mérlegen

Megkezdődött a decemberi boltos hadjárat

Mert három hét múlva karácsony. És jön a szokásos sorállás is, de messze nem a Tesco miatt, hanem mert sok a pénzünk, és minden boltban kevés az eladó. Elmegy vagy közel ezerkétszáz milliárd a boltokban, úgy mindenre decemberben. Az ajándékok nagyját decemberben és a hagyományos boltban vesszük. Egyébként szép-szép volt a Black Friday, de csak egy erős bemelegítés, hiszen a boltos költekezés csúcsa magasan a december lesz, és a hagyományos boltban. Valószínűleg a weben is a december lesz a legerősebb hónap.

Sorállás persze lesz, hiszen évek óta kevés az eladó a boltokban. A kirakatokban manapság kétféle kiírást látni, az egyik a karácsonyi bevásárlásra buzdít, a másikon pedig eladót keres a bolt. De mindegyik keres, szinte kivétel nélkül, legfeljebb nem írja ki.

Arany, ezüst bronz hétvégék: jön a java, a decemberi pénztárcapusztítás a boltokban, a Black Friday csak bemelegítés volt

Bronz, ezüst, arany hétvégék: viszik a pénzt rendesen, de a hétköznapok is, hiszen hosszabb ideig tartanak nyitva a boltok decemberben. Kell is, mert ömlik a pénz ajándékokra és az ünnepi asztalra valókra.

A statisztikából is kitűnik, hogy év vége felé, októberben és novemberben azért még sokat lustálkodnak a vásárlók és a teljes novemberi költekezés - hiába a sok Black Friday - összességében nem nagyobb az októberinél. Persze az elmúlt években azért záródott az október-november hónapok ollója, de az igazi megugrás az év utolsó hónapjára maradt. Ami nem kevés, egy 150 milliárdnyival több folyik ki a zsebekből decemberben a megelőző hónapok költekezéséhez mérten:

boltos világ év végén 2014 2015 2016 2017 2018*
október  811  825  853  925  1.010-1.015
november  774  800  843  925  1.010-1.015
december  909  957  1.003  1.072  1.175-1.180
KSH, érték: milliárd forint, teljes bolti kiskereskedelem,
folyóáras adatok, */: várható

Az pedig már megszokott, hogy az előző évhez képest is nő a boltos költekezés. 2018-ban előreláthatóan 30%-kal több pénzt hagyunk a boltok pénztáraiban, mint öt esztendővel korábban.

Ömlik a pénz ajándékokra a boltokban

Az ajándékvásárlás terepe az iparcikkes bolt, például műszaki cikk, ruházat, könyv, játék. Könyvből és játékból az éves értékesítés nagyobbik fele karácsonyra jut. Most úgy néztük a statisztikát - némi módszertan szükséges -, hogy az iparcikk adatokból leszedtük a webáruházak forgalmát (a statisztikában az iparcikkes forgalomnak része a webáruházi értékesítés).

Ebből az kerekedik ki, hogy a különféle iparcikkekre mintegy 70 milliárd forinttal többet költünk decemberben, mint novemberben, a különbség zöme pedig ajándékvásárlás. De ajándékokra ennél sokkal többet költenek a családok, hiszen van, aki a weben veszi meg (az ebben a számban előbbiek miatt nincs benne), ráadásul már novemberben, sőt, az ajándék bármi más is lehet, amit nem boltban veszünk meg, például egy utazási utalvány, vagy színházjegy, mindezek összege túllépheti a 100 milliárd forintot. Ez családonként 28-30 ezer forintot jelent átlagosan. (Sokféle érdekes felmérés jelenik meg egyébként a karácsonyi ajándékvásárlásról, de oda kell figyelni arra, kiket is kérdeznek meg.)

Az iparcikkes boltok körében is 30%-kal nagyobb a decemberi költekezés az öt évvel korábbinál:

boltos világ év végén
2014 2015 2016 2017 2018*
október 276 292 302 330 360-365
november 266 285 299 328 360-365
december 339 364 366 394 430-435
KSH, érték: milliárd forint, iparcikkek értékesítése, webáruházak nélkül, */: várható

A web egyenlőre csak kistestvére a hagyományos boltnak, de azért cseperedik szépen

Rakétasebességgel nő a webáruházi vásárlás Magyarországon is, 2018-ban negyedével nőtt a forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Ezt megelőzően még nagyobb volt a növekedés üteme.

De ezzel együtt is a webáruházi piac (a hagyományos bolti forgalom áruösszetételével azonos körben, tehát a különféle szolgáltatások, például szállás-, vagy pizzarendelés nélkül) decemberben 6%-a lehet a teljes bolti kiskereskedelemnek (ez csak a decemberi súly).

Az ajándékvásárlás zömét adó hagyományos bolti iparcikkes forgalomhoz mérve viszont a webáruházi költekezés súlya már nagyobb, december hónapban 15% lehet előreláthatóan.

Mindez pedig azért - a súlyok alapján - azt jelenti, hogy az ajándékok nagyobb részét a hagyományos boltokban veszik meg a vásárlók, hiszen a novemberi Black Friday akciósorozatban nyilván nem csak ajándékokat vásároltak a családok.

A blokkk.com azzal számol, hogy 2018-ban a decemberi webáruházi költekezés a hagyományos bolti árukörben (napicikkek, iparcikkek körében) decemberben az elmúlt évekhez hasonlóan több lesz, így a webes ajándékvásárlás is feltehetően nagyobb súlyt kap az év utolsó hónapjában:

boltos világ év végén
2014 2015 2016 2017 2018*
október 17 22 27 35 43-45
november 20 25 36 46 58-60
december 26 30 40 51 63-65
KSH, érték: milliárd forint, webáruházak forgalma, */: várható

A november-december közötti olló persze zárulhat, de azért a Black Friday akciókkal óvatosan is kell bánniuk a webáruházaknak, hiszen az elérhető nyilvános adatok szerint a legnagyobbak vagy veszteségesek, vagy csökken az eredményük.

Csokoládé, bejgli, halászlé, pezsgő: szaporázhatják az élelmiszerboltok

Decemberre jut az ünnepi alkalmakból bőven, hiszen a mikulás, a karácsony és a szilveszter olyan alkalmak, amikor a gyermekcipők ablakba rakásától kezdve a csillagszóró gyújtáson keresztül a szilveszteri tűzijátékig lehet enni, inni az ilyenkor szokásos édességekből, finomságokból, és persze innivalókból.

Nem is csoda, hogy az élelmiszerboltok vannak legtovább nyitva karácsonykor is, hiszen az ünnepi ételekhez valókból a legfrissebbeket inkább későn, mint előbb tanácsos megvásárolni.

Lódul is nagyot decemberben az élelmiszervásárlás, nem is sok hiányzik ahhoz, hogy az ünnepi élelmiszer költekezés értéke megközelítse a 100 milliárd forintot - most éppen 95 milliárd körül jár az év utolsó hónapjának megugrása:

boltos világ év égén
2014 2015 2016 2017 2018*
október 364 377 386 412 440-445
november 349 362 375 406 435-440
december 426 450 471 497 530-535
KSH, érték: milliárd forint, élelmiszerboltok forgalma, */: várható

Nyitvatartás: nem marad ki semmi

December 24-én nem kell bezárniuk a boltoknak legkésőbb 12 órakor, ahogyan a szakszervezet szerette volna (elmélkedve azon, hogy ha már a gyertyagyújtás hétfői napra esik, akkor előtte amúgy is arany hétvége lesz, sok-sok idővel bevásárolni). De hát a kormány jobban ismeri a vásárlókat a szakszervezetnél, ezért maradt minden a régiben (mert vannak azért mindig szép számmal vásárlók, akik az utolsó nap utolsó pillanataira is hagynak bevásárolni valót az ünnepekre, jövőre és a rákövetkező esztendőkben pedig már nem hétfő a karácsony napja).

De azért nem árt odafigyelni a nyitvatartásra, mert a boltok is jobban ismerik a vásárlóikat a szakszervezeteknél, és némelyik már ki sem nyit december 24-én arra a fél napra, egyszerűen azért, mert az ő vásárlói akkor már nem vásárolnak. De a többség azért nyitva lesz. Az az eladó, pénztáros, árufeltöltő pedig, akinek nem kell december 24-én dolgoznia, nyilván örül ennek - és megy bevásárolni, mert ha valakiknek ilyenkor kevés az idejük bevásárolni, a boltos dolgozók bizony közéjük tartoznak. 

Beindultak a karácsonyi vásárok is, és nem marad el az ünnepeket követő csere-bere, amikor a nem tetsző, vagy kétszer is megkapott ajándékokkal a hónuk alatt állnak ismét sorba a vásárlók a boltokban.

 

Készülnek persze az ügyeskedők is, így karácsonykor sem árt figyelni az árakat, kapunk-e nyugtát, és készülnek a zsebtolvajok is, kihasználva a nagy tömeget. A webáruházi vásárlók pedig izgulhatnak, megérkezik-e időben az ajándék, ha csak már meg nem vették valamelyik Black Friday akcióban. Úgy egyébként nagy ünnepi akciók nem lesznek, hiszen megy a bolt így is, legfeljebb az ünnep előtti utolsó pillanatokban szórnak ki valamit olcsóbban a boltosok. De ez alól a webáruházak kivételek, hiszen körükben olyan éles a verseny, hogy még karácsony előtt is csalogatják magukhoz a vásárlót - nyilván a másik webáruház elől, nincs az évnek webes akció nélküli napja. 

(blokkk.com, 2018. december 3.)

 

Földön, felhőben: Black Friday, még a turiban is

A kettéfűrészelt Black Friday második fordulója erősebb lesz. Akik egy héttel előbb belevágtak, most ismételhetnek. A turkáló sem marad ki a sorból. Háromszorosára ugrott ugyan a novemberi webáruház, de az ajándékok nagyját decemberben vesszük meg, amiben a hagyományos boltok vastagon tarolnak. A Black Friday brutális akcióözöne pedig a fordítottját sugallja, de a statisztika mást mutat.

A Háda is meghirdette a maga Black Friday akcióját, így most már teljes lesz a kör november 23-án. A boltok nagyágyúi is beszállnak, így az Aldi (igaz, ő a változatosság kedvéért Black Thursday-t, csütörtököt hirdet, de hát volt már red is a Media Markt jóvoltából), az Auchan, a Lidl, vagy a Tesco. Természetesen jönnek a többiek is, például a H&M, C&A, Orsay, New Yorker, Replay, Hervis, de a Praktiker sem akar lemaradni.

A Mediamarkt, Euronics, Notebook.hu ismétel, az eMAG most gyújtja be akciós gyújtóbombáit. Az E-Digital pedig hiába szalad előre évek óta (bár nyilván ő tudja, miért), nem állhat le az akciózással, különben nem az ő emléke marad meg a vásárlók fejében az igazi decemberi nagybevásárlásban. Mert az még nem változott, december az igazi ajándékvásárlási időszak.

A sok Black Friday, a két nagy robbanás, az akciósorozat az egész novembert beborítja, hiszen például a Mall.hu nem aprózza el, egész hónapra hirdette feketepéntekes leárazásait. Az Alza sem vacakol sokat, ő egy két hetes Black Friday időszakkal mindkét kitüntetett napot áthidalja.

Azért a boltosoknak számolniuk kell, minek és mennyire engedhetik le az árát. Meg is kell élniük valamiből, amihez azt is el kell adni, ami nincs leárazva. Így aki elszámolja magát, az még pórul is járhat, hiszen az akciós termékeit ugyan elkapkodják, de ha a többi nem fogy, akkor könnyen bajba kerülhet. És figyel a fogyasztóvédelem és a versenyhatóság is, hiszen a leárazásnak vannak szabályai is, bár a vásárlók szemfülessége, nem utolsósorban a vásárlók könyvét jócskán lepipáló közösségi oldalakkal, sok mindent felülír.

Néhány bolt pedig már melegít a decemberi arany, ezüst, bronz hétvégékre, mivel a Black Friday idején hagyományos boltjában hosszabb lesz a nyitvatartás.

És amivel továbbra is számolunk a webpiacon:

webpiac 2014 2015 2016 2017 2018*
november
54%
20 
md ft
28%
25
md ft
39%
36
md ft
28%
46
md ft
25%
58-60
md ft
december
57%
26
md ft
18%
30
md ft
32 %
40
md ft
26%
51
md ft
23%
63-65
md ft
KSH, érték: %, előző év azonos időszakához képest, változatlan áron, tehát mennyiségben, volumenben, valamint milliárd forint, forgalom, */: előrejelzés

Ajándéközön a boltból: december az igazi, így nem árt a helyére tenni a webet

A kizárólag, vagy döntő részben a webáruházból élő boltosok számára a webes világ a döntő. Ide tartozik például az E-Digital, a Mall.hu, az eMAG, vagy az Alza.hu. A többiek vegyesen ügyködnek webáruházaikban és a weben, de nyilván az utóbbi csatorna rakétasebességgel nő náluk is. Például a Media Markt webáruháza egy év alatt megkétszerezte forgalmát, de azért bevételének háromnegyed a hagyományos boltjaiból jön. Nem tudni például a Tesco, az Auchan, vagy például az Euronics webes adatait, már többször is felvetettük, hogy a webáruházak nagyon is szégyenlősek, ha a piacukról kell vallani. Így nagyobbrészt azok webadata ismert, akiknek magyar bejegyzésű a webáruházuk és önálló (például Mall.hu, Media Markt), vagy nem titkolóznak (például Praktiker, Libri, Tchibo).

A brutális reklámözön nyomán úgy tűnik, mintha minden család a novemberi Black Friday akciókban venné meg a karácsonyi ajándékot. Ez nem egészen így van, sőt, hiszen egyrészt összességében a november lusta időszak a boltos világban. Októberhez képest novemberben - tessék kapaszkodni - az elmúlt években kivétel nélkül kisebb volt a teljes kiskereskedelmi forgalom. Tény ugyanakkor az is, hogy ezen belül az iparcikkek forgalma az elmúlt két esztendőben, 2016-ban és 2017-ben már nőtt novemberben a megelőző októberhez képest, ami a webáruházak nyomulásának, a Black Friday akcióknak is köszönhető.

A web súlya ugyan nőtt az elmúlt években decemberben is, önmagában rakétasebességgel emelkedett az év utolsó hónapjában a növekedés ütemét nézve, de a részaránya azért még annyi, amennyi, a teljes iparcikk vásárlásokon belül:

decemberi boltos világ 2014 2015 2016 2017 2018*
iparcikk 364 394 407 445 485-490
web 26 30 40 51 63-65
web súlya 7% 8% 10% 11% 13%
KSH, érték: milliárd forint, decemberi hónapok, */: előrejelzés

(blokkk.com, 2018. november 20.)

 

Kettéfűrészelt Black Friday: álnéven is kell akciózni

Legalább kétszer kell akciózni. Hiába ugrott neki a vásárlóknak egy héttel korábban a Black Friday akciókkal  a nagy webáruházak egyik csoportja, a másik vastagon követte őket. Igaz, más néven. Jöhet a második nagy durranás november 23-án, de ott is be kell szállnia mindenkinek. Annak is, aki korábban már elsütötte a maga Black Friday lövegét. És a vásárlók már annyira megszokták az év minden napjára jutó webakciókat, hogy kemény küzdelem a fillérjeik kiéneklése a pénztárcájukból. Ami jó vaskos, így nem is olyan biztos, hogy olyan nagyon, de nagyon sürgős a novemberi nagybevásárlás. Főleg azért, mert az ajándékozási időszak költekezésének 90%-a a hagyományos boltoknak jut.

Egyáltalán nem biztos, hogy érdemes volt kapkodni a sok Black Friday akcióval, hiszen aki előbb lőtte el puskaporát, azt vagy ugyancsak Black Friday, vagy valami Black Friday pótlóval követték a versenytársak. A nagyok szinte kivétel nélkül.

Kíméletlen a webáruházak versenye, az év minden napján hirdetnek akciót, enélkül úgy tűnik, be is zárhatnának. A Black Friday táncrendjét egyébként pont a legnagyobb webáruház, az E-Digital pörgette meg, hiszen ő már évek óta egy héttel előbbre hirdeti meg saját kitüntetett Black Friday napját. Volt, aki egyszerűen csak követte, főleg az E-Digitalhoz hasonlóan legnagyobb súllyal az elektromos, és informatikai cikkeket árusító webáruházak, például a Euronics, a Notebook.hu, vagy az Electronic Star, ráadásul előbbi kettő még hozzá is csapott néhány napot a hétvégéből a Black Friday péntekéhez. És az E-Digital legnagyobb versenytársa, a toplitás második helyezett Media Markt is benyomott egy Black Friday akciócsomagot a webáruházában, bár ezen látszott, hogy tartalékol az igazi nagy napra, november 23-ra.

Egy másik webes nagyágyú, az eMAG pedig a gyorsan lépők Black Friday-e előtt beharangozta a maga november 23-i Black Friday akcióit. De lehet, hogy ez kevés, ha a másik webáruház előbb nyomja le a nagy akciós napját, ezért az eMAG más néven nyomta meg a leárazás gombját az előre sietőkkel egy időben, ügyelve arra, hogy legyen ellensúlya az egy héttel korábban indítókkal szemben.

Kettéfűrészelt Black Friday: a vásárló csak kapkodja a fejét

Miután sikerült kettéfűrészelni a Black Friday napot, sőt, volt, aki nem aprózta el, hiszen a Mall.hu egész hónapban nyomja ezen a címen leárazásait, adódik a kérdés, mit szól hozzá a vásárló.

A vásárló véleménye a vásárlás, az, hogy vajon rohant-e már november 16-án a számítógépe billentyűzetéhez szorgosan nyomogatni a rendelés gombot, vagy kivár még egy hetet, vagy éppen csak pár napot. Nyilván, ha már korábban kinézett magának valamit és azt megtalálta leárazva, vagy számára csábító akcióra lelt, akkor vásárolt.

Az egyes webáruházak természetesen fillérre pontosan látják a nap végén, miből mennyi és mennyiért fogyott.

De hát tudjuk, hogy a webáruházak többsége szégyenlős, és elsősorban weblapja látogatottságáról, esetleg vásárlások számáról, vagy kosárértékről beszél a nyilvánosság előtt, amiből viszont semmit sem lehet kihámozni arról, mennyi bevételre tett szert. Egyenlőre az eMAG az egyetlen kivétel a nagy webáruházak közül, mely elárulta eddig, mennyit is csöngetett a kasszája a Black Friday napján. Az E-Digital csak annyit mondott, mennyi engedményt, hány milliárd forintot enged át a vásárlóknak.

A sok Black Friday haszna: több az akció, de pont emiatt az árbevétel már nem nő annyira

Végül a legalább két Black Friday nyomán összességében több akciót kell nyomniuk a webáruházaknak, mintha egy napra összpontosulna a karácsonyi ajándékvásárlás nyitánya. A hivatalos statisztika pedig azért annyit majd elárul, hogy az egész novemberben a sok-sok Black Friday nyomán milyen ütemben nőtt a webáruházak forgalma, a november lepipálta-e a decembert, akár a növekedés ütemét, akár a bevételt nézve.

Nos, több évre visszatekintve először is az rajzolódik ki feltűnően, hogy a webáruházak növekedésének üteme novemberben, decemberben és éves szinten is lassult (de azért nincs ok a fanyalgásra), bármely időszakot nézzük.

A következő, hogy növekedési ütemben felülkerekedett a november a decemberhez képest, de az éves mérleget még nem tudta minden esztendőben lepipálni. Ugyanakkor a növekedési ütemekben a két hónap között egyre kisebb a különbség. Ez a növekedési mutató azonban az árváltozásokat kiszűrő jelzőszám, tehát nem a kasszában hagyott pénz változását, hanem a mennyiség, volumen növekedését mutatja.

És a webáruházak kasszáiban csilingelő pénzt nézve az olló nem nagyon akar csökkenni a november és a december között (4-6 milliárd forint között mozgott eddig). Ennek egyik oka egyszerűen az, hogy lehet egyre több akciót hirdetni novemberben, de sokkal olcsóbban is kell adni a portékát, tehát mennyiségben (darabban, kilóban, méterben) nőhet gyorsabban a vásárlás, de árbevételben már kisebb a bővülés üteme.

Az előbbiek nyomán jelenleg azzal számolunk, hogy 2018-ban a webáruházak novemberi árbevétele még nem fogja lepipálni a decemberit. És ne feledjük azt sem, hogy a webáruházak a decembert sem ússzák akciózás nélkül, mint korábban máskor, hiszen jön a hagyományos boltok arany, ezüst bronz hétvégéje. És egyenlőre az ajándékok többségét a hagyományos boltokban veszik meg a vásárlók: a decemberi iparcikkes forgalomnak alig valamivel több, mint 10%-a a webáruház költekezés. Ahol egyébként eddig ez volt:

a webpiac növekedése 2014 2015 2016 2017 2018*
november
54%
20 
md ft
28%
25
md ft
39%
36
md ft
28%
46
md ft
25%
60
md ft
december
57%
26
md ft
18%
30
md ft
32 %
40
md ft
26%
51
md ft
23%
63
md ft
teljes év
42%
178 md ft
33%
235 md ft
30%
308 md ft
29%
401
md ft
25%
500 md ft
KSH, érték: %, előző év azonos időszakához képest, változatlan áron, tehát mennyiségben, volumenben, valamint milliárd forint, forgalom, */: előrejelzés

(blokkk.com, 2018. november 19.)

 

Black Friday-ból bő a kínálat, két nagy bum-bum is lesz

A hagyományok szerint november 23 lenne a Black Friday napja. De csak lenne, mert a webáruházak a legkülönbözőbb időpontokban indítják, az első nagyot november 16-án. Így legalább két nagy vásárlási roham is lesz belőle. De hát mi mást lehetne várni, amikor kivétel nélkül minden webáruház az év minden napján akciózik. A hagyományos Black Friday táncrendtől eltérő webáruházak a piac ötödét viszik. Ami nem változik: azért a webáruházaknál is december marad a vásárlási csúcsidőszak.

Novemberben a webáruház rajongó vásárlók a Black Friday-t keresik. De hát felesleges előjegyezni a  naptárban november 23-at, hiszen belepiszkálnak rendesen a webáruházak a fekete péntekes leárazásokba, más napokon is hirdetve ezen a címen a nagy akciókat. Black Friday napokból most már ragyogó a kínálat, jut belőle november minden napjára.

A legnagyobb webáruházak nem vacakolnak: egy héttel előbb kezdik

A Black Friday arról híresült el, hogy brutális mértékű leárazásokkal csinálnak kedvet a boltosok a karácsonyi ajándékvásárláshoz, ekkor sütve el a startpisztolyt. Mindezt persze nem azért csinálják, hogy mindenki mindent azon az egy szem napon vásároljon meg, hiszen akkor utána éhen halna minden kereskedő. A cél az, hogy jöjjön vissza máskor is, főleg a nagy karácsonyi rohamban, decemberben. Akkor már azért csínján kell bánni az akciókkal, nincs is rá annyira szükség - lesz azért -, hiszen a boltosnak kell a bevétel is, valamiből meg kell vennie a polcra való árut, ki kell fizetnie a 16%-kal (ennyi az átlag) nagyobb bért az eladójának és például a villanyt is fel kell kapcsolnia, az sincs ingyen.

A Black Friday napját a szokás, a hagyomány rögzítené, 2018-ban november 23 lenne a kitüntetett akciós nap. De hát vannak olyan webáruházak, akik eltérnek a táncrendtől, főleg az élbolyban tanyázók, tehát a toplisták legnagyobbjai.

A magyar webpiacon a piacvezető E-Digital már évek óta előbbre lopakodott a maga Black Friday reklámjaival, egy héttel előbb indított, így tesz 2018-ban is. Azért ha a legnagyobb webáruház előbbre lapoz a naptárában, dőreség lenne azt feltételezni, hogy nem lesznek követői. Hát lettek is.

2018-ban az ugyancsak dobogós - második legnagyobb - Media Markt is előbbre hozta a maga Fekete Péntekét, a webáruházában. Igaz, a honlapján ezt nagyon eldugta, a Facebook oldalán viszont könnyebben elérhető, hogy előbb kezd, ő is egy héttel. Nyilván nem akar lemaradni a E-Digitaltól, de azért látszik, hogy tartalékol egy nagyobb durranásra, november 23-ra.

A Mall.hu egész novembert a Black Friday égisze alatt tolja, de ő is nyilván súlyoz majd azokra a napokra, amikor a versenytárs webáruházak jobban belehúznak.

Összeszedtünk néhány olyan nagyobb webáruházat, akiknél a Black Friday akciós napjainak kezdete, vagy egynapos időpontja eltér november 23-tól:

webáruház Black Friday időpont
E-Digital november 16
Media Markt november 16
Mall.hu egész november
Alza november 12-25
Euronics november 13-19
Notebook.hu november 15-18
Electronic Star november 16.
Webáruházak adatai

A hagyományos Black Friday táncrendtől eltérő webáruházak a webpiac ötödét viszik, a példaként felsoroltakon kívül akadnak mások is ebben a körben.

De hát akkor mi marad november 23-ra: két nagy durranás lesz

Hát az a webáruház, aki november 23-án tarja a Black Friday-t, bizony ünneprontónak tartja a beelőző többi versenytársat, vastagon. De nyugodtan bízhat benne abban minden vásárló, hogy a táncrendtől eltérők is tartalékolnak akciós muníciót november 23-ra is, hiszen a verseny lényege, hogy ha lép a versenytárs, lépek én is valamit válaszul.

A végső eredmény pedig így az lesz, hogy két nagy akciós durranással is számolhat a kedves vásárló, ugyanattól a webáruháztól is, így ő csak jól jár.

Az E-Digital, vagy a Media Markt sem ússza meg ennyivel, hiszen azért 23-án is össze kell majd kapniuk magukat valamivel, hiszen a sokan ezen a napon adja a Black Friday akciók javát.

Persze más a helyzete annak a webáruháznak, amely mögött egy nagyobb hagyományos lánc áll. A Mall.hu, vagy az eMAG a webből él, az E-Digital forgalmának döntő része is az internetes értékesítéshez kapcsolódik, viszont a Media Markt, vagy éppen az Auchan, vagy a Tesco könnyebben tud sakkozni a Fekete Péntekes akcióival.

Mérleg: mindegy, mikor van a Black Friday, az ajándékvásárlási csúcs a december marad a weben is

Van olyan szakmai vélekedés, hogy 2018-ban a webáruházak novemberi forgalma nagyobb lesz a decemberinél. Nos, ez egyáltalán nem biztos, sőt ennek nem sok jele van, bár egy-egy vállalkozásnál nyilván előfordulhat. 

A blokkk.com azzal számol továbbra is, hogy valóban jelentősen megugrik a novemberi webköltekezés 2018-ban, elérheti az 58-60 milliárd forintot is, a 2017-es 46 milliárdot követően. De hát nyilván decemberben is nőni fog a webáruházak forgalma, hiszen a korábbi években is így volt, az év utolsó hónapjában nem állt meg az élet, pontosabban a növekedés.

A vásárlók fejében is azért még mindig a december, az arany, ezüst, bronz hétvégék az ajándékvásárlás kitüntetett időszaka, és a webvásárlást sem kapkodja el mindenki, hiszen a webáruházak decemberben sem engednek sokat az akciós őrületből. És az elmúlt évek adatai ezt mutatják.

Az elmúlt években nőtt decemberben a webköltekezés a megelőző feketepéntekes novemberhez képest, és az előző évi decemberhez képest is. Miért lenne másként 2018-ban, amikor az év eddig eltelt időszakában 25% volt a webáruházak növekedése:

webvilág 2015 2016 2017
november december november december november december
bevétel
milliárd forint
25 30 36 40 46 51
olló november-december között + 5 + 4 + 5
növekedés 
előző év decemberéhez képest
+ 18% + 32% + 26%
KSH, érték: milliárd forint

Tehát a decemberi növekedés 2018-ban sem marad el. Ahhoz, hogy a november lepipálja a decembert a webáruházi értékesítésben, ahhoz a decemberi forgalomnak a korábbi évek növekedési üteménél kisebb tempóban kellene bővülnie. Persze teljesen kizárni semmit sem lehet, az olló pedig valamelyest azért szűkülhet.

(blokkk.com, 2018. november 15.)

 

Munkaerőhiány: hogyan lesz ebből Black Friday?

A webáruházak is munkaerőhiánnyal küszködnek. Már csak két hét a hivatalos Black Friday-ig, de egyre többen nyomulnak fekete péntekes reklámjaikkal, rontva a kivárók esélyeit. Az pedig nem valószínű, hogy a novemberi webáruházi forgalom nagyobb lesz a decemberinél. Sőt. Megnyomták egyébként az átvételi pontokat, ez enyhítheti a kiszállítás késedelmeit. Az élbolyban brutális csat a várható: E-Digital, Media Markt, Alza, Tesco. Felfordulhat a sorrend. ₪₪₪ 

Nem tudni, hogy pontosan hányan dolgoznak a webáruházakban, hiszen számos boltos egy cégben futtatja a hagyományos üzletét és a webáruházát. Azt viszont pontosan lehet tudni, hogy a webáruházak is munkaerőhiánnyal küszködnek, hiszen röpködnek az álláshirdetések itt is, szép számban.

Kellene az online munkatárs is

Nem is nagyon találtunk olyan nagyobb webáruházat, ahol ne lenne munkaerő felvétel, még novemberben is. A legnagyobbak, majdnem mind hirdetnek valahol, álláskeresőkre vadászva. Hiány van ügyfélszolgálati, raktáros, targoncás, vagy áruösszekészítő munkatársakból is.

Könnyebb a helyzete annak a webáruháznak, amelyik a hagyományos boltjával egy vállalkozásban ügyködik, hiszen tud munkatársat átcsoportosítani, mivel a hagyományos boltban a november azért még álmos hónapnak számít. De hát ez csak decemberig gyógyír, mert akkor mindenütt pörög az ajándékvásárlás.

A statisztika szerint a főtevékenységként webkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknál háromezren dolgoznak, de érdekes módon, hiába ez a csatorna nő a leggyorsabban, keresetük valamivel kisebb a bolti kiskereskedelem átlagánál:

webáruházak létszám átlagkereset
fizikai foglalkozásúak 1.699 199 ezer forint
szellemi foglalkozásúak 1.329 324 ezer forint
együtt 3.028 258 ezer forint
KSH, 2018 augusztus, négy főnél nagyobb webáruházak

Az ünneprontók már tolják a Black Friday-t: de a csúcs azért a december marad

Az ünneprontók már nyomják a Black Friday-t. Egyébként a webáruházak között piacvezető E-Digital például 2017-ben félredobta a táncrendet és egy héttel előbb robbantotta a Black Friday akcióit, de hát ilyen a verseny. A Media Markt vörös péntekkel indított, a Mall.hu, vagy a Telekom egész hónapban tolja a Black Friday-t.

Egyes szakmai vélekedések szerint 2018-ban a webáruházak novemberi forgalma nagyobb lesz a decemberinél, erről a Népszavában olvashattunk. Nos, ez egyáltalán nem biztos, sőt ennek nem sok jele van, bár egy-egy vállalkozásnál nyilván előfordulhat. 

A blokkk.com azzal számol, hogy valóban jelentősen megugrik a novemberi webköltekezés 2018-ban, elérheti az 58-60 milliárd forintot is. De hát a decemberről még nem esett szó, de nyilván akkor is nőni fog a webáruházak forgalma, hiszen a korábbi években is így volt, az év utolsó hónapjában nem állt meg az élet, pontosabban a növekedés. Nőt a webköltekezés a megelőző feketepéntekes novemberhez képest, és az előző évi decemberéhez képest is. Miért lenne másként 2018-ban,, amikor az év eddig eltelt időszakában 25% volt a webáruházak növekedése, ami a korábbi éveknél kisebb ütemet is jelent:

webvilág 2015 2016 217
november december november december november december
bevétel 25 30 36 40 46 51
olló november-december között + 5 + 4 + 5
növekedés előző év decemberéhez képest + 18% + 32% + 26%
KSH, érték: milliárd forint

Tehát a december növekedés 2018-ban sem marad el. Ahhoz, hogy a november lepipálja a decembert a webáruházi értékesítésben, ahhoz a decemberi forgalomnak a korábbi évek növekedési üteménél kisebb tempóban kellene bővülnie. Persze teljesen kizárni semmit sem lehet.

Nagy felfordulás lesz az élbolyban

Tízmillárdot is tud dobni egy-egy cég az online értékesítésében egy esztendő alatt, a 480-500 milliárdos webpiacon. Így volt ez legutóbb, amikor a Media Markt megkétszerezte webáruházának árbevételét a legutóbbi üzleti évében, vagy az Alza.hu, aki egy év alatt csinált tíz milliárdot, piacra lépésének első esztendejében. A piacvezetők éves forgalma 20-30 milliárd forint között mozog,

Sok webáruház titkolja ugyan a forgalmát, de meglepetés azért várható, főleg a nagyláncok körében. A Media Markt további ugrása mellett meglepetést hozhat a toplistában például a Tesco, aki ebben az évben rohamos léptekkel bővíti a házhozszállítási hálózatát országszerte. Hasonlóképpen robbanthat az Auchan is, hiszen az új logisztikai központja pontosan ezt a célt is szolgálja. Jön majd a Spar is újoncként, de ott lapul a dm és a Rossmann is, akik ugyan semmit sem árulnak el a webforgalmukról, de nem lehet kevés. és az ugyancsak titkolózó Euronics is nagy szereplőnek számít.

Könnyen lehet, hogy a ma még webpiac vezető E-Digital, akinek utolsó üzleti évének eredménye még nem ismert,(szeptemberi a fordulónapja), legalább izzadni fog. De a meglepetés sem kizárt. Ebben az is szerepet játszhat, hogy egy webáruház a további növekedéshez mennyi pénzt tud beruházni. Az E-Digital forgalmának nagyobb része webes értékesítés, így cégen belül máshoz nyúlni nem nagyon tud. A versenytársai többségénél viszont fordított a helyzet, így nagyobb a mozgásterük. De a boltban, akár web, akár nem, bármi lehet.

(blokkk.com, 2018. november 9.)

 

Black Friday: őrült nagy durranás lesz

Hivatalosan pontosan három hét és itt a Black Friday. Van hat aranytanács vásárláshoz. Újabb rekord jön: 60 milliárdot is megközelíthet a webáruházak novemberi kasszája. Nem is vacakolnak sokat a webáruházak, az egész november egy nagy fekete péntek lesz, egyébként november 23-ra esik. Az akciók haszna: 15-20 milliárd, azoknak, akiket nem csapnak be. És vigyázni is kell nagyon a csalókra: fel is hívjuk a figyelmet néhány fogyasztóvédelmi apróságra.

A tét nagy annyiban is, hogy akinek jól sikerül a fekete péntek, az megalapozza a decemberi karácsonyi piacát is, hiszen visszamehet hozzá a vásárló. és később is.

Ami őrületbe kergeti a vásárlókat és a boltosokat is

A Mall.hu egész novemberre besötétített, nála az egész hónap egy fekete péntek lesz (Black Friday Maraton). A Media Markt vörös színnel, Red Friday akcióval nyitott november elején.

A legnagyobb webáruház, az E-Digital "őrült napok"-kal egész évben melegít, több hullámban szórva a durva akciókat. És még lapít az időponttal, de például 2017-ben egy héttel beelőzte a többieket. Kedvesen egyébként megjegyzi, hogy ő indította el a Black Friday-t Magyarországon 2013-ban és azóta "közkivánatra" minden évben megrendezi. Hát ehhez képest a tudatos vásárlók szerint már 2012-ben kezdett beszivárogni, de aki korábbi keltű magyar Black Friday-t tud, az szóljon. És persze a vásárló valóban szereti a leárazást, mindegy, milyen alkalommal.

A jó példa persze versenytársak körében is ragadós, hiszen az eMag "őrült akciók"- at hirdet, ami kísértetiesen hasonlít az ED reklámtalálmányára. A például Jysk egy nappal előbb kezdi és egy nappal tovább tartja fekete péntekét (ami így összesen már három nap). A szallasguru a feliratkozókat gyűjti fekete pénteki akciójára, de például az  Electronic-Star honlapján is ott a Black Friday jelzés. 

És ha hiányérzeted lenne, a konzolvilág nyáron indított Black Friday akciót.

Jó néhány áruház azonban már a karácsonyra gyúrja az akciókat, persze, majd november 23-a tájékán visszalapoznak a naptárban néhány hetet. A hagyományos boltok közül is egyre többen hirdetnek majd fekete péntek címén akciókat. Ne feledjük, Amerikában a hagyományos boltok startolnak a karácsonyi vásárban a Black Friday akcióikkal. Nekik innen bolt a bolt, ekkor fordul nyereségbe az éves mérleg.

Fekete péntek: a webáruházak, a vásárlók és sajnos csalók is már kifenték késeiket

A vásárlók is nyilván már előre készülnek a fekete péntekre, hiszen tudják, hogy a legcsábítóbb akciókkal várják rendeléseiket a webáruházak, számolgatják is a pénzüket, várva a nagy leárazásokat. Így a novemberi webvásárlások döntő része valamilyen leárazáshoz kötődik, amivel minden nap találkozni lehet ebben a hónapban. De nem mindegy, hogyan.

Egy olvasónk mesélte el esetét. E-mailben kapott egy levelet, benne egy reklámot, hogy vásároljon a levélhez csatolt elektronikus webáruházon keresztül. Vásárolt is, de már bánja. Az e-mailben küldött webáruházi oldalról ugyan lehetett rendelni, meg is kapta - mint később kiderült - a maga gagyiját, de ezzel meg is kezdődött az ámokfutása. Az e-mailes webáruház elérhetetlen volt, kapcsolatokat az e-mailes bemutató információ - ez csak később derült ki, mert vásárlás előtt ezt nem ellenőrizte a vásárló - sehol sem tartalmazott. Futár szállította ugyan az akkor még hőn óhajtott portékát, de bizonylatot az utánvétes fizetésről nem kapott, ami egy külön történet (mondani sem kell, hogy fizetni csak utánvéttel lehetett). Némi szerencse a szerencsétlenségben, hogy a futárszolgálaton keresztül sikerült elérni az állítólagos webáruházat, akik nagy nehezen ugyan visszafogadták a reklamált árut, de a vételárat egy hónap után sem fizették vissza. A kedves vásárló úgy egyébként minden létező hibát elkövetett, amit vásárló elkövethet. Tett feljelentést, de ma se ajándék, se pénz, hiba viszont hiba hátán.

Mire ügyeljünk leginkább

1) Mindig meg kell győződni a webáruház létezéséről, ha nem ismert, ezért is kötelező sok-sok információ feltüntetése a webáruház honlapján, különösen az elérhetőségek. Ezeket érdemes kipróbálni.

2) Ha kinéztél magadnak valamit, nézd meg, hátha máshol olcsóbb. Ezzel az akció igazát is ellenőrizheted, mert előfordult már, hogy nem is volt igazi az akció, csupán az árcédulán feljebb nyomták az áthúzott árakat és igazából a régi áron árusítottak.

3) Nagyon fontos: számla, fizetési igazolás nélkül ne vásárolj, hiszen ennek hiánya már eleve csalást sejtet a háttérben. Azt is meg kell nézni, kinek fizetünk, ki adja a számlát.

4) A vásárlást követően 15 napod van indoklás nélkül elállni a vásárlástól, a pénzed pedig hiánytalanul visszajár (ha az árut nem használtad).

5) Ajándékvásárlás lesz a dologból, akkor bizony jöhet ünnepek után a csere-bere. Mindenképpen tájékozódj, hogy a 15 napos kötelező elállás mellett milyen lehetőséged lehet majd december 24 után visszacserélni a nem tetsző ajándékot.

6) A minőségi reklamáció lehetőségétől nem foszt meg a leárazás, tehát ha vásárláskor hibás volt a termék, ugyanúgy reklamálj, mint bármikor máskor. (Egy kivétel van: ha a leárazás oka egy minőségi hiba, akkor azért az egy hibáért már nem reklamálhatsz.)

Megspórolhatsz 15-20 milliárdot

A többiekkel együtt számolva, persze. A webvásárlásokban sokat hoz a fekete péntek - Black Friday - címén a novemberi hónap a kereskedők konyhájára, ez 2018-ban is így lesz. 

A novemberi kiskereskedelmi mutatók is azt jelzik, hogy habzsolják a vásárlókat a webáruházak. November egyébként lusta hónap lenne a boltos világban, a korábbi években a kiskereskedelem értékét nézve októberben, novemberben nem ugrik még meg a forgalom a hagyományos boltosban.

2018-ban azzal lehet számolni, hogy a novemberi webforgalom a hagyományos bolti árukörben (élelmiszerekből, iparcikkekből) kedvező esetben meg is közelítheti a 60 milliárd forintot (2017 novemberében a webáruházak bevétele 46 milliárd forint volt).

2015 2016 2017 2018*
október november október november október november október november
22 25 27 36 35 46 42-45 58-60
+ 5 + 11 + 10 + 12-14
KSH, érték: milliárd forint, webforgalom: élelmiszer és iparcikk vásárlás, */: 2018 várható, + növekmény: novemberi forgalomemelkedés előző évhez képest

Az akciók mértéke nem egyforma, kinél nagyobb, kinél kisebb, és egy-egy webáruházon belül is nagy a szórás. és persze olyan is akad, amit leárazás nélkül adnak el novemberben. Ezzel együtt becsülhető a vásárlók haszna 15-20 milliárd forintra.

A novemberi hónapok növekedési statisztikája is azt mutatja, hogy a webáruházak zsíros falatokat nyelnek le a többszörös forgalombővülés révén, részben a hagyományos boltoktól elkotorva a harapnivalókat:

 novemberi növekedés 2014 2015 2016 2017 2018* 2017/2014
webáruházi forgalom  154  128 139  128  120 421
KSH, változás: százalék, előző év novemberéhez képest, 2018: előrejelzés 

(blokkk.com, 2018. november 2.)

 

Valentin-nap: messze még a fekete péntektől

Nem sok bolt kockáztatja meg, hogy ne hirdessen Valentin-napi akciót. A nagyok mind nyomják a reklámot. Van Túró Rudi és szerszámkészlet is. De legfeljebb néhány milliárd forint mozdul meg. ₪₪₪

A verseny kétségtelenül pörgeti a Valentin-napi akciókat, egyre több a reklám február 14-e tájékán, de azért még van merre nyomulniuk a boltoknak, ha többet akarnak kihozni belőle.

Megnéztük, mi az, ami nyilván nagyon megy, és mi az, ami elüt a szokásostól a nagyobb áruházak Valentin-napi kínálatában. Első helyen a virág áll, ezt követi az édesség és a szeszesital, ezek a legszokványosabb Valentin-napi ajándékok.

De van, aki kísérletezik azért mással is. Nem említjük az áruház neveket, hiszen ez itt nem a reklám helye, de az azért kitűnik, hogy egy-két apróságot azért megpróbálnak Valentin-nap alkalmával elsózni, vagy egyszerűen csak feldobni a forgalmat. Ide tartozhat megítélésünk szerint - bár lehet, hogy maradiak vagyunk - a földieper, vagy a Túró Rudi.

Akadnak bátrabbak is, akik a mélyére néznek a Valentin-napnak és óvszert is kínálnak akciósan. De találtunk mesekönyvet is a kínálatban, ami nyilván szólhat a szerelemről is, vagy éppen felnőtteknek, vagy inkább ebben lapozgasson a gyerek, ne leskelődjön a kulcslyukon.

A legnagyobb láncokról annyi azért elmondható, hogy kivétel nélkül hirdetnek Valentin-napi akciókat, tehát a kimaradást senki sem kockáztatja meg (Aldi, Auchan, Lidl, Penn, Spar, Tesco közül egyik sem).

A műszaki áruházak is bedobták magukat, ki jobban, ki kevésbé. Van, ahol csak szívecskékkel dekorált egy szem álomhétvége tűnik fel reklámként, de akad olyan műszaki bolt is, ahol óvszer, vibrációs gyűrű és szerszámkészlet egyaránt kapható a jeles nap alkalmából, persze akciósan. Az egyik bútoráruház a borsőrlőt, vagy  a palacsintasütőt ajánlja Valentin-napra. Megjelent a Valentin-napi ajándékkártya is.

A ruházati boltok körében a fehérnemű reklámozása tűnik a leggyakoribbnak, ez természetes. Hasonlóképpen a romantikus vacsora, vagy a páros testmasszázs, de találkozni fotónyomtatási akcióval is. Sőt, könyvtárba is be lehet iratkozni féláron.

Mennyi is az annyi

A piac oldaláról a legfontosabb kérdés, vajon mennyivel dobja meg a boltosok, szolgáltatók forgalmát a Valentin-nap. A cégek nyilván látják a saját forgalmukat fillérre pontosan, de országos összesítés nincs. Maradna a becslés. 

A legmegbízhatóbb adatforrás az országos összesítésekben a KSH-é. Itt azonban semmi nyoma annak, hogy februárban meglódulna januárhoz képest a boltos forgalom, sőt. Az elmúlt öt esztendőben egy kivétellel a februári forgalom kisebb volt a januárinál, így volt ez 2017-ben is. Az egyes üzlettípusokat nézve, vagy éppen a webáruházak forgalmát áttekintve hasonló kép rajzolódik ki.

A boltosoknál puhatolózva is mindössze annyi követhető nyomon, hogy a jellemzően Valentin-napi ajándékokból február 14-e tájékán az átlagos napokhoz képest ugyan megugrik a vásárlás, de ez a havi mérlegen már keveset lendít, az éves bevételt pedig sok más mellett ez már nem nagyon húzza fel. Így mindössze annyi kockáztatható meg, hogy néhány milliárd forint megmozdul ugyan Valentin-nap táján a pénztárcákban, de az éves boltos mérleget ez igazán még nem mozgatja meg.

(blokkk.com, 2018. február 14.)

 

A fekete péntek az arany vasárnap árnyékában sündörög

A webáruházak jókat falatoznak a többi boltosból. Fekete péntek címén legalább 30 milliárd forintot bezsebeltek. Szégyenlősek egyébként a webáruházak: mukkanni sem mernek, mekkora volt a fekete péntekes forgalmuk. A november a fekete péntek nélkül nagyon lusta hónap lenne. Sokkal több fekete péntek néven hirdetett akciós nap volt, mint a naptár négy péntekje. ₪₪₪

Amerikában fekete péntek napján - egy nap alatt - a webáruházakban 5 milliárd dollárt költöttek el a vásárlók. Ennek a forgalomnak a fele a világ legnagyobb webkereskedőjéhez, az Amazonhoz kötődik. Ez viszont szinte semminek tűnik a november 11-i szinglik napja mellett - hiába, már ilyen is van, ami az ázsiai vásárlási nap -, amikor a világ legnagyobb webportálján (ahol számos áruház kínálja portékáját) az Alibaba 25,3 milliárd dollárnyi költekezést könyvelhetett el.

Jókat falatoznak a webáruházak a hagyományos boltosokból

Magyarországon a fekete péntek futott fel alaposan, nem a szinglik napja, de a webáruházak nagyokat lapítanak, mekkora is volt a forgalmuk ebben az akciósorozatban. Nálunk már nem egy napra, november utolsó péntekére összpontosul az akciósorozat, hanem kisebb-nagyobb hullámokat vetve egész novemberben tart. Készülnek persze majd összesítések, de ezek sűrű homályban hagyják az egyes webáruházak bevételi adatait, ami pedig ismertté vált, vagy válik, semmi betekintést nem enged a fontos részletekbe. Hiába, verseny van, nem szívesen fedik fel lapjaikat a webkereskedők.

A webes vásárlások szédítő tempóban nőnek, sokkal nagyobb ütemben a bolti kiskereskedelemnél. Ez viszont azt is jelenti egyidejűleg, hogy a webáruházak elszívják a hagyományos boltok forgalmának egy részét, nem egy esetben - akinek webáruháza és hagyományos boltja is van - éppen a sajátjától. Nem véletlen, hogy a fekete pénteken akadt olyan webáruház, amelyik belőtte, hogy egyes termékből mennyit ad a weben, amikor pedig az online készlete kifogyott, a hagyományos áruházában reklámozta ugyanazt a portékát. Csak éppen oda kellett menni érte. Ez persze terelgetheti a vásárlót a saját boltjába, de ha leleményes és webrajongó az akcióvadász, és máshol is megtalálja ugyanazt online, akkor könnyen átsodródhat a kedves vevő a versenytárs portáljára. De hát a kereskedelem már csak ilyen.

A webáruházak döntő részben részt különféle iparcikkeket kínálnak, az online élelmiszer vásárlások még csak felfutóban vannak, ezért az iparcikkek forgalmának változásaival célszerű összevetni a webköltekezést: 

éves növekedés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
web 139 142 133 127 123 412
iparcikk 101 105 107 107 107 131
kisker 102 105 106 105 104 124
KSH, változás előző évhez, 2017: január-szeptember

Némi statisztikai módszertan: az előbbi iparcikk forgalmi adatoknak része a webköltekezés is, de súlya csak 10% körüli, tehát nem meghatározó a változásban, egyenlőre.

Na de a fekete péntek, a november motorja

A webvásárlásokban azért óvatosnak kell lenni annak mérlegelésében, mennyit is hoz a fekete péntek a kereskedők konyhájára. A vásárlók nyilván már előre fenik a késüket, és számolgatják a pénzüket, várva az akciókra. Így a novemberi webvásárlások döntő része valamilyen leárazáshoz kötődik, amivel szinte minden nap találkozni lehet ebben a hónapban.

A novemberi kiskereskedelmi mutatók is hasonló képet mutatnak az éves adatokhoz, tehát habzsolják a vásárlókat a webáruházak. November egyébként lusta hónap lenne, a korábbi években a kiskereskedelem értékét nézve októberben, novemberben még vissza is esett a boltosok forintban számolt összes bevétele a megelőző szeptemberhez képest. De hát elharapózott egyre szélesebb körben a fekete péntek, ami egyre jobban vitte a vásárlók pénzét és hozta a webáruházaknál az egyre több rendelést. A novemberi webforgalom nagy része persze akciós áruk bevétele, de hát pontosan  a leárazás miatt hozzák előre a vásárlásokat az ajándékra vadászók.

A novemberi hónapok statisztikája is azt mutatja, hogy a webáruházak zsíros falatokat nyelnek le a többszörös növekedés révén, részben a hagyományos boltoktól elkotorva a harapnivalókat:

 novemberi növekedés 2013 2014 2015 2016 2017 2017/2013
web  133,9  154,2  128,4 123,2  140   458
iparcikk 104   108 108  107   107  140
kisker 106   106 105  105  104   128
KSH, változás előző év novemberéhez képest, 2017: várható

Fekete péntek címén: legalább 30 milliárd forint

2016 novemberében 32 milliárd forint körül mozgott a webköltekezés a különféle iparcikkek körében (az élelmiszeres webvásárlások súlya még csekély). Ez 2017 novemberében a legóvatosabb becslés szerint is legalább harmadával, de inkább 40%-kal bővült. Nem szabad persze elfelejteni, hogy egy évvel ezelőtt is volt fekete péntek, tehát már akkor is ugrott a forgalom, meg előtte is. A legnagyobb webáruházak óriási tűzijátékot rendeztek egyébként a fekete péntekes adataikból, de hát ott vannak még a többiek is.

Fekete péntekes akciós napból ráadásul sokkal több volt, mint a naptár négy darab péntekje ebben a hónapban, így ezért is meglódult a fekete pénteki költekezés. Sok-sok előrejelzést, és friss piaci információt egybevetve azért az kerekedik ki, hogy a novemberi webköltekezés értéke  egy 40% körüli költekezést nézve elérhette a 45 milliárd forintot is. Ebből és sok-sok gyakorlati jelzésből kiindulva a fekete péntekes akcióhullámhoz kötődő költekezés értéke elérhette a 30 milliárd forintot (csak emlékeztetőül például, hogy egy előzetes felmérés szerint nem minden webáruház, hanem csak mintegy kétharmaduk csatlakozott a fekete péntek akciósorozathoz).

De végül is a novemberi fekete péntekes forgalom összességében nem térhet el sokban egy-egy aranyvasárnap, egyébként hasonlóképpen nehezen becsülhető költekezésétől, de feltehetően a fekete péntekek sorozata ott sündörög valahol az arany vasárnap környékén. Lehetett olyan áruház, akinek többet hozott a fekete péntek, mint egy arany vasárnap. 

(blokkk.com, 2017. november 28.) 

 

Fekete péntek: kinyírta a pénztárcánkat

A legmerészebb előrejelzéseket is túlszárnyalta a 2017-es fekete péntek. Őrületbe kergette a vásárlókat és a boltosokat egyaránt. Számadás.

eMAG

Az eMAG Magyarországon az első két órában közel 625 ezer látogatót vonzott, ezalatt 74 ezer termék eladását regisztrálták, ezek összértéke eléri a 2,1 milliárd forintot. Az első tíz percben 7.700 darab terméket vásároltak összesen 348 millió forintért.  Az oldalra látogatók a fekete péntek akciók közül a hagyományosan népszerű kategóriák iránt mutatták a legnagyobb érdeklődést, mint például a televíziók és a telefonok. A második óra végére pedig a kis háztartási gépek fogytak a legjobban, 7.600 darabot adtak el ezekből. A weblátogatások több mint 62,5 százaléka érkezett mobileszközökről. 

A leggyorsabban fogyó termékek között szerepelt a Microsofft Xbox One Slim játékkonzol (500 GB, fehér), amiből 250 darab alig egy perc alatt fogyott el. Nagy volt a kereslet az iPhone 5SE iránt is, ebből 200 darab összesen 2 perc alatt talált gazdára. A rekordot az Asus X751NA-TY023T notebook állította fel. Mindössze 34 másodperc kellett ahhoz, hogy elfogyjon mind a 250 darab. (Origo, 2017. november 24.)

Extreme Digital

Az Extreme Digital november 17-re időzítette fekete péntekét, amikor 80 ezer terméket vásároltak az akcióvadász vásárlók, akik összességében mintegy egymilliárd forintot spóroltak meg. Az akciós nap a korábbi évhez képest közel 20 százalékos növekedést hozott. A legtöbb érdeklődő reggel 7 óra 20 perckor volt a webáruházban, ekkor hatvanezren böngészték egyidejűleg. (Digital Hungary, 2017. november 21.)

USA

A hírügynökségek beszámolói szerint minden idők összes vásárlási rekordja megdőlt a 2017-es fekete pénteken, hiszen egy nap alatt online 5 milliárd dollárnál is többet költöttek az amerikaiak. A Shopify nevű e-kereskedő portál beszámolója szerint az amerikaiak csúcsidőben percenként 1 millió dollárt (267 millió forintot) költöttek az online üzletekben. A 100 legnagyobb amerikai online kereskedő összesített adatai szerint hálaadás napján és fekete pénteken összesen 7,9 ,milliárd dollárt hagytak az emberek az üzletekben. ami 18 százalékos emelkedést jelent az előző évi számokhoz képest (csak a pénteket nézve: 2016 - 3,3 milliárd, 2017 - 5 milliárd). A mobileszközök egyre fontosabbak ebben a szegmensben is, hiszen a tranzakciók 40 százalékát okostelefonról vagy tabletről indították.

A fekete péntek olyasmi Amerikában, mint a magyar aranyvasárnap a sokadik hatványon. 2017-ben húszmillióan álltak sorban a boltok előtt már éjfélkor, hogy 52 milliárd dollárt hagyjanak a pénztáraknál.

És ez még nem minden, hiszen még van a hétfő, amit Cyber Monday, avagy Kiberhétfő néven emlegetnek pár éve. Ezen a napon főleg elektronikai cikkekre vonatkoznak a leárazások. Az előrejelzések szerint legalább 6,6 milliárd dolláros forgalmat várnak tőle (ez 16,5 százalékos növekedést jelentene).

A 2017-es fekete péntek legnagyobb nyertese az Amazon volt. A világ legnagyobb online kereskedőjének számító cég, ami egy könyvesboltból nőtte ki magát pár év alatt, egyes adatok szerint a fekete pénteki teljes amerikai online forgalom felét bonyolította le. 

Az amerikai vásárlók ugyanakkor több mint 1,5 milliárd dollárt költöttek el online a csütörtöki hálaadás estéjéig (tehát fekete péntek előtt). Az ünnepi időszak eddigi részében az amerikai fogyasztók 17 százalékkal költöttek többet a korábbiaknál, az Adobe Analytics elemzése szerint, amely a 100 vezető amerikai online kiskereskedelmi értékesítő forgalmának 80 százalékát fedi le. Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint 2017 novemberében és decemberében 3,6-4 százalékkal emelkedhetnek az eladások, szemben az előző évi 4 százalékkal. A nem hagyományos fizikai üzletek (részben az online kiskereskedelem) eladásai azonban 11-15 százalékkal, nagyjából 140 milliárd dollárra nőhetnek. 

A novemberi és decemberi ünnepi szezon adhatja az éves értékesítés akár 40 százalékát is. Az átlagos leárazás 10-16 százalék között mozog, és az online térben a számítógépek, a sportfelszerelések, valamint a videojátékok forognak a legnagyobb kedvezményekkel. Folyamatosan bővül azoknak a vásárlóknak a száma, akik az okostelefonjaikról vásárolnak, az online kiskereskedelmi eladások forgalmának 46 százalékát hozzák. A laptopról, asztali számítógépről indított vásárlások aránya 11, továbbá 6 százalékkal süllyedt.

(Investor.hu, 2017. november 24., Index, 2017. november 26.)

 

Kíméletlen fekete péntek jön

Az áruházak többsége háromnapos akciósorozatot hirdetett, november utolsó péntekére és hétvégéjére, amikor tombolni fognak a vásárlók az akciós hullámokban. De nem csak a weben, hanem a hagyományos boltokban is. Lesz ne vásárolj semmit is.

A fekete péntek nagyot hízott Magyarországon is az elmúlt években. Most már a hagyományos boltok hosszú sora is akciós hétvégét hirdetett november utolsó péntekére, szombatjára és vasárnapjára. Többen, mint korábban.

Már november elején is öles hullámokat vetett az akciós reklámsorozat, de fekete péntekből is két hétvégére való jutott már. Hiába a biztos költekezést ígérő vaskosabb hónap végi  boríték a vásárlók zsebében, a kereskedők kíméletlen akciós sorozatot indítottak novemberben, már most megcélozva a családok karácsonyi pénztárcáját. Webáruház ebből ki nem maradhat, hiszen a webes vásárlók akció nélkül nem nagyon vásárolnak novemberben. És sorozatban lövik az akciókat a hagyományos boltok is, rekordszámban álltak be a leárazás sorába.

Úgy tűnik, a boltosok meglovagolják, hogy 2017-ben a 10%-os béremelés nyomán májustól hatalmas lendületet vett a bolti költekezés, hiszen az utóbbi öt hónap növekedésének átlaga 5% volt (az első négy hónap is hozott azért havi 3% átlagos bővülést, egy legyintéssel ez sem intézhető el).

Egyre csak terebélyesedik a webvásárlás

Félelmetes száguldás jellemzi a webkereskedelmet, persze nem csak nálunk, hiszen az elmúlt évtizedben a tízszeresére nőtt az értékesítés, miközben részaránya a boltos kiskereskedelmen belül fél százalékról közel 4%-ra ugrott: 

  2006 2010 2016
webvásárlás 30  46 301 
kiskereskedelem 6.000  6.206 8.172 
web részaránya 0,5%   0,7% 3,7% 
KSH, érték: milliárd forint, kiskereskedelem: üzemanyag nélkül

2017-ben ráadásul az eddig megismert január-szeptemberi időszakban már 4% fölé kúszott a webköltekezés részesedése a boltos élelmiszer és iparcikk vásárlásokban.

A képhez hozzátartozik, hogy az előbbi adatok csak a boltos kiskereskedelemnek megfelelő árukört, az élelmiszereket és a különféle iparcikkeket tartalmazzák, a szolgáltatások tovább bővítik a webvásárlásokat (például a mozijegy, szállás, repülőjegy, vagy bármilyen más szolgáltatás rendelése az interneten). A teljes körről az eNET szolgáltat érdekes és nagyobb forgalmat mutató adatokat, felölelve a webkereskedelem mindkét ágát.

És az a fekete péntekes november

A hagyományos boltos kereskedelemben a november nem számított a korábbi években erős hónapnak. A szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódó költekezést erősebb október követte (jöhettek az őszi cuccok), de novemberben az elmúlt négy esztendőben minden alkalommal lanyhább, értékben is kisebb novemberi kiskereskedelem követte. Persze decemberben nagyot ugrott a bolti kiskereskedelem, hiszen jöttek az év végi ünnepek, ebben nincs botladozás.

Az ajándékozásban az iparcikkek a meghatározóak, hiszen a fa alá zömében játék, könyv, műszaki cikk, ruhaféle, vagy éppen kozmetikum, de lakásfelszerelési cikk is jut, az enni-, innivalót inkább az ünnepi asztalra teszik a háziasszonyok. Érthető is, hogy az ajándékvásárlást előbbre lehet hozni novemberre, de azért jókora akciók kellenek megmozgatni a vásárlók pénztárcáját.

Az ajándékokat adó iparcikkek vásárlásában is csaknem hasonló kép figyelhető meg a kiskereskedelem előbbi irányzatához, kivéve 2016-ot, amikor fordult a kocka és a november lepipálta az októbert a boltokban. Így feltehetően 2016-ban már erősebb volt a megelőző időszaknál a fekete péntek sorozat hatása a hagyományos boltokban is.

A bolti kiskereskedelem elmúlt évekbeli növekedése közepette így is azért sejthető a rideg statisztikai adatokból is, hogy a novemberi akciós hullámok, nyilván döntő részben a fekete péntekek, egyre inkább apasztották a vásárlók pénztárcáját. Ezt leginkább azok az adatok jelzik, melyek azt mutatják, mennyire ugrik meg a novemberi webes költekezés a korábbi őszi hónapokhoz, elsősorban az októberhez képest. Nos, 2013-ban és 2014-ben még csak egy-két milliárdos növekményt lehetett elkönyvelni az előbbiek alapján, de 2016-ra ez a különbség 5 milliárd forintra hízott. 2013-ban még csak 13 milliárd forint volt a november havi webköltekezés értéke, 2016-ban viszont már 32 milliárd forint, 2017-ben pedig további, nagyobb ugrás várható, 40 milliárd forint feletti várható értékkel:

A fekete péntekes hétvégék forgalmáról sokféle becsléssel lehetett találkozni az elmúlt években. Természetesen az akciót hirdető boltosok fillérre pontosan követik, mit hoz a konyhájukra a fekete péntek. A webes költekezésben 15-20 milliárd forintra becsülhető a várható forgalom ezen a hétvégén, amihez hozzátartozik az is, hogy a vásárlók tartalékolnak erre az időszakra és a november más napjain a szokásosnál kevesebbet vásárolnak a neten. És persze az előrehozott vásárlások azt is jelentik, hogy valamelyest kisebb lesz a decemberi költekezés növekménye.

A házhoz szállítások kavalkádja is a novemberi akciók felé terelik a vásárlókat, ráadásul jól is járnak az olcsósággal, ami az ünnep előtti hetekre nem jellemző annyira.

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint 2016-ban csaknem 2,1 millió felnőtt magyar internetező vásárolt a fekete pénteki leárazásokban, 2017-ben pedig már meghaladja a 3,3 milliót azoknak a száma, akik tervezik, hogy akár online, akár offline módon igénybe veszik a kínált akciókat. Az internetes áruházak újabb rekordokkal számolnak.

Hát ebből ki nem marad senki

A röpke fellelhető körkép alapján a nagyáruházak szinte kivétel nélkül csatlakoznak valamilyen akcióval a fekete péntekhez. A kisboltosok közül is egyre többen felvállalják a fekete pénteket, hiszen ennek egyre nagyobb a reklámértéke.

És akkor kevesebbet vásárolunk majd decemberben? Hát igen, lesz, aki előre ellövi a puskaporát...

November utolsó péntekje egyébként a tudatos vásárlók mozgalmának napja is, ne vásárolj semmit felszólítással. Persze, ők sem szó szerint így gondolják, inkább a tudatos, megfontolt vásárlásra intenek.

(blokkk.com, 2017. november 20.)

 

Nagyot nyomott a fekete péntek itthon is

Minden negyedik vásárló a webáruházak gombjait nyomogatta.

A Black Friday nagyot tarolt Magyarországon is. Az eNET 2016. decemberi kutatása szerint 2016-ban közel 2,1 millió felnőtt internetező vásárolt ezen a napon. Nemcsak az online, hanem a hagyományos üzletekben hirdetett akciók is népszerűek voltak. Elsősorban játékokat, ruhát, számítástechnikai eszközöket és konyhai termékeket vettek az akciókat kedvelők, számol be az Origo.

800 ezer vásárló csak a Fekete Péntek akcióit hirdető webáruház honlapján, 510 ezren csak Black Friday akciót kínáló (offline, hagyományos) üzletben, 770 ezren pedig mindekét csatornát kihasználva keresgéltek a kedvezmények tömegében.

A Black Friday napra tízből hárman előre készülnek. A vásárlók 9 százaléka rendszerint már az akció kezdetén készenlétben állt, hogy meg tudja venni, amit szeretne, 21 százalék pedig előre átgondolta, hogy mit szeretne és tudatosan kereste ezeket a termékeket. A válaszadók több mint fele (51%) ugyan nem készült előre, de megszokta nézni az akcióban résztvevő webáruházak, üzletek kínálatát.

A Black Friday top öt (web)áruháza idén alfabetikus sorrendben, az eMAG, az Extreme Digital, a H&M, a Media Markt és a Tesco volt. A termékkategóriák tekintetében fej-fej mellett végzett a játék, ajándék (21%) és a ruházat, sportruházat (21%), valamint a számítástechnikai eszközök (20%) és háztartási gépek, konyhafelszerelés (20%). Ezeket alig lemaradva követték a szórakoztató elektronika (16%) és a drogéria, szépségápolási cikkek (15%).

A Black Friday akciók során a vásárlók 35 százaléka 10 ezer forint alatt, közel fele 10 és 50 ezer forint között, 16 százalék pedig 50 ezer forint feletti összeget költött.

Az online vásárolt termékek kiszállításában a futárszolgálat volt a favorit, a vevők 78 százaléka választotta, személyesen az üzletben 18 százalék, személyzettel rendelkező átvételi ponton 15 százalék, postai kiszállítással 6 százalék, csomagautomatánál pedig 5 százalék vette át az általa megrendelt terméket. (A blokkk.com megjegyzése: ez több mint 100%.)

Az online vásárlók fele készpénzben fizetett a futárnál, 36 százalék pedig online banki rendszeren keresztül, ezen belül 12 százalék a futárnál átvételkor, 8 százalék pedig közvetítőn keresztül fizetett kártyájával. Ezek mellett banki átutalással 6 százalék, míg mobilos fizetési alkalmazással 1 százalék fizetett.

(Origo, 2016. december 14.)

 

Fekete Péntek: a net tarolt Amerikában

A webáruházak 3 milliárd dollárt könyvelhettek el, a hagyományos boltok buktak egyet.

Rekordot döntöttek az online vásárlások az Egyesült Államokban a november végi hálaadás napi és a fekete pénteki (Black Friday) akciók miatt, a hagyományos üzletek forgalma azonban csökkent, írja az Index. A RetailNext adatai szerint az internetes értékesítések két számjeggyel nőttek a 2015. évihez képest és első alkalommal lépték túl a 3 milliárd dollárt a fekete péntekek történetében.

A hagyományos boltokban 5 százalékkal csökkent az eladások értéke, a tranzakciók száma pedig 8 százalékkal maradt el az előző évitől. Csak a fekete pénteken több mint 10 százalékkal csökkent ezen boltok forgalma.

A 2016-os karácsonyi szezon lassan indul. November elején az elnökválasztás teljesen lekötötte az emberek figyelmét, elterelte a normál üzletmenetről, emellett az enyhébb novemberi időjárás sem kedvezett a kereskedelemnek, inkább szabadidős programokat választottak az amerikai vásárlók.

Az online kereskedelem azonban virágzik, a nemzeti kiskereskedelmi szövetség 2016-ban az előző évinél 3,6 százalékkal magasabb, 656 milliárd dolláros forgalmat vár a karácsonyi szezonra. Ennek egyik fő oka, hogy most áll a legalacsonyabb szinten a munkanélküliség az utóbbi években az Egyesült Államokban, emellett októberben 2009 óta a legnagyobb mértékű órabér növekedést mérték.

A szövetség előrejelzése szerint egy átlagos vásárló 636 dollárt (185 ezer forint) költ majd a karácsonyi szezonban, ami 3 százalékos növekedést hozhat 2015-höz képest.

(Index, 2016. november 27.)

 

Black Friday: ott nagyon bejött

Az amik és a brittek két kézzel szórták a pénzt az áruházakban. A sok nullát kimondani is nehéz.

2015 fekete péntekjén az előző évinél 14 százalékkal többet költhettek online az amerikaiak, 2,7 milliárd dollárt (800 milliárd forintot). Éjfél és délelőtt 11 között már 822 millió dollárnál (242 milliárd forint) jártak az online eladások. Már a hálaadáskor is 1,7 milliárd dollárt (508 milliárd forintot) költöttek az amerikaiak. A forgalom 57 százaléka mobilról jött. Az eBayen minden percben 9 Star Wars terméket adtak el hálaadáskor.

Az elemzők várakozása szerint összesen 630 milliárd dollárt (185 220 000 000 000 forintot) fognak a kasszáknál hagyni az amerikaiak 2015. utolsó két hónapjában.

Az Egyesült Királyságban várhatóan 1,1 milliárd dollárt (314 milliárd forintot) költöttek a fekete pénteken. A három napra nyújtott hétvégén 135 millió vásárlóval lehet számolni az online csatornán. Ráadás a hétfői jön Cyber Monday, amikor 180 millió vásárló keresi a webáruházakat.

(Origo, 2015. november 28.)

 

Csillagszóró Black Friday

Az amik nagyon készülnek.

Az amerikai családok 2007. óta nem látott mértékben vásárolnának ajándékokat idén karácsonykor a Gallup felmérése szerint. A Gallup 1999. óta minden novemberben rákérdez arra, hogy az amerikai családok milyen tervekkel várják az ünnepeket. 2015. decemberében átlagosan 830 dollár mehet el ajándékokra, szemben a 2014. évi 720 dollárral. A 2015-ös várakozások alig maradnak el a 2007-es 866 dollártól.

A válaszadók 30 százaléka egyébként úgy nyilatkozott, hogy legalább ezer dollárt költene el, ami szép javulás a tavalyi 25 százalék után. Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 8 százaléka semmit nem tervez ajándékra fordítani, de ebben az is benne van, hogy sokan nem ünneplik a karácsonyt, idézi az Investor.hu az eredményket.

Az amerikaiak ráadásul javították is az előrejelzést, mivel a Gallup októberben még csupán 812 dolláros átlagot mért, ami novemberre már 830-ra emelkedett.

(Investor.hu, 2015. november 17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.