kirakatles₪plázarítus

Valentin-nap: messze még a fekete péntektől

Nem sok bolt kockáztatja meg, hogy ne hirdessen Valentin-napi akciót. A nagyok mind nyomják a reklámot. Van Túró Rudi és szerszámkészlet is. De legfeljebb néhány milliárd forint mozdul meg. 

A verseny kétségtelenül pörgeti a Valentin-napi akciókat, egyre több a reklám február 14-e tájékán, de azért még van merre nyomulniuk a boltoknak, ha többet akarnak kihozni belőle.

Megnéztük, mi az, ami nyilván nagyon megy, és mi az, ami elüt a szokásostól a nagyobb áruházak Valentin-napi kínálatában. Első helyen a virág áll, ezt követi az édesség és a szeszesital, ezek a legszokványosabb Valentin-napi ajándékok.

De van, aki kísérletezik azért mással is. Nem említjük az áruház neveket, hiszen ez itt nem a reklám helye, de az azért kitűnik, hogy egy-két apróságot azért megpróbálnak Valentin-nap alkalmával elsózni, vagy egyszerűen csak feldobni a forgalmat. Ide tartozhat megítélésünk szerint - bár lehet, hogy maradiak vagyunk - a földieper, vagy a Túró Rudi.

Akadnak bátrabbak is, akik a mélyére néznek a Valentin-napnak és óvszert is kínálnak akciósan. De találtunk mesekönyvet is a kínálatban, ami nyilván szólhat a szerelemről is, vagy éppen felnőtteknek, vagy inkább ebben lapozgasson a gyerek, ne leskelődjön a kulcslyukon.

A legnagyobb láncokról annyi azért elmondható, hogy kivétel nélkül hirdetnek Valentin-napi akciókat, tehát a kimaradást senki sem kockáztatja meg (Aldi, Auchan, Lidl, Penn, Spar, Tesco közül egyik sem).

A műszaki áruházak is bedobták magukat, ki jobban, ki kevésbé. Van, ahol csak szívecskékkel dekorált egy szem álomhétvége tűnik fel reklámként, de akad olyan műszaki bolt is, ahol óvszer, vibrációs gyűrű és szerszámkészlet egyaránt kapható a jeles nap alkalmából, persze akciósan. Az egyik bútoráruház a borsőrlőt, vagy  a palacsintasütőt ajánlja Valentin-napra. Megjelent a Valentin-napi ajándékkártya is.

A ruházati boltok körében a fehérnemű reklámozása tűnik a leggyakoribbnak, ez természetes. Hasonlóképpen a romantikus vacsora, vagy a páros testmasszázs, de találkozni fotónyomtatási akcióval is. Sőt, könyvtárba is be lehet iratkozni féláron.

Mennyi is az annyi

A piac oldaláról a legfontosabb kérdés, vajon mennyivel dobja meg a boltosok, szolgáltatók forgalmát a Valentin-nap. A cégek nyilván látják a saját forgalmukat fillérre pontosan, de országos összesítés nincs. Maradna a becslés. 

A legmegbízhatóbb adatforrás az országos összesítésekben a KSH-é. Itt azonban semmi nyoma annak, hogy februárban meglódulna januárhoz képest a boltos forgalom, sőt. Az elmúlt öt esztendőben egy kivétellel a februári forgalom kisebb volt a januárinál, így volt ez 2017-ben is. Az egyes üzlettípusokat nézve, vagy éppen a webáruházak forgalmát áttekintve hasonló kép rajzolódik ki.

A boltosoknál puhatolózva is mindössze annyi követhető nyomon, hogy a jellemzően Valentin-napi ajándékokból február 14-e tájékán az átlagos napokhoz képest ugyan megugrik a vásárlás, de ez a havi mérlegen már keveset lendít, az éves bevételt pedig sok más mellett ez már nem nagyon húzza fel. Így mindössze annyi kockáztatható meg, hogy néhány milliárd forint megmozdul ugyan Valentin-nap táján a pénztárcákban, de az éves boltos mérleget ez igazán még nem mozgatja meg.

(blokkk.com, 2018. február 14.)

 

A fekete péntek az arany vasárnap árnyékában sündörög

A webáruházak jókat falatoznak a többi boltosból. Fekete péntek címén legalább 30 milliárd forintot bezsebeltek. Szégyenlősek egyébként a webáruházak: mukkanni sem mernek, mekkora volt a fekete péntekes forgalmuk. A november a fekete péntek nélkül nagyon lusta hónap lenne. Sokkal több fekete péntek néven hirdetett akciós nap volt, mint a naptár négy péntekje. ₪₪₪

Amerikában fekete péntek napján - egy nap alatt - a webáruházakban 5 milliárd dollárt költöttek el a vásárlók. Ennek a forgalomnak a fele a világ legnagyobb webkereskedőjéhez, az Amazonhoz kötődik. Ez viszont szinte semminek tűnik a november 11-i szinglik napja mellett - hiába, már ilyen is van, ami az ázsiai vásárlási nap -, amikor a világ legnagyobb webportálján (ahol számos áruház kínálja portékáját) az Alibaba 25,3 milliárd dollárnyi költekezést könyvelhetett el.

Jókat falatoznak a webáruházak a hagyományos boltosokból

Magyarországon a fekete péntek futott fel alaposan, nem a szinglik napja, de a webáruházak nagyokat lapítanak, mekkora is volt a forgalmuk ebben az akciósorozatban. Nálunk már nem egy napra, november utolsó péntekére összpontosul az akciósorozat, hanem kisebb-nagyobb hullámokat vetve egész novemberben tart. Készülnek persze majd összesítések, de ezek sűrű homályban hagyják az egyes webáruházak bevételi adatait, ami pedig ismertté vált, vagy válik, semmi betekintést nem enged a fontos részletekbe. Hiába, verseny van, nem szívesen fedik fel lapjaikat a webkereskedők.

A webes vásárlások szédítő tempóban nőnek, sokkal nagyobb ütemben a bolti kiskereskedelemnél. Ez viszont azt is jelenti egyidejűleg, hogy a webáruházak elszívják a hagyományos boltok forgalmának egy részét, nem egy esetben - akinek webáruháza és hagyományos boltja is van - éppen a sajátjától. Nem véletlen, hogy a fekete pénteken akadt olyan webáruház, amelyik belőtte, hogy egyes termékből mennyit ad a weben, amikor pedig az online készlete kifogyott, a hagyományos áruházában reklámozta ugyanazt a portékát. Csak éppen oda kellett menni érte. Ez persze terelgetheti a vásárlót a saját boltjába, de ha leleményes és webrajongó az akcióvadász, és máshol is megtalálja ugyanazt online, akkor könnyen átsodródhat a kedves vevő a versenytárs portáljára. De hát a kereskedelem már csak ilyen.

A webáruházak döntő részben részt különféle iparcikkeket kínálnak, az online élelmiszer vásárlások még csak felfutóban vannak, ezért az iparcikkek forgalmának változásaival célszerű összevetni a webköltekezést: 

éves növekedés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
web 139 142 133 127 123 412
iparcikk 101 105 107 107 107 131
kisker 102 105 106 105 104 124
KSH, változás előző évhez, 2017: január-szeptember

Némi statisztikai módszertan: az előbbi iparcikk forgalmi adatoknak része a webköltekezés is, de súlya csak 10% körüli, tehát nem meghatározó a változásban, egyenlőre.

Na de a fekete péntek, a november motorja

A webvásárlásokban azért óvatosnak kell lenni annak mérlegelésében, mennyit is hoz a fekete péntek a kereskedők konyhájára. A vásárlók nyilván már előre fenik a késüket, és számolgatják a pénzüket, várva az akciókra. Így a novemberi webvásárlások döntő része valamilyen leárazáshoz kötődik, amivel szinte minden nap találkozni lehet ebben a hónapban.

A novemberi kiskereskedelmi mutatók is hasonló képet mutatnak az éves adatokhoz, tehát habzsolják a vásárlókat a webáruházak. November egyébként lusta hónap lenne, a korábbi években a kiskereskedelem értékét nézve októberben, novemberben még vissza is esett a boltosok forintban számolt összes bevétele a megelőző szeptemberhez képest. De hát elharapózott egyre szélesebb körben a fekete péntek, ami egyre jobban vitte a vásárlók pénzét és hozta a webáruházaknál az egyre több rendelést. A novemberi webforgalom nagy része persze akciós áruk bevétele, de hát pontosan  a leárazás miatt hozzák előre a vásárlásokat az ajándékra vadászók.

A novemberi hónapok statisztikája is azt mutatja, hogy a webáruházak zsíros falatokat nyelnek le a többszörös növekedés révén, részben a hagyományos boltoktól elkotorva a harapnivalókat:

 novemberi növekedés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
web  133,9  154,2  128,4 123,2  140   458
iparcikk 104   108 108  107   107  140
kisker 106   106 105  105  104   128
KSH, változás előző év novemberéhez képest, 2017: várható

Fekete péntek címén: legalább 30 milliárd forint

2016 novemberében 32 milliárd forint körül mozgott a webköltekezés a különféle iparcikkek körében (az élelmiszeres webvásárlások súlya még csekély). Ez 2017 novemberében a legóvatosabb becslés szerint is legalább harmadával, de inkább 40%-kal bővült. Nem szabad persze elfelejteni, hogy egy évvel ezelőtt is volt fekete péntek, tehát már akkor is ugrott a forgalom, meg előtte is. A legnagyobb webáruházak óriási tűzijátékot rendeztek egyébként a fekete péntekes adataikból, de hát ott vannak még a többiek is.

Fekete péntekes akciós napból ráadásul sokkal több volt, mint a naptár négy darab péntekje ebben a hónapban, így ezért is meglódult a fekete pénteki költekezés. Sok-sok előrejelzést, és friss piaci információt egybevetve azért az kerekedik ki, hogy a novemberi webköltekezés értéke  egy 40% körüli költekezést nézve elérhette a 45 milliárd forintot is. Ebből és sok-sok gyakorlati jelzésből kiindulva a fekete péntekes akcióhullámhoz kötődő költekezés értéke elérhette a 30 milliárd forintot (csak emlékeztetőül például, hogy egy előzetes felmérés szerint nem minden webáruház, hanem csak mintegy kétharmaduk csatlakozott a fekete péntek akciósorozathoz).

De végül is a novemberi fekete péntekes forgalom összességében nem térhet el sokban egy-egy aranyvasárnap, egyébként hasonlóképpen nehezen becsülhető költekezésétől, de feltehetően a fekete péntekek sorozata ott sündörög valahol az arany vasárnap környékén. Lehetett olyan áruház, akinek többet hozott a fekete péntek, mint egy arany vasárnap. 

(blokkk.com, 2017. november 28.) 

 

Fekete péntek: kinyírta a pénztárcánkat

A legmerészebb előrejelzéseket is túlszárnyalta a 2017-es fekete péntek. Őrületbe kergette a vásárlókat és a boltosokat egyaránt. Számadás.

eMAG

Az eMAG Magyarországon az első két órában közel 625 ezer látogatót vonzott, ezalatt 74 ezer termék eladását regisztrálták, ezek összértéke eléri a 2,1 milliárd forintot. Az első tíz percben 7.700 darab terméket vásároltak összesen 348 millió forintért.  Az oldalra látogatók a fekete péntek akciók közül a hagyományosan népszerű kategóriák iránt mutatták a legnagyobb érdeklődést, mint például a televíziók és a telefonok. A második óra végére pedig a kis háztartási gépek fogytak a legjobban, 7.600 darabot adtak el ezekből. A weblátogatások több mint 62,5 százaléka érkezett mobileszközökről. 

A leggyorsabban fogyó termékek között szerepelt a Microsofft Xbox One Slim játékkonzol (500 GB, fehér), amiből 250 darab alig egy perc alatt fogyott el. Nagy volt a kereslet az iPhone 5SE iránt is, ebből 200 darab összesen 2 perc alatt talált gazdára. A rekordot az Asus X751NA-TY023T notebook állította fel. Mindössze 34 másodperc kellett ahhoz, hogy elfogyjon mind a 250 darab. (Origo, 2017. november 24.)

Extreme Digital

Az Extreme Digital november 17-re időzítette fekete péntekét, amikor 80 ezer terméket vásároltak az akcióvadász vásárlók, akik összességében mintegy egymilliárd forintot spóroltak meg. Az akciós nap a korábbi évhez képest közel 20 százalékos növekedést hozott. A legtöbb érdeklődő reggel 7 óra 20 perckor volt a webáruházban, ekkor hatvanezren böngészték egyidejűleg. (Digital Hungary, 2017. november 21.)

USA

A hírügynökségek beszámolói szerint minden idők összes vásárlási rekordja megdőlt a 2017-es fekete pénteken, hiszen egy nap alatt online 5 milliárd dollárnál is többet költöttek az amerikaiak. A Shopify nevű e-kereskedő portál beszámolója szerint az amerikaiak csúcsidőben percenként 1 millió dollárt (267 millió forintot) költöttek az online üzletekben. A 100 legnagyobb amerikai online kereskedő összesített adatai szerint hálaadás napján és fekete pénteken összesen 7,9 ,milliárd dollárt hagytak az emberek az üzletekben. ami 18 százalékos emelkedést jelent az előző évi számokhoz képest (csak a pénteket nézve: 2016 - 3,3 milliárd, 2017 - 5 milliárd). A mobileszközök egyre fontosabbak ebben a szegmensben is, hiszen a tranzakciók 40 százalékát okostelefonról vagy tabletről indították.

A fekete péntek olyasmi Amerikában, mint a magyar aranyvasárnap a sokadik hatványon. 2017-ben húszmillióan álltak sorban a boltok előtt már éjfélkor, hogy 52 milliárd dollárt hagyjanak a pénztáraknál.
 

És ez még nem minden, hiszen még van a hétfő, amit Cyber Monday, avagy Kiberhétfő néven emlegetnek pár éve. Ezen a napon főleg elektronikai cikkekre vonatkoznak a leárazások. Az előrejelzések szerint legalább 6,6 milliárd dolláros forgalmat várnak tőle (ez 16,5 százalékos növekedést jelentene).

A 2017-es fekete péntek legnagyobb nyertese az Amazon volt. A világ legnagyobb online kereskedőjének számító cég, ami egy könyvesboltból nőtte ki magát pár év alatt, egyes adatok szerint a fekete pénteki teljes amerikai online forgalom felét bonyolította le. 

Az amerikai vásárlók ugyanakkor több mint 1,5 milliárd dollárt költöttek el online a csütörtöki hálaadás estéjéig (tehát fekete péntek előtt). Az ünnepi időszak eddigi részében az amerikai fogyasztók 17 százalékkal költöttek többet a korábbiaknál, az Adobe Analytics elemzése szerint, amely a 100 vezető amerikai online kiskereskedelmi értékesítő forgalmának 80 százalékát fedi le. Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint 2017 novemberében és decemberében 3,6-4 százalékkal emelkedhetnek az eladások, szemben az előző évi 4 százalékkal. A nem hagyományos fizikai üzletek (részben az online kiskereskedelem) eladásai azonban 11-15 százalékkal, nagyjából 140 milliárd dollárra nőhetnek. 

A novemberi és decemberi ünnepi szezon adhatja az éves értékesítés akár 40 százalékát is. Az átlagos leárazás 10-16 százalék között mozog, és az online térben a számítógépek, a sportfelszerelések, valamint a videojátékok forognak a legnagyobb kedvezményekkel. Folyamatosan bővül azoknak a vásárlóknak a száma, akik az okostelefonjaikról vásárolnak, az online kiskereskedelmi eladások forgalmának 46 százalékát hozzák. A laptopról, asztali számítógépről indított vásárlások aránya 11, továbbá 6 százalékkal süllyedt. (Investor.hu, 2017. november 24., Index, 2017. november 26.)

 

Kíméletlen fekete péntek jön

Az áruházak többsége háromnapos akciósorozatot hirdetett, november utolsó péntekére és hétvégéjére, amikor tombolni fognak a vásárlók az akciós hullámokban. De nem csak a weben, hanem a hagyományos boltokban is. Lesz ne vásárolj semmit is.

A fekete péntek nagyot hízott Magyarországon is az elmúlt években. Most már a hagyományos boltok hosszú sora is akciós hétvégét hirdetett november utolsó péntekére, szombatjára és vasárnapjára. Többen, mint korábban.

Már november elején is öles hullámokat vetett az akciós reklámsorozat, de fekete péntekből is két hétvégére való jutott már. Hiába a biztos költekezést ígérő vaskosabb hónap végi  boríték a vásárlók zsebében, a kereskedők kíméletlen akciós sorozatot indítottak novemberben, már most megcélozva a családok karácsonyi pénztárcáját. Webáruház ebből ki nem maradhat, hiszen a webes vásárlók akció nélkül nem nagyon vásárolnak novemberben. És sorozatban lövik az akciókat a hagyományos boltok is, rekordszámban álltak be a leárazás sorába.

Úgy tűnik, a boltosok meglovagolják, hogy 2017-ben a 10%-os béremelés nyomán májustól hatalmas lendületet vett a bolti költekezés, hiszen az utóbbi öt hónap növekedésének átlaga 5% volt (az első négy hónap is hozott azért havi 3% átlagos bővülést, egy legyintéssel ez sem intézhető el).

Egyre csak terebélyesedik a webvásárlás

Félelmetes száguldás jellemzi a webkereskedelmet, persze nem csak nálunk, hiszen az elmúlt évtizedben a tízszeresére nőtt az értékesítés, miközben részaránya a boltos kiskereskedelmen belül fél százalékról közel 4%-ra ugrott: 

  2006 2010 2016
webvásárlás 30  46 301 
kiskereskedelem 6.000  6.206 8.172 
web részaránya 0,5%   0,7% 3,7% 
KSH, érték: milliárd forint, kiskereskedelem: üzemanyag nélkül

2017-ben ráadásul az eddig megismert január-szeptemberi időszakban már 4% fölé kúszott a webköltekezés részesedése a boltos élelmiszer és iparcikk vásárlásokban.

A képhez hozzátartozik, hogy az előbbi adatok csak a boltos kiskereskedelemnek megfelelő árukört, az élelmiszereket és a különféle iparcikkeket tartalmazzák, a szolgáltatások tovább bővítik a webvásárlásokat (például a mozijegy, szállás, repülőjegy, vagy bármilyen más szolgáltatás rendelése az interneten). A teljes körről az eNET szolgáltat érdekes és nagyobb forgalmat mutató adatokat, felölelve a webkereskedelem mindkét ágát.

És az a fekete péntekes november

A hagyományos boltos kereskedelemben a november nem számított a korábbi években erős hónapnak. A szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódó költekezést erősebb október követte (jöhettek az őszi cuccok), de novemberben az elmúlt négy esztendőben minden alkalommal lanyhább, értékben is kisebb novemberi kiskereskedelem követte. Persze decemberben nagyot ugrott a bolti kiskereskedelem, hiszen jöttek az év végi ünnepek, ebben nincs botladozás.

Az ajándékozásban az iparcikkek a meghatározóak, hiszen a fa alá zömében játék, könyv, műszaki cikk, ruhaféle, vagy éppen kozmetikum, de lakásfelszerelési cikk is jut, az enni-, innivalót inkább az ünnepi asztalra teszik a háziasszonyok. Érthető is, hogy az ajándékvásárlást előbbre lehet hozni novemberre, de azért jókora akciók kellenek megmozgatni a vásárlók pénztárcáját.

Az ajándékokat adó iparcikkek vásárlásában is csaknem hasonló kép figyelhető meg a kiskereskedelem előbbi irányzatához, kivéve 2016-ot, amikor fordult a kocka és a november lepipálta az októbert a boltokban. Így feltehetően 2016-ban már erősebb volt a megelőző időszaknál a fekete péntek sorozat hatása a hagyományos boltokban is.

A bolti kiskereskedelem elmúlt évekbeli növekedése közepette így is azért sejthető a rideg statisztikai adatokból is, hogy a novemberi akciós hullámok, nyilván döntő részben a fekete péntekek, egyre inkább apasztották a vásárlók pénztárcáját. Ezt leginkább azok az adatok jelzik, melyek azt mutatják, mennyire ugrik meg a novemberi webes költekezés a korábbi őszi hónapokhoz, elsősorban az októberhez képest. Nos, 2013-ban és 2014-ben még csak egy-két milliárdos növekményt lehetett elkönyvelni az előbbiek alapján, de 2016-ra ez a különbség 5 milliárd forintra hízott. 2013-ban még csak 13 milliárd forint volt a november havi webköltekezés értéke, 2016-ban viszont már 32 milliárd forint, 2017-ben pedig további, nagyobb ugrás várható, 40 milliárd forint feletti várható értékkel:

A fekete péntekes hétvégék forgalmáról sokféle becsléssel lehetett találkozni az elmúlt években. Természetesen az akciót hirdető boltosok fillérre pontosan követik, mit hoz a konyhájukra a fekete péntek. A webes költekezésben 15-20 milliárd forintra becsülhető a várható forgalom ezen a hétvégén, amihez hozzátartozik az is, hogy a vásárlók tartalékolnak erre az időszakra és a november más napjain a szokásosnál kevesebbet vásárolnak a neten. És persze az előrehozott vásárlások azt is jelentik, hogy valamelyest kisebb lesz a decemberi költekezés növekménye.

A házhoz szállítások kavalkádja is a novemberi akciók felé terelik a vásárlókat, ráadásul jól is járnak az olcsósággal, ami az ünnep előtti hetekre nem jellemző annyira.

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint 2016-ban csaknem 2,1 millió felnőtt magyar internetező vásárolt a fekete pénteki leárazásokban, 2017-ben pedig már meghaladja a 3,3 milliót azoknak a száma, akik tervezik, hogy akár online, akár offline módon igénybe veszik a kínált akciókat. Az internetes áruházak újabb rekordokkal számolnak.

Hát ebből ki nem marad senki

A röpke fellelhető körkép alapján a nagyáruházak szinte kivétel nélkül csatlakoznak valamilyen akcióval a fekete péntekhez. A kisboltosok közül is egyre többen felvállalják a fekete pénteket, hiszen ennek egyre nagyobb a reklámértéke.

És akkor kevesebbet vásárolunk majd decemberben? Hát igen, lesz, aki előre ellövi a puskaporát...

November utolsó péntekje egyébként a tudatos vásárlók mozgalmának napja is, ne vásárolj semmit felszólítással. Persze, ők sem szó szerint így gondolják, inkább a tudatos, megfontolt vásárlásra intenek.

(blokkk.com, 2017. november 20.)

 

Nagyot nyomott a fekete péntek itthon is

Minden negyedik vásárló a webáruházak gombjait nyomogatta.

A Black Friday nagyot tarolt Magyarországon is. Az eNET 2016. decemberi kutatása szerint 2016-ban közel 2,1 millió felnőtt internetező vásárolt ezen a napon. Nemcsak az online, hanem a hagyományos üzletekben hirdetett akciók is népszerűek voltak. Elsősorban játékokat, ruhát, számítástechnikai eszközöket és konyhai termékeket vettek az akciókat kedvelők, számol be az Origo.

800 ezer vásárló csak a Fekete Péntek akcióit hirdető webáruház honlapján, 510 ezren csak Black Friday akciót kínáló (offline, hagyományos) üzletben, 770 ezren pedig mindekét csatornát kihasználva keresgéltek a kedvezmények tömegében.

A Black Friday napra tízből hárman előre készülnek. A vásárlók 9 százaléka rendszerint már az akció kezdetén készenlétben állt, hogy meg tudja venni, amit szeretne, 21 százalék pedig előre átgondolta, hogy mit szeretne és tudatosan kereste ezeket a termékeket. A válaszadók több mint fele (51%) ugyan nem készült előre, de megszokta nézni az akcióban résztvevő webáruházak, üzletek kínálatát.

A Black Friday top öt (web)áruháza idén alfabetikus sorrendben, az eMAG, az Extreme Digital, a H&M, a Media Markt és a Tesco volt. A termékkategóriák tekintetében fej-fej mellett végzett a játék, ajándék (21%) és a ruházat, sportruházat (21%), valamint a számítástechnikai eszközök (20%) és háztartási gépek, konyhafelszerelés (20%). Ezeket alig lemaradva követték a szórakoztató elektronika (16%) és a drogéria, szépségápolási cikkek (15%).

A Black Friday akciók során a vásárlók 35 százaléka 10 ezer forint alatt, közel fele 10 és 50 ezer forint között, 16 százalék pedig 50 ezer forint feletti összeget költött.

Az online vásárolt termékek kiszállításában a futárszolgálat volt a favorit, a vevők 78 százaléka választotta, személyesen az üzletben 18 százalék, személyzettel rendelkező átvételi ponton 15 százalék, postai kiszállítással 6 százalék, csomagautomatánál pedig 5 százalék vette át az általa megrendelt terméket. (A blokkk.com megjegyzése: ez több mint 100%.)

Az online vásárlók fele készpénzben fizetett a futárnál, 36 százalék pedig online banki rendszeren keresztül, ezen belül 12 százalék a futárnál átvételkor, 8 százalék pedig közvetítőn keresztül fizetett kártyájával. Ezek mellett banki átutalással 6 százalék, míg mobilos fizetési alkalmazással 1 százalék fizetett.

(Origo, 2016. december 14.)

 

Fekete Péntek: a net tarolt Amerikában

A webáruházak 3 milliárd dollárt könyvelhettek el, a hagyományos boltok buktak egyet.

Rekordot döntöttek az online vásárlások az Egyesült Államokban a november végi hálaadás napi és a fekete pénteki (Black Friday) akciók miatt, a hagyományos üzletek forgalma azonban csökkent, írja az Index. A RetailNext adatai szerint az internetes értékesítések két számjeggyel nőttek a 2015. évihez képest és első alkalommal lépték túl a 3 milliárd dollárt a fekete péntekek történetében.

A hagyományos boltokban 5 százalékkal csökkent az eladások értéke, a tranzakciók száma pedig 8 százalékkal maradt el az előző évitől. Csak a fekete pénteken több mint 10 százalékkal csökkent ezen boltok forgalma.

A 2016-os karácsonyi szezon lassan indul. November elején az elnökválasztás teljesen lekötötte az emberek figyelmét, elterelte a normál üzletmenetről, emellett az enyhébb novemberi időjárás sem kedvezett a kereskedelemnek, inkább szabadidős programokat választottak az amerikai vásárlók.

Az online kereskedelem azonban virágzik, a nemzeti kiskereskedelmi szövetség 2016-ban az előző évinél 3,6 százalékkal magasabb, 656 milliárd dolláros forgalmat vár a karácsonyi szezonra. Ennek egyik fő oka, hogy most áll a legalacsonyabb szinten a munkanélküliség az utóbbi években az Egyesült Államokban, emellett októberben 2009 óta a legnagyobb mértékű órabér növekedést mérték.

A szövetség előrejelzése szerint egy átlagos vásárló 636 dollárt (185 ezer forint) költ majd a karácsonyi szezonban, ami 3 százalékos növekedést hozhat 2015-höz képest.

(Index, 2016. november 27.)

 

A singlinap lenyomta a Fekete Pénteket

4 perc 54 másodperc alatt egy milliárdért vásároltak a kínaiak.

2016-ban ismét rekordot döntött Kínában a szinglinapi vásárlási roham, az Alibaba webáruház ugyanis már délután fél négyre nagyobb bevételt könyvelt el, mint a 2015. évi vásárlási lázban. 2015-ben egy nap alatt 91 milliárd jüan (mai árfolyamon 3.800 milliárd forint) értékű árut szórt szét az Alibaba, 2016-ban viszont ennél jóval nagyobb lesz a végső szám, összegzi az Index.

A szinglinapi akciót minden évben november 11-én tartják Kínában, és nagyobb felhajtás kíséri az akciós napot, mint az amerikai év végi leárazási roham csúcspontjának számító fekete pénteket, amikor is jellemzően már szinte verekednek is a leárazott elektronikai cikkekért országszerte a vásárlók.

Kínában 2016. november 4-én 4 perc 54 másodperc alatt érték el az 1 milliárd dollárnak megfelelő eladási értéket, estére pedig már 15 milliárd fölött tartottak a szinglinapon. Amerikában az egész fekete pénteken 4,5 milliárd dollárnyi áruféleséget vittek el a vásárlók 2015-ben.

Az Alibaba mindenesetre 2016-ban is próbálta tüzelni a vásárlási őrületet, így négy órás élő tévés showműsort is rendeztek, ahol fellépett többek között Scarlett Johanson, David Beckham, Kobe Bryant és a OneRepublic is.

A singlinap nagyon jó betekintés ad az Alibaba, de általában véve a kínai online és offline fogyasztói piac helyzetébe. Így kitűnt egyebek mellett, hogy az eladások növekedési üteme 2016-ban már csökkent, ami a kínai gazdaság lassulásának lenyomata.

(Index, 2016. november 11.)

 

Black Friday: ott nagyon bejött

Az amik és a brittek két kézzel szórták a pénzt az áruházakban. A sok nullát kimondani is nehéz.

2015 fekete péntekjén az előző évinél 14 százalékkal többet költhettek online az amerikaiak, 2,7 milliárd dollárt (800 milliárd forintot). Éjfél és délelőtt 11 között már 822 millió dollárnál (242 milliárd forint) jártak az online eladások. Már a hálaadáskor is 1,7 milliárd dollárt (508 milliárd forintot) költöttek az amerikaiak. A forgalom 57 százaléka mobilról jött. Az eBayen minden percben 9 Star Wars terméket adtak el hálaadáskor.

Az elemzők várakozása szerint összesen 630 milliárd dollárt (185 220 000 000 000 forintot) fognak a kasszáknál hagyni az amerikaiak 2015. utolsó két hónapjában.

Az Egyesült Királyságban várhatóan 1,1 milliárd dollárt (314 milliárd forintot) költöttek a fekete pénteken. A három napra nyújtott hétvégén 135 millió vásárlóval lehet számolni az online csatornán. Ráadás a hétfői jön Cyber Monday, amikor 180 millió vásárló keresi a webáruházakat.

(Origo, 2015. november 28.)

 

Csillagszóró, Black Friday

A szinglik napján bedöntötték az Alibabát. Az amik nagyon készülnek.

Az amerikai családok 2007. óta nem látott mértékben vásárolnának ajándékokat idén karácsonykor a Gallup felmérése szerint. A Gallup 1999. óta minden novemberben rákérdez arra, hogy az amerikai családok milyen tervekkel várják az ünnepeket. 2015. decemberében átlagosan 830 dollár mehet el ajándékokra, szemben a 2014. évi 720 dollárral. A 2015-ös várakozások alig maradnak el a 2007-es 866 dollártól.

A válaszadók 30 százaléka egyébként úgy nyilatkozott, hogy legalább ezer dollárt költene el, ami szép javulás a tavalyi 25 százalék után. Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 8 százaléka semmit nem tervez ajándékra fordítani, de ebben az is benne van, hogy sokan nem ünneplik a karácsonyt, idézi az Investor.hu az eredményket.

Az amerikaiak ráadásul javították is az előrejelzést, mivel a Gallup októberben még csupán 812 dolláros átlagot mért, ami novemberre már 830-ra emelkedett.

(Investor.hu, 2015. november 17.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.