butik₪pórázon

Újra dobbantott a Black Friday

Akciók tömegével berobbant az ajándékvásárlási szezon. 

Nemzetközi mintára november 29-én tartja a hivatalos black friday kampányt a hazai internetes kereskedelemben elérhető boltok 65 százaléka, amelyek a legújabb fölmérés szerint 75-80 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak novemberben a lakosság várakozásokat felülmúló költekezései miatt, írja a Magyar Nemzet. Thurzó Katalin írása.

Rengeteg ajánlat várja ezen a hétvégén vasárnapig az akcióvadász fogyasztókat, de a rekordméretűnek ígérkező árudömpingben kiegyensúlyozottnak ígérkezik a csomaglogisztika.

Az elstartolt a fekete péntek akciós kampány a nemzetközi és a magyarországi e-kereskedelemben, ennek során megszámlálhatatlanul sok kedvezményes lehetőség közül válogathatnak a karácsonyi ajándékokra vadászó internetezők valamennyi terméktípusban. A webáruházak már jó ideje készülnek az e-piacon évek óta a legnagyobb bevételeket produkáló black friday november végi szakaszára, amely a legtöbb helyen péntektől vasárnapig tart.

Az eddigi tapasztalatok szerint ahogy egy évvel korábban, úgy 2019-ben is az akciózások idején leginkább keresett műszaki, számítástechnikai árucikkeken kívül az ugyancsak népszerű nagyobb háztartási gépekből fogyott az előzetes kampány során a legtöbb, azonban mára még a korábbi éveknél is szélesebb kínálatban kell megtalálnia a fogyasztóknak a legjutányosabb üzletet.

Így a nagy értékű háztartási eszközökön kívül többek között a ruházati termékek, a cipők, a játékok, a bútorok, a háztartási és használati eszközök, a tisztítószerek, a kozmetikumok, a könyvek, az ajándéktárgyak piacán is komoly, jellemzően 20-40, helyenként akár 80 százalékos leértékeléseket tartanak a virtuális térben, ám a fekete péntek nem áll meg az árukereskedelemnél.

A szolgáltatások iránt ugyanis 2019-ben még nagyobb érdeklődés mutatkozott a lakosság részéről, mivel a családok már egyre inkább megtehetik, hogy élményekre is, és a nem kifejezetten az alapvető megélhetéshez szükséges szolgáltatásokra költsenek. Ez meglátszik 2019-es black friday kampányban is, amikor a szolgáltatások – például utazás, vendéglátás, nyelvtanfolyam, egyéb oktatás, szépészeti kezelések, kulturális lehetőségek – területén is szembetűnően kedvező ajánlatokkal szálltak be a cégek.

Az internetes kereskedelem csúcsszezonja a korábbi évekhez képest korábban, már november elején elkezdődött 2019-ben, a teljes hónapra vetítve 75-80 milliárd forintos online forgalom várható, ami duplája az egy hónapra jutó átlagos értékesítésnek, és 17-18 százalékkal haladja meg a 2018-as november eredményeit – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online kiskereskedelmi index című kutatássorozatának idei negyedik jelentéséből, amelyet tegnap közöltek. Viszonyításképpen: az online boltok a harmadik negyedévben összesen 113 milliárd forintos forgalmat értek el.

A piaci elemzők megállapították: a fekete péntek a korábbi 24 órás rohamból 2019-re az egész novembert meghatározó akciós idénnyé vált, mely a korábbiaknál átgondoltabb, kiszámíthatóbb módon alapozza meg a karácsonyi szezont. Az itteni webáruházak 65 százaléka a november 29-i dátumot tekinti az „igazi” black friday-nek, vagyis ma a piac csaknem kétharmada beszáll az akciós rohamba úgy is, hogy háromnegyedük idén már megtartotta korábban a biztos bevételt jelentő kampányt. Várható, hogy az elkövetkező napokban is reklámok dömpingje árasztja el a felhasználók postafiókját, melyek újabb és újabb kedvezményes beszerzésre csábítanak.

Nem pihenhetnek a következő időszakban a csomaglogisztikai cégek sem, amelyek már november eleje óta folyamatosan több küldeményt kezelnek az átlagosnál. A többszöri akciózásnak köszönhetően ugyanakkor az eddigi évekhez képest kiegyensúlyozottabb a futárszolgálatok terhelése. Ráadásul 2019-ben a legtöbben a személyes bolti átvételt választják, és kevesebb webáruház teszi lehetővé az ingyenes házhoz szállítást.

(Magyar Nemzet, 2019. november 29., Thurzó Katalin írása)

 

Black Friday: van mire vigyázni

A trükközőt nem is olyan könnyű fülön csípni. Lehet rugózni, kinek van igaza.

Évről évre visszatérő eleme az extrém akciókról elhíresült fekete pénteknek, hogy a legitim leárazások mellett kamu korábbi árak, nevetségesen kicsi készletek, és egyéb okosságok útján próbálják meg megszabadítani a kereskedők a vásárlókat pénzüktől, írja az Index.

Bár hivatalosan a black friday november utolsó péntekje, de a dolog jó üzletnek bizonyult, így a boltok egyre nyújtják az akciós időszakot. Mára már akár a valódi, katolikus ünnepeknél, a black fridaynek is van nyolcada, és egy héten keresztül bombázzák a vásárlókat különféle akciókkal. 

Már a kapitalista oktáva első napján számtalan olvasói levelet kapott az Index, ezek közül válogatták ki a szerintük különösen pofátlan trükközéseket. Eddig úgy tűnik az Index szerint, hogy az eMag vezet toronymagasan a gyanús akciók terén, természetesen küldtek nekik egy kérdést, hogy mivel magyarázzák a webshopjukban található furcsaságokat.

Van mit ráncigálni: miről tehet az eMAG és miről nem

Az eMag válaszával kezdve:

A cikkben említett két termék (a parfüm és az okostelefonok) esetében a forgalmazó nem az eMAG, hanem egy-egy Marketplace-partnerünk, ez minden esetben a forgalmazó helyén kerül feltüntetésre. Az eMAG nincs és nem is lehet semmilyen hatással a partnerek árazási politikájára a hatályos versenyjogi szabályozások alapján.

A KidCar elektromos kisautó kizárólagos forgalmazója az eMAG, viszont a bemutatott grafika nem mutat mást, mint az elmúlt időszak promóciós kampányainak köszönhető árváltozásokat. Ahogy az látható, a mai napon a legalacsonyabb az ár, mivel ez a termék is része a Black Friday akciónak.

A termékoldalon feltüntetett fogyás- és érdeklődésszámláló az oldalon lévő valós látogatói adatokat mutatja 2 perces időintervallumban. Ez az intervallum a felhasználók által egy-egy termékadatlapon átlagosan eltöltött idő alapján került kiszámításra.

Az eMAG minden esetben a GVH előírásainak megfelelően cselekszik. Az említett iPhone akció esetében a korábbi kampányok figyelembe vételével határoztuk meg a mai napra szánt készletet. Amennyiben korábban nem voltak ilyen kampányok egy termék esetében, a promóciót megelőző három hónapban eladott mennyiségekből kerül megállapításra a készlet.

Közben az akció első hét órájában több mint 1,5 millió látogató nézte meg az oldal ajánlatait, összesen 136 ezer terméket rendelve 3,4 milliárd forint értékben és az akciókkal továbbra is, nap végéig várja a vásárlókat az eMAG.hu.

Olcsóért iPhone 

Nagyon el lehettek tévedve az eMagnál eddig, írta az Index, ugyanis a hirdetésük szerint az éjzöld 512 gigás Apple iPhone 11 Pro Max eddig 901 700 forintba került, amit most nagyvonalúan leértékeltek 650 ezer forintra. Azért némileg gyanús, hogy a többi áruházban 600 ezer forint alatt szórják a kártyafüggetlen 11-eket, de a hivatalos magyar oldalon, az  apple.hu-n is csak 578 ezer forint ugyanez a változat. 

A parfüm ára is illatos 

Szintén az eMag követte el azt a tévedést, hogy állítólag a Boss Bottled Hugo Boss 200 milliliteres férfi parfüm 92.672 forintba kerülne, de most gyorsan leárazták 28.426 forintra. Jóllehet akik ezen a csökkentett áron veszik meg, azok így is több mint valószínű, hogy rosszul járnak, ugyanis a neten keresgélve még ez is elég drágának tűnik.

Itt még bevetették a másik klasszikus trükköt is, és odabiggyesztették, hogy "Siess! 5 másik ember nézi ezt a terméket!". Bár mindkét gyakorlat ellene próbál fellépni a Gazdasági Versenyhivatal, az Extreme Digitallal való összeolvadás előtt álló eMag rendre gyanúba keveredik, hogy megtéveszti a vásárlókat.

Akciógörbe

Egy másik mókás eMag-akcióra is felhívta egy olvasónk a figyelmet. A KidCar KC-1068R elektromos kisautó szintén egy gyanús leárazásban lett 64 százalékkal olcsóbb (itt az x ember nézi ezt a terméket mellé még bónuszban egy "83%-ban eladva" felirat is nyomasztja a vásárlókat). Úgy tűnik nehezen tudnak dűlőre jutni az eMagnál, hogy mennyiért is kéne adni azt a fránya kisautót, ugyanis az olcsobbat.hu árgrafikonja szerint a termék az elmúlt fél évben rendszeresen fel lett árazva, aztán leértékelve.

A Gazdasági Versenyhivatal egyértelműen rendelkezik róla, hogy nem lehet olyat csinálni, hogy egy termék bizonyos mennyiségben le van értékelve, azon felül pedig más, magasabb áron lehet csak megvenni. Magyarul, hogy a készletből mondjuk 5 darab akciós, a többi pedig nem. 

“ ... a készlet erejéig és más hasonló tartalmú kijelentések alkalmazása nem mentesíti a vállalkozást a jogsértés megállapíthatósága alól, ha a készlethiányos állapot törvényi feltételei fennállnak. Az ilyen tartalmú kijelentések a jogsértés szempontjából valós tartalmat nem hordoznak, hiszen nem adnak információt a fogyasztónak a várható keresletről vagy a rendelkezésre álló készletről.

A GVH álláspontja szerint nem várható el egy ésszerűen eljáró fogyasztótól, hogy arra számítson, hogy elfogy a hirdetett akciós termék már a többnapos vagy többhetes promóciós időszak legelején.”

Az eMagnál vagy nem abszolválták ezt a nem túl olvasmányos passzust, vagy úgy voltak vele őket aztán nem fogják holmi szürke hivatalok hátráltatni abban, hogy megcsinálják a bizniszt. 

Ennél az ezüstszürke iPhone 8-nál totális káoszba fordultak az egymásnak ellentmondó akciók. Először is tájékoztat egy fekete üzenet, hogy 119 ezer forintért már nem lehet kapni ezt a terméket (ez ugye elméletileg tilos lenne), de még így is meg lehet venni 240 ezer helyett 215 ezerért – ebben annyi a szépséghiba, hogy a legtöbb helyen 150 ezer környékén árulják ugyanezt a telefont. Bónuszba ezt is sikerült megspékelni még a paráztatós "14 másik ember"-es felirattal. 

(Index, 2019. november 22.)

 

A vásárlók örömére Black Friday

Úgy kell ez a black friday, mint púp a hátra.

A black friday akciódömping és vásárlói orgia hagyományosan egy napig tart, és hagyományosan a Hálaadás utáni pénteken tartják az Egyesült Államokban, írja az Index. Juhász Edina írása.

Ezzel szemben itthon nem hogy több napig húzzák az érintett boltok, hanem gyakorlatilag erről szól november második fele, és egybecsúszik a karácsonyi akciókkal. Sőt, az sem ritka, hogy néhány bolt tavasszal vagy nyáron nevezi el az akciós hétvégéjét black fridaynek. Igazi akciók helyett trükköznek még a legnagyobbak is, és az egyetlen résztvevő, aki szív az egésszel, az a vásárló.

Novembernyi black friday

Attól függetlenül, hogy az idei black friday november 29-én lenne hivatalosan, Magyarországon már november 12-én (kedden) is bele lehetett futni a fekete pénteki ajánlatokba, vagyis nem csak a pontos időpont nem stimmel a legtöbb helyen, de a fekete péntekbe gyakorlatilag a hét bármelyik napján bele lehet futni. Az egész nem áll meg november 29-ig, és a black friday hétvégéknek köszönhetően a decemberbe is bele fog csúszni. A mondás az, hogy nálunk nincs Hálaadás, ezért nem kell ragaszkodni a dátumhoz, bár azt még egyik szereplő sem tudta elmagyarázni, hogy miért hívják fekete pénteknek, ha több napig tart. 

Pedig az egynapos, ugyanazon a napon tartott, az akciókat jó előre kommunikáló black friday lenne az igazi verseny, ahol valóban lehet tudatos döntéseket hozni, mert van idő arra, hogy rendesen utánanézzen az ember, valóban olyan jó-e az az akció, de hát ez az a megoldás, ami a vásárlók érdekét szolgálná. Ehelyett jelenleg az nyer, aki előbbre hozza a black fridayt, és arra hajt, hogy a vásárló aggódni kezd, hogy a konkurenciánál nem lesz akciós a mosógép vagy nem lesz ennyire olcsó, és még el is fogy hamar, úgyhogy inkább megveszi az első szembejövő helyen.

A Gazdasági Versenyhivatal és a fogyasztóvédelem is jobban odafigyel ebben az időszakban, ennek ellenére évről-évre előjönnek ugyanazok a problémák, és még mielőtt bárki azt hinné, hogy egy nagy és ismert áruház nem engedheti meg magának az átveréseket, ki kell mindenkit ábrándítanom.

HA NEM IS NEVEZHETŐ MINDEN ESET KLASSZIKUS ÁTVERÉSNEK, MÉGIS HEMZSEGNEK ILYENKOR A LEGNAGYOBB ÁRUHÁZAK IS A TRÜKKÖZÉSTŐL, MEGTÉVESZTÉSTŐL ÉS TUDATOS LEHÚZÁSTÓL.

Persze elképzelhető, hogy van olyan ajánlat, ami nem feltétlenül dob sokat az áruház év végi profitján és valóban jó vétel lehet, az viszont nem olyan életszerű, hogy a reklámozott szuperakciókkal tulajdonképpen rosszul járnának az üzletek. Arról nem is beszélve, hogy eleve már az trükk,  hogy szorít az idő, így nincs is lehetőség rendesen átgondolt döntést hozni. Azaz talán ugyanannyi pénzért vehetett volna az ember egy jobb ár-érték arányú terméket is, ha rendesen mérlegelni tudta volna a döntését, és lett volna ideje utánajárni a kínálatnak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.