kirakatles₪plázarítus

Mobilos fizetés: Starbucks az első

Amerikában. Megelőzi az Apple Payt, a Google Payt, és a Samsung Payt. 

 

Bármennyire is igyekeznek az olyan fintech cégek, mint a Samsung, az Apple és a Google, hogy átvegyék az uralmat a mobilos fizetések piacán, a Starbucks kávézó továbbra is vezet az Egyesült Államokban, írja az Origo. A népszerű kávézólánc mobilfizetéses alkalmazása annyira sikeres, hogy az összes riválist maga mögé utasítja az eMarketer szerint.

Az eMarketer adatai szerint a Starbucks továbbra is vezeti a mobilos fizetések piacát az Egyesült Államokban, hiszen a kávézólánc alkalmazása a legnépszerűbb és ez bizonyára így is marad. Ebben az évben 23,4 millió 14 évesnél idősebb használta legalább egyszer a Starbucks telefonos alkalmazását fizetéshez.

A Starbucks így megelőzi az Apple Payt (22 millió felhasználó), a Google Payt (11,1 millió felhasználó) és a Samsung Payt (9,9 millió felhasználó). Ugyan a Samsung alkalmazását fogadja el a legtöbb kereskedő, mégis ők állnak a lista utolsó helyén.

illusztráció FORRÁS: 123RF

Az eMarketer becslései szerint a mobilos fizetés piaca 14,5 százalékkal fog nőni idén és eléri az 55 millió felhasználót. Szintén az idei évben először fog minden negyedik amerikai félévente legalább egyszer a telefonjával fizetni egy boltban a vásárlást követően.

 

Ugyan a piac nő, de az eMarketer arra is felhívja a figyelmet, hogy a mindennapokban továbbra sem elterjedt még ez a fizetési forma. A legtöbbször csak nagyon apró dolgokért és ritkán fizetnek mobiltelefon segítségével. Azonban néhány éven belül már komolyan számolni kell majd a mobilos fizetéssel.

A Starbucks alkalmazás sikere abban is rejlik, hogy a lánc által kínált kávé a fiatalok körében státuszszimbólummá vált, és több mint 14 ezer boltjuk van világszerte.A kávézó hűségprogramja is a legnépszerűbbek között van és sokan az alkalmazás segítségével gyűjtik pontjaikat. Az eMarketer megerősítette, hogy a jól ismert éttermek és kávézók között a Starbucks hűségprogramját használják a legtöbben.

(Origo, 2018. május 29.)

 

Megdobták a Mastercardot a bankkártyás vásárlók

Mindene nőtt a Mastercardnak 2017 harmadik negyedévében.

Az amerikai pénzforgalmi technológiai konszern közölte, hogy a harmadik negyedévben nettó nyeresége elérte az 1,4 milliárd dollárt az egy évvel korábbi 1,2 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó eredmény 1,1 dollárról 1,3 dollárra emelkedett, míg az elemzők csak 1,2 dollárt vártak.

A hitelkártya-társaság működési bevétele 18 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt.

A Mastercard kártyákkal lebonyolított fizetések összege 11 százalékkal 1,4 ezer milliárd dollárra emelkedett.

(Napi.hu, 2017. október 31.)

 

Nem csípik az indiaiak a készpénz kivonást

Megtört a vásárlási kedv, pedig eddig a fogyasztás húzta az indiai gazdaságot. Néhány év, mire helyre billen a fogyasztási piac.

Leginkább az autópiacon mérhető Indiában a közelmúltban indított készpénzkivonás. 2016. novemberében több mint 28 százalékkal, 33 ezerre esett a legnagyobb indiai autógyártó, a Tata Motors értékesítése az előző hónaphoz képest, a hónap elején bejelentett nagyarányú készpénzkivonás miatt, tudósít a fejleményekről az Origo.

Narendra Modi indiai miniszterelnök november 8-án televíziós beszédben jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű és leggyakrabban használt bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezek értéke 6,5, valamint 13 eurónak felel meg.

Csaknem 40 százalékkal csökkent a Mahindra & Mahindra, az elsőszámú indiai városi terepjáró (SUV) gyártó értékesítése is ugyanebben az időszakban. A cég eredetileg arra számított, hogy az ünnepek és az alacsonyabb kamatok miatt felfutás lesz, ehhez képest a váratlan bankjegycsere azonnal megakasztotta a járműértékesítést és hatalmas piaci bizonytalanságot okozott.

India gazdasága 2016. júliusa és szeptembere között jelentősen, 7,3 százalékkal bővült az előző évihez képest, elsősorban a lakossági fogyasztás növekedése nyomán. A készpénzkivonás bejelentése azonban komoly sebet ütött a fogyasztói bizalmon.

Elemzők szerint 2018-ra erősödhet vissza a kereslet, amikor várhatóan alacsonyabbak lesznek a kamatok és jobb lesz a gazdaság készpénzellátottsága.

(Origo, 2016. december 2.)

 

Az angolok szeretnek érintéssel fizetni

Bankkártyával. A magyar vásárlók is egyre inkább.

2016. első félévében nagyobb értékben vásároltak az érintéses kártyáikat használva az Egyesült Királyság lakói, mint tavaly egész évben, egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés szerint. Az egyszerű, kényelmes, biztonságos fizetési lehetőséget nyújtó megoldás Magyarországon is terjed.

A UK Cards Association, vagyis az Egyesült Királyság Bankkártyaszövetsége szerint 2016. első hat hónapjában 9,3 milliárd fontot (3.350 milliárd forint) költöttek el az érintéses bankkártyákat használva a szigetország lakói, ami azért egészen figyelemre méltó, mert 2015-ben egész évben ennél kevesebb, 7,8 milliárd font volt ez az érték. A fejlődés ütemét jól érzékelteti az is, hogy 2016. júniusában a bankkártyával kifizetett összeg 18 százalékát érintéses kártyával fizették, míg egy évvel ezelőtt ez az arány mindössze 7 százalék volt.

A jelentős felfutásban szerepet játszott az is, hogy még 2015-ben az Egyesült Királyságban megemelték azt a limitet, amelynél még PIN-kód megadása nélkül lehet használni az érintéses kártyákat, így jelenleg akár már 30 fontos számlát is ki lehet ezzel a módszerrel fizetni. Egy felmérés szerint azonban a britek 37 százaléka azt szeretné, ha még magasabb lenne a határérték, a megoldást legtöbbet használó londoniak körében  pedig 45 százalék az így vélekedők aránya.

A britek egyébként annyira rákattantak a kártyás fizetésre, hogy 40 százalékuk már hetente több alkalommal is használ érintéses bankkártyát, egyharmaduk pedig úgy véli, 2020-ra teljesen idejétmúlt lesz a készpénz.

Az irányzatra érdemes a kereskedőknek is odafigyelniük, mert a Retail Times magazinban bemutatott felmérés alapján
a fogyasztók negyede elkerüli azokat az üzleteket, ahol nem használhatják a bankkártyájukat fizetésre, míg harmaduk csak a legvégső esetben nyúl készpénzhez, ha más fizetési mód nem áll rendelkezésre.

Az érintéses bankkártya terjedésében az egyik fő tényező egyértelműen a kényelem és gyorsaság. Egy felmérés szerint a POS-termináloknál fizetéssel töltött idő akár 30-40 százalékkal is csökkenhet, ha ilyen kártyát használ valaki, míg egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy a készpénzes megoldásnál is jóval gyorsabb lehet. Így elég csak arra gondolni, hogy nem kell megvárni, amíg a pénztáros kiszámolja a visszajárót. A kereskedők számára ez fontos információ, hiszen a kényelem és gyorsaság megkülönböztető tényező, ami befolyásolhatja a fogyasztói döntéseket.

A Magyarországon kibocsátott kártyák több mint fele alkalmas érintéses fizetésre. 2015. év végén már a kibocsátott bankkártyák több mint fele alkalmas volt az érintéses fizetésre a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Ez azt is jelenti, hogy egy év alatt 30 százalékkal nőtt az ilyen kártyák száma. Az érintéses bankkártyák számának növekedésével bővült az elfogadóhelyek száma is, így például a boltokban elhelyezett 101 ezer POS-terminál közel kétharmadánál már lehetett fizetni velük 2015. végén.

(Origo, 2016. augusztus 1.)

 

Alipay, Tencent, Apple

Egy kalapban turkálnak. Kaszálhat az Apple Pay Kínában is.

Az Apple mobilfizetési szolgáltatása 2016. február 18-án indult Kínában, ezzel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália után egy újabb hatalmas piacra tört be a mobilgyártó. A kínai mobilfizetési piacra belépni még az Apple-nek sem lehetett könnyű, ugyanis itt a helyi szabályoknak megfelelően a bankkártyás fizetésekben monopóliummal rendelkező UnioinPay-jel és 19 bankkal kellett megállapodniuk.

Az Apple Pay egy olyan ország piacára érkezett meg, ahol már így is sokan és sokszor fizetnek a mobiljukkal: 2015-ben több mint 358 millió kínai fizetett a mobiljával online, és összesen 416 millió kínai összességében az interneten keresztül. A kínai mobilfizetési piacot jelenleg az Alipay (az Alibaba egykori leánya) és a Tencent Holdings uralja.

 

Az Apple az Egyesült Államokban a rajta átfutó hitelkártyás tranzakciók értékéből 0,15 százalékot kap, a betéti kártyás tranzakciók után pedig 0,5 centet. A briteknél viszont a pletykák szerint már nem tudott ilyen jó kondíciókat kialkudni az Apple. A brit bankoktól jelentősen kevesebbet kapnak, néhány pennyt 100 fontonként.

Alipay

Az Alipay online fizetési szolgáltatásnak 300 millió regisztrált felhasználója van, amit jelenleg 130 ezer boltban és 900 ezer taxiban, és persze az Alibaba online kereskedelmi partnereinél elfogadják fizetési módként. Az Alipayen naponta durván 80 millió tranzakció megy át, ebből 45 millió tranzakció mobilról indul. A 2013. novembere óta az Alipaytől külön brandként kezelt Alipay Wallet számlavezetési szolgáltatásnak 190 millió regisztrált felhasználója van.
(Portfolio, 2016. február 17.)

 

Készpénz bankkártya nélkül

Jönnek a kártya nélküli bankautomaták.

Az Egyesült Államokban több nagybank, a JP Morgan, a Bank of America és a Wells Fargo is érintéses (NFC-s) ATM-eket vezetne be. A bankkártyákat ma még a bankjegy kiadó automatákba kell helyezni készpénz felvételnél, de hamarosan jönnek azok a gépek, melyek érintéses bankkártyákat is elfogadnak, persze csak érintéssel. Ráadásul a jelek szerint az Apple Pay és az Android Pay mobilappokal is készpénzt lehet majd felvenni, ekkor már természetesen kártya nélkül.

A legnagyobb amerikai bankokból három már dolgozik azon, hogy érintéses (NFC-s) kommunikációra is alkalmasra cseréljék ATM-hálózatukat. A lépéssel nem csak annyit tennének, hogy a kártyákat nem lenne muszáj ezentúl a gépbe behelyezni, hanem ez megnyitja a lehetőséget arra is, hogy mobiltárcákkal (appokkal) vegyenek fel készpénzt az ügyfelek.

Megerősítette a Bank of America és a Wells Fargo is, hogy az Android Pay-t és az Apple Pay-t is támogatni fogják az új NFC-s ATM-ek. A JP Morgan két ütemben vezeti be az újításokat, így az első körben egy mobilappon keresztül kapott biztonságos kóddal lehet majd készpénzt felvenni a gépeikből. Ehhez még nem is kell az NFC-s kommunikáció, de később az Apple Pay-hez és az Android Pay-hez hasonlóan lehet majd őket használni.

A mobil lopásgátló is

Bár még teljesen nem világos, pontosan hogyan fognak működni az új ATM-ek, de arra az esetre biztosan jók, amikor valaki elveszíti a kártyáját, vagy épp nincs nála, és pénzt szeretne felvenni. A kártyacsalók sem fognak neki örülni, ugyanis eddig például egy kis méretű, a kártyát beszívó lyukhoz telepített olvasóval el tudták lopni a kártyaadatokat, egy mini kamerával pedig akár a pin-kódokat, de ez sokkal nehezebb lesz az új alkalmazásokkal.

A mobilappokon egyrészt komolyabb (nem négy számjegyű) kódokat is meg lehet adni, vagy az azonosítás biometrikus (ujjlenyomat olvasás) módon történik, ráadásul az adatokat biztonságosan, védetten, ellenőrzötten cseréli ki az ATM és egy mobil az érintéses kommunikáció során.

(Portfolio.hu, 2016. január 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.