ezzel tudta férjét kisegíteni. A környező irodaházak dolgozói egyből felszaladtak a tetőkre, és láthatóan csodálkoznak, mit keres itt a Beatles. Az utcán megállt a forgalom, hatalmas tömeg verődött össze. Egy riporter mászkált köztük és kérdezgette őket, hogy mi a véleményük a Beatlesről.

Negyven perc zenélés után komor tekintetű rendőrök jelentek meg a tetőn. A filmen látszik, hogy hosszasan tárgyalnak a menedzsment egy tagjával. A rendőrök arra az érvre, hogy magánterületen történik az esemény, és a Beatles nem akadályozza a forgalmat, azzal válaszoltak, hogy ez akkor is csendháborítás, mert a hangos zene zavarja a munkát a szomszédos irodaházakban. Mivel az egész kísérlet nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, ezért a Beatles az egyik szám végén abbahagyta a koncertet és John Lennon megköszönte a közönség figyelmét.

FORRÁS: WIKIPEDIA.COM

Azt a megoldást választották, hogy mivel már nagyon rágörcsöltek erre a feladatra, tegyék félre az anyagot és kezdjenek egy új lemezbe. A dalok írása során és a stúdiómunkában mindenki igyekezett visszafogni magát és tiszteletben tartani a másik véleményét. A felvételek 1969 áprilisa és augusztusa között készültek, újra az Abbey Roadon található stúdiókban. Innen a lemez címe és híres borítója, ahogy a Beatles átmegy a zebrán az Abbey Roadon. Rendőri biztosítást kérve tíz percig akadályozták a forgalmat a fotózással, csak arra nem számítottak, hogy megint egy legendát teremtenek, és az utóbbi ötven évben napi probléma az arra közlekedőknek, hogy turisták fényképezkednek azon a zebrán.

Egyébként a Beatles összművészeti műhelyében mindig fontos szerepe volt a lemezborítóknak is, az Abbey Road borítója sem egy szimpla fotó, hanem kidolgozott műalkotás. Az 1969 őszén megjelent lemez erős anyag, mindenkinek úgy tűnhetett, hogy a Beatles története folytatódhat. Nem így történt. Egy lemez munkáihoz még mindenki fegyelmezni tudta magát, de hosszabb távon már nem működött a közös alkotás.

FORRÁS: PINTEREST.COM

1970-ben megjelent a Let It Be című album és a mozikba került egy dokumentumfilm ugyanilyen címmel. Ebből egy óra a stúdiómunkát örökíti meg és a végén húsz percnyi látható a tetőkoncertből. A lemez az 1969 elején felvett hanganyagokból állt össze, de a produceri munkát nem vállalta George Martin, ő ezt már nem tartotta Beatles-albumnak, csak egy dokumentumnak az együttes széteséséről. Ahogy ilyen szomorú dokumentum a jó viccnek tűnő tetőkoncert felvétele is. Bár a hideg ellenére a Beatles tagjai mindent beleadnak, ötven éve, 1969. január 30-án még mindannyian hittek a zenekar jövőjében.

(Origo, 2019. január 30., Lajos Sándor írása)

 

Volt egyszer egy ABBA

ABBA: elhatározták, hogy sikeresek lesznek, és azok lettek.

Minden sikerben van valamennyi titok, ami soha meg nem fejthető. Ha nem így lenne, akkor lennének olyan emberek, „a titok ismerői”, akik akármennyi slágert tudnának írni. Az ABBA-számok szerzői olyan találati aránnyal dolgoztak, hogy az ő műveik kapcsán, egyáltalán az egész ABBA-jelenség kapcsán érdemes megnézni, hogy mi az, ami nem rejtély, hanem tudatos munka eredménye. Az ABBA (legendás menedzserükkel együtt) öt tagja nem csak úgy arra ébredt egy napon, hogy jé, milyen híresek vagyunk. Elhatározták, hogy sikeresek lesznek, és azok lettek, írja az Origoban, Lajos Sándor.

1999 óta megy a világ színházaiban az ABBA slágereire épülő musical, aminek olyan vékony a története (de nincs is szükség többre), hogy sokkal inkább nevezhetjük egy ABBA-számokból álló koncertnek, mint színházi előadásnak. Jelenleg tizenhét produkció van műsoron a legkülönbözőbb országokban, köztük Magyarországon is. A Madách Színház 2014 óta játssza a Mamma miá-t nemcsak a saját épületében, hanem vidéki városok sportcsarnokaiban is. A musical 2008-as filmváltozata is nagy sikert hozott, úgyhogy mostanság már a folytatása közelít afelé, hogy elérje az első rész nézettségét. A Mamma mia 2-ben csak egy szám eléneklésére felbukkanó Cher hirtelen ABBA-számokból adott ki teljes albumot: viszik, mint a cukrot, sőt még turnézik is a műsorral. Az évtizedek óta nem létező együttes iránt nem egykori rajongói nosztalgiáznak, hanem az összes létező korosztály tetszését képesek elnyerni ezek a dalok. A különböző válogatásalbumok, sőt a Mamma mia-filmek soundtrack lemezei eladásokban megelőznek aktívan működő, népszerű együtteseket.

Mi van? ABBA?

Nincs egymondatos válasz, és nincsen teljes válasz sem. Valami kis titokzatosság minden siker körül mindig marad. De az ABBA esetében kiváló képességű, tapasztalt, tudatosan tervező, igényes munkát végző, rendkívül szorgalmas emberek értek el hatalmas sikert. Persze, jólesően romantikus dolog az önkifejezésről is beszélni, de az ABBA esetében slágerekről, kereskedelmi termékekről van szó, amiket úgy szereltek össze, nem valakinek a túlcsorduló érzései áradtak ki a lelkéből. Az emberi tényező annyiban nyilvánul meg, hogy jobb minőségű slágerzenét akartak csinálni, mint ami a piacon éppen volt, ki akarták szolgálni a közönséget, ha úgy tetszik: örömet okozni az embereknek.

De kik ők?

Hogy az ABBA szó négy keresztnév kezdőbetűiből áll össze, az köztudott. Az együttes négy tagja: Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus és Benny Andersson. Mindannyian dalszerzésre képes emberek (zene és szöveg is), akik már tizenéves korukban táncoló fiataloknak zenélő amatőr együttesek tagjai voltak, csúnyábban fogalmazva: vendéglátóztak. Ez komoly tapasztalat: gyorsan megtanulni a friss slágereket, és esténként tudni annak a módját, hogy ne üljön le a hangulat a táncteremben.Az ABBA négy tagja külön-külön mind önállóan eljutott szerzőként és előadóként nagylemezig is.Olyan erős társaság jött össze, mintha valaki szupercsapatot válogatott volna össze. Ez persze csak félig igaz: a férfiakat tényleg a menedzser szerződtette, de a feleségeik csak miattuk kerültek a képbe, bár az nyilvánvaló, hogy ha nem ilyen képességűek a hölgyek, akkor nem jön létre ez a furcsa összetételű együttes.

Hootenanny Singers FORRÁS: AFP

A hatvanas években Björn és Benny is egy-egy sikeres svéd együttes tagjai és szerzői voltak. Björn a Hootenanny Singers gitárosa volt, amely folkos-countrys beütésű rockzenét játszott. Benny billentyűs volt a rendkívül népszerű Hep Starsban, amelynek a stílusa rock and roll alapokon nyugodott, amerikai irányultságukat jól jelzi, hogy egyik legnagyobb slágerük címe: Cadillac, és a nevüket is egy Bill Haley-számból vették. Ha valaki esetleg ismeri Szécsi Páltól a Caroliná-t, eredetileg az is egy Hep Stars-szám.

Kis ország kis szakmájában nem csoda, hogy Björn és Benny ismerték egymást, a kapcsolatuk 1966-ban lépett szintet, amikor Benny felkérte Björnt, hogy írjon számokat a Hep Starsnak is. Egy idő múlva pedig Benny lett a Hootenanny Singers lemezfelvételeinek zenei rendezője.

Hep Stars FORRÁS: AFP

Már a hatvanas években kiderült, hogy Björn és Benny rendkívül jól tudnak együtt dolgozni, közösen dalokat írni. Nem úgy, hogy egyikük a zenét és másikuk a szöveget, hanem mindegyiket együtt. Ötletek halmazával érkeznek, és együtt dolgoznak, rendkívüli módon inspirálják egymást. Állítólag a rendkívül pozitív módon hangzó „inspiráción” kívül van ennek a „sziámi iker” munkának egy másik oldala is: a vétójog.

Az oda-vissza minőségellenőrzés, hogy csak azt adják ki a kezükből, amivel mindkettőjük elégedett.

Mire az ABBA igazán lendületbe jött, és ez a két ember egyre-másra írta a máig népszerű slágereket, addigra már tíz év alatt megszokták, hogy ne udvariaskodjanak egymással, ne hazudjanak a másiknak. Akár dalírásban, akár stúdiómunkában félelmetes mennyiségű közös tapasztalatot halmoztak fel.

Az ABBA tulajdonképpeni megalapítója és menedzsere Stig Anderson (1931–1997) volt. Ő maga nem volt színpadi előadó, de tudott zenét és szöveget is írni. Állítólag élete során több mint háromezer dalt írt. Az ABBA-számoknál hol ott szerepel a neve harmadik szerzőként, hol nem, de nyilván minden dalt jóvá kellett hagynia. Hogy a kreatív munkában valójában mekkora szerep jutott neki, azt nem tudhatjuk, hiszen nélküle készült ABBA-album nem jelent meg soha.Stig Anderson már az ötvenes években azzal foglalkozott, hogy különböző előadóknak dalokat írt, és menedzselte is őket.Nála egész biztosan nem az önkifejezés módja volt a könnyűzene, mert a legkülönbözőbb stílusokban tudott eredményes lenni. A saját hírnevénél mindig is jobban érdekelte az üzleti siker. Számos amerikai szám zenéjének a jogait vette meg, svéd szöveget írt rá, és előadót keresett hozzá. Stig Anderson 1963-ban társalapítója volt a Polar Musicnak, igyekeztek mindent integrálni: szerzői munkát, a dalok felvételét és a lemezkiadást.

Középen: Stig Anderson FORRÁS: AFP

1969-ben Stig Anderson állást ajánlott Björnnek és Bennynek. Addigra már Björn a Hep Stars gitárosa volt, de a zenekar éppen egy nem annyira sikeres korszakát élte. Björn és Benny a hatvanas évek jelentős részét fárasztó turnézással töltötte, megtetszett nekik a kényelmes, a stúdióban végezhető munka. A hatvanas években vagyunk, nemcsak a szomorú sorsú Magyarországon, de Nyugat-Európában is minden zenész maga szerelte, esetenként házilag feltuningolta a technikai berendezéseit. Minden zenész technikus is volt valamennyire. Sőt, a hangmérnökök is általában zenészek voltak, mert a stúdiótechnika nem szolgálta ki annyira az embert, mint manapság, a fülére jobban szükség volt.

A Polar Musicnál ismerkedett meg Björn és Benny az ABBA „hatodik tagjával”. Michael B. Tretow (1944) szintén dalszerző és előadó, akinek saját nagylemezei is megjelentek. Ő lett az ABBA örökös hangmérnöke, még az ABBA-számok digitális újrakeverését is ő irányította 1992-ben. Zenei rendező sohasem volt az ABBA-albumok felvételeinél. Björn és Benny együtt végezték ezt a munkát, és addig kellett gyűrni valamit, amíg mindketten elég jónak nem hallották. A 2018-as Cher-albumnak is Björn és Benny voltak a zenei rendezői, végig ott voltak a keverésnél. Ahogy világszerte ellenőrzik a színházakban a Mamma mia-musical előadásainak zenei színvonalát. Az ABBA sikerének egyik titka biztosan a maximalizmus.

FORRÁS: AFP

Stig Anderson odagyűjtött a Polar Musichoz magához hasonló, mindenhez értő, használható embereket, akik mindenben kiszolgálták a Polar Musichoz szerződő előadókat: számokat írtak nekik, felvették a lemezeiket. Nem kezelte őket rabszolgákként, támogatta, hogy Björn & Benny néven mint duó adjanak ki kislemezeket. 1969-ben véletlenül úgy alakult, hogy ugyanabban évben Björn és Benny is „becsajozott” szakmán belül.

Agnetha mint afféle csodagyerek már 18 évesen nagylemezhez jutott, részben a saját maga írta számok voltak rajta.

1971/72-ben Mária Magdolnát játszotta a Jézus Krisztus Szupersztár nagy sikerű svédországi bemutatójában, amely hamar követte a londonit. Anni-Frid is profi énekesnő volt Frida néven (mindenki így szólította mindig is, habár így értelmét veszti az ABBA rövidítés). Az első saját nagylemeze 1971-ben jelent meg. Aztán amikor már futott az ABBA szekere, 1975-ben akkor is szakított rá időt a stáb, hogy Anni-Fridnek (ez az anyakönyvezett neve) a jazz irányába tartó törekvései kielégítésére szólólemezt készítsenek, amitől nyilván nem várt senki egy ABBA-albuméhoz hasonló közönségsikert. Ragaszkodva régi énjéhez ezt is Frida néven jegyezte.

Egyébként az ABBA tündöklésének éveiben mindenki két kívánatos, fiatal lányt látott a színpadon, miközben már mindketten családanyák voltak, erős lelkiismeret-furdalással amiatt, hogy elhanyagolják a gyerekeiket. Anni-Frid még nagyon fiatalon egy másik zenésztől, Agnetha pedig Björntől szült gyerekeket. 

1970-ben a két pár együtt nyaralt Cipruson. Állítólag ott, a tengerparton született meg az ABBA egyik védjegye, egymást szórakoztatták az énekszólamok játékos variációval, a felelgetős vokálokkal. Agnetha és Anni-Frid hivatalosan egyetlen ABBA-számot sem jegyeznek szerzőként (pontosabban Agnetha egyet a legelső albumon), de nyilván beépültek az ő ötleteik is a munka során, és bármilyen szerzői elképzelést könnyebb volt megértenie egy olyan embernek, aki maga is képes dalt írni.

Ha a Björn & Benny duónak időnként az jutott az eszébe, hogy kellene egy kis női vokál a háttérbe, nem kellett hozzá sokáig keresgélni az énekeseket.

A munka során kiderült, hogy Agnetha szopránja és Anni-Frid mezzoszopránja nagyon jól szólnak együtt. Egyedien, különlegesen. Ez is az ABBA egyik titka: a két egyenrangú énekesnő, akik között nem az a legfontosabb különbség, hogy az egyik szőke, a másik meg folyton másmilyenre festi a haját (kivéve szőkére). A Björn & Benny duó írt olyan számokat is, ahol már a férfiak vokáloztak a nőknek, ezt ezen a néven előadni kicsit furcsa lett volna. A teljes demokrácia jegyében az új név Björn & Benny, Agnetha & Frida lett. Erről Stig Anderson menedzsernek az volt a véleménye, hogy a világ leghülyébb zenekarneve, egy marketing-öngyilkosság. Addigra ő már eldöntötte, hogy szorgos háttérmunkásaiból sztárt fog csinálni. Mivel a maga számára szűkösnek érezte a svéd könnyűzenei közeget, már az elejétől nemzetközi sikerben gondolkodott.

A későbbi ABBA-ról nem nagyon lehetett még tudni semmit (a nevét sem), a legelső tényező Stig Anderson becsvágya volt, és a szakértelme, amellyel felismerte, hogy kivételes képességű emberek állnak a rendelkezésére.

Olyan nevet akart, amit minden nyelven ugyanúgy ejtenek bárhol a Földön, és az égvilágon nem jelent semmit, tehát felkelti az érdeklődést, mert mindenki kíváncsi lesz, honnan ered. A válasszal pedig már lehet is bemutatni a tagokat egyesével. Amikor Stig Anderson előadta szerinte zseniális ötletét a semmit sem jelentő névről, akkor felhívták rá a figyelmét, hogy ha bemegy Svédország bármelyik élelmiszerboltjába, akkor a polcokon Abba márkanevű halkonzerveket fog találni. Stig Anderson megállíthatatlan volt: sehol máshol nem ismerik a halkonzervet, Svédországban pedig ez egy jó poén lesz. Megkérdezte a konzervgyárat, akik szintén poénnak tartották, nem lopásnak. A zenekar viszont nehezen törődött bele, hogy halkonzervről lesznek elnevezve. (Később megszületett a híres „tükörképes” logó, amit le is védettek.) Björn és Benny korábbi zenekaraikban is vegyesen játszottak svéd és angol nyelvű dalokat, nem okozott problémát nekik az angol nyelvű szövegírás, de csak később hitték el Stig Andersonnak, hogy végleg felejtsék el a svéd szövegeket, irány a világhír. Például a Waterloo-t felvették svédül is.

Minden kezdet nehéz

A tündérmesékben és a popzene promóciójában úgy van, hogy valaki annyira, de annyira tehetséges, hogy csak kell egy áttörés, és az egész világ felismeri, amit fel kell ismernie. Mint látjuk, az ABBA valamennyi tagja komoly szakmai múlttal rendelkezett, de első albumuk (Ring Ring) csak Skandináviában bizonyult kelendőnek. A fő slágernek szánt People Need Love csak egy olyan szám, hogy bármelyik igényesebb rockzenekar írhatta volna, semmi jellemzően ABBA-szerű nincsen benne. A lexikonokban úgy áll, hogy az ABBA 1974-ben megnyerte a Waterloo-val az Eurovíziós Dalfesztivált, és egy csapásra világhírű lett.

Próbálja meg mindenki felidézni az utóbbi évek Eurovíziós Dalfesztiváljainak győzteseit! Sikerül? A szakállas nő nem ér, különben neki is csak 15 perc hírnév jutott a szakálla miatt. 1974-ben még messze nem volt akkora felhajtás az esemény körül, mint manapság. Az ABBA második albuma még mindig nem egy szupersztár együttesé, viszont írtak egy sikeres slágert, és ezért észrevették őket nemcsak Skandináviában, hanem Nagy-Britanniában, Németországban és az USA-ban is.

Waterloo című szám sikeréből sokat tanultak, ez meglátszik a harmadik albumon. Hogy ők is tudták, innen kezdődik a valódi időszámítás, abból is látszik, hogy az album címe egyszerűen: ABBA. Nyitószám: Mamma Mia. Innentől felveszi az ABBA azt a jó szokását, hogy minden évente megjelenő sorlemezén három-négy olyan sláger van, ami mára örökzöldnek számít.

Egyértelműen mutatta a válság jelét, hogy az 1981-es The Visitors nem ilyen, bár azt is érezni rajta, hogy több műfaj irányába kalandoztak, lazábban vették a munkát, és nem koncentráltak rá, hogy bombabiztos slágereket is összehozzanak. A történethez tartozik, hogy ez két házaspár volt, akik időközben elváltak, de így is folytatták a közös munkát. Ez ment is egy darabig, de biztos nem tett jót neki, hogy az 1981-es év folyamán mindkét férfi újranősült. Kötelességtudóan elkezdtek dolgozni 1982 elején is, de nem lettek készen év végére az albummal, amitől Stig Anderson eléggé morcos volt, de hogy karácsonyra a boltokba kerüljön mégis valami, kiadott egy dupla albumnyi válogatást Az első tíz év címmel, ami megint csak üzleti siker lett. Második tíz év nem lett. Az ABBA bejelentette, hogy bizonytalan időre szünetelteti működését. Ez a mai napig tart.

Kellett egy hajtós menedzser

Csak Stig Anderson hitt kezdettől az ABBA sikerében, de nemcsak hitt, hanem tett is érte. Pontosan érzékelte, hogy a Waterloo és a Mamma Mia sikerét ki kell használni, ezért 1975-ben a szerény Greatest Hits címmel megjelentetett egy válogatást az első három album számaiból.Az ABBA ezzel valószínűleg világcsúcstartó, hogy már a negyedik nagylemeze best of album, de Stig Anderson jól időzített, innentől lett sztár az ABBA.Ugyanebben az évben találta fel a videóklipet, de legalábbis az előzményét. Addig csak úgy kerülhetett be egy előadó a tévébe, ha fellépett egy-egy műsorban. Stig Anderson ezen akart változtatni azzal, hogy keresett egy fiatal rendezőt, aki a svéd tévénél zenés műsorokat csinált, és ő a későbbiekben összesen 28 ABBA-számhoz készített nagyon alacsony költségvetéssel valamilyen képi anyagot. Stig Anderson ezeket szétküldte a világba: tessék, használjátok ingyen. Túlzás ezt videóklipnek nevezni, hiszen többnyire annyi történik, hogy az együttes tagjai extravagáns ruháikban előadják a dalokat.

Néhány vizuális effekttel egészítette ezt ki a fiatal rendező, Lasse Hallström, aki azóta már háromszoros Oscar-jelölt,

és olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint például a Gilbert Grape, az Árvák hercege, a Csokoládé vagy a közelmúltban az Egy kutya négy élete. Stig Anderson valahogy mindig a megfelelő embereket választotta ki. Stig Andersonnak az ABBA-féle jelmezekről az volt az álláspontja, hogy öltözködjenek a fellépéseken ők is hasonlóan furcsán, mint a hetvenes évek előadói, csak még egy fokkal legyenek furcsábbak, így ez is emlékezetessé teszi az együttest, csakúgy, mint az értelmetlen nevük.

Az ABBA tagjai 2016-ban FORRÁS: AFP

Stig Anderson valóban az egész világban gondolkodott. Talán volt is egy földgömb az irodájában, és nézegette, hogy hova lehetne még eladni az ABBA-t. Meghódította Ausztráliát, ahol a mai napig misztikus kultusz veszi körül az együttest, két sikeres filmben ezt meg is örökítették: Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai és a Muriel esküvője. Az 1977-es ausztráliai turnéról Lasse Hallström félig koncertfilmet, félig dokumentumfilmet forgatott, ami sikerrel ment a mozikban világszerte. Az ABBA legnagyobb turnéja 1979 szeptemberétől 1980 márciusáig tartott: Kanada és az USA után Nyugat-Európa következett, végül Japán.Egymás után hat este töltötték meg a Wembley Stadiont Londonban.

Stig Anderson pörgette a földgömböt: Ausztrália siker, Japán siker. Mi ez a nagy folt itt? A Szovjetunióban miért nem árulnak ABBA-lemezeket? A szovjetek azt mondták, hogy ilyesmire nincsen kemény valuta, csak rubel vagy olaj. Stig Anderson ezt is megszervezte: barterüzletben nyersolajért adta el az ABBA-lemezek kiadási jogát a Szovjetunióba. Még egy folt a földgömbön: Dél-Amerikában spanyolul szeretnek dalokat hallgatni. Az ABBA-tagok spanyol nyelvi trénert kaptak, és 1980-ban felénekeltek egy válogatáslemezt spanyolul (természetesen rajta volt a Hasta Manana, a Fernando és a Chiquitita). Siker lett Dél-Amerikában, és mellesleg platinalemez Spanyolországban.

Stig Anderson megállíthatatlan volt, a nyolcvanas években még egy csomó pénzt facsart ki a már nem létező együttesből is. Csak az elszámolásban nem volt korrekt a többiekkel, így megromlott köztük a viszony. Később kiderült, hogy Björn és Benny sokat tanultak egykori főnöküktől. Jól észlelték, hogy már úgyis mindenkinek CD-lejátszója van otthon, 1992-ben kiadták hát az ABBA Gold című 19 számos válogatást CD-n, ami számos aktív, sikeres együttest vert meg eladásokban. Ahogy 1993-ban a 20 számos ABBA More Gold is. Björn és Benny azóta is aktívan fenntartják az ABBA kultuszát az összes lehetséges formában, de nincsen nehéz dolguk, mert a közönség részéről megvan az igény. Különben is, menedzsment ide vagy oda, csak meg kellett teremteni először is egy sajátos zenei világot.

Diszkó? Az nem, de mégis

Pedig mennyit hallani, hogy ott volt a hetvenes években a diszkókorszak, például az ABBA... Az ABBA zenéje kompatibilis volt a diszkókorszakkal. Egyrészt használnak jellegzetes elemeket a diszkózenéből, és ha megszólalt egy diszkóklubban egy ABBA-szám, akkor nem ürült ki a tánctér. De mi a legjellegzetesebb a Waterloo-ban? Benny kemény, lendületes zongorajátéka. A Hep Starsban elektromos hangszeren játszott, viszont az ABBA-hangzás jellegzetessége lett a zongora más akusztikus, egyáltalán nem diszkós elemek mellett. Benny jól használta a korszak elektromos hangszereit: Minimoog, Yamaha CS-80, sőt a Gimme! Gimme! Gimme! fontos motívuma az ARP Odyssey hangzására épül.A második slágerük a Mamma mia: megint zongora és Björn bátran rockos gitározása. A refrént xilofon teszi egyedi hangzásúvá.Ez is az ABBA sikerének titkai közé tartozik, hogy kreatívan hangszereltek, és tele vannak apró finomságokkal a számaik. Más letolná egy az egyben a lendületes számot. Björn és Benny elbíbelődtek egy xilofonnal. Amikor a csapból is a lágy, lötyögős diszkózene folyt, akkor az ABBA rockosabb számaira reagált jól a közönség, ők pedig profi, tudatos zenészként, aki bármilyen koncepciót meg tud valósítani, ebbe az irányba mentek.

Hat dalszerző volt összezárva a stúdióban, finom fátyol fedi, kinek mennyi köze van a végeredményhez. Minden interjúban az szerepel, hogy csak egy kicsit, itt-ott jártak zeneiskolába. Persze hogy jobban hangzik, ha valaki büszke autodidaktának mondja magát, mintha a hosszú, unalmas délutánok szolfézsóráiról beszél.Az viszont biztos, hogy aki az ABBA-számokat ilyen stabil szerkezetűre felépítette, az tisztában van az összhangzattan alapjaival.Sőt, nem csak az alapjaival. Az anekdota szerint Kodály Zoltán egyszer megvédte valamelyik slágerszerzőt, talán éppen Zerkovitz Bélát. Azt mondta, hogy a zene hajóján Bach a kapitány, Mozart az első tiszt, Zerkovitz meg a hajósinas, aki a fedélzetet súrolja. Viszont sok, magát nagyon modernnek tartó zeneszerző meg csak a partról integet. Az ABBA ott van a hajón, ez nagyon sok munkával, rengeteg találékonysággal összerakott zene, nem nézik hülyének a közönséget. Talán ezt érzi a közönség, és ezt hálálja meg annyi szeretettel.

(Origo, 2018. november 12., fotó: AFP)

 

Bors őrmester mindent vitt

A The Beatles Bors őrmestere lett minden idők legsikeresebb lemeze Nagy-Britanniában. ₪₪₪

A The Beatles ikonikus Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című 1967-es albuma lett a brit lemeztörténet eddigi legsikeresebb korongja, írja az Index az MTI nyomán.

A brit lemezeladási listát jegyző The Official Charts Company szombati közlése szerint a legendás korong a Nagy-Britanniában eladott példányok, letöltések és streamelések száma alapján kapta a címet.

A Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a liverpooli négyes legkísérletezőbb és legkreatívabb időszakában született, olyan dalokkal, mint a With a Little Help from My Friends, vagy az A Day in the Life. A zenekar akkoriban leállt a turnézással és minden erejével a stúdiómunkákra koncentrált, George Martin angol zenei producer közreműködésével.

A további négy helyezett:
2) Adele: 21 (2011)
3) Oasis: (What's The Story) Morning Glory (1995)
4) Pink Floyd: Dark Side of The Moon (1973)

5) Michael Jackson: Thriller (1982)

(Index, 2018. október 13.)

 

Budapest Park: felfutott nagyon

Hetedik szezonját zárja 2018 szeptember végén a Budapest Park. Befutott.

A bulihelyszínt a Zöld Pardon egyik alapítója álmodta meg, miután a Petőfi híd budai lábánál lévő korábbi helyszín nem kapott tovább területhasználati engedélyt, írja az Index, Hermann Irén összeállításában. A döcögős indulás ellenére a Park ma a hazai zeneipar kihagyhatatlan szereplője lett, a magyar zenekaroknak kiemelkedő fontosságú egy itteni koncert, a zenekarok és menedzserek itthon jelenleg mindent Parkban mérnek. A hely az idei szezont várhatóan közel 500 ezer látogatóval zárja.

Az, hogy melyik zenekar tudja hamarabb eladni a jegyeket egy kitűzött Park-koncertre, állandó közösségi médiás téma lett; a menedzserek és a zenekarok többnyire Park-számaikkal (hány koncert, hány néző, hány telt ház, mennyi idő alatt telt ház) mennek tárgyalni más helyszínekkel, nem túlzás azt állítani, versengés van a parkos megjelenésekért.

Fesztiválhangulat egyetlen estére is, de egész szezonos nyitva tartás, ahol egy klub, egy fesztivál és egy koncerthelyszín előnyeit egyszerre lehet élvezni, és a nézők és a zenekarok is jól érzik magukat – leegyszerűsítve ez volt a Budapest Park eredeti koncepciója, és a modell bejött.

Korábban volt rá próbálkozás, de mára az is letisztult, hogy a Park nem nyit ki koncert nélkül (egyszerű a magyarázat: kinyitni mindig ugyanannyiba kerül, és ha nincs koncert, nem annyira gazdaságos), és a kezdeti, akár 100 napos nyitva tartás mostanra beállt 70-75 estére, zömében csütörtökre, péntekre és szombatra koncentrálva. „Ettől akkor térünk el, ha egy nemzetközi sztár vagy sztárzenekar programjába csak más nappal férünk bele” – mondja a Budapest Park ügyvezetője, Kólya Dániel. Merthogy miközben a Park fő célcsoportját a kezdetektől fogva a magyar látogatók jelentik (nézőben és zenekarokban is), egyre többet nyitnak a nemzetközi fellépők felé, főleg mióta a működésük megengedi, hogy kigazdálkodják a nemzetközi sztárok fellépti díjait.

A Parkban még két kisebb helyszín működik, többet egyelőre nem terveznek. A Nagyszünet hétfőn, kedden és szerdán, itt akusztikus koncertek, újcirkuszos és utcaszínházi produkciók kapnak helyet, és van a Retrokert, ahol retró bulik mennek. Ilyenek a nagyszínpadon is szoktak lenni, látszólag kisebb ráfordítással, mint a nagy koncertek, de Dani szerint a „magyarok nagyon szeretik a retrót, szeretnek a múltba visszatérni”. Hogy ez csak a pénzről szólna, azt nem gondolja, szerinte ezek a programok is megütik a Park általános színvonalát.

Gerendai is a zsebébe nyúlt

A Budapest Park ötlete a Zöld Pardon bezárása utáni kiútkeresés eredményekén született, így foglalta össze az indulást az Indexnek Pálffy András, a Park alapítója, stratégiai és innovációs igazgatója.

A Zöld Pardont 1999-ben két társával indította el és 13 elég szép szezont csináltak végig együtt, amelynek végén a 11. kerületi önkormányzat nem adta meg tovább a területhasználati engedélyt a Petőfi híd budai lábánál lévő szabadtéri szórakozóhelynek. A tulajdonosok kettéváltak, Munkácsy Bea és Kővári Zsuzsanna András nélkül és más helyszínen próbáltak Zöld Pardon néven tovább működni, két év után azonban bezártak. Ugyanazon a helyen ma már Barba Negra Track néven működik egy bulihelyszín.

Pálffy az eredeti Zöld Pardon körüli osztozkodásnál különvált egykori társaitól, akik megtartották a nevet és az eszközöket, ő pedig egy új dolgon kezdett el gondolkodni, ahogy egy barátja megjegyezte: „az Iwiw után jöhet a Facebook”. „Egy a korábban megszokottnál sokkal magasabb színvonalú szabadtéri, ezért szezonális helyre gondoltam, amit ugyanakkor kevésbé határol be a mérete, tehát elég nagy befogadóképességet szerettem volna.” Tizenkét helyszín volt a listáján és az előzmények miatt semmiképp nem akart önkormányzati vagy állami tulajdonú területet, de mivel a Soroksári úti helyszín annyival vezetett a többi előtt, belement a kompromisszumba. A Parkkal szemben akkoriban már látszódtak egy új városrész körvonalai a Müpával, a Nemzeti Színházzal és a sok új irodaházzal, bulihelyszínnek elsőre kívül esőnek tűnt, de egyébként minden rendben volt vele. „Addig azt sem tudtam, hogy kimegy odáig a 2-es villamos.”

András régi barátját, Juhász Dávidot, a Morrisons 2 működtetőjét kérte fel, hogy szálljon be szakmai befektetőként, aki – egy családi vállalkozás keretében – jelentős részben finanszírozta az indulást. A projekt pontos méretét nem árulták el nekünk, csak azt, hogy 500 millió forint alatti összegről volt szó. Egy év után viszont Dávid és családja túl rizikósnak látta a projektet, kiszálltak. Helyükre keresett András másik befektetőt, Gerendai Károly Sziget-alapító pedig beszállt.

„Az elejétől fogva tetszett az a koncepció, hogy a Park legyen több, mint egy egyszerű szórakozóhely, adja meg a fesztiválhangulatot, de ne csak néhány napra, hanem egész szezonban és a városban” - idézte fel Gerendai Károly, miért szállt be pénzzel a Parkba. 

Gerendaival állt össze a Park jelenlegi tulajdonosi szerkezete: a Kultúrpark Kft.-ben Gerendai cége, a Park Events Kft. a többségi tulajdonos, Pálffy András kisebbségi és még Pálffy egy, korábban alapított cégének, a Delano Systems Informatikai Kft-nek is van egy kis része (ennek a cégnek két tulajdonosa van, Andráson kívül még Nándori Miklós).

A vállalkozásnak a nyári koncertszezonban, májustól szeptember végéig kell összeszednie az egész éves működéshez szükséges bevételt. Erre az időszakra felduzzad az állomány is, telt házas buli esetén akár több mint 400 főre, akik csak a helyszínen dolgoznak. A szezonon kívüli hét hónapra az állandó stáb marad, az induláskori 5 fő helyett ma már 25 fő. Ők télre máshol bérelnek irodát és előkészítik a következő szezont, a fellépőkkel akár másfél évvel korábban is elkezdik a tárgyalásokat. „Régebben nagyobb volt a kontraszt a két időszak között, ma már folyamatos a munka, egyenletesen oszlik el a terhelés a stábban” – mondja a cégvezető.

A Parkban koncertet adni presztízs, nem ajánlatos kihagyni, de nagyobb anyagi áldozatot is kíván a zenekaroktól. Alapvetően háromfajta, a piacon általánosan használt üzleti modellben dolgozik együtt a helyszín a fellépőkkel.

Bizonyos produkciók esetében ki lehet bérelni egy összegért az egész házat, ez esetben a bérlő (kis túlzással) azt csinál, amit akar, nincs közös reklám, marketing, osztozkodás, sima bérlésről van szó, ez a legritkább megállapodási fajta, nyilván a Park a saját imidzsére is odafigyel már ezeknél. Emellett létezik a fix fellépti díj és jegybevétel utáni részesedés; és a csak jegybevétel utáni részesedés. A Park vezetői és az általunk megkérdezett zenekarok is azt mondták, az mindig egyedi megállapodás kérdése, ki mit tud kialkudni. Nyilván ha van fix, akkor kevesebb a jegyeladás után járó rész, ha nincs fix, akkor több.

Egy itt koncertet adó magyar banda ritkán adja le ugyanazt a műsort, amit előtte vagy utána máshol is lenyom, ide készülni kell, külön koncepció, külön látványvilág dukál, a Park-napok piros betűs ünnepek a zenekari naptárakban. „A zenekarok fő bevételi forrása már évek óta nem a lemezeladás, hanem a koncertezés. Nem mindegy nekik, hány jegyet tudnak eladni, a Parknak pedig elég nagy a befogadóképessége. Ahhoz, hogy rendszeresen megtöltsék, komolyabban be kell fektetniük a produkcióknak is”- teszi hozzá Kólya Dániel.

Megkerestünk jó pár a Parkban rendszeresen fellépő zenekart, akik megerősítették nekünk, hogy a Park egy viszonyítási pont, megkerülhetetlen, de voltak olyan hangok is, miszerint nem minden zenekar felhőtlenül boldog a megállapodásokkal. Mások azt mondják, nyilván többet kell költeni egy Park-koncertre, de jó tervezéssel az behozza az árát. Jó eséllyel nem lehet elérni egy vidéki fellépés 80-20 százalékos osztozási arányát, de a vidéki fellépés sem lenne, ha egy zenekar nem tudná előcitálni, mennyi embert tudott becsábítani a Parkba, mondják a menedzserek.

Tréning: ő lett az új főnök

Mármint ügyvezető. Ötödik évét taposta a Park, amikor már látszott, hogy a szervezet növekedése miatt változtatásra lesz szükség a menedzsmentben is. Kólya Dániel, aki korábban a Flow szervezetfejlesztő cég partnere volt, eredetileg egy vezetői tréninget tartott a Parkban. A közös munka eredménye volt, hogy a menedzsment elfogadta a korábban összeállított szervezetátalakítási koncepciót, mely szerint többek között, a tovább lépéshez kívülről kellene hozni egy vezetőt, és egy csavarral erre őt magát kérték meg. „Tizenvalahány évig vezetőket segítettem, hogy jobban tudják irányítani a vállalataikat, amit nagyon szerettem, de a gólt sosem én lőttem be” – indokolja a váltást a korábbi tanácsadó.

A korábbi kettős ügyvezetés helyett (ekkor Rimóczi Imre, jelenlegi üzemeltetési igazgató, művészeti vezető mellett a Gerendai révén delegált Veres Tamás, jelenlegi programigazgató volta másik cégvezető) így lett egyetlen operatív vezető és mellette egy ötfős board, akik az egyes területekért felelnek. „Amikor 2016-ban először találkoztam a Parkkal, az ötödik évadján volt túl, és akkor kezdődött az a növekedési pálya, ami szerencsére ma is tart, de a szervezet küzdött ezzel a növekedéssel, mint egy gyerek, aki a kamaszkorba lép, megnő keze-lába, de nem tud vele mit kezdeni. Az új felállással jobban elkülönülnek a területek, én pedig összefogom az egyes vezetők munkáját.”

Muraközy Péter volt az egyike azoknak, akik a második szezonban, a Sziget Irodán szervezték a Park programjait. Azt mondja, az elején még igencsak rá kellett beszélni a zenekarokat egy Park-koncertre, de a modell miatt partnerre találtak a zenekarokban és egymást segítették előre. „Kis túlzással egy fesztiválon a zenekarok jelentős része egy a sok közül, egy Park-koncert csak róla szól. Ezt jelenleg minden zenekar komolyabban veszi, és a menedzser az év egy jelentős részében azon pörög a zuhany alatt, hogy mitől lesz ez A koncert. Nehéz lenne tagadni, hogy a Park a legjelentősebb tényezője jelenleg a zenekarok mindennapjainak, gyakorlatilag az egész évüket ez határozza meg”.

Volt, amikor a Soroksári úti helyszínről felmerült, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat parkolót tervez a helyére. „A legrosszabb emlékeimet hozta elő az a nap, mert egy ilyen bejelentés után jött a Zöld Pardon elhúzódó haláltusája, de szerencsére a hír másnapján már minden érintett azt nyilatkozta, a Park marad, nem lesz a helyén parkoló” – idézte fel a tavalyi eseményeket Pálffy András. Mindenesetre a Park 2018-ban kötötte meg újabb öt évre a területre szóló bérleti szerződést a fővárossal, egyelőre ez a para elmúlt.

„Az első év nagyon nehéz év volt, élet-halál harcként is leírhatjuk” – mondja András. Jöttek az emberek és jöttek a fellépők is, de papíron még nagyon nem látszott, be fog-e igazán indulni. Talán a szezon vége felé tartott hétezres Punnany Massif-koncert volt az első jel, hogy ez a pálya felfelé megy. (A Punnanyval nőttek össze a legjobban, együtt nőttek az évek során.) András hitt a Parkban a legjobban, de ő is belátja, nagyon alul tervezte, hogy mikorra fordul termőre a dolog. „Egy évet terveztem, négy lett belőle. Az ötödik évadnak futottunk neki már anyagilag is egyenesben, ledolgozva az addig betett hiteleket is.”

(Index, 2018. szeptember 19., Hermann Irén írása, borítókép: Lengyel Balázs/Budapest Park)

 

Eminem az Abba csúcsát nyomta le Eminem megdöntötte az ABBA több évtizedes rekordját. A rapper történelmet írt a váratlanul megjelent új albumával, írja a 24.hu. 

Miként beszámolt róla a 24.hu, augusztus végén jól meglepte az egész világot Marshall Bruce Mathers, vagyis Eminem, miután minden előzetes beharangozás nélkül új stúdióalbummal jelentkezett.

A semmiből érkezett Kamikaze az amerikai rapper tizedik nagylemezeként jelent meg és egy hét leforgása alatt a brit albumlisták élére került. A New Musical Express írta meg, hogy a Kamikaze így már a kilencedik olyan Eminem-korong, amely listavezetővé vált a szigetországban, ezzel pedig megdöntötte az ABBA-val és a Led Zeppelinnel közös eddigi, nyolc albumos rekordját.

A rapper történelmi rekordját a Hivatalos Brit Slágerlista Társaság is megerősítette: Eminemnek most már több egymást követő első helyezett albuma van, mint bármely más zenésznek és zenekarnak a brit slágerlisták történetében.

Közleményükben hozzátették: a nyolc listavezető album rekordját az ABBA 36 éven át tartotta. Ez azt jelenti, hogy mostantól Sir Eminemnek hívhatom magam? – idézte a rapper reakcióját a társaság.

Eminem albumáról elsőként a Fall című számhoz készült klip, amely már fel is került a YouTube-ra.

(24.hu, 2018. szeptember 8.)

 

Sony: a világ legnagyobb zenei kiadója A Sony belekanalaz a brit EMI kiadóba: a japán cég lesz a többségi tulajdonos. >A Sony válik a világ legnagyobb zenei kiadójává, miután többségi tulajdont szerez a brit EMI kiadóban, írja az Origo. Az üzlet értéke 2,3 milliárd dollár lesz, amivel olyan előadók szerzői jogai jutnak a japán céghez, mint a Queen, vagy Pharrell Williams. Óriási zeneipari üzlet van készülőben, ugyanis a Sony megveszi a brit EMI zenei kiadó részvényeinek többségét. A BBC beszámolója szerint az 1931-ben alapított EMI csoport több tucat kiadót foglal magában, és olyan hírességek tartoznak még a portfoliójába, mint Carole King, vagy Alicia Keys is. Ezzel a Sony válik a világ legnagyobb zenei kiadójává. A Sony már most is 2,3 millió szám tulajdonosa, de ezzel a lépéssel tovább bővül a Sony Record kínálata. A japán cég már eddig is kezelte az EMI szerzői jogait, de a felvásárlással véglegesen a zeneóriáshoz juthatnak a jogok. A Sony már eddig is birtokolt egy nagyobb adag részvénycsomagot az EMI-ben, de a japán cég 30 százalékról 90 százalékra növeli a részesedését. Ez a lépés kétségkívül a legmeghatározóbb húzása az új elnöknek, Josida Kenicsiro 2018 elején léphetett a cég élére.

A felvásárlással a Sony megelőzi az Universal Music Groupot.

A Sony közben közzétette a következő három évre vonatkozó pénzügyi tervét is. Ebben hangsúlyozzák, hogy elektronikai, szórakoztató eszközökre koncentrálnak, de fontos működési terület lesz a pénzügyi szolgáltatások szektora is. A Sony áprilisi jelentésében 380 milliárd jenes (3,5 milliárd dolláros) profitról számolt be. Az eladások gyakorlatilag minden szektorban nőttek, de ezek közül is kiemelkedik a PlayStation, ahol 300 százalékos volt a tavalyi bővülés.

(Origo, 2018. május 22.)

 

New Musical Express: nincs tovább papíron

Kifutott az New Musical Express (NME) utolsó nyomtatott száma. Online marad.

Az egykoron a zeneipar egyik legfontosabb lapjának számító NME az utóbbi években rengeteget veszített befolyásából, és egyre kevesebb olvasója volt, pedig volt idő, amikor ez az újság indította el, vagy döntötte romba a zenészek, együttesek karrierjét. Az NME nyomtatott változatának a megszűnése már régóta érett. Az utóbbi években a hetilap már komolyan szenvedett, annyira, hogy 2015-ben ingyenessé tették, mivel a kevés előfizető miatt már csak mindössze 15.000 példányt voltak képesek nyomtatni és eladni. Az ingyenes számot 300 ezres példányszámmal dobták piacra, abban a reményben, hogy sikerül életet lehelni a haldokló magazinba, de a New Musical Express már csak árnyéka volt önmagának, írja az Origo.

Hiába számított régen az egyik legbefolyásosabb zeneipari forrásnak, mára elvesztette ezt a szerepét. Az emberek már nem beszélték meg, hogy éppen ki és miért kerül címlapra, melyik banda fog hamarosan befutni a lap szerint, és ki az, akinek nem jósolnak fényes jövőt a magazin sztárújságírói. Az NME szép lassan kikopott a köztudatból. Ha pedig mégis szóba került a lap, az emberek inkább csalódottan beszéltek róla.

Az utolsó felkapott történet, amelyet az NME közölt, nem egy menő albumról vagy egy feltörekvő zenekarról szólt, és nem is a nyomtatott újságban, hanem a lap online oldalán jelent meg, és arról szólt, hogy az egyik brit üzletlánc nem fog többet "karfiol steak"-et árusítani.Nem kellett jósnak lenni ahhoz, hogy az olvasók kitalálják: az újságnak hamarosan vége.

A magazinnak az elmúlt 66 évben több aranykora volt, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az általuk megírt történetek, riportok, beszámolók - még akkor is, ha a szakma és az olvasók nagy becsben tartották őket - nem feltétlenül számítottak az újságírás magasiskolájának. Népszerűségüket nem a minőségnek köszönhették, hanem nagyon fiatal olvasóiknak, akikkel remekül megértették magukat. Most azonban teljesen irányt vesztettek, és mintha már nem tudnák, hogy miről is kellene igazán írniuk.

Erősségük az volt, hogy a hetilap szakíróinak remek füle volt a tehetségekhez, és az NME nagyon sok zenészt fedezett fel és indított el a karrier útján, emeli ki az Origo.

Lenyűgöző volt a lap túlélési ösztöne, ha visszatekintünk az NME pályafutására. A magazin eddig minden gazdasági nehézséget és zenei irányváltást túlélt, remekül alkalmazkodott a különböző korszakok változó trendjeihez. Ott volt már a rock 'n' roll születésénél, túlélte a névváltoztatást, és végignézte, ahogy összes riválisa - a Melody Maker és a Select 18 évvel ezelőtt, a Sounds pedig 27 éve - tönkrement.

A NME nem mindig volt az első szaklap, ahol elfogadták az új zenei stílusokat. Emlékezetes, hogy a szerkesztőségen belül is sok feszültséget okozott például a punk zene megjelenése és annak megítélése. Az akkori főszerkesztő, Neil Spencer például 1977 legnagyobb reménységének nevezte a Sex Pistols zenekart, és ez sokaknak nem tetszett, mert inkább a mainstreamhez tartozó Phil Collinst, vagy a Brand X-et szerették volna a címlapon látni. A 80-as évek közepén megint vitát kavart a szerkesztőségben a rap, a soul és a club zene megjelenése, mert többen továbbra is az NME eredeti, klasszikus, rockra épülő arculatát akarták megtartani.

De az ellentétek ellenére is sikerült a lapnak 66 évig fennmaradnia

A nyomtatott sajtó legnagyobb ellenségét - az internetet - azonban ők sem tudták legyőzni. Jon Savage író szerint korunkban a pop- és a rockzene - a hagyományos értelemben - megszűnt létezni, és a világ - az ő kifejezésével élve - "tinédzsereknek szóló hírekre" épül. Ez pedig azt jelenti, hogy a zene, a divat és az élet minden más területe a tinédzserek nyelvén próbál megszólalni, és őket próbálja megcélozni. Az emberek zenei ízlése felhígult, a klasszikus rockfesztiválokra is egyre több rappert és lemezlovast hívnak el, mert erre van igény. Az NME túl sokáig élt a múltban.

Amikor megjelent az R'n'B és a hiphop, akkor egyszerűen nem voltak hajlandóak belátni, hogy a világ zenei érdeklődése más irányba mozdult el,és egyre több címlapot szenteltek olyan együtteseknek, amelyek már feloszlottak és előadóknak, akik már rég meghaltak, vagyis számukra a múlt érdekesebb volt, mint a jelen. Az NME most örökre elköszön azoktól, akik elég idősek, hogy emlékezzenek rá, de a szomorú tény az, hogy 2018-ban már nincs olyan fiatal, akit érdekelne, hogy a magazin létezik-e vagy sem.

(Origo, 2018. március 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.