web₪zseb

Kéreget a Netflix

2 milliárd dollárra van szüksége a Netflixnek. 

A streaming-szolgáltató ezért kötvényt bocsát ki, amelyet nagyrészt új tartalmak előállítására fordít, írja az Index. A társaság amúgy a nagy forrásigénye ellenére is hasít, de kihívói is bőven jelentkeznek.

Új kötvényt bocsát ki 2 milliárd dollár értékben a Netflix. A streaming szolgáltató a friss forrást nagyrészt új tartalom előállítására használhatja - írja az Equilor Zrt. mai elemzésében. A kaliforniai cég a harmadik negyedévben 551 millió dolláros negatív készpénz forgalommal zárt, és az idei évben akár 3,5 milliárd dolláros is lehet a hiány.

A cég vezetősége a növekvő versennyel és az emelkedő költségekkel indokolja azt, hogy folyamatosan új tőkét kell bevonnia. Mint ismeretes több cég is idén lép a piacra, a legfontosabbként érdemes a Disneyre, mely november 12-én indítja a Disney+-t, és az Apple-re gondolni, de több kábelcsatorna is a közeljövőben startol, melynek eredményeként már így is jelentős tartalmakat veszített a Netflix.

A STREAMING-SZOLGÁLTATÓK TÉRHÓDÍTÁSA AZ ELMÚLT ÉVEKBEN ÖSSZESSÉGÉBEN NAGYON IMPOZÁNS.

a hagyományos tévécsatornák gyakorlatilag elveszítették a filmekben, sorozatokban a versenyképességüket, kevesen néznek hetente egy órában, hirdetésekkel megszakítva sorozatokat, inkább megnézik egyben, hirdetések nélkül a megosztókon.

A hagyományos csatornák életében így nagyon felértékelődött az élő sportesemény, vagy a politikai vitaműsor, amelyeket az amerikai fogyasztók még mindig élőben néznek, igaz meglepően öregedik például a nagy sportszövetségek nézőközönsége.

A Netflix továbbra is nagyon erős a netes film- és sorozatszolgáltatás (streaming, video on demand) piacon, de egyre több a kihívója. Mint azt az Equilor felmérte, nemcsak az említett Disney és az Apple, de a WarnerMedia, az NBCUniversal, a Hulu, az Amazon Prime és az HBO Go/Now is ezen a pályán focizik.

(Index, 2019. október 22.)

 

Esett a Netflix

Kevesebb a felhasználója.

Nyolc év után először csökkent a Magyarországon is jelen lévő Netflix internetes tartalomszolgáltató felhasználóinak száma az Egyesült Államokban, és a vártnál kevésbé nőtt az előfizetők száma az országhatáron túl, jelentősen esett is a cég árfolyama a New York-i tőzsdén, írja az Index az MTI nyomán.

A cég a szerdai New York-i tőzsdezárás után ismertette negyedéves adatait, köztük azt, hogy a június végével záródott három hónapban az előfizetőinek száma az Egyesült Államokban 130 ezerrel csökkent.

A NETFLIX ÁRFOLYAMA CSAKNEM 12 SZÁZALÉKKAL ESETT.

2019 második negyedévében 2,8 millió új felhasználó regisztrált a tartalomszolgáltatónál az Egyesült Államokon kívül, ami jócskán elmaradt a szakértők által várt 4,8 milliótól.

A Netflix felhasználóinak száma 151,6 millió volt világszerte a második negyedév végére az egy évvel korábbi 130,14 millió után.

A Netflix teljes bevétele a második negyedévben 4,92 milliárd dollár volt, valamivel kisebb a szakértők által várt 4,93 milliárd dollárnál. A tavalyi negyedéves bevétel 3,91 milliárd dollár volt.

A vállalat negyedéves adózott eredménye 270,7 millió dollár, részvényenként 60 cent lett az egy évvel korábbi 384 millió dollár, részvényarányosan 85 cent után.

A videó streaming szolgáltatások piacán egyre nő a verseny. A Netflix rovására már nemcsak az HBO, az Amazon, az Apple vagy éppen a Hulu terjeszkedik, hanem olyan új belépők, mint a Disney és az AT&T is erős riválist jelentenek. A Google videóplatformja, a YouTube, amely főleg a fiatalokat vonzza, ugyancsak komoly versenytárs.

(Index, 2019. július 18.)

 

A Netflixet nem izgatja a Brexit

Londonban építkezik a Netflix.

A Netflix bejelentette, hogy hosszú távra kibérelte a London környéki Shepperton Filmstúdiót, hogy létrehozza brit produkciós bázisát, írja a Világgazdaság.

A BBC News szerint a Netflix a Pinewood Csoporttól bérelt produkciós stúdióban 14 műtermet, műhelyeket és irodákat alakít ki. A stúdióban korábban olyan filmek forogtak, mint a Gladiátor, a 2001: Űrodisszea és a Mamma Mia 2. Jelenleg a Netflix a The Old Guard című akciófilmjét készíti ott Charliz Theron főszereplésével.

A hosszú távú szerződés időtartama valószínűleg tíz év, ennek keretében a Netflix a stúdió több mint 40 ezer négyzetméternyi területét bérli. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly Nagy-Britannia-szerte 40 Netflix-produkció vagy Netflix-koprodukció készült, köztük a Szexuális felvilágosítás című sorozat Walesben, a Törvényen kívüli király Skóciában és A korona című sorozat a hertfordshire-i Elstree Stúdióban.

Nagy-Britanniában a kreatív iparágak sokkal gyorsabban nőnek, mint a gazdaság többi része. Ez azt jelenti, hogy a Brexit után központi szerepük lehet az ország jövőjében.

A BBC ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az angol nyelvű produkciók iránti kereslet miatt krónikus stúdióhiány alakult ki Nagy-Britanniában, és ezért az árak is megemelkedtek, így a kisebb vállalatok nehezen jutnak produkciós helyszínhez.

(Világgazdaság, 2019. július 4.)

 

Buktázott a Netflix

Csalódást okozott a Netflix gyorsjelentése, esik az árfolyam.

A vártnál kisebb bevételt ért el és kevesebb előfizetőt szerzett a Magyarországon is jelenlévő Netflix amerikai internetes tartalomszolgáltató a 2018 negyedik negyedévében a New York-i tőzsde zárása után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint, írja az Origo.

A csalódást okozó vállalati beszámoló és előrejelzés megtépázta a Netflix árfolyamát, a zárást követő elektronikus kereskedésben már 4 százalék körüli veszteségbe jutott. (Azért a december végi 231,23 dollárhoz képest így is nagyjából 50 százalékkal magasabb az árfolyam).

A 2018 december végével záródott három hónapban rekordnagyságban, 8,8 millióval emelkedett az új előfizetők száma, 2019 első negyedévben pedig 8,9 millió új előfizetőre számítanak. Elemzők 9,2 millióra, valamint 7,6 millióra számítottak. Az előfizetéssel rendelkezők száma az év végén elérte a 139,3 milliót.

A vállalat bevételei 4 milliárd 187 millió dollárra nőttek 2018 negyedik negyedévében, szemben az előző negyedéves 4 milliárd, valamint az egy évvel korábbi 3,3 milliárd dollárral. Elemzők valamivel nagyobb összegre, 4,2 milliárd dollárra számítottak. 2019 első negyedévre 4,5 milliárd dolláros bevétellel számol a Netflix, ez is alatta van a 4,6 milliárd dolláros elemzői várakozásoknak.

A vállalat nyeresége 134 millió dollárt tett ki, az egy részvényre jutó hígított profit értéke 30 centre rúgott, ami meghaladja az elemzők által várt 24 centet. Egy évvel korábban 186 milliós, részvényenként 41 centes nyereséget termelt a cég.

A Netflix a világ legnagyobb streamingszolgáltatója, és az év végi ünnepi szezont is magában foglaló negyedik negyedév szokott a legerősebb lenni, mert az okostelefonok és -televíziók eladásainak növekedése általában felfelé húzza a Netflix előfizetőinek számát is. A felhasználók a regisztrációt követő első hónapban ingyen nézhetik a Netflix kínálta filmeket és sorozatokat, ezután előfizetési díj ellenében használhatják a szolgáltatást.

(Origo, 2019. január 18.)

 

Kilőtt a Netflix

Nagyot nőtt a felhasználók száma.

Tovább emelkedett a Netflix amerikai internetes tartalomszolgáltató árfolyama  a New York-i tőzsdén, miután a cég harmadik negyedévi gyorsjelentéséből kiderült, hogy a várakozást meghaladó mértékben nőtt felhasználóinak száma, írja az Origo az MTI nyomán.

A technológiai szektor legnagyobb ütemben gyarapodó vállalatai közé (a Facebookot, az Amazont, az Apple-t, a Netflixet és a Google anyavállalatát, az Alphabetet magába foglaló, úgynevezett FAANG csoporthoz) tartozó Netflix gyorsjelentésének tanúsága szerint a cég a 2018 szeptember végével zárult három hónapban 7 millióval növelte felhasználóinak számát, 1,8 millióval haladva meg a Wall Street várakozásait,miután rekord mennyiségben mutatott be saját gyártású alkotásokat.

A bővüléssel világszerte 137 millióra emelkedett a Netflix összes felhasználójának, ezen belül 130 millióra az előfizetőinek a száma, részvényeinek árfolyama pedig éves összevetésben mintegy 78 százalékkal nőtt, szemben a New York-i tőzsde S&P 500-as mutatójának mintegy 5 százalékos erősödésével.

A Magyarországon is jelen lévő amerikai videó streaming szolgáltató nehéz három hónapon van túl, és közel 20 százalékot veszített értékéből második negyedéves gyorsjelentése óta, amikor az előfizetők számának a várakozásokhoz képest csalódás keltő növekedéséről számolt be, és előrejelzései is borúlátóbbak voltak az elemzők által vártnál.

Az azóta eltelt három hónap alatt azonban a Netflix 1,1 millió új előfizetőt szerzett az Egyesült Államokban – szemben az elemzők által várt 674 ezerrel –, világszerte pedig közel 5,9 millióval növelte előfizetői számát, a 4,5 milliós elemzői várakozáshoz képest.

A folyó negyedévben az egyesült államokbeli előfizetői tábor további 1,8 milliós bővülésével, a nemzetközi piacon pedig további 7,6 millió előfizetés megszerzésével számol a Netflix vezetése.

A társaság negyedéves adózott eredménye 402,8 millió dollárra, részvényenként 89 centre emelkedett a 2018 szeptember 30-val záródó harmadik negyedévben, az egy évvel korábbi 129,6 millió dollárról, részvényenként 29 centről.

Összes bevétele pedig 4 milliárd dollárra nőtt, megfelelve a 4 milliárd dolláros elemzői várakozásoknak.

(Origo, 2018. október 17.)

 

Jól jött ki a moziból a Netflix

Letaszította a trónról a Netflix az HBO-t.

Az idei Emmyn 23 díjat elhozó Netflix a jelölések számában utolérte az HBO-t. Szakmailag a csúcskategóriás gyártók közé emelkedett, és már tőzsdei értéke is 160 milliárd dollár körül mozog, írja a Világgazdaság.

Először 2013-ban kapott jelölést Netflix-termék, a szolgáltató akkor még „sötét lóként” indult a televíziós ipar legnagyobb éves díjkiosztóján. Akkor a House of Cards (Kártyavár) söpört be három díjat, és ez volt az első alkalom, hogy egy streamingszolgáltató exkluzív televíziós díjat nyert. Az elmúlt öt évben azonban már rendszeres esélyesként állnak rajtvonalhoz, és számos olyan hagyományos televíziós hálózatot utasítanak maguk mögé, amelyek az Emmy történetében toronymagas esélyesnek számítottak.

A 112 jelöléssel büszkélkedő strea­mingóriás idén először lett vezető szolgáltató, ezzel megtörte az HBO tizenhét éve tartó hegemóniáját, amelynek csak 108 jelölésre futotta.

Az irigykedő vetélytársak azzal próbálják az új konkurens sikerének élét venni, hogy telepanaszkodják a szaksajtót: a Netflixnek nem feltétlenül a minőségi gyártás a fő célja, hanem a mennyiségi előállítás, így matematikai alapon sokkal több esélyük van díjakra, mint azoknak, akik évente csak két-három komoly produkcióval számolnak. Arról nem is beszélve, hogy a Netflix irigyei szerint a jelölések nem is igazán számítanak, valódi hatalomátvételről akkor beszélhetünk, ha a megnyert díjak tekintetében is ilyen mértékű fölény mutatkozik.

A számok azonban önmagukért beszélnek:

a szolgáltató immár 130 millió előfizetővel rendelkezik a világ 190 országában – 2013-ban csak 40 országban voltak elérhetők –, 57,4 millióval csak az Egyesült Államokban. Ez a szám 2013-ban még csak 33,1 millió volt, tehát öt év alatt több mint 24 millió amerikai nézőt láncoltak magukhoz.

A vállalat 5.400 alkalmazott munkaadója, 2017-es bevételük közel 11,7 milliárd dollár volt. A cég piaci kapitalizációja, azaz tőzsdei értéke 160 milliárd dollár, ami nyilván csekély mondjuk az Apple ezermilliárdos értékéhez képest, de ha azt nézzük, hogy a vállalat gyakorlatilag csak öt éve komoly szereplő a televíziós piacon, mindenképpen szép eredménynek nevezhető.

Pénzügyi felemelkedésük szorosan összefügg eredményeikkel, az idei Emmy-díjátadón például huszonhárom kategóriában hozták el a szobrot – ezzel holtversenyben lettek listavezetők az HBO-val.

A Netflix olyan meghatározó világsikereket dobott piacra az elmúlt években, mint

a 80-as évek filmes irányvonalait újraélesztő Stranger Things,

az amerikai politikai rendszer működését bemutató House of Cards,

a II. Erzsébet életét feldolgozó The Crown

vagy a fiatalok zaklatásával kapcsolatos 13 Reasons Why.

A tévés díjátadók népszerűsége folyamatosan csökken. Az Emmy-nek a Nielsen adatai szerint tavaly és tavalyelőtt is 11 százalékkal nagyobb közönsége volt, mint idén. Mindkét évben 11,4 millióan látták, szemben a 2018-as 10,2 millióval.

(Világgazdaság, 2018. szeptember 20.)

 

Moziba megy a Netflix

A sajátjába, mert mozit fog vásárolni.

Úgy tűnik, a Netflix döntéshozói megunták, hogy filmjeik nehezen vagy sehogy nem jutnak be a hagyományos mozis forgalmazásba, amiből adódóan az igazán fontos filmes díjak elnyerésére még csak nem is aspirálhatnak. Ezért megkerülik a problémát, írja az Origo.

A feladat nem egyszerű: a moziknak nem kell a Netflix saját filmje

A Netflix problémája összetett, de legalábbis ellentmondásos. Az óriásivá növő cég minden más hollywoodi stúdiónál gyorsabban gyártja filmjeit, és ha nem is az összes, de jelentős részük kedvező fogadtatásra talál a nézőknél és a kritikusoknál is. A streaming-cég alkotásait azonban eddig nem fogadta be a mozis forgalmazás, ami üzleti értelemben is nehézség számukra - alkotásuk kevesebb nézőhöz jut el -, valamint így eleve kizárják őket a filmvilág rangos elismeréseinek potenciális elnyerésétől.

Persze a cég eleve nem hagyományos stúdióként, hanem streamszolgáltásként jött létre, és - kétség kívül sikeres - működését sorozatok gyártásával alapozta meg.

A cég legutóbb a Cannes-i Filmfesztivállal járt pórul: innen azért száműzték filmjeiket, mert a világ egyik legrangosabb filmes mustráján érvényesül a mozis bemutatás szabálya. Ezt tetézi, hogy a filmkultúra szabályozásában országonként is lehetnek eltérések, amelyek szintén befolyásolhatják azt, hogy egy adott gyártó fimjeivel egyáltalán milyen díjakért versenyezhet.

Majd veszek magamnak mozit, mondja a Netflix

A Los Angeles Times értesülései szerint, a Netflix arra készülhet, hogy Los Angelesben és New York városában is flmszínházakat vásárol fel, hogy ott vetíthesse műveit.

Korábban arról pletykáltak, hogy a Netflix a Landmark Theaters nevű láncot szeretné megkaparintani, de az üzletet végül nem kötötték meg, állítólag azért, mert a tulajdonosok olyan árat kértek, amit már a Netflix sem volt hajlandó megfizetni.Ezzel a lánccal több mint 50 helyszínhez és 250 vászonhoz jutott volna a Netflix.

Ez utóbbiak büdzséje olykor már eléri egy hagyományos nagystúdió produkciós költségét.Brick című, Will Smith nevével eladott fantasy-akciófilm 90 millió dollárba került. Ugyan a kritikusoknál nem aratott sikert, de a Netflix szerint előfizetőiknél nagyon népszerű volt. A cég arról biztosította előfizetőit, a következő egy évben is milliárdos nagyságrendű keretet szánnak arra, hogy olyan sorozatokat és filmeket gyártsanak, amelyekkel nézőik elégedettek lesznek, és szívesen nézik meg azokat.

A cég piaci értékét jelenleg 130 milliárd dollárra becsülik,így vélhetően egy kisebb lánc felvásárlása nem okozna különösebb anyagai nehézséget a cégnek. 

(Origo, 2017. április 23.)

 

Valami nagyon jó a Netflixnél

7 millióan a Netflixet választották. Meg is ugrott a cég értéke.

A várakozásoknál jóval nagyobb mértékben növelte felhasználóinak számát a Magyarországon is jelen lévő amerikai Netflix internetes tartalomszolgáltató 2018 első negyedévében, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A 2018 márciusának végével záródott három hónapban 7,4 millió új felhasználó regisztrált a tartalomszolgáltatónál a New York-i tőzsdén közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint, miközben a szakértők csupán 6,3 millió új taggal számoltak.

A cég felhasználóinak száma 125 millióra nőtt világszerte 2018 első negyedévének végére. 2017 decembere végén 118 millió, egy éve, március végén pedig még csak 9 millió volt ez a szám. Ezen belül az előfizetéssel rendelkezők száma a 2017 márciusi 94 millióról decemberre 111 millióra, 2018 március végére pedig 119 millióra nőtt.

Az Egyesült Államokban 56,7 millió felhasználóból 55,1 milliónak volt előfizetése, külföldön pedig 68,3 millió felhasználóból 63,8 volt előfizető 2018 március végén.

A Netflix felhasználói a regisztrációt követő első hónapban ingyenesen nézhetik a Netflix kínálta filmeket és sorozatokat, ezután előfizetési díj ellenében használhatják a szolgáltatást.

A Netflix bevétele éves összevetésben 40 százalékkal – a cég történetének leggyorsabb ütemével – 3,7 milliárd dollárra nőtt a 2018 március 31-én záródott negyedévben.

A cég negyedéves adózott eredménye 290 millió dollárra, részvényenként 64 centre emelkedett az egy évvel korábbi 178 millió dollárról, részvényenkénti 40 centről.

A Netflix arra számít, hogy 2018 második negyedévében 4 milliárd dolláros bevétel mellett felhasználóinak számát 6,2 millióval, az előfizetéssel rendelkezőkét pedig 6,1 millióval növeli.

A vártnál jobb eredmények nyomán a Netflix árfolyama nőtt a tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben. A cég piaci tőkeértéke 137 milliárd dollár, több mint duplája az egy évvel korábbinak.

(Világgazdaság, 2018. április 17)

 

Netflix: 5 millió új előfizető

A vártnál jóval nagyobb mértékben növelte előfizetői számát az amerikai Netflix streaming-szolgáltató 2017 harmadik negyedévében.

A 2017 szeptember végével záródott három hónapban 5,3 millió új előfizető szerződött a tartalomszolgáltatóhoz, 4,5 millió külföldön és 850 ezer az Egyesült Államokban. Szakértők kevesebb, 4,5 millió új előfizetővel számoltak.

Bevétele mintegy 30 százalékkal, 3 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben.A Netflix a negyedik negyedévre további 6,3 millió új előfizetőre számít, ami felülmúlja a szakértők által várt szintet. Az amerikai cég előfizetőinek száma ezzel 1156 millióra nőhet világszerte.

A cég adózott eredménye 130 millió dollár, részvényenként 29 cent lett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 52 millió dollár, részvényenként 12 cent után.

A Netflix árfolyama rekordszinten zárt a New York-i tőzsdén. Az eredmények közzétételét követően az árfolyama már csaknem 64 százalékkal nagyobb volt az év elejinek.

(Világgazdaság, 2017. február 17.)

 

Szépen nő és árat emel a Netflix

Árat emel a Netflix két év után. Bevétele harmadával nőtt.

Az általános előfizetés Nagy-Britanniában 50 centtel emelkedik 7,88 fontra (mintegy 2.800 forint) havonta, míg a prémium előfizetés – ahol négy eszközzel egyszerre is el lehet érni a szolgáltatást – 1 fonttal emelkedik, így 9,99 font (mintegy 3.500 forint) lesz havonta 2017 novemberétől.

Az Egyesült Államokban egy dollárral nő az általános előfizetés havi 10,99 dollárra (2.900 forint), míg a prémium előfizetés 2 dollárral emelkedik 13,99 dolláros (3.700 forint) havi előfizetői árra.

Az áremelések az újonnan regisztrálókra vonatkoznak, míg a régi felhasználóknak 30 nappal korábban értesítés érkezik. Várhatóan nemsokára Németországban és Franciaországban is emelkedni fog az előfizetői ár.

A Netflix-nek júliusban 104 millió előfizetője volt a világon, a második negyedévben a bevétele 32 százalékkal növekedett, és elérte a 2,8 milliárd dollárt.

A bejelentés után a Netflix részvényei 5,4 százalékot emelkedtek a New York-i tőzsdén, így az állomány nyeresége 56 százalékra emelkedett.

(Origo.hu, 2017. október 6.)

 

Netflix

Már 100 millió előfizetője van a Netflixnek.

Az előzetes várakozásokra jócskán rácáfolt 2017 második negyedévében az előfizetői és bevételi adatokban a Netflix internetes műsorszóró társaság, ami egyébként részvényének több mint tíz százalékos erősödéséhez vezetett.

A Netflix 2017 második negyedévben 5,2 millióval növelte előfizetőinek számát, a külföldi előfizetőké pedig első alkalommal lépte túl az Egyesült Államokbeli előfizetői bázist. A negyedév végén a Netflix külföldön 52 millió, az Egyesült Államokban is 52 millió, összesen 104 millió előfizetővel rendelkezett. A harmadik negyedév végére 108 milliós előfizetői számot vár a Netflix.

A Netflix a második negyedévben külföldön 4 millióval, az Egyesült Államokban pedig 1 millióval növelte előfizetői számát. Elemzők az előfizetői szám 3,2 milliós növekedését várták, ebből 2,6 milliót külföldön és 0,6 milliót belföldön.

A Netflix a második negyedévben 32 százalékkal 2,8 milliárd dollárra növelte bevételét, nettó nyeresége pedig 66 millió dollár lett, szemben az egy évvel korábbi 41 millió dollárral.

A Netflix 2017-ben hatmilliárd dollárt tervez tartalom előállításra fordítani, főként hitelből, az előfizetők számának növelése érdekében, jelentette be Reed Hastings vezérigazgató.

(Világgazdaság, 2017. július 18., fotó: AFP/Világgazdaság)

 

Nagyot ugrott a Netflix

Nőtt a bevétele és a felhasználók tábora is.

2016. harmadik negyedévében 6 százalékkal nőtt a Netflix bevétele az előző év azonos időszakához képest, ami azt jelentette, hogy közel 2,2 milliárd dollárt könyvelhetett el. Ez elsősorban a Stranger Things-nek és a Narcos második évadának a sikere. A Netflix árbevételének 40 százaléka egyébként már külföldről származik, számol be az eredményekről a Portfolio.

A Netflix felhasználóinak száma az Egyesült Államokban 0,4 millióval, míg a többi országban 3,2 millióval nőtt a negyedév során, így összesen 3,6 millió új felhasználóra tett szert a vállalat. Korábban csupán 2,4 milliós növekedést vetítettek előre. A Netflix így több mint 86 millió felhasználóval rendelkezik világszerte, amely több mint 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A befektetők nem panaszkodhatnak, hiszen az egy részvényre jutó eredmény 12 cent volt, amely 70 százalékos megugrást jelentett és sokkal jobb, mint amit az elemzők vártak.

A Netflix azzal számol, hogy a következő negyedévben a felhasználók száma megközelítheti a 92 milliót, míg az előfizetők száma közel 88 millió fő lehet. A Netflix várakozásai szerint a negyedik negyedévben több mint 2,3 milliárd dolláros árbevételt érhetnek el, a profit pedig 440 millió dollár lehet.

A kínai piacra lépést továbbra is fontolgatja a cég, de a szabályozói környezet egyelőre nem kedvező számára. Nemrég például a Walt Disney streaming szolgáltatását is leállították, akárcsak az Apple filmkínálatát.

(Portfolio, 2016. október 18.)

 

Liheg a Netflix

A Netflix a világ egyre nagyobb részén van jelen, de a cég előfizetőinek száma egyre lassabban nő.

Csökkent 2015-ben a Netflix amerikai előfizetőinek növekedése, ami újabb akadályt állított a cég elé, így egyre nehezebbnek tűnik elérni a 60 és 90 millió fő közti szintet a jelenlegi 45 millióhoz képest. A már Magyarországon is elérhető videó streaming szolgáltató 1,7 millió új amerikai előfizetőt csalogathatott magához a legutóbbi negyedévben, de ez a legalacsonyabb szám 2012. óta, a Bloomberg összegzése szerint.

A világ legnagyobb online TV csatornájának számító Netflix világméretekben is nehézségekkel küzd. Noha Európában és Dél-Amerikában gyorsan emelkedik az előfizetőinek a száma, az elemzői előrejelzések szerint a cég több területen már nem tud gyorsítani az előfizetők toborzásában. Jelenleg úgy tűnik, hogy Kínán kívül már nincs több új piac.

Az előfizetők számának növekedése tovább lassul előreláthatóan, így a cég egyetlen lehetősége az árpolitika megváltoztatása lehet. Ennek jegyében emelnie kellene a díjakat a fejlett gazdaságokban, míg csökkenteni a többiben. A Netflix ugyanakkor már így drágít a jövő hónapban, egy újabb áremelés pedig igencsak kockázatos lenne.

A következő kihívás a Netflix számár az lesz, hogy megtartsa a hosszú távú előfizetőit az áremelés ellenére. A cég ugyanis havi 2 dollárral emeli majd a több mint két éve aktív felhasználók díjait, a 2014. májusa és 2015. szeptember között regisztráltak pedig további 1 dolláros emelésre számíthatnak. A drágulás különböző időpontokban lép majd be.  Veszélyforrás, hogy csupán fogyasztók 20 százaléka van tisztában a közelgő áremelkedéssel, miközben 15 százalék is lehet azok aránya, akik felfüggeszthetik az előfizetésüket. 2016. második negyedévében lassulhat az előfizetők számána bővülése az áremelések miatt is.

A Netflixnek jelenleg 30 millió nemzetközi felhasználója van. A Netflix nemzetközi működése ugyanakkor 109 millió dolláros veszteséget ért el 2015 negyedik negyedévében, és 114 milliót 2016. első negyedévében.

A társaság azokon területeken tud  eredményt elérni, ahol már jelen vannak néhány éve, mint például Kanadában, az Egyesült Királyságban vagy Skandináviában. A terv pedig az, hogy a legtöbb országban az amerikaihoz hasonló nyereséges modellt alakítsanak ki. A Netflixnek szélesebb közönséghez kell eljutnia és fejlesztenie helyi kínálatait.

(Investor.hu, 2015. április 15.)

 

Kipucolja a buherálókat a Netflix

Csak annak az országnak a kínálatából lehessen választani, ahol éppen ott is van a felhasználó.

Nem csak üres fenyegetőzés volt: a Netflix valóban elkezdte korlátozni a külföldi IP-címet használó előfizetőket. Ausztráliában meg is kezdték a VPN szolgáltatások és unblockerek kiszűrését a Netflixen. Ez annyit jelent, hogy akik a szigetországban hamis IP-ről az amerikai Netflixet használják, most először hibaüzenetbe ütközhetnek, mely arra szólítja fel őket, hogy saját címükkel próbálják újra a bejelentkezést.

A Netflix nemrégiben jelentette be, hogy leszámol az ilyen kiskapuk lehetőségével: pár felhasználó már észlelte is, hogy nem engedi számukra a rendszer más ország tartalmainak nézését.

De miért is

A Netflix kínálata az Egyesült Államokban a legszélesebb. Magyarországon például csak a tizede érhető el az online videotéka teljes tartalmának. Ennek oka, hogy a cég nemzetközi szinten még nem rendelkezik olyan megállapodással a tartalomszolgáltatókkal, amilyennel az Egyesült Államokban, ezért bizonyos tartalmakat csak ott van joguk sugározni. Az is nehezíti a dolgot, hogy sok műsorhoz más cégeknek van kizárólagos sugárzási joga az egyes országokban. Bár a Netflix célja hivatalosan az, hogy minden országban ugyanaz a tartalom legyen elérhető, erre nincs mindenütt lehetőség.

A legkézenfekvőbb megoldás a szélesebb kínálatra vágyóknak, akik a teljes felhozatalt akarták élvezni, minthogy amerikainak adják ki magukat. A rendszert úgy lehet becsapni, ha valamilyen VPN-en, azaz valamilyen virtuális magánhálózaton, vagy proxy szerveren keresztül látogatja meg az oldalt. A hamis hálózati azonosítónak köszönhetően az oldal azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban tartózkodunk: ha pedig előfizetők vagyunk, mindig jogosultak vagyunk elérni az adott ország tartalmait, akkor is, ha csak átutazóban vagyunk. Így egy gombnyomásra elérhető a teljes amerikai kínálat, holott a felhasználó erre nem is lenne jogosult.

Kipucolják, amennyire lehet

A cég szándéka szerint rövidesen kivitelezhetetlen lesz az előbbi kerülőút, és mindenki csak azt nézheti, amit az adott országban engedélyeznek. Ez a döntés persze a tartalomszolgáltatók nyomására született meg, hiszen a Netflix szempontjából mindegy, ki mit néz, az előfizetési összeg ugyanaz. A tartalomszolgáltatók szempontjából viszont a beazonosítást megkerülő út gyakorlatilag lopásnak minősül, mivel a Netflix nem fizet külön az adott területen való sugárzásért.

A szigorításokat tehát megkezdték, de végleges megoldást ez sem fog nyújtani. Szinte teljesen kivitelezhetetlen egyenlőre, hogy minden VPN-es megoldást felfüggesszen a Netflix, csupán arra van lehetőségük, hogy megnehezítsék azoknak a dolgát, akik ilyen megoldást akarnak használni.

A végleges megoldás az lesz persze, amikor minden országban nagyjából ugyanaz a szolgáltatás lesz elérhető, és nem lesz többé érdemes a hálózati trükkökkel szórakozni. Deát addig is a felhasználók és a VPN-szolgáltatók feltehetően mindent megtesznek azért, hogy továbbra is a teljes Netflix-tartalomhoz hozzáférjenek, országtól függetlenül.

(Origo, 2016. január 25.)

 

A Netflix ára

A terjeszkedés pénzbe kerül, a profit kisebb.

Belejött a nemzetközi terjeszkedésbe a Netflix, már Magyarországon is elérhető a népszerű internetes "videótéka", ennek azonban ára van: a profit csökken. Ez történt 2015. negyedik negyedévében is, de így is jobb lett, mint amit a piac várt.

A Netflix nemzetközi terjeszkedése sikeres, a vártnál sokkal több új előfizetőt szerzett a társaság 2015. negyedik negyedévében: az Egyesült Államokon kívül 4 millió új előfizetőt nyert meg, miközben az elemzők 3,5 millióra számítottak. Világszerte 5,6 millióval nőtt az előfizetői száma, az előző év azonos időszakában 4,3 millió volt a növekedés.

2016 első negyedévében tovább nőhet a Netflix előfizetői tábora, világszerte 6 millió új előfizetőre számít a cég, az elemzők 5 milliót várnak.

Már a világ nagy részén elérhetőek a Netflix szolgáltatásai, a tervek szerint 2016-ban Dél-Koreában, Szingapúrban, Hongkongban és Tajvanon is elindul.

A 2015. negyedik negyedévi időszak bevétele 1,8 milliárd dollárt tett ki, a piacok nagyjából erre számítottak.

A nemzetközi terjeszkedés költségei persze nyomot hagytak a profiton és még a következő negyedévekben is ezzel kell számolni. 2015. utolsó negyedévét 43 millió dolláros profittal zárta a Netflix, miközben az előző év azonos időszakában még 83 millió dolláros nyeresége volt. Az egy részvényre jutó eredmény 7 cent volt, az elemzők csak 2 centet vártak.

(Portfolio, 2016. január 20.)

 

Magyarországra is jön a Netflix

Az amerikai online tévészolgáltató tovább szövögeti hálóját.

A Netflix már megkezte a magyarországi piacra lépés előkészítését, sőt, a cég internetes oldalán magyar nyelven beszélő munkatársakat kerestek. Előreláthatóan 2016. végéig Magyarországon is elérhető lesz a szolgáltatás, ami változásokat hozhat a magyarországi tartalomfogyasztásban.

A Netflix következő célpontja Japán, de ott már 2015. második félévében megjelenik a társaság. A japán piac több millió új felhasználót hozhat, ezzel fontos része lehet az ázsiai térségben a Netflix hálózatának. A Netflix havi előfizetési díj fejében az interneten keresztül filmeket és tévéműsorokat kínál, emellett saját programokat állít elő és fokozatosan terjeszkedik világszerte, terveik szerint 2016. végéig 200 országban tennék elérhetővé a szolgáltatást. A Netflix az elmúlt időszakban is bővítette lefedettségét, mely során 2014. szeptemberben több európai piacon – Németország, Franciaország, Svájc, Ausztria – is megjelent, 2015. márciusában ausztráliai és új-zélandi  indulás következik.

A Netflix online szolgáltatása a technológiai trendeket követő, az újításokra nyitott, tehetősebb fogyasztói csoportok körében vált eddig is gyorsan népszerűvé.

(Világgazdaság, 2015. február 6.)

 

Mászik előre a Netflix

A vártnál nagyobb mértékben növelte az előfizetők számát az online videokölcsönző.

2014 negyedik negyedéves teljesítménye a legfontosabb területeken jobb volt az előzetesen vártnál. A Netflix előfizetőinek száma 4,3 millió fővel nőtt szeptember 30. óta, ilyen nagy növekedést még nem ért el soha.

Jelenleg a cég bruttó nyeresége már 28 százalék, két éven belül pedig 40 százalékot tervez a Netflix. Az amerikai piacon nyereséges a cég, más viszonylatban azonban továbbra sem ér el eredményt a Netflix, ebben a negyedévben közel 80 millió veszteséget könyvelt el.

Csúcsot döntött a Netflix árbevétele a negyedik negyedévben, az előfizetők számának növekedésének eredményeként. A Netflix árbevétele közel 1,5 milliárd dollár volt 2014. utolsó három hónapjában, a növekedési ütem pedig így 26 százalék (az előző negyedéves 27 százalék).

A Netflix növekedési kilátásai kedvezőek az elemzők megítélése szerint. Az eddigi gyors ütemű emelkedés után azonban nem zárható ki kisebb hullámvölgy sem.

(Investor.hu, 2015. január 21.)

 

Megtelt a Netflix bögréje?

Már nem nő gyors ütemben az amerikai előfizetők száma, ráadásul fenyeget a verseny réme is.

A Netflix amerikai online videós cég 2014 október közepi, a harmadik negyedévről szóló bejelentése szerint az előfizetők száma nem nőtt olyan gyorsan, mint amire korábban számított, ráadásul az európai terjeszkedés is komoly költségekkel járhat.

A 0,96 dolláros EPS meghaladta a 0,91 dolláros várakozásokat, valamint az 1,4 milliárd dolláros árbevétel is elérte az elemzők várakozását. Az ábevétel 2011. vége óta nem nőtt ekkora ütemben A felhasználók száma azonban nem nőtt úgy, ahogy a cég tervezte, a 3 milliós, 2,7 százalékos amerikai előfizető növekedés 60 millióval kisebb. Ez már a második negyedéve alacsony növekedési ütem, ami arra utal, hogy már nehezen bővíthető az online tévézés piaca. Ebben szerepe lehet az áremeléseknek is, miután 8 dollárról 9 dollárra emelte a havidíjat a Netflix. , tehát valamelyest egyelőre igazolják ezek a Greed Hastings vezette vállalat stratégiáját.

Hosszabb távon számolni kell azzal is, hogy az HBO hasonló szolgáltatását 2015-től már a csatornakábeles előfizetés nélkül is elérhetnek az amerikaiak. Ezért rákényszerülhet a Netflix a saját gyártású sorozatok jobb színvonalú gyártására. Ez viszont komoly költségeket jelenthet.

A következő negyedévben a Netflix 0,44 dolláros EPS-sel számol, a a vártnál magasabb költségek miatt.  A következő negyedévben az előfizetők növekedésének üteme tovább csökkenhet.

(Investor.hu, 2014. október 16.)

 

Netflix túrajáratban

Az online videózásban hozza az eredményeket az amerikai Netflix.

2014 második negyedévében az online videózás egyik nagyja, az amerikai Netflix eredménye, hogy több mint 1 millióval az előfizetők tábora, 20 százalékkal az árbevétel nőtt.

Az árbevétel növekedési üteme 25,3 százalék volt, utoljára 2011. negyedik negyedévében ugrott ekkorát. A társaság 71 millió dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 1,15 dollárt jelent. Az árbevételhez hasonlóan utoljára 2011-ben sikerült ennyit elérni, igaz, akkor még a DVD-üzletág volt a húzó a cégen belül. A az online videózás a növekedési ütemben és a nyereségben is jó eredményeket hozott.

Az előfizetők száma tovább nőtt, az 50 milliót is átlépte a társaság. Az amerikai előfizetők száma 36,2 millió főre nőtt, miközben egy évvel korábban még 30 millió alatt mozgott. Egyes elemzések szerint a Netflix 60-90 millió amerikai előfizetőt érhet majd el a jövőben.

Más viszonylatokban 13,8 millió előfizetővel rendelkezik a társaság, az éves növekedés pedig 78 százalékos volt. A nemzetközi divízió egyelőre nem termel nyereséget a vállalatnak, elsősorban a magas terjeszkedési költségek  miatt, de a a jövőben jó eséllyel nyereséges lesz ez a szegmens is. 2014. szeptemberétől Németország, Franciaország, Ausztria, Svájc, Belgium, és Luxemburg is bekerül a "Netflix-országok" közé. Ezzel a társaság jelentősen növeli lefedettségét, amival erősítheti a jővőbeli növekedést.

A Netflix az előfizetők számában 7,4 százalékos növekedést vár negyedéves alapon, ami szeptember végén már 53-54 millió közelébe érhet, elsősorban az új európai piacok következtében.

(Investor.hu, 2014. július 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.