étek₪áruda

Sütkérezne az Aldi

Napelemes rohamot indít az Aldi. 

Gondolt egy merészet a német élelmiszer kiskereskedelmi lánc, és Svájcban egy év alatt eljutnak odáig, hogy a saját fotovoltaikus berendezéseik termeljék meg az áramfogyasztásuk jelentős részét, írja a Napi.hu.

Az Aldi Svájcban, Perlenben működő logisztikai központjának tetején megépült egy 6,4 MW méretű napelemes rendszer, de a szupermarketlánc további épületeire összesen még további, 17,1 MW teljesítményű fotovoltaikus erőművi potenciált telepítenek - adta hírül egy francia napelemes portál.

Az erőműnek sem utolsó, 6,46 MW-os méretű PV tetőüzem mindössze 16 hét alatt megépült. A 20 ezer napelempanelt a kínai JA Solartól, az energiatranszporthoz szükséges invertereket az ABB svájci vállalatától szerezték be. A rendszer önmagában 2.150 svájci háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő energiát termel majd, de az Aldi a megtermelt mennyiségnek nagyjából a negyedét közvetlenül maga hasznosítja majd a logisztikai központ igényeit kielégítve. A fennmaradó, nagyobbik részt a hálózaton értékesítik.

Az Aldi svájci leányvállalata a projektet már előre betervezte, ahogy azt Robert Pontius, az EU központjának főigazgatója nyilatkozta: a perleni elosztóközpnt napkollektoros rendszerét már 2016-ban betervezték az épületbe, de az energiatermelési projektet végül akkor elhalasztották. Most is csupán azért kap nagyobb hírverést, mert bár ez az Aldi legnagyobb összefüggő fotovoltaikus tetőrendszere, de mindez csak a cég vállalásainak kezdete.

Az Aldi 2021-re a svájci fióktelepeinek 40 százalékánál fotovoltaikus berendezéseket telepítenek, és a 80 projekt a tervek szerint 50 ezer 340 wattos napelempanelt fog majd munkára. Egy-egy bolt tetejére átlagosan 130-260 kW közötti méretben telepítenek majd paneleket, ezek termeléséből a tervek szerint a várható önfogyasztási arány majd 58 százalék körüli lehet. Sok időt nem adtak maguknak a mintegy 80 projektre az Aldinál - egyetlen év leforgása alatt végezni akarnak az építésekkel.

Nem ez az első alkalom, hogy egy szupermarket lánc a napelemek, és így a fenntarthatóság felé nyit - Olaszországban a Lidl igazi pionír-projektet futtat közösségi kertészkedéssel kombinálva, az Ikea pedig több országban is dobozosított napelemes rendszerek értékesítésébe kezdett.

(Napi.hu, 2020. február 17.)

 

Szaladna az Aldi Nagy-Britanniában

Gyorsabb terjeszkedésre kapcsol az Aldi Nagy-Britanniában.

Az elkövetkező két évben egymilliárd fontot költenek a bolthálózat kibővítésére, írja a Napi.hu. Mindezt annak ellenére, hogy dörömböl a brexit és a diszkontlánc 2018. évi üzemi eredménye 26 százalékkal esett vissza a szigetországban.

A diszkontlánc jelenleg több mint 840 üzletet üzemeltet a briteknél, a szeptember 16-án bejelentett terv szerint pedig a következő két évben több mint 100 újabb üzlet megnyitását tervezik. Az Aldi 2019 és 2020 között összesen egymilliárd fontot (mai árfolyamon mintegy 376 milliárd forint) kíván beruházni az üzletek és a disztribúciós központok fejlesztésébe - írja az esmmagazine.com.

A hosszú távú célok alapján 2025 végére már 1.200 boltot kívánnak üzemeltetni országosan, csak Londonban pedig a jelenlegi 45-ről 100-ra növelnék az üzletszámot, úgy hogy a hagyományos diszkontformátum mellett több kisebb méretű boltot nyitnának a város bevásárlóutcáin.

A német gyökerű kiskereskedő Nagy-Britanniában 2018-ban 11 százalékkal növelte árbevételét, amely így 11,3 milliárd fontot tett ki. Eközben a lánc üzemi eredménye 26 százalékkal, adózás előtti eredménye pedig 18 százalékkal 182,2 millió fontra esett vissza. Az Aldi a folyamatos infrastrukturális beruházásokkal és a promóciós árképzéssel indokolta a veszteségeket.

Az üzletlánc országosan 8,1 százalékos piacrésszel a szigetország ötödik legnagyobb és a Lidlel együtt az egyik leggyorsabban növekvő szupermarket-csoportja. "A londoni vásárlóktól rendszeresen azt halljuk, hogy szívesen Aldira váltanának, ha lenne a közelükben, vagyis egyértelmű, hogy a főváros jelentős növekedési lehetőségeket rejt számunkra" - kérkedett Giles Hurley, az Aldi brit és ír ágának vezérigazgatója.

Úgy tűnik, az Aldi még profitálni is tudott a brexit okozta fogyasztói bizonytalanságokból, hiszen az arra ösztönözte a vásárlókat, hogy olcsóbban ússzák meg a nagybevásárlást az ünnepek idején. A csúcsidőszakban a két német diszkontlánc 10 százalék körüli forgalombővülést hozott össze, miközben a Tesco és a többi nagy brit kereskedő még 1 százalékkal sem tudta növelni forgalmát.

(Napi.hu, 2019. szeptember 17.)

 

Összeborul a két Aldi

Eddig nem látott húzásra készülnek a két Aldinál. Mert kettő van belőle.

Az Aldi-birodalom két szárnya, a Nord és a Magyarországon is aktív Süd arra készül, hogy egymás termékeit forgalmazzák a jövőben. Német lapértesülés szerint szorosabb együttműködés is jöhet, írja a Napi.hu.

Máris megvannak az első eredményei annak, hogy 2018-ban a két cég szorosabb együttműködését határozta el az Aldi Nord és az Aldi Süd vezetése. A Wirtschaftswoche értesülései szerint ugyanis a két áruházlánc megállapodott abban, hogy egyes saját márkás termékeik kölcsönösen árulni fogják. Így az Aldi Nord üzleteiben kaphatók lesznek majd a Crane márkájú sportfelszerelések, és az Aldi Süd üzleteiben megjelenhet például az Aldi Nord üzleteiből ismert River Cola.

Ezenkívül hamarosan megjelennek az üzletekben a Schneekoppe márkájú természetes alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek is, ezeket nyáron egy komolyabb reklámkampány kíséretében egyszerre tervezik bevezetni a két áruházláncban. Ilyenre korábban nem volt példa. A márkát néhány éve vásárolta fel Philipp Lahm, a német labdarúgó válogatott korábbi csapatkapitánya.

A két cég azt tervezi, hogy a jövőben összehangolják termékkínálatukat, ugyanakkor arról a híresztelésről, amely az Aldi Nordnak a felvásárlásáról szólt a Süd révén, most nem esett szó. (Korábban szakértők úgy vélték, hogy talán ez lenne a legjobb megoldás, már csak azért is, mert az Aldi Süd üzletpolitikáját az utóbbi időben sikeresebbnek tartják.)

Az 1946-ban alapított Aldi-birodalom több mint 50 éve, 1966-ban szakadt két részre, a két alapító Karl és Theo Albrecht ekkor osztotta fel egymás között a német piacot. Állítólag azon különböztek össze, hogy áruljanak-e dohányterméket üzleteikben. Németországban az északi területeket az Aldi Nord, a délieket értelemszerűen az Aldi Süd áruházai fedik le, a két birodalom érdekeltségi területei közötti határvonalat a köznyelv Aldi-egyenlítőnek is hívja.

A nagy döntés nyomán nem csak a német piaci földrajzi jelenlét kapcsán, hanem a külföldi piacokra irányuló terjeszkedésnél is összehangolták, hogy melyik országban melyik cég jelenjen meg. Így azóta az Aldi Südhöz tartoznak a magyar, az osztrák, a svájci, az ír, a szlovén, az egyesült királyságbeli, az ausztrál leányvállalatok, míg az Aldi-Nord Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Dániában, Portugáliában, Spanyolországban rendelkezik érdekeltségekkel. Az Egyesült Államokban mindketten üzemeltetnek áruházakat, de csak a Südé fut Aldi név alatt.

Az Aldi Nord 2018-ban egy komolyabb beruházási programba kezdett, és történetében először veszteséges volt Németországban, de forgalmát így is növelni tudta.

Az Aldi Nordnak mintegy .2500 nyugat-, észak- és kelet-németországi üzlete mellett mellett Dániában, Franciaországban, a Benelux államokban, Portugáliában, Spanyolországban és Lengyelországban tart fent boltokat. Az Aldi Süd 1.600 nyugat- és dél-németországi üzlete mellett Írországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Svájcban, Ausztráliában, Kínában, Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában működtet egységeket. Az Egyesült Államokban ugyanakkor az Aldi mindkét ága jelen van.

(Napi.hu, 2019. április 6.)

 

Az Aldi Kínának is nekiesik

Webáruháza már van Kínában, most 50 boltnyitást tervez.

Az Aldi a történelme egyik legnagyobb bővítésére készül: a német kiskereskedelmi lánc Kína felé terjeszkedik. Német lapértesülések szerint három éven belül akár 50 Aldi boltot nyitnának - idézi a Napi.hu a novekedes.hu nyomán.

A német Lebensmittel Zeitung lap értesülései szerint a kínai debütálást az Aldi-Dél hajthatja végre, cserében a következő ország, ahol legközelebb terjeszkednek, az Aldi-Észak fenségterülete lesz - olvasható a portálon.

A két cégcsoport, a Magyarországon is jelenlévő Aldi-Dél és az Aldi-Észak szinte minden tekintetben, jogilag, pénzügyileg és szervezetileg is független egymástól, kapcsolatuk pedig a baráti együttműködéstől függ.

Az Aldi-Dél máris felállított egy csapatot a kínai terjeszkedés lebonyolításához. A boltok várhatóan a sanghaji régióban lesznek, ahol új elosztó központokat is létesítenek annak érdekében, hogy a későbbiekben el tudják látni a helyi boltokat. Az Aldi-Dél ugyan már egy éve megnyitotta első online webshopját Kínában a Tmall felületén, ahol korlátozott számban állnak a vásárlók rendelkezésére a sajátmárkás termékeik, a vezetőség a további boltok megnyitása mellett döntött. A diszkont ausztrál szállítókon keresztül kínálja többek között a különféle borokat, édességeket, reggeliző termékeket és az egyre népszerűbb organikus élelmiszereket.

(Napi.hu, 2018. augusztus 25.)

 

Azért nyomja a boltnyitást az Aldi

Az Aldi tovább folytatja a terjeszkedést Magyarországon. 

Ősszel több új egységet is nyit, közülük az elsőt Kaposváron, írja az Origo. Az Aldi új kaposvári áruháza a munkálatok befejeztével, várhatóan szeptember elején nyílik meg, és mintegy 1.100 négyzetméteres alapterülettel várja majd a vásárlókat, a diszkontlánctól megszokott kedvező ár-érték arányú termékekkel.

Korábban a CBA Cent áruház működött itt. Az új üzlet nagyjából 20 fővel üzemel majd, köztük korábbi CBA-s dolgozókkal – tájékoztatta a társaság az Origót.

Az elkövetkező időszakban az Aldi további egységeket nyit Magyarországon: Üllőn, Szolnokon, Veszprémben és Enyingen várja majd újabb bolt a vásárlókat, amivel a cég hazai hálózata 137 tagúra bővül. A boltnyitásoknak köszönhetően a diszkontlánc mintegy 100 új munkahelyet teremt a kiskereskedelemben.

(Origo, 2018. augusztus 24.)

 

Újrafésüli az amerikai piacát az Aldi

Az Aldi még több üzletet épít az amerikai piacon, de több lesz a frissáru is. 2.600 boltot akar.

Az Aldi nagy változásokat tervez egyesült államokbeli üzleteiben. Egyrészt felújítja a már működő egységeket, emellett számtalan újat is épít. Másrészt a diszkontlánc olyan mértékben átszabja termékkínálatát, amire történetében eddig még soha nem volt példa. Az áruházakban még több friss áru, organikus, vegetáriánus és vegán étel lesz kapható, arja az Origo.

A 2019 elejére a cég kínálatának egyötöde teljesen új termékekből áll majd. A vásárlók a legnagyobb változásokat a frissáru-részlegen fogják tapasztalni. Az újdonságok között egyebek között vegetáriánus gombócok, szeletelt gyümölcsök, organikus csirkemellhúsok szerepelnek majd. A választék átalakítása révén a friss áruk részaránya 40 százalékkal fog emelkedni a diszkontlánc áruházaiban. A termékkínálat megújításával párhuzamosan az Aldi 5,3 milliárd dollárt fordít – jelenleg 1.800 egységből álló – egyesült államokbeli hálózatának fejlesztésére. Ezt az összeget részben az áruházak átalakítására fordítják, 3,4 milliárd dollárból pedig 800 új üzletet létesítenek az elkövetkező négy évben.

FORRÁS: AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS

Az elmúlt időszakban elért növekedés nyomán a német tulajdonú diszkonthálózat jó úton halad, hogy a boltok számát tekintve 2022-re a harmadik legnagyobb lánccá váljon az USA piacán a Walmart és a Kroger mögött.

Az elmúlt öt évben kétszeresére növeltük a forgalmunkat, és az elkövetkező öt évben ismét szeretnénk megduplázni az árbevételünket - nyilatkozta a Business Insidernek Jason Hart, az Aldi US vezérigazgatója. Emellett azt is kiemelte a lapnak, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem az átalakulás időszakát éli, hiszen egyrészt változóban vannak a fogyasztói szokások, másrészt az újabb üzlettípusokkal szemben a hagyományos szupermarketek egyre inkább veszítenek piaci pozícióikból.

(Origo, 2018. augusztus 9.)

 

Három benzinkúttal támad az Aldi

Az Aldi benzinkúttal bővít. Versenyezhet az Auchan kútjaival. És közben boltot is nyit.

Az ALDI három magyarországi üzletének parkolójában diszkont automata üzemanyagtöltő állomások állnak a vásárlók rendelkezésére. Az ALDI diszkont üzemanyagtöltő állomásai Budaörsön, Szigetszentmiklóson és Sopronban nyíltak meg.

A vásárlók a benzinkúton négy töltőpontnál kétféle üzemanyag közül választhatnak: garantáltan magas minőségű, MSZ EN 590 szabvány szerinti gázolaj és MSZ EN 228 szabvány szerinti 95-ös oktánszámú benzin tankolható önkiszolgáló formában. Az ALDI ehhez a szolgáltatáshoz az OMV-t választotta. Vásárláskor készpénzzel, valamint bank- és hitelkártyával (Mastercard, Maestro, Visa és Routex funkcióval ellátott magyarországi OMV kártyával) lehet fizetni. A diszkont benzinkutaknál az áruházak nyitvatartási ideje alatt lehet tankolni, legfeljebb 3,5 tonna össztömegű gépjárművel.

Az üzemanyag vásárlás az ALDI-nál megszokott módon, egyszerűen és gyorsan elvégezhető: a vevőnek a kútoszlopnál található érintőképernyőn csak ki kell választania az üzemanyag vásárlást, meg kell adnia, hogy készpénzzel, vagy bankkártyával kíván-e fizetni. A tankolás összegének beírása után jeleznie kell esetleges áfás számla-igényét az ehhez szükséges adatok megadásával, majd megkezdhető a tankolás. Az üzemanyag kiadása a megadott, vagy befizetett összeg elérésekor automatikusan leáll. A készpénzzel történő vásárlás esetén – ha nem a teljes összegért tankolt a vásárló – a fennmaradó összeget a bizonylaton található utalványkóddal tudja a vásárló az utalványt kiadó benzinkútnál 60 napig levásárolni.

„A diszkont önkiszolgáló üzemanyagtöltő állomásoknál is gyorsaságra és egyszerűségre törekszünk. A bolti termékekhez hasonlóan diszkont árképzést valósítunk meg, hogy ügyfeleinknek még egy indokuk legyen minket választani” – nyilatkozta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.

A legújabb bolt

Folytatja a terjeszkedést az Aldi: május 24-én Budapest IX. kerületében adta át legújabb üzletét a boltlánc, írja a Napi.hu.

A Soroksári út 138-142. szám alatti irodaházban kialakított bolt hétköznap és szombaton 7-től este 9-ig van nyitva, vasárnap pedig reggel 8-tól este 6-ig. A konkurensek közül a Tescónak és a Lidlnek van egy hipermarkete pár utcányira.

Az Aldinak - a cég honlapján elérhető üzletkereső szerint - már több mint 130 boltja van országszerte, igyekszik beérni a legfőbb riválisokat, a Lidlt és a Pennyt, előbbinek 169, utóbbinak több mint 200 egysége van. Az Aldi korábban a Napi.hu-val közölte, közép- és hosszú távon további üzletekkel számol, jelenleg 200-250 üzletből álló hálózat kialakítását tartják reális célkitűzésnek.

(Aldi, Napi. hu, 2018. május 24.)

 

Az Aldi nekiesett az olasz vásárlóknak

Az ALDI  elindult Olaszországban is.

Az Aldi így már négy földrész tizenegy országában van jelen. Az olasz piacra lépést Az Aldi az ausztriai leányvállalata, a HOFER végzi.

Az első olaszországi Aldi üzletek március elsején nyitottak, Castellanzában, Trentóban,  Roveretóban és más városokban. A cég március 1-jén egyszerre tíz Aldi üzletet nyitott, már az első évben több mint 45 további üzlet nyitását tervezi Észak-Olaszországban, és a későbbiekben is tovább kíván terjeszkedni. Az új élelmiszerüzletek belső kialakítását, a boltok kínálatát külön az olaszországi piaci igények alapján fejlesztették ki.

A piacra lépés előkészítése közel két évet vett igénybe, a Hofer számos tárgyalást követően már 2015-ben megtette a kezdő lépéseket. A „Quadrante Europa“ nemzetközi áruforgalmi központ egyik veronai irodájában indult, azóta mintegy 4.800 m² területről irányítja innen az Aldi olaszországi tevékenységét. Az olaszországi központban közel 880 munkatárs dolgozik, feladatuk az üzlethálózat felépítése, a munkatársak pályáztatása, az Aldi termékek teljes körű minőségellenőrzése, a logisztika tervezése és a belföldi beszerzés.

A Hofer felső vezetése eddig három főből állt: Günther Helm elnök-vezérigazgató, valamint Michael Kronegger és Székács Tibor. 2018 februárjától Wolfgang Frisch is a Hofer cégvezetésének tagja. Az ALDI Olaszország tevékenységét közvetlenül Michael Veiser vezérigazgató irányítja. 

 

Az olaszországi ALDI-üzletek kínálata túlnyomórészt sajátmárkás termékekből áll. A termékek közel háromnegyede közvetlenül Olaszországból származik, igazodva az olasz vásárlók igényeihez. Az ehhez szükséges hatékony logisztikai folyamatokat jól mutatja az olasz Mantua tartományból származó friss paradicsom példája: a paradicsomot leszedése után a beszállító az Oppeanóban található Aldi raktárba juttatja el. A logisztikai központ árubeérkeztetésén végzett minőségellenőrzéstől az Aldi üzletekbe érkezésig legfeljebb tizenkét óra telik el. Az ALDI tehát a termelőktől gyakorlatilag közvetlenül a vásárlók kosarába szállítja a paradicsomot.

„Olaszországban a friss árucikkekre helyezzük a hangsúlyt. A vásárlókat frissen sült, ropogós kenyérrel és péksüteménnyel az «Azon melegében» látványpékség olaszországi változata, a ‚Pan del Di‘ sütöde várja. Tágas zöldség- és gyümölcsrészlegünk több mint 100 különféle terméket kínál. A cégfilozófiánk egyik fontos alapját képező »egyszerűen« jelzőt itt is átültettük a gyakorlatba, hiszen innovatív és egységes szempontokon alapuló üzletkoncepciónknak köszönhetően a vásárlók nagyon könnyen megtalálhatják, amit keresnek“ - utal Günther Helm az „olaszországi modell” jellemzőire.

(Aldi, 2018. március 1.)

 

Tejet vett az Aldi

Az ALDI megvásárolja az Alföldi Tej Kft. „Kokárdás” márkáját.

Az Aldi magyar története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben, amellyel egyébként évek óta sikeresen működik együtt, írja a cég közleményében.

A diszkont üzletpolitika egyik tartóelemét az Aldi üzletek polcain elérhető saját márkás termékek jelentik, amelyek kínálatának mintegy 80%-át teszik ki. Az ALDI nem csupán az élelmiszer, hanem a non-food termékkategóriában is kínál saját márkákat.

Az Aldi saját márkás termékeinek nagy részében a cég határozza meg a specifikációt és a minőségi követelményeket, és ennek alapján ezeket elismert gyártók állítják elő. Az Aldi szigorú minőség ellenőrzése során a gyártástól a polcra kerülésig folyamatosan nyomon követi az áru útját, vizsgálatai mind a termékekre, mind azok gyártóüzemeire kiterjednek.

Az Aldi arra törekszik, hogy minél több magyar terméket kínáljon üzletei polcain, ezért már 2008-as magyarországi piacra lépése óta különösen a friss tej, a tőkehús és a zöldség-gyümölcs területén magyar beszállítóktól vásárol. A kezdetek óta beszállítója az Alföldi Tej, amely immár közel negyven termék gyárt az Aldinak.

És akkor a Kokárdás

Az Alföldi Tej 2015-ben hozott létre egy, a tejtermékek piacán egyedi márkát, a Kokárdás brandet, amely piros-fehér-zöld kokárdával szimbolizálja, hogy az Alföldi Tej 100%-ban magyar alapanyagot dolgoz fel, Magyarországon, magyar munkaerővel. A Kokárdást kizárólag az Aldi forgalmazza. Elsőként a Kokárdás 1,5 százalékos UHT teje jutott be az Aldi boltokba, ma már pedig 12 Kokárdás termék – például natúr és gyümölcsös joghurtok, vaj, tejföl, főzőtejszín, kancsós tej, túró – közül választhatnak a vásárlók. A márka kedveltségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017-ben a fogyasztók visszajelzése alapján megkapta az Év Terméke Díjat. Az Aldi ezért úgy döntött, hogy megvásárolja az Alföldi Tej Kft.-től a Kokárdás márkát és közel kétszeresére növelve tovább bővíti a márka kínálatát.

- A Kokárdás márka megvásárlásával platformot hozunk létre tejtermék-kínálatunk további bővítésére, és a hazai fogyasztók igényére reagálunk, akik egyre jobban keresik a kedvező árú magyar termékeket üzleteinkben. A Kokárdás mindennek tökéletesen megfelel, hiszen már a csomagolásról is egyértelműen látszik, hogy magyar termék, a kiszereléseket és az árazást pedig úgy alakítottuk, hogy kategóriájában a legtöbb előnyt nyújtsa a vásárlóknak. - mondta egyebek mellet Bernhard Haider, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.

Az Origo tudósítása szerint az Aldi nyilatkozata alapján a jövőben felveszik a Kokárdás kínálatába a trappista sajtokat és a Túró Rudit, de a magas minőség, a magyar alapanyag és feldolgozás nem változik. Emellett a jövőben az Alfölditől vásárolják majd a biotejet, így az első kiskereskedelmi áruházlánc lesznek, ahol valamennyi kiszerelésű friss és UHT-tej, továbbá minden típusú trappista sajt magyar termék lesz. Bernhard Haider a február 16-i satótájékoztatón azt is mondta, hogy olyan termékek is bekerülhetnek a körbe, amiket az Alföldi nem tud gyártani, de más gyártók képesek az elvárt színvonalat teljesíteni.

- Az Alföldi Tej Kft és az ALDI Magyarország Bt. kapcsolata több mint 10 éve kezdődött. A 2003-ban 23 tejtermelő gazda együttműködésével alapított Alföldi Tej Kft a diszkonthálózat 2008-as piacra lépésének évében megkezdte az első termék beszállítását. A beszállított termékek köre évről évre bővült. 2018-ra több mint 100 magyar tejtermelő gazda csatlakozott az Alföldi Tej Kft sikeres modelljéhez. A cég termékei mind magyar alapanyagból, magyar munkaerővel, Magyarországon készülnek. 2017-ben az árbevétel elérte az 53 Mrd Ft-ot, a két gyárban a munkavállalói létszám pedig a 630 főt. A termékek folyamatos elismerésben részesülnek, mint például a Superbrands, a Best Buy, vagy az Év Terméke Díj. - mondta egyebek mellett Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Aldi egyébként már 129 áruházból álló országos hálózattá bővült Magyarországon.

(Aldi, Solutions Communications Kft., 2018. február 16.)

 

Aldi: ennél közelebb már nem lesz vásárlója

Az Aldi bérlakásokat épít az áruházai tetejére. Berlinben.

Túl nagy luxus pusztán földszintes hodályokat építeni a drága építési telekre, ha már úgyis van ott egy áruház, lakásokat is építhetnénk a tetejére – gondolta az Aldi az Index beszámolója szerint. Ebből az ötletből a jelek szerint most valóság lesz: a német diszkontlánc Berlinben 2.000 lakást épít az áruházai tetejére.

Méghozzá meglehetősen versenyképesnek hangzó áron. Jörg Michalek, a cég menedzserre azt mondta a Weltnek(ezt a magyar sajtóban a HVG szemlézte először), hogy a lakások többségében 10 Euró lesz egy négyzetméter bérleti díja. Az apartmanok harmadát ennél is olcsóbbra tervezik: a berlini szociális bérlemények árszintjéhez alkalmazkodva azokban 6.50 lesz egy négyzetméter. Ez magyar áron 2.000 forint, vagyis egy 50 négyzetméteres ingatlan havi díja 100 ezer forint lenne – ez az elszállt budapesti albérletárakhoz képest is nagyon-nagyon jónak számítana. Most Berlinnek a kevésbé keresett negyedeiben is legalább 12-14 euró a bérlet.

Az első, 50 lakásos ráépítés Lichtenbergben már 2019-re elkészülhet, egy másikat NeoKöllnbe terveznek, összesen pedig 2.000 berlini lakásban gondolkodnak, majdnem mindet az S-bahnon belüli gyűrűben. Kereslet várhatóan lesz az Aldikra épülő bérlakásokra: az alacsony árak mellett ezt valószínűsítik a demográfiai trendek is: az előrejelzések szerint 2030-ig 300 ezer fővel fog nőni Berlin lakossága.

És - tesszük hozzá a blokkk.com részéről - ennél sokkal közelebb bolt és lakás már nem nagyon lehet.

(Index, 2018. február 3.)

 

Benzinkúttal repeszt az Aldi

Az Aldi önkiszolgáló diszkont benzinkutakat nyit. Jön az Aldi-Auchan benzinkút háború.

Az Aldi tervei szerint 2017 végéig megépülnek a cég első magyarországi diszkont üzemanyagtöltő állomásai. Az Aldi ehhez a szolgáltatáshoz OMV-től vásárolja az üzemanyagot.

Az automata benzinkutak az Aldi áruházak parkolóiban nyílnak meg, így a vásárlók kényelmesen, egy helyen és természetesen az Aldira jellemző alacsony áron vásárolhatnak és a tankolhatnak. Az önkiszolgáló kutak kialakításánál az áruházak esetében már jól ismert egyszerűség és gyorsaság volt a fő szempont. Az Aldi benzinkutaknál a vásárlók legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű gépjárművekkel tankolhatnak, és kizárólag üzemanyagot vásárolhatnak – így például az autóápolási termékek továbbra is az üzletekben érhetők el –, a gyorsaság pedig az egyszerű bank- és hitelkártyás, valamint készpénzes fizetési lehetőségekre épül.

A diszkont benzinkutak az áruházak nyitva tartási idején kívül is, 0-24 órában lehetővé teszik az üzemanyag vásárlást. A kínálatban kétféle üzemanyag szerepel, gázolaj és 95-ös oktánszámú benzin. Az első három benzinkút a szigetszentmiklósi, a budaörsi és a soproni Aldi üzletek parkolójában nyílik majd meg.

Más is benzinkutazik

Nincs hír arról, hogy az Aldi hány üzemanyagtöltő állomás nyitását tervezi a jelenlegi 126 áruháza mellett. Az Auchan már kiépítette 19 áruháza parkolói tövében benzinkút hálózatát, hasonló üzleti megfontolások mentén, mint az Aldi és elsősorban olcsóságával próbál hódítani. Így máris van vetélytársa az Aldinak, vagy éppen fordítva.

Van a  Metro nagykereskedésnek is benzinkútja egyébként. A Spar fordítva próbálkozott, még a boltzár idején szállt rá jobban a benzinkutak shopjaira, tehát nem benzinkutat épített, hanem meglévők üzleteit működteti. A Tesco is próbálkozott a benzinkutakkal, de már évekkel ezelőtt visszavonulót fújt, neki nem jött be.

(Solutions Communications, 2017. november 11.)

 

Aldi utazás: nem a bevásárlókosárba kell tenni, hanem online megy

Nem a boltban kell válogatni, bár okos mobillal ott is lehet, online indul az Aldi új szolgáltatása. Az ALDI az Eurotours termékeit kínálja a magyar piacon.

Az Aldi csoport (az Aldi Dél, mert kettő van belőle, létezik egy Aldi-Észak is), amelyhez az Aldi Magyarország is tartozik, több országban is kínál turisztikai termékeket ügyfelei számára: Németországban, Ausztriában és Svájcban is elérhetők már az online foglalható utazások és szállások. Az Aldi Magyarországon is elindítja ezt a szolgáltatást: a www.aldi-utazas.hu weboldalon egyszerűen böngészhetnek és könnyen foglalhatnak az utazni vágyók a turisztikai ajánlatok széles köréből. (Tehát külön honlapról érhető el a szolgáltatás.)

Az Aldi üzletpolitikai szándéka szerint ezen a területen is a magas minőség kedvező árral párosul, a vásárlás pedig egyszerű és gyors, így pénzt és értékes időt takaríthat meg a vásárló. Lesz természetesen magyar nyelvű ügyfélszolgálat is, online és telefonon keresztül is. Utakat és szállást foglalni online, emailben és telefonon is lehet. Az Aldi Utazás Hotline pedig éjjel-nappal hívható, ha az utas az utazás során segítségre szorul.

Saját márkás út és szállás

Az Aldi kínálatában három termékcsoport szerepel. Az első termékcsoport a saját márkás utazások köre: ezeket az Eurotours kizárólag a magyarországi Aldi ügyfelek számára állítja össze, és a saját márkás élelmiszerekhez hasonlóan kizárólag az Aldi kínálatában érhetők el, továbbá rendkívül kedvező, akciós áron foglalhatók. Az ajánlatok egy része a honlap mellett az Aldi akciós újságjában is megtalálható lesz.

A másik termékcsoport az Aldi, amely az Aldi Dél németországi, ausztriai, szlovéniai és svájci leányvállalatainál is azonos. A rugalmas egyéni és csoportos utazás lehetőségét megteremtő, az oldalon közvetlenül elérhető szállásfoglalás alkotja a harmadik termékcsoportot,

(Aldi/Solutions Communications Kft., 2017. szeptember 15.)

 

Házhoz szállít az Aldi

Amerikában.

Az Instacart és az Aldi 2017. augusztus végétől elindítja a házhoz szállítási szolgáltatást három amerikai nagyvárosban. Kezdetben Los Angelesben, Atlantaban és Dallasban lesz elérhető a házhozszállítás, de az eredményektől függően tervben van a szolgáltatás kiterjesztése. Az Aldi honlapján egyelőre nem tudnak vásárolni a fogyasztók, mivel a német cég a közös platformon keresztül szeretné először tesztelni az online kereslet alakulását.

A vásárlók az Instacart honlapján, vagy alkalmazásán keresztül tudják leadni rendeléseiket, a megbízások teljesítése pedig úgy történik, hogy az Instacart az Aldi üzleteiből szerzi be az élelmiszert, tehát nem tart majd készleteket és egy órán belül már a fogyasztónál lehet a rendelt áru.

Az időzítés nem véletlen, mivel a Nielsen piackutató szerint az amerikai online élelmiszer-értékesítések részesedése a teljes élelmiszerpiaci forgalomból, 2016 és 2025 között a jelenlegi 4 százalékról 20 százalékra nőhet, ami több, mint 100 milliárd dolláros piacot jelent. 2016-ban az élelmiszerek online értékesítése 20 milliárd dollár felett volt. Az erős piaci verseny miatt is szükség van a terjeszkedésre, az Egyesült Államokban árháború van, a német rivális Lidl is már elkezdte megnyitni első áruházait, de az Amazon is be fog törni a hagyományos piacra a Whole Foods Market megvásárlásával.

Az online terjeszkedés mellett 3,4 milliárd dolláros folyamatos befektetéssel kívánja erősíteni piacát az Aldi, a jelenlegi 1.600 áruház mellett további 900 darab nyitását tervezik az Egyesült Államokban 2022-ig.

(Protfolio, 2017. augusztus 14.)

 

Boltot újít az Aldi, de nagyon

Világosabb, csinosabb, kényelmesebb üzleteket szeretnének, a kínálat is bővülhet az Aldikban. ₪₪₪

Az Aldi Nord német részvényesei végre elfogadták az üzlethálózat felújítására készített tervet, így 2017 őszétől hetente 30 boltot is felújíthatnak, ami átalakítással is jár. Közben folyik az amerikai és brit terjeszkedés, írja a Privátbankár.

Az Aldi hálózatának egységei spártaian egyszerű berendezésükről ismertek, de ez most megváltozik, írják német lapok. A tulajdonképpen két független, „Dél” (Süd) és „Észak” („Nord”) vállalatból álló csoport tagja, az Aldi Nord a Der Spiegel megfogalmazása szerint világszerte 5,2 milliárd eurót költ üzletei felújítására. Ez csak Németországban 2.300 egységet jelent.

Ezt a lépést egyébként már 2016 végén megszellőztették, más reformokkal együtt, de mindeddig nem volt egyértelmű a terv sorsa ennél a cégnél. Az Aldi Nord-ot ugyanis három családi jellegű alapítvány tulajdonolja, bizonyos stratégiai döntésekhez mindegyik beleegyezése szükséges. Az egyik mindez idáig ellenállt a korábbi spártai hagyományokkal szakító reformnak. Most a német sajtó szerint végre meglett mindhárom beleegyezés.

Jön az ANiKo

Az átalakítás mintájául már létezik egy modellüzlet, a Handelsblatt szerint a tervet „ANiKo“ névre keresztelték a cégen belül. Thorsten Kinzel üzletvezető szerint ütemesen haladva hetente 30 üzletet alakítanak majd át, és Németországon kívül nyolc külföldi piacukon is korszerűsítenek (Spanyolország, Portugália, Dánia, Franciaország, Lengyelország, a Beleux-államok).

Az Aldi Nord nyomás alatt volt, hogy lépjen, mert konkurensei, mint a Lidl és az Aldi Süd már hasonló beruházásba kezdtek. Ami Magyarországot illeti, az itteni érdekeltség az Aldi Süd-höz tartozik, ahol már korábban elfogadták a felújítási tervet, és megkezdődött az átalakítás.

Kényelmesebbek lesznek a diszkontok

A Handelsblatt úgy tudja, az Aldi Süd Németországban 2016 tavaszán kezdett átalakításokba és 2019 végén tervezi befejezni a projektet. Az 1.870 német bolt mintegy negyede van kész, a programot ott „Filiale der Zukunft”, a Jövő Üzlethelyisége címmel illetik. Az Aldi Süd 2017 július 10-én adott ki közleményt az 500. egység átadásáról. Magyarországot azonban nem említik. A programról szóló 2016 májusi közleményben azonban azt írják, „mindegyik” üzletet fel fogják újítani.

Az üzletek az ígéretek szerint tágasabbak, világosabbak lesznek, és helyenként kényelmesebbek is. Egyes üzletekben például kávéautomatákat szerelnek be a pénztárak mögé, és le lehet majd ülni, vagy lesznek vásárlói mosdók is. Hozzányúlhatnak a kínálathoz is, főleg a friss gyümölcs, zöldség, hús és hal választéka lehet jobb.

Közben folyik az Aldi Süd terjeszkedése Nagy-Britanniában és az USA-ban is. „Yorkban most nyitja harmadik boltját és személyzetet toboroz”, írja a Yorkpress.co.uk. „Arizona a célkeresztben, 2020-ig megnyithatja boltjait – így az amerikai supermarketnews.com. Szupermarket-háború kezdődött Sevenoaks-ban a Waitrose és az Aldi között – írja a Kentlive.news.

Az Aldi Süd 2022-ig 2.500 egységre bővítené az USA-ban hálózatát, 3,4 milliárd dollár beruházással.

(Privátbankár, 2017. július 29.)

 

Nagyot tapos az Aldi

Nyitna még vagy 50-60 boltot. Vezérváltás is lesz itthon. 

További 50-60 boltot és egy új logisztikai központot építene Magyarországon az Aldi. A német diszkontlánc éppen tíz éve, 2006-ban lépett az Aldi a magyar piacra.

Először 2015-ben lett nyereséges az Aldi, közel 20 százalékos növekedéssel és 133 milliárd forint bruttó forgalommal a cég. Az Aldi megítélése szerint 100 üzlet felett lehet egyáltalán nyereséges működést elérni, ezt a szintet már elérte, ráadásul 2016-ban is hasonló bővülés várható.

Az Aldi webdiszkontja ugyanakkor egyhamar nem indul, a diszkontlánc angliai tapasztalatai szerint nem kell gyorsan lépni.

Az Aldi egyébként nem küzd munkaerőhiánnyal, igyekeznek az utánpótlásról gondoskodni. Most is 68 diák van, akik a duális képzésüket az Aldinál kapják meg. Nem okoz gondot az Aldinak, hogy az átlagnál magasabb bért fizessen dolgozóiknak. Vannak részmunkaidős állásaik is, mert sokan igénylik.

Székács Tibor, aki tíz évvel ezelőtt elindította az Aldit Magyarországon, 2017. januárjától a Hofer-csoport vezérigazgatója lesz, az Aldi Magyarországnak pedig Bernhardt Haider lesz az új ügyvezető igazgatója.

(Origo, 2016. október 13.)

 

Az ausztrál piacot is lenyomja az Aldi

Anglia után az ausztrál vásárlókat is megszédíti a diszkontok olcsósága, a piacvezető meg kulloghat a Tesco nyomdokain.

Jókora csapást mért Ausztrália legnagyobb kiskereskedelmi láncára a német Aldi megjelenése, a Napi.hu tudósítása szerint. Ausztrália legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Woolworths tetemes veszteségeket kénytelen elkönyvelni az Aldi megjelenését követően. A Wollworths két profit figyelmeztetést volt kénytelen kiadni 2015-ben, elbocsátja 1200 alkalmazottját, eladja ingatlanjai egy részét, mint Angliában a Tesco. Ausztráliában és Nagy-Britanniában kísértetiesen hasonlók a folyamatok a külföldi diszkontok megjelenése nyomán.

(Napi.hu, 2015. június 17.)

 

Webshoppingolni fog az Aldi is

Elindítja online áruházát a német diszkontlánc.

A neten terjeszkedik majd az Aldi is, mivel a legfrissebb hírek szerint a német diszkontlánc több országban is indíthat webshopot. A webshopokban, házhoz szállításban úgy gondolkozik az Aldi, hogy a német diszkontlánc eddig látványosan távol tartotta magát az online kiskereskedelemtől. A német Lebensmittel Zeitung kereskedelmi szaklap információi szerint a próbaüzem Nagy-Britanniában kezdődhet, de a rendszert más országokban is bevezethetik.

A hírek szerint azért Nagy-Britanniában vezetheti be először a házhoz szállítást az Aldi, mert a szigetországban az online kereskedelem sokkal fejlettebb és népszerűbb, mint Európa más országaiban, mivel a szigetországban már a kiskereskedelmi forgalom 5 százaléka a neten bonyolódik. Az Aldi egyébként egyedül Ausztráliában szállít házhoz, ott is csak alkoholos italokat.

A német diszkontcsoport brit tagja az Aldi-Dél vállalatcsoporthoz tartozik, rajta kívül még Írország, Ausztria, Svájc, Szlovénia és Magyarország is. A magyar bevezetésről eddig nincs információ az Aldi háza tájáról.

(Pénzcentrum, 2015. március 20.)

 

Idegen pályán is hízik az Aldi

Angolhonban is elszomorítja a többieket a német diszkontlánc.

Csaknem kétharmadával, 260,9 millió fontra nőtt az Aldi diszkontlánc adózás előtti nyeresége a 2013. december 31-ével zárult üzleti évben a brit piacon. A forgalom 35,7 százalékkal 5,27 milliárd fontra nőtt ugyanebben az időszakban.

Az Aldi nagy-britanniai piaci részesedése 3,1-ről 4 százalékra nőtt 2013-ban a Kantar Worldpanel adatai szerint, 2014. eddig eltelt időszakában pedig 4,8 százalékra nőtt. Így 2014. első féléve jobb lett, mint az előző év azonos időszaka. Az Aldi a magas minőségű termékekért is kevesebbet kér, mint más versenytárs, ez pedig pontosan az, amit a vásárlók keresnek. A működési költségek csökkentése révén felszabaduló forrásokat is elsősorban az árak alacsonyan tartására fordítják, ami a bővülő forgalom révén hoz nagyobb nyereséget.

Az Aldi 2013-ban a brit piacon 42 új boltot nyitott, 2014-ben pedig 54-et terveznek, míg 2015-re 60-65 új értékesítőhellyel számolnak.Ebbe mintegy 600 millió fontot fektetnek.

A Kantar Worldpanel kimutatta azt is, hogy a Tesco viszont a legutóbbi negyedévben az elmúlt több mint tíz év legnagyobb forgalomcsökkenését szenvedte el, elsősorban éppen a diszkontcégek árversenye következtében. A Magyarországon piacvezető Tesco az elmúlt néhány évben több profitfigyelmeztetést is kiadott, néhány hete pedig kiderült, hogy alaposan, mintegy negyedmilliárd fonttal becsülte túl első féléves nyereségét.

(Napi Gazdaság, 2014. szeptember 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.