webzseb₪égbolt

Netflix: 5 millió új előfizető

A vártnál jóval nagyobb mértékben növelte előfizetői számát az amerikai Netflix streaming-szolgáltató 2017 harmadik negyedévében. 

A 2017 szeptember végével záródott három hónapban 5,3 millió új előfizető szerződött a tartalomszolgáltatóhoz, 4,5 millió külföldön és 850 ezer az Egyesült Államokban. Szakértők kevesebb, 4,5 millió új előfizetővel számoltak.

A Netflix a negyedik negyedévre további 6,3 millió új előfizetőre számít, ami felülmúlja a szakértők által várt szintet. Az amerikai cég előfizetőinek száma ezzel 1156 millióra nőhet világszerte.

Bevétele mintegy 30 százalékkal, 3 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben.

A cég adózott eredménye 130 millió dollár, részvényenként 29 cent lett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 52 millió dollár, részvényenként 12 cent után.

A Netflix árfolyama rekordszinten zárt a New York-i tőzsdén. Az eredmények közzétételét követően az árfolyama már csaknem 64 százalékkal nagyobb volt az év elejinek.

(Világgazdaság, 2017. február 17.)

 

Szépen nő és árat emel a Netflix

Árat emel a Netflix két év után. Bevétele harmadával nőtt.

Az általános előfizetés Nagy-Britanniában 50 centtel emelkedik 7,88 fontra (mintegy 2.800 forint) havonta, míg a prémium előfizetés – ahol négy eszközzel egyszerre is el lehet érni a szolgáltatást – 1 fonttal emelkedik, így 9,99 font (mintegy 3.500 forint) lesz havonta 2017 novemberétől.

Az Egyesült Államokban egy dollárral nő az általános előfizetés havi 10,99 dollárra (2.900 forint), míg a prémium előfizetés 2 dollárral emelkedik 13,99 dolláros (3.700 forint) havi előfizetői árra.

Az áremelések az újonnan regisztrálókra vonatkoznak, míg a régi felhasználóknak 30 nappal korábban értesítés érkezik. Várhatóan nemsokára Németországban és Franciaországban is emelkedni fog az előfizetői ár.

A Netflix-nek júliusban 104 millió előfizetője volt a világon, a második negyedévben a bevétele 32 százalékkal növekedett, és elérte a 2,8 milliárd dollárt.

A bejelentés után a Netflix részvényei 5,4 százalékot emelkedtek a New York-i tőzsdén, így az állomány nyeresége 56 százalékra emelkedett.

(Origo.hu, 2017. október 6., fotó:  2011 Getty Images)

 

Netflix

Már 100 millió előfizetője van a Netflixnek. ₪₪₪

Az előzetes várakozásokra jócskán rácáfolt 2017 második negyedévében az előfizetői és bevételi adatokban a Netflix internetes műsorszóró társaság, ami egyébként részvényének több mint tíz százalékos erősödéséhez vezetett.

A Netflix 2017 második negyedévben 5,2 millióval növelte előfizetőinek számát, a külföldi előfizetőké pedig első alkalommal lépte túl az Egyesült Államokbeli előfizetői bázist. A negyedév végén a Netflix külföldön 52 millió, az Egyesült Államokban is 52 millió, összesen 104 millió előfizetővel rendelkezett. A harmadik negyedév végére 108 milliós előfizetői számot vár a Netflix.

A Netflix a második negyedévben külföldön 4 millióval, az Egyesült Államokban pedig 1 millióval növelte előfizetői számát. Elemzők az előfizetői szám 3,2 milliós növekedését várták, ebből 2,6 milliót külföldön és 0,6 milliót belföldön.

A Netflix a második negyedévben 32 százalékkal 2,8 milliárd dollárra növelte bevételét, nettó nyeresége pedig 66 millió dollár lett, szemben az egy évvel korábbi 41 millió dollárral.

A Netflix 2017-ben hatmilliárd dollárt tervez tartalom előállításra fordítani, főként hitelből, az előfizetők számának növelése érdekében, jelentette be Reed Hastings vezérigazgató.

(Világgazdaság, 2017. július 18., fotó: AFP/Világgazdaság)

 

Nagyot ugrott a Netflix

Nőtt a bevétele és a felhasználók tábora is.

2016. harmadik negyedévében 6 százalékkal nőtt a Netflix bevétele az előző év azonos időszakához képest, ami azt jelentette, hogy közel 2,2 milliárd dollárt könyvelhetett el. Ez elsősorban a Stranger Things-nek és a Narcos második évadának a sikere. A Netflix árbevételének 40 százaléka egyébként már külföldről származik, számol be az eredményekről a Portfolio.

A Netflix felhasználóinak száma az Egyesült Államokban 0,4 millióval, míg a többi országban 3,2 millióval nőtt a negyedév során, így összesen 3,6 millió új felhasználóra tett szert a vállalat. Korábban csupán 2,4 milliós növekedést vetítettek előre. A Netflix így több mint 86 millió felhasználóval rendelkezik világszerte, amely több mint 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A befektetők nem panaszkodhatnak, hiszen az egy részvényre jutó eredmény 12 cent volt, amely 70 százalékos megugrást jelentett és sokkal jobb, mint amit az elemzők vártak.

A Netflix azzal számol, hogy a következő negyedévben a felhasználók száma megközelítheti a 92 milliót, míg az előfizetők száma közel 88 millió fő lehet. A Netflix várakozásai szerint a negyedik negyedévben több mint 2,3 milliárd dolláros árbevételt érhetnek el, a profit pedig 440 millió dollár lehet.

A kínai piacra lépést továbbra is fontolgatja a cég, de a szabályozói környezet egyelőre nem kedvező számára. Nemrég például a Walt Disney streaming szolgáltatását is leállították, akárcsak az Apple filmkínálatát.

(Portfolio, 2016. október 18.)

 

Liheg a Netflix

A Netflix a világ egyre nagyobb részén van jelen, de a cég előfizetőinek száma egyre lassabban nő.

Csökkent 2015-ben a Netflix amerikai előfizetőinek növekedése, ami újabb akadályt állított a cég elé, így egyre nehezebbnek tűnik elérni a 60 és 90 millió fő közti szintet a jelenlegi 45 millióhoz képest. A már Magyarországon is elérhető videó streaming szolgáltató 1,7 millió új amerikai előfizetőt csalogathatott magához a legutóbbi negyedévben, de ez a legalacsonyabb szám 2012. óta, a Bloomberg összegzése szerint.

A világ legnagyobb online TV csatornájának számító Netflix világméretekben is nehézségekkel küzd. Noha Európában és Dél-Amerikában gyorsan emelkedik az előfizetőinek a száma, az elemzői előrejelzések szerint a cég több területen már nem tud gyorsítani az előfizetők toborzásában. Jelenleg úgy tűnik, hogy Kínán kívül már nincs több új piac.

Az előfizetők számának növekedése tovább lassul előreláthatóan, így a cég egyetlen lehetősége az árpolitika megváltoztatása lehet. Ennek jegyében emelnie kellene a díjakat a fejlett gazdaságokban, míg csökkenteni a többiben. A Netflix ugyanakkor már így drágít a jövő hónapban, egy újabb áremelés pedig igencsak kockázatos lenne.

A következő kihívás a Netflix számár az lesz, hogy megtartsa a hosszú távú előfizetőit az áremelés ellenére. A cég ugyanis havi 2 dollárral emeli majd a több mint két éve aktív felhasználók díjait, a 2014. májusa és 2015. szeptember között regisztráltak pedig további 1 dolláros emelésre számíthatnak. A drágulás különböző időpontokban lép majd be.  Veszélyforrás, hogy csupán fogyasztók 20 százaléka van tisztában a közelgő áremelkedéssel, miközben 15 százalék is lehet azok aránya, akik felfüggeszthetik az előfizetésüket. 2016. második negyedévében lassulhat az előfizetők számána bővülése az áremelések miatt is.

A Netflixnek jelenleg 30 millió nemzetközi felhasználója van. A Netflix nemzetközi működése ugyanakkor 109 millió dolláros veszteséget ért el 2015 negyedik negyedévében, és 114 milliót 2016. első negyedévében.

A társaság azokon területeken tud  eredményt elérni, ahol már jelen vannak néhány éve, mint például Kanadában, az Egyesült Királyságban vagy Skandináviában. A terv pedig az, hogy a legtöbb országban az amerikaihoz hasonló nyereséges modellt alakítsanak ki. A Netflixnek szélesebb közönséghez kell eljutnia és fejlesztenie helyi kínálatait.

(Investor.hu, 2015. április 15.)

 

Kipucolja a buherálókat a Netflix

Csak annak az országnak a kínálatából lehessen választani, ahol éppen ott is van a felhasználó.

Nem csak üres fenyegetőzés volt: a Netflix valóban elkezdte korlátozni a külföldi IP-címet használó előfizetőket. Ausztráliában meg is kezdték a VPN szolgáltatások és unblockerek kiszűrését a Netflixen. Ez annyit jelent, hogy akik a szigetországban hamis IP-ről az amerikai Netflixet használják, most először hibaüzenetbe ütközhetnek, mely arra szólítja fel őket, hogy saját címükkel próbálják újra a bejelentkezést.

A Netflix nemrégiben jelentette be, hogy leszámol az ilyen kiskapuk lehetőségével: pár felhasználó már észlelte is, hogy nem engedi számukra a rendszer más ország tartalmainak nézését.

De miért is

A Netflix kínálata az Egyesült Államokban a legszélesebb. Magyarországon például csak a tizede érhető el az online videotéka teljes tartalmának. Ennek oka, hogy a cég nemzetközi szinten még nem rendelkezik olyan megállapodással a tartalomszolgáltatókkal, amilyennel az Egyesült Államokban, ezért bizonyos tartalmakat csak ott van joguk sugározni. Az is nehezíti a dolgot, hogy sok műsorhoz más cégeknek van kizárólagos sugárzási joga az egyes országokban. Bár a Netflix célja hivatalosan az, hogy minden országban ugyanaz a tartalom legyen elérhető, erre nincs mindenütt lehetőség.

A legkézenfekvőbb megoldás a szélesebb kínálatra vágyóknak, akik a teljes felhozatalt akarták élvezni, minthogy amerikainak adják ki magukat. A rendszert úgy lehet becsapni, ha valamilyen VPN-en, azaz valamilyen virtuális magánhálózaton, vagy proxy szerveren keresztül látogatja meg az oldalt. A hamis hálózati azonosítónak köszönhetően az oldal azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban tartózkodunk: ha pedig előfizetők vagyunk, mindig jogosultak vagyunk elérni az adott ország tartalmait, akkor is, ha csak átutazóban vagyunk. Így egy gombnyomásra elérhető a teljes amerikai kínálat, holott a felhasználó erre nem is lenne jogosult.

Kipucolják, amennyire lehet

A cég szándéka szerint rövidesen kivitelezhetetlen lesz az előbbi kerülőút, és mindenki csak azt nézheti, amit az adott országban engedélyeznek. Ez a döntés persze a tartalomszolgáltatók nyomására született meg, hiszen a Netflix szempontjából mindegy, ki mit néz, az előfizetési összeg ugyanaz. A tartalomszolgáltatók szempontjából viszont a beazonosítást megkerülő út gyakorlatilag lopásnak minősül, mivel a Netflix nem fizet külön az adott területen való sugárzásért.

A szigorításokat tehát megkezdték, de végleges megoldást ez sem fog nyújtani. Szinte teljesen kivitelezhetetlen egyenlőre, hogy minden VPN-es megoldást felfüggesszen a Netflix, csupán arra van lehetőségük, hogy megnehezítsék azoknak a dolgát, akik ilyen megoldást akarnak használni.

A végleges megoldás az lesz persze, amikor minden országban nagyjából ugyanaz a szolgáltatás lesz elérhető, és nem lesz többé érdemes a hálózati trükkökkel szórakozni. Deát addig is a felhasználók és a VPN-szolgáltatók feltehetően mindent megtesznek azért, hogy továbbra is a teljes Netflix-tartalomhoz hozzáférjenek, országtól függetlenül.

(Origo, 2016. január 25.)

 

A Netflix ára

A terjeszkedés pénzbe kerül, a profit kisebb.

Belejött a nemzetközi terjeszkedésbe a Netflix, már Magyarországon is elérhető a népszerű internetes "videótéka", ennek azonban ára van: a profit csökken. Ez történt 2015. negyedik negyedévében is, de így is jobb lett, mint amit a piac várt.

A Netflix nemzetközi terjeszkedése sikeres, a vártnál sokkal több új előfizetőt szerzett a társaság 2015. negyedik negyedévében: az Egyesült Államokon kívül 4 millió új előfizetőt nyert meg, miközben az elemzők 3,5 millióra számítottak. Világszerte 5,6 millióval nőtt az előfizetői száma, az előző év azonos időszakában 4,3 millió volt a növekedés.

2016 első negyedévében tovább nőhet a Netflix előfizetői tábora, világszerte 6 millió új előfizetőre számít a cég, az elemzők 5 milliót várnak.

Már a világ nagy részén elérhetőek a Netflix szolgáltatásai, a tervek szerint 2016-ban Dél-Koreában, Szingapúrban, Hongkongban és Tajvanon is elindul.

A 2015. negyedik negyedévi időszak bevétele 1,8 milliárd dollárt tett ki, a piacok nagyjából erre számítottak.

A nemzetközi terjeszkedés költségei persze nyomot hagytak a profiton és még a következő negyedévekben is ezzel kell számolni. 2015. utolsó negyedévét 43 millió dolláros profittal zárta a Netflix, miközben az előző év azonos időszakában még 83 millió dolláros nyeresége volt. Az egy részvényre jutó eredmény 7 cent volt, az elemzők csak 2 centet vártak.

(Portfolio, 2016. január 20.)

 

Magyarországra is jön a Netflix

Az amerikai online tévészolgáltató tovább szövögeti hálóját.

A Netflix már megkezte a magyarországi piacra lépés előkészítését, sőt, a cég internetes oldalán magyar nyelven beszélő munkatársakat kerestek. Előreláthatóan 2016. végéig Magyarországon is elérhető lesz a szolgáltatás, ami változásokat hozhat a magyarországi tartalomfogyasztásban.

A Netflix következő célpontja Japán, de ott már 2015. második félévében megjelenik a társaság. A japán piac több millió új felhasználót hozhat, ezzel fontos része lehet az ázsiai térségben a Netflix hálózatának. A Netflix havi előfizetési díj fejében az interneten keresztül filmeket és tévéműsorokat kínál, emellett saját programokat állít elő és fokozatosan terjeszkedik világszerte, terveik szerint 2016. végéig 200 országban tennék elérhetővé a szolgáltatást. A Netflix az elmúlt időszakban is bővítette lefedettségét, mely során 2014. szeptemberben több európai piacon – Németország, Franciaország, Svájc, Ausztria – is megjelent, 2015. márciusában ausztráliai és új-zélandi  indulás következik.

A Netflix online szolgáltatása a technológiai trendeket követő, az újításokra nyitott, tehetősebb fogyasztói csoportok körében vált eddig is gyorsan népszerűvé.

(Világgazdaság, 2015. február 6.)

 

Mászik előre a Netflix

A vártnál nagyobb mértékben növelte az előfizetők számát az online videokölcsönző.

2014 negyedik negyedéves teljesítménye a legfontosabb területeken jobb volt az előzetesen vártnál. A Netflix előfizetőinek száma 4,3 millió fővel nőtt szeptember 30. óta, ilyen nagy növekedést még nem ért el soha.

Jelenleg a cég bruttó nyeresége már 28 százalék, két éven belül pedig 40 százalékot tervez a Netflix. Az amerikai piacon nyereséges a cég, más viszonylatban azonban továbbra sem ér el eredményt a Netflix, ebben a negyedévben közel 80 millió veszteséget könyvelt el.

Csúcsot döntött a Netflix árbevétele a negyedik negyedévben, az előfizetők számának növekedésének eredményeként. A Netflix árbevétele közel 1,5 milliárd dollár volt 2014. utolsó három hónapjában, a növekedési ütem pedig így 26 százalék (az előző negyedéves 27 százalék).

A Netflix növekedési kilátásai kedvezőek az elemzők megítélése szerint. Az eddigi gyors ütemű emelkedés után azonban nem zárható ki kisebb hullámvölgy sem.

(Investor.hu, 2015. január 21.)

 

Megtelt a Netflix bögréje?

Már nem nő gyors ütemben az amerikai előfizetők száma, ráadásul fenyeget a verseny réme is.

A Netflix amerikai online videós cég 2014 október közepi, a harmadik negyedévről szóló bejelentése szerint az előfizetők száma nem nőtt olyan gyorsan, mint amire korábban számított, ráadásul az európai terjeszkedés is komoly költségekkel járhat.

A 0,96 dolláros EPS meghaladta a 0,91 dolláros várakozásokat, valamint az 1,4 milliárd dolláros árbevétel is elérte az elemzők várakozását. Az ábevétel 2011. vége óta nem nőtt ekkora ütemben A felhasználók száma azonban nem nőtt úgy, ahogy a cég tervezte, a 3 milliós, 2,7 százalékos amerikai előfizető növekedés 60 millióval kisebb. Ez már a második negyedéve alacsony növekedési ütem, ami arra utal, hogy már nehezen bővíthető az online tévézés piaca. Ebben szerepe lehet az áremeléseknek is, miután 8 dollárról 9 dollárra emelte a havidíjat a Netflix. , tehát valamelyest egyelőre igazolják ezek a Greed Hastings vezette vállalat stratégiáját.

Hosszabb távon számolni kell azzal is, hogy az HBO hasonló szolgáltatását 2015-től már a csatornakábeles előfizetés nélkül is elérhetnek az amerikaiak. Ezért rákényszerülhet a Netflix a saját gyártású sorozatok jobb színvonalú gyártására. Ez viszont komoly költségeket jelenthet.

A következő negyedévben a Netflix 0,44 dolláros EPS-sel számol, a a vártnál magasabb költségek miatt.  A következő negyedévben az előfizetők növekedésének üteme tovább csökkenhet.

(Investor.hu, 2014. október 16.)

 

Netflix túrajáratban

Az online videózásban hozza az eredményeket az amerikai Netflix.

2014 második negyedévében az online videózás egyik nagyja, az amerikai Netflix eredménye, hogy több mint 1 millióval az előfizetők tábora, 20 százalékkal az árbevétel nőtt.

Az árbevétel növekedési üteme 25,3 százalék volt, utoljára 2011. negyedik negyedévében ugrott ekkorát. A társaság 71 millió dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 1,15 dollárt jelent. Az árbevételhez hasonlóan utoljára 2011-ben sikerült ennyit elérni, igaz, akkor még a DVD-üzletág volt a húzó a cégen belül. A az online videózás a növekedési ütemben és a nyereségben is jó eredményeket hozott.

Az előfizetők száma tovább nőtt, az 50 milliót is átlépte a társaság. Az amerikai előfizetők száma 36,2 millió főre nőtt, miközben egy évvel korábban még 30 millió alatt mozgott. Egyes elemzések szerint a Netflix 60-90 millió amerikai előfizetőt érhet majd el a jövőben.

Más viszonylatokban 13,8 millió előfizetővel rendelkezik a társaság, az éves növekedés pedig 78 százalékos volt. A nemzetközi divízió egyelőre nem termel nyereséget a vállalatnak, elsősorban a magas terjeszkedési költségek  miatt, de a a jövőben jó eséllyel nyereséges lesz ez a szegmens is. 2014. szeptemberétől Németország, Franciaország, Ausztria, Svájc, Belgium, és Luxemburg is bekerül a "Netflix-országok" közé. Ezzel a társaság jelentősen növeli lefedettségét, amival erősítheti a jővőbeli növekedést.

A Netflix az előfizetők számában 7,4 százalékos növekedést vár negyedéves alapon, ami szeptember végén már 53-54 millió közelébe érhet, elsősorban az új európai piacok következtében.

(Investor.hu, 2014. július 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.