kirakatles₪plázarítus

Most a YouTube akasztotta ki a reklámozókat

Több világcég szerint is fontosabb a gyerekek védelme, mint a karácsonyi hirdetési kampány. Nem tűrik a pedofil tartalmat. 

 A Lidl, a Mars, a HP, a Deutsche Bank és olyan brit óriáscégek, mint a Sky, vagy a BT is visszavonták hirdetéseiket a YouTube-ról és annak tulajdonosának, a Google-nak az oldalairól. A karácsonyi kampányőrület kellős közepén azért döntöttek a cégek az oldalak bojkottálása mellett, mivel a gyermeket súlyosan sértő tartalmat nem szűrik megfelelő módon, írja a HVG.

A Lidl azt jelezte: „sokkolta és feldúlta” az, hogy a fiatal gyerekeket is megjelenítő videók alatt milyen kommentárokkal találkozott. Hasonlóan nyilatkozott a Mars élelmiszergyártó is – írja a Financial Times. A HP amiatt tiltakozik, hogy a Google nem megfelelő videók elé helyezte el hirdetéseit, amit annak tudnak be, hogy a YouTube nem megfelelően osztályozza a videóit, és nem megfelelően működik a tartalmak, felhasználók letiltása sem.

2017 márciusában a Google európai vezetője már bocsánatkérésre kényszerült, miután a Marks and Spencer és a Havas hasonló okokból visszavonta hirdetéseit. A bocsánatkérés most még várat magára, azt mindenesetre márn jelezte a videomegosztó, hogy szigorít a tartalmak elbírálásán.

A pedofil, szélsőséges, vagy a gyermekek nyugalmát más módon megzavaró videókkal és kommentárokkal kapcsolatos problémákat a BBC és a The Timestárta fel. A BBC szerint akár százezer olyan felhasználója lehet a világ legnagyobb videomegosztójának, akik megengedhetetlen módon kommentálják a tartalmakat. A YouTube azt állítja, az emiatt érkező feljelentések többségét 24 órán belül elbírálja.

(HVG, 2017. november 24.)

 

Nem kell a Google a márkáknak

Most éppen a VW, a Tesco és a Toyota mondott nemet, mert szélsőséges tartalmú oldalakon nem adják a nevüket.

Egyre csak dagad a Google körüli botrány, mivel nemrég újabb három világmárka döntött úgy, hogy felfüggeszti hirdetéseit az informatikai cég videómegosztóján, tudósít a Világgazdaság.

Újabb három világmárka csatlakozott ahhoz a 250 céghez, amelyek felfüggesztették reklámjaikat a Google-nél. A Volkswagen, a Tesco, és a Toyota azután döntött így, hogy az informatikai cég rendszeresen jeleníti meg hirdetéseiket, brandjüket különböző szélsőséges tartalmakat felvonultató oldalakon, így komoly veszélynek kitéve népszerűségüket.

A botrány nem tesz jót, a Google-nek, mivel részvényeinek ára folyamatosan csökken. Matt Brittin, a Google európai vezetője a napokban bocsánatot kért az érintettektől, ígéretet téve arra, hogy megoldják a problémát. Ugyanakkor ezzel egy időben azt is hozzátette: egyelőre nem tervezik, hogy olyan alkalmazottakat foglalkoztassanak, akik megkeresik és letörlik a problémás tartalmakat.

Az elmúlt időszakban több világmárka jelentette be, hogy nem hajlandó hirdetni a Google platformján. Feltételük, ameddig nem dolgoznak ki megnyugtató megoldást arra, hogy ne sérüljön brandjük, nem engedik reklámjaikat tovább mutatni.

Legutoljára a Mark&Spencer döntött a hirdetés-bojkott mellett, de megszüntette hirdetéseit például a McDonald's angliai érdekeltsége is.

(Világgazdaság, 2017. március 23.)

 

Felnyomta a Google-t a mobilos kattintgatás

Most már mindenki a mobilon át nyomul. Persze a Google-nak a hirdetés hozza a sok pénzt.

2016 harmadik negyedévében ötödével, 22,5 milliárd dollárra nőtt a Google anyacégének, az Alphabet forgalma az egy évvel korábbihoz képest. A társaság friss pénzügyi beszámolója szerint a bevétel túlnyomó többsége a hirdetésekből származik, a július-szeptemberi időszakban 19,8 milliárd dollárt hoztak a reklámok a cégnek. A mobilos, valamint a videókhoz kapcsolódó hirdetések meghatározó szerepet játszottak a harmadik negyedéves eredményekben.

A Google, valamint a partnerek felületein megjelent reklámok 33 százalékkal több kattintást hoztak a szeptemberrel zárult három hónapban, mint egy évvel korábban, és ezt a növekedést elsősorban a mobilos felhasználók hozták a cégnek. A kétkedőkkel szemben a mobilforradalmat tudta követni a Google, az Android operációs rendszerrel, valamint az okostelefonok jelentős részére előre telepített szolgáltatásaival, térképpel, keresővel, YouTube-bal, írja a Világgazdaság.

A világon működő okosmobilok közel 90 százalékán található meg a cég operációs rendszere az IDC adatai szerint, a digitális marketinggel foglalkozó Merkle Inc. elemzése szerint pedig a mobil keresőpiac 95 százalékát uralja a társaság. A The Wall Street Journal beszámolója szerint néhány elemző már úgy vélekedik, hogy a Google teljes hirdetési bevételének felét adhatja a mobil piac. A mobiltelefonokon futtatott keresések száma már tavaly meghaladta a személyi számítógépeken indítottakét.

A mobilkészülékek felértékelődése ugyanakkor kihívást is jelent a Google számára. A mobilos reklámok ugyanis általában olcsóbbak, mint a számítógépeken megjelenők, így elég jelentős mértékben csökken az átlagos ár, amit a hirdetők fizetnek, a harmadik negyedévben például éves összevetésben 11 százalékos volt a visszaesés ebben a mutatóban. Ennek ellenére az Alphabet nyeresége a július-szeptemberi időszakban 5,1 milliárd dollárra nőtt, ami 27 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez a teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert a többi üzletág - többek között a Google Fiber nagy sebességű internetszolgáltatás és az okostermosztátokat gyártó Nest - mindössze 197 millió dolláros bevétel mellett 865 millió dollárnyi veszteséggel zárta a harmadik negyedévet.

(blokkk.com, 2016. október 28.)

 

Egymilliárdot tejelt a Google

Az Apple-nek, hogy mobileszközein az iOS keresője a Google legyen.

Egymilliárd dollárjába került a Google-nak 2014-ben az, hogy az Apple mobileszközökön futó iOS platformon is elérhető volt a keresőszolgáltatása. Az adatok az Oracle és a Google között zajló per irataiból derültek ki. Az összeget bevételmegosztás keretében fizette ki a Google az Apple-nek. Egy tanú szerint egy időben 34 százalék volt a részesedés mértéke. Ebből az következtethető ki, hogy a Google-nak csak az Apple eszközein futó hirdetésekből 3 milliárd dollár körüli bevétele származott 2014-ben, amelyből egyet továbbadott partnerének. A tisztánlátást nehezíti egyébként, hogy mindkét társaságnál elzárkóznak az információadástól és a hírek minősítésétől.

A két óriáscég partnerei és riválisai is egymásnak. A Google, pontosabban a keresőt működtető Alphabet nevű cég piaci értéke 500 milliárd dollár. Az Alphabet előreláthatóan gyorsabban fog nőni, mint az Apple. Ennek oka, hogy az Alphabet digitális hirdetésre épülő nyereségtermelő képessége több mint a duplája annak, mint amit az Apple a gyengülő okostelefon-piacon el tud érni sikertermékével, az iPhone-nal. Az okostelefon-üzletág adja az Apple bevételeinek 60 százalékát és vele együtt a profit döntő részét. A piac bővülése azonban 2015-ben már 10 százalékosra csökkent, s az Apple-nek a felhalmozódott készletei miatt 2016. első negyedévében csökkentenie is kellett a termelését. Ezzel szemben a hirdetési piac az eMarketer előrejelzése szerint 2019-re megtriplázódik, eléri az 200 milliárd dollárt. Az Alphabet bőven kiveszi ebből a részét, ha tartja a jelenlegi évi 15 százalékos forgalombővülési ütemet. Az Alphabet fejlesztései is – önjáró autók, egészségipar –, erre engednek következtetni.

(Világgazdaság, 2016. január 24.)

 

Nyomul tovább a Google

Nőtt a bevétel és a profit is 2015. második negyedévében.

Továbbra is nőnek a Google bevételei, a fizetett kattintások száma is szépen gyarapodik, bár egy-egy hirdetésen már egyre kevesebbet keres a cég. A költségek rendben, így nőtt a profit is.

A Google bevétele 2015. második negyedévében 11%-kal, az egy részvényre jutó profit 17 százalékkal nőtt, előbbi a vártnak megfelelő, utóbbi viszont annál is több volt, a Portfolio beszámolója szerint. A növekvő szám ellenére a kattintások utáni ár azonban több mint 10 százalékkal visszaesett.

A Google negyedéves árbevétele 18 milliárd dollárra emelkedett. Az összes bevétel 90 százalékát adó hirdetési bevételek 11 százalékkal nőttek, 16 milliárd dollárra, az egyéb bevételek 17 százalékkal közel 2 milliárd dollárra emelkedtek. A költségekkel jól bánt a cég, így növekedhetett a profit is.
(Portfolio, 2015. július 17.)

 

Nagyot keresett a Google

De azért van feszültség, hiába nőtt a bevétel és a profit.

A Google hirdetési bevétele és az egy részvényre eső profit nőtt ugyan, de nem annyira, mint ahogyan azt az elemzők várták. 2014. negyedik negyedévben a hirdetési bevétel (az adott jutalékokat levonva) 1,8, az egy részvényre jutó (korrigált) profit pedig 3,4 százalékkal elmaradt az elemzők előzetes számításaitól.

A Google bevételeinek továbbra is közel 90 százalékát a különféle hirdetések adják. A Google hírei ugyanakkor nem a hirdetésekről, hanem az új technológiai vívmányokról szólnak, az okosszemüvegről, vagy az önmagát vezető autókról.

Az úgynevezett fizetett kattintások száma továbbra is bővül, de lassuló ütemben, amit mutat, hogy a mostani 14 százalék 2009. negyedik negyedéve óta a legalacsonyabb ütem (a fizetett kattintások száma a Google által elhelyezett hirdetésekre érkező kattintásokat mutatja, ezek után szedi a bevételt a Google a hirdetőktől). Az egy kattintásért kapott átlagos ár is némileg csökkent, de ez nem számít rossz eredménynek.

A fizetett kattintások ára a mobilos hirdetések előretörése miatt csökken. A fizetett kattintások bővülésének lassulása arra is utalhat, hogy a Google a mobilos felületeken nem tud olyan hatást elérni, mint az úgynevezett desktop (hagyományos) keresőhirdetésekben. Az eredeti keresőterületén ráadásul már akkora a Google piaci részesedése, hogy azt tovább nö velni szinte lehetetlen. A közelmúltban a Yahoo és a Firefoxot is gyártó Mozilla megállapodása révén náluk a jövőben a Google helyett a Yahoo lesz az alapértelmezett kereső a böngészőben, ami viszont piacvesztést okozhat a Goggle számára.

A Google ezzel együtt továbbra is stabil eredménnyel számolhat, a bevételek növekedése is kiegyensúlyozott lehet. A befektetők persze nem szeretik a lassulást bármely mutatóban, ez látzsott a Google tőzsdei árfolyamán

(Investor.hu, 2015. január 30.)

 

Drónozik a Google

A Google az Amazon után kacsázik.

Drónokat tesztel Ausztráliában a Google azzal a céllal, hogy néhány éven belül ezeket a légieszközöket vesse be a kereskedelmi szállítmányozásban, ahol terjeszkedésbe kezd majd a keresőóriás. Ezzel pedig új front nyílhat a Google és az internetes kereskedelem piacvezetője, az Amazon közötti csatározásban.

A Google a Project Wing elnevezésű programja keretében kezdte el ezeket a légieszközöket tesztelni, azzal a céllal, hogy néhány éven belül felhasználhassa őket a kereskedelmi szállításban. A Google ugyanis új területen, a szállítmányozásban is terjeszkedni próbál. A Google nem csak a keresőjéről ismert, hozzá kötődik az önmagát vezető autó, az Android operációs rendszer, a tervezett okosóra, vagy a hamarosan érkező TV-je.

A kereskedelmi szállítmányozás manapság elsősorban az Amazon "felségterülete". Az Amazon a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cégeként gőzerővel terjeszkedik ebben az iparágban. A cég 2013. decemberben jelentette be, hogy drónokat is be kíván vetni a csomagszállítás során, mely hatalmas fejlesztési költségei folyamatosan nyomás alatt tartják a cég eredményeit. Az Amazon tervei szerint öt éven belül lehet lehetnek majd bevethetők ezek az eszközök.

A Google tervei szerint néhány éven belül domináns szereplői lesznek ennek a piacnak is. A drónok olcsó, gyors, környezetbarát csomagszállítást tesznek lehetővé. A Google drónjainak ausztrál tesztelései eddig sikeresek voltak. A drónok pontosan szállítottak különböző eszközöket (például csokoládét, elsősegély-csomagot) a kívánt célterületre.

(Investor.hu, 2014. augusztus 30.)

 

Google: fátyolfelhőben

2013 végén nőtt az árbevétel, csökkent a nyerség.

A Google 2013. negyedik negyedévi árbevételét 13,6 milliárd dollárra tudta növelni. Az egy részvényre jutó profit viszont „csak” 12,01 dollárt tett ki az elemzők által várt 12,25 dollár helyett.

 A fizetett kattintások száma (azaz a partnerek hirdetéseire továbbított kattintások száma) 31 százalékkal bővült éves alapon. Ezekért a fizetett kattintásokért kapott díjak viszont tovább morzsolódtak lefelé, és 11 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A Motorola divízió továbbra is csak a veszteséget termelte, mely 384 millió dolláros operatív veszteséget mutatott ki. A mínusz közel a duplája volt az egy évvel korábbi 152 millió dolláros veszteségnek. Ennek oka, hogy a Motorola felől érkező bevételek 18 százalékkal, 1,24 milliárd dollárra estek vissza. A Google január végén állapodott meg a Lenovóval, hogy a kínai társaság 2,9 milliárd dollárért megvásárolja a Motorolát.

(Investor.hu, 2014. január 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.