web₪zseb

Van már Pro iPhoneból is

Három kamerával érkezett az iPhone 11 Pro. 

Az Apple szeptember 10-én bemutatta az idei iPhone kollekcióját, írja az Index. Gyorsabbak, tovább bírják aksiról, és a kihangsúlyozottan profiknak szánt Pro verziókban lett egy harmadik kamera a hátlapon.

Az Apple 2019-es telefonjai közül az 5,8 colos kijelzővel felszerelt iPhone 11 Pro és a 6,5 colos iPhone 11 Pro Max a két csúcsmodell, ezeken került három kamera a hátlapra. A harmadik az iPhone 11, mindenféle extra jelző nélkül, ez lép az Apple legnépszerűbb tavalyi mobilja, az iPhone XR helyébe.

Az iPhone 11 ára 289.990 forintnál kezdődik.Az iPhone 11 ára 289.990 forintnál kezdődik.Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Ahogy Phil Schiller marketinges alelnök és Tim Cook vezérigazgató hangsúlyozták, az új 11 Pro sorozat készült mindazoknak, akik dolgoznak is a telefonjukkal, és éppen emiatt a lehető legjobb technológiákat igénylik. A profi kamerák miatt elsősorban a kreatív munkásokra gondoltak, bár az akkuidő is igen meggyőző, az pedig mindenkinek jól jöhet.

AZ IPHONE 11 PRO NÉGY ÓRÁVAL TOVÁBB BÍRJA, MINT AZ IPHONE XS.

Ebben nagy szerepe van az Apple A13 Bionic rendszercsipnek, amely nemcsak az eddigi leggyorsabb az Apple kínálatában, de elég komolyan optimalizálták az energiafogyasztását is. A játékokat bemutató videókon a teljesítmény meggyőző volt, az élettartam majd kiderül a teszteken.

A Pro modellek OLED kijelzőjének a frissítése is mindenkinek hasznos, hiszen 1.200 nites fényerővel már nem lehet gond a tűző napsütésben kibogarászni az üzenetek szövegét. Ha már ilyen jól sikerült ez a kijelző, az Apple nevet is adott neki: 

EZ A SUPER RETINA XDR.

Meglepő név, miután a júniusban frissített Mac Pro számítógép kijelzője a Pro Display XDR nevet kapta. Sajnos a sima iPhone 11 nem ennyire menő, azon csak mezei lcd van, mint a korábbi olcsóbb modelleken.

063 1173639375

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

A fényerővel a kamera oldalán sem lehet gond, a plusz egy lencse mellett a szoftver is frissült, és van már olyan éjszakai mód, amilyen az Android táborában több mint egy éve megtalálható, például a Huawei mobiljain, és az idehaza nem forgalmazott Google Pixeleken. A magasabb fényérzékenység az iPhone 11-en automatikusan bekapcsol, nem kell külön éjszakai fotós módra váltani.

Érdekesség az iPhone 11-es fotózásról, hogy amikor exponálunk, akkor valójában kilenc kép készül. Négy rövid záridejű fotó még azelőtt rögzítésre kerül, hogy rányomnánk az exponáló gombra, négy rövid készül utána, egy hosszú záridejű pedig akkor, amikor az ujjunk a gombot éri. A telefon algoritmusai ezekből rakják össze a lehető legjobb eredményt.

A három lencse: telefotós, széleslátószögű, szuperszéles látószögű

A három lencse: telefotós, széleslátószögű, szuperszéles látószögűFotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Ezt tudja a három lencse:

12 MP széleslátószögű, f/1.8, 26 mm, 6 részes, optikai stabilizátor, fókuszpixelek
12 MP telefotós, f/2.0, 52 mm, 6 részből áll, optikai stabilizátor, fókuszpixelek
12 MP szuperszéles (120 fok) látószögű,  f/2.4, 13 mm, öt részből álló lencse

Szokatlan, de az iPhone 11 kameráinak a tudását a legjobban a Filmic Pro nevű videós app mutatta meg, amely párhuzamosan két kamerával tud felvételt készíteni. Ez elég nagy szó, bár arról nem volt szó, hogy milyen felbontásban. Az iPhone 11 mindegyik kamerája 4K felbontású felvételt tud készíteni 60 fps-sel.

A kezdőárak így alakulnak, a legkisebb tárhellyel:

iPhone 11 – 700 dollár
iPhone 11 Pro – 1000 dollár
iPhone 11 Pro Max – 1100 dollár

Ami forintra konvertálva már így néz ki:

iPhone 11 – 290 ezer forint
iPhone 11 Pro – 400 ezer forint
iPhone 11 Pro Max – 440 ezer forint

(Index, 2019. szeptember 10.)

 

Kapaszkodik Kínában az Apple

Árcsökkentésekre készülhet az Apple.

További árcsökkentések jöhetnek Kínában: az Apple a meglévő felhasználói elvesztésétől tart, írja az Origo.

Egy ideje már ismert, hogy a magas áraknak, a helyi riválisoknak, a kereskedelmi háborúnak és a Huawei-ügynek köszönhetően Kínában igen erősen megkopott az Apple és az iPhone készülékek népszerűsége. Sokkal Indiában sem jobb a helyzet, ott 2018-ban éves szinten 50 százalékkal zuhant az iPhone-ok iránti kereslet.

A kínai helyzetet az Apple nemrég az új iPhone készülékek árainak a csökkentésével próbálta meg javítani. A Wedbush Securities jelentése szerint ez azonban még csak a kezdet.

Az Apple-nél Kínában állítólag életbe lépett a vörös kód. Vagyis az Apple nem a csökkenő iPhone-eladásokból származó árbevétel miatt retteg, hanem amiatt, hogy a jelenlegi felhasználóit is elveszíti.

Az Apple nagyban függ a meglévő felhasználóktól, elvégre csak rájuk építheti a szolgáltatásait, amelyből folyamatosan egyre több pénzt akar keresni. Ezek a fogyasztók elvileg nagyobb eséllyel költenek az Apple rendszereiben és vásárolnak újabb Apple terméket. A felhasználók megtartása érdekében az iPhone XR vételára még tovább csökkenhet Kínában.

A jelentés szerint egyébként az Apple streamingben is erősítene: állítólag még a Lionsgate vagy a Sony Pictures felvásárlását is fontolgatja az óriás.

(Origo, 2019. január 17.)

 

Rávágtak az Apple-re Németországban

Betiltották több iPhone-modell forgalmazását Németországban.

Megtiltotta több iPhone okostelefon modell németországi forgalmazását a müncheni tartományi bíróság, arra hivatkozva, hogy a gyártó amerikai Apple megsértette volt partnere, a Qualcomm egyik szabadalmát, írja az Origo. A tiltás azonnal életbe lépett, mert a szintén amerikai Qualcomm letétbe helyezte a bíróság által megkövetelt 1,3 milliárd eurós biztosítékot.

Az értékpapírokból álló pénzügyi biztosítékra azért kötelezték a Qualcommot, hogy fedezhető legyen az Apple esetleges vesztesége abban az esetben, ha az eljárásból végül mégsem a Qualcomm, hanem az Apple kerül ki győztesen.

Az Apple előre jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen. A müncheni bírósági döntése a Qualcomm első nagy sikere az Apple ellen több országban, köztük az Egyesült Államokban és Kínában indított eljárások sorában.

A tiltás a 7, a 7plus, a 8, a 8plus és az X jelzésű iPhone modellekre vonatkozik.

A döntés értelmezéséről újabb jogi vita kezdődhet, mert az Apple szerint csak a társaság márkaboltjaiban, vagyis mindössze 15 németországi üzletben nem szabad ilyen készülékeket értékesíteni, a Qualcomm szerint viszont a tiltás a lehető legszélesebb körű, a mobilszolgáltatókra és valamennyi kiskereskedőre is kiterjed.

A hordozható és okoseszközökben használatos processzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott Qualcomm és az Apple a szabadalmak felhasználása után járó jogdíjak miatt került konfliktusba. Az Apple szerint a Qualcomm indokolatlanul magas díjat követelt bizonyos szabadalmai alkalmazásáért. A társaság ezért 2017 közepe óta nem is fizet egykori partnerének. A Qualcomm szerint az Apple ezzel megsérti több szabadalmát. A müncheni perbeli szabadalom egy olyan eljárásról szól, amellyel szabályozni lehet a telefon processzorának áramfogyasztását, és így lassabban merül le a készülék akkumulátora.

(Origo, 2019. január 4.)

 

Megy az Apple Amerikába

Egy kicsit vissza. Texasban húzza fel legújabb központját az Apple.

Az Apple nemrég jelentette be, hogy legújabb központját Texas állam fővárosában, Austinban húzzák fel, a beruházás körülbelül egymilliárd dollárba fog kerülni, írja az Origo.

A cégnek már van egy központja a városban, ahol mintegy 6 ezren dolgoznak, a fejlesztés befejezése után pedig az állam legnagyobb munkáltatójává válnak.

Az Intel szintén a városban található, ráadásul az államban számos technológiai nagyvállalat – a Dell, az Amazon, a Facebook, és a Google – képviselteti magát.

Rengeteg számítástechnikai szakértő van Texasban, és az állam igazi melegágya az adatközpontoknak"– nyilatkozta Chris Green független technológiai elemző a BBC-nek.

Az új központ – amely fél négyzetkilométeren fekszik majd – 5 ezer új alkalmazottal indul majd, de ezt a létszámot később kibővítik 15 ezer főre.

A cég tájékoztatása szerint további helyszíneket keresnek a következő három évben, hogy folytassák a bővítést. A lehetséges területek között van Seattle, San Diego, valamint Culver City. Még januárban jelezte az Apple, hogy 2023-ig több mint 20 ezer új amerikai munkahelyet fog teremteni.

(Origo, 2018. december 16.)

 

Nem viszik úgy azért az iPhone XS-t

Egy neves elemző szerint az iPhone XS Max eladásai 4:1 arányban múlják felül az iPhone XS iránti keresletet.

Azt eddig is tudtuk, hogy az Apple igazi sikerét ezúttal az „olcsóbb" iPhone XR jelenti majd, Ming-Chi Kuo azonban nemrég azt is megszellőztette, hogy az iPhone XS még a vártnál is rosszabbul szerepel.

A neves elemző most újabb információkkal szolgált az Apple új luxuskészülékeiről.

Az iPhone XS rossz szereplése ellenére Kuo továbbra is arra számít, hogy 2018 hátralévő hónapjai során 75-80 millió új iPhone talál gazdára.

Ez az iPhone XS Max remek szereplésének lesz köszönhető (többek között). Az iPhone XS Max eladásai jelenleg 4:1 arányban múlják felül az iPhone XS iránti keresletet. Állítólag az asztroszürke és az arany modellek mennek igazán, az ezüst nem annyira. A legnépszerűbb a 256 GB-os változat.

Mindennek a hatására jelentősen emelkedhet az iPhone-ok átlagára is, Kuo szerint akár 800 dollár környékére is felkúszhat. Az iPhone XR is segít majd ebben, ráadásul nem valószínű, hogy aki új iPhone-t venne, az 50 dollárral kevesebbért beérné egy régi iPhone 8 Plusszal.

(Origo, 2018. szeptember 25.)

 

Drága iPhone sok pénzt hoz

Persze drágán kevesebb fogyott a vártnál. Darabszámban a Huawei beelőzte.

A vártnál kevesebb iPhone-t adott el az Apple 2018 második negyedévében, de a vevők sokkal többet költöttek el nála, így a cégnek sikerült felülmúlni a Wall Street üzleti elemzőinek a várakozását, írja az Index. 

Egyre erősödik az Apple szolgáltatási üzletága is, az App Store, az Apple Music és az Apple Pay teljesítménye összesen 31 százalékot nőtt. Tim Cook vezérigazgató szerint ezek a szolgáltatások 2020-ban már 14 milliárd dolláros bevételt hozhatnak.

Az Apple bevétele a második negyedévben 17 százalékkal, 53 milliárd dollárra nőtt, a nyeresége pedig 11,5 milliárd volt, ami 2017 azonos időszakához képest 32 százalékos javulást jelent.

A 2001 októberében még csak 6 milliárd dollárt érő társaság egyre közelebb van ahhoz, hogy a piaci kapitalizációja elérje az ezermilliárd dollárt. Ilyen magas átlagárakkal és ekkora nyereséggel kevésbé aggasztó, hogy az eladott telefonok darabszámában már csak harmadik az Apple, a Huawei ugyanis átvette tőle a második helyet.

(Index, 2018. augusztus 1.)

 

iPhone 6: hajlik, mint a nád

Annyira azért nem, de egy kicsit igen. És ezt tudta az Apple.

Az Apple saját tesztjei kimutatták, hogy az iPhone 6-os sorozat sokkal könnyebben elhajlik, mint a iPhone 5S-ek - ez derült ki a Moterboard által megszerzett bírósági iratokból. Az érintett készülékek a teljesen hétköznapi használat során elhajlottak, ami az érintőkijelzőt is működésképtelenné tette. Ez robbantotta ki a bendgate néven elhíresült botrányt, ami már rég lecsendesedett, de a gyártó ellen indított csoportos per máig tart.

Mint a bíróságnak benyújtott iratokból kiderült, az iPhone 6-nak 3,3-szor nagyobb esélye volt arra, hogy elhajoljon a készülék váza, mint az iPhone 5s-nek, míg a nagyobb méretű iPhone 6 Plus esetében a szorzó 7,2-szeres.

Bár az Apple nyilvánosan azt mondta, hogy nincs semmilyen tervezési problémája az iPhone 6 telefonoknak, másfél évvel a készülékek piacra kerülése után, teljes titokban áttervezték és megerősítették a készülék alaplapját.

A telefonok annyira könnyen hajlottak, hogy egy telefonokat szerelő szakember olyanokat javasolt a felhasználóknak, ne ejtsék le az iPhone 6-ot, ne tegyenek rá túlságosan szoros védőtokot, és egyáltalán ne tegyék zsebre. Ez viszont távol áll a telefonok életszerű használatától. 

Mivel az iPhone 6 lett az Apple legtöbbet eladott készüléke, a problémával elég sokan találkoztak, ezért indult csoportos per a cég ellen.

(Index, 2018. május 25.)

 

iPhone: ez most nem csúcs

Kevesebb iPhone-t adhat el az Apple, mint amire az elemzők számítottak.

A Goldman Sachs a korábbinál jósolt mennyiségnél kevesebb iPhone-eladást becsül 2018 első két negyedévére, írja a 24.hu. A befektetési bank közölte, hogy a március végén záruló negyedévre érvényes előző becslését 1,7 millióval, a június végén záruló negyedévre vonatkozóan pedig 3,2 millióval csökkenti.

Ez azt jelenti, hogy az első negyedévre összesen 53 millió darab, míg a következőre 40 millió eladott almás mobilt adhatnak el a cupertinóiak. A 2018-as pénzügyi év alatt összesen szerintük 217 millió darab telefon fog elkelni.

Bevétel terén 2018-ra 2,4 százalékkal, míg 2019-re 2,7 százalékkal alacsonyabb összeget várnak.

Az Apple tavaly adta ki az iPhone X-et, ami az eddigi legdrágább almás mobil 999 dolláros kezdőárával, a Wall Street pedig erős keresletet várt, ami a jelentések szerint nem is annyira erős. A Nikkei januárban azt írta, hogy a cég vissza is vágott a gyártásból, sőt még azelőtt leállíthatják azt, hogy a mobil megérné első születésnapját.

(24.hu, 2018. március 29.)

 

Hazaviszi pénzecskéjét az Apple

Trump a tenyerét dörzsölheti, más meg a szemét. Az Apple 38 milliárd dollár adót fizet.

Az Apple 2018. január 18-án számos nagyszabású tervet jelentett be, köztük azt, hogy hazautalja külföldön tartott nyereségének jelentős részét, kihasználva azt a lehetőséget, hogy az amerikai kormány kedvezményes adózással serkenti erre a cégeket.

Az Apple azt közölte, hogy a külföldön parkoltatott 252 milliárd dollár nyeresége egy jelentős részének hazautalásával 38 milliárd dollár adót fizet be az államkasszába, írja az MTI.

A cég ezen felül bejelentette azt is, hogy 30 milliárd dollárt fektet be az amerikai gazdaságba a 2018-ban, a következő öt évben pedig több mint 350 milliárd dollárt ruház be odahaza. Ennek egy részét részvény-visszavásárlásra és az osztalék növelésére költi.

Persze, akadnak kétkedők is. A The Wall Street Journal olyan szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint az Apple külföldön parkoló pénzének egy tetemes része, mintegy 200 milliárd dollár hosszú távra van befektetve és igencsak kétséges, hozzá akar-e ehhez nyúlni.

Az Apple azt ígéri továbbá, hogy 20 ezer új munkahelyet teremt. A cég alkalmazásában jelenleg 84 ezren vannak az Egyesült Államokban és 132 ezren világszerte.

Elemzők egy része kételkedik abban, hogy az Apple csaknem a negyedével növelné alkalmazottai létszámát az Egyesült Államokban. Szerintük inkább arról van szó, hogy az Apple beleszámítja többek között azokat is, akik részt vesznek az Apple ugyancsak most bejelentett új, második technológiai központjának az építésében és üzemeltetésében. A központ pontos helyszínét valamikor 2018-ban hozzák nyilvánosságra.

(MTI, 2018. január 18.)

 

Nem megy jól az új iPhone

Nem hozza a várt formát az iPhone X.

A régebbi iPhone-ok szándékos lelassítása miatt pereket is indítottak az Apple ellen. Az új csúcsmodell, az iPhone X eladási statisztikái pedig gyengébbek a vártnál, írj a Világgazdaság.

A cég egyelőre hivatalos forgalmi adatokat nem közölt az X-ről. Mindezt azonban megtette helyette a CIRP piackutató, amely felmérésében azt állítja, hogy a jubileumi modellből kevesebb fogyott, mint a szeptemberben bemutatott 8-asból és 8 Plusból együtt. Utóbbiak, a 8-as család az eladások 40 százalékát adták (23-17 százalékos megoszlásban), míg az X-hez 30 százaléknyi értékesítés kapcsolódik.

Az összevethetőség érdekében az X forgalmazását követő harminc napot vizsgálta a CIRP, amely azt is megállapította, hogy a korábbi, 7-es és 7 Plus változat még mindig jól, 20 százalék felett fogy, noha mindkettő bőven több mint egy éve szerepel a kínálatban. A CIRP elemzői megjegyzik, hogy nehéz eldönteni, milyen fogadtatásban részesültek az új készülékek, mivel az Apple még sosem dobott piacra két hónapon belül három modellt, ráadásul az X esetében az első hónap gyártási nehézségei is hátráltathatták a kiszállításokat.

A piackutató szerint a fogyasztók annyira azért nincsenek elragadtatva az X tudásától, hogy ne érnék be egy csaknem hasonló tudású, de jóval pénztárcakímélőbb iPhone modellel. Ám 2018 február elején mindenre fény derül: az Apple akkor közli első negyedéves gyorsjelentését, amelyben a részletes forgalmi statisztikák is helyet kapnak.

(Világgazdaság, 2017. december 28.)

 

Húz az Apple, mennek az új iPone-ok

Sorbanállás az iPhone X-ért. Fogy az iPhone 8 is.

Az Apple szaküzleteinél valós, a részvénykereskedőknél virtuális sorok alakultak ki november 3-án: az előbbieknél az ezerdolláros jubileumi iPhone X debütálása, az utóbbiaknál a világ legértékesebb tőzsdecégének legfrissebb negyedéves jelentése tüzelte a lelkesedést, írja a Világgazdaság.

A cégvezetés megnyugtatta a kedélyeket: a hatalmas érdeklődés miatt villámgyorsan apadó telefonkészletek feltöltésével nem lesz gond, a cég kezelni tudja az ilyenkor szokásos beszállítói problémákat. Olyannyira, hogy a szeptemberben rajtoló 8-as sorozatra és a novembertől megvásárolható iPhone X-re alapozott karácsonyi szezon rekordnagyságú, 84-87 milliárd dollár közötti bevétellel kecsegtet.

Az X iránti keresletet Tim Cook vezérigazgató „nagyon, nagyon erősnek” írta le, számokat nem említett, mert a cég a 7-es széria piacra dobása óta lélektani okokból eltekint az első hét vége adatainak közlésétől, a kereslet és a kínálat arányának téves megítélése ugyanis kedvezőtlenül hatna a részvényárfolyamra. Eddig a rekordot az iPhone 6s és 6s Plus 2015-ös első hétvégéje tartja, ezekből akkor 13 millió darabnál is több fogyott. Cook most is mindenkit arra biztatott, hogy vagy korán verjen sátrat valamelyik Apple Store előtt, vagy online intézze a vásárlását, és akkor a legnagyobb európai piacokon és Japánban öt-hat hetes várakozás után garantáltan hozzájuthat a készülékhez, de ez az idő folyamatosan csökkenni fog – ígérik.

Észak-Amerikában gyorsabb a kiszolgálás, csak három-négy hetet kell kibírni. A csúcsmodellnél némileg szerényebb tudású, ám már 689 dolláros belépő ártól elvihető 8 és 8 Plus is nagyon jól fogy, azaz alaptalanok voltak azok a félelmek, hogy sokan inkább megvárják az X megjelenését.

Ami a jövőt illeti, az Apple-nél három dologban bízhatnak. Egyrészt a kínai és indiai középosztály szélesedésében és vásárlóerejének növekedésében, másrészt a szoftverértékesítésekből és a szolgáltatásokból származó bevétel gyors felfutásában, harmadrészt pedig a Donald Trump-féle küszöbönálló adóreformban, amelynek egyik nyertese épp az Apple lehet. A cég döntően külföldi adóparadicsomokban parkoltatott készpénzállománya november elején 269 milliárd dollár volt, a legutóbbi negyedévben 7,4 milliárd dollárral bővült a „készlet”, amelyet a vélhetően rendkívül kedvező, 12 százalékos adókulcs alkalmazásával akár haza is vihet az Apple. A nem készpénzben tartott eszközök hazavitele után csak 5 százalékot kellene fizetniük – írja a CNBC.

A szeptemberrel zárult negyedév minden várakozást felülmúlt: a forgalom az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal 52,6 milliárd, az adózott eredmény ugyanilyen aránnyal 10,7 milliárd dollárra bővült. Az iPhone eladások darabszámot tekintve 3, értékben pedig 2 százalékkal haladták meg a korábbi időszak adatát. A tízéves jubileumát ünneplő okostelefonból 46,7 millió darab fogyott 28,8 milliárd dollár összértékben, azaz a cég bevételeinek 55 százaléka ebből származott.

(Világgazdaság, 2017. november 6.)

 

Szánalmas kezdés is lehet: iPhone X

Könnyen lehet, hogy nem lesz elég iPhone X a kezdésre.

Az Apple azt tervezi, hogy húszmillió iPhone X-et szállít az üzletekbe a megjelenés november eleji napjára. Bár ez sem tűnik kevésnek, ez csak feleannyi, mint amennyit Ming Csi Kuo, a KGI Securities munkatársa jósolt 2017-re – pedig az ő előrejelzései általában megbízhatók, írja az Index.

Az információt a japán Nikkei tette közzé, de nem árulták el, hogy ki volt az informátoruk. A hír közlése után az Apple-részvények árfolyama 1 százalékkal csökkent a frankfurti tőzsdén.

A Nikkei úgy értesült, hogy az Apple-nek nehézségei vannak a telefon egyes alkatrészeivel, amik az arcfelismerést végzik. A hírek szerint az Apple már más beszállítókkal is felvette a kapcsolatot, hogy minél gyorsabban gyártsák le a kérdéses alkatrészeket.

Jön egy kevés szülinapos iPhone 8 és az Apple mozi

Valószínűleg csak néhány millió új iPhone 8 jut majd az üzletekbe induláskor, pedig sokkal több kellene. Jön az arcfelismerő és az OLED kijelző? És mozizik is az Apple.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az elmúlt évek hagyományaihoz hűen szeptember elején mutatja be legújabb telefonját az Apple, írja a Világgazdaság. Ennek megfelelően szinte naponta érkeznek az újabb információk arról, hogy mire lehet majd számítani.

A Forbes magazin a héten egy meglehetősen kellemetlen hírről számolt be: a BlueFin Research Partners elemzésére hivatkozva azt írta, hogy valószínűleg csak néhány millió iPhone 8 jut majd az üzletekbe az első hónapban, vagyis előfordulhat, hogy hiány lesz belőle. Később persze majd javul a helyzet, a beszámoló szerint ugyanis a december végén záruló negyedévben 44 milliót gyártanának az új modellből, ennek túlnyomó többségét valószínűleg sikerül is eladni.

A következő időszakra már csökkenő érdeklődéssel számolnak az Apple-nél, de 2018 első felében is negyedévente mintegy 30 millió iPhone 8 készülhet.

Felismeri az arcot?

A Forbes a várható darabszámok mellett egy másik izgalmas kérdést is boncolgatott, az ujjlenyomat-olvasás kapcsán közölt érdekes elképzelést. Ezzel kapcsolatban korábban már több verzió is napvilágot látott. Az eddigi hírek szerint az új Apple telefon arcfelismerő képességgel is rendelkezik majd, és többen úgy vélik, hogy emiatt az ujjlenyomat alapján történő azonosítást kihagyja a cég. Az előlapról ugyanis eltűnik a Home gomb, ami egy potenciális megoldás lett volna erre a feladatra, és a PhoneBox július végén arról számolt be, hogy az egyik legnagyobb távol-keleti tartozékgyártó olyan tokot készített az új iPhone-hoz, amelyen hátul sincs kihagyva hely ujjlenyomat-olvasónak. Ebből arra következtettek, hogy az Apple a már szabadalmaztatott technológiájára építve a képernyőbe integrálta az ujjlenyomat-olvasót. A Forbes szakírója szerint könnyen elképzelhető, hogy ez az azonosítási mód kimarad az új modellből.

Igaz, egy jóval trükkösebb verziót is vázolt a szakértő, mely szerint az opció adott lesz, csak nem a piacra dobáskor, hanem később, szoftveresen aktiválja az Apple. A nagy kérdés, hogy hol lenne a szenzor, ami kell az ujjlenyomat vizsgálatához. A Forbes szerint erre akár az érdekes módon alaposan megnövelt méretű bekapcsológomb is alkalmas lehet.

Az biztos, hogy az Apple igyekszik nagy dobással előállni, hiszen idén tízéves az első, mai értelemben okostelefonnak számító készülék, az iPhone. Az új modellnél először alkalmaz majd OLED-kijelzőt az amerikai cég, ráadásul a keretek elvékonyításának köszönhetően jókora, 5,7 hüvelykes képernyőt kapnak majd a felhasználók. Emellett az eddigi hírek szerint lesz szupergyors, vezeték nélküli töltési lehetőség, egymás alatt elhelyezett két hátoldali kamera, és eddig úgy tudni, hogy csak 128 és 256 gigabyte-os tárhellyel készült modellek kerülnek piacra.

Mozizik is az Apple

A tévékészülékeket és okostelefonokat is gyártó Apple amerikai óriáscég bejelentette: jövőre körülbelül egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra. A The Wall Street Journal elemzése szerint ezzel a bejelentéssel az Apple jelezte, hogy belép a filmiparba, és a hollywodi mozi egyik nagy vetélytársává kíván válni. Az Apple műsorgyártásra szánt költségvetése fele annak, mint amit a Time Warner cég leányvállalata, a prémium mozicsatornákat működtető HBO 2016-ban költött tartalomszolgáltatásra.

A tervek szerint az Apple egyedül 2018-ban tíz showműsort gyárt, vagy vásárol majd. Eddie Cue alelnök az HBO Trónok harca című sorozatához hasonló zsánerű, jó minőségű műsorokat ígér, s ehhez várhatóan videóra összpontosító új szolgáltatást is indít. A tartalomgyártást két hollywoodi veterán, a Sonytól elcsábított Jamie Erlicht és Zack Van Amburg irányítja majd. A két szakember 2017 júniusában csatlakozott az Apple Los Angeles-i irodájához, ahol az Apple zenei részlegétől vették át a műsorgyártással és -vásárlással kapcsolatos feladatokat. Sajtóhírek szerint már tárgyalnak Hollywood ismert színészeivel leendő forgatásokról.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az internetes streaming szolgáltatások térhódítása lassan teljesen véget vet a blu-ray- és a DVD-kölcsönzéseknek. Az Amazon például éppen a napokban zárta be egyik európai kölcsönző-szolgáltatását, a Lovefilmet. A streaming szolgáltatások – mint a Netflix vagy a Hulu – sikere pedig egyre több céget indít arra, hogy ezen a piacon is próbálkozzék. A Walt Disney nemrégiben jelentette be: mozifilmjeit kivonja a Netflixről és saját streaming szolgáltatást indít.Az Apple-nek már van videó-üzletága: a digitális zenei és videóanyagok lejátszására alkalmas iTunes médialejátszó. Ez tavaly több mint 4 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek, ám a bevétel a Netflix és az Amazon streaming tartalomszolgáltatásainak bővülésével párhuzamosan folyamatosan csökken.

(Világgazdaság, 2017. augusztus 17.)

 

Ment a Apple, de Kínában szorulóban van

Az Apple 41 millió iPhone-t adott el 2017 második negyedévében. Készül az iPhone 8-ra.

Alaposan felülmúlta az előzetes várakozásokat az Apple 2017 második negyedévről szóló jelentése (ami a szilícium-völgyi techóriás üzleti évének harmadik negyedéve). A cég árbevétele jelentősen megugrott, 45 milliárd dollár volt. A következő negyedéves előrejelzés 49 milliárd dolláros árbevétel, írja a CNBC nyomán az Origo.

A bővülés mögött első sorban az áll, hogy az Apple 41 millió darab iPhone-t adott el a második negyedévben. Ez jóval meghaladta az előzetes várakozásokat, a Wall Streeten ennél alacsonyabb számra, 40,7 millióra számítottak. A növekedés jelentős része az ázsiai, dél-amerikai és közel-keleti kereslet emelkedésére vezethető vissza. Az előző év azonos negyedévével összehasonlítva ez jó eredmény, 2016. április-júniusban 40,4 millió okostelefont értékesítettek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az iPhone összesített eladási számai átlépték az 1,2 milliárd darabot.

Egyébként általában ebben a második negyedévben a legalacsonyabbak az eladási mutatók. Az Apple új zászlóshajóját, az iPhone 8-at várhatóan szeptember elején mutatják be. A cég nagyon készül a bemutatóra, hiszen ez jubileumi modell lesz, mert az első iPhone tíz évvel ezelőtt debütált a piacon. Ugyanekkora várható az iPhone 7s és az iPhone 7s Plus bemutatása is.Azonban a jó hírek ellenére van miért aggódnia az Apple-nek, ugyanis Kínában folyamatosan veszítenek pozíciójukból. Egy felmérés szerint 14 százalékkal csökkentek az eladásaik az olcsó androidos telefonok térnyerése miatt. Ez azt jelenti, hogy könnyen kiszorulhat az amerikai cég a legnépszerűbb öt mobil közül Kínában.

Jelenleg az ázsiai országban az iPhone az ötödik helyen áll, a listát a Huawei vezeti 23 millió eladott mobillal. A két márka közé az Oppo (21 millió), a Vivo (16 millió) és a Xiaomi (15 millió) ékelődött be. Az Apple az iPhone 8-tól várja a trend megfordulását.

A második negyedévben az iPadekből 11,4 millió darabot adott el az Apple, ami jobb, mint az előző negyedévi adat, míg a Mac laptopok értékesítése kicsit visszaesett (4,3 millió darab).

Az Apple készpénzállománya is nőtt, a második negyedévben új csúcsot, 261 milliárd dollárt ért el. Az első negyedévben a készpénzállomány mértéke 257 milliárd dollár volt, míg éves szinten 13 százalékos volt az emelkedés. 

Hogy mekkora pénztömegről van szó, azt jól szemlélteti, hogy piaci értéken ennyiből fel lehetne vásárolni olyan cégóriásokat, mint a Wal-mart és az AT&T együtt.

A cég pénzügyi igazgatója, Luca Maestri elárulta, hogy ennek a hatalmas pénztömegnek a 94 százaléka az Egyesült Államokon kívül található.

(Origo, 2017. augusztus 2.)

 

Lesz iPhone 8, csak kevés

Induláskor, 2017 szeptemberében. Ezer dollár felett lesz az ára. ₪₪₪

A szokásos időben, 2017 szeptem­berében lesz az Apple új csúcstermékének, az iPhone 8-asnak a bemutatója, ami a készülékkel kapcsolatos előzetes kételyeket illetően jó hír, ismerteti a JPMorgan jelentését a Világgazdaság.

A képernyőbe integrált új ujjlenyomat-olvasó rendszer kidolgozása sínen van. Innentől már azon lehet idegeskedni, hogy a bemutatót követően megrendelt okostelefonok meg is érkezzenek karácsonyra. A rossz hír az, hogy a kezdő készletek meglehetősen szerények lesznek, a várakozási idő pedig szokatlanul hosszúra nyúlhat. A JPMorgan elemzője szerint a gyártással megcsúszik az Apple, s a tervezett kapacitást csak október végére, vagy november elejére érik el. Így a szeptemberre tervezett 9 millió darab helyett csupán mintegy kétmillió iPhone 8-as okostelefon készül el, s ebben a korábbiaknál világosabb, kontrasztosabb képet és élénkebb színvilágot nyújtó OLED-képernyő szállítása körüli kezdeti gondok is szerepet játszhatnak.

Az új korszak nyitányaként beharangozott iPhone 8-ast a hírek szerint kiterjesztettvalóság-funk­ciókkal, új kamera- és arcfelismerő rendszerrel vértezik fel, új fémváza és hajlított szélű üvegből készült képernyője lesz.Az iPhone 8, vagy másik munkanevén iPhone Pro gyártása a belezsúfolt technikai újdonságok miatt költségesebb lesz, ezért az ára áttöri az ezerdolláros lélektani szintet.

Az Apple forgalmának és profitjának több mint 60 százalékát adó iPhone-okból a cég 2017 október végén záruló üzleti évének utolsó negyedévében 42 millió fogyhat a JPMorgan szerint, a korábban vártnál hétmillióval kevesebb.

2018-ban azonban már helyreáll a rend, és az új üzleti évben a kiszállítások a korábbi 263 millióról 270 millióra növekedhetnek. Ebben a mennyiségben természetesen benne vannak az iPhone 7- és 7 Plus-eladások is, hiszen ezek gyártása folytatódik. Az Apple e két modellt is felfrissíti majd, és valamikor kijöhetnek a 7S- és a 7S Plus-változattal is. A tizedik születésnapra érkező 8-assal a modellváltási ciklus is meghosszabbodhat, akár két évre is, amit azzal magyaráznak, hogy az okostelefonra optimalizált kiterjesztettvalóság-funkciók és egyéb extra szolgáltatások fejlesztéséhez időre van szükség.

(Világgazdaság, 2017. július 22.)

 

Nesze neked iPhone

Megint csökkent az Apple árbevétele. Visszaesett az iPhone eladása, az Apple Watch pedig szakadékba esett.

A harmadik negyedéve tart a bevételek esése az Apple-nél. Ez elsősorban az iPhone-értékesítések számlájára írható. Az új iPhone iránt erős a kereslet, viszont a gyártási kapacitások szűkösek, így hiány van a legújabb okostelefonból, ami visszaveti az értékesítést. A kínai piac gyengélkedése sem segít, összegzi a Portfolio.

Az Apple negyedéves jelentése szerint 45,5 millió darab iPhone-t adott el 2016. harmadik negyedévében az Apple, ami 5 százalékos csökkenés. Az Apple a gyártási kapacitások szűkösségére is panaszkodik, a a kínai piac gyengélkedése miatt pedig ebben a negyedévben 30 százalékkal estek a régióból származó bevételek. Az eladott iPhone-ok átlagára csökkent, ami rontotta a működési eredményt.

2016 szeptemberében mutatta be a legújabb okostelefonját az Apple. Az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus értékesítése szeptember közepén kezdődött meg, így a legutóbbi negyedévet nem tudták megdobni az új okostelefonok. Bár gyorsan el is fogytak a készletek, a nagyobbik iPhone-ra várni is kellett.

A harmadik negyedév azért is gyenge általában az Apple-nél, mivel az új telefon rendszerint szeptemberre időzített bemutatása előtt már kevesebben vesznek iPhone-t, inkább az új készülékre várnak (vagy a régi iPhone leértékelésére). Az új telefon jellemzően a negyedik negyedévet dobja meg, ami a karácsonyi vásárlások miatt egyébként is erős.

A kínai piac gyengélkedése miatt az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal zuhantak a Kínából származó bevételek.

Az az új Macintosh-számítógépek a negyedik negyedévben lendületet adhatnak az Apple PC-értékesítéseinek.

Az Apple Watch eladásairól nem közölt eddig pontos számokat az Apple, de az IDC legfrissebb adatai szerint a harmadik negyedévben 70 százalékkal estek az értékesítések (1,1 millió darabra), miután csak a negyedév végén került az üzletekbe az új okosóra. Az Apple Watch nem számít a cég húzótermékének, a többi termékhez képest elenyésző a súlya a bevételekben.

(Portfolio, 2016. október 26.)
 

Összement az iPhone

Negyedével esett a profit: az elemzők rosszabbat vártak.

Az elemzők előrejelzésénél jobb eredményekről számolt be az Apple a 2016. második negyedévet záró jelentésében. Az amerikai információ-technológiai óriáscég a június 25-vel zárult három hónapban 7,8 milliárd dollár nyereséget, részvényenként pedig 1,4 dollár profitot termelt, 42,4 milliárd dolláros árbevétel mellett.

Az előző év azonos időszakához képest a profit 27 százalékkal, a bevételek pedig közel 15 százalékkal csökkentek. Az Apple bevételei már a második egymást követő negyedévben csökkentek, 13 évnyi növekedés után. A visszaesés oka a kínai piac csökkenése, ahol 33 százalékkal estek vissza az eladások, szemben az egy évvel korábbi 112 százalékos bővüléssel.

Kínában bukott sokat az Apple. Az Apple több agresszív versenytárssal küzd Kínában, amelynek kormánya ráadásul kritikusan viszonyul az amerikai vállalathoz. A kínai Huawei Technologies közben megvetette lábát az okostelefonok egyre kisebb ütemben növekedő világpiacán, komoly riválisként fellépve az Apple és a Samsung számára.

Az Apple fő terméke, a bevételek mintegy kétharmadát adó okostelefonok eladása ugyancsak a második egymást követő negyedévben csökkent. Ennek egyik oka, hogy sokan már a szeptemberben piacra lépő új modellre várnak. Pénzügyi éve harmadik negyedében 40 millió iPhone-t értékesített az Apple, ami 15 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de az elemzők előrejelzésénél valamivel nagyobb.

Sokat vár az Apple az új iPhone-tól. Az Apple arra számít, hogy a negyedik negyedévében 45,5 és 47,5 milliárd dollár közötti bevételre tesz szert. A végösszeg nagyban függ majd az iPhone 7-es sikerétől, ugyanis az új modell eladásának első hétvégéje beleesik a pénzügyi év utolsó negyedébe. Elemzők eddig úgy számoltak, hogy 45,7 milliárd dollár bevétele lehet ebben az időszakban az Apple-nek.

(Investor.hu, 2016. július 27.)

 

Megbicsaklott az iPhone

2016 első negyedévében 10 millióval kevesebb fogyott.

Az iPhone készülékek 2007-es piacra dobása óta először csökkent az Apple mobiltelefonok eladása. 2016 első három hónapjában 51 millió darabot értékesítettek világszerte, ami 16 százalékkal - csaknem 10 millió készülékkel - kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Az amerikai technológiai óriás jelentése szerint ezzel együtt csökkent a cég bevétele és nyeresége is. Éves összehasonlításban az előbbi 13 százalékkal, 51 milliárd dollárra, az utóbbi pedig csaknem 23 százalékkal, 10 milliárd dollárraesett.

Az Apple az április-júniusi negyedévben is csökkenő forgalomra számít, előrejelzése szerint az árbevétel 41 és 43 milliárd dollár között lesz. Az eredmények bejelentése után csaknem hét százalékkal esett az Apple részvényeinek ára.

Az iPhone az Apple legfontosabb terméke a konszernnek: a bevételek csaknem kétharmadát adja. A cég a többi nagy piacon, köztük Kínában mutatkozó gyenge konjunktúrát nevezte meg az eladások csökkenésének egyik okaként, valamint azt, hogy az okostelefonok forradalma egyre több fejlődő országot ér el, amelyekben azonban egyelőre az iPhone-nál olcsóbb készülékek kereslete nagy.

(Figyelő, 2016. április 27.)

 

Csúcs az Apple

Toppon a profit, de azért van lejjebb is.

Rekordnyereséget könyvelt el az Apple 2015. utolsó negyedévében. A cég még soha nem hozott össze három hónap alatt 18 milliárd dolláros profitot. A cég mindezt 76 milliárdos forgalom mellett érte el.

Az Apple 2016. második negyedére 50-53 milliárd körüli forgalmat vár, ami viszont kevesebb, mint 2015. azonos időszakában, amikor 58 milliárdos volt a bevétel. Ez viszont az elmúlt 13 év első negyedéve lesz, amikor a forgalom esik az előző év azonos időszakához képest.

Az Apple 2015-ben csupán egyetlen új termékkel állt elő, az iPad Pro-val. Az év végi sikerhez kellett az is, hogy meginduljon az iPhone 6S és a 6S Plus kínai forgalmazása is. Nem meglepő, hogy 2015. során a kínai piac volt a cég bevételnövekedésének motorja. A termékekben pedig az iPhone vezet, és valószínű, hogy az Apple Watch és az Apple TV nem ér a nyomába, még akkor sem, ha egyébként jó eredményeket hoztak: súlyuk még elmarad a mobiltól. Pontos szám nincs az Apple okoscuccainak piaci eredményeiről, mivel a pénzügyi kimutatásoknál csak az egyéb termékeknél - összevonva - szerepelnek.

Az Apple toronymagasan a világ legértékesebb vállalata: 728 milliárd dollárt ér, messze drágább, mint a második helyezett ExxonMobil, a maga 363 milliárd dollárjával. Az Apple értéke több mint ötszöröse Magyarország nominális GDP-jének. Hamarosan az első cég lehet, amelynek összértéke átlépi az egybillió dolláros határt. 

(Index, 2016. január 27.)

 

Apple: szüret

Megint dobbantott egyet az Apple.

2015 harmadik negyedévében a techóriás profitja 31 százalékkal emelkedett éves alapon, ami az elemzőket is meglepte. Az iPhone még mindig jól fogy, elsősorban a kínai piac húzza, ahol megkétszereződött az értékesítés. Októberben, a harmadik negyedév utolsó napjaiban kezdődött meg az iPhone 6S és az iPhone 6S Plus értékesítése. Júliustól szeptemberig 48 millió darab iPhone-t adott el az Apple, ami 22%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ja, és a nettó készpénzállomány 152 milliárd dollárt tett ki szeptember végén. Ennyi pénze van az Apple-nek. A készpénz nagy részét külföldön tartja az Apple és ha ezt haza szeretné vinni, akkor hatalmas adófizetési kötelezettség sújtaná, de az alacsony kamatkörnyezetben könnyen tud kötvénykibocsájtással tőkét bevonni. A nagy készpénzállomány nagy biztonságot nyújt a cégnek.

A nyereség 11 milliárd dollár lett, 51 milliárd dollár bevétel mellett. A negyedév során 48 milliót adtak el az iPhone telefonokból. A globális okostelefon-értékesítések lassulnak, viszont az iPhone-értékesítések még mindig a piaci átlagnál nagyobb növekedést mutatnak: a folyamatos a termékfrissítés, hűséges a vásárlói réteg, nagy a rajongótábor.

A következő negyedév a karácsonyi időszak miatt különösen erősnek ígérkezik, a cég 75 milliárdos árbevétellel számol.
(Portfolio, 2015. október 28.)

 

Veszettül húz az Apple

Pörög itt minden, bevétel, nyereség, az elemző pedig csak kullognak utána.

Az Apple 2015. második negyedévében is jobb volt, mint amit a piac várt (az Apple nem januárban kezdi az üzleti évét, így jön ki április végére a második negyedév). Az egy részvényre jutó nyereség 2,3 dollár lett, a bevétel pedig 58 milliárd, mindkét mutató nagyobb lett a várakozásoknál. Pénz is van a zsebben, hiszen az Apple a készpénz-visszajuttatási programját 200 milliárd dollárra emelte a korábbi 130 milliárdhoz képest. A bevétel 27 százalékkal, az EPS (egy részvényre jutó nyereség) pedig 40 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az iPhone termékek piszkosul húzták felfelé az eredményeket, az elmúlt negyedévben 61 millió készüléket adtak, miközben a piac csak 55 millió darab értékesítését várta. Az iPad értékesítések viszont elmaradtak a várttól, csak 13 millió darabot sikerült eladni a várt 14 millióhoz képest. Ez a mutató ráadásul az előző év hasonló időszakához képest 23 százalékkal kisebb, ami nagy visszaesés.

A Mac gépek értékesítése egyenletesen nő, az Apple Watch-ról viszont még alig van információ. A cég okosórája csak április utolsó hetére jutott el a boltokba, így az első hétvégi értékesítésekről még nincsenek adatok. Egyelőre 9 országban lehet előrendeléseket leadni a termékekre, ezek Ausztrália, Egyesült Királyság, Franciország, Hong Kong, Japán, Kanada, Kína, Németország és az USA. Eddig a megrendelések 22 százalékát tudták leszállítani, de előreláthatóan júniusig el fog tartani, amíg minden előrendelést teljesít az Apple.

Az Apple második negyedéves árbevételéből 17 milliárd dollár származott Kínából (Kína, Hong Kong, Tajvan), ami 71 százalékos ugrás 2014-hez képest. Így ez a térség már lekörözte Európát (12 milliárd dolláros piacával). Az Apple fő piaca az amerikai a maga 21 milliárdos bevételével, de ki tudja meddig. Kínában ugyanis már több iPhone készüléket adott el a cég, mint az USA-ban, ami egy nagy ugrás jele lehet.  Nem véletlen, hogy az Apple az eddigi 21 boltból álló értékesítési pontok számát a duplájára növeli a tervek szerint 2016. közepéig.

Az Apple aktív a vállalati kötvénykibocsátások terén is, ennek révén közel 40 milliárd dolláros állomány van a befektetők kezében. A Apple azért bocsájt ki kötvényeket, mivel a pénzállományának döntő többsége külföldön van, és annak hazahozatala jelentős adóterheket róna az Apple-re. Ráadásul annyira alacsony hozamok mellett lehet most kibocsátani ezeket a kötvényeket, hogy ez egy olcsó hitelforrásnak számít jelenleg.

Az Apple készpénzállománya a folyamatos saját részvény vásárlások és osztalékfizetések ellenére is tovább növekszik, a teljes készpénzállomány 193 milliárd dollárra hízott a negyedév végére. A cég 200 milliárd dollárra növeli a készpénz-visszajuttatási programjának keretét az eddigi 130 milliárdról, ebből 140 milliárd dollár fog jutni a saját részvény vásárlásokra az eddigi 90 milliárd dollár helyett, másrészt 52 centre emeli meg a részvények után járó negyedéves osztalékot (ez 11 százalékos növekedést jelent). A program 2017 márciusáig tart.

A negyedéves eredmények bejelentése nyomán nőtt az Apple részvények árfolyama. Az Apple piaci kapitalizaciója (a cég értéke) már 760 milliárd dollár.

(Investor.hu, 2015. április 29.)

 

Apple: almaszüret

Fogyott az iPhone, mintha ingyen adták volna. Pedig nem.

2014 utolsó negyedévében alaposan megrázta az almafát az iPhone, hiszen 74,5 millió telefont adott el az amerikai cég. Ez ugyanannyi, mint amennyit az áprilistól szeptemberig tartó, előző két negyedévben értékesített. Jól meghúzta az Apple szekerét az iPhone 6 és 6 Plus, senki sem számított ekkora sikerre, az elemzők sem számoltak 71 milliónál több telefon eladásával 2014. utolsó negyedévében.

Az iPad-eladás már döcögősebbre sikeredett mivel 18 százalékkal visszaesett az értékesítés, ami 2014-ben folyamatosan egyre alacsonyabb volt, a 2013-as 74,2 millióval szemben csak 63,3 milliót sikerült eladni. Félő az Apple számára, hogy ez az irányzat folytatódhat is, termékmegújítás nélkül. Az iPad értékesítés visszaesése nem egyedi jelenség, hiszen ez a piac nagyot fékezett az elmúlt időszakban világszerte.

A Mac-eladások nőttek, nem is akárhogyan, hiszen a pc piacon a 14,1 százalékos növekedés kiugró teljesítmény, ráadásul az Apple tartja a 10-15 százalék körüli korábbi bővülési ütemet. A Mac adja egyébként a Apple árbevételének 12-13 százalékát. Az iPod már alig fogyhat, erről nem is adott számot az Apple.

A kínai bevételek aránya szépen nő az Apple-nél is, ami lassan megközelíti a 20%-ot. 2014. utolsó negyedévében már Európát is megközelítette, az amerikai árbevétel ugyanakkor még mindig kétszerese a kínaiénak, az Apple szá mára ez a legnagyobb piac.

A 2014 évi negyedik negyedévi 74,6 milliárd dolláros árbevétel egyébként nem is akármilyen, közel 30 százalékos növekedést hozott a konyhára. Utoljára közel 3 éve volt ekkora teljesítménye a cégnek, amikor az iPad-ek felfutóban voltak, és az iPhone-ok pedig még nem terjedtek szélesebb körben a mobilpiacon. Az iPhone értékesítés 70% körüli az iPhone bevételeiben.

A bruttó margin közel 40 százalék volt 2014. utolsó negyedévében, mivel egyebek mellett nőttek az iPhone-ok értékesítési árai, miközben az értékesítésben egyre nagyobb lett a súlya az iPhone-oknak, miközben az iPad-ek aránya csökken. Az  EPS 3,06 dolláros értékével közel 50 százalékot nőtt.

2015-ben az Apple első negyedévben 52-55 milliárd dolláros árbevétellel számol, éves szinten pedig 20 százalék alatti növekedéssel. A következő negyedévekben előreláthatóan csökken majd a növekedés üteme a pénzügyi mutatókban is, az árbevételhez hasonlóan itt is csak 10 százalék körüli emelkedés várható.

Vannak az Apple számára is kockázatok, melyek közül egyértelműen az a legnagyobb, hogy egyre inkább csak az iPhone-októl függ eredményessége, mindent egy lapra téve. Kérdéses, hogy a kétszámjegyű növekedési ütem mennyire fenntartható, hiszen az okostelefon-piac lassulása várható a jövőben. Az IDC szerint a teljes piac 10-20 százalék közötti növekedésekre lesz csak képes a következő években, ennek pedig nagy részét főleg az ázsiai gyártók viszik el. A versenytársak, főleg a kínai hardvergyártók egyre erősebbek, és versenyképesebben is tudnak elfogadható minőségű okostelefont gyártani, ugyanúgy, mint mint az Apple. Az erősödő dollár miatt akár áremelésekre is kényszerülhet az Apple az iPhone-oknál, ami jelentős kockázat.

Kérdéses az is, hogy az áprilisban startoló Apple Watch mennyire tud majd felfutni, miután vegyes kritikákat kapott még a szeptemberi bemutató után. Az Apple Pay szolgáltatás is bizonytalan kimenetelű, az online fizetések piacán a Google is nagy lehetőséget lát.

(Investor.hu, 2015. január 28.)

 

Jól fogysz, te drága

Jó negyedévet zárt az Apple, fogyott az iPhone.

Az elemzők 39,8 milliárd dolláros bevételt és 1,3 dolláros egy részvényre jutó nyereséget vártak 2014. harmadik negyedévében, ehhez képest jobb lett az Apple eredménye a cégnek. Ebben a három hónapban 42,1 milliárd dolláros bevételről és 1,4 dolláros egy részvényre jutó eredményről adott számot a techóriás.

Az Apple 2014. harmadik negyedévében (ami egyébként az Apple negyedik pénzügyi negyedévének számít) az elemzők várakozását meghaladó nettó eredményt ért el, 8,5 milliárd dollárt, ami az egy évvel korábbi azonos időszak 7,5 milliárdos profitját is jelentősen meghaladja. Az EPS (az egy részvényre jutó nyereség) a várt 1,31-nél is magasabb, 1,42 dollár lett, a cég bevétele pedig az elemzők előrejelzésénél (ami 39,8 milliárd dollár volt) több, 42,1 milliárd dollár lett. A nettó eredmény 13%-os növekedése mellett az egy részvényre jutó eredmény 20%-kal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest, a saját részvény vásárlások nyomán. A saját részvény vásárlási program révén csökken a részvényszám, így EPS-növelő hatása van.

Az Apple szeptemberben kezdte el értékesíteni az új, nagyobb méretű iPhone-okat, amelyekért nagy volt a kereslet: a cég közlése szerint 39,3 millió iPhone-t adtak el a negyedévben, miközben az egy évvel korábbi azonos időszakban csak 33,8 milliót értékesítettek. Az iPhone az Apple legfontosabb terméke, több mint a bevételek felét adja, így az eredmények nagyrészt az iPhone eladásokra vezethetők vissza.

Az iPad-eladások ebben a negyedévben is csökkentek az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, ami sorozatban már a harmadik ilyen negyedév. Maga a táblagépek piaca összességében növekszik a világban, elsősorban az olcsó Androidos készülékek értékesítése nyomán, miközben a felső kategóriás készülékek piacot veszítenek. Az Apple vásárlói az új készülékekre is várhattak, így az is szerepet játszhatott a gyengébb értékesítési adatokban, hogy a fogyasztók kivárnak, mielőtt lecserélik karácsonykor a táblagépeiket.

A decemberig tartó negyedévre az elemzők 63,5 milliárdos bevételt várnak, az Apple eközben 63,5-66,5 milliárd dolláros várható bevétellel számol.
(Portfolio.hu, 2014. október 21.)
 

Milyen messze esik az APPLE a fájától?

Az iPhone megy, az iPad nem megy.

Hat százalékkal növelte forgalmát legutóbbi üzleti negyedévében az Apple, így a társaság az április-júniusi időszakban 37,4 milliárd dolláros bevételt ért el.

Az iPhone-okból négy millióval több fogyott, mint egy évvel korábban, az iPad értékesítése ugyanakkor éves összevetésben 9 százalékot csökkent.

Ebben a harmadik üzleti negyedévében a társaság nyeresége 7,75 milliárd dollár volt, ami 12 százalékos bővülés 2013. azonos időszakához képest. Az április-júniusi időszak profitja megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak, a bevétel kis mértékben elmaradt azoktól.

A harmadik üzleti negyedévben is az iPhone-ok voltak a társaság legsikeresebb termékei, 35,2 milliót adtak el az okostelefonokból, ez négymillióval több, mint egy évvel korábban. Összesen 19,8 milliárd dollár volt a készülékek értékesítésének értéke, ami az Apple teljes negyedéves forgalmának 53 százaléka volt.

Az iPhone eladások a második üzleti negyedévhez képest csökkentek, mivel akkor, a január-márciusi időszakban 43,7 milliót értékesítettek. A fogyasztók egy része ugyanakkor az új modellek 2014. évi őszi érkezésére készülve elhalasztja vásárlását. A hírek szerint 70-80 millió iPhone6-os készítésére adott megrendelést az Apple, és érkezik majd egy 5,5 hüvelykes modell is.

Az iPad A táblagépből 13,3 milliót adtak el, ez 9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, és 19 százalékkal a január-márciusi időszak forgalmánál. Ez már a második negyedév egymás után, amikor esett az iPad értékesítés. Az Egyesült Államokban csökkent a táblagépek iránti kereslet, főként a nagykijelzőjű okostelefonok térhódítása miatt.

Segítheti az iPad értékesítés felfuttatását az IBM-el megkötött együttműködési megállapodás is, mely nyomán a táblagépet nagyobb mértékben alkalmazhatják üzleti célokra is. Egy 2014. áprilisi felmérés a tablet tulajdonosok mindössze 20 százaléka használja munkájához is készülékét, így ezen a területen lehet még fejlődési lehetőség.

(Világgazdaság, 2014. július 23.)

 

Teker az Apple

Jól fogy az iPhone.

A 2014 március 29-én zárult második üzleti negyedévében 45,6 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple, ami kétmilliárd dollárral volt több, mint egy évvel korábban. A társaság nyeresége 10,2 milliárd dollár volt a január-márciusi időszakban, ami 7 százalékos bővülést jelentett.

A cég az előzetesen várt 38 millió helyett 43,7 millió iPhone-t tudott eladni, ami rekordnak számít a január-márciusi időszakokban.

Nőtt az online médiaáruház is, az iTunes, már közel 800 millióan használják a szolgáltatást. Tavaly júniusban még csak 575 millió iTunes fiókot tartottak számon.

A vállalat bejelentette, felpörgeti részvény-visszavásárlási programját. Ez azt jelenti, hogy 2015 végéig 130 milliárd dollárt költenek erre, 30 milliárddal többet, mint amennyivel eddig számoltak. Bejelentették azt is, hogy részvénydarabolást hajtanak végre annak érdekében, hogy a kisbefektetők is részesülhessenek a társaság sikereiből. Az április-júniusi időszakra 36 és 38 milliárd dollár közötti bevételt vár a társaság.

(Világgazdaság, 2014. április 24.)

 

Apple: 10 milliárd az App Store bevétele

A felhasználók 2013-ban 10 milliárd dollárt hagytak az Apple alkalmazásboltjában.

10 milliárd dollárt költöttek el az Apple felhasználók 2013-ban az App Store alkalmazásainak megvásárlásával. Ebből csak decemberben több mint 1 milliárd dollárt.

A fejlesztők több mint 7 milliárd dollárral lettek gazdagabbak, az App Store 2008-as indulása óta pedig már több mint 15 milliárd dollárral, ennyi jutott nekik a bevételből. Tavaly így szinte több pénzt kaptak a fejlesztők, mint az előtte lévő 4 évben összesen. Az Apple ezek után megközelítőleg 3 milliárd dolláros bevételre tett szert az eladásokból, ami a teljes árbevételhez viszonyítva nagyjából 1,5-1,6 százalék körül lehet majd. Az App Store bevételek döntő része tehát a fejlesztőkhöz került.

Továbbra is az App Store uralja az alkalmazáspiacot, a megvásárolt alkalmazásokból származó bevételek 63 százaléka keletkezik itt, míg a Google Play áruházában csupán 37 százalék. A kettő közötti különbség egyre kisebb, ráadásul a letöltött alkalmazások számában már hosszú ideje a Google vezet, köszönhetően az alacsonyabb árú okostelefonok (Samsung, HTC) széles körű elterjedtségének.

Az Apple továbbra is bízhat hűséges fogyasztóiban, mivel az iPhone-os userek nagyobb hajlandósággal vásárolnak alkalmazásokat, erősítve ezzel az általuk megvásárolt telefonok gyártóját, az Apple-t, valamint támogatva az innovatív megoldásokkal kísérletező fejlesztőket.

(Investor.hu 2014. január 9.)